Aseară citeam pe nuştiuce site că cercetătorii americani au ajuns la concluzia că nu trebuie să prăjim mâncăruri în ulei de floarea soarelui, pentru că e cancerigen şi să preferăm uleiul de rapiţă. Bun, gata, eram aproape convins să mă duc să îmi iau un bidon.
Doar că acum 10 minute citesc că un nene doctor rromân ne recomandă să nu consumăm ulei de rapiţă, ca are nuştiuce chestie, care e cancerigenă.
Deci eu ce ulei consum??
NOU
De rapita.
NOU
de masline?
NOU
probabil depinde de zona in care traiesti, momentan ramai pe ulei de floarea soarelui 🙂
NOU
Nu mai consuma ca te ingrasi si nu faci planu pe 2011 😛
NOU
Numai cand auzi de americani ar trebui sa te feresti de orice recomandare a lor :)) So, pick the Romanian guy…Personal, consum ulei de masline la orice mancare care cere ulei. Nu mai prajesc in floarea soarelui de ceva ani..De rapita e prima oara cand aud asa ca nu strica sa incerc. Daca tot am consumat floarea soarelui cancerigena de mic, ce mai conteaza inca o eventuala portie de cancer prajit?
NOU
cica uleiul de palmier se foloseste la prajit pentru ca rezista la temperaturi foarte ridicate .. 230 de grade Celsius si nu patrunde in alimente, nu miroase si nu face fum. ai pe langa bloc vreun palmier? jos cu el!
NOU
Orice ai consuma, rau faci.
NOU
:)) totu e cangerigen eu zic sa ne hranim spiritual cu harul domnului ….
NOU
Da…incearca uleiul de palmier la prajit cartofi
NOU
Nu mai praji 😛
NOU
gylda +1
NOU
De rapita, ala nu stie ce vorbeste. Tot mapamondu’ il recomanda, numai hop! un roman zice ca-i naspa…
NOU
Masline. Dar probabil vor descoperi si despre asta ca e cancerigen.
NOU
ulei de prumb
NOU
sau de seminte de dovleci, pentru salate nu pentru prajit.
NOU
Vezi pe ebucataria un articol bun pe tema asta 😉
NOU
Ulei de porumb.
NOU
@bogdan: cica uleiul d eporumb e si mai cancerigen decat ala de floare
NOU
@arhi am auzit ca uleiul de masina e cancerigen pentru motor, asa e? 😛
NOU
ulei de struguri combinat cu rapita 😉
NOU
Dar uleiul de masline? Nush, nu dati cu pietre, dar imi place sa fac mancare cu el…
NOU
Asta este, ce să mai fac acum 🙂
NOU
Zic cu atatea uleiuri, sa incercam si niste ulei de la masina. Ne vom simti ca la volan cand il consumam. Dragi soferi, haideti sa ne unim nu numai in ceea ce priveste benzina :))
NOU
Da, un 5w30 de sa te lingi pe degete…
NOU
de măslinele crescute în RM 🙂
NOU
eu folosesc ulei de masline sau de palmier- cel de palmier dupa ce se raceste se intareste.
pana acum nu am auzit nimic de rau de cele 2
NOU
pune de care ulei vrei (nu de motor!), dar foloseste-l doar o data.
NOU
Daca stai sa o iei asa, intr-o luna mori de foame.
PS. Uleiul de masline se acreste foarte usor daca vrei sa prajesti ceva cu el.
NOU
toate uleiurile devin cancerigene atunci cand sunt incalzite la temperaturi foarte inalte. asa ca, indiferent ce mananci, tot o sa mori!
NOU
indiferent ce faci tot mori, ca nu esti highlander
NOU
esti perspicac! 😉
NOU
ulei de masline virgin, extravirgin, megavirgin pentru salate si in rest mananci fiert, copt sau gratar.
rice bran oil. (vezi google)- asta cica-i tare
NOU
ai putea incerca m5w40. 😉
NOU
Io din câte ştiu ăla de măsline e cel mai bun. Da’ cred că şi cel mai scump.
NOU
Ulei de masline extravirgin se stie! The best of the rest!
NOU
Sau poti sa incerci ulei de dovleac-20 de lei litrul!
NOU
Orice ulei e bun atata timp cat il folosesti o singura data adica nu prajesti niste cartofi cu ulei iar cu uleiul prajit faci alti cartofi altadata! Uleiul e de unica folosinta nu uitati asa ca nu va zgarciti ca e sanatatea voastra in joc!
NOU
Am gasit la Real ulei de orez brun, mie personal mi/a placut.
NOU
+1 la uleiul de palmier pentru prajit – si sa folosesti cantitate ca e mai ok, nu se arde asa repede.
NOU
Cel de masline nu este bun cand e vorba de mancare gatita sau prajit chestii , asta spun toti bucatarii , este cel mai bun pentru salate si eventual daca tragi ceva in wok. Recent am auzit si eu ca uleiul de palmier este ceva mai sanatos pentru prajeli , dar si ca mancarea prajita in el nu prea are gust avand tenta de fier . Daca ar putea sa ne spuna cineva care il foloseste cum este exact ar fi dragut 🙂 .
NOU
Oare bunica-mea care are 94 de ani o fi constienta cat de mult i-a daunat uleiul de floarea soarelui?
NOU
Care ulei de floarea soarelui, ca era cu portia pe vremurile demult apuse? Untura de porc era la putere. Again and again.
NOU
Hai ca ati luat-o pe ulei cu totii!
NOU
Pe insula, cel mai folosit ulei (ieftin) pentru prajeli e cel de soia. Dup-aia urmeaza cel de floarea soarelui. Iar pentru salate cate mai sanatoase, always
coca-colauleiul de masline.NOU
Cetin, eu cand aud de studii de astea, tot timpul ma intreb ce se ascunde (sau cine mai degraba) in spatele lor. Nea doctoru’ ala n-o fi avand nici un interes sa declare chestiile astea? N-are el vreun fel de ulei care e mai bun, mai sanatos, mai… Paranoia, stiu.
Ideal dpdv al sanatatii ar fi intr-adevar sa nu consumi prajeli. Eu sunt de vreo 2 luni, de nevoie, la “dieta” sa-i zic asa. Dar din cand in cand mai rup lantul si mai scap la cate un cartof prajit sau un carnat de casa (de porc de fapt) sfaraind in ulei. De floarea soarelui 🙂
NOU
Foloseste pentru prajit untura
NOU
De motor, pt adevaratii “petrolheads”, yeaaah! \,,/
NOU
pana la urma o sa consumam ulei ars de motor.
daca cineva doreste sa apeleze cu ingredere. avem destul ramasa de la locomotive…
dar totusi un pic repede pana nu desfiinteaza guvernul cfr-ul…
NOU
de mere
NOU
Ulei de palmier.
NOU
ulei din samburi de struguri, 😉
NOU
uat??
NOU
tot pentru salate, da e scump rau. Daca iei presat la rece dai cam 50 pe litru.
NOU
cica acu a aparut breichin nius pa cnn: toata mancarea din lume ie cancerigena. si apa. marsh la pascut!
NOU
E foarte sanatos, aromat, si iti face o puternica gaura in buget
NOU
Ulei de ricin :))
NOU
Ulei de masaj (nu s-a zis) 🙂
NOU
nici ulei de peste
NOU
Sintetic, Castrol de preferinta.
NOU
Folosiţi ulei de ricin.
Acum serios vorbind, cum a zis şi PlayActive, merge uleiul de floarea soarelui, dar folosit o singură dată.
NOU
Pe vremea cand locuiam in ingland ma apucase, la un moment dat, isteria bio-eco-healthy lifestyle. Deh, oras mic, plictiseala mare. Eniuei, m-am interesat in legatura cu subiectul asta in dreapta si-n stanga, am intrebat nutritionisti, hipioti si chinezi cu ierburi la taraba si toti mi-au recomandat lucruri diferite. Concluzia mea… am ramas la uleiul de floarea soarelui pentru prajit si uleiul de masline pentru salate.
Toate uleiurile isi altereaza compozitia chimica la temperaturi ridicate si toate au un potential daunator – de exemplu uleiul de masline incalzit (chiar si cel extra virgin) este mult mai daunator decat cel de floarea soarelui sau cel de cocos dar in salate este infinit mai sanatos.
Cred ca alegerea sanatoasa tine nu tine neaparat de ce ulei folosesti ci de cum il folosesti: cantitatea (eu folosesc foarte putin, m-am aprovizionat cu tot felul de grill-uri si tigai din teflon), si cat de des consumi mancare pe baza/ cu adaos de prajeala.
Si inca o chestie, asa cum mediteraneenii folosesc uleiul de masline si asiaticii pe cel de cocos asa si noi, romanii, ne-am obisnuit cu cel de floarea soarelui, cred ca e deja parte din ADN-ul nostru :))
NOU
de laba sescu.
NOU
si eu recomand tot uleiul de palmier (are la kaufland, pe la 16-17 lei)
NOU
Zilnic apare câte ceva cancerigen, în funţie de cine plăteşte mai mult.
NOU
Pentru ca am avut un eveniment in familie,de atunci,la recomandarea doctorului,consumam doar ulei de palmier,de masline(extravirgin) si din samburi de struguri.Diferenta dintre ele este ca cel de palmier se solidifica si e destul de greu de scos din bidon(trebuie taiat bidonu&all that stuff) iar cel din samburi de struguri e preferatul meu pentru ca e mai light in grasimi,adica e mai apos.Costa foarte mult draciile astea si chiar ma gandeam un om daca vrea sa consume produse bio cred ca-si da salariul numai pe mancare de genu.
NOU
eu si la prajit prefer cel de masline sau de orez. Cred ca oricum si astea sun nocive la temperaturi inalte, ideal este sa mananci cat mai putine prajeli
NOU
de porumb , masline si ulei de palmier la bidon
NOU
Untura, ca a ramas de la Craciunu’ de anu trecut.
NOU
Uleiul de palmier e mult mai bun, rezista la termperaturi mai mari decat restu, nu se arde, am friteuza, si prajesc si de 15-16 in el si tot arata bine, cam ca uleiul de floarea soarelui dupa 3 prajeli. Nu miroase deloc, il schimb pentru ca parca totusi, mai trebuie schiimbat. 🙂
NOU
de masline, sanatatea costa, nu? nu de ppalmier, ca-i stimulezi sa taie junglele ca sa faca plantatii.
NOU
@M.: fuck the jungle
NOU
Uleiul de masline de la mama lui de-acasa e destul de amarui pentru prajeli. Gen cartofi prajiti, oua, etc.
NOU
Ulei de floarea soarelui, rapita, in, palmier, masline, motor (haha) etc p… mea! Daca nu consumi ulei or sa spuna ca sansele sunt mai mari sa te imbolnavesti de cancer si tot asa. Viitoare mumii ce suntem, parca nu ne mai descompuneam de la “E-uri”, nu? =))
NOU
De palmier
NOU
Eu zic sa iti prajesti mancarea in ulei de masina.
NOU
poate ii gasesc cercetatorii uleiului de masina o intrebuintare casnica. asta dupa ce si-au scos creierul prajit in ulei de floarea soarelui/rapita si l-au pus inapoi in carcasa.
NOU
imi zici si mie ce studii ai terminat si ce lucrezi momentan?
NOU
@Iustin: nu
NOU
deci nu te lua dupa nimeni si foloseste uleiul care iti place.
NOU
@klubbingman: imi place uleiul de palmier ca seamana cu untura si imi aduce aminte de bunici:))
NOU
da’ de ce ii zice ulei virgin? este si varianta curva?
NOU
@preacurviosu: sta preacuvioase, ca nu toate gaurile sparte apartin de curve
NOU
Uleiul de fata-mare cica nu dauneaza!
NOU
in untura de porc. ori prajesti in grasime, ori nu mai prajesti.
NOU
Uleiul de motor nu e cancerigen . Foloseste cu incredere 🙂
NOU
– ulei de nuci (se face undeva prin franta, e scumpa ca dreaq)
– grasime de balena (doar ca nu e eco)
– ulei de in? asta intreb doar, ca am citit undeva de el, cica se consuma si asta
NOU
De palmier pentru prajit ( se scoate usor din bidon dupa se intareste, daca tii nitel bidonul sub jet de apa calda). De masline, sau samburi de struguri la gatit si salate.
NOU
oricum muriti
NOU
Ulei ars. Iei niste ostrete de gard si dranita de pe casa le aplici procedee chimice complexe si extragi uleiul ars.
NOU
nu consuma deloc ca ingrasa… de fapt la ce-ti trebuie ulei?
mi-am luat din cora un gratar electric si prajesc pe el orice… inclusiv legume… pentru ce ulei? (ouale le mananc doar fierte :P)
NOU
toata lumea o da cu “uleiul mai sanatos” fara sa explice acel “sanatos” din el.
Asta e amuzant 🙂
in primul rand, trebuie sa ai grija de proportia de grasimi saturate din el. Grasimile saturate (grasimea de porc, uleiul de palmier) se solidifica la temeperaturi mai mari decat cele nesaturate, deci e de preferat de evitat. Desi toata lumea stie ca cea mai buna mancare iese in untura de porc 🙂
Pe urma trebuie sa ai in vedere ce gatesti si cat de neutru este uleiul. Ala de floare si ala de struguri (din ce s-a discutat pe aici) sunt destul de neutre.
Ala nefutut de masline nu prea ii. Ala de dovleac iti face mancarea de zici ca rontai la bomboane. Ala de porumb e ok la prajeli (desi miroase in toata casa a popcorn) dar nu in salate. Ala de susan este extrem de puternic.
Pe urma vine si temperatura de ardere. In functie de ceea ce gatesti, folosesti alt ulei. Cartofii prajiti sunt in esenta rai, asa ca nu conteaza in ce-i faci. Uleiu extrafeciorelnic, daca il pui la incalzit l-ai ars. In ambele variante ars/futut. Ala de palmier are temperatura de ardere foarte sus (aici studiile se cam bat cap in cap, unii zic ca-i rau alti ca nu e rau)
etc.
NOU
Apa sfintita si prescuri?
NOU
seu de balena 😉
NOU
www.domo.ro/Electrocasnice/Aparate_mici_de_bucatarie/Vase_de_gatit_cu_aburi
si ai scapat de ulei
NOU
Nu mai mancam prajit si-am rezolvat situatia!De fapt,nu mai mancam nimic!Legumele nu stiu ce au,carnea toata-i cu probleme,aerul este cum este……nu conteaza,sanatosi sa fim,nu? 🙂
NOU
Iti cumperi un prajitor de legume/fructe/peste/carne etc cu abur. Ai rezolvat problema definitiv cu uleiul, nu mai dai bani pe el si mananci mult mai sanatos.
NOU
ulei de nuca de cocos. vb serios.
NOU
Uleiul de rapita merge ca lubrifiant pentru motoarele diesel de generatie veche . In Franta am vazut astfel de masini , Mirosul de esapament e destul de special.
NOU
eu stiam ca uleiul de masline nu e bun pentru prajit….
NOU
uleiul de palmier 🙂
NOU
Uleiul pentru bebelusi! Daca merge la bebe, de ce-o fi rau pentru noi?! :))
NOU
Expresiile de genu’ : “Cercetatorii americani/australieni/englezi etc.” nu sunt de luat in seama. Astea sunt stiri de rubrica d-aia mica de pe ultima pagina din Libertatea. Mi-aduc aminte cand eram mai mic am citit la un moment dat o stire care zicea ca masturbarea poate duce la disfunctii erectile si alte cacaturi. La cateva saptamani dupa am citit aceeasi rubrica unde zicea ca cica e sanatoasa.
Exemplu’ e cam aiurea, dar asta mi-a ramas in cap.
Uleiu’ de rapita se foloseste ca combustibil biodiesel.
De ce ai crede ce cacat mananca unii cand tu ca populatie folosesti un produs (oricare ar fi el ulei de floarea soarelui sau altceva) de mii de ani si n-ai avut nici pe dracu’ de la el?
NOU
la prajit recomand uleiul de in sau palmier, de astea am yo la fripteuze la restaurant, virginul la salate ca daca l-ai incalzit isi pierde proprietatile de virgin ce e si nu mai difera de floarea soarelui si mai poti incerca grasime de ratza, nu stiu cat de sanatos e dar o folosesc la copt diferite carnuri la cuptor si are un gust excelent si merge folosit again and again and again….. nu stiu cum se prezinta la prajit dar o sa te anunt maine seara….
pis
NOU
* sanatoasa….:D
NOU
untura mah
NOU
lubrifiant anal
NOU
Ulei de aer
NOU
+1 pentru palmier, noi în de-ăla prăjim în rarele ocazii când prăjim ceva [cartofi, că ăia-s mai ieftini – just kidding] în ulei.
NOU
ulei de kkt de hamster. e cel mai bun ulei sa’ti prajesti mancarea. pe bune s’a prostit tare lumea din ziua de azi… mai ales cu “BLOGURILE” astea. citesc cateodata niste prostii de nu’mi vine a crede cat de dobitoata e lumea asta frate… defapt mnah… la “copii de bani gata” ce nu le face mamicuta lor…