Intai si-ntai, ba miejilor, eu vizitez manastirile pentru ca sunt opere de arta, marturii ale valorii oamenilor ce ne-au precedat de-alungul timpului, oameni cu mult superiori noua, nu pentru ca as fi gasit credinta. Si draga dictionar, inca nu ai priceput ca esti in spam pentru eternitate?

Revenind. Barfele din Dragomirna spun ca la Manastirea Dragomirna e plin de fatuci dezamagite in dragoste, care se retrag aici de rusine sau de inima ranita. Avand in vedere ca rusinea asta eu o inteleg drept deflorare, inteleg ca e plin de maicute nevirgine prin zona :mrgreen:

Hai sa spunem ca inteleg chestiile astea femeieste. Oricum femeile sunt mai slabe din toate punctele de vedere, deci e normal sa nu reziste unui soc puternic si sa isi gaseasca aplecarea spre divinitate.

Dar barbatii de ce s-ar face calugari??
Nu imi ziceti de chemarea catre cele sfinte, ca daca treci prin satele dimprejurul manastirilor, care casa o vezi mai mare si cu mai multe etaje , ti se va explica faptul ca e a lui X, ala care a fost calugar la manastirea ygrec. Sau e casa popii din sat, dar asta e alta treaba.

Sa fie calugaria o solutie de imbogatire rapida?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    or fi si care is pasionati de asa ceva…si pe langa subiect cred ca isi roade unghiile dictionaru’ semianalfabet ca nu-i apare comentariul.muwawawa

  2. Io cre’ca astia fac niste orgii prin manastirile alea ceva de de nu se poate. Io m’as face calugar pentru cata pizda gasesti in manastiri si s-o poti fute in numele domnului imaginar 🙂

  3. Raspuns scurt: Clar!

    Raspuns lung: acum cativa ani am avut ocazia sa merg la o manastire, la Remeti sau ceva de genul asta, ca tata trebuia sa le repare un tunel de frig. Daca ati sti ce mancare au … nimic romanesc, doar delicatese nemtesti, frantuzesti si olandeze. Ideea e ca ei primesc foarte multe ajutoare atat banesti cat si sub forma de produse de consum si romanul, antreprenor cum e el, decide ca o parte din acele ajutoare ii sunt mai de folos lui/ei acasa.

  4. #4

    sin, te lepezi de satana?? ma lepad parinte, numai termina odata!!

  5. eu ma bucur cand vad la stiri cum isi imping astia(calugarii) “balegarul la deal”, cred ca pentru asa ceva se si calugaresc. Acum vorbind serios, in afara de toate magariile care le fac astea p-acolo, multi dintre ei sunt homosexuali si pedofili si asta ar trebui sa ne dea de gandit.

  6. simplu. nu te-ai face calugar lol.

  7. Ce are de a face calugaria cu bani..multi bani?! Preotia, da…inteleg! Dar care ar fi sursele de venit (ne)oficiale ale unui calugar, pentru a se imbogati subit?

  8. #8

    popii sunt bogati. n-am vazut unu sarantoc. da’ calugarii de unde sa adune bani?
    nu se duc cu ajunul, nu fac botezuri, cununii si alte surse certe de venituri.
    si pe de alta parte nu inteleg chestia cu calugaritul. d-zeu nu ne-a lasat sa ne futem si sa ne-nmultim? oricum ceva le lipseste astora.
    te-ai calugari daca te-ai imbogati prin whatever mijloace? ( da nu sa-ti strangi banetul si apoi sa-ti iei viteza. sa ramai forever monk….I wanna be, forever monk)
    Didn’t think so

  9. Văd că toată lumea pe aici are impresia că a fi călugăr înseamnă să fii afacerist escroc şi homosexual. Dacă v-aţi uita mai puţin la Pro TV şi nu aţi citi atât CanCan şi Click, poate aţi fi mai mult în contact cu realitatea. Habar nu aveţi ce înseamnă viaţa de călugăr şi ce responsabilităţi presupune!

  10. #10

    dan, mai lasa-l dracului pe corut, ca eu dintre ei vin, nu citesc din can can

  11. nu m-as face nici pentru milioane de euro…e o viata grea din afara , dar ei sunt bucurosi ca sunt ceea ce sunt si ca sunt aproape de dumnezeu. nu oricine poate fi calugar.

  12. @arhi: La televiziunea la care am lucrat se făceau des reportaje despre mănăstiri şi viaţa monahală şi mi-au trecut prin mâini zeci de astfel de materiale filmate de colegii mei. Aşa că ştiu despre ce e vorba. Coruţ este mason, n-are treabă cu religia.

  13. Muma cotizeaza la greu la ceva calugari de la Lainici si Tismana, o angajata baga bani frumosi in buzunar de barbos de la Comana, cel mai tare e baiatul unei prietene de soacra-mea, carat de ma-sa pe la Dervent, ca nu-si gaseste o fata la 24 de anisori si cosuri cat furnalul pe bot!

    Arhi nu greseste cand povesteste cum se aduna averi daca te folosesti de rasa calugareasca. Mergeti la o manastire si vedeti cam cati prostani ingrasa pe ninja autohtoni. Aduceti-va aminte ca proasta aia crucificata si killarita acu’ cativa ani, la Tanacu, nu era schingiuita pe de-a moka, ci pentru un purcoi de euroi! 😉

  14. aha, deci asta e ca un job la multinationala … nu-ti mai convine sau ti-ai facut suma, gata ! “dimisia” si treci la de-alea lumesti si adevarate. m-am prins ! 🙂

  15. @vega

    au si ei venituri, stai linistit, sa vezi cati merg pe la manastiri sa plateasca slujbe, sa le ia odraslele examene, sa castige procese, sa avanseze la servici etc. sau vin desteptii sa sfinteasca masina. si deschid capota, si incepe popa sa dea cu apa sfintita pe motor. mai au, vederi, carti, bratari, iconite, etc. si cum nu sunt impozitati fac bani..

  16. Ti-o fo’ rusine sa-i intrebi pe ei de ce s-or calugarit, si amu ne-ntrebi pe noi?
    Io credeam ca ai raspunsul si ni-l zici si 9!

  17. Exista o chemare, dar nu li se vede pe fata si nici asa din fuga. Sunt lucruri tainice ale sufletului omenesc pe care nu le poti pipai cand te duci in excursie o zi, doua, eventual deja plin de adevarurile subiective, ei au sau pot avea bucurii aparte, lacrimi si sentimente pe care nu prea le simti intr-o viata lumeasca obisnuita.

    Nici bucuria unui calugar, nici supararea lui nu sunt chiar de acelasi tip cu ale noastre, sunt lucruri care nu trebuie luate in usor. A fi calugar inseamna a fi pe drum, nu inseamna ca ai ajuns la capat, desi unii din ei chiar ajung. A fi calugar inseamna o lupta, nu inseamna ca daca vizitatorul de o ora al manastirii vede o chestie care i se pare si poate chiar este nevrednica de Cinul Monahal aceea este o finalitate, o stare neschimbatoare, un drum terminat.

    Calugarul, ca si preotul poate acum sa cada pentru ca apoi in 3 secunde sau intr-o viata de pocainta sincera si lacrimi sa se ridice acolo unde noi nu am fost si nu vom fi, poate, niciodata.
    Calea calugarului este calea muncii impletita cu smerenie si umilinta in sensul crestin si inaripant al cuvantului, o zdrobire a raului din el insusi pentru a face loc iubirii Dumnezeiesti.

    Sunt realitati ontologice, lucruri de care nu te poti apropia decat experimentalist si prima conditie spre aceasta este acceptarea posibilitatii ca poate exista ceva mai mult decat am inteles pana astazi. Adica putina cumintenie, caci smerenia e ceva foarte inalt pentru noi ca sa vorbim acum despre ea.

  18. Nu era mai simplu sa ii intrebi pe cei de la Dragomirna ?
    Ei iti puteau raspunde exact, eventual iti ziceau si niste sfinti :))

  19. #19

    Off :
    Am luat o maicuta la ocazie[mergeam spre manastire],o intreb:
    -De cand sunteti la manastire?
    -Aaa, sunt noua,am mai fost la o manastire inainte,aici sunt din ’78.
    – >liniste/<

  20. #20

    sa va fie rusine la toti. cine sunteti voi sa judecati alti oameni?

  21. Marcu 16;15. Apoi le-a zis: “Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura.
    16. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit.
    17. Iata semnele care vor insoti pe cei ce vor crede: in Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi in limbi noi;
    18. vor lua in mana serpi; daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; isi vor pune mainile peste bolnavi, si bolnavii se vor insanatosi.”
    19. Domnul Isus, dupa ce a vorbit cu ei, S-a inaltat la cer si a sezut la dreapta lui Dumnezeu.
    20. Iar ei au plecat si au propovaduit pretutindeni. Domnul lucra impreuna cu ei si intarea Cuvantul prin semnele care-l insoteau. Amin

    Vedeti nici vorba de calugarie indiferent de sex.Asadar sa te calugaresti nu inseamna ca respecti ce spune Domnul Isus.O doar o simpla izolare de lume si atat…nu prea are treaba cu credinta.

  22. #22

    O da…maicute paroase/naturale…va satisfaceti cele mai sumbre fetishuri.

  23. #23

    Simplu, pt bani. Asta a fost raspunsul pe care mi l-a dat un tip de la teologie.

  24. #24

    calugar in ziua de azi? poate doar cu numele altfel eu nu-i vad..laptopu-uri, telefoane mobile, internet si multe alte lucuri…iesiri in mall ( da, vazuta cu ochii mei) basca copiat cu casca la examene…asa calugarita vreau si eu sa fiu…na 😛

  25. Chiar asta mă întrebam şi eu ieriseară , în gara din Constanţa. Văzusem un tânăr , ma rog, mai batrân decât mine , având vreo 20 -25 ani îmbracat în straie de călugăr şi l-am surprins într-o convorbire cu ceva…”măicuţă” de-a lui , discuţia nu părea prea demnă de un slujitor direct al Domnului deci, confirm ultima întrebare care aţi puso. Probabil ăsta e scopul.

  26. #26

    daca tot e sa te faci calugar mai bine calugar shaolin!

  27. #27

    off topic, se pare ca zoso a castigat pana la urma, ma intrebam eu de ce va chinuiti toti sa denigrati eforturile pt rosia montana, btw, ce-a facut visu a fost f urat, i-a luat pe amaratii aia doi, nu era un aspect relevant…asta e,poate data viitoare ai bafta…..ce chestie, cum ati scris voi toti articolele, of of….penibil

  28. ..nu prin ideea
    cum poate face un calugar bani ?
    se roaga si lasa palaria in partea dreapta asteptand sa pice monezi ?

  29. Cu tot respectul pe care îl am pentru credința oricui (mai ales că sunt ortodox până în măduvă), mi se pare că îți trebuie o mare doză de lașitate să te călugărești. Mai aproape de Dumnezeu ești când te abții să nu înjuri sau caftești oamenii care te calcă pe bătături zilnic decât dacă te retragi confortabil în munți unde, vorba cuiva de mai sus, oricum ai internet și alte unelte lumești.

    Și referitor la averile călugărilor, tind să cred că foarte mulți sunt plini de bani pentru că la nici o mânăstire nu se stă degeaba, toți sunt meșteșugari, fac mobilă, covoare, icoane, picturi etc. Toate astea sunt la mare preț, mai ales pentru turiști străini.

  30. gata cu vrajeala. fa un concurs! care se calugareste mai repede primeste o masina si o femeie faina pentru 24 de zile( sa nu fie chiar naspa din scurt). masina se poate pastra dar pa si pusi la pusi si pe viata. ca asa-i juramantul lor.
    o masina scumpa rau.
    :))
    in caz de retragere, “dat demisie” , fugit de la locul de munca, absent nemotivat, plecat in delegatie sau alte marsavii se va executa pedeapsa capitala- celui de-al doilea vinovat.
    s-ar vinde lumea si pentru ‘te miri ce’

  31. @Dan Lee

    Coruţ este mason, n-are treabă cu religia.

    Masoneria este o religie.

  32. am mai spus-o şi în alt articol că am vrut să fiu călugăr cândva. şi spun de ce: credeam că sunt cei mai curaţi şi mai sfinţi de pe pământ. dacă sincer şi acum cred că sunt cei mai dintre cei mai – problema este că nu cu toţii care îmbracă sutana.

  33. @Takju: Să mori tu? I-a mai studiază puţin!

  34. Voi muri cândva. Clar! N-am ce să (mai) studiez. Dacă nu stăpâneşti proprietatea termenului “religie”, e în regulă. Te pot ajuta cu DEX-ul iar cu restul te descurci, ok?

    RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.

    MASONERÍE f. Curent religios și filozofic care se caracterizează prin ritualuri mistice și prin îmbinarea lor cu principiile etico-morale și politice. /<fr. maçonnerie

    Cam ce-ar mai trebui să studiez (pe lângă scriiturile despre masonerie ce nu trebuie să lipsească din cultura omului de rând)?

  35. pe vremea cand eram elev la mama acasa, am cunoscut doi calugari de la o manastire aflata la 12 KM de localitatea natala…. dupa 2 ani, s-a constatat ca au furat toate icoanele vechi si ca le vindeau pe piata neagra… Asta e unul din motivele pentru care cineva ar vre sa fie calugar… e o deghizare buna 🙂

  36. #36

    bre, eu m-as face calugar. dealtfel chiar cred ca la un moment dat o s-o si fac. evident, nu ma refer la sensul cuvintului in acceptiunea ortodoxa. nu ma intereseaza calugaria ca sistem, ci doar ca traire. e putin altceva.

  37. #37

    takju
    masoneria nu este o religie – cel putin nu la nivel declarativ. probabil, dictionarul a fost scris de imbecili.

  38. mie mi se pare ca persoanele foarte slabe si instabile psihic, la marginea disperarii, isi cauta refugiul in asa ceva. de obicei oamenii incep sa o dea pe panta religioasa cand au asa deceptii incat nu le pot face fatza asa ca banuiesc ca pentru multi, calugaria o fi fost ultima sansa.
    nu zic, poate sunt printre ei si adevarati sfinti dar putini.
    mi se pare ciudat si impotriva naturii sa te duci de bunavoie si sa te faci calugar sau calugarita.

  39. @PCH
    Presupun că o să renunţi la negru pe timp de vară, nu? 🙂

  40. nu doar calugaria. tot ce tine de religie e o cale de imbogatire. cat timp oamenii isi vor pune sperantele in cele nelumesti, vor avea doar de castigat.

  41. #41

    n-are bre nici o treaba cu imbracamintea.

  42. #42

    @dan lee Dupa ce ca esti analfabet (i-a mai studiaza ) mai esti si prost.Stai jos, ai nota 4.

  43. eu cred ca exista totusi variante mult mai usoare de imbogatire, daca tot vrei sa furi.

    am cunoscut un om care a vrut sa se calugareasca. dupa o perioada si-a dat seama ca totusi nu e chiar ceea ce vrea. Motivele pentru care o vrut, cred ca erau destul de complexe, fara a introduce in calcul deziluzii personale. Omul era destul de bine infipt in viata laica.

    deci, raspunsul clar este: DA

  44. @Takju: Păi tocmai din definiţiile date de tine rezultă că masoneria nu este religie! La definiţia masoneriei avem “ritualuri mistice”, iar la religie “sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește”, deci ritualuri mistice nu presupune neapărat credinţa în divinitatea care îi uneşte pe oameni.

    Pentru cultura ta: Masoneria nu este recunoscută oficial ca religie, ci ca o organizaţie de tip “think tank” cu scopuri umanitare, care are ca scop progresul omenirii. Ritualurile mistice la care te gândeşti tu sunt numai “praf în ochi” aruncat membrilor din gradele inferioare care sunt nişte păcălici şi nu pot fi convinşi altfel. Cei aflaţi în vârful piramidei sunt toţi atei şi consideră gândirea umană ca fiind autoritatea supremă.

    Dacă vrei să afli ce părere are Pavel Coruţ despre religii, magie etc citeşte câteva din cărţile sale. Îţi recomand “Către culmile succeselor (Formula fericirii)”.

  45. #45

    @iha 2
    bai pruteanu,”i-a” las-o. poate omul e chiar prost sau poate, nu te-ai fi gandit, e o greseala de scriere.

  46. “I-a mai studiază puţin!” Da, a fost un “typo”, nici nu l-am observat. Dacă arhi ar băga plugin-ul ăla “Ajax edit comments”, nu aş mai face greşeli de acest gen!

  47. #47

    Ba io nu stiu ce sa zic despre calugari dar am un var popa (ortodox) intr-un oras de marime medie din Romania si e putred, dar putred de bogat (nunti /botezuri /inmormantari /parastase). Are, ca-n melodia lui Chilian, chiar si barca cu motor. Partea cea mai misto e ca n-a platit 1 leu impozit in viata lui.

  48. #48

    dan lee
    deci arhi e de vina ca tu nu stii sa scriss. bravos!

  49. #49

    “Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă. Eu aş vrea ca toţi oamenii să fie ca mine; dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul într-un fel, altul într-altul. Celor neînsuraţi şi văduvelor, le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine. Dar dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească.”
    Pavel către Corinteni, 7.
    Aş pune şi un “Amin+”, dar mi-e că apare vreunul de la LuminousFanta şi zice c-are exclusivitate.

  50. @Dan Lee
    Ok. Dacă tu vrei să deosebeşti religia X de curentul religios X, e în regulă. Nu îmi place filozofia şi, pe cale de consecinţă, n-am de gând să filozofez pe tema asta. Noroc.

  51. #51

    daca masoneria e religie atunci si ecologismul e religie.

  52. @Dan Lee – spune asta parintilor lui Vladut. Un singur indiciu iti dau – Manastirea Cocos, judetul Tulcea.

  53. @darius
    Cum spuneam, ai două definiţii mai sus din care rezultă clar că este o religie. Restul e filozofie, iar silogismul tău e incomplet, deci fals. Şi eu mă mai învârt în jurul cozii, dar nici chiar aşa.

  54. #55

    “Vedeti nici vorba de calugarie indiferent de sex.Asadar sa te calugaresti nu inseamna ca respecti ce spune Domnul Isus.O doar o simpla izolare de lume si atat…nu prea are treaba cu credinta. ”

    @Bucur:

    Pai pENtRU un sectant ca tine, normal ca nu inseamna. A fi calugar inseamna a urma întocmai exemplul lui Hristos. Nu multi pot, ce-i drept. Ce citezi tu e irelevant. I-auzi aici, daca vrei sa ne batem in citate, ca in Parcul Operei oricum nu te tine:

    “15. Nu iubiti lumea nici lucrurile din lume. Daca cineva iubeste lumea , dragostea Tatalui nu este in El.
    16. Caci tot ce este in lume, pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii nu este de la Tatal , ci este din lume.
    17 . Insa lumea si pofta ei trece, dar cine face voia lui Dumnezeu ramane in veci. ”

    INTAIA EPISTOLA ALUI IOAN, 2, 15-17

  55. #56

    @A. Freigedank
    Una e să nu iubeşti lumea şi să te fereşti de pofte iluzorii, alta e să te izolezi de lume. Nimeni nu aprinde o lumânare ca s-o ţină sub obroc.

  56. #57

    @para:

    Nu cred ca se poate vorbi de o “izolare”. Uite de exemplu, Manastirea Sinaia are si site pe internet. Ti se pare ca sunt … “izolati” ? 😉

    www.manastireasinaia.ro/