Voia nevasta să facă nuştiu ce salată. Şi zice “Hai în piaţă, să luăm legume proaspete”.
Şi ne ducem în piaţa din km4-5, să luăm la fată roşii de calitate.

Dar, în piaţă, mirare. Toate, dar absolut toate produsele, identice. Şi ca preţ, şi ca formă. Lucru, teoretic, imposibil. Mai ales că toţi te mint în faţă, că au marfă rromânească, fără E-uri. Până când a găsit nevasta un tip, care i-a explicat că absolut tot ce e în piaţa, de fapt este cumpărat de la en-gros, în general de la bulgari.

Atunci, unde sunt ţăranii noştri reali? Unde sunt adevăraţii PRODUCĂTORI rromâni? Păi nicăieri, pentru că pe nimeni nu mai interesează să vândă la kilogram în piaţă. Toţi vor să vândă cu tona, să iasă banul gros din prima.

În cazul acesta, de ce aş cumpăra de la aşa zişii ţarani? Preţurile sunt identice cu cele din hypermarket, ba poate în hypermarket e mai ieftin. La magazin am voie să îmi aleg ce fructe vreau eu, câte vreau eu şi de unde vreau eu, nu sunt condiţionat de cheful unuia şi altuia. Başca, mai ştiu că nu sunt furat la cântar.

Şi uite-aşa, vor ajunge ţăranii muritori de foame.
Până vor realiza ce trebuie de fapt să facă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    pai, la mine in zona, mai sunt tarani care isi vand produsele in fata casei; in piata toate produsele sunt ca la magazin

  2. #2

    exact. rosii umflate cu pompa, fara nici un gust, castraveti cat pula de magar, piersici verzi si fade

  3. #3

    Pai hai la Oradea sa-ti dau rosii ca lumea; cu gust ca cand era bunica fata. 😀 Am la tara o gradina unde daca lucrez am ceva din cele necesare (rosii, ardei, cartofi, ceapa).
    Din pacate unii tarani nu mai ajung sa-si vanda produsele si din cauza celor care fac legea in piata. La noi mai sunt vreo 2-3 tarani autentici cu produse “bio” in rest e plin de rosii din Turcia.

  4. dap, si la Brasov e aceeasi problema, nu mai gasesti decat foarte rar produse bio.iar pentru adevaratii producatori s-a facut o piata speciala, care e destul de departe, spre iesirea din oras. si in fiecare dimineatza, speculantii se duc acolo, iau produsele de la tarani si-apoi se duc in pietele brasovene, unde le vand la pret dublu.

  5. Legume de plastic 🙁 Niste idioti cu importurile lor, cand avem pamant si toate necesare in Romania. Cred ca ma apuc sa-mi cultivez singura in gradina rosii si ceapa curand.

  6. De aia am gradina mea cu rosii, ardei, ceapa, castraveti, meri, peri, pruni, un nuc, piersici si un alun.Deja aveti gura apa, nu? 😀

  7. Aia nu sunt tarani. Sunt bussiniess man-i. :)):)):))

  8. S-a dus draq tara asta. Acum cativa ani in urma citeam in cartile de istorie ce tare era Romania. Primul loc la orice produs ce tine de a agricultura, fie cereale, legume sau fructe. Acum nu avem decat, vorba lui PYURIC, legume de plastic. Si am asa o sila pe mUE ca ei tot spun ca trebuie sa avem produse cat mai naturale. Pai in sula mea…astea sunt produse naturala, care suntem nevoiti sa le cumparam din piata? Dece nu lasa taranul roman sa cultive asa cum stie el de ani de zile?

  9. Cred ca in toate orasele mai mari din Romania e la fel, in piata nu mai gasesti tarani ci speculanti. Stiu ca in orasul meu taranii nu aveau loc in piata din cauza speculantilor, care inchiriasera absolut toate mesele din piata. Asa ca taranul era obligat sa le vanda alora la preturi de nimic, pentru ca nu avea cum sa-si vanda marfa altfel si in timp taranii au renuntat sa mai incerce sa vanda rosii prin piata. Speculantii cand s-au trezit fara o sursa de aprovizionare, au apelat la supermarket-uri si o vrajeala de 2 lei cum ca rosiile lor sunt naturale, vrajeala numai buna pentru a-i convinge pe oraseni sa scoata mai multi bani din buzunar pentru exact acelasi produs ca si in supermarket.

  10. #10

    1. La bucale’ taranii nu mai ajung sa-si vanda marfa decat f rar. Asta pt ca pietarii, adevarati “detinatori” de tarabe le cumpara toata marfa la pret mai mic, iar producatorii accepta suma primita de frica sa nu trebuiasca sa-si pazeasca singuri produsele pana le vor vinde in totalitate (asta daca le vor vinde, in caz contrar riscand sa li se strice si marfa nevanduta).

  11. #11

    2.In multe cazuri taranii nici nu mai cultiva ceva (recolte proaste in anii trecuti, multi dintre ei sunt prea batrani sau chiar din lene).Si stiu asta din cercetare facuta pe teren: intr-o comuna intreaga, erau doar cativa care mai pusesera rosii si castraveti.Poate ca zona nu era propice, poate ca oamenii nu aveau chef sa obtina aproape nimic la recolta, dar realitatea asta era.
    Iar la porti nu aveau rosii de vanzare decat vreo 2 gospodarii la vreo 15-20 km de drum asfaltat.

  12. Aia nu sunt tarani. Saracii ar vinde rosii de calitate dar n-au unde ca tarabele sunt rezervate, iar pe trotuar ii ia garda

  13. mult mai lejer din supermarket..daca ajungi mai pe dimineata(ca pensionarii) pe acolo alegi ce e mai bun

  14. shob la Dacia mai gasesti tarani cu marfa proprie.
    Chestia e ca nu le renteaza sa mai vina la piata. Prefera sa vanda en-gros chiar daca o fac la preturi mai mici. Pentru ca in piata nu au loc de “taranii” de oras.
    Si chiar daca vine omu cu productia proprie tot nu e bio. 🙂 Pentru ca pun ingrasaminte chimice, sau omoara daunatorii cu cine stie ce chimicale. Nu toti au ferma de animale pe langa gradina cu zarzavaturi sa puna cacuta de la primele peste cele din urma.

  15. La noi in piata, foarte rar gasesti “taranii aia clasici” care-ti vand produsele lor. Te pacalesti des, pentru ca pana si taranul ala clasic face bisnita, a descoperit ca nu se mai renteaza sa-si “creasca” singur rosiile ci este mai simplu sa le cumpere pe alea din Olanda… Munca putina, bani parca mai multi. Pietele Aradului nu sunt pentru taranii obisnuiti, singurii tarani care-s “originali” sunt aia ce-ti vand gramajoare de urzici, desigur pisate de toti cainii, dar sunt naturale. 🙂 Tare imi este ca pana si urzicile astea se vor importa… Imi vine in minte acuma o frumoasa frunza de loboda, stampilata “Made in china”.

  16. pai daca faci cumparaturi numai la Piata Dorobanti. Mergi la matache, acolo mai gasesti o rosie, un castravete rrromanesc.

  17. ????
    ce are blogul tau cu mine? de ce mi-a sters automat postul anterior?

  18. #18

    taranii au fost fraieriti de en-grosisti si tot felul de intermediari si smecheri pana cand si-au bagat picioarele

  19. #19

    @ Andrei: ba sunt tarani. in plus, aia mai saraci nici nu ajung pana la piata, pentru ca nu isi permit sa plateasca transportul dus-intors pana acasa.

  20. In Vaslui taranii isi mai vand verdeturile.Pana si morcovii nu mai sunt din gradina proprie.Inainte cumparai morcovi plini de pamant dar buni,dar acu sunt niste morcovi ce lucesc si au un gust de te doare capul!

    N-ai cu cine…

  21. Sau, ca la mine-n piata, unde exista UN singur taran autentic, care-si vinde marfa (rosii, ardei si cartofi de cind il stiu eu) – la niste preturi de-ti omoara retina instant (fata de restul, in general cu 1 leu in plus), dar culmea, si eu ca si ceilalti, ne calcam la coada. Si din gust, si prin aspect, se vede ca rosiile alea sint de la mama lor, fara nimic in plus. Confirmarea a venit de-a lungul anilor si prin faptul ca uneori venea ba fara rosii, ba fara ardei, ba doar cu cartofi – “n-a fost vremea buna, a fost mana, n-am avut apa destula” samd, lucruri care confirmau ca natura a trecut peste legumele lui – si doar atit. Nu ingrasaminte, nu prostii, doar sapa lui si apa din cer…
    El inca vine dar a ajuns la venerabila varsta de optzeci si ceva … Cit l-or mai tine picioarele…

  22. #22

    silvana, poate te-a simtit mai rea la suflet…

  23. cei care stati la bloc: ce mai asteptati? pe balcoane sau pe acoperisuri incepeti si faceti repede o gradina cu ceapa, rosii si castraveti. ca asa nu se mai poate. am incercat cand eram mai „tanar ” sa plantez pe balcon da’ nu prea mi a iesit. sa vedem poate acuma iese macar de o salata naturala.

  24. si pana ala al doilea comentariu i-a trecut? :))

    Rescriu aici…poate ma lasa acum.
    “shob la Dacia mai gasesti tarani cu marfa proprie.
    Chestia e ca nu le renteaza sa mai vina la piata. Prefera sa vanda en-gros chiar daca o fac la preturi mai mici. Pentru ca in piata nu au loc de “taranii” de oras.
    Si chiar daca vine omu cu productia proprie tot nu e bio. 🙂 Pentru ca pun ingrasaminte chimice, sau omoara daunatorii cu cine stie ce chimicale. Nu toti au ferma de animale pe langa gradina cu zarzavaturi sa puna cacuta de la primele peste cele din urma.”

  25. Ei uite ca a mers :))))

  26. sunt aici mai in Oradea in piata Rogerius 🙂 si la bunamea in sat unde rosiile sunt gustoase nu din plastic

  27. in piata cu greu mai gasesti samanta romaneasca, chiar daca rosiile, de ex., sunt chiar de gradina si chiar produse de ala care le vinde. in schimb, mai poti lua the real shit de pe marginea drumului, daca stii satele unde lumea din asta traieste si are tot interesul sa fi satisfacut. io de la Bihor, de cate ori trec prin comuna Avram Iancu ( pretenii stiu de ce 😉 ) ma opresc si fac piata. nu m-am inselat niciodata 😉

  28. de fapt acum am vazut ca nu a sters…doar s-a gandit un pic daca il afiseaza sau nu.
    sa inteleg ca mi-a analizat bine sufletelul? :))

  29. sa stii ca in hypermarket unele legume sunt mai ieftine decat in piata, unele au pretul dublu fata de hypermarket

    Am un vecin care are taraba in piata de la CET, vinde legume, fructe si spunea ca toata marfa o ia de la turci sau de la bulgari, pentru ca sunt mai ieftine la ei si le vinde pe piata din romania unde le vinde la pret de 3-4 ori mai mare.

  30. Agricultura de “supravieţuire” (producem pentru familie şi puţin de vândut) nu mai ţine de mult timp, pentru că e destul de scumpă şi profitul scos e destul de mic. Nu se justifică de asemenea nici costurile cu vânzarea, cu certificatul de producător şi alte alea.
    Pe de altă parte, cei care vor să facă profit mare, se asociază, au pământ mult şi adoptă metodele de lucru de dincolo, în detrimentul calităţii produsului final.

  31. De parcă ţăranii ar putea trece de mafia pieţelor. Caută vina la şmecherii barosani, nu la amărâţii ăia care s-au săturat să fie umiliţi pe munca lor!

  32. #32

    silvana, ai trecut testul:P

  33. da clic pe website-ul din numele meu . am dezbatut si eu problema asta ieri 😀

  34. Numa Euri peste tot asta e …

  35. #35

    Tata a facut agricultura pana la 50 de ani. Si acum imi amintesc cand aveam 8-9 ani si il asteptam sa se intoarca din pietele oraselor mari. Nu exista drum din care sa nu se intoarca cu ceva pentru noi: jucarii, dulciuri, uneori destui bani pentru o fuga rapida la mare. Se faceau bani frumosi atunci, puteai sa intretii o familie din ce faceai. Usor usor… s-a dus pe p#la agricultura romaneasca. Acum legumele sunt tratate chiar inainte sa fie plantate, semintele sunt tratate chimic, soiurile au fost modificate sa fie mai rezistente, si in acelasi timp din ce in ce mai fade.
    Nu mai vorbiti ca s-au smecherit si taranii, si cumpara din hyper sa vanda la tarabe. Majoritatea iubesc munca pamantului, si credeti-ma ca nu e un mit. Fac asta si din placere, pe langa banii care (nu) ii mai fac. Dar acum chiar nu mai ai cum…
    In piete nu ai nici o sansa sa rezisti ca si nou venit, daca nu le vinzi stapanilor ieftin (a se citi pret de nimic) esti dat afara din piata. Scurt si la obiect! In orice oras mare din tara, fara nici o exceptie. Si e pacat, stiu, dar asta e situatia!
    Acum slabe sanse sa se mai schimbe ceva, poate daca incepem fiecare sa ne plantam legumele necesare.
    Acum sunt key account manager intr-un hotel de 5* din bucuresti, si chiar si acum, dupa atata timp, imi aduc aminte verile in care munceam cot la cot cu ai mei, de cana cu apa rece de fantana in zilele toride, de cat de moale imi parea salteaua cand ajungeam acasa.

    Viata.

  36. #36

    frumos scris

  37. Din cate imi aduc eu aminte de prin statistici 60% din populatie locuieste la tara si 3 sferturi din ei trebuie sa se descurce din pensie sau din munca campului. Acum porumbu nu se mai face, la legume nu ne-am priceput niciodata de zootehnie am uitat demult.

  38. Taran? Huuh… n-am mai vazut asa ceva prin pietele bucurestene!

  39. 1. Daca te gandesti sa te plimbi prin piata de la nehotaratzi, esti victima din start 🙂
    2 Daca iti chiar arde sa si vorbesti pe subiect fara sa il ciupesti doar la suprafata, mai fa un drum in piata aia; intreaba cat costa un cantar si o masa pe zi. Nu pe o luna ci pe o zi; costuri care se platesc la “administratia pietelor” si “statu” ia banu asta indiferent ca taranul de care zici vinde sau nu ceva.
    Adauga costurile unui drum-dus si intors “la tara”, 1-2 beri, o cafea, un pachet de tigari (tot la zi) si vezi cam ce chilipir e sa vinzi in piata in loc sa dai la gramada. O tona de rosii sau de ardei, sa zicem.
    Cate zile cu cati bani la 24 de ore jupuiti de “administratie” ? Cu cat perisabilitate la marfa, per total, de la caldura si spatii de depozitare decente lipsa ?
    3.Daca te apropii de vreo piata cu marfa ta, muncita si produsa de tine, te duce imaginatia cam ce se intampla daca vrei sa vinzi la pretul care iti trece prin cap, langa bisnitar ? Sau chiar crezi ca te apara “organu” care-si umple zilnic sacosa, moca ?
    No offense dar tura asta chiar ai dat-o in gard cata vreme vanzarea direct din curte, de multe ori la pret de rahat care de abia acopera costurile e tot ce le-a ramas.
    Cu cat exportam graul acum, Arhi ? Cat e tona ? Ca de luat inapoi, precis il vom lua pe iarna cu 3-4 ori mai mult

  40. #40

    in p-ta domeni din buc se gaseste marfa faina uneori, si e un tip prin lapusel aproape de baia mare care are niste legume fenomenale

  41. Veniti in Mehedinti!
    www.ecomagazin.ro/rosii-gigant-dupa-o-reteta-total-ecologica/

    Ar trebui sa cumparam direct din gradina taranului. Sau sa facem comenzi la el: “Tataie, la toamna vreau 50 litre de bulion! [tocmeala] Jumate acu’ – jumate can’ vin sa-l iau. ”
    ieftin si sanatos!

  42. Gandesc ca locuiesti in Bucuresti, nu stiu sigur, presupun.
    Nu merita sa faci piata in Bucuresti! Cred ca iti dai seama singur de ce.