Ieri m-am uitat toată ziua pe AXN SciFi, la maratonul Stargate SG1. Asta deşi l-am văzut integral de minim 4 ori, dacă e să numărăm doar dăţile în care am luat-o de la zero până la ultimul episod, nu şi episoadele aleatorii, văzute la TV sau aiurea.

Am citit la începutul ăsta de an Dune, toate cele 5 volume ale lui Frank Herbert. Nu îmi aduc aminte de câte ori le-am mai citit. Probabil o dată pe an sau la 2 ani, le recitesc. Acum îmi caut integrala Asimov, să îmi completez colecţia.

Care e ideea ce ne conduce atunci când vedem un film de mai multe ori sau citim o carte de zeci de ori? Adică, nu e ca şi cum nu aş şti ce se întâmplă în fiecare se cundă sau pe fiecare pagină. Şi totuşi le recitesc, reurmăresc cu aceeaşi plăcere de parcă ar fi prima dată.

Care e explicaţia?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. Tu când mai ai timp să scrii pe blogul ăsta? De exemplu ieri, ai scris 3 articole, şi totuşi ai stat toată ziua pe AXN

  2. #5

    E o fuga din realitate. Daca iti face placere sa citesti o anumita carte poti sa o recitesti de n ori. Altii recitesc sau revad filme/seriale, altii se rejoaca anumite jocuri, altii reviziteaza anumite locuri. Sunt prea multe lucruri urate pe lumea asta ca sa nu faci chiar de mai multe ori acelasi lucru placut.

  3. Cărțile le pot reciti fără probleme dar filmele rar le văd de 2 ori. Văd filmul îl șterg (aaa, pardon, schimb programul 😛 ).

  4. #7

    Dude, eu am intalnit in multe sf-uri idei filozofce, politice si dileme morale ce-mi trezeau interesul poate mai mult decat insasi actiunea. Asa ca le reciteam ca sa imi pun din nou aceleasi intrebari la care gaseam alte raspunsuri.
    Te regasesti in teoria asta?

  5. #8

    si in ea, da

  6. #9

    da de ce futem aceeasi pizda de nenumarate ori? 🙂 :))

  7. Le revedem pentru că sunt bune. Cu siguranţă nu vei reurmări un film de duzină (chiar nu îmi vine nimic acum în minte), dar cu siguranţă vei revedea “the green mile” de exemplu. cazul meu 🙂

  8. Hmm mie nu mi-a placut mai niciodata sa revad filme sau sa recitesc carti

  9. #13

    Soilent Green! Soilent Green!

  10. #14

    Ideea de a reface ceva(reciti,revizualiza re orice) vine ca o nevoie a restabili legatura cu trecutul prin perspectiva actuala a prezentului.
    Ideea de baza e simpla:In momentul initial in care faceai activitatea in trecut(citit,vizionat filme etc) aveai o anumita viziune(perspectiva) asupra vietii si filtrai informatiile in functie de viziunea respectiva.
    Odata cu trecerea timpului ai inaintat in varsta si odata cu inaintarea ti-ai schimbat si viziunea(perspectiva) asupra vietii.Filtrul s-a schimbat.Nu mai esti acelasi om care erai in momentul activitatii initiale.E un fenomen nasol:se numeste imbatranire sau mai civilizat maturizare.
    “Şi totuşi le recitesc, reurmăresc cu aceeaşi plăcere de parcă ar fi prima dată.”
    E o senzatie oarecum falsa.Ce se intampla de fapt:creierul tau se concentreaza pe partile care ti se potrivesc tie din perspectiva vietii actuale pe care o duci.
    Caz concret:Dune
    Cand am citit prima data seria Dune eram in vacanta dintre a 8-a si a9-a .Pe atunci ma interesau mai ales partea epica de actiune:,tehnici fremene de supravieturie,cum controlau Bene Gesserit lumea cu puterea Vocii,tortura harkonnen,tehnicile de combat marca Muad’Dib etc si toate chestiile alea faine sarind oarecum inconstient peste partile de filozofie,geopolitica,ecologie,mistica etc.
    Cand m-am uitat peste ea recent m-am axat natural pe partea de filozofie/mistica pe carte o sarisem initial in Dune.Au inceput sa-mi placa mentatii.
    Probabil pe la 40 de ani daca o sa fiu intr-un partid politic si am s-o recitesc o sa ma axez pe geopolitica/elementele economice pe care le-am sarit de data asta.
    Iar pe la 90 de ani cand o sa fiu cu un picior in groapa probabil o sa ma intereseze cum sa ma unesc cu un vierme din ala urias de melanj si sa devin zeu nemuritor.

  11. #15

    P.S Plus ca CTP a declarat ca recititul unei carti e una din marcile unui intelectual adevarat.Ori suntem intelectuali ori nu mai suntem

  12. Cred ca ne conduce Placerea

    Am revazut Sienfield si Fam Bundy de cate 4-7 ori fiecare episod

    Stargate si Atlantis deabia le-am vazut pt prima data sunt criminakle o sa le revad sigur de plictiseala si in lipsa de ceva de calitate prefer sa vad chestii de calitate ..

  13. #17

    Poate suferi de alzheimeir, si te lasa memoria 🙂

  14. #18

    O alta explicatie ar fi ca, nu se mai fac domnule lucrurile cum se faceau. Suntem inconjurati de mizerii. Din ce in ce mai rar apare ceva care care sa ne mai placa, asa ca ne plictisim, ne maturizam ne desteptam. Inevitabil ne intoarcem la ce ne-a placut in timp, ce am considerat valoros.
    PS. Apropo, Stargate e chiar valoros, nu e doar o impresie personala.

  15. @Vega, @Arhi: pentru ca nu apare altceva mai bun intre timp 😉

  16. #20

    : 😀 esti Sagetator – e o inclinatie a zodiei spre SF…cat mai mult si de mai multe ori…

  17. Pentru ca is misto si merita 😀

    Si eu am carti sau seriale pe care le-am devorat de mai multe ori decat este sanatos. Grey’s Anatomy de pilda l-am luat de la cap la coada de vreo 7 ori deja. Si is doar 7 sezoane.

    Am seriale sau filme pe care le tin “aproape” si le revad, de cate ori sunt satula sa caut ceva mai interesant de vizionat. Este o oferta uriasa, asa la prima vedere, dar multe dintre foarte trambitatele “capodopere’ sunt “slabe”. Asa ca revenim la ce ne place.

  18. Pentru ca uitam si pentru ca detaliile fac diferenta.

  19. #23

    Dune ? Arhi, alea-s bune de citit pana pe la 25 de ani cand imaginatia inca mai face concesii rezonabilului. Le-am citit si eu de atatea ori si le-am gasit atatea defecte incat acum unele volume mi se par de-a dreptul tampite. Ultimele doua carti din serie ( ereticii si canonicatul ) sunt de-a dreptul stupide. Se simte de la un kilometru ca n-au fost scrise cu un plan ci doar asa , spre umplerea paginilor cu gandul la publicare. Ah, si Duncanii, Gizăs Craist , ideea luț Herbert o fi fost sa introduca un liant in balamucul creat de el insusi dar a sfarsit lamentabil.

    Asimov , sa stii ca si-asta pe la sfarsit a cam ars-o pe aratura…da eu m-am indragostit de Dors oricum . Ciclul Fundatia, dupa parerea mea e mult mai bun decat rahatul de Dune…N-am loc aici sa-ti dau citate imbecile din Dune …incepand chiar de la “Copii Dunei”

  20. #24

    @dojo – Si eu ma uit la Grey’s de cate ori e seara pe la televizor, desi am vazut toate episoadele. E ceva adictiv la mijloc 😯

  21. sincer, eu nu prea revad filme decat cand sunt cu cineva si nu are nimeni idee de vreun film nevazut si bun

  22. #26

    Unde a disparut articolul de acum 4 ani? Eu am crezut ca este aniversar 🙂

  23. La o primă vizionare/citire, captivaţi fiind de subiect, se pot omite detalii şi, pentru ca ne place foarte mult, vrem să revedem/recitim pentru a nu ne scăpa nimic. Am facut-o de nenumărate ori, fără să conştientizez acest lucru. Acum cred că e prima dată 🙂

  24. #28

    Arhi, daca SG1 am re-re-re-…-urmarit pentru relaxarea creierului…
    Dune, apai Dune am citit de nu mai stiu cite ori pentru ca de fiecare data vad cite altceva! Prima carte am citit-o de 2 ori, cite 2 carti propriu zis, continuu! E mult mult prea Dune!
    Ce mai citesc, tot asa, in serie, e Lumea Non-A a lui Van-Vogh! Orgasm-mental! Nu am alte cuvinte!

    De ce revad? De ce re-citesc? Din cauza aia! (in engleza suna mai bine – Beacause of this!)

  25. #29

    Dude, sunt 6 volumede Dune. suntem fani sau nu mai suntem…

  26. #32

    Ma bed. Me stupid

  27. Seria Dune scrisa de Herbert are 6 carti, nu 5. Dar iti recomand Ursula K. leGuin daca ti-a placut Herbert. Cam in acelasi ton cu el. Prequel-urile Dune nu le recomand nici celui mai rau dusman.

  28. #35

    DAAA.. Prea tare SG-1 .. Am vazut si eu toate de sezoanele cap coada… Incearca (daca nu ai vazut deja) sa te uiti la SG Atlantis si la SG Universe..nu-s chiar la fel de misto da oricum….

  29. E o alternativa mai simpla de regresie. vrei, in inconstient, sa retraiesti emotia sau placerea din momentul in care le-ai citit prima oara. Daca te-as intreba acum ce s-a intamplat in perioada in care le-ai vazut prima oara mi-ai spune probabil un eveniment mai mult sau mai putin marcant constient, dar cu o semnificatie enorma pentru inconstient. reversul medaliei e ca “pofta asta de a revedea” vine atunci cand apare un conflict interior, exterior, etc. ceva care te face sa simti un anume grad de disconfort psihic, nu neaparat constient. asa ca apare “pofta” in speranta ca vei putea reconstrui momentul ala fericit din trecut. de aceea le si traiesti la intensitate maxima 🙂
    bleach, nush daca am exprimat eu exact ca sa intelegi… daca ai fi jucator de cs ti-as explica prin perspectiva checkpointului. “misterioase sunt caile inconstientului” 😛

  30. Asa sunt eu cu Twin Peaks acum. Sunt la al nu stiu catelea “daca doriti sa revedeti”. Si nu inteleg de ce.
    Ma satur prea repede de serialele momentului. Cu foarte putine exceptii.

    • #38

      @Dorian: true. imi placea fringe. au dat-o-n telenovele. dexter a devenit boring. si cam toate la fel

  31. Dune e cea mai buna carte ever 🙂

  32. #40

    Dune – super faina. Recitim pentru ca de fiecare data vezem alte nuante pe care le-am scapat/omis/sau le intelegem altfel odata cu varsta/experienta…

    Arhi, incearca un ebook reader (kindle) si o sa gasesti si carti e.g. integrala Asimov se gaseste in format electronic … 😉

  33. Dune are mult mai multe volume, nu numai 5. Unele din ele sunt scrie de fiul lui Frank Herbert si sunt aproape la fel de bune. Iti recomand sa citesti toata seria Dune, nu numai primele.
    De la Asimov iti recomand sa incepi cu Fundatia 🙂 e cea mai buna carte scrisa de el, la fel, in mai multe volume.

    • #42

      @Liana Mitroi: am citit absolut tot ce a scris Asimov in materie de SF, plus autobiografia, eu tanjesc sa am colectia completa in proprietate:)

  34. Super 😀 Si eu am citit tot ce a scris, inclusiv cateva nepublicate pe care le-am primit imprumut de la un pasionat de SF … Nu stiu de unde le avea sau daca erau originale … ideea e ca au fost bune !
    Si eu imi doresc TOATA colectia Asimov 🙂

  35. Fiindca se asociaza cu momente de placere sau fiindca in mod inconstient te regasesti prin ele.
    @cata Dupa succesul primului volum ( Dune), urmeaza comanda imperioasa a editorialistului si seria o ia putin razna. Rare dati cand nu se intampla asa…

    • #45

      @cezar: i-am citit autobiografia. a fost la 23 de edituri pana a reusit sa i se publice cartea…

  36. Vorbesti de primul volum. Stiam ca a fost editat cu probleme, fiindca aparuse fara succes in niste reviste. Dupa editare a avut succes. Au urmat celelalte. Nu s-au publicat toate volumele o data. Eu asa stiu. Sa-mi zici unde ai citit tu, ca mi-e cam sila sa caut… 🙂

  37. Cum zicea si altcineva mai sus, le recitim/reurmarim pentru ca intre timp nu apare altceva mai bun, sau (parerea mea) intr-un moment de plictiseala si nu ai altceva de facut.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam