Cam ăsta e refrenul întotdeauna. De ce la nemţi, unguri, francezi, austrieci se poate, iar la noi nu. Simplu.

1. Noi avem 60 de ani de comunism în spate. Nu vă amăgiţi, şi ultimii 20 tot comunişti am fost, sau cel puţin la putere tot vechea gardă. Iar aceşti ani şi-au pus amprenta cu putere asupra noastră. Doar ieri ce am surprins clasica discuţie `ce bine era pe vremea răposatului, asta nu mai e viaţă, dragă`.

Victoria socialismului

2. Datorită comunismului am fost învăţaţi că noi dintotdeauna am fost un popor glorios, care nu şi-a plecat capul niciodată şi care a luptat întotdeauna pentru neatârnare. Istoria reală e că de când există cele 3 ţări rromâneşti, nu am făcut decât să fim stăpâniţi de alţii şi să ne luptăm între noi. Până şi cel care a format rromânia aşa cum o ştim era de fapt un neamţ. Nu vă amăgiţi cu Mihai Viteazu, omul nu făcea decât nişte războaie de cucerire, nu avea intenţia de a forma statul rromân, aşa cum aţi fost voi învăţaţi. Iar Ştefan, cel sanctificat de biserica noastră ortodoxă, a fost un curvar care era plin de dileme non stop, gen cui să îi dau ţara anul ăsta, polonezilor sau turcilor.

Mândri şi independenţi

3. Teritoriul ţării a fost invadat tot timpul de alte popoare. Pornind de la romanii cu care ne mândrim că ne-au cucerit, pe teritoriul statelor ce formează rromânia actuală au fost numai popoare migratoare. Goţii, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, longobarzii, uigurii, pecenegii, cumanii, turcii şi, cu voia dumneavostră ultimii, dar nu cei din urmă, tătarii. Nu mai există demult daci adevăraţi, adică cei ce slăşluiau de la început aici. Au avut grijă romanii să îi extermine şi să le ia femeile. Nu uitaţi, rromânii se mândresc cu asta.

Dintotdeauna am avut conducătorii pe care i-am meritat

4. Datorită conducătorilor merituoşi pe care i-am avut de-alungul istoriei, întotdeauna zona asta de europă a fost săracă şi înapoiată. În vremurile când vesticii îl aveau pe Leonardo Da Vinci, rromânii inventau schimbarea ghiogei de cioban din stânga în dreapta, procedeu greoi şi costisitor, cunoscut fiind cheful de muncă rromânesc. Râd acru când citesc cărţile lui Ioan Dan, care fabulează despre cavalerii ordinului basarab, care populau aceste meleaguri şi se luptau în florete cu spionii altor ţări. Pahlizz, poate se luptau în florete de stejar, destul de noduroase.

Râdem de americani, dar istoria noastră…

5. Nu existăm ca ţară de sine stătătoare decât de 90 de ani. În rest, au existat ţări diferite, numite aleatoriu voievodate, principate sau de ce nu, paşalâcuri. De aici şi amalgamul de sentimente care pot fi numite chiar naţionaliste, ce asediază inimile regiunilor ce compun rromânia. Ardelenii ştiu că sunt bogaţi şi că moldovenii sunt săraci, moldovenii ştiu că ardelenii sunt proşti şi au femei grase şi tot aşa. Nu există un bazin cultural general, un alambic din care să se propage restul elementelor, ci doar elemente disparate, adunate de istorie într-un creuzet de proastă calitate.

Există un banc, destul de sec de altfel.
Un rromân proaspăt îmbogăţit se duce la un englez şi îl întreabă:

– Bă englezule, cum fac să am şi eu gazon la mine în Pipera, cum ai tu în Southampton?
– Simplu, îl iei, îl semeni, îl uzi, îl pliveşti, iar îl uzi.
– Am făcut asta şi tot galben şi urât e.
– Eh, repeţi operaţia timp de 600 de ani, cam cât are gazonul din curtea castelului meu şi să vezi cum o să îţi iasă.

Cam asta e şi cu gazonul rromânesc. Dacă începem să îl plivim de acum, cam în 600 de ani o să fie verde.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

122 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    numai ca Da Vinci era italian

  2. #3

    Stai tu calm, că vine comunismul înapoi. Îl regretă prea multă lume şi ar fi păcat să nu li se dea crezare. Bine, îl regretă în forma cu “aveam casă/aveam un job/luam un ban/venea şi raţia”, că na, cam asta a rămas din el, siguranţa aparentă a zilei de mâine, dar vremurile îl cer.
    Sau, mai pe scurt, bine că aţi fost la congresul PSD, aşa se pregătesc şi ăia mai tineri pentru cum era pe vremuri.
    Pana mea, ne vedem pe 23 august, la Universitate, să faceţi live-blogging de la parada militară.

  3. #5

    Am prins ideea. In majoritatea cazurilor ne-am vandut celor care speram sa nu ne conduca pe toate planurile

  4. #6

    Mă refeream la blogări în general, habar nu am cine a trecut pe acolo, ştiam că rezervase Năstase locuri pentru ziariştii de mâine de la “Scânteia” 🙂

  5. Noi am avut pe:
    – Moș Ion Roată
    – Vasile Roaită
    – Mama lui Ștefan cel Mare
    – Ecaterina Teodoroiu
    – Ion Vodă cel Cumplit (de Pașnic)
    – brânză, viezure, brad, zimbru etc

    Și continuăm să fim neatârnați, ne-o atârnăm singuri

    • #8

      @Tudor Galos: si mătărângă. înţeleg că e cuvânt neaoş dacic

    • Cre` ca si pizda tot dacic e 🙂

    • #10

      @Z3Ro: Neah, pizda isi are originea mai la est. Este cuvint de origine slava. Dar pula in schimb este un cuvint de origine latina…

  6. #11

    Mihai Viteazu nu putea face o natiune deoarece pe atunci nu exista termenul si conceptul de natiune in sensul sau actual (a aparut spre sfarsitul secolului 18 si a avut botezul focului in Revolutia Franceza).

  7. #12

    Si daca nu exista un termen pentru a defini asta inseamna ca nu putea sa existe? ❓ ❓

  8. #13

    Mi-a placut articolul pentru ca vizeaza probleme adanci ale neamului. Asta e simpla realitate, nu am stiut niciodata, dar niciodata sa ne conducem. Ne-am inselat unii pe altii cum am putut. Mihai a fost ucis tot de romanii lui pentru bani. Varul lui Stefan il trada de pe o zi pe alta.

    Singurele momente in care nu doar ca ne-a mers bine si foarte bine, dar am inceput sa pricepem o zghiarba de omenie si respect a fost cand ne-au condus altii, adica regii. Dar nici aia nu au rezistat foarte mult pentru ca deh, dupa o vreme ni s-a urcat la cap neatarnarea si am dat cu el de pamant. Si uite unde suntem!

    Daca regii ar fi ramas pana acum, adica sa fii avut acum peste o suta de ani de monarhie, eram foarte departe acum in opinia mea. Am ramas un neam de fraieri in mare parte, dar mandrii de propriile prostii si incapacitati nevoie mare.

    Fudulie cu nemiluita si desteptaciune cu caru’!

  9. Faza e ca majoritatea tarilor Europei au avut cam acelasi traseu. Unele si in zilele noastre mai suporta consecintele trecutului (vezi divergentele etnice din Spania si Belgia) 🙂

  10. #15

    Misto, esti si istoric :))) stii ce voiau sa faca domnitorii, bineinteles ca noi prostii am invatat aiurea, si tu al mare, stii adevarul din spatele deciziilor luate de ei :)))

  11. #16

    Nu cred ca romanii au luat femeile dacilor … Ci barbatii inregimentati in legiunea romana. Cine erau acestia??? Oameni pentru care viata nu insemna mare lucru …

  12. mane, da’ macar avem unitate lingvistica? avem. si frantujii n-are, ce le-a furat-o tiganii 😛

  13. cel mai mult imi place aia cu “europenii s-au dezvoltat pentru ca noi am luptat secole impotriva turcilor”

    cand de fapt:

    1. drumul spre europa NU trece prin Romania, ci prin Serbia, se vede pe orice harta

    2. turcii au ajuns de doua ori pana la Viena, fara sa se sinchiseasca de noi

    3. in afara de cateva perioade f scurte, tot timpul am fost sub ocupatie turceasca (si/sau alta), sub o forma sau alta, pana la sfarsitul sec XIX

    🙂

  14. #19

    Buna,

    “Nu vă amăgiţi cu Mihai Viteazu, omul nu făcea decât nişte războaie de cucerire, nu avea intenţia de a forma statul rromân, aşa cum aţi fost voi învăţaţi. Iar Ştefan, cel sanctificat de biserica noastră ortodoxă, a fost un curvar care era plin de dileme non stop, gen cui să îi dau ţara anul ăsta, polonezilor sau turcilor.”

    Vreau sa spun doar atat: de ce ne judecam pe noi NEGATIV?!, stii tu cine a fost cu adevarat Stefan sau Mihai Viteazu? ai trait atunci in vremea aceea, stii ce gandeau. Ai fost in lupte cu ei? Ai construit ce au construit ei?.
    Numai dupa acest articol iti dai seama ca intradevar mai avem multe de invatat, in primul rand modul de a aborda lucrurile, si pe noi ca natiune!

    Toate cele bune,

    • #20

      @Simona Florea: din pacate, istoria pe care o stii tu e cuprinsa doar in manualele de istorie, alea care o contin pe Esca. Incearca sa deschizi putin ochii si sa citesti ce scriu si alti oameni. Si culmea e ca nu sunt ironic…

  15. victoria aia a socialismului ne-a tinut pe loc 50 de ani… nu ca in astia 20 am fi avansat f mult.
    in rest… cred ca esti optimist cu 600 de ani 😀

    @demaio, eu am fost la congresul psd. si a fost interseant sa observ ca psd se pregateste sa cucereasca puterea. si o va face. toti reprezentantii partidelor aflati in sala si-au afirmat vasalitatea.

    PSD conduce la scor. dar nu e meritul lor. ci al boilor de la guvernare care s-au prezentat ca alternativa la coruptul psd iar cand au ajuns la putere …
    nu stau sa diesc pasii urmatori pe care ii vor face liderii psd.. cred ca ii intuiesti si tu.
    cert este ca urmatorul guvern va fi unul PSD sau coagulat in jurul PSD

  16. #22

    bah arhi, tu esti rroman sau nu? 😀

  17. #23

    Din pacate, noi ne-am tratat liderii asa intotdeauna – niciunul n-a fost suficient de bun, pe toti i-am tradat si vandut pe o punga de galbeni. 😉

    bancul cu bula in iad ca paznic la cazanele de smoala ramane in picioare. 🙂

  18. Undeva citeam o chestie adevarata-rau: “vina acestui popor este strict geografica” asa ca nici n-avem vre-o sansa, decat in varianta actuala- Romanika, judetul sarac al Europei. Singuri, totdeauna vom fi dominati de imperiul cel mai apropiat noua…
    iar despre cat de daci ori romani suntem, e mult de scris:

    Stramosii nostri, condamnatii la moarte

  19. #25

    Socialismul va triumfa!
    Vom fi cu totii egali…In saracia noastra 😆

  20. Drag Cetin,

    Spune-mi mie cu ce ma ajuta sa gandesc asa: “Nu vă amăgiţi cu Mihai Viteazu, omul nu făcea decât nişte războaie de cucerire, nu avea intenţia de a forma statul rromân, aşa cum aţi fost voi învăţaţi. Iar Ştefan, cel sanctificat de biserica noastră ortodoxă, a fost un curvar care era plin de dileme non stop, gen cui să îi dau ţara anul ăsta, polonezilor sau turcilor.”

    -De ce atunci cand ma intalnesc cu oameni din afara (datorita job ului pe care-l am) ei expun parti pozitive ale tarii lor, au o gandire si o atitudine ce vine in intampinare? De ce un belgian, ma poate invita in tara lui si cand intreb mai multe imi spune cu un zambet larg pe buze locuri din tara lui, iar noi romanii nu?!

    De ce noi cu noi , cu trecutul nostru tb sa ave o atitudine atat de critica neconstructiva?!, de ce nu ne focusam pe prezent si pe viitor? De ce nu scoatem la lumina valorile, si faptele esentiale facute (nu ca a fost … cutare- samd alte prostii care sunt si in societatea de azi)

    Sa citesc ce scriu si alti oameni?!, pai eu ALEG ce sa citesc!

    Oricum apreciez ca ai raspuns la comentariul meu :_) si sper sa vezi si sa scrii intr-o lumina mai buna ceea ce ai pe suflet , pentru a inspira in bine cititorii tai.

    Toate cele bune,

    • #27

      @Simona Florea: pe mine ma intereseaza adevarul, nu versiunea comunista a lui. nu putem sa ne focusam pe prezent pana cand trecutul nu ne este clar. nu putem sa spunem in continuare ca noi nu ne-am tradat aliatii in august 44, ci am intors armele.

  21. #28

    Asta este litera cu litera si parerea mea. Dar oricui o spun imi zice ca nu am respect pentru tara si neam si asa mai departe. Totusi primul pas spre vindecare e sa iti recunosti problemele, cam putini inteleg asta…

  22. #30

    Arhi, scrie măi omule “concentrăm”, dă-o-n pana mea de romgleză cu focusatul mamei ei cu tot :)) Că uite, aşa ne-a pândit năpasta, au venit corporatiştii ăştia să ne strice şi bruma de limbă pe care o mai aveam, dat fiind că ăia angajaţi acolo oricum nu o puteau vorbi :))

  23. #31

    ba, sa mor daca am remarcat, nici nu stiam despre ce vorbesti, era sa te injur. jesus christ, m-am tampit…asta e dovada clara ca daca petreci mult timp in groapa de gunoi, devii o componenta a ei.

    • #32

      Arhi… ce-i aia… “jesus christ” ?
      Io credeam că-i “Isuse Hristoase” … urmat de ceva pomeniri…
      🙂

    • #33

      @Blegoo: zi mersi ca n-am zis hesus

  24. Bun articol, macar sa inspire pe unii sa gandeasca in afara propriilor preconceptii, “castigate” cu greu in scoala romaneasca si tot ar fi ceva.

  25. In principiu ai dreptate, doar cu o mica corectura. Romanii nu ne-au cucerit complet. In Moldova spre exemplu nici nu au ajuns. Ei s-au oprit la minele de aur din apuseni, si din cate stiu aveau Dobrogea si din Muntenia pana pe la Gasesti, si o bucata din Ardeal. La restul nu s-au bagat ca nu aveau interes. Deci nici cu asta nu ne putem mandrii.
    Dar, iarasi, ce nu scrie in manualele de istorie e de ce s-au apucat romanii sa cucereasca Dacia. In manuale scrie ca dacii erau niste razboinicii viteji si harnici. Erau ei razboinici, dar harnici nu prea erau. In schimb erau betivi, lenesi si hoti (am o carte de istorie de pe la 1800 si ceva care exact asa ii descrie). De aia le-a taiat Burebista via, sa ii puna la munca si sa nu mai bea ca porcii, si s-a vazut efectul
    Dupa Burebista dacii nostrii leneveau in continuare si cand nu mai aveau ce imbuca sau ce bea, plecau in expeditii de jaf in Moesia (cel putin cei din Muntenia, ca aia din ardeal se duceau prin panonia), care era a romanilor. Domitian a incercat sa ii potoleasca, le-a dat bani, si alte ajutoare sa stea cuminti si sa isi vada de lucru. Cand au consumat ce le-a dat Domitian, iar s-au apucat de jaf. Asa ca Traian, satul de daci, s-a dus peste ei, chiar daca romanii la vremea respectiva numai chef de cuceriri nu aveau.
    Asa ca daca ne luam dupa radacini, de la daci ni se trage, ca de atunci eram lenesi, betivi si hoti.

  26. #36

    Ceea ce mi se pare tipic pentru “abordarea” istoriei in sensul unei “analize echidistante”, democratice, este tocmai usurinta catalogarii, a livrarii de calificativei…
    Daca pana la Revolutie eram “injectati” cu povestiri istorice, eroi nationali, voievozi dupa chipul si asemanarea Fetilor Frumosi, dupa ’89, intr-o incercare patetica de a ne inscrie si noi in traiectoria europeana si a ne distanta de tot ce s-a spus si facut in perioada antedecembrista, iata-ne aruncand cu floricele de porumb in miturile de altadata: Stefan cel Mare e de fapt un curvar de un metru juma’, Mihai Viteazul un arivist impulsiv si nici Eminescu nu sta prea bine…
    Ajungem sa fim o tara mica pentru ca ne caracterizam ca fiind mici: voievozii nostri erau niste boiernasi mai rasariti, nimic special, ne dadeam cand cu unii cand cu ceilalti si, culmea, nu aveam si noi “falitii” nostri! Poate e ceva adevar la mijloc insa nu cred ca ne facem cinste prezentandu-ne astfel… Prefer exprimarea lui Tutea: “o caruta de tarani a tinut in sah imperii”…
    Cat despre “datul cu unii sau cu altii”, sa fim seriosi! Vorbim despre o Europa medievala construita pe sistemul suzeran/vasal, aliante si contra-aliante, o Europa in care tatii isi omorau fiii, fratele isi asasina fratele samd. Nu inteleg unde este problema care sa ne bantuie. Discutam despre un Ev Mediu in care monarhul avea drept de viata si de moarte asupra supusilor, un Ev Mediu in care Inchizitia isi trecea in arhive mii de executii, in care stapanii feudali se incaierau pentru un nimic iar pe noi ne deranjeaza in sensibilitatea proprie faptul ca am schimbat tabere in conditiile in care intreaga istorie europeana s-a construit si se construieste astfel! Adica Stefan cel Mare era criminal pentru ca otravea fantani si eventual omora la chefuri fara “giudet” si era “curvar” pentru ca l-a avut pe Petru Rares cu Raresoaia (Petru Rares care vorbea si gandea in germana mai mult decat in romana, dupa multe surse. La fel si Vlad Tepes).
    Cat despre ambitiile unui Mihai Viteazul de a-si extinde teritoriile asupra celorlalte doua principate – nimic nou sub soare! Orice monarh al vremii ar fi avut aceeasi ambitie dar, dupa cate se vede, la noi nu multi l-au putut imita, din pacate!
    Ambitie, agresivitate, tradare, razbunare, vasalitate, asasinat – toate acestea faceau parte din mersul lucrurilor si nu vad in ce sens “ai nostri” erau mai negri decat “ai lor” sau mai “mici”… Sigur, cartile se jucau la o alta scara, insa principiile jocului sunt aceleasi asa ca haideti sa nu mai aruncam cu pietre acolo unde chiar nu este cazul! Si haideti sa scapam de vesnicele comparatii iesite din scara. Ne tot intoarcem la a judeca lucrurile in alb/negru, doar-doar aflam vreo reteta de succes!

  27. “Mihai a fost ucis tot de romanii…”
    bah arhi, comentatorii tai nu-s cei mai inteligenti. Explica-le ca pe mishu l-au babardit austriecii, ca prea avea vise de marire. Vise care nu aveau neaparat idei “patriotice” ci “cu cat e tara mai mare cu atat am eu mai mult”. Un lucru firesc.

    viata de pe meleagurile ( ce cuvant fremos) astea, a fost influentata si de lipsa nobilimii, in sistem de mostenire. Asta a insemnat caft mare intre boierii interni, care impreuna cu restu de elemente neplacute din afara au facut din tarile romane…rahat

  28. #41

    Intotdeauna romanii s-au ghidat dupa zicala “capul plecat sabia nu’l taie”. In gimnaziu cand la istorie ne povestea profesoara cum la 23 august romanii au intors armele ma intrebam cum spanac de soldatii aia nu s-au impuscat singuri. minte de copil, ce sa faci. 😀

    Cand te gandesti ca la noi “The Dark Age” (cum spune englezu’) a tinut cu vreo 300 de ani mai mult decat in restul lumii la ce sa te astepti. Un alt exemplu bun este anul 1907, Henry Ford punea in functiune prima linie automatizata de productie si pe teritoriul de atunci a Romaniei iobagii o puneau de o rascoala cu furci.

    Popor nascut prin spaga, domle.

  29. Avand in vedere locatia Romaniei imi este greu sa cred ca, daca cineva nu se impotrivea la momentul oportun de fiecare data mai aveam acelasi nume de tara.
    Daca stai si te uiti prin jur, la restul tarilor iti vei da seama ca ce exista in tara aceasta destul de greu sa gaseste in rest (nu ma refer la locuitori).
    Asa ca nu putem/nu avem dreptul in a arunca cu rahat in in vechii conducatori…

    • #44

      @Vlad: sa luam de exemplu Bulgaria sau Serbia. S-au luptat tot timpul, au fost pasalac 600 de ani, timp in care nu aufacut decat sa se lupte. uite ca sunt tot bulgari si sarbi

  30. #45

    Apropo, ca tot vad ca vrei sa afli adevarul – citeste te rog mai mult pe tema, inainte sa-ti dai cu parerea. Ok, sunt de acord cu tine ca suntem adanc in galeata, dar argumentele tale sunt slabute.
    Daca tot vorbesti de unire si pui si nemtii in titlu, afla ca Germania exista doar de la 1871. Deci teoretic este mai tanara decat Romania. Plus ca regionalismul nemtesc e mult mai puternic decat cel romanesc.
    Si in legatura cu independenta noastra ai dreptate doar la fazele cu turcii (si ungurii, respectiv habsburgii, pe care vad ca nu i-ai trecut). Restul au trecut pe aici cand poporul nostru cel viteaz nu exista inca, iar unii au fost si asimilati (vorbesc de cumani – detalii mai multe la nea Neagu). Plus ca multi din cei enumerati de tine au trecut si mai departe spre vest. Asa era vremea, lumea migra, ce sa-i faci.
    Si apropo de romani si daci, ca noi ne laudam ca am fost cuceriti de romani (de fapt dacii, da ce sa-i faci, inca mai folosim istioriografia comunista cum ca noi am fost tot timpul aici si n-am avut treaba cu nimeni). Da, eu consider ca este un motiv de lauda ca suntem un popor latin si ca am reusit sa tinem putina cultura romana in spatiul slav.
    Si in ceea ce priveste conducatorii, gandeste-te ca ii putem alege doar de 20 de ani, cu un mic episod cenzitar, devenit democratic, dar inghitit de dicatura regala-legionara-antonesciana-comunista.
    Din punctul de vedere al inapoierii, uita-te mai bine la biserica ortodoxa si la tarile ortodoxe din jur, sa vezi ca-i aceeasi branza. Probabil ca este, ca si mancarea este cam la fel.

    Da, suntem in galeata rau de tot, dar gaseste te rog niste argumente si comparatii mai solide.

    Si sa razi de americani ca au doar 300 de ani de istorie e cea mai mare dovada de imbecilitate (vorbesc de cei care fac asta, nu de tine).

    Ti-l recomand pe Boia daca vrei sa citesti despre manipularea prin istorie. E genial omul.

    • #46

      @Ninjapedia: chestie de opinie. GERMANIA exista de la 1871, dar inainte era imperiul autostrungar. mica diferenta e ca ei au fost redusi la stadiul de stat. si da, religia este unul din principalii factori de inapoiere. dar daca stai sa te gandesti, noi nu am avut o noapte a sfantului bartholomeu si totusi suntem in plop.

  31. #47

    “Iar Ştefan, cel sanctificat de biserica noastră ortodoxă, a fost un curvar care era plin de dileme non stop, gen cui să îi dau ţara anul ăsta, polonezilor sau turcilor.” Mie mi se pare nefericita formularea mai ales in conditiile in care “expediaza” astfel o personalitate/perioada istorica care mie imi pare mai complexa decat atat! Asta e doar o prezentare telenovelistica numai buna pentru promovarea noii productii cu 7.000 de episoade…

    • #48

      @Horia: nu e un compendiu de filozofie istorica, ci o prezentare succinta

  32. #49

    nu, era imperiul roman de natiune germana, desfiintat de napoleon. si imperiul austro-ungar exista din 1856. iar le incurci.

    • #50

      @Ninjapedia: ai grija la formulari. “iar” le incurc cu ce? tot ce am scris in articol e perfect real si valabil. iar 1856 e inainte de 1871. asa ca mai usor, ok?

  33. #51

    Iar cu “datul tarii”, poti afla ca au fost luuuungi perioade de timp in care birul catre turci a fost unul strict simbolic. Asa ca de aici pana la “a da tara” e cale lunga. Pur si simplu conveneam mai mult ca zona tampon la limita imperiului decat ca supusi… Nu cred sa fi fost mereu niste cersetori la portile vecinilor… Si n-ar fi rau sa ne mai aducem aminte si de momentele “bune”. Au grija altii sa ni le bage pe gat pe cele “rele”.

  34. #52

    Nu ma intelege gresit. Nu vreau in niciun fel sa intru in vreo zona academica dar pur si simplu imi pare ca din ce in ce mai mult (la televizor, in presa, carti, tratate, presa internationala samd) suntem mereu asezati la limita istoriei. Acum vreo 2 saptamani s-a dat la tv un film, coproductie ungureasca-italiana-blabla in care Ungaria ajunsese singura aparatoare a Europei in fata turcilor! Asa ca da, am momente in care ma simt indreptatit sa fiu si eu subiectiv! 😈

  35. @DeMaio De ce nu suntem noi germani sau vestici?:

    Raspuns:- pentru ca nu suntem uniti.., si e mai usor sa criticam sa gasim vine, sa judecam…, in loc sa ne sprijinim unii pe altii si sa facem lucruri bune impreuna.

    Cetin, am inteles ca vrei sa afli adevarul, iti doresc mult sa nu ramai in trecut ci sa construiesti acolo unde esti propriul “adevar” durabil si bun pentru viitor.

    Cu tot respectul,

  36. #54

    @Simona Florea – Nu ştii ce problemă ai de data asta, dar te asigur că eu nu sprijin în viaţa vreun alt român în afara celor care fac parte din familia mea şi din cercul meu de prieteni. Mai departe, fiecare poate să creadă ce vrea, mâna mea întinsă e doar pentru unii. Săru’mâna, alea alea…

  37. #55

    Eu sunt mandru de istoria tarii mele , sunt constient ca nu este cea mai glorioasa but that’s all we have . Nu mai este funny si devine chiar deranjant cand scrii “rromania” sau “rroman” . Nu suntem toti tigani . Daca tu asa te consideri , treaba ta .

  38. #56

    @john – Ia zi ce salariu ai, ca să ştiu de ce eşti mândru de istorie. Hai, că ajungem la clasicul “să ne iubim ţara, că are forme de relief”…

  39. #58

    Incurci imperiile.

    Imperiul Roman de Natiune Germana era o adunatura de state pur formala, format in jurul anuli 1000 si desfiintat de Napolen prin 1806. Asta nu poate fi privit ca un predecesor al Germaniei, lipseste Austria.
    Imperiul Austro-Ungar a reiesit din Imperiul Habsburgic (care era si el parte componenta a Imperiului Roman de Natiune Germana), in 1865 de fapt (tastare gresita), cand nea Franz Joseph si-a dat seama ca nu mai merge treaba bine.
    Imperiul German este cel din 1871, care cuprindea restul statelor in care se vorbea germana (bun, la Alsacia si Lorena e mai sensibila chestia), in afara Austriei. Asta poate fi considerat predecesorul Germaniei de astazi.

    Putem discuta pe tema asta pana maine.

    Clar acum?

    • #59

      @Ninjapedia: deloc. nu am incurcat nici un imperiu. imperiul AS exista inainte de 1871. restul e poveste. si iarasi nu e clar unde am MAI incurcat, in afara de subiectul AS.

  40. #60

    DeMaio ( by the way , nu este numele adevarat al lui Joey 😀 ) am salariul in jur de 700 de euro , lucrez la General Electric divizia din Romania . Vroiam doar sa spun ca pe langa multe ciori si diversi conducatori care ne fac de ras – perfect de acord aici – mai dam lumii si un Petre Tutea , de ex. Nu sunt de acord ca suntem o tara de cacat si de asta nu mi se pare corect ca un roman sa spuna despre tara lui rromania

  41. #61

    @john, ce motiv ai sa fii mandru de istoria tarii tale ?
    Ai participat in vreun fel la istoria asta ?
    Sau simplul fapt ca te-ai nascut aici te indreptateste sa fii mandru pt un lucru la care nu ai participat deloc ?

    • #62

      @mArius: mersi. asta nu inteleg eu, chestia cu SUNT MANDRU SA FIU BLABLA PENTRU CA AM O ISTORIE BLABLA. what? americanii spun ca sunt mandri ca sunt americani pentru ca au de ce. sunt stapanii lumii. noi suntem mandri cu ce? noi, eu, tu, ce am facut asa de bun de suntem mandri ca suntem rromani?

  42. #63

    suntem penibili….

  43. Un pic de istorie via rfi Romania > VIDEO

  44. #67

    @john – Da, îl dăm pe Ţuţea? Ia să văd aşa, la scurt:

    – Ţuţea, bun când a murit, lacrimogen pe patul garsonierei sale, cu cipilica aia pe creier, spunând că nu-şi urăşte ţara, el nu poate face asta
    – Cioran, Ionescu şi Brâncuşi, norocul nostru că are Franţa grijă de ei, că dacă era după noi, nu mai ştia nici mama dracului că au existat
    – Muller, care scrie prost, extrem de prost, dar ne-am amintit de ea când a luat Nobelul
    – Cărtărescu, uneori scriind foarte bine, de care nu ne-am îngrijit sub vreo formă să obţină ce merita
    – Octavian Paler, pe care majoritatea l-au cunoscut doar din emisiunea mizeră a lui Gâdea.
    – Nenea ăla care muncea în Spania şi am aflat că are voce doar când a câştigat nu ştiu ce concurs. Costel Bucur, da. Şi de-abia atunci am aflat şi noi că a fost refuzat la studii pe aici, pentru că nu avea talent. Într-adevăr.

    Şi putem continua, dacă te distrează 🙂

    Oare e cazul să mai enumăr? De aia nu mă pot lăuda cu scârba asta de ţară şi nu consider că trebuie să fiu un idiot naţionalist. Nu am de ce.

    • Ai uitat cel mai edificativ exemplu- Brancusi care a lasat Romaniei prin testament operele sale, refuzate de guvernul nostru cel comunist, caci era contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit! :mrgreen:

  45. #69

    Salut, Arhi ! Off-topic comment tiiime 🙂 Impartasesc, ca si tine, problema kg in plus. Imi amintesc parca de-o rezolutie de-a ta, postata intr-un video anul trecut, in care ziceai ceva de minus cateva kg la cantar. Ei bine, nu sunt aici ca sa promovez vreo pastila minune, ci un regim pe care l-am inceput de o saptamana si ale carui rezultate deja m-au impresionat placut. Se numeste Rina – regimul de 90 de zile, iti promite 15-20 kg in minus la sfarsit,daca urmezi indicatiile si e destul de variat incat sa iti asigure toate cele – nutrientii esentiali- si sa nu te infometeze. Am vazut pe site-ul lor din rromania, pe forum, pozele unui tip care slabise foarte mult, burta ii era practic inexistenta post-regim. Bun,revenind: dimineata se mananca fructe, apoi se alterneaza perioade de 4 zile, adica ziua1-proteine–> carne tiiime, ziua 2- legume , ziua 3- amidonuri-paste paine etc, ziua 4-fructe. Am downloadat de pe net si-o carte cu diverse retete,pe zile, ti-o pot trimite daca vrei. Eu am inceput-o de putin timp si deja am -2kg la cantar. Hai ca se poate ! PS: nu bre, n-am niciun interes ascuns, nu vreau sa-mi promovez vreun blog, nu sunt mormon :)) sa-ti bat la usa..ci,pur si simplu, stiu ce inseamna sa fi supraponderal… si vreau sa impartasesc vestea cea buna.. exista si diete care functioneaza !

  46. Arhi, iubire frateasca nu exista nici in State. In Atlanta, Georgia am fost sfatuit prieteneste sa nu port tricourile cu I love New York, ca s-ar putea sa mi-o fur.
    Aici nu te ia nimeni in virful bitei de base-ball la Iasi sau la Timisoara daca porti un tricou cu “M-a facut mama oltean”.

  47. #71

    Arhi tu scrii bine de obicei, dar aici ai dat-o maxim. Daca nu eram un popor mare, de ce in perioada interbelica am fost atat de aproape sa fim o tara dezvoltata. De ce avem atatia inventatori? Intr-adevar, suntem un popor de curve, dar tind sa cred ca am ajuns asa pentru ca de asta a fost nevoie ca sa supravietuim. Si app, vezi ca romanii nu au exterminat dacii. Aia e o mare teorie a javrelor de unguri ca sa demonstreze ca Transilvania e a lor si ca ei au gasit-o goala cand au venit.

    Eu sunt mandru ca sunt Roman, fara 2 de r, pentru ca aia sunt tigani.

    Basarabia Pamant Romanesc

  48. arhi, am stat si am aflat de ce nu suntem germani: pentru ca ne-am nascut in |Ro, deci suntem romani.
    vestici nu suntem penca am iesit din burta mamii ei de treaba fix in centrul europei.
    viata e dura

  49. #73

    ARHI , eu scriu roman pentru ca asa ma consider . Tu scrii “rroman” , deci suntem diferiti . Eu nu am sustin ca sunt patriot ( plm , in caz de razboi plec primul pe unde apuc , nu mi-as risca viata pt tara ) doar spun ca nu suntem un popor chiar asa de cacat . Corect , nu suntem toti sarbi sa avem sange in coae sa ii luam la misto pe americani -http://www.indexovo.agitprop.rs/antinato/sorry.htm – dar nu suntem nici poporul cu cea mai lesinata istorie din Europa

  50. #74

    Basarabia să stea la ea acasă. Avem suficenţi leneşi şi beţivi pe aici, nu e nevoie de unii noi.

  51. #75

    DeMaio , nu sunt nationalist . Mi s-a parut doar ca suntem prea pesimisti toti si vedem tara asta ca cel mai de cacat loc in care ne-am fi putut naste . Eu nu cred ca-i asa . Adevarat faptul ca nu avem multe cu care sa ne madrim , dar o bruma acolo putem gasi

  52. #76

    DeMaio suntem lenesi si betivi din vina cui? Asa ne-a invatat comunismul, si pe ei si pe noi. De ce oare astia de pe la orase sunt lenesi si betivi iar aia de la tara muncesc de le sar capacele? Iti spun eu: la oras te duceai la uzina, frecai menta cat puteai, faceai planul cum puteai (minciuni, produse proaste etc) si apoi iti luai salariul si te duceai sa l bei sau mai stiu eu ce. La tara se cam schimba situatia, pentru ca aia nu luau salariu si mancau doar ce primeau de la colectiv sau ce isi mai faceau pe langa casa. Deci munceau de rupeau. Si uite ca la tara inca e asa: se munceste pe rupte pentru supravietuire.

    Orice am spune, suntem un popor care s-a chinuit toata istoria lui pentru independenta. Ne-a iesit cam tarziu ce e drept.

    @ Arhi…vezi ca Mihai Viteazul chiar a incercat sa uneasca principatele romane. De unde stiu? Pai am avut la liceu un profesor obsedat de Mihai Viteazul. Si crede-ma ca nimeni nu stie mai multe despre acest personaj decat proful ala. Daca tot zici ca suntem un popor slab, oare de ce suntem singurii de pe aici care nu au fost pasalac? Asa de curiozitate…

  53. #77

    cred ca e cam cu nationala de fotbal: traim din amintiri :))))

  54. #78

    @alex: comunismul asta ce a fost ?
    Cine l-a tolerat ?
    Au fost altii mult mai asupriti decat noi si s-au ridicat mult mai sus.

  55. #79

    John, ţi-am dat mai sus câteva exemple directe. Şi încă nu am ajuns la anii ăştia, unde valorile stau în spatele maimuţelor plimbate pe la TV. Sunt multe de spus. Nici eu nu sunt naţionalist. Nu vreau să fiu nici român. Însă cu asta trebuie să mă mai războiesc o vreme. Poate, peste ani, am să pot să renunţ la cetăţenia asta. Am tot ce am nevoie, nu sunt omul extremelor, nu-mi trebuie nimic deosebit pentru a fi fericit. Ei bine, împlinirea va sosi când am să posed cetăţenia unui stat decent.
    That’s all 🙂

  56. #80

    @alex – Clasica problemă cu “ăia de la oraş nu muncesc, dar mamă ce mai bagă ţăranii”. Chiar nu poţi mai mult decât stereotipul ăsta? Nu de alta, dar mi-i amintesc pe ai mei ce mai trăgeau la locurile de muncă, nu se făcea nimeni că munceşte, ba tata mai lucra şi cu teamă că na, 1 mm pe planşetă însemna moartea unor oameni. Sincer, când o să începeţi să vorbiţi din realitate, şi nu din legendele urbane cu care aţi fost intoxicaţi?

  57. @ Arhi > Da, sunt maghiar, dar in materialul respectiv romani discuta… 🙂

  58. #82

    Arhi are si nu prea are dreptate. Trecutul nostru este o piedica in masura in care il lasam sa fie. Sunt convins ca prin etapele prin care trecem ca natiune in ziua de azi au trecut toate statele dezvoltate de azi. Numai ca la noi dureaza mai mult ( aprox 100 -150 de ani). Cert este ca si conditiile de azi s-au schimbat. Daca vroiai sa te unifici atunci si sa gandesti coerent, te unificai si gandeai coerent. Azi nu mai poti, pt ca nu mai tine de tine. Vine UE si spune un lucru, vine SUA si spune altceva, ba mai vin si rusii pe urma si spun ca nu e bine.
    Din pacate parerea mea este ca ne-am setat obiectivele gresit. Noi nu putem sa ajungem vestul pentru ca suntem la ani lumina de ei. Oricat am incerca sa sarim etapele nu putem concretiza anumite lucruri (gen spirit civic, constiinta nationale, bun simt, etc…).
    Tre sa ne concetram pe baza, pe tineri, pe educatie etc… Dar baza o strica Basescu, ca vorba aia, elevii/studentii nu ies in strada ca vor sa invete.

  59. #83

    @de maio…nu ma refer la toti. Am stat cand eram mic intr-un oras aflat foarte aproape de o uzina de armament. Si stiu cum munceau oamenii acolo. Dar totusi, sa spui ca suntem o natie de lenesi si betivi e cam mult nu crezi? Si tata munceste, si mama munceste si nu s-au plans niciodata. Avem si noi ca si altii leprele noastre. Iar asta cu taranii nu e un stereotip, oamenii aia chiar muncesc mai mult ca cei din oras, din diferite motive.

  60. #84

    @marius…

    Comunismul asta stiti de fapt cine l-a adus? O sa radeti, dar de vina e doar Regele Mihai. Daca Romania nu intorcea armele si lupta alaturi de germania pe frontul de est, nemtii stateau linistiti si ii aranjau pe americani si ce mai ramasese. Dar ne-am facut-o cu mana..noastra cumva. Poate acum eram mai aproape de ceea ce ne dorim.

  61. #85

    Alex, regret. Per ansamblu, asta suntem. Aş mai adăuga că suntem nişte milogi ordinari şi că suntem gata să trădăm pe oricine, sau că suntem puştoaica urâtă care dansează cu toţi în speranţa că o va duce şi pe ea cineva în spatele sălii de bal, să i-o tragă. Dar te va supăra dacă am să spun toate astea…
    Între timp, puştoaica e făcută poştă de sute de ani…

  62. #86

    Eu unul nu ma regasesc in ce zici tu. Milog nu sunt, cand am vrut ceva am tras cat am putut pentru asta, lenes nicidecum, muncesc noaptea ca sa pot sa ma intretin la o facultate la care imi doresc sa fiu.

    Suntem un popor mega destept, si asta nu o spun eu o spun profii englezi si chiar studentii straini de la facultatea mea. Cand aud ca sunt romani inscrisi in concursuri stii ce spun? “oh fuck, you again?” In prima zi de facultate, cand a spus fiecare student de unde e stii ce a zis tutorele? “Romania? at his topic you’re always the best”. eh, asta e unul din motivele care ma fac sa fiu mandru ca sunt ROMAN.

  63. #87

    @Alex, eu am senzaţia că vorbim împreună, dar ne înţelegem foarte separat. Sau, mai bine zis, fluxul de comunicare funcţionează pe o singură autostradă.

    Eu nu am spus de tine că eşti aşa, cum nu pot spune nici despre mine. Cazurile particulare nu contează. Eşti harnic şi inteligent, foarte bine, salut combinaţia asta, dar nu rezuma o întreagă naţie la tine.
    Iar despre ceea ce spun străinii, sincer, la ce ne-a folosit? Mă rog, în afara faptului că unii au rămas afară şi duc o viaţă mai decentă? La nimic. Suntem aceiaşi nimeni pe care lumea îi vinde de colo-colo.
    Şi o va face din nou, în curând.

  64. #88

    Pai tocmai asta e ideea, nu sunt singurul care e asa. Sunt multi ca mine, si in general tineri. Vor ceva si trag pentru asta. Cand o sa dispara dinozaurii comunisti o sa vedeti ca se vor schimba multe.

  65. Bai, celor care-o dau cu sirbii in sus si-n jos:
    1. Sirbii baga mai mult alcool pe kilogram corp decit noi
    2. Daca erau asa de tari luptind sute de ani cu turcii, atunci de ce aproape jumate din ei au devenit musulmani? Voi stiti ce-s bosniecii? Sirbi turciti.
    3. In 500 ani au avut vreo 50 ani de glorie, si aia fiindca i-a facut cu pula mare Tito – un croat.
    Restul e muzica buna.

  66. #90

    Altă gogoriţă şi asta cu dinozarii comunişti.
    Şi da, tinerii normali la cap vor să plece din mocirla asta împuţită. Cred că nu-ţi dai seama câte generaţii de rataţi a produs şi produce România. Nu cu dinozaurii vei avea probleme, ci cu conjuraţia imbecililor. Dar mai ai timp să te prinzi de asta, când vor primii de care te vei împiedica. Ei sunt cei care scufundă, pentru că sunt incapabili să se ridice.

  67. #91

    @alex, am intrebat cine a tolerat comunismul si tu imi raspunzi cu alta intrebare…

  68. #92

    @alex : si inca ceva:
    Zici ca o sa vedem noi cat o sa se schimbe lucrurile cand o sa dispara “dinozaurii” astia.
    Cine spune asta ? Tu, care spui ca-comunismul (metoda de “evitare” a cacofoniei a la Dono 😉 ) nu a fost vina noastra ?
    Pai daca in locul dinozaurilor vin altii ca tine care cauta mereu scuze in alta parte…
    Mai lasa calculatorul si internetul si stai mai mult pe-afara.
    Oricum, cred ca esti prea mic, o sa vezi cand o sa fii angajat, cand o sa vrei sa iti incepi o afacere etc. ce mentalitati au SI majoritatea tinerilor.

  69. #93

    Cine a acceptat comunismul? In principiu noi, dar cu forta asa.

    Cat despre statul afara si redus numarul de ore de la calculator, stai linistit. Daca m-ai cunoaste aii fii surprins ca folosesc masinaria asta din pura placere si nu pentru messenger si facebook. Poti face multe cu ea, daca stii ce vrei:))

  70. #94

    Parca si pe-aici prin vest s-au luptat intre ei de le-a iesit pe nas: incepem cu razboiul de 100 de ani, revolutia franceza, etc. Germania s-a luptat cu austria pt independenta de sub tutela Austro-Ungariei. Ca sa nu mai zic de prietenii unguri, astia sunt vai-si-amar. Da la ei s-a putut. Si s-au batut si ei cu turcii si cu polonezii si cu toata lumea.
    Asta una. Si doi: cum naiba crezi tu ca romanii i-au exterminat pe daci? Mai numeste-mi o tara cucerita in perioada respectiva( cei cinci imparati buni de la Nerva pana la Marcus Aurelius) unde au fost exterminati bastinasii.

    • #95

      @vlad: mai numeste-mi un singur popor colonizat de romania care si-a pierdut ABSOLUT TOTAL limba. multumesc.

    • #96

      @arhi: cum si-au pierdut total limba???? brinza, barza, viezure… Lasind gluma la o parte, faptul ca dacii nu aveau o limba scrisa a contribuit mult la pierderea acesteia.

  71. Toata Istoria am fost Sclavi … acu suntem SCLAVI cu litere mari …

    Sa traiti bine

    Auzi care e neamtu cu inirea de la 1600 ? ca asta nu o stiam ?

  72. biblior.net/momente-si-schite/romanii-verzi.html :mrgreen:

    Tara asta este prea mica si prea prost plasata geopolitic ca sa putem sa ne schimbam altfel decat ni se impune… Bine macar ca rezistam/existam ca neam, asa de kkt cum suntem (si suntem aceiasi de 2050 de ani, vorba lui Ceasca). Dar, in ciuda a zeci de neamuri care-au trecut peste oamenii locului, nici-unii n-au reusit sa ne schimbe major, majoritatea fiind asimilati. Daca nu credeti, recititi descrierea lui moshu’ Herodot, scrierile medievalilor in trecere pe la noi, Ciocoii lui Filimon si mai ales orice din Caragiale, caci daca deschizi o carte de-a lui nene Iancu la orice pagina, juri ca actiunea se-ntampla in aici si acum. Astia suntem, indestructibili suntem, adaptabili la orice, sa ne traim! :mrgreen: Io zic ca are legatura cu ce-o-nvatat taranul locului ca ie mersul treburilor; de-aia sub munte, unde tatarul, turcul, cazacul, wtf se aventura mai rar si mai cu frica (geografia locului permitea unei maini de oameni, prost inarmati, sa tie piept cu succes unei armii impresionante- vezi multele Posade ale istoriei noastre)… deci, de-aia sub munte romanul ie ma gospodar ca la campie, de-aia in Banat ie mai ca-n Moldova, de-aia…, unii stiu ca pot lasa mostenire, ce-or adunat in viata, la urmasii lor, ailalti stiu ca oricat s-ar agita, vine unii si le ia agoniseala… In timp, asta se vede la aplecarea oamenilor spre munca sau chefuri…
    Si despre NU SCRIETI RAU DESPRE ROMANI:
    Noi radem de toate nemurile pamantului si nu mai protesteaza ambasadele lor. Dar ne inflamam rau daca cineva ne rade racilele, de-mi imi pare ca de fapt deranjeaza adevarul din spatele mijtoului… Probabil ca avem o problema cu stima de sine. Omul mandru cu adevarat il recunosti dupa o chestie- poate sa se auto-ironizeze! Parerea mea! 😉

  73. #99

    Bravo Arhi 🙂
    Ai o bere de la mine .

    Am ajuns si eu acu o saptamana la aceeasi concluzie ca si tine ” romania nu exista ca stat de sinestatator decat de vreo 90 de ani ” . EXACT , asta este PROBLEMA noastra . Daca intrebi pe cineva pe strada , o sa iti zica (,) ca suntem acilea de mii de ani , inainte sa existe pamant chiar. GRESIT in plm , sunt ROMANIA de 100 ani .
    Motiv pentru care eu nu voi mai critica tara asta si nu o voi mai compara vreodata cu tari gen : Germania , Olanda , Austria , Franta … etc. Tarile astea sunt acolo de atata si atata vreme , normal ca au avut timp sa-si organizeze toate cacaturile in tara aia . Noi in schimb , in 90 de ani , cat bulan sa fi avut sa ajungem cat tarile mentionate mai sus de evoluati ?

    Suntem inca la inceput . Pana la urma timpul o sa ‘elimine’ uscaciunile din “Carpeitian garden” si gata

    Yee am reusit o gandire pozitiva despre Romania . Merci arhiblogule

  74. #100

    Eu sunt lenes, betiv, curvar, prost..deci sunt roman adevarat. Voi astia care vorbiti de munca, harnicie, corectitudine, educatie ar trebui sa plecati din tara asta daca nu va puteti adapta.

  75. #101

    gigi presedinte!

  76. #102

    “Iar Ştefan, cel sanctificat de biserica noastră ortodoxă, a fost un curvar care era plin de dileme non stop, gen cui să îi dau ţara anul ăsta, polonezilor sau turcilor.”

    Mai pune mana pe o carte de istorie,preferai sa vorbesti acuma turca sau maghiara,sau sa te fi inchinat la Allah,dar e si asta o calitate a romanilor pe toate le stiu la toate se pricep…..

  77. #103

    @gipsy – Sincer, era de preferat să vorbim turca sau maghiara. Iar Ştefan, de fapt, a avut o problemă muklt mai mare decât aceea de a fi curvar şi cu dileme: a fost moldovean, ca şi nenorocitul de Cuza…

    • #104

      @Bogdan: gipsy stie ce a citit in manualul cu esca. nu e vina lui, chiar nu te poti enerva, educatia e de asa natura

    • #105

      Ce o fi asa de greu de inteles ca nu am fost pasalic pentru ca turcii nu au avut niciun interes ca tarile romane sa fie pasalic? Daca ei vroiau cu adevarat, pai nu stiu ce le-ar fi stat in cale, cu toata opozitia de moment a lui Tepes, Stefan Cel Mare, Mihai Viteazul si multi altii, pe care istoricii de buzunar ii mentioneaza tangential.

  78. #106

    Nu mă enervez. Da’ parcă-s din ce în ce mai mulţi, ăştia chiar nu mai fac nimic pe la şcoală?

  79. #108

    @ARHI@bogdan : si pensionarii cu pupatu de moaste in loc sa iasa in strazi .

  80. E pacat ca am ajuns sa ne plangem de ce trecut am avut.Au fost altii si mai curvari si prosti decat Stefan sau mai stiu eu cine.Noi de bine de rau am rezistat desi ne aflam intr-o pozitie naspa….
    In timp ce noi ne luptam cu turci si cu rusi alti ridicau se stergeau la cur cu matase…..
    Papa de la roma a fost intodeauna sustinut de cei ma puternici ai europei pt ca ei insasi ziceau ca sunt reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant si daca erau excomunicati riscau revolte si sa fie dati jos de pe tron de populatia furioasa ca au luat niste decizii de cacat
    Noi am fost mai fraieri asa.In loc sa ne bagam picioarele in europa curului noi ne cacam intre copaci ca sa-i prindem pe turci sa le dam cu pietre in cap….
    Asta e,ramane in puterile noastre sa facem ceva de acum incolo.Sa dovedim ca suntem ceva mai mult decat niste mailati si ciorditori si ca putem sa ne asternem un viitor mai bun pentru noi si pt copiii nostri.
    Macar astia care nu am emigrat.Inca

  81. #110

    Asea si daca a fost moldovean ce? si eu is moldovean,ai vre-o problema cu moldovenii,oricand vrei tu arhi dam o dezbatere de istorie,dar te avertizez ca e posibil sa iesi sifonat rau….romana,universala ce vrea muschiu tau 😉

    • #111

      @gipsy: vad, esti beton

    • #112

      Gipsy, tu nu eşti moldovean, ai depăşit stadiul ăla. Tu eşti analfabet, indiferent din ce parte a ţării ai apărut.

  82. #113

    😉

  83. #114

    Amin !! PS:iti repet si tie si lui arhi oricanddd fac o dezbatere de istorie cu voi 2,si daca ai sa vezi teancul meu de diplome de istorie posibil sa incepi sa plangi…si nu-s mentiuni sau diplome de participare…Atat am avut de zis,hai sa ramanem in sfera civilizatiei si sa nu fim romani pana la capat, sa ne balacarim pe aici.

  84. #115

    Si bulgarii nu au fost migratori niciodata …:grin:

  85. #116

    Pai de ce sa fim vestici si nu estici?
    De ce sa nu fim japonezi?
    sau tibetani? sau indieni?
    Sau rusi? de ce sa nu fim congolezi?
    Sau de ce prefera romanii sa tina 10 vaci care dau 2 litri de lapte, si unii “vestici” tin in locul celor 10 una singura care da 23?
    De ce sa acceptam in continuare sa fim adormiti (in sensul de orbi si surzi), oricat ar incerca imnul sa ne trezeasca?
    De ce sunt acri strugurii, de ce e ala rau, de ce n-am castigat la loto?
    De ce e mai bun un pepene primit moka decat un teren mostenit pierdut tot moka?
    De ce vrabia din mana e neglijabila in comparatie cu cioara de pe gard?

    De lasa-ma sa te las, de lenesul mai mult alearga, de pacaleste-ti aproapele ca pe tine insuti.
    De “dau bunastare pe termen lung, libertate si good karma pentru sarmale moka”.
    De “dau fericire pe placere” si alte manevre smechere.

  86. #117

    Ion si Maria sunt horny.
    Ion: “Eu ma cr@cesc!”
    Maria:”Si eu ma cr@cesc!”..
    Dupa vreo ora: “Hai mai bine sa ne culcam,ca nu ne ph|_|te nimeni!”

  87. Am vreo doua posturi detaliate pe tema (nu pun link, ca se cunosc si n-are sens sa spamez). Ce e de remarcat este ca aceeasi oameni care se plang de cat de cacat e tara, sunt gata sa-ti dea in cap daca indraznesti sa o spui public si cu argumente.

  88. referitor la daci si la romani. mi-a zis tata o vorba mare: ma, din daci, care au fost niste betivi si din romani care au fost niste curvari, ce rahat sa iasa ? un popor de genii ?