Astăzi am fost la Crowne Plaza, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea sitului corectbooks.com, “primul site cu cărţi digitale în limba română“, citez din retorica lui SOrin Roşca Stănescu, proprietarul sitului.
Păi să vă explic de ce literatura română nu o să se ridice niciodată din ţărână.
De fapt, hai să fiu deontolog şi să prezint întâi despre ce e vorba.
Un site, sub oblăduirea academiei române, că altfel nu îmi explic prezenta a 2 academicieni, Nicolae Breban şi Eugen Simion, care îşi propune să vândă numai literatură română, în format digital, la preţuri modice. În site s-au investit 100 000 de euro. Pentru primii 1000 de înscrişi se face o reducere de 20 sau 30% (my bad, nu ştiu exact, nu am notat) şi au posibilitatea de a câştiga unul din cele 10 iPaduri din concursul organizat de site.
Boooooooooooooon.
Şi acum să revenim la oile noastre.
Prezenţa academicienilor în prezidiu a fost belea. Pentru că amândoi şi-au şters mhm…ca să zic aşa nasul de orice înseamnă internet. Ba mai mult, Nicolae Breban a spus răspicat că pe internet sunt numai mizerii, porno şi needucaţie. Eugen Simion a fost mai delicat, a zis că el nu îl înţelege şi nu agreează ideea.
Sorin Roşca Stănescu e un fabulator neînvins.
100 000 pe un shopping cart pe drupal? Să fim serioşi, mai ştim şi noi puţine internete, vorba domnului Simion. Cu un 2000, le făceau băieţii de la creative-design magazin de murea lumea, nu ce e acolo. Înţeleg că în sală erau numai bătrânei care nu au idee despre ce se vorbeşte, dar totuşi să dai dume de astea în faţa unora care mai sunt cât de cât specisalişti, e puţin jenant.
Tot domnul Sorin Roşca Stănescu afirmă că dacă vinde 100 de cărţi pe zi, îşi recuperează investiţia. Împreună cu Doru Panaitescu, am făcut un calcul pe genunchi şi ne-a ieşit că, la un preţ mediu de 10 lei pe cartea digitală, domnul Sorin Roşca Stănescu îşi recuperează investiţia în vreo 12 ani. Acum, întrebarea e, unde e fabulaţia? În scorul de la magazin sau în numărul de cărţi vândute?
Ultima şi cea mai dureroasă problemă e problema banilor ce le-ar revine autorilor. Care bani sunt fix, DAR FIX, 10% din preţul cărţii. Am aflat asta de la o întrebare pusă de domnul Horia Tabacu, care era dojenit părinteşte de domnul Sorin Roşca Stănescu, că ar fi scris o carte şi nu e de acord să o dea la vânzare pe corectbooks.
Desigur, domnul patron de la Nemira, mi-a scăpat numele, a început să explice ce costuri editoriale uriaşe sunt să publici o carte în format pdf pe internet, şi ce costuri uriaşe au serverele (moment în care m-a pufnit râsul, fiind sigur că la mediaproinvestment.ro, unde au ei hostat situl, plătesc o întreagă reţea de servere ca să stea în picioare) şi normal, de aceea scriitorii, cei ce practic dau de muncă sitului respectiv, cei ce îşi pierd viaţa aplecaţi asupra colii de hârtie, primesc praful de pe tobă.
Restul discuţiilor nu m-au mai interesat. Degeaba baţi câmpii tu, academicianule, că vrei ca scriitorul să fie iarăşi înălţat pe soclul său, să fie respectat şi adulat, când girezi o chestie care dă scriitorului mizeria de sub unghiile editurilor.
NOU
Amu’, la cit il stimez io pe SRS nici sa-mi dea bani nu intru pe site-ul la de o suta de mii. Sau, mai elegant, cind o sa termin cartile din google books o sa trec si pe acolo.
NOU
nu prea stiu eu povesti despre srs, nu m-a interesat subiectul. ceva cu securitatea, parca…
NOU
Mda, inca niste smecherasi care sa faca bani de pe MUNCA ALTORA. Deci autorul are uriasa “onoare” de a lua 10 la suta din munca lui? Nu-ti place tara asta?
De fapt, se poarta si la case mai mari. Si golanii de la Theme Forest iti dau vreo 20-30 la suta din pretul unui skin facut de tine, restul il tin ca si “comisioane”. Diferenta e ca un skin il faci in cateva ore, in timp ce o carte ia “sensibil” mai multa munca.
Ha, cheltuieli mari de intretinere. Asa e, un dedicat e 30.000 de dolari pe luna, ce stim noi? 😀
NOU
Distruși. Cam ca ăia de la CFR distruși.
Tare manevra cu denumirea site-ului în engleză, domain .com, dar cu cărți în română.
Cât despre academicieni… numai respect, oricare ar fi părerea lor despre Internet au dreptul la ea. Că sunt anacronici, e OK, da’ să vă văd și pe voi când oți fi de ștaptejdeani cum o să vă uitați în fazerele ăstora mici.
NOU
Cea mai amuzanta chestie e cea legata de protectia PDF-urilor lor: books.corect.com/content/protectia-cartilor
NOU
Bataie de joc? Asa imi suna!
NOU
janel, daca nu stii despre ce e vorba, te rog sa taci… .com nu inseamna “america”, cum zic unii. .com vine de la company, adica firma. daca ai o firma si vinzi un produs, nu e nimic gresit in a avea un domeniu .com, chiar daca tu vinzi in romania!
NOU
Magazinul/ediura sau ce o fi e fix pula. Daca vindeau si ei cartile in format ePub sau mobi mai ziceam, dar pdf pt. e-reading este egal cu zero. Deci pt. ce ia editura banii nu prea inteleg
NOU
Mah sincer, eu citesc blogul asta si apreciez tot ceea ce scrii aici, de cele mai multe ori ai dreptate. Dar acum mi se pare ca uneori iti place sa zgarmi rahatul, din orice chestie care se intampla in tara asta tu trebuie sa vezi ceva nasol, sa denigrezi pe cineva. Pana la urma, care e problema? E un site cu carti, daca vrei intri, cumperi, daca nu, nu.
NOU
Loredana, e posibil ca in alte cazuri sa ai dreptate. Dar daca ai fi stat ca mine o ora sa ii asculti pe toti domnii din prezidiu cum se laudau ca salveaza cartea romaneasca ca bla si bla, ca alea si alea. si cand s-a sculat domnul Tabacu in picioare si a intrebat de ce dati doar 10% la autori, SRS a dat cuvantul unui coleg, ca sa dea lamuriri mai complete. de aia sunt carcotas.
NOU
@aoleks ia vezi ce scrie la book în dex.
NOU
Eu nu inteleg de ce sa dau pe o carte digitala mai mult decat dau pe ea cumparand-o din librarie. Pe Slavici il cumperi cu 6-7 Ron. De ce sa dau 9 ron stricandu-mi si ochii?
NOU
ceZar, daca ai iPad sau Kindle, chiar e misto sa citesti o carte asa
NOU
Artistii (din orice domeniu) au fost foarte rar recompensati (daca au fost) pe masura a ceea ce au lasat generatiilor urmatoare. Asta nu se va schimba in viitorul apropiat intr-o lume tot mai materialista.
NOU
O afacere proasta cu o investitie uriasa tinand cont ca in Romania sunt multi care nu stiu sa citeasca.
NOU
Deci au lansat un serviciu in beta? Genial!…
NOU
Dom’le io-s …old school . Imi plac cartile clasice , normale , pe care le stiu dintotdeauna . Ma indoiesc profund c-as prefera vreodata altceva .
Deci, nici ca-mi pasa de noul lor business cu atat putin cu cat inteleg prin asta sa jecmaneasca taman’ pe cel ce-a muncit mai mult . Adica cum draq sa-i dea autorului doar 10% ??????????? WTF ???
Da, sa tot scrii in Romania …..
NOU
Treaba de jmeker de Gara de Nord, care prosteste provincialul venit cu trenul. Probabil SRS stie ca va gasi o suma de fomisti care sa-si puna cartile la vanzare acolo iar el sa le dea 1 leu per carte. Mai degraba aia si-ar publica “operili” pe WordPress si ar castiga mai mult din AdSense :))
Eu ii dau maxim 7-8 luni acestui proiect. Maxim am zis!
NOU
bre Arhi, de ce tot intru la moderare? sau intra toata lumea? 🙂
NOU
Acu’ citesc pe ziare.com… pai SRS e ala care-i pus in fata. In umbra e Patriciu, cu 60%. Corect News, site de stiri, CorectGames, un magazin virtual – CorectShop, o platforma sociala – CorectFriends si o platforma de bloguri – CorectBlog.
Moama cita corectitudine!
NOU
wtf ? www.corect.com/index.php
NOU
Valentin Nicolau. Nemira.
tot trabuce fumeaza?
NOU
non smoking area
NOU
Ca să fiu şi eu al dracu’, cultură fără diacritice nu există. Mai ales că e, cică, un site periat de academicieni. Subscriu la faza cu .com . La un site de 100.000 de euro, cred că îşi puteau permite un domeniu .ro şi o denumire în limba română.
NOU
Site-ul nu se simte prea bine daca e vizitat de mai multi utilizatori simultan: loadimpact.com/result/books.corect.com/-95ae8b3cddccd87bb0d581fbd0f2612a
Atat de prost se prezinta, ca nici n-a fost in stare sa termine testul pana la capat.
100k zici ? Prost e cine da, nu cine cere!
NOU
eu am 7% din vanzari, adica nimic. :))))
dar sunt acoperit de glorie. la o adica. daca mor si eu in Furadan. daca imi macelaresc copiii, daca imi dau foc, daca ma urc pe macara, daca ma imbat in public, daca mor tanar, dar uit.
Raman
“Sunt asteptat, dar eu nu vin
mai stau, o, mai raman o clipa,
miros si gust, verde venin
la tine Doamne, sub aripa”
Nichita Stanescu
NOU
Ce ţepari. Cum dracu să le dea doar 10%? În Italia, ţară cel puţin la fel de analfabetă ca şi România, site-urile de cărţi digitale (care sunt 2) garantează un MINIM 30 % autorului. Asta în condiţiile în care mai mult de 10 € pe o carte în format digital nu dai. În România ştiu că procentul ăsta se dă autorilor pe cărţile tipărite şi oricât de puţine cărţi se vând în România tot se vor vinde mai multe decât cele digitale. Cel puţin în cazul autorilor tineri, debutanţi. Nea Roşca şi-a recuperat, cred, investiţia luându-l asociat pe Patriciu, că altfel … . Dar cel mai de kkt mi se pare să lansezi o dudă care depinde 100% de net şi să chemi nişte adolescenţi din paleolitic la deschidere. 😀
NOU
Arhi… bagă-te și tu… cu “Amintiri din Blegeală” sau ceva gen… carte digitală… măcar bagi toate posturile alea vechi… plus comentarii savuroase.
Te faci… ARHIDENICIAN… ce kilu’ meu!
ARHADEMIA!
Lu’ Arhi!
Bagă!
NOU
@dojo: Sunt carti care dureaza mai putin sa le scrii decat sa creezi o tema wordpress de calitate premium. Nu vreau sa fiu rau, dar daca poti sa faci design-ul, sa editezi imaginile si sa codezi(valid xhtml) o tema de nivel mediu de pe themeforest.net in cateva ore (!!!) , atunci te angajez pentru minim 10 proiecte. Maine!
@arhi: Daca se poate, discuta cu domnii de la Academie. Le fac eu site-ul, gratis si la cel mai inalt standard de calitate pe care si l-ar putea dori. Adaug si hosting nelimitat gratuit, eventual si un .ro (nu de alta, dar e proiect romanesc, adresat romanilor). Singura conditie este sa ajunga banii direct la autori. Cu putin noroc, macar unii dintre ei sa ajunga sa traiasca efectiv din scris.
NOU
Isi permit sa le dea asa putin ca oricum in librarii nu prea se mai vand…
NOU
Arhi, te citesc cu placere asa ca nu critic aiurea:)un lucru mi-a sarit in ochi….daca vinde 100 de carti pe zi cu 2.5 euro asta inseamna 250 de euro pe zi.
250*365 zile = vreo 92000 de euro.
Cum ati ajuns voi la concluzia ca in 12 ani isi scoate banii?:))
NOU
sa vinzi 100 de carti pe zi e ceva… da ce frate se dau cu mici si bere ?
NOU
Din cate stiu eu o carte in format PDF nu ocupa foarte mult spatiu deci ce spun ei acolo e FABULA!
NOU
Daca nu scriu si ei de Harry Potter ca J.K. Rowling sa fie cei mai bine platiti scriitori din lume sa fie platiti cu 10% atunci-si 10% ala cred ca e pe carte vanduta nu 10% din volumul total de carti vandute!
NOU
Cred ca stiu de ce costa asa mult infrastructura web: au scanat astia cartile si le-au facut PDF. Voiau sa le vanda in format .tif, da’ nu era rentabil!
NOU
In general, lucrurile se exagereaza si orice chestie se vede de o importanta extraordinara. E un site pe care se vand carti. Ei il vad ca fiind Salvarea Internetului, Culturii, bla bla. Nu stiu cum ar reusi ei sa faca asta…
NOU
mi se pare corect… e ca in piata… taranu lucra ca prostu si da rosile la smecher cu 1,5 lei kilu’ si smecheru le da cu 3,5 … si nu s-a chinuit cu ele… ca la noi in rRomania… la nimeni… corect era un 85% autor – 15% editura
NOU
La câte cărţi se găsesc gratis pe Scribd or să o ia în mână cu site-ul lor. Şi faza cu 100.000 de euro e abureală. După umila mea părere, dacă nu e spălare de bani, e o afacere ratată din start, cel puţin pentru piaţa din România.
NOU
Foarte tare numele de domeniu!!! Foarte tare si TLD-ul, tot!!! Doar ca in engleza corect se scrie correct (cu doi r) :))
Deci ori academicienii si gasca sunt analfabeti, ori cred ca se impune cuvant-romanesc-cuvant-englezesc.terminatie-englezeasca :))
Pe sistemul asta ar fi modahouse in loc de fashionhouse, cartistore in loc de bookstore, libertateaparade in loc de libertyparade si tot asa :))
Genial!!!
Bai frate cum se mai si lauda unii cu sute de mii investite intr-o chestie facuta pe WC de un pakistanez platit cu 100$ pe rentacoder :))
Ce inseamna cand nu muncesti banii aia…
NOU
acum ascutma niste inregistarri de la o intalnire a diasporei stiintifice romanesti…
100.000 e mult pt un site. a venit unu le-a bagat oferta, aia nu s epricep au crezut ca e ok.
ai de plm… si ne mai intebam de ce dracu nu sunt bani pt alte chestii. deh academicienii nu au nevoie de un consultant in internet. cine mai e ca ei? zeii le stiu pe toate…
stiu pe dracu sa ii pieptene…
@mihai, de ce nu faci tu un site? pana ajungi la aia de la academie te ia dracu. mai bine ia tu lagatura direct cu autorii.
NOU
@McGogoo: Bine zis! O sa fac site-ul si cine vrea sa-si uploadeze cartea pusa la vanzare este mai mult decat binevenit. Fara taxe si minciuni legate de costuri exorbitante. Cam in 2 luni sper sa fie gata. Cand il termin, sper sa am si suportul blogosferei sa-l promovez. E in interesul tuturor sa sprijinim literatura romana. Legat de autorii romani, doar cartile gen “Singur sub dus” sau mizerii debitate de pseudo-vedete au succes. Cu putin noroc, se invarte roata in directia “corecta”.
NOU
Am auzit de un partid romanesc care se ocupau de treaba asta cu drepturile de autor. Partidul piratilor parca se numesc.
Aveau dreptate in ceea ce ziceau pe acolo, de editurile sau case de discuri care iau cea mai mare parte si castiguri, iar artistii raman cu mai nimic. Si alte chestii legate libertatea informatiei si brevetele pe medicamente…
Erau chestii de bun simt, dar din pacate suntem in Romania si nu ii vad facand prea multa treaba in ziua de azi.
NOU
@ictin: Va fi disponibil si un format ePub intr-o anumita faza a dezvoltarii proiectului.
NOU
@cristian Daca se va dovedi a fi o afacere proasta, o vom inchide!
NOU
@alex: 100 000 Euro reprezinta investitia initiala, care cuprinde dezvoltarea, echipamentele, resursele umane si promovarea librariei.
NOU
@mihai: avem destule situri in plan pentru urmatorul an, asa ca asteptam oferta ta la office@corectbooks.com
NOU
@corectbooks: deci site-ul e inca in versiunea beta?!?
NOU
Da si scrie asta si pe site (langa logo).
NOU
@CorectBooks: da stiu, de aceea si intrebam. Speram sa fie o greseala, sa fi fost un ultim lucru uitat inainte de lansare. Deci practic il testati live pe public. Cam cat timp estimati sa mai fie in beta?
NOU
@Vlad Dupa cum cunosti, marea majoritate a produselor Google, de exemplu se lanseaza in Beta. In aceasta perioada echipa de proiect centralizeaza sugestiile primite de la voi. Perioada beta va lua sfarsit cand cele mai importante sugestii primite vor fi implementate.
Asadar asteptam sugestiile tale, daca nu ni le-ai trimis deja 🙂
NOU
Ok, ma asteptam la comparatia cu Google, dupa parerea mea mult prea facila 😉 (da, din pacate Google a instaurat chestia asta de a scoate produse si servicii in beta ad vitam eternam). Pe de alta parte, Google ofera majoritatea serviciilor beta GRATUIT ceea ce nu e cazul CorectBooks. Mi se pare putin cam aiurea sa lansezi un serviciu cu surle si trambite, sa te lauzi cu cat a costat (putea costa si 1 milion de euro, doar site-ul eRomania e prevazut sa coste si mai mult), la urma urmei e o investitie privata, dar daca tot se lansa ceva care a costa bani si urmeaza sa aduca bani (cartile se vand, nu?) ar fi fost bine sa fi fost un serviciu testat si rastestat (ok, sugestii se pot accepta oricand, nu e nevoie sa pui Beta). Parerea mea.
NOU
Am avut placerea de a avea astfel de academicieni ca profi in facultate. Nu au telefoane mobile, nu utilizeaza internet sau mail…e foarte greu sa stai in fiecare saptamana sa printezi o lucrare de licenta din cauza ca ei nu servesc tehnologia…