Astăzi am fost la Crowne Plaza, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea sitului corectbooks.com, “primul site cu cărţi digitale în limba română“, citez din retorica lui SOrin Roşca Stănescu, proprietarul sitului.

Păi să vă explic de ce literatura română nu o să se ridice niciodată din ţărână.

De fapt, hai să fiu deontolog şi să prezint întâi despre ce e vorba.
Un site, sub oblăduirea academiei române, că altfel nu îmi explic prezenta a 2 academicieni, Nicolae Breban şi Eugen Simion, care îşi propune să vândă numai literatură română, în format digital, la preţuri modice. În site s-au investit 100 000 de euro. Pentru primii 1000 de înscrişi se face o reducere de 20 sau 30% (my bad, nu ştiu exact, nu am notat) şi au posibilitatea de a câştiga unul din cele 10 iPaduri din concursul organizat de site.

Boooooooooooooon.

Şi acum să revenim la oile noastre.
Prezenţa academicienilor în prezidiu a fost belea. Pentru că amândoi şi-au şters mhm…ca să zic aşa nasul de orice înseamnă internet. Ba mai mult, Nicolae Breban a spus răspicat că pe internet sunt numai mizerii, porno şi needucaţie. Eugen Simion a fost mai delicat, a zis că el nu îl înţelege şi nu agreează ideea.

Sorin Roşca Stănescu e un fabulator neînvins.
100 000 pe un shopping cart pe drupal? Să fim serioşi, mai ştim şi noi puţine internete, vorba domnului Simion. Cu un 2000, le făceau băieţii de la creative-design magazin de murea lumea, nu ce e acolo. Înţeleg că în sală erau numai bătrânei care nu au idee despre ce se vorbeşte, dar totuşi să dai dume de astea în faţa unora care mai sunt cât de cât specisalişti, e puţin jenant.

Tot domnul Sorin Roşca Stănescu afirmă că dacă vinde 100 de cărţi pe zi, îşi recuperează investiţia. Împreună cu Doru Panaitescu, am făcut un calcul pe genunchi şi ne-a ieşit că, la un preţ mediu de 10 lei pe cartea digitală, domnul Sorin Roşca Stănescu îşi recuperează investiţia în vreo 12 ani. Acum, întrebarea e, unde e fabulaţia? În scorul de la magazin sau în numărul de cărţi vândute?

Ultima şi cea mai dureroasă problemă e problema banilor ce le-ar revine autorilor. Care bani sunt fix, DAR FIX, 10% din preţul cărţii. Am aflat asta de la o întrebare pusă de domnul Horia Tabacu, care era dojenit părinteşte de domnul Sorin Roşca Stănescu, că ar fi scris o carte şi nu e de acord să o dea la vânzare pe corectbooks.

Desigur, domnul patron de la Nemira, mi-a scăpat numele, a început să explice ce costuri editoriale uriaşe sunt să publici o carte în format pdf pe internet, şi ce costuri uriaşe au serverele (moment în care m-a pufnit râsul, fiind sigur că la mediaproinvestment.ro, unde au ei hostat situl, plătesc o întreagă reţea de servere ca să stea în picioare) şi normal, de aceea scriitorii, cei ce practic dau de muncă sitului respectiv, cei ce îşi pierd viaţa aplecaţi asupra colii de hârtie, primesc praful de pe tobă.

Restul discuţiilor nu m-au mai interesat. Degeaba baţi câmpii tu, academicianule, că vrei ca scriitorul să fie iarăşi înălţat pe soclul său, să fie respectat şi adulat, când girezi o chestie care dă scriitorului mizeria de sub unghiile editurilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.