Clipul ăsta cred că e cel mai viralizat short din istorie. Un băiețel not very smart se apucă să se destăinuie la șefă-sa despre cum i-a rămas gagica gravidă. După care e concediat fără drept de apel, iar tipa de la HR îi explică că nu mai e necesară poziția sa și e o decizie colectivă, a tuturor.

Dacă încă sunteți la nivelul de rădăcinoasă și nu ați înțeles, firma nu este familia voastră. Șeful nu vă e prieten iar HR vă este, în mod direct, inamic. La firmă mergeți ca să faceți bani din ceea ce știți și ce au ei nevoie. Șeful este interesat doar de veniturile sale, prin urmare sunteți doar un ciocan cu care bate un cui, sau, poate sunteți cuiul. Irelevant, la un moment dat ajungeți oricum la partea plată a ciocanului coborând cu viteză. Iar HR nu există, by default, decât ca să reducă cheltuielile de personal ale companiei. Efectiv asta e fișa postului și atât. Nu e acolo ca să facă dreptate după exit interviewuri, să rezolve reclamații sau orice alt rahat despre care sunteți mințiți zi de zi.

Există exclusiv ca să reducă cheltuielile. Atât.
Dar, revenind la băiatul nostru cu copil și fără job. Nu vă mai destăinuiți la muncă. Nu vă spovediți colegilor, șefilor sau doamnelor de la HR. Nimeni, absolut nimeni nu vă este prieten, dacă există cea mai mică urmă de concurență sau de exercitare a unei puteri. Mergeți, munciți cât mai puțin necesar pentru a vă putea lua salariul, mergeți acasă, închideți ușa după voi și acolo faceți ce vreți voi, în singurul loc care contează.

Dacă mâine muriți, copiii voștri vor plânge toată viața, soția măcar vreun an, doi, până primează instinctul sexual. În schimb, la firmă, din momentul în care HR aude că ați dat colțul, deja emailul către firmele de recrutare este trimis, cu menționea Oportunitate Uriașă de Dezvoltare. Nimănui nu îi pasă de voi, de cariera voastră, de cât de mult vă dezvoltați și alte rahaturi de astea motivaționale de pe net. Singurii oameni cărora le pasă de voi și care plâng după voi sunt, în general, cei pe care îi ignorați seara și pe care îi agresați cu poveștile voastre stupide de muncă.

Scoateți-vă degetele din fund și maturizați-vă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

80 comentarii Adaugă comentariu

  1. smf ai web camera? de unde știai că am un deget in fund la ora asta??!

    67
  2. #3

    Un om mare a zis odata: singurii care vor tine minte peste zece ani ca ai facut overtime sunt copiii tai, ca n-ai fost langa ei cand au avut nevoie de tine!

    131
  3. #4

    In orice multinațională, pt șef contează doar să produci astfel încât să nu fie el tras la răspundere și să o faci cu ajutor minim spre deloc, fără comentarii, întrebări sau deranj.Orice lucru care afectează asta (copii, probleme medicale sau de familie, etc) te pune direct pe lista neagră

    41
  4. #5

    Nu înțeleg de ce ai zice lucruri personale la job. Înțeleg, sunt situații în care nu ai de ales. Eu, din păcate, la angajare, am avut o problemă medicală și a trebuit să intru în medical la o zi după. A fost ghinion, nu am avut de ales decât să zic ce problemă am. Nu mi-a plăcut, mi-a fost teamă să nu fiu dată afară, mi s-a și atras cumva atenția că se bazau pe mine, apoi, întrebări, când am revenit, ce tratament iau, etc. Nu am răspuns la momentul respectiv. Nu am fost dată afară, lucrurile s-au așezat și acum e totul ok. Dar orice alte probleme am, le țin pentru mine, că nu se știe. Și, fiind în mod hibrid, îmi e ușor.

    25
    • #6

      Ce cacat de firma se bazeaza pe un nou angajat a doua zi, cand ala habar nu are pe ce lume traieste inca din punct de vedere al activitatii de acolo?

      50
    • #7

      @Z
      Poate nici ăia din firma nu știau pe ce lume sînt…

      17
    • #8

      O firmă care gândește pe termen mai lung, nu am fost în medical 5 zile. Atitudinea, oricum, nu a fost prea mișto. Dar faptul că mi-am păstrat jobul spune multe despre firmă. Și, lucrând acolo de ceva vreme, observ că lumea stă. Nu or fi toți proști grămadă și or sta să fie călcați în picioare. Eu, dacă aș fi fost, aș fi plecat demult. Comunicarea din partea mea a ajutat mult la schimbarea mediului în care lucrez.

      6
  5. #9

    Acum 10 ani am patit faza asta. Am fost dat afara cu o zi inainte sa se nasca cel mic. Cerusem o zi libera. Atat.
    Am supravietuit si aia a fost.
    Soarta a facut ca doamna “manager” care mi-a aratat usa sa plece apoi la un startup misto care s-a dus in cap dupa 1 an. Fix cand era insarcinata iar “iubi” al eu a decis ca nu vrea insuratoare sau familie ceva si s-a carat din tara.

    76
    • #10

      Parca in Romania faze din astea sunt ilegale. Efectiv nu te poti atinge de o femeie care a anuntat angajatorul ca e insarcinata.

      16
    • #11

      da da. cum nu s-a atins muistul ala de la hidroelectrica, Borza, parca, care a dat afara toate gravidele si nu a patit nimic

    • #12

      @Zarax, pai l-a dat pe viitorul tata afara, nu pe mama. Fin, elegant, cat de cat.

      18
  6. #13

    in concluzie: intr-o firma, nimeni nu este de neinlocuit

    26
  7. #15

    „firma nu este familia voastră. Șeful nu vă e prieten iar HR vă este, în mod direct, inamic”

    Asta ar trebui înrămată și pusă pe perete în locul motivaționalelor seci sau glumelor obosite. Bine, nu la muncă, la domiciliu.

    36
  8. #17

    Stai sa vezi când lucrezi ca proasta gravida fiind. Te straduiesti sa rezolvi totul sa știi ca poți pleca linistita in prenatal și îți lași totul in ordine pt sef, pt colegi pt tot. Apoi nasti la 32 de săptămâni, nici nu apoi sa întri in prenatal. După ce nasti suna telefonul pt ca “nu găsesc X” actul respectiv fiind asezat la botul calului. Ma rog… după ce copilul e ok și are 8 luni mergi ca proasta, neoficial și deci neplatita, la lucru câteva ore săptămânal sa îți ajuti colegii și sa nu pierzi contactul cu domeniul. Stai in cic un an apoi te intorci full-time. După 2 ani anunți ca ești însărcinată cu copilul nr 2, ești băgată in sedinta unde ți se spune ca “femeile deștepte și educate se opresc la un copil, și tu la firma nu te gândești?!” La sedinta tu te enervezi și reacționezi ca un copil adică te bosumfli și zici mbine la tot numai sa se termine odată! Șefii se enervează și decid ca au nevoie de tine doar cu norma parțială, tu semnezi fără comentarii, dar când se termina cele 3 ore de norma rupi ușă, la fel faci și dimineața când intri pe ușa la 9 fix nu mai devreme și la 12 fix nu mai târziu ai rupt ușa iar acasă ții telefonul închis. Șefii iarăși se supara ca tu deși se termina timpul nu mai îți termini treaba și vor sa te pună iar pe norma întreaga, tu refuzi sa semnezi și de data asta pentru ca nu te dai ca proasta peste cap pt niște oameni de nimic apuci sa intri în prenatal, deci nu te pot da afara :). Stai în cic 2 ani în cap timp în care te recalifici. Te întorci din cic direct cu demisia. Ți se reproșează ca mvai trebuia sa anunți ca la ei nu te întorci, mvai dar de ce faci una ca asta, mvai dar cine te angajează cu 2 copii mici, mvai dar mai gandeste-te nu te interesează, nu e problema ta, nu e firma ta le spui ca sigur vor găsi alt om. Stai într-un oraș mic afli ca om au găsit în mai puțin de 2 săptămâni, o fata tânără deșteaptă pe care au tratat-o la fel ca pe tine când a avut și ea tupeul sa aibă copii . Deci da, da la tot ce ai scris.

    63
    • #18

      sa mor daca va inteleg pe astea care nu va luati prenatalul, fereasca sfantul! Am colega care vineri a incheiat munca, luni a nascut. usor mai devreme, dar nu luase tot prenatalul. faza e ca nu se transfera toate zilele in post, e o regula.
      dc dracu’ sa lucrezi daca e dreptul tau de la natura sa te relaxezi, nu inteleg!

      apropo de gravidanta, in Feb am intrat in prenatal, in Apr a fost perioada de bonus, marire etc. conform managerei eu aveam cea mai buna evaluare, ma asteptatm la bonus gras. am primit o pl, m -au scos total din schema, am plans de mi-au sarit ochii din cap, ma bazam pe banii aia.
      la intoarcere am cerut marirea, bonusul, am trimis mail la VP, cred ca nici aucm nu l-a citit.
      la exit interview am zis ca e superb, plec doar pt ca asa vreau, am alte oportunitati pe bani muuult mai multi. am comp[letat atatea 360 de a lungul anilor ca nu am simtit nevoia sa ma incarc negativ tocmai la plecare spunand cat de kkt e managera, ce de kkt sunt ei, toti!

      eu sunt pe bani, muncesc in draci, dar pe bani si pana la proba contrarie suntem amici cu omisiuni din partea mea.

      19
    • #19

      eorism, binele colectivului ftmash pe el de colectiv

    • #20

      Cand angejezi femei tinere poti sa iti faci un plan de afaceri pe termen lung la fel cum te poti baza pe regulile economice predictibile ale guvernului Romaniei. /s

      14
    • #21

      iar daca nu le angajezi, discriminezi:)

    • #22

      La 3 zile după naștere aveam dreptul legal de a întra în concediu prenatal… nu am apucat. Am muncit ca PROASTA cate 12 ore pe zi sa fac munca a vreo încă 3 oameni incapabili. Mi-am riscat sănătatea mea și a fetei mele pt niște oameni cretini. Atâta m-a dus capul la 25 de ani. Aia e.

      13
    • #23

      bai, bine ca esti ok, sunteti toti bine, restul sunt doar experiente. asa va fi intotdeauna, indiferent cat de smart esti, unele lucruri le inveti doar dupa ce te lovesti de ele

    • #24

      depinde si cum merge sarcina si depinde cati bani faci. sotia mea a ramas la lucru pana la 35 de saptamani ca sa ia indemnizatia maxima de exemplu.

      dar are sarcina relativ usoara(nu stiu cum e cu alea grele ca e prima) dar trebuie sa nasca saptamana viitoare. saptamana asta conduce, merge prin oras, vin oameni in vizita merge la cafea… na… mai incet mai putin mers pe jos dar fara sa fi mers la lucru si activitati sunt convins ca se urca pe pereti.

      ]

      3
  9. #25

    poate omul era sub majoritatea angajaților la performanțe, ori era enervant și chestia aia a umplut doar paharul.

    6
    • #26

      Da fix aia a fost

      16
    • #27

      oricum ar fi, o situatie personala nu trebuie sa umple un pahar la job.

      16
    • “nu, nu e bazat pe performanta”.
      Bine, pentru asta in loc sa tragi concluzii “poate”, poate era bine sa tragi concluzia dupa ce vazusei filmuletu

      9
  10. #29

    Eu sunt de acord cu faptul ca nimeni de la job nu ti-e prieten, much less HR-ul. Ma si amuza astia de la mine ca ne incurajeaza sa come forward si sa spunem daca suntem suprasolicitati si avem prea mult de munca. Pentru ca la prima ocazie sa ne rupa fashul ca vai, cutarica, underperforming, nu faci fatza cerintelor, competitivitate, kk.maca. Mars, ma.

    Dar. Cu ce nu sunt de acord este indemnul de a munci cat mai putin. Mai devreme sau mai putin, in orice firma asta-ti va exploda in fatza si la prima ocazie / pretext, zbori. Somajul not cool.

    Cred ca trebuie gasita o cale de mijloc. Dar ca sa nu fie neintelegeri, mai zic o data: ai dreptate, nimeni la munca nu e prietenul tau si cu cat se stie mai putin despre viata ta out of office, cu atat mai bine.

    14
    • #30

      claudia, definitia de baza a unei tranzactii este ca fiecare ofera minimul posibil pentru obtinerea unui maxim posibil. prin urmare, angajatorul tau stie asta si iti ofera minimul de bani pentru maximul de productivitate pe care tu alegi sa il oferi. diferenta dintre somaj si infarct este ca la somaj supravietuiesti. sigur, daca ma iau dupa email, esti tanara si inca nu realizezi exact asta. o sa o faci, in timp, timpul trece pentru toti

    • #31

      Am sarit de 40, nu ma mai gandeam demult la mine ca fiind tanara 🙂 Dar e un gand placut si confortabil. Multumesc pentru asta 🙂

      12
    • #32

      „Am sarit de 40, nu ma mai gandeam demult la mine ca fiind tanara”

      Practic jună dacă luăm în calcul vârsta raportată la cea a interlocutorului…

      41
  11. #33

    Din ce am auzit de la diversi de prin corporatii, e fix invers la noi. Sunt cautati oamenii cu copii si credite, ca accepta mai multe. Unu singur fara obligatii isi baga si pleaca imediat ce nu-i convine ceva. Unu cu doi copii, rata la casa si masina si care-si duce familia de doua ori pe an in Grecia accepta mai multe.

    49
    • #34

      Deci poti sa minti la greu la interviu ca ai 3 copii mici si 2 credite ca sa ai sanse mai mari de angajare. Si multumita GDPR nimeni nu poate verifica informatia asta.

      15
    • #35

      Poti sa minti tu cat vrei la interviu dar la angajare trebuie sa dai declaratie pe proprie raspundere ca ai persoane in intretinere si trebuie sa prezinti si copiile actelor lor. Pe langa asta, multe companii cer cazier fiscal la angajare.

      12
    • #36

      Dai declarația aia doar dacă ai persoane în întreținere (este un drept, nu o obligație), dar chiar și așa, sa spunem ca sunt în întreținerea soției. Este o deducere de impozit care se aplică doar unei persoane. Nu poate avea toată familia în întreținere un copil.

      2
  12. #37

    Sa le luam pe rand:
    – treaba se intampla in state, unde e right to work, practic aia te pot zbura ca nu le-a placut tricoul tau de azi si aia e. Traiasca capitalismul si libertatea.
    – baiatul daca are inregistrarile astea si gaseste un avocat pe wrongful termination isi poate rezolva lejer viata.
    – cel mai mare red flag la o firma e cand HR-ul are danger hair. Femeile de genul ala sunt cele mai frustrate si gata sa se razbune pe oricine. Corolar la asta, femeile manager peste 40 de ani sunt cei mai de cacat manageri in existenta, treaba creste daca-s indience sau rusoaice.
    In rest, cu cat firma e mai mare cu atat se aplica mai mult ce ai zis tu. Cu cat ai pozitie de conducere cu mai multa putere cu atat HR-ul e mai mielusel cu tine.

    42
  13. #38

    absolut corect

    1
  14. #39

    Excelent articol, excelent. Bai, mor cu corporatiile care baga tot felul de bullshit cu valori, cu suntem o familie, kkturi de astea – ar trebui sa fie ilegal sa spui prostii de genu ca vezi ca brand values si alte balarii, sa fie considerat false advertising. Hai sa nu ne mai cacam pe noi – voi vreti profit, noi lucram pt voi ca atat s-a putut (si eu sunt angajat la corporatie, nu e ca si cum – atata m-o dus capu, aia e). Iar in State este no man’s land, angajatii nu au niciun drept. In Europa e mai ok si sper sa ramana asa, de exemplu, e mai greu in Europa sa concediezi pe cineva asa de azi pe maine daca nu s-a intamplat ceva major, chiar si daca postul devine redundant – tot sunt niste pasi, Work Council etc pe care compania tre sa ii urmeze si angajatul e un pic mai protejat – am in minte Olanda ca numai aici am lucrat in corporatie.

    22
  15. #40

    Nu-mi aduc aminte nici măcar de un singur moment în care HR-ul să fi fost de folos nu mie, mă las pe mine deoparte, ci vreunui coleg. Nici măcar unul singur. Nu există asemenea momente, cel puțin eu nu le-am întâlnit sau văzut.

    9
    • #41

      Asta pentru ca nu intelegi ce este HR-ul. Cine le plateste salariile, voi sau firma? Pentru cine lucreaza ei deci?

      12
    • #42

      Eu înțeleg foarte bine ce este HR-ul. Ce nu înțeleg este de ce merge până unde merge 🙂 Cât despre cine plătește salariile și pentru cine lucrează ei, e o gaură aici, ambii lucrăm pentru același angajator, ambii tragem pentru ei 🙂 Dar desigur că astea sunt discuții idilice care nu se termină nici după o noapte de team-building din ăla serios :))

      1
  16. #43

    Din fericire traim pe partea Atlanticului care nu trateaza angajatii ca pe niste sclavi pe plantatie.

    21
  17. #44

    A da, alte cateva greseli frecvente. Sa spui ca ai luat credit pt casa, mare prostie. E clar ca esti legat de glie si esti pe fundul sacului, te vor incarca mai mult fara drept de apel si posibil sa sari mariri si prime. Nu e bine sa fii urs de caverna si sa eviti iesirile cu colegii dar fii atent cand ii chemi acasa la un gratar de exemplu … sigurul fapt ca o iti laude casa si situatia materiala te poate sari de prime si mariri. Sa te declari multumit in gura mare, alta mare prostie. Nu zici ca totul e bine si perfect, vaita-te mereu in special de bani. 🙂 Sau nu te vaita ca ai o coloana vertebrala dar nu lauda situatia ta din firma ca iar o sa sari de prime si mariri. Copilul ce nu plange nu primeste tzatza. 🙂 Macar o data pe an da un interviu la o alta firma sau chiar mai multe chiar daca esti multumit. Asa afli cel mai ok pe unde te situezi salarial in piata. Nu conteaza ca se afla in firma unde lucrezi, e chiar bine daca se afla ca testezi piata.

    32
  18. #46

    A, si inca un sfat necerut, in special pentru doamnele care au parteneri care castiga mai mult ca ele. Nu va mai laudati la colegi cu vacantele in Madeira sau Mexic, cand sunteti toti la acelasi nivel financiar, iar nivelul ala nu va permite astfel de extravagante. O sa fiti sarite la mariri si promovari ca o sa se considere ca voi nu aveti nevoie de bani, ca are grija barbatul.

    28
    • #47

      yep, am auzit asta de la un manager despre o tipa care performa chiar ok si despre care se stia ca e casatorita cu unul super bogat. o sareau din schema intentionat.

      14
  19. D’aia toti vor sa le o traga la hriste si sa si inregistreze, in momentul potrivit sa scoti surpriza din joben, ce zici draga, ma dai afara, o sa iti teimit un filmulet de acum 5 ani de la team building cand te-ai facut muci si te-am carat eu in camera!

    15
    • #49

      Man (sau woman) nu HR-ul te da afara, HR-ul iti da vestea si are grija sa te dea afara fara sa expuna firma la probleme legale, dar decizia nu o iau ei.

      14
    • Ok, ai dreptate, dar ghici cine le-o trage cel mai mult? Exact, aia care vor sa te dea afara care la rNdul lor au fost inregistrati de hriste!

      5
  20. Bah, scuze ca iti zic, dar e amuzant sa vad oameni care iau sfaturi de la tine, cand e vorba de interactiunile din campu muncii.
    Urmeaza sa dai sfaturi despre cum sa nu ai copii 😀

    Ca atare, evident dai sfaturi despre piata muncii din america sau din romania de pe vremea cand inca munceai la corporatie. Si, nu numa tu faci asta, mai sunt vreo doi trei blogeri, influenceri de pe vremea cand “influencer” era un om care influenta parearea altor oameni datorita faptului ca…diverse motive

    D-aia tot vad idei d-astea cu “sa nu iti faci prieteni la munca”, trecute la corolar. “Vai da, sa nu cumva sa discuti cu oamenii aia cu care stai 40h/saptamana”. Sa nu cumva sa ai o discutie serioasa cu manageru tau direct. Dupa care vin dileme “da de ce is aitiistii autisti”

    In realitate, cat si cum sa te comporti, este un echilibru. Vrei sa urci? tre sa bagi mai multa politica (numita pupat in cur). Vrei team lead intr-o echipa tehnica: tre sa bagi ceva mai multa munca, sa arati ca esti bun da TL.
    In rest: nu baga over time. Daca nu vrei sa urci pe scara. It sucks. Si nici nu esti productiv, daca nu ai maxim 25 de ani
    Baga maxim concediu. Concediu ala nu e facut sa te duci tu in tailanda, ca ce drag ii e firmei de tine. Concediu ala este acolo sa iti iei restart la creier. Ca sa bagi mai multa munca, dupa ce te intorci. Tu cand dai un restart la laptop, nu o faci ca iti e drag laptopul ci ca stii ca dupa o sa mearga mai repede
    Concediul postnatal este obligatoriu. Plm, asta vreau la munca, sa am pe cineva in juru meu care e cu capu acasa la copil. Asta, eventual, in prima luna cand oricum nu esti sigur ca nu o sa bage cutitu in cineva.

    *bine. Mie imi e simplu in Suedia. Din punct de vedere al drepturilor angajatului, viata e chiar misto.

    45
    • #52

      sau cum sa fii tanar, suplu si sfaturi de ingrijit parul

      25
    • #53

      @animaloo – Ca să citez un mare clasic în viață, “nu vreau să fim prieteni la serviciu, n-am chef să ajung să muncesc sâmbăta alături de tine doar pentru că tu trebuie să o faci și vezi Doamne, noi suntem prieteni”. Mă țin și acum de sfatul ăsta. Și ce să vezi, e bine 🙂

      2
  21. #54

    La noi este luxu luxului comparat cu americanii. La politici socialiste ma refer, la drepturile angajatului. 2 ani concediu de maternitate cu 80% din salariu! Se dau cu capul de masa patronii americani daca aud asa ceva; numai in UE mai vezi asemenea politici. Iar, in US te poate concedia peste noapte, ca asa a considerat patronul in interesul firmei sale. In Romania, se duce Hr-ul in genunchi la angajat: Hai, ai mila de noi, nu mai avem bani sa te tinem pe banca, chiar nu se mai poate! Noi te-am mai plati inca 1 an sa stai degeaba, dar nu mai aveeem. Intram in faliment, te rooog! Ia aceste 3 salarii compensatorii si du-te!
    Si angajatul roman, stapanul patronului, refuza. Nu vrea sa plece. Sau vrea sa plece pentru 6 compensatorii, nu pentru 3. Ah, si daca ai o angajata gravida, nu mai poti inchide firma, chit ca nu mai ai activitate.
    Pe vremea cand avea Ioan Niculae (ala de la Astra) elicopter, isi deschisese si firma, ca sa il poata folosi. Si avea angajati 2 piloti, un mecanic, un paznic, un șefuț și o secretară. Eh, și intră Niculae la închisoare, isi vinde elicopterul, desfiinteaza posturile de piloti, pleaca toata lumea acasa. Mai putin secretara, care era gravida. Si de-abia dupa un an a putut inchide firma. Desi nu mai exista nimic, nici elicopter, nici hangar, nici angajati, in afara de secretara gravida.
    Nu zic ca este bine la americani si rau la noi. Este foarte bine la noi, asa da! Sa vedem doar cat ne mai putem permite.

    18
    • #55

      da mai, ca toata economia lumii sade pe umerii, pardon vaginurile femeilor gravide, in pre/post natal. Ba, ce va mai place sa gasitit vinovati fix unde nu trebuie sa cautati.
      sa dai afara oameni nu e usor, dar nici extra greu nici in RO. daca s-a desfiintat postul, crede-ma din experienta ca firma are parghiile necesare sa faca ce trebuie. ca alege sa vina la tine si sa iti ceara sa iti dai demisia pt ca asa e mai ieftin, sa avem pardon, dar e normal sa cer ca sa le fac o favoare.

      d’aia o ia lumea randeaua pe culmile socialismului, ne trezim ca muncim pt KPI si nu pt a trai. Ca, de fapt, dc exista firme, angajati, munca? Sa iasa bine raportarea la final de Terra sau ca sa traim toti de-a lungul timpului?

      7
    • #56

      Cumnata în SUA, bebe are 2 luni. Concediu a avut 6 săptămâni. Mai putea sta încă 12 săptămâni dar cu 60% salariu. A preferat sa se întoarcă la munca dar are asa:
      -creșă în clădirea în care lucrează. E gratuit, primește inclusiv scutece pt copila cât sta acolo.
      -alăptează deci are dreptul la 5 pauze în programul de munca pt a merge la copil
      -pt ca s-a întors la munca primește ceva bonus timp de 12 sapt (cât ar mai fi avut dreptul sa stea acasa)
      -angajatorul asigura creșă în house pana are copilul 3 ani după care are contract cu o gradinita unde taxa este asigurata 50% de firma
      -au incluse și nu știu câte consulturi pediatrice și alte bonusuri legate de copil
      În România în afara de concediul ala de 2 ani te rog sa îmi spui ce beneficii are un om care muncește? Și dacă nu ar fi acei 2 ani cum stam cu creșele? Eu știu și vad cât de puține locuri sunt chiar și acolo unde exista creșe. Cumnata sta intr-un orășel unde populația e sub 50 000 de locuitori și nu are nu știu ce job, lucrează intr-o fabrica pe partea de proiectare, dar beneficiile pe care le are ea le au și ala care sta la banda și doamna care spala wc-urile. Da, da-mi alte facilități sa îmi știu copilul în siguranță și îngrijit și ok poți scoate CIC de 2 ani. Pana atunci nu am nici o jena ca am profitat și ii indemn și pe restul celor care muncesc sa profite de singurul beneficiu care îl oferă real statul roman plătitorilor de taxe.

      16
    • #57

      Cum sa nu poata inchide firma daca tipa e gravida? chiar si gravida se poate da afara daca se fac restructurari si firma intra in faliment — ”(3) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului, în condițiile legii. (legea 96/2003) . La fel si daca e in concediu de risc maternal sau concediu de maternitate.

      10
    • Concediu a avut 6 săptămâni dar are cresa la munca. VAI PULA MEA…are cresa la munca boss. Si are si spor salarial. OH NOES. Altfel statea 12 saptamani (intregi???? WOW…) cu 60%.

      repede, sa fugim acolo, pare raiul pe pamant

      Sambag pula. Textu asta mi se pare fix din ce voia Arhi sa transmita. S-a dus dupa 6saptamani la munca…
      “Dar in SUA NU E ASA”

      18
    • #59

      Animaloo, nu cred ca a vrut Pss sa spuna ca e raiul pe pamant in America ci ca a avut totusi si ceva beneficii dupa intoarcerea foarte timpurie. Are dreptate 100% la faza cu lipsa creselor si gradinitelor. Sunt mult prea putine, overcrowded si multi stau pe liste de asteptare cu mult inainte sa fie cazul de mers la cresa. Nu e normal asta. Poate de aceea au lasat 2 ani, ca stiu in ce rahat mare sunt. Si noi avem in legea 96/2003 dispozitiii de ore de alaptat etc dar nu toti angajatorii ofera asta. Eu cand am anuntat ca sunt gravida la acel loc de munca (singurul nasol din punct de vedere colegial/salarial/orar etc) cu nr de inregistrare cu tot, am cerut conform legii sa se reduca orele de lucru la 6 in loc de 8 daca conditiile vizate pentru gravide nu mi le pot oferi (pauze si altele). Nu au putut, m-am dus in prenatal. Era ori asta ori sa risc sa dezvolt complicatii in sarcina. Deci faptul ca cumnata ei a avut toate astea fix in SUA unde nu se prea ofera asta, e ceva.

      2
    • #60

      Doamnelor, eu zic de legile care protejeaza angajatul in Romania si care nu exista in SUA. Angajatul este mult mai protejat dpdv legal la noi. N-am zis ca ar fi viata mai usoara sau mai frumoasa in Ro; inca n-am baut pe ziua asta.
      Daniela, asta a fost situatia la Interaviation, exact cum am descris-o. Falimentul nu se declara asa peste noapte, trebuie decis de judecator, sunt mai multe etape, nu ma pricep la detalii – poate un avocat daca avem in zona sa ne lamureasca.

      9
    • 6 saptamani nu e “timpurie”. 6 saptamani e doar mai putin de “s-a dus cu copilul inca atasat”

      orice “dar” de dupa 6 saptamani este tratat cu indiferenta.

      4
    • #62

      Etape exista si durata da – dureaza plus partea juridica care trebuie sa isi faca treaba. Exista masa creditorilor unde se inscriu firmele asociate sa isi ia cat mai pot din pierderi etc doar ca nu e acesta motivul neinchiderii unei firme in faliment. Dar cine stie ce a mai fost pe acolo. Nu incercam sa diminuez ce ai scris tu. Mea culpa daca asta am lasat impresia

      1
  22. #63

    Dar vai, filmuletele de prezentare ale companiei, in care toata lumea e fericita, nu sunt adevarate? Cum stau ei la cafea si vine cameramanul si ii surprinde pe fiecare in fericirea maxima ca au ocazia sa lucreze acolo?
    Non posso credere, oameni buni.

    12
  23. #64

    Ma simt foarte norocoasa ca am avut parte la ultimul job de intelegere totala cand a fost vorba de probleme medicale atat ale mele cat si ale copiiilor mei. Ok, stiu ca e si legea de partea noastra (concediile medicale) insa am auzit atatea exemple din astea – cu sau fara implicarea HR-ului, unde omul a fost apoi concediat incat m-am simtit si ma simt norocoasa pentru intelegere si ajutor. De cate ori am avut nevoie de concediu medical, au fost intelegatori si m-au sustinut. Cand am plecat de acolo am tinut si inca tinem legatura constant cu toti colegii inclusiv cu fostul meu sef, mediul de lucru a fost tot timpul ok, vibe pozitiv, cu colegi care nu te barfeau pe la spate si ne-am sustinut tot timpul in tot ceea ce trebuia din punct de vedere profesional dar si personal. Singura chestie non-pozitiva era faptul ca nu puteam creste foarte mult salarial si de aceea am decis sa plec. Si acuma, la noul job e la fel de ok. Bine, copiii au mai crescut si se imbolnavesc mai rar spre deloc dar conteaza sa stii ca ai sprijin in acest sens. Conteaza sa ai colectiv ok ca sa poti lucra. Adica nah, eu n-as putea lucra intr-un mediu inchistat si altele de genul.

    Exemplul american dat mai sus e motivul pentru care nu as fi vrut niciodata sa locuiesc acolo si sa am copii acolo, desi am avut posibilitati de emigrare in acea tara. Sa devii doar un muncitor sclav si atat, sa nu ai concedii medicale platite sau concediu de maternitate platit si lung, nu mersi. Asta nu e viata, cel putin nu pentru mine.

    11
    • #65

      În SUA dacă te duce puțin capul nu e chiar asa rău. Am mai multe cunoștințe care stau acolo și toți sunt ok, nu s-ar mai întoarce. Da, e problema cu asigurările ca nu toți angajatorii le oferă, alea sunt de obicei joburile necalificate, cele mai de jos. Dacă ai cât de cât studii și abilități nu ești chiar asa fiul ploii. Cumnatii au locuri de munca spre medie și au asigurati medicale foarte ok, nu au avut coplata la naștere decât vreo 300$ în condițiile în care copilul a stat aproape 2 sapt la terapie intensiva. Au concedii de odihna cam ca aici, au bonusuri de performanta. Când a murit unul dintre părinții lor au avut “bereavment time” o săptămână.
      Am și o mătușa care e mama la contabili intr-un lanț de benzinării în TX apoi nu vrei sa știi câte beneficii are. Pe partea medicala e inclus tot inclusiv orice intervenție stomatologica. Iar ca valoare mie una mi se pare foarte ok sa plătești lunar cam 1200 $ pt a fi asigurata toată familia (5 persoane) pt servicii medicale superioare. Pai 1200$ I se trage aici unui cuplu cu locuri de munca bune și beneficiază tot de “nu sunt fonduri” ca și cel care cotizează 600 lei lunar.
      Nu-i SUA atât de neagra pe cât o arata tik-tok-ul

      11
    • #66

      Pss – posibil. Posibil sa fi ramas cu alte pareri in urma celor ascultate de la altii si vazute. Ideea era ca daca prin liceu il vedeam si eu taramul fagaduintei, acuma nu mai este cazul.

      3
    • #67

      Asigurările de sănătate sunt 10 la suta din salariu. 1200 dolari i se trage unui cuplu care are salariu cumulat 12000, ceea ce e cam atât de ușor de vazut ca un unicorn. Zic eu că alea câteva zeci de persoane în situație din tarisoara noastră ar fi amuzante că le cainam noi greutățile pe bloguri.

      10
    • #68

      Nu sunt contabil, nu știu cât merge defalcat la sănătate, cât la pensii cât la concedii. Atâta știu ca la un salariu net de 3000 lei se cotizează la stat undeva la 2300/2600 care cat pe unde merg nu știu și sincer sa zic nici nu simt. La școală duc eu săpun și cur-papir, la medic în afara de consultația la medicul de familie nu e nimic gratuit, drumurile sunt cum sunt, educația e cum e și indiferent care cum și cât contribuie are parte tot de aceleași servicii de la stat.

      3
    • #69

      @ Pss
      Pai la noi cât și pentru ce se trage din salariu e cel mai mult pentru pensii, mai e impozitul pe salariu, contribuția pe sănătate și ceva mărunțiș pentru accidente de muncă dacă nu s-a scos intre timp. Simplu de aflat la un click distanță. Ideea e că e aiurea rău să compari cât plătesc în SUA pentru asigurarea de sănătate cu cât se trage la noi din salariu pentru tot. Știi presupun că au și americanii impozit pe salariu, și încă progresiv nu standard 10 la suta ca noi, și că dacă vor pensie trebuie sa mai decarteze bani și pentru asta. În fine, ar fi fain sa comparăm România cu SUA când 1. Știm cum e sistemul în România și 2. Știm cum e sistemul în SUA

      4
    • #70

      Da, asa e cum zici. Cumva am comparat mere cu pere. Dar pana una alta nu prea aud de emigranții din SUA sa vina inapoi fuguța în România ca aici e super ca stai 2 ani acasă cu copilul în cic. Prefera sa stea acolo La iuesei unde e capitalismul feroce, asigurările medicale mari, impozitele mari, fiscul mai înfricoșător decât satana, cumperi arme ca pe tic-tac etc.

      4
    • #71

      Totusi. Nush cum sa iti spun, dar tu compari USA cu România. Si iti da ca USA nu e asa rau ca macar e mai bine decat in Romania?
      Lol

      1
  24. #72

    Faza cea mai de rahat e ca managerii sunt asa de fara coloana vertebrala incat nici macar nu pot sa-i explice la om de ce il dau afara. In mod normal te ia un manager sau mai multi si iti explica cu subiect si predicat barbateste motivele pt care nu mai au nevoie de tine si daca e vina ta, si daca nu e vina ta. Poate fi si un moment de trezire pt angajatul care a performat slab. Apoi te trimit la HR sa te reglezi cu compensatii/rest de plata/acte/etc. Numai la ultimii penali te cauta HR-ul sa te dea afara ca asa au hotarat managerii si ei se ascund ca niste carpe dupa fusta HR-ului.

    12
  25. “Intreb cine a decis, ca vreau sa va fac o vizita in curand, sa vin pregatit!”

    7
  26. #75

    Nu m-aș grăbi să mă pronunț pe decupaje de înregistrări făcute de băiatul ăsta pe webcam. Gen cand a fost valul de concedieri in IT, incepand cu ăia mari Google, Twitter pana la firmulețe mai mici, când era “writing on the wall” că vine un val de concedieri – nimic mai usor decât să te apuci nitam-nesam să îi zici șefei- by the way a rămas însărcinată prietena; așa fără legătură cu nimic, pe o ședință pe zoom nu ca te-au apucat confesiunile la o cafea. Foarte prompt a sărit când i-au zis că i-au restructurat postul, practic primul lucru zis : dar știi că i-am zis lui șefa săptămâna trecută că a rămas însărcinată prietena. Gen carte de imunitate. Mie îmi pute rău a manevra de 2 lei a unuia angajat inutil în perioada banilor ieftini când simte că se apropie funia. NICI O companie nu renunță la un angajat productiv că… e însărcinată prietena.

    17
  27. #76

    poate se aplica la corporatii, la firmele mici si mijlocii cred ca e mai putin prezenta abordarea asta. asta si pentru faptul ca nu prea exista departament hr la astia mai mici. iar contabilii nu se pun pt ca astia sunt dementi pe oriunde se afla, cred ca e o medie globala

    2
  28. #77

    O sa ziceti ca sunt eu rau dar filmuletul e tras rau de par. Din reactiile manageritei as putea deduce foarte bine si un “plm, asta a fost bolnav de 5 ori anul asta, n-a produs nimic. la fiecare 1o1 imi zice ca n-a putut termina task-urile ca i-a murit pisica / picat curentul / luat foc masina, acum are stres emotional ca i-a ramas gagica gravida”. El (sau e o ea?) avand 35 de ani si sta cu ma-sa, o prezinta p-aia de s-a incurcat cu ea acu’ 3 ani ca fiind “prietena”.
    Asta e in US and A? Ca nimeni nu te da afara aici din astfel de motive. Concediul natal e practic inexistent, iar ca sot ai fix dreptul sa incepi munca la 8:30AM fix la fel ca inainte. vrei copii, problema ta, noi incurajam natalitatea prin importul de sudamericani si indieni ieftini.

    4
    • #78

      Does this explains some doctors appointments = practic ai lipsit constant de la job ca ai programare la doctor si acum cand te intreb unde mama dracu e livrabilul de anul trecut imi spui ca toate alea au fost ca ti-e gagica gravida. Intreb publicul cititor, cand v-a ramas nevasta gravida, de cate ori pe saptamana v-ati dus cu ea la doctor?

      3
  29. #79

    Exista și excepții. Lucrez pt o companie suedeza și coordonez planificarea forței de munca din diverse tari unde opereaza.

    Chiar și când vânzările nu au mers conform cu proiectiile (prea optimiste), au refuzat sa disponibilizeze angajați, si au cautat sa facă reduceri de cheltuieli în alte arii operationale, pe motiv ca “suntem o familie”.

    La birou se lucrează open office (te așezi unde găsești birou liber, valabil pt toata lumea), directorul ma știe pe nume, ma întreabă regulat cum îmi mai merge, deși nu am nicio funcție de conducere, si sunt doar un pulifrici printre sute de angajați.

    Nu menționez povestea asta ca să ii laud, sau ca să contrazic principiul extrem de sănătos ca “locul de munca nu e acasă”. Însă vreau sa știți ca încă mai exista companii care nu sunt în halul celor din clipul de mai sus.

    4
  30. #80

    cu o singura chestie sunt de acord: cele mai abjecte fiinte de pe planeta asta sunt angajatii din HR. Nu exista persoane mai false, mai jegoase, mai inutile la modul general.

    Ca am cunoscut 2 -3 persoane ok in periplul meu in viata, nu sefi ci tineri plini de speranta ca pot face lumea mai buna e exceptie.

    Majoritatea absoluta sunt jeguri care doar creaza probleme…

    8