Nebuloasa descrie destul de exact ce trebuie să păţească cetăţeanul destul de fraier să aibă card de plăţi online la BRD. Întotdeauna, când am dat sfaturi despre ce bancă să foloseşti pentru plăţi online, am spus ING, dar nu am detaliat de ce o prefer întotdeauna, în defavoare celorlalte bănci.
În primul rând, când îmi aduc aminte de internet bankingul de la reiffeisen (sau cum s-o scrie numele băncii ăsteia) sau ăla de la transilvania, mă ia cu fiori. De exemplu, ăla de la transilvania merge doar pe Internet Explorer, doar pe Windows XP, sigur. Poţi îl instalezi şi pe Vista, dar nu îţi garantează nimeni că merge.
Când am abandonat eu mizeria lor de internet banking, încă nu aveau pe site opţiune pentru Windows 7. Plus de asta, siguranţă din părţi, certificatul ăla de securitate e fix varză, dacă cineva e logat cu radmin sau altceva la tine pe calculator.
Revenind la internet bankingul prin ING.
Pentru securitate, ai un token ce emite o parolă unică pentru logare şi pentru orice tranzacţie pe care o faci. Îţi poţi lăsa calculatorul deschis în piaţă, nu au ce să facă, cât timp nu au tokenul şi parola de la el.
Poţi plăti orice factură, oricui, nu ca la BRD, unde dacă vrei să faci o plată cuiva, trebuie să mergi întâi la bancă, să adaugi respectivul cont în lista de plăţi permise de ei.
Toate utilităţile şi firmele de telefonie mobilă au conturi deschise şi preinstalate în aplicaţie, nu trebuie decât să introduci câteva cifre din IBAN şi vei fi redirectat către pagina de plată a respectivului furnizor.
Îţi poţi salva plăţile şi să le transformi în plăţi prestabilite către diverşi, cum ar fi leasingul, la mine.
Ai anunţ automat prin sms când se efectuează o tranzacţie de pe contul tău. Adică e mai greu să îţi folosească cineva cardul şi tu să afli peste o lună, pentru că sms-ul vine într-un minut de la efectuarea plăţii.
Ai acces la absolut toate tranzacţiile din luna respectivă, pe site sau în format PDF, cu un search foarte bine pus la punct. Poţi descărca pdf-ul oricărei tranzacţii efectuată vreodată de pe sau spre cardul tău.
Îmi place că nu trebuie să am contact cu angajaţii, care, oricât de ok ar fi sistemul băncii, oricum rromâni rămân, ci atunci când vreau să depun bani, la orice oră din zi sau noapte, intru bine mersi la bancomatul ăla, îmi fac alimentare, am banii în acelaşi moment pe card şi gata.
Şi ce îmi place cel mai mult, tranzacţiile între 2 carduri ING sunt gratis şi instantanee. Adică în clipa în care tu îmi virezi banii, eu îi am deja în cont şi îi pot accesa.
Nu, ăsta nu e un post plătit, nu e articol publicitar, nu e nimic de genul ăsta. Doar că trebuie să scriem şi de lucrurile care sunt bune. Iar ăsta e unul din ele.
NOU
Complet de acord, si eu folosesc numai ING de 3 ani. Si cand am facut cardul eram student , si am 10% dobanda pe an, calculata la fiecare zi, la banii de pe card. Adica daca am 24 de ore pe card 1000 ron, imi da la sfarsitul lunii 0.02%. Idea e ca imi da, nu imi ia nimic la nicio operatiune. M-am saturat de comisioane de depunere sau de vazut cati bani am in cont (BCR ia 4 ron daca depui bani in cont). N-am mai stat la o coada sa platesc o factura tot de 3 ani. Deci, stii cum e intrebarea aia cu daca ar trebui sa pleci pe o insula pustie ce a lua cu tine? ING!
NOU
@Iulica: yup. eu daca plec din rromania, nu renunt la cardul ing. doar daca si in tara unde o sa ajung au la fel:)))
NOU
din pacate, se pare ca doar in Romania e sistemul asta. Au si in alte parti homebank – dar care merge un pic in reluare: o jumatate de ora intre tranzactii, depui bani seara ii vezi in cont dimineata, samd. Probabil asta e unul din avantajele lipsei de infrastructura – poti pleca de la 0 facand ceva bun. In rest, e ok.
NOU
@Arhi – “daca”?? Parca intelesesem ca e ceva sigur … 🙂
NOU
Chiar acum câteva ore am vorbit cu o prietenă despre ce bănci sunt mai ok pe la noi şi tot la ING ne-am oprit. Au evoluat mult băieţii dar mereu e loc de mai bine, suntem în rromânia, deh…
NOU
bancile sunt raul intruchipat si culmea, inca mai exista persoane care pun botul la banking 😉 Pe mine ma frustreaza cei de la BCR! www.gerhald.ro/index.php/2011/01/28/pui-botul-la-banking-rata-credit-dobanzi/
NOU
O mica precizare: bancomatul ING nu e deschis non-stop. Dupa ora 23 nu-l mai poti folosi, pana pe la 6-7 dimineata.
NOU
Pai no, daca ai nevoie noaptea de bani, poti sa scoti de la alt bancomat. Ca e max 2 lei comisionul de retragere, din cate stiu.
NOU
SI la Pta Muncii mai e un ING cu bancomat afara.
E aiurea ca inainte puteai sa intri in locatia aia cu cardul tau “bifat” la intrare, acum nu mai poti face asta 😐
Comisioanele asta interbancare sunt cele mai mari porcarii, mai ales ca fiecare banca are chichita ei cu bancomatele
NOU
da, stiu, era o formulare asa zis artistica:)
NOU
tin sa te contrazic VisUrat
NOU
@Iulica: la mine la colt la ing e asa cum zice visurat, adica e inchisa noaptea
www.ing.ro/ing/ro/Self-Bank.html
NOU
@Iulica: stiu asta pe pielea mea. Dupa ora 23 nu mai pot intra in sediul ING Hunedoara, drept urmare nu mai am acces la bancomat. Si vad ca nu-s singurul.
www.google.ro/#hl=ro&xhr=t&q=program+bancomat+ing&cp=13&pf=p&sclient=psy&aq=0&aqi=&aql=&oq=program+banco&pbx=1&fp=fa8ff5fe69c4ae2
NOU
Și în Constanța tot 7-23 au programul la ATM-urile ING. Dar dacă ți se scoală la ora 2 noaptea că vrei să scoți cash, poți scoate de la orice alt atm, nu doar ING (plătind un comision, normal).
Și eu tot ING am de mai bine de un an și nu am absolut nimic de criticat despre ei. Poate doar că atunci când vrei să scoți bani direct din cont trebuie să completezi un formular stupid. Și să te duci și la banca centrală din oraș. Iar eu am bafta să stau fix în capătul celălalt al orașului 😀
NOU
@Ionut Staicu: da, aasta pentru ca sunt francize si nu au casierii decat cele apartinand bancii. neavand de ce sa scot din cont, cat timp am cardul…mi-e indiferent.
NOU
Si ala de la Raiffeisen ce are? Eu il folosesc 2 ani: token, IE, Mozila, Chrome, Opera ce vrei tu… in 2 ani a picat de 2 ori timp de 30 de minute. Oricum nu sustin foarte tare Raiff. dar la ING cand intri in banca sa iti deschizi un cont si vezi niste d-sorele (sa nu le zic pitzi) cu unghiile mai lungi decat creierul … ma ia cu fiori. Am avut 2 tentative din astea si de 2 ori am plecat cu un sac de nervi de atat incompetenta.
NOU
so what? cat timp se scriu formularele alea – trebuie sa te poti uita si tu la ceva, nu? 🙂 Afisele alea de spalat creierul din interioul bancii nu mai sunt suficiente.
NOU
pe cardul asta primesti si spaga de la Base?
NOU
@baselu: nu, doar aia de la ma-ta, cand o mai vizitez
NOU
La un moment dat era deschis non-stop bancomatul…doar treceai cardul prin cititor si ti se deschidea usa. Acum mai nou au pus bancomate si in “aer liber” asa ca s-a rezolvat si asta.
Din pacate ING-ul de la noi e un pic mai “dubios”. zic asta deoarece in Olanda,la mama lor, nu mi-a mers la plata peste tot. Si la un moment dat cand am fost intr-un sediu de ING de acolo pentru a schimba niste bani…nu au acceptat pe motiv ca nu sunt acceasi banca…chiar daca scria ING peste tot.
Oricum astea sunt mici neajunsuri in comparatie cu ce ai enumerat. (mai sunt si alte PLUSURI pentru clienti corporate)
NOU
În Olanda e alt sistem. Cardurile de debit se numesc „pinpas” şi au mereu un logo albastru pe care scrie „PIN” pe spate. Alea sunt acceptate. Cardurile de debit străine (chiar dacă au pin) sunt foarte rar acceptate.
Cardurile de credit (fie ele şi olandeze) nu sunt acceptate mai pe nicăieri. Olandezii nu folosesc aşa ceva. Eu mi-am făcut card de credit aici doar pentru a face plăţi pe internet (cardul de debit nu se poate folosi decât pe site-urile olandeze, care folosesc un sistem de plăţi olandez numit iDeal).
P.S. Când zic „acceptate” mai sus, mă refer la plăţile la comercianţi (POS, automate de bilete etc). ATM-urile ar trebui să accepte orice.
NOU
am intrebat la o sucursala ING din Cluj si mi-au zis fetele ca s-a renuntat la programul non-stop (cum aveau inainte) pentru ca au avut cateva cazuri cu homelesi care intrau prin bunavointa clientilor nocturni si ramaneau pana dimineata. plus ca s-a facut ceva studiu si sunt prea putini clienti noaptea ca sa renteze sa tina deschis.
cat despre plati, eu imi platesc tot, inclusiv intretinerea(administratorul de bloc are cont deschis si primeste prin transfer).
ING rulz.
NOU
Poate sunt eu nebuna dar eu intru noaptea in sediurile ING ( ma rog, locul ala unde-i bancomatul). Deschid cu cardul. Adica bag cardul prin fata aia de la usa si il trag in jos. Stiu sigur ca am intrat asa de cateva ori acum un an, doi. Chestia asta miau spus-o aia cand mi-am luat cardul acum vreo 6 ani.
In plus, in Bucuresti, la ING Mihai Bravu au un bancomat plasat afara, ca la celelalte banci. Am impresia ca-i numai pentru scos, nu l-am folosit, doar l-am vazut in treacat.
NOU
MI-a mai venit in minte un lucru negativ (logic, nu e pentru Arhi care scoate meleoane de euroi din blog) daca vrei sa-ti faci un credit la ei…nu-l poti face decat din locatia care ti-a eliberat cardul…ceea ce este destul de complicat. La fel si pentru orice schimbare: de semnatura, de adresa, de telefon…..
NOU
*fanta; mi-au 😀
NOU
Online-ul de la Raiffeisen nu e CHIAR ASA de naspa.
Are toate facilitatile de la ING.
Partea enervanta e logarea: token+card+2 parole
dar am inteles ca schimba sistemul in februarie.
NOU
dap, ing rulz. iar eu, care sunt un anti-banci convins, chiar respect ing.
e drept, folosesc rar contul (cand depun sau retrag bani), dar tocmai lipsa asta de contact cu angajati plictisiti sau nu, de cozi etc. precum si accesibilitatea la orice ora din zi/noapte, imi plac la nebunie.
NOU
In Oradea, cel putin 2 bancomate ING au program non-stop ( cu astea 2 am avut eu de-a face ) si nici nu a fost nevoie sa deschid usa cu ajutorul cardului. Am depus si retras bani chiar si la ora 2 noaptea fara probleme. Bani depusi pe card au fost dispnibili imediat dupa.
Am renuntat la BancPost si BRD pentru ING si nu a fost un moment in care sa regret.
Ok… si ei au comisioane, cativa lei pentru Home Banking si abonarea la SMS, dar faptul ca nu trebuie sa stai la ghiseu in fata unei sictirite care abia asteapta sa ii treaca programul de lucru este de-a dreptul nepretuit.
NOU
bcr rullz in online
NOU
Cei drept o singura data am avut nevoie pe la 12 noapte de bani de la ING, si avea la usa o chestie de pui cardu, si se deschide. In Iasi asta, agentia Podu Ros, asta acu vreo 5-6 luni. Intre timp poate s-a schimbat.
Inca o chestie, care mi se pare cel mai tare. Cand depui 100 ron de exemplu, 100 ron ai pe card, nu ca la BRD, depui 100 ron, te trezesti cu 99 sau 98.
NOU
La Raiffeisen intradevar au mai evoluat, si exagereaza un pic acum cu securitate pentru ca au avut foarte multe atacuri online si de phishing. Despre BCR cu 24 banking pot sa zic ca nu rullz deloc, are prietena un card la BCR si nu e simplu de folosit deloc, foarte unfriendly, si din nou, comisione carca.
NOU
E o chestie de opinii si pareri
Eu fol BRD si primesc bani doar
Ingu mi sau parut nesimtiti si aiurea cand am avut card la ei si adunasem o balanta IMENSA pe el fara sa fac NIMIC ….
NOU
Cateva precizari legate de HomeBank:
– Tranzactiile intra-bancare (ING-ING) se fac instant daca sunt efectuate pana in ora 17:00 de luni pana vineri, altfel se asteapta urmatoarea zi lucratoare dupa ora 8:00
– Tranzactiile inter-bancare (ING -etc) se fac instant daca sunt efectuate pana in ora 15:00, altfel ca si in cazul de mai sus.
– Tranzactiile salvat sunt doar pe ultimele 6 luni. Orice alta tranzactie mai veche de 6 luni o poti obtine doar de la banca printr-o cerere catre ei.
– Zapp (companie de telefonie mobila :D) nu are cont si nici plata prestabilita pe ING. Dar poti plati catre ei cu datele de pe factura.
In rest toate sunt cum le-ai prezentat. Numai bine!
NOU
@Cristi: zapp e cosmote…
NOU
Şi eu tot ING folosesc, bine, momentan un card junior că nu am 18 ani. La 18 ani voi activa şi eu ebankingul.
NOU
ING e the best !
Am avut card si la Raiffeisen dar am renuntat la el din cauza unei povesti tampite si din cauza rromancelor inteligente care lucreaza la banca asta extraordinara.
Poveste:
– sor’mea trebuia sa primeasca bani pentru diferite cheltuieli de la maica’mea
– afla ca a primit banii
– se duce si observa ca are cu 200 ron in plus pe card
– se duce la ghiseu, vorbeste cu aia si ii spune ca nu este nici o greseala, asta e suma pe care o are pe card
– sa fie treaba si mai sigura se duce la o alta sucursala, la alt ghiseu, la o alta inteligenta si la fel, nu e nici o greseala sunt banii tai, probabil ca ai uitat tu cat ai pe card
– ok, zis si facut, scoate toti banii de acuma chiar crezand ca a uitat cati bani avea in cont si ii cheltuie
– a doua zi primeste telefon cu ne cerem scuze, s-a facut o greseala etc etc si trebuie sa restitueze suma de bani cat mai repede.
A fost si a dat banii inapoi dupa cateva zile si tot atunci am fost si eu frumusel sa termin cardul. Se uita tipa aia cam crucis la mine explicandu-mi ca se mai fac greseli din cand in cand, se mai intampla etc etc. I-am inchis gura rapid si mi-am bagat @#@# in Raiffeisen.
O banca nu poate face ABSOLUT nici o greseala, nu este acceptabil sa aibe buguri in soft. Da in cazul meu era vorba de o suma mica de bani, dar totusi ce faci cand e vorba despre zeci de mii de eur ?
La ing nu am avut niciodata nici o problema. Ca bonus… mi-a ramas acum 1 an cardul ing blocat intr-un atm de la raiffeisen si asta dupa ce am bagat pin-ul corect…. mdeah….
NOU
De fapt e bine de precizat şi FOARTE important de reţinut că nu poţi vizualiza din home bank TOATE tranzacţiile efectuate vreodată pe contul tău, ci numai pe cele de pe ultimele 12 luni (ei zic că 18). Asta ca să nu te trezeşti ca mine că vrei extrase de cont din 2007 şi să nu le poţi lua, să fie nevoie să plăteşti 5 lei/lună pentru fiecare extras mai vechi.
Altfel, ING Home Bank rulează atât de bine şi de fin de nici nu-ţi vine să crezi. Sunt extrem de operativi şi la transferuri către alte bănci.
NOU
and why on Earth is my comment awaiting approval? 😀
NOU
@anatati: se mai uita si la om:D
NOU
“nu trebuie decât să introduci câteva cifre din IBAN şi vei fi redirectat către pagina de plată”.
O mica precizare: nici macar nu trebuie sa introduci codul IBAN, pt ca in momentul in care alegi din lista furnizorul respectiv, iti apare automat IBAN-ul. O alta chestie faina e ca poti bifa MAI MULTI furnizori si efectua o singura plata, fara sa introduci codul de tranzactionare de fiecare data pt fiecare furnizor. Homebank-ul de la ING rules!
NOU
Eu sunt multumit de Unicredit. Aceleasi facilitati pe care le-ai enumerat in post, fara probleme majore pana acum (de vreo 3 ani contul)
(comment platit de base)
NOU
:p
NOU
plus ca nu platesti nimic pentru extrasele de cont la ING, oricat ar fi de vechi. Chiar daca mergi la sediu sa le ridici. La BRD platesti o suma considerabila pentru orice extras care nu e din luna respectiva.
NOU
scuze, acum am vazut comentariul lui anatati.
NOU
da, foarte pro cei de la ING, asa de pro incat m-au lasat in curu’ gol prin europa… am platit si eu cu cardu la un magazin si ei (ING) au crezut ca e frauda si mi-au blocat cardu’… si ghiciti cine a ramas fara nici un ban prin europa ? noroc ca am mai avut credit pe telefon …
NOU
“la orice ora din zi si din noapte” . Esti sigur ? Eu am vazut ca dupa ora 23:00 se inchid usile si nu mai ai acces nici macar la multimat.
Pentru asta am platit comision ~70 lei (pentru ca am fost nevoit sa scot 5000 lei de la alta banca intrucat ING era inchis. Si cel din Dristor si cel din Obor…
NOU
Desi nu am folosit niciodata serviciile ING, am și eu o imagine foarte buna despre serviciile lor. Ce vreau să spun mai jos nu este că Transilvania e mai bună ci că e mai bună pentru mine.
Folosesc Transilvania de câțiva ani și, pentru mine, e cea mai bună variantă în materie de internet banking. Sunt printre cei 90% din utilizatori care folosesc Windows; deși principial sunt și eu deranjat de faptul că nu merge decât pe IE (folosesc Chrome ca browser) m-am împăcat cu gândul că atâta vreme cât folosesc Windows, o să am și IE. Instalarea certificatului e într-adevăr greoaie, dar merge și pe Vista și pe Windows 7 (le-am folosit pe amândouă) și o fac cel mult o dată la 6 luni. Deși siguranța e maximă, personal mă sperie ideea de a avea grijă de înca un device fizic, cum e token-ul; sigur n-o să-l am la îndemână atunci când mi-e lumea mai dragă. Ca să balansez riscul, mă bazez pe două lucruri:
1. Dacă cineva (user avansat) are acces la calculatorul meu și trece peste certificat, va ajunge la username și parolă.
2. Dacă trece și de alea (user si mai avansat), paguba nu va fi extraordinar de mare, pentru că am stabilit niște limite destul de joase la tranzacțiile online.
Dacă o să am nevoie sa manipulez sume mai mari online, atunci voi lua în considerare un sistem de banking mai sigur. Până atunci, pentru mine cel de la Transilvania e compromisul ideal.
Cât privește BRD, întru totul de acord: cea mai slabă bancă pe toată linia. Atât de slabă, încât nu permite să semnezi un transfer bancar din alt județ decât cel în care ți-ai deschis contul, dar îți permite să-ți închizi contul de oriunde. Facilitate pe care am folosit-o cu mare plăcere.
NOU
Nu vreau sa fac eu avocatul diavolului, dar daca iei in considerare si altele decat Ib, nici BT nu e chiar asa de rea. Cardul lor de credit are perioada de gratie si la retragere de numerar, in combinatie cu contul de economii iesi chiar pe plus daca scoti de pe forte si tii 55 de zile in contul de ec. Au Direct debit cam cu toti furrnizorii, deci chiar nu mai ai treaba cu plata facturii, pe IB vezi toate tranzactiile (eu am de acu4-5 ani). Clar ca sunt si destule dezavantaje, dar le las pe altadata cand nu scriu de pe tel.
NOU
@Nero: aici discutia e strict de internet banking, nu de oferte la carduri.
NOU
La fel e si la BCR-si azi cand mi-am schimbat cardul am descoperit o chestie care m-a facut foarte fericit; noile carduri cu cip sunt valabile 3 ANI in loc de 2 deci merg la banca o data la 3 ani-destul de bine zic eu! Until Februare 2014 i have no worries!
NOU
Si internet banking-ul asta la ING cat costa?!
NOU
@dragosmone:si la detalii ordin de plata ce scrii:numarul apartamentului in care stai?!
NOU
@Iulica:se stie ca femeile nu le au cu tehnologia-eu am card de 4 ani si l-am folosit si la plati in tara si in strainatate!
NOU
Unicredit e cel mai ok pt plati online.(interfata intuitiva, securitate cu token, merge pe orice browser, etc.)
ING e bunisor, insa ma enerveaza ca nu au plati predefinite pt utilitati gen Vodafone s.a.
NOU
@Ciprian: au
NOU
si eu folosesc tot internet banking-ul de la ING si pot zice ca nu am avut pana acum nici o problema ( il folosesc din prima luna de cand a aparut la ei Internet Banking). In afara de internet banking apreciez la ei ca nu interactionezi cu angajatii cand vrei sa depui bani pe card si ca ofera dobanda bunicica la banii pe care ii ai in cont
NOU
ING student, fara să plătesc nimic şi am şi dobândă. Despre ING numai de bine.
NOU
cred ca s-a scris mai sus dar revin: ib de la BT merge activat si pe internet explorer 9 si pe windows 7 sau vista
stiu sigur ca la BT din luna mai se schimba interfata + ca o sa functioneze si pe alte browsere/ sisteme de operare
am internet banking si de la bt si de la ing (nu folosesc ing decat pentru a primi bani)
NOU
Şi eu, fiind student, tot ING folosesc fiindcă au un card special pentru studenţi, cu 0 taxe. (plus home banking gratuit)
NOU
barclays-ul e mult mai misto , acilea in gb 😉
NOU
blonda, 180, tzatze mari, nu vreau nimic, doar ma laud:))))
NOU
dimineata la 4-5 gasesti mai greu un bancomat ing, am simtit-o pe pielea mea zilele trecute cand aveam de scos cateva sume destul de mari de pe mai multe carduri si era urgent.
am gasit totusi la kauflandul din 13 septembrie, a trebuit sa las masina la intrare si sa ma strecor ca pieton prin parcare. 🙂
ing ramane favorita mea!!!!!!!1
NOU
ing e banca de mesteri
NOU
advertorial….
are ING niste cursuri de schimb la platile cu cardul in afara de te doare capul….
NOU
@mugur: dude, eu vb de platile online, citeste articolul. nu mi-as face depozit la ing, nu mi-as face credit, au comisioane mari etc. dar la internet banking sunt the shit. si nu, nu e advert.
NOU
Chase. Internet banking adevarat. Fara token. Fara comisioane daca folosesti cardul de 5 ori pe luna. Fara comision daca retragi bani din Paypal. Valabil 4 ani. Daca il folosesti de pe alt IP decit cel cu care sint obisnuiti ai de ales: telefon sau e-mail pentru intrebarea secreta. Mult mai simplu.
NOU
@mircea: nu as face fara token. securizarea e zero daca nu e o parola care sa se schimbe la fiecare tranzactie
NOU
foarte bun ING-ul, uite cam ce carcotesc eu la ei
– daca ai definit un Direct Debit si din diverse motive (lipsa bani) tranzactia nu se face, esti anuntat doar in noua interfata, aia ce nu e default.
– la confirmarea tranzactiei, codul ala ce trebuie sa-l bagi in token ar putea fi mai mare, sa nu tot dau Ctrl si + in Firefox;
– sa dea un mail la fiecare tranzactie “Ati primit 112 lei” sau “Ati platit 16 lei”, dupa caz (au optiunea cu SMS, dar e doar pentru +200 lei;
– sa publice un API (vezi de exemplu aqbanking), si apoi chiar ca-s ţâţă de mâţă
– sa permita constructia de plati predefinite si Direct Debit si pentru alte firme, nu doar pentru cele mari
– daca mai implementează si procesarea de carduri (pentru comercianti), apoi chiar ca nu-mi mai trebuie nimic
NOU
Poate ai dreptate. Insa banca prefera sa musamalizeze fraudele si sa-i despagubeasca pe clienti in cazul in care o patasc. Stiu asta sigur, fiindca noua cardurile ni le-a facut o romanca…
NOU
@Attilla: Poţi cere să fii realocat. Mergi la sediul filialei la care vrei să te muţi şi faci o cerere.
@Cristi: Extrasele sunt disponibile doar pentru ultimele 6 luni, dar motorul de căutare îţi prezintă tranzacţiile pe ultimele 18 luni.
@Erika: Extrasele nu se plăteau până acum doi ani. Acum se plătesc şi nu-s ieftine deloc.
Olandezii au creat într-adevăr un sistem de ebanking excelent. Dacă nu ai nevoie de ajutor uman (şi de obicei nu ai), e totul ok.
NOU
Da… ING sunt super ok cand e vorba de internet banking. Si da, comparativ cu Raiffaisen, ING este netttt superior.
NOU
Am vrut sa imi fac si eu card la ING. M-am chemat sa mi-l ridic dar au descoperit ca de fapt plicul cu PIN nu era venit. I-am rugat sa ma sune cand apare, tineam mortis sa fiu clientul lor. Au zis ca nu au timp, sa revin eu. Da, sigur. Inca nu m-am prins de ce trebuie sa consider o favoare ca ma accepta ca si client. Sunt si altii care fac treaba buna pe piata.
NOU
mai e un motiv pt care ING rulz, si Transilvania suge cu talent oral – ING e foarte compatibil cu paypal. In plus, de curand era sa nu pot scoate o suma mai mare de la casieria transilvania, pt ca semnatura era un pic diferita de aia de-acum 5 ani. Ce zdrente paguboase astia de la transilvania…
NOU
Dar depozitele de la ING ce au ? Că au dobândă de 7% pe an.
Voi unde vă țineți banii 😛
PS: pt. funcția de notificare prin sms, e valabilă doar pt. tranzacții peste o anumită valoare.
NOU
Am Online Banking la Unicredit de vreo 5 ani si sunt super multumit de serviciul asta (nu comentez de altele, ca nu e locul si nici cazul). Din cate am vazut si inteles de la altii, ING-ul este la fel de bun la capitolul asta.
NOU
la BRD, acum, poti si prin tel sa introduci iban-ul si-ti apare dupa pe site, nu mai e nevoie sa mergi la sediu. e un nr gratuit, raspunde un robot, doreaza 2 min. stiu, cu 2 min mai mult decat ar fi normal, dar e un pas inainte.
NOU
Am BRD-net.. inca vreo 2 saptamani 🙂
NOU
ne trebuie un ING Fan Club!
Azi am cumparat ceva de pe un site de licitatii si am discutat cu persoane care imi vindea produsul la telefon in vederea platii. I-am spus ca vreau un numar de cont in format IBAN sa-i fac plata. Tipul a inceput sa o dea ca e mai complicat prin banca si ca lui ii opreste banca comision la retragere si ca mai bine platesc ramburs dar i-am explicat ca-i pun eu 5 lei in plus pentru comision si ca eu ii fac plata in momentul acela iar el o sa-si scoata banii dupa ora 15.00. Nu m-a crezut initial insa pe la 15.30 am primit un telefon de la el in care imi spunea ca se duce sa-si faca cont la ING :))
P.S. Am preferat sa platesc eu comisionul bancii pentru ca astia de la curier imi luau vreo 15 lei taxa de ramburs.
NOU
Deci despre ce vorbiti aici? Ce aplicatii de banca? Ce tokene?
La mine la banca pun parola si username si gata. Daca gresesc de 3 ori se blocheaza si am de vorbit cu cei de la serviciul tehnic. Cind schimb IP atunci pe pagina apar citeva intrebari suplimentare de siguranta si cam atit. Merge de pe XP, VISTA, seven, IE, Firefox, si ce browsere mai exista.
Simplu si usor. Si exista si posibilitate de trimitere a banilor prin email. max $2000/zi.
NOU
asta pana iti fura banii din cont si un umflat te trateaza cu curul cand ceri explicatii, ba mai are si tupeul sa spuna ca il jignesti.
stiu ca se poate intampla oricui, la orice banca, doar ghinion sa ai. dar e normal sa turbez cand vad ca ii lauda lumea
prefer transilvania cu rudimentarismul lor, macar m-au tratat mereu frumos si nu mi`au disparut niciodata bani
NOU
@laferty: detalii?
NOU
Poate in Romania sa-ti fure banii din cont. Orice tranzactie facuta de la alt computer inseamna intrebari suplimentare si daca nu poti raspunde accesul contului de pe internet e blocat. Si chiar daca se intimpla e cam complicat de demonstrat de catre banca ca eu azi am scos $10 undeva in Canada si 6 ore mai tirziu am facut o alta operatie bancara din china sau mai stiu eu ce alta tara. Cele mai dese probleme cu bancile de aici sint legate de clonarea cartilor dar cam atit. Token si alte electronice care esti obligat sa le cumperi doar iti maresc costul serviciului bancar si nimic mai mult.
P.S. Totusi omul obisnuit din america de nord are mult mai multi bani in conturi decit cel din Romania si totul e ok.
NOU
Are cineva treaba cu tine daca folosesti mai multe carduri in sediul ing? (cu acordul proprietarilor, bineinteles)
NOU
@Ionut: esti singur acolo
NOU
@Ionut – tu si cu big-brother-ul lor. 😉
NOU
De trei ani am homebank si isi face toti banii. Nu e perfect, insa sa vezi ce repede fac tranzactiile si nu mai stau la cozi. Mamaaa ! A fost absolut uluitor. Chiar mi-am cistigat un an de viata.
Basca ca mi-a expirat cardul recent si primesc telefon ca noul card ma asteapta. Partea nasoala e ca nu am putut sa-l pastrez, ca ma atasasem de el 🙂
Cu mina pe inima, ING e o banca care functioneaza pe un sistem destept.
NOU
Sincer sa fiu…. “token”-ul ala mi se pare mai mult o chestie de marketing… care se pare ca prinde. Nu am auzit pe nimeni spunand ca a fost fraudat prin propriul cont de internet banking. Si din cate stiu exista imitatii si pt astea…
Posibil sa vb si pe langa….
NOU
Fir-ar voi de studenti;cum vi se termina studentia sa vedeti voi cum platiti!
NOU
Recomand cu mana pe inima ING pt produsele dezvoltate persoanelor fizice.
Poate sunt comisioanele mai mari ca la alte banci, dar la ei in banca m-am simtit intotdeauna client, si nu fraier/prost/umil servitor cum mi s-a intamplat sa patesc pe la altii.
NOU
@Vlad:pai daca lumea e proasta si nu se uita sus in adresa daca e legatura securizata adica https atunci merita sa li se fure banii!
P.S. Si eu am token(valoreaza toti banii)adica 10 euro in caz ca-l pierzi; no stress no worries!
NOU
la ce experienta am avut eu cu ING-ul nu mai vreau sa am de a face nici mort cu ei. e adevarat ca nu in legatura cu internet banking-ul dar impresia proasta pe care mi-au facut-o ramane.
NOU
@Erika şi Tubibu: Eu mi-am scos acuma in ianuarie 2011 extrase lunare pe tot anul 2010, nu numai pe ultimele 6 luni. Deci pe 12 luni. Ei zic că pe 18 luni, le poţi vizualiza aşa cum zice Tubibu şi poţi să şi tipăreşti pdf-uri, da’ numai pentru fiecare tranzacţie în parte câte un .pdf … cine are răbdare.
În rest, extrase mai vechi de 12 luni (dacă vrei pentru Finanţe sau mai ştiu eu ce şi-ţi trebe’ cu detalii etc) … COSTĂ 5 lei/lună. Nu trebuie deplasat la bancă, dai telefon la MyLine şi ţi le trimit prin poştă (sau pe e-mail bănuiesc) şi-ţi debitează banii din cont.
Aşa că cine ştie că are nevoie de extrase de cont să facă bine să şi le tipărească dacă nu lunar, atunci măcar la 6 luni (cine ştie ce se mai schimbă…) şi să nu amâne.
NOU
@Arhi: nu e vorba numai de IB aici, pentru ca acesta e doar o unealta auxiliara. Ce faci cu IB-ul daca nu lucrezi deloc cu banca?
Revenind la BT: am pierdut la un moment dat un card, am sunat si l-au blocat si totusi dupa un an si ceva, moment in care cardul era deja expirat s-au inregistrat tranzactii de pe el. Cei de la Help Desk au fost operativi si m-au lamaurit ce trebuie sa fac. Gagicile de la ghiseu in schimb m-au facut sa pierd o dupamasa. Pana la urma intr-o saptamana banii au fost inapoi in cont (era de pe cardul de credit).
Legat de IB-ul de la BT, sunt doua chestii ce ma deranjeaza: tranzactiile sunt offline – adica nu instant (chiar daca sunt procesate destul de repede) si dupa ce folosesti de 10 ori un certificat trebuie sa mergi la banca sa il reemita.
NOU
@Nero: ba e fix vorba despre IB si platile online pe care le poti face. atat.
NOU
Eu am un card BRD ePayment si pot sa spun ca sunt multumit doar partial. InternetBanking-ul este ciudat, ciudat cel putin de Reiffeisen Bank, cont pe care il are tata, si am facut o comparatie si nu se compara.
La BRD nu imi place timpul de reactie.Daca cineva iti depune o suma de bani, iti vor trebui cel putin 1 – 1,5H ca sa ajunga in contul tau pentru a efectua o plata. In rest, pentru ce il folosesc eu, se descurca ok.
Ma mai deranjeaza si transmiterea banilor dintr-un cont in altul, ca dureaza la fel de mult.
NOU
LOL @ BRD
Sa-ti zic ca nu imi pot platili ratele la BRD online pentru ca imi iau 7 lei comision?
NOU
Arhi, cred că m-ai convins să fac banking cu ING, deși folosesc de ceva timp cel de la CEC Bank care seamănă întrucâtva cu cel de le ING. Complet de acord cu bankingul de la Transilvania. Dar până nu încerci nu știi. Trebuia să fii scris tu articolul ăsta ceva mai devreme :))
NOU
pentru cei ce pricep mai greu faza cu token-ul: en.wikipedia.org/wiki/Two-factor_authentication
Sau mai simplu: daca autentificarea la serviciile bancare se face DOAR cu usr si parola, exista suficiente metode de a le afla (troieni, phishing, keyloggere, alea alea).
Mai tineti minte campania de phishing cu tinta Raiffeisen din anii trecuti ? Daca v-ati fi pus nitel intrebarea “dar pentru ING de ce nu primesc phishing ?” ati fi realizat importanta token-ului: atata timp cat ai token-ul in mana, poti avea si şerpărie de viruşi în calculator. Chir dacă cineva ar intercepta datele unei sesiuni, codul pe care il obtine e valabil doar 30 de secunde si oricum trebuie schimbat la orice tranzactie ulterioara.
Asadar, adio griji. E drept, puteau folos un token mai interesant sau puteau lipi o oglinda in dreapta si sa puna un fond de pleoape langa tastatura, dar tokenul ala isi face treaba.
Cam dupa 2-3 ani i se termina bateria si trebuie schimbat
NOU
Deci pina la urma asta e metoda de protectie pentru cei care au computerul plin de virusi. Adica e vorba de cei ce nu vor sa plateasca banii pe soft original si prefera sa umble cu tot felul de crackuri si mai stiu eu ce smecherii. Mi se pare tare ciudat sa folosesti un antivirus crackuit pentru a te proteja de virusi/troieni sau ce or mai fi. Apoi nu ma mir ca au nevoie de tot felul de gadgeturi.
NOU
Am avut o incercare de net banking cu BRD, dar mi-a dat cu virgula, cam din aceleasi motive pe care le-ati precizat voi aici. Asa ca am trecut pe BCR, de care, culmea, sunt extra-multumita. Tot cu token, am platit de un an si ceva toate daravelele de acasa de pe comp, am platit din alta tara ce a trebuit platit, misto lucru. Nu-mi place ca nu pot vizualiza tranzactii mai vechi de 90 de zile, in rest nu prea am ce sa comentez.
In ceea ce-i priveste pe Chase, prefera sa faca o campanie noua de “recrutari”, decat sa nu plateasca pagubitii. In vara au avut o problema similara cu nus’ ce banca durerii din Romania (Euro bank sau naiba stie), cu un angajat care si-a “marit” salariul. Au returnat toti banii pagubitilor, fara a fi nevoie de scandal si au facut o campanie de atragere de noi conturi.
NOU
am card la ING din 2004.
Habar nu aveam cand l-am facut ca pot sa platsc cu el online.
am platit cu el online pe 3 continente pana acum fara probleme: Coreea, SUA, UK… primesc in cont banii de la paypal.
si asta fara sa trec pe la banca sa semnez nush ce hartii.
astept sa se poata plati si in romania utilitatile la fel.
NOU
Am lucrat cu toate (sau 90% ) din bancile din RO. ING ruleaza. Bancomatele (self-bank) erau non-stop insa pentru ca suntem romani si stricam tot, s-au gsit fraieri care sa futa usile, chestiile alea de scanat la intrare …etc.
Astfel nu mai e non stop insa au scos un atm inafara unitatii :). singura diferenta e ca daca mergi in unitate sa scoti iti zice multiplu de 5. Inafara iti zice multplu de 10 🙂
NOU
Am povestit si eu una cu BRD haha.
NOU
Asa stiam si eu cu platile instant din contul tau ING in contul lui X tot ING.
Insa am facut acum o luna un transfer dupa 18.00 si nu a fost instant ci a 2-a zi. S-ar putea sa fie instant doar business hours. Ciudat este ca acum 6 luni am facut acelasi lucru la 12 noaptea si banii au intrat instant in celalalt cont.
Am si sunat la ei si mi-a spus ca nu se transfera la ora aici ci ziua urmatoare.
Deci cum e?
NOU
Sustin, ING e perfect la faza asta.
NOU
@bet: Este adevărat că, dacă ai nevoie de ajutorul angajaţilor ING, experienţa poate să nu mai fie atât de plăcută. Din fericire, datorită sistemului de ebanking şi multimaturilor, interacţiunea cu angajaţii ING este minimă.
NOU
Ce ai descris se potriveste aproape perfect cu click24Banking de la BCR. Nu e ceva iesit din comun ce au cei de la ING.
@Danielu Probabil a fost un transfer interbancar.
NOU
Si eu il folosesc si pana acum nu mi-a facut nicio problema. Cred ca e cel mai bun internet banking din Romania la ora actuala. Recomand cu caldura!
NOU
Aseara m-am dus sa fac un depozit la ing . a mers o doamna cu mine , am depus banii in cont la bancomat, m-am dus dupa aia la pc-ul ala al lor , mi-am facut singur depozitul. Nu imi venea sa cred.
la alpha ca sa fac un depozit am pierdut prima oara cel putin 30 de min , a doua oara la reinnoire am pierdut 20 min deoarece eram in alta sucursuala si nu aveam specimenul de semnatura incarcat in sistem astfel am astept o confirmare pe fax din partea sucursalei initiale. Bineinteles ca m-au fraierit si cu dobanda, dandu-mi o foaie pe care aveam o dobanda mai mare si cand s-a incheiat a dat-o la intors, ca nu-si mai aduce aminte si alte alea .
O sa imi deschis si cont de internet banking sa imi fac platile linistit .
Pot sa scot chiar si 500 mil de la bancomat, sun la telefonul ala de il au iei langa bancomat si se rezolva imediat. La altii trebuie sa faci cereri scrise inainte , timp pierdut .
Sunt foarte operationali, angajati prosti exista si la ei .
NOU
Eu am la BancPost. Pana nu demult aveau acelasi sistem – token ce genera o parola la fiecare logare sau la fiecare operatiune importanta (gen op) chiar daca in prealabil te autentificasei tot cu o parola generata de token. Un inconvenient major era acela ca trebuia sa ai mereu tokenul asupra ta pentru a da sens ideii de “mobile banking”. Acum au renuntat la token (si implicit la cei 30 usd ce ii retineau cu titlu de garantie pt token) – la fiecare logare primesti un sms cu parola (nu la fel de sigur dar mult mai practic)
NOU
Sunt multe banci care ofera facilitatile descrise.
Eu folosesc sistemul Unicredit Tiriac si e foarte bun. Ba chiar a fost premiat si in Romania si in Germania ca cel mai performant sistem de Internet Banking.
Nu trebuie sa judecam dupa logica “ce am eu e cel mai tare” pentru ca e posibil sa fie doar o … impresie
NOU
Mie tocmai de-aia imi place BRD-ul – ca nu trebuie sa am tokenul mereu dupa mine. Chestia cu tokenul este pentru paranoicii care cred ca aia din Ramnicu Valcea chiar sunt hackeri.
Referitor la crearea de conturi noi, nu este o tragedie, pe langa numarul cu 0-800 care e moka, ai *BANCA in retelele mobile si unul de fix pentru restul situatiilor care merge din orice retea. Dureaza maxim un minut sa faci un cont nou. Si eu am creat vreo 15 conturi in 5 ani. Pentru restul exista rubrica Plati furnizori unde ai o lista cacalau de furnizori predefiniti.
Asta e pentru persoane fizice. Daca esti PFA sau firma sau daca platesti, are si BRD un sistem similar cu astea pretentioase de la ING si Raiffeisen (ii zice BRD@ffice), dar eu am zis pas. Am si token la Raiffeisen Online, insa ma scoate din minti ca dupa fiecare chestie tre’ sa bag o noua parola.
Bine, eu am un cui impotriva ING, de cand mi-am deschis cont la firma intr-o zi de 31, iar pe 1 luna urmatoare deja aveam minus 125 de lei in cont. Dintre care cea mai “senzationala” suma (45 de lei) a fost “comision de neutilizare a contului” fiindca am “indraznit” sa efectuez mai putin de zece tranzactii in luna precedenta. I-am intrebat cum dreacu’ vroiau sa fac 10 tranzactii in 9 ore de la deschiderea contului si n-au stiu sa raspunda. Astept sa ma dea in judecata ca pana acum n-au avut coaie decat sa trimita somatii.
NOU
Sincer si mie imi place mai mult la ING decat la bancpost. Dar cu ING am eu ceva asa…mi se pare ca nu prea au grija de clientii lor la o chestiune. Mi s-a intamplat la munca sa-si uite un client cardul la casa. Am sunat la banca imediat si am pus cardul in casa. M-am gandit ca il vor contacta pe clientul respectiv. Stiu ca nu poti tine un card decat 24 de ore dupa care il tai sau il perforezi. Clientul a venit seara la inchidere innebunit ca l-a cautat toata ziua. Cei de la ING nu l-au sunat! La ceva timp s-a repetat faza. De data aceasta pe clienta respetiva o cunoasteam bine. Dar am sunat din nou la banca sa-i anunt. Stiind ca o am in baza de date a noastra am sunat-o sa ii semnalez faptul ca si-a uitat cardul la noi. A venit peste 4 ore. Cei de la ING nu o sunasera. Acum ma intreb : de ce nu si-au sunat clientii? Nu trebuie sa-i informezi? Sa verifici? Nu am inteles faza asta. Hai pupici
NOU
Un lucru ciudat se intampla – daca primesc bani din Romania (de la orice alta banca), in afara orelor de lucru (dupa 5-6 dupa amiaza) imi ajung a doua zi, insa pe la 1 dimineata. Mi-am activat serviciul ala de alerta prin sms si mereu ma trezeste in miezu noptii ca am primit bani. Nu stiu daca este normal, insa este enervant!
In orice caz, ING e net superior multor servicii, respect!
NOU
Cine a spus ca ING este o banca singura ? Pai sa vedem, in decur de 1 zi mi-au disparut din cont 1800$, prin retragere directa. Nu stiu ce s-a intamplat, cei care au acces la acel cont nu au scos bani atunci ce s-a intamplat ?
Am telefonat la tel verde si mi-a raspuns ca probabil o persoana dintre noi a scos banii – retineti tranzactia s-a facut la ghiseu….. Cine a fost persoana care a retras banii, cine a fost lucratorul bancar care nu a respectat procedura ?
O sa vad. Acum merg la banca si o sa revin cu detalii asta pentru a demonstra cat de serioasa este aceasta banca ING
NOU
maria » chiar te rog
NOU
sunt in germanya si as vrea sa activez banking online…….sunt obligat fortat sa ajung la banka sau se pot activa si pe net????? sau sa sun la sucursala bankara?
va multumesc!!!
NOU
am uitat am contul deschis la ING
multe multumiri la totii