Întreba cineva la ultimul post.
Simplu. Pentru că nu există o grilă clară de salarizare în firmele rromânești. Și atunci dacă în anunțul de angajare ai pune o sumă, iar cei din firmă ar vedea-o și ar realiza că ei iau mai puțin, ar intervenit problemele. De altfel, problemele ar interveni și dacă ar vedea că iau mai mult. Dispreț, nasul pe sus, distracții.

Iar până când în firme nu va dispare ideea de angajări pe pile, tot așa va fi. Pentru că na, nu poți să fii șefă de personal de exemplu și să îți angajezi vărul cu un salariu mediocru. Găsești o modalitate să îl faci om.

Lucru absolut normal, dacă stai să te gândești.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Explicatia ta ar avea o logica.
    Da’ ce nu-mi place mie la rromani nu-i ca e confidential salariul, ci ca atunci cand o firma posteaza un anunt de job nu da un range salarial. Pentru angajarile pe pile asta ar fi un mic inconvienent, ar gasi ei un workaround.
    Da nu poti sa-ti faci asa, o idee cam cat valorezi, ca nu poti sa te prinzi mergand pe un site de job-uri cam care-s ofertele pentru ce stii tu sa faci. Si cred ca e mult si in dezavantajul firmelor. Ca un gigel care castiga poate mai bine ca media devine frustrat ca are un prieten care ia dublu. Si habar n-are de o medie a pietei.

  2. #2

    Apropos de angajatul pe pile, eu mereu m-am angajat pe pielea mea, dar am auzit recent o chestie socanta. Fosta mea colega de liceu isi cauta de munca dupa ce a terminat facultatea si ghici unde s-a angajat: la Titan S.A pune faina si malai pe rafturi in hipermarket!!!!! si a intrat pe pile!!!!!! da, pile! cand am auzit, i-am spus ca nu e de ea, sa caute secretariat sau cv de genu si a zis ca i-e rusine de persoana care a bagat-o acolo, ca trebuie sa stea o perioada, ca a dat pe cineva afara ca sa o aduca pe ea, bla bla. Si bineinteles, mai e si problema ca nu prea se gaseste de munca… iar mie nu imi vine sa cred ca iti trebuie pile sa pui faina pe rafturi 🙁

  3. Asta cu confidentialitatea e un moft in Romania. Au vazut si ei in filme si executa de urgenta. Singurul salariu confidential din Romania, si pe buna dreptate, e al Andreei Esca! si poate a lui Badea.

  4. @Loredana : pai daca facultate a facut tot pe pile….

    In ceea ce ma priveste m-as angaja pe pile dar doar intr-un post pe care stiu ca as face treaba si habar, intr-un post pentru care am invatat sau muncit sa obtin cunostintele pentru a ma descurca pe postul respectiv. M-as angaja pe pile stiind ca pe un anumit post nu m-ar angaja cineva din subiectivism, nu ca as fi eu praf.

    In rest, chiar daca am facut facultatea nu mi-ar fi rusine sa muncesc si sa incep de undeva de jos… Si orice post as avea nu m-as uita cu un aer de superioritate la aia de “sub” mine, ci i-as incuraja si nu le-as da motive sa se simta inferiori. O companie are succes daca TOTI angajatii sunt tratati cu respect si li se apreciaza munca.

    Cat despre salariu mi se pare ok ca este confidential si ca exista o marja de negociere dar pana la un anumit punct. Nu m-ar deranja de exemplu ca un coleg care face acelasi lucru ca mine sa ia de exemplu cu 100 lei in plus la salariu daca are o experienta mai vasta ca mine( pe post bineinteles). Dar sa nu fie o diferenta de 4-7 mil… Asta nu mai e ok… Dar asa ceva nu se intampla…

  5. In orice firma, societate democratica, pana si la stat. salariul este negociabil.

    Pentru acelasi post exista o marja +_ care poate fi acordata. Totul tine de pregatire si cat de bine negociezi. Simplu!

    E ceva firesc ca eu sa am salariul mai mare decat cineva angajat cu 1 an in urma mea si mai mic decat cineva angajat dupa un an, in urma mea.

    Dirferentele le fac inflatia, randamentul firmei, politica interna, …bla, bla.

    Ca nu ne convine asta e!

  6. salariu’ e confidential din mai multe motive … doar acum nu o da anunt in piata de la a la z cu salariu’ tau, ca sa poata hotii sa se ionspire… sa stie pe cine sa fure, pe cine sa santajeze… e normal sa nu imi faca public salariu’ meu, acum daca eu decid sa fac un anunt la TV cu ce suma incasez… e alegerea mea si a lu’ Esca.

  7. #7

    Salariul e confidential pentru ca noi nu ne stim lungul nasului. Daca ai stii ca ala de langa tine castiga mai mult nu te-ai gandi nici macar o secunda ca poate e mai bun/face mai multe/merita banii aia in plus. Primul gand al romanului e “Eu de ce nu?”
    Nu stim sa ne evaluam obiectiv si nu putem sa ne stabilim locul in grila. Daca am stii salariile am sta numai sa ne gandim cum sa i-o tragem aluia de ia mai mult, in loc sa ne gandim ce trebuie sa facem ca sa ajungem noi la nivelul ala.

  8. #8

    @Alexandru
    Ultima idee prezentata de tine – se intampla la mine la birou, crede-ma. Acelasi post si aceleasi responsabilitati, diferenta de 10 ani ca varsta (si experienta), si diferenta si mai mare de milioane de lei 🙂

  9. Si daca e confidential si daca nu e, tot vom vom fi nemultumiti de ceva, atata timp cat noi credem ca meritam mai mult.
    Ce nu inteleg eu, este ca de cele mai multe ori, intr-o firma cei care se plang sunt cei cu salariile cele mai mari din departamente. Am vazut asta in mai multe firme si nu inteleg de ce nu incerca sa-si gaseasca ceva mai bun daca nu le convine jobul actual.

  10. #10

    Nu castig cine stie cat, dar cat castig imi este de ajuns sa am o viata decenta. Poate colegii mei cu aceeasi experienta si aceleasi sarcini ca si mine castiga mai mult. Nu ma intereseaza. Atata vreme cat sunt multumit de cat castig nu ma intereseaza. Cand nu voi mai fi multumit voi anunta acest lucru si in functie de reactia conducerii voi ramane sau voi pleca in alta pare. Viata este simpla.

  11. #11

    @430076, ar trebui sa si existe ceva mai bun pentru cazurile cand nu convine
    @nina, sau vei pleca in alta parte (daca vei avea unde). Viata este simpla, doar cand ai ce sa alegi

  12. Cum am spus si la postul anterior, eu nu inteleg chestia asta. Sunt totusi o gramada de multinationale venite in ultimii ani, macar aia ar putea sa inceapa sa publice salariile cand dau un anunt. Sau macar sa puna marjele alea. Nu stii nimic in Romania. Habar n-ai cam cat ar fi salariu pentru un post de-al tau….
    Eu ma duceam la interviuri pentru acelasi post la firme diferite si dadeam peste tot felul de oferte, total diferite intre ele. Nu-i normal.
    Afara e cu toul altceva. Merg la interviu stiind deja ce imi ofera. Au o limita minima si una maxima pentru un post si nu vezi sa coboare sau sa urce de limitele astea.
    Eheee. Mai e mult sa ajunga Romania asa…

  13. Confidentialitatea nu are legatura cu grilele de salarizare … ci, in general, cu pozitia postului respectiv. Crezi ca in Germania, la departamentele de vanzari, salariile nu sunt confidentiale? Confidentialitatea este o si forma de protectie fata de concurenta. Oricum, in afara despre salarii si despre veniturile personale nu se prea vorbeste … doar la noi se uita fiecare in fundul celuilalt de parca asta ar fi singurul scop in viata … deh.. “capra vecinului sa moara”

  14. de aia io nu m-am dus niciodata la o firma care in anunt nu specifica salariul..sau care nu -l spuneau pe net sau telefon….doar in romania am vazut lucrul asta

  15. #15

    Eu n-am auzit de salariu confidential la lucratorii de pe linia de productie sau vanzatoarele de la casa de marcat, oamenii respectivi trebuie sa se inscrie in anumite norme, atat

    Pe de alta parte la angajati la care rezultatele (de natura intelectuala) sunt direct proportionale cu abilitatea e normal sa se negocieze pe tot felul de baze si parghii, lucru care nu prea se poate face fara confidentialitate. E anormal ca oricine de la middle management in sus sa aiba salar+conditii identice cu cineva de pe o pozitie similara, oamenii aia nu au cum sa produca rezultate identice, nu e cazul sa-i remuneram la fel. E mai bine asa pentru amandoi.

  16. Nu m-am angajat niciodata pe pile, n-as putea sa fac asta, ar insemna sa raman dator cuiva. In legatura cu salariul: mi se pare absolut normal ca sa fie confidential, fiecare si-l negocieaza cum poate 🙂 Sunt foarte multe cazuri in care un angajat cu multa experienta are un salariu mai mic decat un angajat cu mai putina experienta, asta datorita faptului ca nu a stiut cum sa se vanda.

  17. Mai e un aspect: angajatul roman nu-si cunoaste intru totul lungul nasului, asa ca la un interviu cu niste cerinte clare (x ani experienta in, y ani vechime in etc.) vin toti cu mentalitatea “lasa frate ca ne intelegem noi”. Putini sunt angajatorii care stau pe pozitii si le dau jet, asa ca la un moment dat angajeaza un asemenea individ dar, evident, pe alti bani (mai putini). Parerea mea e ca aici greseste angajatorul.

    O anumita categorie de angajati nu au salariu, au deja pachet salarial” – asta e format din mai multe componente gen masina de serviciu, comision etc. Dupa cum zicea si Cosmin mai sus, negocierile astea si, mai ales, rezultatele lor sunt confidentiale (si destul de diferite de la angajat la angajat 🙂 ). La fel se intampla treaba si cu bonusurile de performanta – iti dai seama ce romanisme s-ar isca daca s-ar afisa la gazeta de perete cat bonus ia fiecare 🙂 (aici exclud pilele, ma refer la lucrul “cinstit”)

  18. #18

    @razvan
    True, true. Esti tare daca stii sa te vinzi, dar tre sa stii sa si ramai acolo 🙂 o colega de la noi a zburat dupa cateva luni pt ca s-a dovedit a fi praf, dar da, s-a vandut extrem de bine cand s-a angajat, jos palaria!

  19. Ce imi place de astia cu joabe si diplome care sunt sclavi cu acte 🙂

    Ehh asta e … las frate luati diplome sa aveti salarii confidentiale 🙂

    Multi isi merita soarta adaugam ca si tara e de un rahjat f f f imputit => ceva unic in luime rromania …

  20. Din punctul meu de vedere, salariul este confidential pentru ca, altfel, ar izbucni conflicte de munca. Oricum, nu te ajuta cu nimic daca e confidential sau nu, atat timp cat tu ai negociat salariul lunar, si nu cel tarifar, iar asta e o meteahna a romanilor.

  21. #21

    @pont – mai bun, mai prost nu conteaza. Conteaza sa fie decent (stres, nivel de efort prestat) si sa poti trai peste standardele pe care ti le impui. Si mai trebuie sa stii sa-ti evaluezi corect aptitudinile, pentru ca daca abia poti sa deschizi gura si sa ingaimi ceva, iar in 3 propozitii ai facut vreo 2-3 dezacorduri intre subiect si predicat, e cam dificil sa consideri decent sa ai casa + masina + bani de concedii. Prin munca corecta vreau sa spun.

  22. Dupa cum s-a spus si mai sus, salariul confidential ascunde anumite lucruri care nu-s tocmai in regula. Ori un salariu variabil de la luna la luna, ori niste fonduri venite din alte parti, dar ceva e.

  23. La urma urmei, intr-o societate care e condusa in acest fel, e normal ca firmele sa adopte aceasta metoda.

    Avem coruptia si nepotismele. Cum sa afisezi salariile celor pe care tu i-ai angajat pe pile? Logic ca acela primeste probabil de 2 ori mai mult decat un nou venit. Poate intr-o buna zi o sa trecem si noi la alt nivel in acest domeniu. Poate.

  24. Sunt de acord in mare parte cu ideea din articol dar de aici pana la a generaliza e cale lunga.
    Vorbesc in calitate de antreprenor cu 10 oameni, nu ma intereseaza in mod direct ca salariile sa fie publice deoarece romanul are prostul obicei sa considere ca e buricul pamantului si tot universul firmei se invarte in jurul penei sale. Nu realizeaza ca ionescu cu 10 ani experienta poate sa te scoata din kkt cand ai nevoie si de asta ia x euro mai mult , pe el il intereseaza ca ionescu are zile cand o freaca si el da cu matura zi de zi, si atunci cum mama masii sa ia ionescu mai mult.
    Haide sa fim seriosi doi angajati pe posturi similare daca isi cunosc salariile nu faci decat sa ii echivalezi in scurt timp ca incompetenta pe ambii… so NO COMMENT!!!

  25. #25

    CEa mai tare faza intr-o firma :
    Sa gandesc unii de la un departament ( vreo 20 de insi ) cu salarii de 40 mil ( dept. marketing ) acum 2 ani ca ei castiga prea putin pentru faptul ca se trezesc dimineata si ca au 2 pauze de masa pe zi. Asa ca fac sedinta unde invita directorul sa isi renegocieze salariul. Dupa ce le-a ascultat povestea a venit si impresia : azi e ultima voastra zi, va platesc eu cele 14 de preaviz dar sa nu va mai vad. ADIO si La revedere .
    Referitor la salarii: foarte greu se mentin confidentiale. De ex. eram odata la conta si se faceau salariile, le comparau astfel strigandu-le cu voce tare numele si sumele. Am aflat tot involuntar.
    Altfel se afla prin secretariat pe unde trec toate documentele la inregistrat , la hr sau conta unde in general sunt femei care au ceva in sange..barfa.
    Referitor la “a te vinde” – trebuie sa stii sa faci treaba asta si conteaza f. mult, poti obtine de multe ori salariu f. bun fara sa fi prea meserias.

  26. Am patit-o :))) le-am zis cat castigam, si intervievatorul face ochii mari: “PE CARTEA DE MUNCA???”

  27. Treaba e simpla. Pentru multinationale, marele avantaj de a venit in Romania e mana de lucru ieftina. Daca ai pune un plafon de salarii in oferte, nu mai poti cu nici un chip sa scazi sub acel minim (cel mai probabil vei da ceva mai mult). Fara minimul respectiv scazi in functie de om (poate-i disperat, poate nu se descurca la negocieri). In schimb, daca ai pune un minim prea mic te-ai decredibiliza in ochii altora.

    PE de alta parte, eu sunt de acord cu confidentialitatea salariilor. De ce? Pentru ca oamenii nu-s egali, chiar daca ocupa acelasi post. Ca si angajator depinzi de cat de darnic esti (din toate punctele de vedere). Daca dai unuia prea putin (care merita mai mult), risti sa-l pierzi. Daca-i dai altuia prea mult dar nu face atata, risti sa nu fie productiv angajatul si daca nu e confidential poate sa-l enerveze pe un alt angajat loial. Asa ii poti plati pe fiecare dupa cat merita si nici nu creezi tensiune aiurea intre angajati.

  28. cea mai buna explicatie e data de cristi….

    Si totusi…nu te-o citi nimeni de la hr sau care se ocupa de treburile astea sa ne zica si noua ce si cum?.. sub anonimat desigur, sa nu afle sefu’

  29. salariul e confidential ca sa nu afli ca prostul de langa tine (care e as in materie de pupincurism/pile/etc) ia mai mult ca tine…

  30. #30

    intre salariul meu si a colegei de pe acelasi post cu mine e diferenta de 700 RON (eu pe plus). Cu diferenta rezultata din vanzarile echipelor, ajungem undeva la 1000 RON + pentru mine.
    Ea stie d-asta. Eu am adus-o in firma, dar ea de fapt e cam un fel de back-up pentru mine, ca lucrurile importante le fac eu, iar alea mai putin importante le face ea sub supravegherea mea.
    Ea e multumita.
    Pe de alta parte, mi se pare normal ca subalternii sa nu cunoasca salariile sefilor 😉

  31. #31

    Un post care explica foarte frumos de ce salariile secrete nu sunt tocmai o idee buna (in engleza): positivesharing.com/2006/08/why-secret-salaries-are-a-baaaaaad-idea/ . Din pacate, mintea angajatului/angajatorului roman – vorbind la modul general, exceptii exista – nu se impaca deloc cu astfel de idei care sa promoveze egalitatea in drepturi si spiritul competitiv. Altfel, de ce ar trebui sa fie secrete? Primesti cat meriti…

  32. #32

    Bineinteles ca optez pt confidentialitatea salariilor in Ro .
    @ Magda a explicat f bine de ce , n-are rost sa repet si eu .In alte tari…mai vestice ….treburile stau altfel pt ca aia au alta MENTALITATE iar angajatii nu-si declara duel pt ca x-ulescu indrazneste ca castige mai mult .

    Intr-o companie din Ro daca TOATE salariile ar fi publice ar iesi macel .stiti voi….capra vecinului….tre’ sa moara !!!

  33. Teoria ca teoria, dar hai mai bine sa asteptam sa se schimbe mentalitatea angajatului, care crede ca ar trebui sa primeasca acelasi salariu ca colegul lui de pe acelasi “etaj”, chiar daca ala munceste de 10 ori mai mult si e de 20 de ori mai talentat. Cred ca se pune problema si de competente, nu numai de grile si salarii stas.

    Romanul nu va sti sa aprecieze niciodata cat castiga, are senzatia ca poate sa stea pe twitter trei sferturi din zi si sa primeasca si bonus. Asa ca nu stiu cat se poate aplica teoria in practica…

  34. #34

    Nu e nevoie de salarii publice.
    Cine e nemultumit de politica firmei unde lucreaza poate pleca oricand.
    Se simte cineva platit mai putin decat merita?
    Inca e permisa demisia, nu avem lagare de munca.

  35. salariu confidențial = salariu la care nu te așteptai

  36. #36

    De acord cu Arhi. Dak angajatii se apuca sa-si discute salariile iese numai necaz. Oamenii pur si simplu nu sunt in stare sa-si evalueze valoarea propriei munci. In skimb, patronul stie exact. Sa dau un exemplu. Sa zicem k intr-o firma de prelucrari mecanice lucreaza un frezor si un strungar. Fiecare face niste piese. Patronul stie exact cate piese facute pe freza si cate piese facute pe strung a vandut. Deci stie exact cat valoreaza munca respectivului muncitor. Acuma, dak strungarul cu frezorul se apuca de barfit si afla unu k face mai putin decat celalalt, iese bai mare. Vine cu pretentii de genul “de ce alalalt primeste mai mult si eu mai putin”? Pentru k tu, boule, aduci mai putin profit acestei firme. “Eh, dar tot nu e cinstit.” Si asa mai departe 🙂

  37. #37

    Un exemplu despre cum se stabilesc salariile prin alte parti:
    www.inc.com/magazine/20090401/how-hard-could-it-be-employees-negotiate-pay-raises.html

  38. Nu inteleg care e problema daca nu sti cat are salariu colegul de birou de la serviciu. Te incalzeste cu ceva daca stii ca are cu 200 lei in plus sau in minus? Nu. Ideea e ca tu nu spui ce salariu ai pentru a nu intimida persoanele din jurul tau care au mai putin, si nu au mai putin pentru ca asa vrea sefu’, e asa pentru ca e de mai putin timp in firma, nu are atata experienta etc. Mi se pare ca sa dezvoltat degeaba un subiect banal. Tu vrei sa se uite lumea la tine gen” asta are salariu mai mare ca mine doar pentru ca are el treburile lui cu sefu”?

  39. E confidential si pentru ca se schimba un pic datorita experientei pe care o ai sau nu. Mie mi s-a intamplat ca cineva sa o intrebe pe o colega ce salariu are si cand a aflat ca unul mai mare, sa se duca la resurse umane sa zbiere la aia de acolo