Chiorul naţional a decis că l-a sacrificat suficient pe piticul naţional şi că ar fi timpul să vină şi altcineva, să culeagă puţin roadele.

Contrar aşteptărilor tuturor, fata cu buzele de foc, îndelung preumblătoare pe la prohabul dintre zidurile cotroceniului şi purtând pe limbă aromă de băşini, adică doamna Cocoş, nu a ieşit ca soluţie de prim ministru. Ci a ieşit salvatorul Isărescu, aceste tehnocrat, gata să salveze rromânia de pe marginea prăpastiei.

Totuşi, când vă cutremuraţi de excitaţie şi vă gândiţi ah, ce soluţie bună a ales acest mesia al rromânilor, domnul Băsescu, pe celălat mesia al rromânilor, domnul Isărescu, poate vă aduceţi aminte şi de cât de jucăuş a fost domnul Isărescu.

Cum a patronat el naţionalizarea valutei. Şi cum a permis ca cec-ul să fută economiile dinainte de `89 ale tuturor rromânilor . Nu ştiţi cum? Aveai 5000 la CEC? Când s-a devalorizat leul, tot 5000 aveai. Că erau lei. Când s-au tăiat cele 4 zerouri din leu, nu mai aveai 5000, aveai 0.5 lei, că aici s-a aplicat corectura inflaţiei. Plus dobânzi, deja eşti dator, tinere rromân, cam cu 200 de lei la CEC. Şi cum a permis el ca băncile să aibă, acum 10 ani, dobânzi de 127% (atâta aveam eu dobânda la BCR), e posibil ca alţii să aibă chiar mai mult. Cum a permis el existenţa caritasurilor, FNI-urilor, spolierii celor ce au avut dobânzi garantate de cec şi depuneri identice.

Sau, ce e mai frumos, pentru că e mai aproape, cum a patronat el, din postura de arbitru al băncilor, jaful pe faţă efectuat de bănci în perioada 2006-2008. Mizeria, marasmul care îl culegem acum se datorează strict faptului că banca naţională a rromâniei, deşi avea şi ARE toate pârghiile posibile, nu a făcut nimic pentru a stopa ceea ce acum numiţi criză şi ceea ce de fapt, plătim toţi, abia acum. Dobânzi haotice, în monezi de orice factură şi lăsate la buna discreţie a bancherilor? Există pentru că Banca Naţională le-a permis. Comisioane adăugate din burtă, oricând şi oricum? Există doar pentru că Banca Naţională le-a permis.

Între timp, băncile s-au scos, pentru că toate băncile au primit ajutoare de stat, au primit dreptul de a acorda împrumuturi statului rromân, la dobânzi golăneşti, au primit programul prima casă, în care banca are dreptul de a primi bani, de la împrumutat şi de la stat, dar nu are nici un risc, pentru că toate pagubele sunt acoperite, ghici de unde, de la buget etc.

Pe laterală acum, domnul Isărescu şi mâna sa dreaptă, domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele cecului, au privit şi privesc triumfători cum se construieşte un miraculos capitalism. Pe treptele construite cu migală de celălat erou, marinarul chior. Da-i dracu` de ţigani, măi Marie.
Iar voi îl aplaudaţi, ca salvator al rromâniei, din postura de premier?

Înseamnă că sunteţi mult mai naivi decât ar putea crede cineva.