lacrima-lui-manafu

Celebrul vin Lacrima lui Ovidiu, mândria Murfatlar şi unul din cele mai puternice branduri româneşti, a ajuns o ruşine. Licoarea oficială a Casei Regale a României este acum produsă în Spania, adusă cu cisternele în ţară şi îmbuteliată apoi cu eticheta pentru care cumpărătorul român plăteşte cel puţin 32 de lei, cu încrederea că ia un vin de calitate superioară. Lacrima lui Ovidiu este, de fapt, produs sub licenţă Murfatlar România SA de Bodegas Vinival SA din Chivo, Valencia. Produs în Spania.

Toată conducerea de la Murfatlar a fost arestată/acuzată de diverse mizerii, cu o lipsă de doar 600 de milioane de euro lei euro :)) la cântar. Una din șmenării este și păcălirea consumatorilor cu sortimentul Lacrima lui Ovidiu, singurul vin licoros care era mai de calitate în românia.

Ce este acum pe rafturi nu este lacrimalui ovidiu, e un gunoi spaniol, adus aici sub sigla așa zisei case regale. Nu cumpărați așa ceva, nu este vinul pe care îl știți voi.

Mai multe, aici.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cred că nu prea le-a mers nici în China. În fițuicile alea de prezentare o tot dădeau cu „Ponticele” și peregrinările ovidiene, li se rupe chinezilor de greco-romanitate.

    1
  2. doar ca idee, ca oricum nu crede nimeni: eu personal stiu de vreo 5 ani ca babanul e adus din spania, pe vas, in cisterna, si vandut in romania (chestie de cota de productie, nu intru in amanunte). repet, nu crede nimeni, desi e adevarul gol-golut.

    cum nu o sa creada nimeni ca suma vehiculata la “evaziunea” murfatlar, e un calcul aberant, ireal si fals. ceea ce nu inseamna ca aia nu au umblat la cifre, sau ca aia de la anaf nu ar fi corupti. insa fiind vorba de fapt de accize pe alcool distilat (vinul are acciza zero), este o cifra generata pur aritmetic. praf in ochi, asteptam sa vina tavalugul rursesc uitandu-ne la vrajeli de presa.

    1
    • boss, vezi ca tavalugul rusesc s-a amanat. A devenit mult mai probabila varianta rezolvarii la masa tratativelor, acum ca Trump si Putin au o baza ideologica comuna.

    • eu te cred – un tip care lucra în domeniu mi-a zis acum vreo 6-7 ani că Babanu e de fapt un cupaj din două vinuri portugheze, deci tot p-acolo.

    • #5

      Babanu nu e bautura spirtoasa cu aroma de vin vanduta la flacon?

  3. #6

    Boss, am o sticla din 2006, sta prin dulapul cu sticle de bautura. Am descoperit-o recent si ma gandeam ca am un vin invechit la mine acasa, are deja 10 ani de cand sta la mine. Sa o arunc, sau e din perioada in care mai era Lacrima? Acu vreo 5 ani am incercat un Lacrima Rosu, pe care l-a baut chiuveta. Posirca, se simtea gustul tuturor chimicalelor puse acolo. Aveam pe atunci o masea de minte ce nu incapea pe maxilar si era indicatorul de zahar, ma lua durerea de nerv cand gustam ceva cu zahar adaugat.

    • #7

      e recenta mizeria

    • #8

      Lacrima lui ovidiu si in general orice vin sub 50 lei nu are potential de invechire. Nu le mai tineti prin casa. In cel mai bun caz calitatea ramane la fel. Dar in multe cazuri sr poate deteriora

    • #9

      Plus ca vinul se învechește în beci, la 15 grade, nu în apartament, la 25-35, în funcție de anotimp.

    • #10

      E recenta problema? Nu stiu ce sa zic, ultimele dati cand am cumparat Lacrima lui Ovidiu a fost acum cativa ani.
      Il stiam un vin extraordinar (iubesc dulcele, de exemplu la mine cafeaua cu zahar este un fel de cafea in zahar) 🙂
      Am cumparat acum circa 4…5 ani (cum spuneam) prima data o sticla de la un mic magazin de cartier si era spirt cu apa. L-am aruncat in chiuveta.
      Am cumparat peste catva timp o alta sticla de la supermarket, era aceeasi chestie.
      Le-am scris celor de la Murfatlar pe toate adresele de e-mail, am scris firmei care se ocupa de PR pentru ei.
      Nu am fost la ANPC, ziceam ca este un vin falsificat de altii si nu voiam sa arunc o pata pe obrazul lor.
      Nu am primit raspuns si m-am luat cu altele, nu am reclamat.

    • @Anton: Am niste Medoc din 2008 luat cu vreo 40 lei de la Lidl. Zici ca e posirca?

    • #12

      Radu – Vinul tre’ sa stea preferabil in mod constant la 10-12 grade…
      In hrubele adevarate – cam asta e temperatura in tot timpul anului…

    • #13

      nu stiu, deschide-l si zi-mi tu.

    • #14

      geretus da, asta am zis si eu, mai putin temperatura exacta, ca nu sunt specialist. Dar am baut cu cineva care era 🙂

    • #15

      Vinul se invecheste în baric, nu în sticlă, dar îl ții în casă ca nu ai mereu la îndemână un vin bun dintr-un an bun. Acum, dacă vorbim de Lacrima, e doar un vin, dar ținând cont că d-ala original nu se mai găsește, prind bine 2-3 sticle la rezerva personală; vezi d-aia e bine să te pregătești ca americanii pentru apocalipsă.

  4. #16

    Cred ca jmecheria nu e foarte veche. M-am uitat de curiozitate, am aici o Larima, rosu, de 5 ani cu eticheta datata 2013 (cumparat probabil in februarie sau octombrie 2014).

    Chestia e ca mereu cand vin din tara e unul din cele mai pretuite cadouri de prietenii romani (si nu numai) din Londra.

    Multumesc ca m-ai facut atent si pacat ca si-au mai batut joc de inca un brand romanesc.

  5. #17

    Maine-poimaine aud ca si rachiul de pufoaica e cu adaosuri.
    www.ciprianhomorodean.eu/rachiu-din-cacat-si-pufoaica/

  6. Ar cam trebui sa ne facem provizii ca s-ar putea sa nu mai avem parte de vinuri bune produse de romani.

  7. #23

    De ani buni spun ca berea la pet e țâță de mână, da voi batman . . .

  8. #24

    Unele vinuri romanesti sunt ca dihorii in calduri.

  9. #25

    613,48 milioane lei.

    articolul zice lei, nu euro. Tot o gramada de bani, tot mizerie, dar macar sa fim mai corecti:)

    • #26

      mah, daca te intrebuintai si tu inca vreo trei randuri, aflai ca “înregistrând în avans, între firmele grupului, şi facturi de 400 de milioane de euro, plus TVA de 86 de milioane de euro”… de unde, cu aritmetica de 613M/4.5 ajungi la cele 560M EUR…

    • #27

      Daca eu emit o factura fictiva de 10k euro, fraudez statul cu cat? In cel mai rau caz TVA-ul sau impozitul pe profit, whatever, nu cu intreaga suma facturata.

      Articolul zice ca faceau niste manarii cu facturi de 400 milioane de euro. Intre a emite o factura de X bani si a frauda statul(a datora o suma de bani, asta inteleg eu) de aceasi X bani e o diferenta…

      sau asa o inteleg eu, dar noh, nu prea am fraudat sistemul:)

    • #28

      daca emiti o factura fictiva, e infractiune punct, nu mai e nevoie sa calculezi

    • #29

      pai, la modul ultra serios acum, nu doar ca eu nu te incurajez sa fraudezi statul sau altceva. dar, daca emiti o factura “fictiva” si platesti “incasarile” (ca daca ai emis, incasezi) nu cred ca fraudezi pe cineva. poate doar pe tine. daca, in schimb, inregistrezi una fictiva, atunci, da, cred ca fraudezi statul.

      stii cum e aia: muia e misto, depinde de care parte a pulii esti :).

  10. #30

    SI in Focsani acum 10 ani o fabrica de vinuri facea fix aceeasi chestie cu Spania. Nu afirm ca s-ar intampla si azi ca nu stiu asta.

    • #31

      Cu nume dacă se poate 🙂

    • #32

      nu l-as sfatui nici macar pe scorojit sa faca asta. e o acuzatie destul de grava si s-o arunci asa din poignet…nush ce sa zic

    • #33

      stati linistiti, e 100% legal. altfel nu s-ar face. daca se platesc taxele, e si mai legal.

    • #34

      @der: no offence, dar nu-s convins ca-i legal. pai exista si in romania DOC- denumire de origine controlata. nu stiu daca mai exista exact sub aceasta forma, dar ar fi culmea sa nu fie ceva ce sa echivaleze cu AOC, IGP etc.
      in plus, suntem in UE, si ia in calcul ca ungaria a reusit sa impuna Frantei(!) sa nu mai scrie pe Pinot Grisul alsacian “Tokay de Kintzheim”.
      Ar fi totusi mai constructiv sa ne lamureasca un jurist cum sta treaba, cu legea nr x, articolul y, legislatie locala vs europeana si cum se interpreteaza.
      @zidane si cetin: era plina presa acum cativa ani cu afirmatii de genul “produse vincon contrafacute”

    • #35

      @Tudor: pai cred ca tocmai ti-ai raspuns singur. atata vreme cat nu se incalca “doc”-ul, de ce sa nu fie legal? e simplu: nu scrii ca e facut in romania, spania, franta. vin si atat. ce e ilegal?? aaa, e alta poveste cu cotele de productie si cu contingentele protejate. in spania si in franta se aplica acest mecanism. atunci cred ca poate fi vorba de ceva ilegal.

      nu stiu exact cum functioneaza treaba, tot ce stiu e ca am auzit de n ori pe la tv ca ies aia in strada ca ba raman cu lapte, ba cu struguri, etc. protectie in economie, dar si “free trade”.

    • #36

      @der: eu nu-s convins ca nu se incalca DOC-ul (sau ce-o fi), e pur si simplu vorba de faptul ca aia vand “otet sub un brand impamantenit” cum a zis sefu’ mai jos. acu’, nu ma pricep foarte bine, nush daca murfatlar e DOC si daca “Lacrima lui Ovidiu” e marca inregistraata pe undeva, dar daca da atunci we agree to disagree; daca nu, my bad, dar mai ales pacat de inca o chestie romaneasca dusa pe apa sambetei. Mea culpa: nu am vazut exact ce scrie pe eticheta.
      nu e vorba de cote de productie. e vorba de o inducere in eroare a clientului. daca scrii lacrima pe eticheta degeaba scrii in fine print pe dos ca nu e murfatlar. Ca la powasonic sau ca la ouale care ti se vand drept bio pentru ca-s pline de gainatz.

    • #37

      @Tudor: man, e un caz special aici, despre care faci tu vorbire. Adica, evident ca e apare conflict cand introduci in vanzare un produs care pretinde ca e, de fapt, altceva. Clar eu nu incurajez asa ceva. Nu sunt convins insa ca e un act “criminal” (in sensul de infractiune), poate, cel mult, un soi de contraventie mai elaborata.

      DOC-ul, sau DOCG-ul, au fost elaborate ca masuri de protectie a producatorilor “la origine”. Evident ca un Sauvignon Blanc bun, din Romania, Germania sau Italia, poate concura oricand un SB francez. De aceea, pentru a ajuta localnicii, fiecare guvern are interesul de a impune reglementari (contingente), pentru a nu isi suprima producatorii locali prin competitia, eventual, cu marfuri mai ieftine dar de aceeasi calitate.

  11. #38

    Ce nationalisti domle..si ce daca e facut in Spania ? Ii zicem Lacrima lui Pedro si gata!

  12. Mă gândeam că la 32 de lei e cel mai bun vin care se poate cumpăra pe piață, dar iată că nu.
    Dacă “fanii” vinului nu s-au prins că e poșircă atunci merită să îl bea în continuare.

  13. Ani de zile cred ca am fost fanul #1 al Lacrimii lui Ovidiu. Pana acum ±an am tot gasit Lacrima prin diverse magazine de specialitate, chiar si in Cora si Auchan. Alb, rose si rosu.

    Dupa ce am observat ca Lacrima a disparut cam din toate magazinele (si am pus si un bounty pentru cine imi gaseste o sticla) am dat de cineva apropiat marcii, care mi-a explicat ca doar o data la 5 ani iese un “batch” nou de Lacrima si ca mai am de asteptat ceva timp pana cand il voi revedea in magazine. Asta se intampla anul trecut in primavara.

    Cel nou nu l-am gasit inca si pastrez speranta ca nu “s-a stricat” precum am tot citit zilele trecute. Daca da, raman la clasicele vinuri de Porto—si cu dorinta de a savura un adevarat vin licoros romanesc.

  14. #42

    Sa nu fie Lacrima lui Ivan!

    • #43

      Zilele astea Ivan lacrimeaza doar de prea mult ras…

    • #44

      Radu, de asta simt eu fiori reci pe spinare.
      Ivan e tot mai aproape (daca a fost vreodata departe). 🙁

    • #45

      Ivan bea vin din Georgia,

  15. #46

    pe mine cel mai tare ma distreaza aia care se vad de sange albastru si nu beau orice porcarie de vin romanesc, drept pentru care cumpara numai Bordeaux frantuzesc original, importat de hipermarket direct din beciul din castelul medieval, produs dupa o reteta traditionala veche de minim 1000 ani. la 12 lei sticla

  16. #47

    Sefu’, da-n poza dupe eticheta cine e?
    mersi

  17. #48

    in general evit sa ma dau mare ca stau pe alte meleaguri, dar acum parca simt nevoia sa scriu my 2 cents pe tema comparatiei intre produsele alimentare din ro si strainatate. scopul nu e sa zic ca “ce prosti e romanii” ci ca piata de alimente din ro e regularizatasi controlata doar pe hartie. da, stiu ca prin unele state ex-sovietice sau africane e mai rau, dar noi totusi suntem in ue si nato
    intamplare: acum vreo 2-3 ani am cunoscut un sofer care trasporta vin din romania in franta. vrac. l-am intrebat ca ce plm au in cap patronii lui? (sa nu fiu inteles gresit, apreciez anumite vinuri romanesti, dar in franta e greu sa vinzi cam orice vin ne-francez, ar trebui intai o campanie publicitara tzapana, dar nici asa nu e sigur; ma rog, asta e alta discutie). ma gandeam ca eventual il vand ca vin de gatit.
    la care tipul imi spune: “pai firma e subcontractoare a lui kaufland (parca) si vinde alb sec romanesc imbuteliat in franta pe post de vin de pays. si sa stiti domnu’ ca nu e d-ala contrafacut, e chiar decent”. acu’ legal nu era, moral nu era, dar atata timp cat nu il vindeau pe post de grande reserve, parca nu era dracul asa de negru.
    vorbind cu diversi romani plecati, constat ca un numitor comun faptul ca mancarea din .ro ni se pare tuturor mult mai proasta decat cea din vest. cine iti spune altceva ori e nationalist bolnav la cap ori traieste in vest din ajutoare sociale si nu isi permite nici macar ceva mediocru. si inca ceva, compar mancare din supermarket cu mancare din supermarket, nu rosii pe care le-ai ingrijit tu personal sau porc taiat de bunicul de la tara ultimul om cinstit din satul lui. si mai lasati-ma cu piersicile sau rosiile fara gust, ca cel putin aici in franta au gust. de piersici si respective de rosii.
    revenind la lacrima, acum vreo 25 de ani, cand am descoperit-o eu, avea alt gust. si parca si curgea altfel in pahar. acu vreo 3_4 ani mi s-a parut schimbata in rau, cam nearomata, parca numai zaharul era de ea. am crezut ca imi idealizez eu tineretile.
    apoi am vazut o discutie la eftimie pe blog , unde se spunea ca e cel mai prost vin din categoria lui din europa. am zis ca exagereaza, dar am gustat alte vinuri din categoria lui si parca erau mai aromate etc.
    acum articolul asta.
    deci nu, nu mi s-a parut.

    • #49

      Bag pla in rosiile tale cu gust ca singurele care aduc a rosii sunt cherry ; si de crezi ca mancarea de la supermarket e mai buna ca aia din RO probabil ca in RO traiai din ajutor social si nu-ti permiteai ceva nici macar mediocru.
      Bag si-n aia de descriu “vinul” de la supermarket ca bun/mediocru/rau. SHOCK! : ala nu e vin.

    • #50

      inca unu’ care ar trebui sa stea acasa pe 11 decembrie.

  18. #51

    dar e mai ieftin sa fie produs in Spania (probabil cu muncitori romani platiti ieftin), pus in cisterne si transportat pana in Romania decat sa fie produs la noi in aceleasi conditii nasoale? sau avem strugurii mai scumpi decat spaniolii?

    • #52

      nu stiu sigur, dar s-ar putea ca una din explicatii sa fie ca spaniolii au subventie si noi nu. coroboreaza asta cu comentariul #2 a lui der, cu cel de mai jos a lui serban si devine mai ieftin. problema e ca se vinde posirca pe post de produs de calitate.

  19. #53

    Se zice ca aceeasi metoda se aplica si la vinurile de la Recas – cisterne din Spania + ceva “pastile” adaos.

    • #54

      Nu cu cisternele …Aduc direct cu vaporu in Constanal. Recas si Angelli. O posirca tulbure si cu un gust de rahat.

    • #55

      * Constanta

  20. #56

    Posirca in cauza putea fi importata de oriunde… nu numai din Spania…

    Spaniolii au niste vinuri cam belea de altfel ( Protos, Alion etc)

    • #57

      absolut. si sa il vanda in romania cat vor, ca il cumpar. dar sa nu vanda otet sub un brand deja impamantenit.

    • #58

      Pai da nu ei bro… Cine le-o fi vandut astora de la Murfatlar sunt sigur ca le-a zis de la inceput ce le vinde si la ce pret. Baietii de la Murfatlar au zis sa faca si ei o jmekerie…

  21. #59

    Sal’tare!
    Lucrez in domeniul de mai sus, rspectiv vinificatie si va explic cum sta treaba: inafara de cateva sortimente care chiar sunt de pe meleagurile noastre, cam tot ce se vinde in magazinele “Recas”, “Crama Murfatlar” si altii, este adus din afara tarii. Ratiunea este pretul. Murfatlarul (fratii Dobronauteanu) cumpara din Spania, Italia, etc cu vaporul. Recasul de unde prinde, inclusiv Macedonia. Acum ceva ani intrase prin zona de Sud/Dobrogea a tarii vin de la bulgari cu 80 de bani/litrul pret de achizitie. I-a cam spart pe producatorii zonali. Murfatlarul pastreaza marca dar citind atent pe eticheta descoperiti ca vinul este imbuteliat de catre firme diferite, ei avand sechestru pe crama. Si-au mutat productia in tara in crame cvasianonime si continua bine merci. Un vin bun imbuteliat in stricla de Bordeaux (sticla clasica de 0,75L) ar trebui sa treaca de 11 lei pe raftul maagazinului ca sa ai cat de cat certitudine ca bei vin nu BFL (bautura fermentata linistit)…Pentru cei care vor vin vrac, cereti buletinul de analiza cand cumparati. Vanzatorul este obligat sa vi-l arate. Acolo este indicata originea vinului. Nu scrie Romania, nu cumperi. Betii faine tuturor.

    1
    • #60

      practic, m-ai lamurit sa nu mai cumpar niciodata ceva de la mrfatlar:) care sunt alea cateva de la noi?

    • #61

      10x multumiri.
      de vincon stiam, de pietroasele buzau stiam, am aflat ceva informatii negative si despre jidvei si cotnari, azi am avut confirmarea despre murfatlar si recas.
      segarcea si tohani cum sunt?

    • #62

      murfatlarul daca tin bine minte e peste 11 lei sticla, deci nu cred ca e un criteriu bun.

    • #63

      Detaliaza te rog treaba cu Recas ca pana sa citesc la tine mi s-a parut un vin peste medie…

    • #64

      samburesti e ok?

    • #65

      se pare c ar fi facut aici, desi, sincer sa fiu, fiind vorba de valvis, cel ce detine aqua carpatica, nu as avea incredere nici sa il vad eu ca zdrobeste cu mana lui strugurele.

    • #66

      Multi producatori sau comercianti de vin s-au inecat in propriul succes. Au inceput sa vanda mai mult decat produc. Un exemplu ipotetic sau nu: vine Recas cu o Feteasca Regala numa numa. Vin ok-iutz, echilibrat, corect pt un vin de vandut vrac. Pretul si el acceptabil. Problema este ca cererea a depasit oferta. Recas nu vrea sa-si piarda clientela asa ca incepe sa cumpere vin, pe care de altfel cu nesimtire, ce-i care detin francizele Recas, il recomanda ca fiind vin de “recas – feteasca regala”. Recas cumpara de prin Vrancea, EU, etc. Aceeasi problema a intampinat-o Murfatlarul. Ajunsesera la aprox 800.000 de bib-uri (bag in box) de 10 litri pe an. Nu aveau vin sa le umple asa ca …cumpara. E marketat sub numele Murfatlar si presto. Dupa durerea de cap de a 2-zi iti cam dai seama ce bei.

    • #67

      @Tudor. Prin Segarcea te referi la Domeniul Coroanei sau Vie-Vin Segarcea? Nu am detalii ca ar vinde vin din import dar trebuie sa intelegi ca un vin bun nu consta numai in boaba de strugure. Priceperea oenologului si tehnologia folosita au un aport major. Degeaba ai un an de exceptie daca fermentezi vinul ca naiba si mai ales apasa pe butoane un nepriceput.

    • #68

      @Romeo, sa nu facem o confuzie. Vorbim aici de vinuri vandute “la Vrac” in francize Recas dar furnizate de SC RECAS . Ce pune Recasu in sticla la mama lui, adica la Remetea, langa Tm e alta poveste. Am consumat un vin vrac de la ei, o FR care mi-a lasat o foarte buna impresie. am consumat dupa o anumita perioada de la aceeasi locatie acelasi vin in aceleasi conditii si nu mai era ce trebuie. Bine, trebuie sa tii cont si de modalitatea de pastrare si servire si timpul de stationare. Recas nu vinde din BIB ci din cisterne. Fie si cu patura de CO2, primul pahar din cisterna nu va mai fi ca cel din urma. E mai complicat. Bea cu masura un vin corect. Chair daca costa 8 lei. Cramele care vaind cu 25 de lei stricla au si alte cheltuieli de marketing , publicitate, etcicheta, basini ( e plin de basini in sectorul viti-vinicol – adica denumiri pompoase, bombastice, cu trimiteri in diverse epoci si EV-uri) asa ca poti gasi vin decent la preturi decente, doar sa stii unde sa te uiti.

    • #69

      la domeniile coroanei ma refeream. nici nu stiam ca exista si ceilalti.
      si inteleg bine ce spui, locuiesc intr-o regiune viticola si ma mai uit in stanga-dreapta:)

  22. Cricova, baietanii ! Cricova, i say !

  23. #73

    Bun, am inteles care nu sunt bune. Recunosc, nu ma pricep deloc la vinuri.
    Va rog sa-mi recomandati si mie un vin cu adevarat bun, dulce, chiar daca e mai scump.
    E drept, stau cam prost cu tensiunea uneori, am avut si 180 cu 120, dar nu cred ca mor de la un paharel din an in Pasti. Beau extrem de rar alcool, deci nu cred ca e o problema sa mor de la asta.
    Multumesc anticipat. 🙂

    • #74

      Daca vrei vin bun dulce alb incearca un Tokaj sau si mai bine un Sauternes frantuzesc . Nu stiu cit de disponibile sint in Ro dar sigur sint vinuri albe autentice si bune (dulci) chiar daca scumpute . Cel Putin Sauternes ul l am baut si in Franta si in California si a fost consistent si satisfacator . Francezii nu se joaca cu vinurile !

    • #75

      vinul este de un singur fel: rosu sec!
      vinul nu mareste tensiunea, in schimb berea, da!

    • #76

      Tokaj e acum cam la fel de foarte slab ca și ultimele generații de Lacrimă. Doar numele. Plus ca se și falsifica la greu, iar dacă nimerești d-ala, dumnezeu cu mila. Am început și aruncat 3 sticle în ultimii 3 ani. M-am și făcut de râs recomandând-ul.
      Din amintirile de demult, da era un vin bun. Sau poate mi s-au schimbat mie gusturile.

  24. #77

    Lacrima lui Ovidiu nu beau nici gratis. Este un vin imbogatit cu alcool, de aia are 15 grade. Nu exista vin facut natural peste 12-13 grade. Bacteria care transforma zaharul in alcool moare pe la 13 grade chiar daca mai are zahar sau nu. Apoi se face otet daca nu este tratat cu sulfiti. Nu spun eu asta ci o cunostinta inginer agronom cu peste 10 ani experienta la vinalcool.
    Un vin neinvechit dar foarte bun Purcari. ~35 lei sticla. Vinuri mai vechi se gasesc in carrefour/auchan/cora… Au ceara rosie pe dop si o eticheta in diagonala. Costa de la 32 lei 2007 si 45 2003 de exmplu. Am incercat din ambele si sunt foarte bune. Dar sunt hypertensiv si mai bine un wiskey de minim 12 anisori imi face bine.

    • #78

      Gog, esti in foarte mare eroare. Ma rog, poate nu tu, prietenul tau inginer agronom cu 10 ani experienta la vinalcool. S-o luam pe rand:

      1. bacteria aia de care vorbeste prietenul tau se cheama drojdie. Contrar tembelismelor de pe la tara, ca sa bei vin bun, asta e, trebuie sa pui drojdie. Si orice se poate spune despre drojdie, numai ca este o bacterie nu. Poate un fung.
      2. sulfitii se pun atat inainte de fermentatie, pentru a inhiba drojdiile naturale de pe boaba de strugure sa demareze fermentatia, cat si dupa fermentatie, pentru a preveni oxidarea sau transformarea vinului in otet – printr-o noua fermentatie.
      3. drojdia de calitate slaba “moare” (adoarme, hiberneaza) in jur de 13.5 grade alcoolice. O drojdie buna, cultivata special pentru acest scop, poate supravietui pana la 16.5 grade alcoolice.
      4. Indiferent de cata literatura de “specialitate” consumi, crede-ma ca oricate procente de alcool sunt trecute pe butelca aia din care iti reglezi tu “voltajul”, e vorba tot de etanol. Ca atare, ca e fermentat direct de la sursa (strugure) sau e din graunte (orz sau altceva), creierul, stomacul, pancreasul si ficatul tau nu vor face nicio diferenta, pentru simplu fapt ca etanolul nu are gust. Asa ca nu te mai amagi cu prostii.
      5. Lacrima lu’ Guvidu a fost mereu un sirop cu alcool, o posirca mult prea scumpa fara nicio legatura cu un vin licoros de calitate. Ma si mir ca Arhi a dat banii pe asa ceva.
      6.corolar – orice vin ajunge in Romania are un cost de MINIMUM 5 lei pe ambalaj+transport. Indiferent de forma de transport (vrac sau gata imbuteliat). Un dop de pluta cu o capsula de staniu si cu o sticla fac cam 2EUR. Un dop de plastic cu o capsula de plastic si cu o sticla mai slabuta – 1EUR. Fara transport. Ambele. Deci, va rog sa va relaxati cu basinile de vinuri straine de 12-25 de lei, in competitie cu ce e pe piata noastra la acelasi pret. Ca atare, daca vreti sa beti vin bun, romanesc, incepeti de pe la 25-30 de lei, de la Serve in sus. Eu personal prefer Dealul Mare si Crama Oprisor. In rest, hotie la drumul mare.

    • #79

      da si tu niste linkuri la rosii seci pe care le-ai bea. si nu incepe cu purcari si cricova…

    • #80

      @Arhi: beau rosu de la Ceptura, ini place foarte mult o anumita crama, nu prea e pe la magazine, poate doar la Metro. Daca nu am bani de ea, atunci iau de la Oprisor, La Cetate. Anul asta au scos o Tamaioasa ceva de vis, efectiv. Stiu, nu e culoarea ta favorita.

      Ti-as propune sa incerci un vin care mie mi se pare execrabil de subapreciat. Castel Bolovanu (sau cum ii zice un amic, Costel Bolovan), 25 lei la MI. Nu comentez sa te influentez in vreun fel. Nu e bun, zi-mi, si implementam impreuna sistemul “da-mi un vin real daca ala din comment a fost prost” si ma jur ca apas pe link :)!

    • #81

      mke, will try

    • #82

      @der are mare dreptate. Probabil e tot prin zona astasa u are contact cu vinificatia. Ce bea de la Ceptura e probabil de la “Da Vino”. Face Costachestu un vin de mori. Dar la Costachescu in crama e luna. Spital. Daca ling eu pe jos, contaminez eu crama. Vinurile lor sunt mai ales pentru zona HORECA dar , se mai gasesc si pentru muritori.

    • #83

      Iar S.E.R.V.E. ( societe euro-roumain de vins d’exeption) nu mai e ce era cand traia Guy Tyrel de Poix. asa cred. N-am mai consumatd e la ei/

    • #84

      era un tip misto domnul de Poix, l-am cunoscut

  25. #85

    Intrebare pentru cunoscatori: cam care ar fi pretul unei sticle de Lacrima lui Ovidiu cu vechime de 25 de ani?

  26. #86

    Vreau si eu niste exemple de vinuri licoroase ok va rog.

  27. #87

    bine ca au apucat niste blogari sa ia ceva pomeni de pe urma murfatlar, inainte sa fie arestata conducerea. Prevad exact acelasi viitor pentru emag.

    E de-a dreptul incredibil cum reuseste baiatu asta manafu si baiatu alalalt birta china sa ii prosteasca pe unii sa marce banu’. E un subiect demn de cercetat intr-o lucrare de specialitate, pana sa fie cercetat de niste autoritati ale statului. Oare cu ce dumnezeu de texte se duc ei la agentii sau la firme si ajung sa ii convinga sa le bage bani in buzunar? Bani aruncati pur si simplu pe geam…bani dati de pomana. Am impresia ca baietii astia au invatat pe de rost Filantropica si o pun in practica la modul profesionist.

  28. #88

    Gata, cumpar vin doar de la domnu’ Isarescu, ca doar in el mai am incredere in tarisoara asta …

  29. #89

    Vin rosu sec Merlot Oenoteca. E undeva putin peste 30 de lei, dar eu cred ca si asa este subevaluat. Nici eu nu am crezut pana nu am incercat! E din cramele Vincon, o gama de vinuri pe care le-am descoperit recent si pe care un prieten oenolog mi e-a recomandat. Nu de alta, si femeile beau vin, dar sunt muult mai atente 🙂 cand aleg si initial pun mare pret pe recomandare.

  30. Am un var care lucreaza in acesta industrie..se pare ca si Cramele Recas fac la fel cu vinul lor ieftin…il aduc din Chile…Un vin bun costa doar un pic mai mult, Lacrima lui Ovidiu nu merita. Beau rar vin, o data pe luna insa cand o fac, cumpar Busuioaca de Bohotin, dulce sau demidulce (din anii 2009, 2011 nu din anul curent), preturi medii, Insa merita.