Marius Ciocan vine cu o idee de iesit din criza.

cumparand produse romanesti, atunci cand ai de unde alege. Astfel, cel de langa tine va avea un loc de munca ceva mai mult timp. Iar firma producatoare isi va putea plati impozitele. SI asa mai departe.

Chiar nu sunt de acord cu asta. Absolut deloc. Are si criza asta rolul ei.
De ce sa cumpar produse rromanesti? Ca sa aiba loc de munca un concetatean al meu, nu? Sau ca sa prospere un patron, in general strain?

Nu, nu sunt adeptul ideii de sa moara si capra vecinului. Dar ia ziceti-mi voi ce produs de calitate romanesc stiti?

Toate mezelurile romanesti, indiferent de firma producatoare, au o singura caracteristica. Sunt pline de apa. De fapt 2 caracteristici. Nu au alt gust in afara de cel de sare si sunt pline de apa.

Legumele, fructele, zarzavaturile romanesti sunt la preturi prohibitive. Cumpar rosii germane din hypermarket cu 3 lei kilogramul si rosii romanesti cu 6 lei din piata. Pentru ca sunt de producator. Ca el munceste pentru rosiile alea. Desigur, nemtilor le apar ca prin minune in sere, gata coapte si culese, ambalate frumos in cutii de plastic, gata sa fie trimise gratuit in alte tari.

Aragazurile gen Metalica, fabricate in romania. Bombe cu 4 ochiuri. Ruginesc inainte de vreme, prost montate, prost sudate, neizolate de nimic. Cuptoarele cu microunde. Televizoare, toate bat in albastru si crapa in maxim un an.

Confectiile romanesti. Am fost la un targ de haine ieri. Geaca cumparata de nevasta la pret de magazin de lux, de la o taraba imputita de producator, avea ate atarnande din toate colturile. Nu e mare problema, zise vanzatoare, vi le tai eu. Si le-a taiat cu dintii, in fata noastra. Lasandu-si balele sporadic pe geaca.

Tricouri romanesti, le speli o data si se intind la gat de parca e tricou evazat de dama. Sosete romanesti care isi pierd culoarea la a 2 a spalare, desi ai dat pe ele 10 lei, ca na, e made in rromania si vrei sa sustii economia rromaneasca.

Masina rromaneasca de lux, Loganul. Cel care troncane, huruie, pleoscaie, tremura pe sosea la 140, consuma cat un jeep Grand Cherokee si are confortul unei Nove bine echipate. Costa cat o Toyota, dar are calitate rromaneasca. Stiati ca Loganurile pentru export nu au jenti de tabla, cum sunt cele pentru rromania, ci din magneziu? Nu stiati.

Si atunci, de ce sa cumpar eu produse rromanesti, ca sa sustin firmele din rromania?
NU.
Muncitorul roman e adeptul sintagmei LAS-O BA, CA MERGE SI-ASA. Firmele care fabrica pentru rromania nu respecta nici o norma de calitate, consumam E-uri pe paine si din paine, primim nesimtire cand ne ducem produsele la service, ne injectam in vena produse expirate din farmacii. Pentru ca merge si asa.

NU.
Sa dea faliment. Sa simta cum e sa moara de foame. Si din cenusa lor sa renasca o industrie si un comert civilizat. Asa cum e in tarile care au trecut prin asta. Si atunci, cand oamenii vor sti ca munca trebuie sa ofere plus valoare pentru a primi valoare, abia atunci voi cumpara produse rromanesti.

Pana atunci le prefer pe cele bune, de calitate, din strainatate.

Imaginea: carpati.go.ro

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.