Mai demult am avut ideea de a scrie o carte despre cum actuala iterație umană nu ar fi prima și nici ultima, avand în vedere cele 4.543 miliarde de ani pe care îi are pământul. Dacă vă gândiți la modul cum e comprimată istoria umană, versus imensitatea celor 4,5 miliarde de ani, gândiți-vă că omul modern, diferit de primată, este pus undeva acum 300 000 de ani, iar începutul evoluției divergente dintre primate și umanoizi undeva între 3 și 5 milioane de ani. Milioane. De ani. Versus cele 4.5 miliarde. Dacă nu înțelegeți diferența, ca să numeri până la un milion, 1 pe secundă, ți-ar lua 11,57 zile. Ca să numeri până la un miliard, 31,7 ani. Cam asta e diferența, la scară istorică. Prin urmare, e perfect posibil ca, doar în ultimul miliard de ani, să fi existat și dispărut civilizații, fără nicio problemă și fără absolut nicio urmă. Și nici măcar nu ar fi trebuit să fie umanoizi, ci orice. Cristale, ciuperci, păsări cu mânuțe, enți, absolut orice ar fi fost posibil.
Cât despre actuala civilizație… putem dispărea din istorie și memorie atât de ușor și atât de rapid.
Și asta doar dacă luăm în calcul o deflagrație nucleară care ar nimici 90% din viața de pe pământ. Ar mai rămâne doar câteva milioane de oameni, cei mai rezistenți la radiații și cei mai adaptați. Probabil și câțiva intelectuali, dar majoritatea vor fi brutele care pot supraviețui prin violență.
Lipsind inteligentele, inventica, absolut orice urmă de știință ar dispărea, în timp. Sigur, vor mai exista cei care au un radio vechi, cu care încearcă să vorbească și să caute urme de viață, dar durata lor de viață se măsoară în ani. Câți dintre voi știu să fabrice un rezistor? Sau un transformator? În doar câteva generații, orice urmă a existenței electricității, electronicii, ar dispărea, ar exista doar ca magie sau ca apanaj al cultului religios majoritar care va prelua puterea.
Clădirile moderne dispar în maxim 200 de ani. Lipsa întreținerii și lipsa capacității de a produce fostele metode moderne de construcție duce ca, în maxim 200 de ani, totul să ajungă la nivelul de praf. Beton, cărămidă, sunt materiale care se distrug în timp, efectiv orice casă, bloc, construcție va ajunge la nivelul de bucățele de material. În 2-300 de ani nu va mai rămâne nici măcar o urmă din orice este făcut din materiale moderne, inclusiv oțel, fier, totul va fi adus la nivel bazic. Construcțiile ulterioare pot fi doar din lemn sau pietre. Lemnul va exista, evident, din belșug, pentru că pădurile vor prelua spațiul eliberat de oameni.
Civilizația, așa cum o știm, nu va mai exista. Lipsa metodelor de comunicație, inclusiv lipsa capacităților de transport pe distanțe medii și lungi va duce la apariția unor enclave statale mici, în jurul reperelor geografice importante cu resurse tip apă sau pământuri cultivate, dacă va mai exista agricultură, pentru că, în mod normal, oamenii vor alege ce e mai simplu. Iar cel mai simplu mod de existență va fi cel de vânător, pentru că animalele, în lipsa prădătorului suprem, omul, se vor înmulți în mod necontrolat, inclusiv cele considerate acum domestice. Și nu ai de ce să cauți metode de îmbogățire a alimentației, când hrana ușor accesibilă prin ucidere e mai la îndemână. Lipsind navigația și cunoștințele de navigație, nu va exista comerț, ci doar expediții de pradă și jaf, în noi teritorii, după ce vechile teritorii vor fi sleite de hrană.
Religia, evident, va prelua puterea supremă, în toate enclavele și va contribui la îndobitocirea rămășițelor umane rămase. Miturile salvatorilor ce vor coborî din cer spre salvarea lor vor înțesa capetele abrutizate, toate eforturile și capacitățile de hrană se vor concentra în mâinile preoților, care le vo distribui cu parcimonie.
Evident, nu va mai exista medicină, prin urmare orice boală contagioasă nouă va ucide fără discernământ, vor rezista, iarăși, cele mai puternice organisme și cele mai adaptate, reducând numărul și așa mic al supraviețuitorilor. Și, rețineți, vorbim de un orizont temporal de doar câteva sute de ani, adică nimic.
Cu condiții propice, este perfect posibil ca, într-o mie de ani, din falnica civilizație umană, să rămână doar o mână de oameni, undeva în Africa sau în Amazonia, care să se adapteze la viața arboricolă, de culegători vânători, al căror limbaj să se degradeze la nivelul unor sunete guturale absolut necesare pentru supraviețuire și atât. Hainele vor fi doar la nivelul de piei de animale care să acopere trupurile în caz de frig și cam atât. În 100 000 de ani, noile maimuțe homo sapiens vor începe să călătorească prin lume, căutând hrană și descoperind focul.
După care, în alți 300 000 de ani, un blogger va scrie despre posibila distrugere a supremei civilizații atât de vechi, din spatele unui monitor lichid, pe tastatura adaptată celor 16 tentacule din jurul corpului reticular, amintindu-și despre momentul când sepiile, strămoșii comuni ai civilizației, au ieșit, pentru prima dată, din apă.
NOU
Hai, weekend placut la toata lumea daca e!
NOU
Mă întreb dacă articolul e bazat pe ficțiune sau pe amintiri reprimate, considerând vârsta sursei. Probabil vom avea confirmarea dacă vedem din greșeală vreun articol despre emag și plasele antipterodactili.
NOU
În poză cam prea netedă pielea pentru un bloger de succes, dacă e să mă întrebi pe mine. Cred că bagă bitter suedez la greu, cam ca nea Nelu Cotrocelu. Ori are sub suta de ani, una din două.
NOU
Vai, dar cum, omenirea nu se va indrepta spre spatiu, spre cucerirea spatiului?
Noooooo, n-are cum sa fie cum spui tu, dom’le!!!
NOU
Amintiri din paleozoic by Arhi.
NOU
și Idiocracy era film artistic în 2006…
NOU
Nu am cum 2 mâini verzi!
Mike Judge a avut de multe ori dreptate și în Beavis and Butthead când făcea mișto de “muzica” și “artiștii” creați. Și s-a îndeplinit!
Doar că nu e politician, nivelul lui de ironie e prea avansat pentru votanți. Dar genul ăsta de om ar fi eficient ca rege/președinte/premier!
NOU
Mike Judge este fizician.
Un fel de Iohannis combinat cu Patapievici.
NOU
Nici o grija, Ion Iliescu le va povesti oamenilor peste 2 secole cum era in jurul anilor 2000….
NOU
Desfaceți beri cât mai e timp, hai noroc
NOU
imi placea mai mult cand puneai gagici vinerea
NOU
Seniorul e deschis la tendințe artistice noi, doar că a avut un ușor lapsus pe bază de vârstă: a pus tentaculele, dar a omis gagicile.
NOU
mie-mi pareau mai interesante cele cu infos despre adhd.
NOU
@Lucifer stai calm, tu esti din aia mai putin destepti care va supravietui
NOU
De la o vreme… se usucă și cade.
NOU
Ascultati la Nea Ilie, vorbeste experienta!
NOU
Nea Zăpadă, mai ții bre minte când… adică ce zic eu, că la matale nici în memorii nu se mai scoală.
NOU
Văzuşi, bre, ce cățel frumos am?
NOU
V-am zis că are probleme cu memoria?
Noi vorbim de sulă sculată, el “Văzuşi, bre, ce cățel frumos am?”
Acuma spuneți și voi…
NOU
O dată scrisei și io, atunci nu văzuși. Bă, ce uom!
NOU
Pai daca vorbim de omul modern si de inceperea formarii civilizatiilor ne putem referi doar la ultimii 40.000 ani.
Cam atat a fost tot, primele animale domesticite, prelucrarea metalelor, agricultura primitiva si primele asezari permanente.
Raportat la varsta sistemului solar – nici macar o secunda nu insemnam.
Ne gandim ca am creat ditamai civilizatia, ca avem masini, roboti, comunicatii, aeronave si vapoare imense, dar in fata unui asteroid mititel de cateva sute de metri suntem pa toti.
NOU
am urmarit si eu o vreme discutiile pe tema asta si concluzia a fost ca probabil suntem in prima iteratie pe planeta asta.
urmele fizice vizibile (cladiri, scriere) ar putea sa dispara dar genetic ar ramane urme. In codul uman sau in in cel al plantelor, animalelor impactate de potentialele civilizatii (mancare/simbioza). Ar mai ramane urme chimice prin roci, gheata, atmosfera.
culturi umanoide au fost, desigur si potential culturi din alte specii dar nu la nivel de civilizatie (cat de cat avansata), chiar daca timp ar fi fost.
Daca ar fi fost ar fi avut nevoie de un numar semnificativ de indivizi astfel incat sa poata sustine inovatia si asta ar avea impact peste tot.
Apar umanoizii ->se poate vedea cum dispare megafauna.
Apar plantele-> vedem depozitele de carbune.
Apar ciupercile care descompun celuloza -> se termina cu formarea depozitelor de carbune.
Apar algele -> apare oxigenul in atmosfera.
Ideea e ca nu trebuie sa ai neaparat dovezi ale civilizatiei ci poti observa impactul potential. Impactul ala ramane si dupa sute de milioane, miliarde de ani. Si din ala nu avem dovezi ca a fost.
Povestea unul ca poti sa iti imaginezi o infinitate de planete locuite de forme de viata inteligenta prin galaxie pana cand vorbesti cu un biolog – biochimist/genetician si atunci perspectiva e mult mai sumbra.
NOU
Anumite sectiuni din text par ca fac referire la tabara de vara AUR
NOU
A scris Jules Verne o nuvela pe tema asta, Eternul Adam. Pt. nivelul sau, e cam slaba.
NOU
“Aftermath: Population Zero – The World without Humans” (free on youtube) – este un documentar genial care prezintă cât de rapid se vor degrada urmele civilizației umane odată ce natura își reintră în atribuții.
Oamenii sunt un cancer pentru planeta asta, prin modul în care ne răspândim și consumăm resursele.
Tehnologia ne-a făcut atât de dependenți de viața actuală încât o explozie solară care ar “prăji” toate electronicele de pe pământ, ne-ar readuce rapid în peșteri.
Și nu știu cum să-ți spun, dar dacă mă lași singur într-o pădure cu doar un topor… nu sunt sigur cât de repede îți pot trimite primul meu email !
Și pe final, gluma aia cu planetele:
După nenumărate orbitări în jurul soarelui, Marte și Pământ se întâlnesc undeva în spațiu, una aproape de cealaltă. Marte, văzând Pământul supărat întreabă:
– Ce ai pățit frățioare ?
– Eh, nimic… mi-au ieșit Homo-Sapiens !
– Stai liniștit, frate… și eu am avut… trec !
NOU
Cladirile dispar complet in 200 de ani. Bullshit. Avem cladiri de sute de ani, si monumente de mii de ani.
Betonul armat nu se dezintegreaza de la sine. Caramida produsa modern nici atat.
Materialele moderne nu sunt de fapt moderne, cum nu este nici procedeul de obtinere.
Fierul este extras si exploatat de mii de ani, bronzul inca dinainte.
Betonul este nisip, apa si ciment. Cimentul se produce prin concasare relativ usor.
Ai fier, ai unelte, inclusiv cuie, scoabe, etc necesare in constructii, iar lemnul la imbinari naturale, reglat cu dalta exista dintotdeauna.
Sticla se produce relativ usor. Hartia la fel.
Documentele vor ramane deci mult timp, si daca nu va mai exista lemn, va ramane pictura (Lascaux, Altamira, etc.)
Von Daniken este un cretin patentat. Nu au existat alte civilizatii, inainte de noi, nici unele extraterestre.
Evolutia vietii in timpul celor 4.5 miliarde este bine documentata si bine demonstrata, daca stim cand au aparut primele conglomerate multicelulare, stim si cum s-au ramificat, cum au evoluat, cum au dus la hominizi.
Da, este usor sa cazi in capcana lui “ce ar fi daca ?”, dar scriitorii de SF si scriitorii in general sunt doar niste ratati cu imaginatie si talent, care ar fi murit de foame in campul muncii “reale”.
NOU
“Aftermath: Population Zero – The World without Humans” (free on youtube)
Băi prietene, te provoc să te uiți la documentarul ăsta!
Nu te contrazic cu nimic, te provoc (rog) doar să te uiți, după care vreau să stăm de vorbă!
Problema este că tu nu o să te uiți, pentru că tu deja le știi pe toate.
Văd la tine toate atributele majorității speciei umane și din cauza asta nu-i dau nici o șansă!
Repet: Tu nu o să te uiți la documentarul ăsta pentru că nu îți coafeză ție ideile. Ești fix genul de om care nu își rupe 1h din viață ca să se educe / documenteze, în schimb poate petrece zile întregi să mă “educe” pe mine… pentru că îi place foarte mult să se audă vorbind.
Piramidele sunt clădiri care au rezistat mii de ani pentru că sunt făcute din piatră (și multe atestate spun că au avut vârful poleit din aur – doar că s-a furat de-a lungul timpului).
Fără să fie vopsit împotriva coroziunii, turnul Eiffel s-ar pune la pământ în câteva sute de ani. Poduri, construcții, clădiri… fără îngrijire (mentenanță) nu au cum să reziste forțelor naturii.
Plătesc Patreon la Arhi pentru două luni de zile dacă tu te uiți la documentarul ăsta și îmi dai voie să vorbim ulterior despre acest topic. Te bagi?
Eu sunt deschis la orice discuție și recunosc că nu știu nimic. Tu în schimb…
NOU
Prietene, mi se rupe ce platesti tu si cui, e irelevant. “Documentarul” ala pe care ma tot rogi sa il vad , l-am vazut de acum 15 ani, si e la fel de prost si azi pe cat a fost atunci.
E SF.
In primul si in primul rand, toata partea despre distrugerea cladirilor pleaca de la premiza ca acest fenomen ar aparea dupa o apocalipsa nucleara sau poluare masiva, dupa care ar urma ploi acide.
Nu are sens sa intru in ineptia conceptiei populare conform careia o apocalipsa nucleara ar aduce musai ploi acide, ca esti evident depasit, iar ploile acide datorate poluarii sunt un fenomen izolat care va deveni sporadic in urmatorii cativa zeci de ani.
Pe scurt, fara ploi acide, si nici atunci nu e deloc sigur ca efectele ar fi cele din “documentar”, nici vorba de cladiri care se descompun in praf in cateva zeci sau sute de ani.
Pari genul de individ care crede teorii ale conspiratiei, am dat deja exemplul lui Daniken, dar tu probabil ca pui botul si la Pavel Corut…
Iar in general, nu ma uit la documentare, asa e, pentru ca imi petrec mult mai mult timp citind si documentandu-ma, si am uitat deja mai mult decat vei afla tu din documentarele alea penibile de pe youtube.
NOU
Mă uit și tot recitesc comentariul lui *boglous* de mai jos!
Am și uitat despre ce vroiam să mă cert cu tine. Poate mi s-a atins o coadă sensibilă și am răbufnit! Îmi pare rău!
Mă duc să mai citesc odată, pare foarte bine documentat.
NOU
Un articol interesant care a generat ceva comentarii răutăcioase, dar era de așteptat.
NOU
oameni fff rai
NOU
Nu știam că “realisti” e sinonimu’ lu’ “răi”. Omu’, cât trăiește, învață.
NOU
Nerdy comment:
In termeni generali, dpdv geologic istoria Pamantului este destul de bine cunoscuta. Au existat 5 extinctii majore, limitele lor stratigrafice sunt stiute si exista dovezi fosile pentru determinarea biotopului din fiecare perioada dintre extinctii. Desi este posibil sa fi existat o civilizatie avansata in trecut, este foarte putin probabil sa se fi intamplat. In primul rand nu prea ar fi o avut o fereastra propice de dezvoltare. Excludem fara nicio retinere Precambrianul, care acopera cam 85% din istoria Pamantului (4.5 mld ani – 540 milioane ani), pentru ca nu existau organisme complexe, nu aveau creier, nu aveau senzorialitate avansata, biosfera era dominata de organisme unicelulare. Si, cel mai important, nu exista oxigen, care a inceput sa se formeze cu aprox 2.4 mld ani in urma (marea oxigenare).
Ar fi putu exista o sansa in Paleozoicul tarziu (in special Carbonifer si Permian ), cand a avut loc o explozie a diversitatii faunei marine si terestre, dar nu exista absolut nicio dovada fosila sau stratigrafica in acest sens. Cand spun dovada stratigrafica ma refer la faptul ca in fiecare era geologica exista depuneri specifice, care se regasesc in strat subtire sau mai gros in multe parti de pe glob. Asa si-au dat seama oamenii de exemplu, de extinctia dinozaurilor la limita Cretacic-Paleogen(K-Pg), acolo unde au gasit aproape pe tot globul un strat de iridiu care n-avea ce cauta acolo decat daca provenea de pe un meteorit.
Ar mai fi apoi era Mezozoica (Triasic-Jurasic-Cretacic), cand teoretic ar fi putut evolua fiinte inteligente. Nu hominizi, pentru ca mamiferele nu s-ar fi putut dezvolta la un asemenea nivel in umbra dinozaurilor, ci probabil niste dinozaurieni care sa se constituie intr-un fel de societate mai avansata. Daca ar fi aparut aici o asemenea civilizatie, extinctia K-Pg+vulcanism+tectonica placilor ar fi putut-o sterge complet. Insa, ar fi trebut sa gasim in stratigrafia sedimentara anomalii de izotopi C13, straturi de cenusa, metale grele, oxizi industriali, aliaje sau compusi ce nu apar in mod natural, izotopi nenaturali de uraniu sau plutoniu. Avand in vedere ca la limita K-Pg se gasesc stratul anormal de iridiu, sferule si tectite, funingine, toate provenite din prabusirea meteoritului dar nimic altceva in rest, putem presupune ca, desi unii dinozauri ar fi putut avea un nivel de inteligenta ridicat, ei nu au format totusi societati tehnologice sau industriale.
Au mai ramas Paleogenul, Neogenul si Cuaternarul (66 mil ani -prezent), un trio care este candidatul real pentru dezvoltarea unor civilizatii dintr-o evolutie paralela cu homo sapiens. Iar acestea chiar au existat, desi e greu sa le numim civilizatii, ci mai mult societati tribale. Insa, din diferite motive, care inca nu sunt foarte clare, au disparut prematur, fara sa apuce sa se ridice prea mult. In plus, vorbim de o perioada “recenta”, chiar si in timp geologic, in care chiar si un eveniment de extinctie globala nu ar fi putut sterge absolut orice urma. In plus, cele mai vechi carote de gheata (800000 ani) nu arata niveluri anormale de CO2, metan (efect de sera industrial), urme de aerosoli industriali, izotopi radioactivi, microplastice sau compusi sintetici.
Deci da, e frumos sa ne gandim la niste civilizatii disparute, eventual mai avansate decat a noastra, dar din pacate cred ca ramane doar la nivel de science-fiction.
NOU
ah ce comentariu misto
NOU
Nimeni nu ia în calcul Precambrianul Târziu. Avem dovezi despre existența lui în jurul anului 2025 după Hristos măcar în zonele: Bârlad, Mizil, Roșiori de Vede, Caracal.
NOU
Rămâne varianta cu o forma de viață inteligenta care s-a dezvoltat pe Marte (sau cine știe pe unde), apoi a migrat pe Pământ și a interferat cu evoluția primatelor 🙂 Mai târziu au fost denumiți annunaki.
NOU
da, venind de pe planeta Nubiru, deschid acum filialanla marea neagra
NOU
O bună parte vin de pe planetele surori, Iabiru și Dabiru. De pe Nubiru, doar o minoritate mai descurcăreață și, uneori, mai neagră.
NOU
Doar atat va las: en.wikipedia.org/wiki/Of_Ants_and_Dinosaurs