Ok, tipul ăsta va avea de suferit de pe urma gestului său. Mi se pare normal, eu dacă aş fi în locul părintelui acelui copil, m-aş duce la şcoală şi l-aş bate de s-ar răhăţi pe el.

Dar, dar, dar. De ce se ajunge la aşa ceva? Şinoi am fost elevi. Eu cel puţin am făcut liceul CFR din Giuleşti, aproape de cartierul 16 februarie. Ori dacă nici ăla nu a fost liceu de golani, înseamnă că nu au mai existat asemenea licee în Bucureşti. Nu ziceţi aia cu părinţii cu bani, că şi atunci erau tipi cu bani şi copii de bani gata, nu s-au inventat în epoca youtube.

Şi adevărat, era plin de tipi uber fioroşi, bătăuşi, ciori din cartier, tipi de 2 metri în clasa a 10 a, de la echipa de volei, ieşeau nişte bătăi crunte în spatele liceului, la şinele ferate, cel puţin o dată pe săptămână fugeam până la gară, urmăriţi de băieţii din zonă.

DAR LA ORE NIMENI NU ÎNDRĂZNEA SĂ FACĂ PE DURUL. Nu învăţau, nu erau genii, nu veneau la ore, dar dacă unul din profesori încrunta o sprânceană, se lăsa liniştea.

În ce loc a dispărut lipsa de respect pentru profesori? Pentru că nu cred doar în vina copiilor. Copiii fac diverse gesturi şi reacţionează la stimulii pe care îi primesc din exterior.

Unde greşesc profesorii, de nu se mai pot face respectaţi?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

83 comentarii Adaugă comentariu

  1. Inainte era un climat de frica peste tot. Parintii se temeau de sistem, copiii de parinti, iar la scoala de profesori, pentru ca parintii se temeau si ei de profesori. Si profesorii de sistem. Ma rog, intelegi tu.
    Acum a disparut frica aia.

    • #2

      @Andrei: inainte, ce inseamna? eu am facut liceul dupa 1990

    • De şcoala primară nu zic nimic, dar în liceu noi încă ne respectam profesorii şi nu ne băteam cu ei. Adevărul e că aveam şi un profesor de educaţie fizică care practica aruncarea greutăţii şi era capabil de palme pe măsură (arăta ca un Piedone combinat cu Conan) dar nu dădea decât dacă era absolut necesar.

  2. Nu din respect se facea liniste, se facea liniste la frica de pedeapsa ce putea urma

    • #5

      @Smile: i se rupea aluia pula de nota scazuta la purtare, fii serios, ce putea sa ii faca? tipii de la clasa de volei erau niste imensi, cu palme cat lopetile, crezi ca se temeau de bataie?:))

    • Sigur nu e o solutie sa il umilesti 😉

  3. #7

    Problema cea mai mare e la parinti. Sunt o gramada care sunt parinti “din greseala”. S-a trezit muierea ca e gravida si gata, a turnat plodul. Dar nu s-a gandit nici unu` din familie ca “ba! copilu` nu inseamna doar sa am bani sa-i dau una sau alta. Copilul mai inseamna si timp petrecut, educatie, etc”. Dar cine dracu` sa se gandeasca? Unii care inca viseaza sa mearga prin crasme, cluburi si alte birturi de genu` asta? Unii care habar n-au ce inseamna a-i explica mersul lucrurilor unui copil de cativa anisori si care se enerveaza daca cel mic nu gandeste ca ei? Unii care au uitat ca si ei au fost mici?

    Mai gresesc si profesorii dar, de multe ori, copiii astia ar trebui sa si-o mai si fure peste nas si peste cur ca tare mult ar merita-o. Sa mai inteleaga dracului ca, in viata, cand ai chef sa fluieri, intai te interesezi daca se poate si dupa aia fluieri, ca doar nu esti pe tarlaua ma-tii.

    • #8

      @Cristi: da, e de preferat sa te relaxezi la tv, ca na, ce face fi-tu, baga si el un wow

  4. Părere semi-avizată, de om care a terminat astă vară liceul: Profesorii vin cu mentalitatea aia “eu sunt mai în vârstă, trebuie să mă respecți” care nu se mai aplică într-o societate suprapopulată de pensionari. În cadrul generației noastre, respectul se câștigă și nu ține cont de vârstă.

    Și acum, mai depinde și de calitatea omului pentru că au fost momente în care colegi de-ai mei i-au stins țigara în cur unei profe, dar și momente în care nimeni nu zicea nimic, ascultându-l pe profesor.

    A nu se înțelege că ridic în slăvi deschiderea ideologică a generației mele. Nu, majoritatea suntem niște giboni și orice excepție e destul de aspru oprimată (vezi înjunghieri și etnobotanice) dar articolul se lega de profesori

  5. #10

    Nu mai exista frica. Pe atunci se stia: daca am note proaste si note mici la purtare nu mai intru nici la facultate nici la politie/pompieri/etc. Deci o sa ajung ultimul maturator de strazi. Acum: avem 15000 de facultati particulare pentru care nu conteaza decat sa le dai bani.

  6. Arhi, eu incer as vrea ca toti profesorii sa fie foarte severi si dupa caz si mai “agresivi” dac anu cumva e deplasat cuvantul.

    Spuneai ca daca e normal ca profesorul sa fie penalizat, ca daca ar fi fost copilul tau batut ai merge la scoala si i-ai da peste costum la profesorul respectiv, Da, acelasi lucru il spun si eu sa fie penalizat, si DA, si eu cred ca i-as crapa capu in 2 sa imi bata cineva copilul.

    DAR

    Daca ar fi copilul meu … sincer nu cred ca ar face, sau s-ar comporta intr-un anumit fel incat sa se ajuga sa fie batut de un profesor. Oi fi eu mai naiv dr nu cred. Conteaza foarte mult educatia de acasa.

    In liceu am avut o pofesoara de franceza care in tot judetul e cunoscuta pentru agreesivitate 🙂 Da, a rupt cateva carti groase de capul unor fete (lovea fete in general, da sincer meritau fetele alea ceva mult mai grav la cum se comportau). Dar sincer la fiecare ora, era liniste, si sincer iti spun, nu de frica, ca multi se si distrau pe tema agresivitaii ei, era liniste din respect. Stia sa se faca respectata. Si agresivitatea insemna atat note mici cat si cearta (cand te certa te facea sa te simti …. iti ra f rusine, mai bine te-ar fi batut).

    Deci hai sa o lasm pe aia cu “nu se poate sa ajungem la bataie” … BA DIMPOTRIVA, daca cu vorba buna nu se poate s vedem cum e cu leatzu !

    • Cum să fie foarte severi dacă azi-mâine vei intra la închisoare dacă îi dai o palmă fiului tău?

  7. #13

    Probabil copii cresc intr-o societate in care invata ca orice este permis. Si mai mult nesimtirea si hotia reprezinta o cale de succes mult mai facila si mai eficienta decat respectul si munca cinstita. Asta vad in jurul lor pe strada, la televizor, in ziare. Tre’ sa fii smecher manca’tas.

  8. Inainte de ’89 sa zicem, dar as zice inainte de primul elev care dupa revolutie a sfidat un profesor si a vazut ca nu se intampla nimic.
    Si eu l-am facut dupa 90, dar provin din familie de profesori (parinti, bunici, etc.).
    Am vazut in schimb si profesori care domina efectiv elevul, pentru ca sunt dispusi sa se coboare de la catedra si sa discute cu elevul, nu sa vorbeasca spre el.

  9. #15

    Am avut si eu un profesor din asta in generala.De obicei era calm.A venit odata beat la ore si i-a dat unui un pumn in mandibula care s-a unflat.Nu s0a intamplat nimic.Nici ala nu era chiar cuminte.
    In liceu tot la fel un profesor nebun care injura.Director adjunct.Pana la urma si ei fac scoala mai frumoasa
    E mai distractiv asa.

  10. #16

    Este si vina profesorilor pentru ca au ramas cu metodele in anii comunisti. Nu mai merge cu pedepse colective si cu instigarea unora impotriva altora (gen elevul care controleaza tema si toarna tot). Plus ca sunt corupti: fac presiuni la clasa in scopul de ai face pe elevi sa vina la meditatiile lor.
    Este si vina parintilor pentru ca i-au cam abandonat si prefera sa le faca mofturile decat sa se mai implice in a verifica temele, notele sau a merge regulat la scoala. Deh, e greu!. Am ramas uimit cati romanii mint ca nu mai au timp deloc. Unii chiar au, dar prefera sa stea la telenovele si beri in timp ce copilul face o taiere de vena in grup in baie.
    Este si vina sistemului care le schimba legile mai des decat sosetele. In plus s-a desfiintat uniforma incurajand piţipongeala si cocalarismul in scoli. Dar nu le interzice portul aifoanelor si aibucuruilor la clasa. Programa scolara este o musaca ordinara. Ce sa mai invete?
    Este si vina politiei care a pus la scoli niste politisti-papagali, vai mama lor. Acolo trebuie niste “terminatori”, care sa aiba suportul legal de a interveni in forta si sa poata propune chiar excludereelevilor-problema si sa rupa oase printre tiganii care patrund in scoli si talharesc copiii. Pe o raza de 2 km in jurul scolilor ar trebui instituita stare de urgenta permanenta cu trupe de asalt, ca si asa freaca menta.

    • #17

      @culaie: unde dracu, ca in licee e pepiniera de vanzatori de droage

    • #18

      eu am terminat liceul acum 2 ani si uniforma intrase iar “in vigoare” 😀

  11. Eu pot sa spun ca am prin asa zisa tranzitie, in generala era frica aia de profesor daca profesorul iti spunea sa sari in cap pai cam sareai ca nu aveai incotro, dar la liceu lucrurile au stat altfel la unele ore ne comportam cum se comporta si profesorul cu noi, ne jignea il jigneam. Cred ca o mare vina o are profesorul ca nu stie sa se impuna in fata elevilor dar si parintii care nu prea dau pe la sedinte si ii mai si sustin in aventurile pe care le fac.

  12. Nu “profesorii” sunt devina, ci sistemul care ii face profesori. Ala care nu stie sa-si tina elevii sub control nu e profesor.

    • #21

      @Lenesu: word

    • #22

      Ei bine, nu toti profesorii sunt capitan de vas ca sa isi tina ‘subordonatii’ sub control. Inainte de toate, rolul lor e sa iti predea o materie, sa ti-o explice a.i. sa ramai macar c-o idee unde sa cauti daca te lovesti de asa ceva dupa ce ai terminat scoala.

      Am terminat si eu liceul ‘dupa 90’ – insa intr-un liceu decent de provincie – si da, am avut profesori slabi de inger la materia carora nu trebuia sa deschizi cartea acasa, atat de bine explicau lectia, si am avut si profesori `zbir` care ne faceau sa ne `cacam` pe noi de frica la ore dar la care invatam doar ca sa ‘trecem’.

      Deci … cum ar trebui sa fie pana la urma?

    • Ar trebui să fie o plăcere să înveţi, să o faci din interes propriu.
      Copiii ar trebui să fie conştienţi de plăcerea cunoaşterii.
      Profesorii ar trebui să fie devotaţi dezvoltării copiiilor, nu doar “muncitori în educaţie”.
      Părinţii ar trebui să nu mai zică “lasă cartea, că uite şi io am devenit om adevărat cu 4 clase”.
      Ar trebui schimbată mentalitatea şi atitudinea tuturor faţă de învăţătură.
      După aia ne-am trezit la realitatea din Rromânia…

  13. #24

    Sa va zic o chestie-copiii care sunt agresivi cu colegii de clasa sau cu profesorii la scoala au fost maltratati(batuti sistematic)cand erau mici sau sunt batuti in continuare-deci ei rezolva lucrurile cu violenta; deci e vina parintilor pana la urma!

  14. De aici cred că mai mult greşeşc părinţii la educaţie. Îi cresc în puf, le dau de toate, şi când ajung la şcoală se cred cei mai tari.

    Ieri, un coleg, i-a spus profului de fizică: “Nu mai comentaţi la mine, o să vedeţi peste câţiva ani când o să ajung fotbalist şi o să aveţi un sfert din salariul meu”. Urma să-i dea şi un pumn în cap profesorului..

  15. in ce cartier locuiai pe cand invati la CFR? am copilarit in Crangasi-Giulesti 🙂

  16. singurele puncte unde gresesc profesorii:

    – nu le dau 1,2,3 sau 4 si nu-i lasa repetenti atunci cand elevii habar nu au de nimic
    – nu ii iau de guler si ii duc la directiune cand fac prostii, cerandu-le sa li se scada nota la purtare si sa fie exmatriculati (evident, urmand procedurile legale)
    – nu se prea agreaza prin scoli ideea de a repeta clasa, scazutul notei la purtare si exmatriculatul elevilor pentru ca afecteaza imaginea scolii…

    Solutia e simpla:
    – nu stii, ramai repetent/corigent
    – esti obraznic, nesimtit etc ti se scade nota la purtare si/sau esti exmatriculat
    Sa vezi cum s-ar linisti ceilalti, iar daca nu, macar ai scapa de ei si pasezi problema in curtea celor care asa i-au crescut pe copii: la parinti

    • #29

      ideea e asa – ce spui tu e foarte corect. Dar:
      – in timp, asa s-ar duce in jos numarul de elevi – din ce in ce mai multi exmatriculati, mai multi corijenti – si eventual, din noua generatie, mai putin motivati sa vina la scoala;
      – daca numarul de elevi scade, o gramada de profesori raman fara obiectul muncii;
      – daca numarul de elevi scade, o gramada de politicieni trebuie sa “dea” explicatii de ce “calitatea” invatamantului scade in Romania (i.e. de ce nu mai avem atat de multi absolventi de facultate pe cap de vita furajera).

      Asa, [aproape] toata lumea e fericita: lumea are o diploma buna de sters la cur, statisticile arata bine, leafa merge …

      Ai inteles acum de ce nu se vrea o schimbare reala? Cu ajutorul ala de incalzire sau ce pana mea e – n-o sa se faca primavara. Dar macar e o incercare.

  17. @Arhi, înainte (însemnând înainte de 2000), dacă tipii cu palmele cât lopata ar fi mişcat un deget în faţa profesorului, şi-ar fi luat omor acasă, pentru care le scoteau părinţii scutire pe tot anu.
    Şi-ar fi făcut părinţii de râs. Nu baţi un om mare, un adult, un om cu carte. Este o ruşine.
    Acum, părinţii şi-ar bate copiii dacă aceştia le-ar spune că vor să se facă profesori, pe mine nu m-au bătut, dar maică-mea m-a ameninţat că aruncă cu omleta după mine.

  18. #31

    In liceu(2001-2005) aveam un profesor de matematica de care toata lumea se “temea”…era de ajuns sa intre pe hol dupa ce se suna cu catalogul in mana si sa faca doar un semn din deget sa treaca toti elevii in clasele lor si toti o faceau indiferent daca il aveau ca profesor sau nu.
    nu a dat niciodata intr-un elev si nici nu a injurat, era cel mai calm profesor.
    dar in clasa a XII-a(2005) elevii dintr-a IX-a erau deja generatia de mai sus….no respect… ii raspundeau cu …..haaaaaideti domn’ profesor….

    we are doomed

  19. Prietena mea e profesoara la un liceu din Timisoara… directorul zice in consiliul profesorilor:
    “Nu le mai scadeti nota la purtare ca dupa aia copiii se lasa de scoala”.

    Copii care fumeaza pe culoarele scolii, care intra si ies din clasa dupa cum vor, copii care au atatea absente ca nu ai loc unde sa le treci absentele…
    si atunci sa le dai 10 la purtare? Sa nu ii mustrezi? Sa nu le propui exmatricularea?
    WTF!? Pai si atunci cum sa ii pedepsesti pt. a putea sa iti faci ora? Mai ales daca esti profesoara la 23 ani, in liceu..
    Eu am avut din clasa a IX-a pana in a XI in fiecare semestru 8-9 la purtare si n-am lasat de scoala. Ca am fost de multe ori dobitoc si dormeam in banca e partea a doua.

  20. #33

    Arhi, oi fi facut tu liceul dupa ’90, dar nu ai avut modelele pe care le au copchiii azi. Nu stiai ce e aia sa fii “cool, frate”, nu ti-era stimulata agresivitatea prin desene animate cu caft si jocuri tip WOW. Nu stiai ce e aia sa fii “baetzash”.
    La toate astea, se adauga faptul ca probabil ai tai au petrecut timp cu tine si n-ai fost de capul tau.
    Eh, azi s-a mai schimbat treaba….

    • Ce treabă are World of Warcraft cu bătutul profesorilor???!!!

    • #35

      @neagrigore: predispune la prostire

    • #36

      @neagrigore: stimuleaza agresivitatea.

    • la fel ca handbalul? Sper să nu credeţi că fac pe prostu, dar jocurile pe calculator au la fel de multă legătură cu violenţa la copii, cum am eu cu fizica nucleară. Poate faptul că profesorii nu se descurcă foarte bine cu calculatorul să aibă legătura cu respectul pe care îl arată copiii faţă de ei, cu asta sunt de acord, dar că jocuri precum WoW sau CS duc la violenţă infantilă … este pur şi simplu copilăresc. Ar fi trebuit să jucaţi Redneck sau Postal, să vedeţi acolo violenţă …

    • jocurile nu fac pe nimeni agresiv. trebuie ca o persoana sa aiba din fabricatie o doza de nebunie care iese la suprafata dupa ce e expus unor stimuli.
      un om normal (eu) se poate juca pe computer de ani de zile (tot eu) si nu e deloc violent.

  21. un mic typo mai sus:
    tin minte, in clasa a V-a aveam un prof de istorie tanar. Tare de treaba, isi tinea ora fain. Dar tot aveam dobitoci in clasa care faceau baza de el, vorbeau, etc.
    Pana in momentul in care proful i-a futut o palma unui coleg cu pofta…si sa vezi, dupa aia orele de istorie erau cele mai faine. TOTI eram atenti.

    In I-IV invatatorul meu se plimba cu batul prin clasa… ne punea sa stam cu mainile la spate, liniste,e tc. Eram cea mai tare clasa din scoala la invatatura.
    Dar adevarat e ca la mate imi zicea invatatorul … daca nu inveti iti trag o palma de spargi tabla.
    sincer, eu sunt de acord cu metodele astea..atata timp cat sunt aplicate corect.
    C’mon, sa nu scazi note la purtare, sa nu-i tragi o palma peste ceafa… cum naiba ii inveti atunci sa se astampere?

  22. #40

    Inainte de toate, sunt curios cati din cei care-si dau cu parerea aici, sunt parinti la randul lor. Nu are importanta cat de mare e copilul, tot stii mai multe despre ce inseamna cresterea si educatia sa decat daca vorbesti din ce-ai vazut prin filme sau din ce-ai auzit de la altii.

    Eu am copil si stiu asa: trebuie sa stie ce inseamna respect, atat fata de mine si de ma-sa, cat si de ceilalti. Cu atat mai mult daca “ceilalti” sunt profesori pentru ca aia o invata o gramada de lucruri, nu eu si ma-sa (nu suntem nici unul mari olimpici la vreo materie sau sa avem mari studii de specialitate).

    P.S.: in legatura cu WoW… eu mai bag dar incerc sa ma controlez cat pot. Am cunoscut si latura de “addicted” si e a dracu` de nasoala, cand tragi linie si faci socotelile.

  23. #41

    Si eu zic ca in primul rand sunt de vina parintii.
    Si de ce era diferit “pe vremea noastra”? (chiar daca am facut liceul dupa 90).
    Pentru ca parintii nostri au fost crescuti intr-un alt sistem, in care i se spunea copilului ca profesorul trebuie respectat (in principiu ala era rostul scolii, sa invatam si sa ascultam de ce zice profesorul). Nu conta ca parintii erau secretari de partid sau muncitori necalificati in uzina, cand lua odrasla o nota mica sau facea vreo boacana, nu se revoltau impotriva profesorului ci ne puneau pe noi la zid sa nu mai facem alta data.
    Parintii de acum sunt in mare parte crescuti dupa 90, intr-o libertate prost inteleasa (am cazut in extremea cealalta a comunismului). Combinat cu faptul ca fiecare parinte crede ca odrasla e un mic geniu a dus la situatiile in care, atunci cand copilul ia un 4, nu numai ca nu il cearta pe copil, dar se revolta impotriva profesorilor “Da cine e mucosul ala de vine cu tramvaiul la serviciu, sa ii dea nota mica copilului meu care e de vita nobila, ca doar i-am luat sofer personal sa il duca si sa il ia de la scoala”
    Un exemplu (e adevarat dus la extrem) e aici:
    www.radiozu.ro/farse/farsa-uniforma-179

  24. @Arhi: la prostire da, dar la violenţă nu prea (I’m a Starcraft guy myself :D)

  25. vine de la parintii aia care au inteles ca democratie inseamna sa te comporti ca niste animale ca d-aia au murit tineri in 89 ca sa nu mai existe respect. e o vorba, cu prostia te nasti … sa ziceam ca e de la Dumnezeu, dar nesimtirea vine de acasa! 🙂

  26. Cu siguranță vei speria un puști cu o notă mică, mai ales când vezi că în bucurești este un primar semi-analfabet, un oier are milioane de euro și un juma’ de metru face mii de euro la nunți cântând cu dezacorduri gramaticale.

    Dap.

    Fiți siguri că fiecare dintre noi am fost priviți de generația anterioară nouă fix cum îi privim acum pe elevi.

  27. Ce pot sa zic copii din ziua de azi atat … is praf tandari niste maimute retardate si cu mint5ea la hi5/facebook si inca din cla a 8 daca nu mai jos sa aiba Iphoned lant de haur si Blugi D&G …. ce poti sa le ceri unor astfel de animale ?

  28. inainte cand luai 2 iti faceau parintii tie scandal. acum daca iei 2 se duc parintii la prof sa faca scandal

  29. #47

    Total de acord ca magarul trebuie sanctionat,insa stii ce e cal mai grav…??? Ca uneori se intampla sa fie invers…vezi imagini socante in care un ditai prostul de elev bate o profesoara…Personal am vazut 2 astfel de clipuri si sincer daca as fi fost acolo cred ca le-asi fi rupt capetele tembelilor………In fond lasa-ma cu elevii din ziua de azi……(nu ca as sustine directorul ala insa fum fara foc nu iese)

  30. din articolul asta se iveste inca o intrebare: de ce este invatamantul obligatoriu?
    ia sa fi fost elevii obraznici exmatriculati fara posibilitatea de a se reanscrie la o scoala de stat !
    sa vezi cum tacsu; rupea cureaua pe ei decat sa dea bani la particulara. Asta in cazul in care era acceptat de scoala aia…

  31. Păi, unde, ai 100 de absenţe, vii la şcoală, faci scandal, şi pleci liniştit. Ştii că diriga te va scăpa de belele că doar ea încheie situaţia şcolară.

  32. #50

    Normal, acum, profesorul fiind considerat un mediator intre elevi, e ca la unele emisiuni unde sunt scuipati diversi moderatori :))
    Circula o poza pe net gen: inainte mama isi intreba copilul daca s-a purtat frumos cu profesoara, iar acum il intreaba daca profesoara s-a purtat frumos cu el 🙂
    Anyway, se presupune ca profesorul rezolva conflictele intelectual, nu fizic. Acum, ce exemplu educativ e profesorul ala care aplica o corectie de ajunge elevul in spital?

  33. #51

    Eu vad 2 cauze principale in problema asta.

    1. Parintii. Russel Peters prezinta cel mai bine treaba, mai ales unde vorbeste de parintii lui www.youtube.com/watch?v=Nn5jlrxcpkI

    2. Principiul de baza la romani “ma descurc eu” si hop se da cu spaga la director/profesor – doar profesorii sunt prost platiti si in Romania e ceva normal sa iti rezolvi problemele cu o spaga, doar, deh, “romanu’ este descurcaret”. Nu conteaza ca le scazi nota la purtare elevilor sau ii lasi corigenti cata vreme numai fosilele din sistem nu mai raspund la “stimulente”.

  34. #52

    Arhi, oi fi facut tu liceul dupa ’90, dar anii in care te-ai format au fost inainte de ’90. Nu e normal ca un elev sa isi bata profesorul (cum se intampla acum), categoric, dar nici ca un profesor sa isi bata elevii (cum se intampla inainte). Invatamantul a sarit din lac in put.

  35. #53

    Solutia ar fi sa lasi elevii dobitocii sa fie si mai dobitoci, asemenea parintilor lor. Cand un tampit de parinte nu-si poate tine singurul copil in frau acasa, acesta are pretentia sa-l faci geniu atat pe-al lui cat si pe alti 30 de cretini manelisti, eventual si cu un salariu de 550 lei/luna!

  36. E un scheci cu Carlos Mencia pe tema asta – se refera la situatia din America, da’ e perfect aplicabil si la noi. In esenta:

    Acum, copilul vine acasa de la scoala, plangind; prima intrebare pe care o pune parintele: “Ce TI-au facut?”
    Pe vremuri, copilul venea acasa de la scoala, plangind; prima intrebare pe care o punea parintele: “Ce AI facut?”

    Eu am terminat liceul in 2000. Un liceu mediu, sa zicem, intr-un oras mediu, clasa de informatica – zice-se, cei mai buni din liceu, dar si cei mai capabili de blestematii.
    An avut cativa profesori pe care i-am respectat:
    – profa de mate, care te facea de cacat cu cuvinte frumoase daca ii deranjai ora; dupa primele experiente, preferai sa taci dracului din gura decat sa te faca de ras
    – profu’ de fizica, un gagiu cu o voce tunatoare si o palma pe masura (facuse box in tinerete); eu am fost intotdeauna praf la fizica, dar asta stia sa explice lectia si asa au fost si capitole pe care le-am inteles; daca te punea dracu sa faci tambalau… apoi nu ne freca inutil, stia ca majoritatea n-aveam niciun interes in materia lui.
    – profa de info, o doamna adevarata, care stia meserie pana peste poate si stia sa predea
    – profa de franceza, fosta hippie in tinerete, prietena noastra in randu’ corpului didactic; la prima ora (noi eram “incepatori” la franceza) ne-a rugat sa nu chiulim in masa la ora ei, ca sa nu intram in belele – rezultatul a fost ca se chiulea prin rotatie, cate 2-3 dintr-o grupa de 15, absente nu se puneau, nimeni nu se supara; ba chiar am invatat si ceva franceza

    Am avut si profi idioti, ca dirigul (prof de biologie) – fost instructor de pionieri pe vremea lu’ Ceasca, nu realizase ca timpurile s-au schimbat. Dar, una peste alta, liceul a fost o perioada superba – mult mai misto decat facultatea, cand aveam deja serviciu, responsabilitati etc…

  37. Primo: Ati cam deviat. Vorbiti de liceu si de elevi de 2m cand de fapt este vorba de un copil de clasa a-VII-a.
    Secondo: Indiferent ce face un copil nici un profesor din lumea asta nu are dreptul sa il loveasca (excludem cazurile in care un profesor ar trebui sa se apere de loviturile unui golan)
    Fiul meu avea la un moment dat un profesor de sport care ii pocnea pe unii dintre ei la modul golanesc, un ochi vanat, o buza sparta, etc. Nu am avut probleme, dar m-am dus preventiv si am discutat, i-am dat o carte de vizita si i-am spus ca daca il deranjeaza vreodata fiu-meu cu ceva sa ma sune, daca se atinge de el il bag sase luni in concediu medical. Ne-am inteles foarte bine.

  38. #56

    Intamplare la clasa a III-a; un elev cere voie la cos sa-si duca servetelul in care isi suflase nasul; ok, zic; in drum spre cos se razgandeste si-si arunca “productia” in fata unei colege; ii spun: “sa-ti fie rusine!” Alt coleg: “Dar stiti ca nu aveti voie sa ne jigniti, d-na profesoara”. Clasa a III-a, repet! Ce sa mai zici de vreo scatoalca, ceva?

  39. #57

    La baza fenomenului “lipsa e respect fata de profesor” sunt multe probleme de naturi diferite.
    In primul rand, la nivel social, scoala in romania nu mai reprezinta o garantie a succesului in viata. Pentru a reusi in Romania, scoala e doar “nice to have, not a must have”. Iar asta influenteaza felul in care parintii isi invata copiii despre respectul fata de scoala si profesor. Nu se mai pune asa mult accent pe “du-te la scoala mama, asculta de profesor si o sa ajungi mare”, pentru ca realitatea arata ca nu-i chiar asa. In plus, lipsa de respect fata de autoritati e un fenomen la scara mai mare in Romania. Totul poate fi luat in deradere, la misto. Copiii invata de mici atitudinea asta, nu neaparat constient.
    Doi la mana, adolescentii vor fi mereu “cu probleme”, de pe la 14-15 ani vrei sa fii cool, impotriva sistemului, iar rabufnirile astea se vad mai ales la scoala, unde un copil isi petrece majoritatea timpului. Dar, aici intervine pregatirea profesorilor, daca esti profesor de liceu ar trebui, teoretic, sa fii si un foarte bun pedagog.
    Eu nu cred in respectul invatat prin frica, a functionat in sistemul comunist pentru ca nu doar scoala, dar absolut orice autoritate a statului s-a impus prin frica. Frica era un fenomen national. Dar mai devreme sau mai tarziu tot ajungi la revolutie. Ori in alte tari, pedepsele violente asupra elevilor au fost scoase de mult timp in afara legii. Si totusi, vezi rar scandaluri, elevii isi respecta profesorii. Ideea e ca faza cu respectul se aplica reciproc. Un elev isi va respecta profesorul daca si profesorul, la randul lui, respecta elevul. Aici gresesc multi profesori, frica nu mai tine loc de respect, iar multi profesori nu stiu sau nu vor sa invete sa se impuna altfel.

  40. Respectul nu se impune prin bataie, se castiga prin informatiile pe care i le dai copilului, prin capacitatea ta de a te cobora la nivelul lui, de al intelege, si de a te face inteles.
    Nu putem compara generatia de azi, copii sau adolescentii de azi cu noi, e total eronat. Noi nu aveam acces la informatie, decat la scoala si la ce mai citeam in rest, ei s-au nascut cu televizorul mergand si cu degetele pe tastatura. Problema e ca informatia lor nu le ofera o sacara de valori normala ci una total deplasata, in care banii pot cumpara orice. In plus parintii din ziua nu isi mai fac timp pentru copii lor, lucreaza prea mult sau ii abandoneaza si pleaca sa lucreze in alta parte, cei fericiti stau cu bone, cei nefericiti se cresc unii pe altii. Profesorii pe de alta parte , se impart in doua categorii: cei vechi si cei noi. Profesorii “vechi” nu se pot adapta la conditiile de azi, totul ii depaseste, nu mai au nici un chef sa o ia de la zero, sa se documenteze mai mult decat nivelul manualului. Profesorii “noi” nu au metoda de lucru, nu stiu sa impuna respect, sunt calcati multi in picioare. Sistemul educational nu ii ajuta pe nici unii, pentru ca scolile sunt punctate in functie de performanta, una dintre ele fiind nr de elevi inscrisi si numarul de elevi absolventi, asa ca……totul pana la urma e un cerc vicios.

    • respectul se castiga prin frica. filmele alea americane in care un alb dreseaza o clasa de negri sunt niste mari iluzii si dezamagiri. la americani daca nu iti respecti profu’ nu-ti da note bune, daca nu iti da note bune nu te duci mai departe in viata, daca nu te duci mai departe in viata ajungi la american idol si incerci si daca nu castigi speli vase alaturi de fratii mexicani.

  41. Vina este impartita, o parte apartine parintilor. Daca copilul a fost pedepsit (lovit, amenintat, nota proasta) parintele vine la scoala si se cearta cu profesorul, directorul ca prin ce drept isi permit ei sa ii faca educatie copilului propriu si personal. Pe vremea mea daca tata era chemat la scoala pentru ca am fost urecheat sau am luat un 4, imi primeam portia si de la el si isi cerea scuze de la profesor pentru prostia mea.
    Au trecut vremurile in care respectul era castigat prin frica si teroare, acum respectul profesorul trebuie sa si-l castige. Dar nu are cum, atata timp cat autoritatea si imaginea lui este deriorata de absolut toti: Parinti care pentru orice nedreptate facuta de profesor copilului merg la scoala si fac scandal, in loc sa-si invete proprii copii sa-l respecte pe profesor. Copii carora li se arata ca pot sa faca ce vor ca ii scapa mamica. Sistemul care trage balanta tot mai mult spre aceste libertati si drepturi ale copilului. Statul care da salarii de cacat unui profesor si atunci cei care ajung in sistem nu sunt cei mai pregatiti ci cei care nu sunt calificati pentru posturi mai banoase si mai calificate. Si nu in ultimul rand profesorul, pe care nu-l mai intereseaza rezultatul muncii lui, ci doar sa treaca ora sa-si primeasca putinii bani.
    Fiecare scoala incearca sa restranga nr. notelor scazute la purtare si a exmatricularilor pentru a salva imaginea scolii. O imagine buna mareste si creeaza o competitie atat intre elevii care vor sa se inscrie la aceea scoala=> parinti mai banosi/predispusi sa sustina mai mult financiar scoala; cat si profesori care vor sa predea acolo, crescand nivelul calitatii predarii. Datorita acestui cerc vicios sunt gratiati exmatriculatii, sa nu mai vorbim de forma sistemului care dupa 3 exmatriculari considera acei copii handicapati si nu ii mai obliga/ofera sansa la educatie.

    Invatamantul este cea mai profitabila afacere, 1 leu investit azi in invatamant iti va aduce peste 10 ani 100 de lei. Deoarece baza este instruirea acelora care in viitor vor produce. In Romania, din pacate, invatamantul este considerat ca un consumator de bani si nu un producator.

  42. #61

    Copiii devin din ce in ce mai prosti. Nu e gluma… si sincer imi pare rau ca 97% din copii dunt niste maimutze retardate… ca o maimutza normala e cu mult mai desteapta decat ei.

    Asta e singura concluzie. Sunt niste dihanii retardate, extrem de insolente si nesimtite… si pe care e ilegal sa-i bati. Daca un adult ar face ce fac ei si-ar lua bataie pe strada/in bloc/in colectivul unde activeaza garantat. Da’ dihaniile alea sunt “COPII”… numa’ copii nu mai sunt, privati de orice inseamna copilarie, sunt doar niste golani retardati asta sunt copiii din ziua de azi. In cazul fetelor, golance. Comportamentul e identic oricum.

  43. #62

    P.S.- si in marea imbaxita de copii retardati (97%)… e balsam pt suflet sa vezi un copil bine crescut si cu cum simt!!! E asa un feeling de bine, de parca “uite ma, ceva bun se intampla in lumea asta totusi”…

  44. #63

    …tin minte ca aveam o colega atat de insolenta in liceu ca odata se certa cu profesoara de istorie sa-i puna 9 la o lucrare pe care a copiat-o in totalitate. Profesoara i-a zis ca stie c-a copiat si ca o asculta exact la aceleasi intrebari din lucrare dar fara sa se uite alundeva si pe ce spune ii pune nota. Colega asta a dat-o in diverse AGRESIV, cu tupeu, ridicand tonul, ca n-a avut timp sa invete, ca sa inteleaga, si sa-i puna 9. Profesoara s-a enervat si i-a zis sa iasa afara. Si i-a raspuns exact asa “Da nu vreau sa ies, ia sa vad ce-mi faci, ma dai tu afara?” A luat-o de mana, si nesimtita a impuns-o pe profesoara. A cerut ajutor de la baietii din clasa s-o scoata afara si nici unul nu s-a miscat. Imi venea MIE s-o bat sa-i rup dintii si maxilaru’ pana n-o sa mai poata sa vorbeasca 6 luni minim… SI GENUL ASTA DE NESIMTIRE AU MAJORITATEA ELEVILOR DIN LICEELE MAI MARGINALE… Eu sa fiu profesoara la un asemenea liceu as veni cu bata, spray cu piper si pistol cu electrosocuri la ore!!!

  45. #64

    in zilele noastre, societatea insasi se c… pe profesori, de ce n-ar face-o si elevul?
    asa cum au scris multi pe aici: daca pana acum cativa ani (macar vreo 10, asa) daca copil primea o nota proasta era certat de parinti, azi profesorul este certat “ca a indraznit” sa puna copilului o nota proasta.
    ce respect pentru profesor/invatatura/scoala sa aiba un copil intr-o societarea care-i prezinta ca pe un model de urmat pe eba, becali, “care este”, fotbalisti si pitzi siliconate sau nesiliconate.
    si apropos de scoala: permiteti-mi sa presupun ca majoritatea celor care au scris aici au fost la scoala in romania si au urmat scolile din romania. isi in prezent au o slujba care le permite cel putin sa subziste, dar aproape sigur mult mai mult.
    atunci ce vina are scoala pentru incultura/situatia unora din cei din “geneatia tanara”.
    problema este ca pana mai ieri alalteieri elevu’ era obligat intr-un fel sau altul sa invete. acu’ nu mai e. invata, bine, nu invata, iarasi bine.
    sunt extrem de putine cazuri in care cineva chiar a invatat in scoala, s-a straduit, a muncit si acu’ are o slujba de 2 lei (cu exceptia profesorilor, aia care chiar si-au dat interesul :)).

  46. Bai esti nebun! Profesorul se pricepe si la video-procesare si la editare audio :)). Plus ca, parca ii si vad pe aia din satul ala uitat de lume cum “monteaza” trucaje in avid, velo sau premier (dar nu inainte de a mulge vaca si de a da coceni la oi )

  47. sunt debili şi de o parte şi de alta. profesorii greşesc atunci când lasă locul exigenţii propriu zise pe cruzime sau chiar pe prea multă bunătate.

  48. #67

    Eu sunt in clasa a zecea si tocmai am terminat semestrul fara nici o problema cu 190 de absente si cu scandaluri zilnice. Stiti care a fost problema in cazul meu? Unii profesori au venit si au incercat sa se impuna,sa para ei duri. Eu nu inghit chestii de genul si le-am aratat ca ei au nevoie de ajutor contra mea,nu eu contra lor. Sa nu credeti ca sunt vreun ţânc idiot,am fost olimpic si am cate ceva in cap dupa spusele unor specialisti. Deci,a trecut vremea in care respectul fata de profesor se datora fricii,acum daca ai pretentii din astea ca profesor,trebuie sa stii cum sa il obtii prin alte cai.

  49. @daysy: te rog sa mai citesti o data comentariile pe care le-ai scris, poate iti dai seama ca vomiti numai tampenii. Este ca nu prea s-au ocupat barbatii de tine in ultimul timp?

  50. #69

    @Sv: “Au trecut vremurile in care respectul era castigat prin frica si teroare, acum respectul profesorul trebuie sa si-l castige. Dar nu are cum, atata timp cat autoritatea si imaginea lui este deriorata de absolut toti”

    1.În orice grup social, că e clasă, cazarmă, şantier sau pur şi simplu grup strâns la o bere, cel care ştie să vorbească şi să trezească interes prin ceea ce spune o să fie ascultat şi respectat de toţi.

    Profesorii care cunosc arta de a se comporta în public (nu fac pe nebunii, nu nedreptăţesc pe cineva în mod vizibil pupând în partea dorsală pe altcineva – e unul din cele mai scârboase lucruri pe care le poate face cineva, să fii pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă) sunt respectaţi fără să fie nevoie să ameninţe pe cineva. Aşa cum sunt respectaţi şi şefii care nu fac asemenea rahaturi şi care reuşesc să fie demni sau măcar să lase impresia că sunt.

    2.Nu cred în ideea “periculozităţii golanului” în Rromânia, ţară de rahat cu interlopi de o calitate pe măsura ţării. La noi nu există o subcultură infracţională, separată de restul populaţiei şi care să îi urască pe cei care nu fac parte din ea. Toţi se luptă cu ghearele şi cu dinţii să fie integraţi social şi să-şi câştige o poziţie mai înaltă în societate: micul golănel vrea să devină interlop bogat, micul infractor vrea să devină patron, marele infractor vrea să devină politician sau magnat de Top 300. Niciunul nu e curajos şi dornic să rişte totul, dimpotrivă, cum se văd filaţi, interceptaţi sau pozaţi o iau razna.

    La noi “bătaie” înseamnă un schimb de pumni, picioare şi alte obiecte contondente, din care se ajunge la spital cu o mână ruptă sau nasul spart. La Stalingrad sau la Caen însemna altceva.

    3. Nu “libertatea sau faptul că nu eşti ţinut sub control” e problema, ci LIPSA ei. Viaţa la noi e foarte restrictivă, la fel de restrictivă ca în epoca Iubitului şi Stimatului Tovarăşu’ Geniu’ şi Adoratu’ Neamului, dar din motive diferite. Pe atunci frica avea legătură cu Miliţia, Secu’ , organizaţia de Partid, şefii urâcioşi, babele turnătoare care te puteau băga în cine ştie ce… dar avea totuşi un sens, între anumite limite ştiai de cine trebuie să fugi. Acum lumea e dominată tot de frică, difuză, inexplicabilă, un fel de “teamă de eşec”. La fiecare pas eşti analizat, cenzurat, examinat, fiecare întreabă de reputaţia ta şi caută metode să ţi-o păteze, îţi caută nod în papură, trebuie să ai grijă cum te îmbraci, cum vorbeşti, ce spui, cui spui, cu cine îţi petreci noaptea şi cu cine ziua, câţi centimetri de sculă ai şi de ce nu ai mai mulţi sau mai puţini, după caz. Arma cu care e ţinută lumea la respect nu mai e Secu’, e Cancan. Împreună cu armele de rezervă, Libertatea, cocalari.com, Click (noroc că pitzipoanca.org a dat faliment 🙂 ). În mod caraghios, tocmai ziarul Libertatea are un nume contrar obiceiului său, de a te face albie de porci dacă îţi exerciţi… libertăţile personale.

    Dacă vrei să faci din clasă, şcoală, companie, ba chiar din întreaga ţară o puşcărie, să nu te mire că te alegi cu încăierări şi luat pe la spate, activităţi specifice unui penitenciar.

    ~Nautilus
    fost elev de liceu de COCALARI. Nu golani.

  51. Pai daca de-acasa i se spune “Lasa mama ca nu-ti spune tie un agarici de profesor ce sa faci” (in fundal canta Taraf tv) si copilu’ vine acasa plangandu-se de cat de solicitat e la scoala, normal ca profesorul nu mai are nicio autoritate.
    Daca vorbesti cu un profesor cu ceva vechime si-l rogi sa-ti faca o comparatie cu anii 90, s-ar putea sa ramai – daca nu socat – impresionat.

  52. #71

    Din 2011, plata profesorilor se calculeaza in functie de cati elevi sunt in clasa.
    Daca elimini nesimtitii de la un liceu de duzina cu cati bani mai ramai tu ca profesor 🙂

  53. #72

    daysy, esti mandra de tine =))) ?

  54. #73

    Oricat ar fi de radicale solutiile voi credeti ca s-ar aplica cum trebuia in tara noastra?Ca sa ajungem la un invatamant superior eu zic ca trebuie sa facem si compromisuri.

  55. #74

    dar cum sa nu se faca respectati domne? :)) sunt intr-un liceu considerat “de elite”, unde elevilor inca le e rusine de anumite chestii si bla bla, se face carte, bla. (da, din Romania).

    unul dintre profesorii de fizica se face respectat, desi nu e nevoie, prin metoda BUCIFICATOR. =)))
    in ce consta aceasta metoda:
    se ia una bucata elev. se scoate la tabla. se asculta, desi stie, i se aplica metoda bucificator. el stie ce urmeaza, asa ca ia pozitia.. .. adica se apleaca.
    in acest timp profesorul ii da palme la fund.
    metoda se aplica in mod special la clasele a 11-a si a 12-a si pe baieti (majoritatea au 2m si 100 de kile), si pe fete.

  56. In orice societate civilizata (si chiar si in Romania inainte de ’89) a fi profesor e ceva aparte, un om nu numai bine pregatit, dar si bine remunerat si respectat. In momentul in care le dai salarii de mizerie profesorilor scade si calitatea lor. Acum ajung rebuturile de pe bancile facultatilor, aia care termina Spiru Haret, iau 5.00 la titularizare si declara zambitori la stiri “da… a fost cam greu, n-am stiut problema 1, dar sper sa fie bine…”. Si ai batranii, care la un moment dat au fost varf de lance in materie, s-au blazat. Pe banii astia sa zica mersi ca isi misca fundurile la serviciu.

    Pe de alta parte mai sunt si parintii, astia care “n-au murit aia la revolutie ca sa imi palmuiasca mie diriga odorul”. Astia care iau telefoane scumpe si isi invata copulul sa dea peste nas profesorului ca daca ar fi fost capabil ar fi avut si el bani ca bijnitaru de ta’su, n-ar fi ramas pe 7 milioane la stat.

    Intr-o nota paranoica pot conchide ca pe un popor il nenorocesti de la radacini. Adica darami tot ce inseamna educatie, ca putinii destepti care ies sa plece in afara, si prostii sa poata fi manevrati usor.

  57. Pana sa ajungi tupeistul de liceu treci prin I-IV si prin generala. Ori io in I-IV am facut de nu stiu cate ori degetele floricica tocmai ca sa-mi iau portia cu muchia de la liniar. O mai tineti minte? Sau perciuneala obligatorie la fiecare profesor? Prima ora de clasa din prima zi de liceu mi-am furat-o de la profu de mate ca aveam plete. Jap-jap. Ce discutii, ce parinti, ce povesti cu e copilu meu tu nu dai in el. Sa-mi aratati mie parintele care avea tupeu sa comenteze in fata unui profesor care i-a palmuit copilul sau i l-a tras de perciuni. Cand directorul scolii generale mi-a inrosit amandoi obrajii de trei zile parca imi luau foc taica-miu a zis: foarte bine i-ai facut. Profesorul nu poate fi cadru didactic fara sa fie si parinte pentru copil. Ori nu ii poti pretinde sa se poarte cu el altfel de cat te porti tu. Adica, tu il pleznesti dar el nu are voie? A nu se intelege ca orice batuta luata de la profesor tre sa fie rupta din rai, pentru ca si ei exagereaza. Dar sa nu ne cacam pe noi pentru ca vreun fiu sau vreo fiica si-a luat o palma dupa ceafa.

  58. @miticosul aici nu e vorba de cum iti preda profesorul, ci cum te tine in banca fara sa faci scandal sau fara sa te ridici sa arunci cu un scaun dupa alt coleg. Si repet…ala care nu poate sa-si tina elevul in banca cuminte, nu e profesor.

    In legatura cu frica de anumiti profesori, sa stii ca e mai bine asa, decat sa nu-ti invete deloc elevii si tu sa le predai ora de ora. In liceu, ca diriginte aveam cel mai sever profesor din tot liceul. El ne-o predat electrotehnica. Sincer…invatam doar cat sa trec si de frica…intr-un fel sau altul. Dar de frica aia cu ceva tot am ramas. Si uite ca in facultate in primul an, un examen l-am trecut cu cunostintele din liceu de la electrotehnica care le stiam….doar deaia ca mi-o fost frica in liceu de un profesor. Si da…mai bine asa!

  59. Arhi, scuze pentru dublu-comment, dar abia acu am vazut ce-o scris asta de de-asupra mea. :-))
    Flo, la acelasi liceu despre care vorbeam mai sus, odata la 2 luni aparea o masina noua straina in curtea scolii(proprietarul fiind unul dintre profesori). Am terminat un liceu nici prea slab, nici prea bun, si totusi, de unde atatea masini la niste profesori cu niste “salarii de mizerie”? De unde bani de leasing sau chiar masina noua luata cu banu` jos? A? Ca profesorii o duc rau, din punct de vedere financiar, e doar un mit! Crede-ma! Am prieteni profesori, chiar si rude, si unu nu se plange ca au salarii mici. Si stii de ce? Ca au si alte venituri, si sistemul stie asta. Daca esti profesor in Romania si nu te descurci inseamna ca esti un imbecil care nu stie sa profite de cunostintele si postul pe care il ai. 🙂

  60. Vremurile se schimbă şi se vor schimba mereu, uneori în rău, alteori în bine, niciodată nu vor fi două generaţii la fel.

    Voi generalizaţi foarte mult. Nu peste tot se întâmplă aşa ceva şi nu merită generalizat. Nu ştiu câţi dintre voi au terminat liceul în ultimii doi-trei ani să îşi poată da cu părerea. Vorbiţi doar din auzite şi din videoclipuri de genul ăsta, care da, scot în evidenţă nişte fapte care nu îşi au locul într-o instituţie, dar nu se poate generaliza. În liceele şi şcolile care se respectă nu se întâmplă aşa ceva. Nu spun că elevii sunt îngeraşi şi profesorii cei mai buni, dar în niciun caz nu s-a ajuns încă în ipostaza să se bată elevii cu profesorii.

  61. #80

    @lenesu si un profesor de muzica/religie/filozofie ce face? Ca astia nu dau meditatii…..iar profii care dau isi ocupa marea majoritate a timpului cu,ghici ce?,MEDITATII.Nu ti se pare normal ca muncind 10-12 ore pe zi sa castigi mai mult?

  62. prN, religia? Profesorul de religie isi merita salaru` ala mic. De ce!? Religia din cate stiu eu nu e obligatorie, dar totusi se iau in considerare absentele de la aceasta materie si chiar si notele. Pe langa asta, eu nu am cunoscut profesor de religie(si am cunoscut multi) care sa nu te oblige sa nu zici o rugaciune la intrarea in clasa sau care sa nu vada si punctul tau de vedere(ca elev).
    Filozofia? Filozofia, din punctul meu de vedere e o materie fara rost. Ma rog..

    La restu` materilor de genul asta iti pot da exemple de ce nu isi merita acei profesori salarile.
    Eu generalizam cand am zis de profesori din simplul motiv ca exista mai multi profesori de matematica/fizica/limba romana/etc decat de filozofie/logica/muzica/religie/etc. Da? Si din punctul asta de vedere stiu sigur ca am dreptate.
    Ideea la care vroiam sa ajung e ca din toti profesorii astia din romania, 10% (maxim) isi stiu cu adevarat meseria, iar restu` pur si simplu nu au un motiv bun sa faca o greva sau in cel mai rau caz sa se descarce pe un elev din simplul motiv ca nu au o pregatire buna sau si daca au nu si-o pun in practica si se ajunge la teoria romanului prost. In cazul procentului care l-am dat, exemple gasesti la tot pasul: pe blog-uri/site-uri media/tv/viata de zi cu zi. Iar cei care isi stiu meseria cu adevarat, se descurca.
    PS. La discutia asta orice ai face tot la sistemul de cacat din Romania ajungi…

  63. #82

    Dar de cand un profesor are voie sa loveasca un elev? Nu a invatat? Nota mica. A facut ceva rau? Mustrare in fata clasei, bagat in consiliu, scaderea notei la purtare.

  64. #83

    Si exmatricularea. Depinde de fapta.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam