Sara buna dragii mosului. Sa va spun o poveste. A fost odata ca niciodata o planeta populata. La un moment dat, inevitabil am putea spune, un virus a reusit saltul de la gazda uzuala animala la om (partea cu conspiratii si chinezii/americanii/bongalezii sunt de vina este fum, acuzatii revansarde fara probe). De ce inevitabil ? Pentru ca: omul si-a bagat tot mai mult picioarele in habitatele ocupate de animalute cu care inainte nu aveam treaba, creste numeric populatia umana, si suntem tot mai nepasatori fata de ce se intampla in jur. Cam asa incep povestile – unele mai de succes altele mai putin. In plus, oamenii sunt tot mai interconectati si fizic, nu doar in plan informatic. Conditii optime de propasire.

Ca orice erou negativ, virusul in principiu are si un punct slab si usor de gasit, kryptonita lui. Adica este sensibil la factorii de mediu, fiind o forma de viata (ar zice unii) care se descurca cel mai bine in interiorul unei celule. Daca poti controla mediul (prin dezinfectia suprafetelor, filtrarea sau purificarea aerului) l-ai atins. Ce spun FDA, CDC, WHO (oameni care – inca – mai stiu ce spun): se pot utiliza dezinfectanti pe baza de alcool, clor, apa oxigenata. Masca ajuta. Ce spuneau expertii romani pe la inceputul lui martie ? Nu dau nume pentru ca aproape toti sunt la fel de experti si nu cunosc notiuni elementare de biologie, chimie, fizica. Spuneau ca “alcoolul nu ajuta”. Ca sa nu purtam masti, nu ajuta. Ca “boala are o evoluție mai ușoară decât a gripei”. Asta in conditiile in care la mama lui acasa in Asia mastile sunt practic accesoriu vestimentar (bine, si din cauza poluarii). Si daca virusul se replica in caile respiratorii si omul TREBUIE sa respire ba chiar mai tuseste sau stranuta, nu e clar si pentru un copil de 5 ani ca virusul va fi prezent in aer ? Acum daca ne uitam la TV s-a schimbat placa oficiala: utilizati dezinfectanti pe baza de alcool sau clor. Utilizati masca. Cine nu a pus botul initial la dezinformari este acoperit, dar sunt sigur ca exista destui oameni care acum nu au la indemana unele sau altele.

Pe who.org se gaseste chiar reteta dezinfectantului pentru maini ‘home-made’. Pun aici linkul sa fie folositor
www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

De ce alcool ? Pentru ca dizolva capsula de lipide (grasimi) care protejeaza virusul. Si fara ea, eroul negativ este mult mai sensibil la factorii de mediu. Odata dizolvat invelisul, alcoolul poate chiar denatura proteinele virale din interior (le distruge functionalitatea). Daca vreti sa vedeti cu ochii vostri efectul denaturarii, amestecati intr-un pahar un capac de Mona (adica alcool) cu albus de ou proaspat (proteina), in cantitati aproximativ egale – I’m cool, I know – in cazul in care nu apare nimic interesant in 5-10 secunde, e posibil ca alcoolul vostru sa fie prea diluat. Se poate practic folosi etanol, propanol, izopropanol si probabil si alti alcooli dar sunt mai greu de gasit (metanol nu – se evapora prea repede). Solutiile bazate pe alcool trebuie sa contina un minim de 70% alcool (adica la 1 litru de solutie sa fie 700 ml alcool PUR). Ceea ce face ca bauturile alcoolice sa nu poata fi folosite (in general au prea putin alcool). Timpul de contact minim recomandat pentru dezinfectie eficienta cu alcool este de 1 minut (suprafata trebuie sa nu se usuce in timpul asta). Evident (pentru majoritatea) preparatele cu alcool sunt inflamabile asa ca nu stau bine langa foc.

De ce clor ? Pentru ca oxideaza lipidele din capsula virala (cam asa cum se oxideaza untul daca il uiti cateva zile afara) si apoi si celelalte componente. Atentie cu clorul, are obiceiul neplacut sa decoloreze tesaturile (devin ca si cum ar fi stat la soare o vara intreaga). Solutiile cu clor din comert* sunt cam de 5% pana pe la 30%. Adica este concentrat – pentru efect dezinfectant este necesar un minim de 0.1%. Adica solutia de 5% o putem dilua de 50 de ori (daca nu avem mult clor de 5%). Eu as dilua de 10-20 de ori doar, pentru ca sa fiu sigur (odata diluat, clorul tinde sa-si piarda activitatea in timp, deci nu trebuie preparate cantitati mari dintr-o data). Ce se poate dezinfecta cu clor? Suprafete rezistente: podele, mochete (verificati intai sa nu le decoloreze), manere, clante, CHEI, plastice din automobil, plastice din alte parti, chiar textile mai rezistente (dar trebuie verificat intai intr-o portiune putin vizibila daca nu se decoloreaza, daca incepe sa decoloreze speli repede). Metalele cu fer trebuie uscate dupa, altfel pot rugini (chiar a trebuit sa scriu asta ?) Timpul de contact minim recomandat pentru dezinfectia cu clor este de 10 minute (reactia de oxidare este mai lenta decat dizolvarea fizica si denaturarea produse de alcool). Preparatele cu clor se pastreaza in recipiente inchise ermetic, ferite de soare si caldura.
* Clor/hipoclorit se mai poate gasi sub forma unor produse de curatat aragazul, WC, dezinfectanti de jacuzzi sau piscine inclusiv sub forma de pastile (dar trebuie sa cititi ambalajul cu atentie altfel e risc de teapa).

Apa oxigenata este un oxidant mai agresiv, de aceea se si gaseste in formularea WHO in concentratie destul de mica in solutia dezinfectanta, si nu se foloseste asa cum o iei din farmacie (3%) decat daca vrei sa-ti distrugi pielea.

Gata cu introducerea, cu eroul negativ si vitregiile sortii sale. Dar ce sa vezi, mai sunt si alti eroi negativi. Intra in scena un enunt surprinzator de inteligent, cu atat mai mult pentru un politician (Min de Externe din Singapore) – care a declarat:
“In fact, this is an acid test of every single country’s quality of healthcare, standard of governance and social capital. And if any one of this tripod is weak, it will be exposed and exposed quite unmercifully by this epidemic.”
www.cnbc.com/2020/03/11/coronavirus-economic-impact-could-last-a-year-singapore-foreign-minister.html

Cine credeti ca sunt eroii negativi in cazul asta ? Sistemul sanitar romanesc, guvernarea si ‘capitalul social’ adica populimea.

Sistemul sanitar prezinta performanta de a fi cel mai slab din Europa (nu o spun eu, ci un raport european asupra starii sistemelor de sanatate).
ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_romania_english.pdf
Bonus, obtinem un procent record de personal infectat (deja vin tare din urma si jandarmii). Cateva cauze aici:
(1) talpa politicului – toate numirile/concursurile pentru posturi middle sau top din sistem sunt cu baza politica sau cu SPATE de alta natura, practic profesionalismul nu exista ca si criteriu, el exista doar prin hazard dar de obicei este absent
(2) talpa contopistilor – aici includem deficitul de finantare (chiar prin IANUARIE 2020 oameni de la Curtea de Conturi s-a gandit in imensa lor profunzime sa ia la puricat institutii inclusiv sanitare – CUM justifici economic achizitii de masti si costume de protectie ‘in caz ca’ ?), atentie ca in Timis directoarea DSP demisa a ramas director economic (!). Nu trebuie gandit sistemul sanitar ca aducator de profit direct. NU exista asa ceva, beneficiile unui sistem sanitar solid si bine finantat sunt indirecte si se reflecta in PREVENTIE, CALITATEA VIETII, PRODUCTIVITATE, EDUCATIE etc. Si ‘in caz ca’, esti PREGATIT.
(3) pregatirea slaba a persoanelor din sistem si/sau lipsa de interes pentru profesie si pentru perfectionare – se cere educatie medicala continua, se iau punctele cu niste cursuri facute sa fie – ura si la gara ! Am pus pregatirea slaba pe locul 3 pentru ca unii ar putea si ar vrea sa faca mai mult (si direct nu sunt lasati sau indirect nu li se ofera conditii), si in plus multi buni au emigrat in alte tari – asta nu inseamna ca toti de-au plecat sunt genii. In plus, personalul sanitar e speriat (medicii recunosc mai greu), suntem si noi oameni, unii chiar au factori de risc. Acum este momentul sa NU NE MAI LASAM INTIMIDATI si cei care putem sa tinem capul sus. Sa nu uitam ca dupa epidemie va fi nevoie de personal medical in intreaga Europa.
Aud mult clamata ‘definitie de caz’ dupa care se ghideaza ca dupa Biblie unii. Daca virusul are o perioada de incubatie atat de lunga si in plus poate fi transmis de asimptomatici, definitia de caz este un cacat pansat pentru ca prinde POATE 20% din cazurile reale. Zona ta galbena a devenit intre timp zona rosie. Te duci inapoi in timp cu 1 saptamana, sa iei din nou la puricat pe cine a venit de acolo ? Nu ai cum. Trebuie sa gandesti ‘out of the box’ – din nou asta implica anumite capacitati intelectuale PLUS sa ai coaie pentru a face ce trebuie.
Restul cauzelor cam deriva din cele 3 de mai sus.

Guvernarea a reusit sa fie mereu cu 2 pasi in urma virusului. Cu tot exemplul Chinei care la inceput l-a ignorat dar apoi si-a pus pe butuci o economie in crestere ca sa controleze epidemia – cum este si normal cand ai un VIRUS NOU, foarte AGRESIV cand se manifesta pulmonar, si NU STII ce zurgalai aduce in termeni de MORTALITATE sau SECHELE postinfectie. Al Italiei in care numarul cazurilor crestea ca Fat Frumos din povesti, si avem diasporeni veniti gramada de acolo, nici nu-i nevoie sa fie multi infectati. Avem o populatie urbanizata, imensa majoritate locuieste in blocuri ceausiste, sunt multi batrani cu comorbiditati. Daca in centrele mari urbane a circulat virusul 2 saptamani (plus importul de cazuri din diaspora) si continua sa circule, este suficient sa mi se zbarleasca parul. Aud la televizor ‘avem deja 8/10/12 decese’. Asta e maruntis. VA FI CARNAGIU*. Doar o minune ne poate salva. Dar ce sa vezi bisericile sunt inchise, popii contaminati si ei /s
*Chiar in timp ce scriam randurile astea, a mai fost anuntat un deces, barbat de 49 de ani din Timis.

Cateva masuri tardive luate aceste zile (1) abia pe 25 s-a impus izolarea tuturor celor care vin dinafara tarii, dar inca nu exista control eficient (2) s-a oprit (aproape complet) transportul in comun, dar raman in circulatie taximetrele, incubator de cazuri (cu SPATE politic) – un taximetrist are timp de contact semnificativ cu zeci poate sute de clienti zilnic, mult mai multi potentiali contacti decat un medic, si se protejeaza cum ? (3) in plina criza se forteaza (?) demisia Min Sanatatii – care parea oricum a avea o aura de serv in interactiunea cu restul guvernului cand de fapt ar fi trebuit sa fie invers, in cazul unui adevarat profesionist. Ce putem aprecia (deocamdata) este transparenta in ceea ce priveste cazurile. Sa vedem daca se mentine dupa ce trecem de 100 (500?) de decese.

Populimea minte la granita, minte in spitale, injunghie medici, face scandal, isi plimba pestisorul in oras, pisica la padure etc. Tineretul gandeste ‘mie nu mi se poate intampla’ – de obicei tipul asta de gandire este urmat de un ‘de ce eu/mie mi s-a intamplat ?’ Nu cred ca mai trebuie sa dau exemple.
In toata povestea asta virusul cred ca ESTE MAI SINCER DECAT TOTI. O fi virusul de fapt personajul pozitiv ? Dupa ce se termina etapa asta, continuam la fel ? Cei demisi revin in posturi caldute ? Facem misto, a la conspiratii, daca striga unul ca vine lupul ? Nu-i problema. NU schimbam nimic. Vom privi (acum sau data viitoare) cu atentie si ingrijorare, cum crapam pe rand in ordinea varstei din buletin. Nu mai este ‘sa moara si capra vecinului’. Sa moara direct vecinul. O fi mai bine asa ? Urmezi tu ? Urmez eu ?

Cineva din sistem

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.