Sara buna dragii mosului. Sa va spun o poveste. A fost odata ca niciodata o planeta populata. La un moment dat, inevitabil am putea spune, un virus a reusit saltul de la gazda uzuala animala la om (partea cu conspiratii si chinezii/americanii/bongalezii sunt de vina este fum, acuzatii revansarde fara probe). De ce inevitabil ? Pentru ca: omul si-a bagat tot mai mult picioarele in habitatele ocupate de animalute cu care inainte nu aveam treaba, creste numeric populatia umana, si suntem tot mai nepasatori fata de ce se intampla in jur. Cam asa incep povestile – unele mai de succes altele mai putin. In plus, oamenii sunt tot mai interconectati si fizic, nu doar in plan informatic. Conditii optime de propasire.

Ca orice erou negativ, virusul in principiu are si un punct slab si usor de gasit, kryptonita lui. Adica este sensibil la factorii de mediu, fiind o forma de viata (ar zice unii) care se descurca cel mai bine in interiorul unei celule. Daca poti controla mediul (prin dezinfectia suprafetelor, filtrarea sau purificarea aerului) l-ai atins. Ce spun FDA, CDC, WHO (oameni care – inca – mai stiu ce spun): se pot utiliza dezinfectanti pe baza de alcool, clor, apa oxigenata. Masca ajuta. Ce spuneau expertii romani pe la inceputul lui martie ? Nu dau nume pentru ca aproape toti sunt la fel de experti si nu cunosc notiuni elementare de biologie, chimie, fizica. Spuneau ca “alcoolul nu ajuta”. Ca sa nu purtam masti, nu ajuta. Ca “boala are o evoluție mai ușoară decât a gripei”. Asta in conditiile in care la mama lui acasa in Asia mastile sunt practic accesoriu vestimentar (bine, si din cauza poluarii). Si daca virusul se replica in caile respiratorii si omul TREBUIE sa respire ba chiar mai tuseste sau stranuta, nu e clar si pentru un copil de 5 ani ca virusul va fi prezent in aer ? Acum daca ne uitam la TV s-a schimbat placa oficiala: utilizati dezinfectanti pe baza de alcool sau clor. Utilizati masca. Cine nu a pus botul initial la dezinformari este acoperit, dar sunt sigur ca exista destui oameni care acum nu au la indemana unele sau altele.

Pe who.org se gaseste chiar reteta dezinfectantului pentru maini ‘home-made’. Pun aici linkul sa fie folositor
www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

De ce alcool ? Pentru ca dizolva capsula de lipide (grasimi) care protejeaza virusul. Si fara ea, eroul negativ este mult mai sensibil la factorii de mediu. Odata dizolvat invelisul, alcoolul poate chiar denatura proteinele virale din interior (le distruge functionalitatea). Daca vreti sa vedeti cu ochii vostri efectul denaturarii, amestecati intr-un pahar un capac de Mona (adica alcool) cu albus de ou proaspat (proteina), in cantitati aproximativ egale – I’m cool, I know – in cazul in care nu apare nimic interesant in 5-10 secunde, e posibil ca alcoolul vostru sa fie prea diluat. Se poate practic folosi etanol, propanol, izopropanol si probabil si alti alcooli dar sunt mai greu de gasit (metanol nu – se evapora prea repede). Solutiile bazate pe alcool trebuie sa contina un minim de 70% alcool (adica la 1 litru de solutie sa fie 700 ml alcool PUR). Ceea ce face ca bauturile alcoolice sa nu poata fi folosite (in general au prea putin alcool). Timpul de contact minim recomandat pentru dezinfectie eficienta cu alcool este de 1 minut (suprafata trebuie sa nu se usuce in timpul asta). Evident (pentru majoritatea) preparatele cu alcool sunt inflamabile asa ca nu stau bine langa foc.

De ce clor ? Pentru ca oxideaza lipidele din capsula virala (cam asa cum se oxideaza untul daca il uiti cateva zile afara) si apoi si celelalte componente. Atentie cu clorul, are obiceiul neplacut sa decoloreze tesaturile (devin ca si cum ar fi stat la soare o vara intreaga). Solutiile cu clor din comert* sunt cam de 5% pana pe la 30%. Adica este concentrat – pentru efect dezinfectant este necesar un minim de 0.1%. Adica solutia de 5% o putem dilua de 50 de ori (daca nu avem mult clor de 5%). Eu as dilua de 10-20 de ori doar, pentru ca sa fiu sigur (odata diluat, clorul tinde sa-si piarda activitatea in timp, deci nu trebuie preparate cantitati mari dintr-o data). Ce se poate dezinfecta cu clor? Suprafete rezistente: podele, mochete (verificati intai sa nu le decoloreze), manere, clante, CHEI, plastice din automobil, plastice din alte parti, chiar textile mai rezistente (dar trebuie verificat intai intr-o portiune putin vizibila daca nu se decoloreaza, daca incepe sa decoloreze speli repede). Metalele cu fer trebuie uscate dupa, altfel pot rugini (chiar a trebuit sa scriu asta ?) Timpul de contact minim recomandat pentru dezinfectia cu clor este de 10 minute (reactia de oxidare este mai lenta decat dizolvarea fizica si denaturarea produse de alcool). Preparatele cu clor se pastreaza in recipiente inchise ermetic, ferite de soare si caldura.
* Clor/hipoclorit se mai poate gasi sub forma unor produse de curatat aragazul, WC, dezinfectanti de jacuzzi sau piscine inclusiv sub forma de pastile (dar trebuie sa cititi ambalajul cu atentie altfel e risc de teapa).

Apa oxigenata este un oxidant mai agresiv, de aceea se si gaseste in formularea WHO in concentratie destul de mica in solutia dezinfectanta, si nu se foloseste asa cum o iei din farmacie (3%) decat daca vrei sa-ti distrugi pielea.

Gata cu introducerea, cu eroul negativ si vitregiile sortii sale. Dar ce sa vezi, mai sunt si alti eroi negativi. Intra in scena un enunt surprinzator de inteligent, cu atat mai mult pentru un politician (Min de Externe din Singapore) – care a declarat:
“In fact, this is an acid test of every single country’s quality of healthcare, standard of governance and social capital. And if any one of this tripod is weak, it will be exposed and exposed quite unmercifully by this epidemic.”
www.cnbc.com/2020/03/11/coronavirus-economic-impact-could-last-a-year-singapore-foreign-minister.html

Cine credeti ca sunt eroii negativi in cazul asta ? Sistemul sanitar romanesc, guvernarea si ‘capitalul social’ adica populimea.

Sistemul sanitar prezinta performanta de a fi cel mai slab din Europa (nu o spun eu, ci un raport european asupra starii sistemelor de sanatate).
ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_romania_english.pdf
Bonus, obtinem un procent record de personal infectat (deja vin tare din urma si jandarmii). Cateva cauze aici:
(1) talpa politicului – toate numirile/concursurile pentru posturi middle sau top din sistem sunt cu baza politica sau cu SPATE de alta natura, practic profesionalismul nu exista ca si criteriu, el exista doar prin hazard dar de obicei este absent
(2) talpa contopistilor – aici includem deficitul de finantare (chiar prin IANUARIE 2020 oameni de la Curtea de Conturi s-a gandit in imensa lor profunzime sa ia la puricat institutii inclusiv sanitare – CUM justifici economic achizitii de masti si costume de protectie ‘in caz ca’ ?), atentie ca in Timis directoarea DSP demisa a ramas director economic (!). Nu trebuie gandit sistemul sanitar ca aducator de profit direct. NU exista asa ceva, beneficiile unui sistem sanitar solid si bine finantat sunt indirecte si se reflecta in PREVENTIE, CALITATEA VIETII, PRODUCTIVITATE, EDUCATIE etc. Si ‘in caz ca’, esti PREGATIT.
(3) pregatirea slaba a persoanelor din sistem si/sau lipsa de interes pentru profesie si pentru perfectionare – se cere educatie medicala continua, se iau punctele cu niste cursuri facute sa fie – ura si la gara ! Am pus pregatirea slaba pe locul 3 pentru ca unii ar putea si ar vrea sa faca mai mult (si direct nu sunt lasati sau indirect nu li se ofera conditii), si in plus multi buni au emigrat in alte tari – asta nu inseamna ca toti de-au plecat sunt genii. In plus, personalul sanitar e speriat (medicii recunosc mai greu), suntem si noi oameni, unii chiar au factori de risc. Acum este momentul sa NU NE MAI LASAM INTIMIDATI si cei care putem sa tinem capul sus. Sa nu uitam ca dupa epidemie va fi nevoie de personal medical in intreaga Europa.
Aud mult clamata ‘definitie de caz’ dupa care se ghideaza ca dupa Biblie unii. Daca virusul are o perioada de incubatie atat de lunga si in plus poate fi transmis de asimptomatici, definitia de caz este un cacat pansat pentru ca prinde POATE 20% din cazurile reale. Zona ta galbena a devenit intre timp zona rosie. Te duci inapoi in timp cu 1 saptamana, sa iei din nou la puricat pe cine a venit de acolo ? Nu ai cum. Trebuie sa gandesti ‘out of the box’ – din nou asta implica anumite capacitati intelectuale PLUS sa ai coaie pentru a face ce trebuie.
Restul cauzelor cam deriva din cele 3 de mai sus.

Guvernarea a reusit sa fie mereu cu 2 pasi in urma virusului. Cu tot exemplul Chinei care la inceput l-a ignorat dar apoi si-a pus pe butuci o economie in crestere ca sa controleze epidemia – cum este si normal cand ai un VIRUS NOU, foarte AGRESIV cand se manifesta pulmonar, si NU STII ce zurgalai aduce in termeni de MORTALITATE sau SECHELE postinfectie. Al Italiei in care numarul cazurilor crestea ca Fat Frumos din povesti, si avem diasporeni veniti gramada de acolo, nici nu-i nevoie sa fie multi infectati. Avem o populatie urbanizata, imensa majoritate locuieste in blocuri ceausiste, sunt multi batrani cu comorbiditati. Daca in centrele mari urbane a circulat virusul 2 saptamani (plus importul de cazuri din diaspora) si continua sa circule, este suficient sa mi se zbarleasca parul. Aud la televizor ‘avem deja 8/10/12 decese’. Asta e maruntis. VA FI CARNAGIU*. Doar o minune ne poate salva. Dar ce sa vezi bisericile sunt inchise, popii contaminati si ei /s
*Chiar in timp ce scriam randurile astea, a mai fost anuntat un deces, barbat de 49 de ani din Timis.

Cateva masuri tardive luate aceste zile (1) abia pe 25 s-a impus izolarea tuturor celor care vin dinafara tarii, dar inca nu exista control eficient (2) s-a oprit (aproape complet) transportul in comun, dar raman in circulatie taximetrele, incubator de cazuri (cu SPATE politic) – un taximetrist are timp de contact semnificativ cu zeci poate sute de clienti zilnic, mult mai multi potentiali contacti decat un medic, si se protejeaza cum ? (3) in plina criza se forteaza (?) demisia Min Sanatatii – care parea oricum a avea o aura de serv in interactiunea cu restul guvernului cand de fapt ar fi trebuit sa fie invers, in cazul unui adevarat profesionist. Ce putem aprecia (deocamdata) este transparenta in ceea ce priveste cazurile. Sa vedem daca se mentine dupa ce trecem de 100 (500?) de decese.

Populimea minte la granita, minte in spitale, injunghie medici, face scandal, isi plimba pestisorul in oras, pisica la padure etc. Tineretul gandeste ‘mie nu mi se poate intampla’ – de obicei tipul asta de gandire este urmat de un ‘de ce eu/mie mi s-a intamplat ?’ Nu cred ca mai trebuie sa dau exemple.
In toata povestea asta virusul cred ca ESTE MAI SINCER DECAT TOTI. O fi virusul de fapt personajul pozitiv ? Dupa ce se termina etapa asta, continuam la fel ? Cei demisi revin in posturi caldute ? Facem misto, a la conspiratii, daca striga unul ca vine lupul ? Nu-i problema. NU schimbam nimic. Vom privi (acum sau data viitoare) cu atentie si ingrijorare, cum crapam pe rand in ordinea varstei din buletin. Nu mai este ‘sa moara si capra vecinului’. Sa moara direct vecinul. O fi mai bine asa ? Urmezi tu ? Urmez eu ?

Cineva din sistem

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Adevarat. Bun. Trist.

  2. #2

    Fuck
    Fuck
    Fuck
    Fuck

    Deci ne cam ducem pe pulă

    • Aveai dubii?

    • #4

      așa este Johnny, ne ducem … unii chiar vor să grăbească procesul ăsta

      “La Curtea de Apel Bacău a fost înregistrat un dosar, prin care un teolog din Neamț, Mihai Chirilă, cere anularea în parte a ordonanței militare doi, prin care se instituie interdicția participărilor la slujbele religioase. “

  3. #5

    “La un moment dat, inevitabil am putea spune, un virus a reusit saltul de la gazda uzuala animala la om”

    asta cum e ca in biblie.. intai a fost adam si eva.. ce-s cu gogosile astea, nu ti-e clar nici acum ca virusul e pe comanda made in lab..

    • #6

      In clipa asta eu nu as exclude niciuna din cele 2 ipoteze: in vitro si natural sunt la fel de posibile, si nu neaparat se exclud reciproc.

      Partea cu naturalul trebuie sa o privesti ca pe un “brute force attack”: e ca si cum un raufacator cu foarte mult timp la dispozitie, dar si foarte rapid, incearca sa-ti ghiceasca parola incercand toate combinatiile posibile, in absenta unui sistem care sa detecteze incercarile de atac.

      Virusul se replica foarte rapid, practic o zi din viata noastra e echivalentul a cateva [zeci de?] generatii de virus, iar pentru fiecare virus care infecteaza o celula, vor fi replicati 100 sau 1000 de virusi mai departe, dintre care aproape fiecare vor suferi mutatii, etc.

      La fiecare replicare, nu se obtin copii 100% fidele, materialul genetic se replica cu erori.( Asa este procesul la majoritatea formelor de viata, si ca o paranteza, mie imi vine greu sa cred ca acest proces a aparut din neant, dar hai sa lasam asta acum :))
      Unele erori se vor manifesta ca mutatii (combinatii), altele nu se vor manifesta, cel putin nu imediat. Majoritatea mutatiilor care se manifesta nu sunt viabile deloc, ori foarte putin, ori nu ofera nimic nou, dar pana la urma, unele dintre aceste mutatii vor nimeri specularea unui mic avantaj, o nisa…
      Si astfel ajungem la teoria evolutionista a lui Darwin: toti vlastarii proveniti din virusul/virusii cu acea mutatie isi vor creste sansele de succes – succes insemnand adica sa creeze o noua generatie – si pentru un timp vor propaga acea mutatie, dar vor incerca mai departe si alte combinatii, printre ele gasindu-se acelea care fac un “fine tunning”. Astfel, prin procesul de selectie [si “fine tunning”] nisa se largeste, si e foarte posibil ca la un moment dat, peste 10-100-1000 de ani, virusul sa se poata extinde la o alta gazda, adica sa atace celulele altui organ, sau chiar sa sara bariera speciilor. Tocmai a descoperit parola!

      Am senzatia ca naturalul nu exclude “in vitro”, in sensul ca uneori evolutia naturala poate fi “ajutata” intr-o anume directie, prin mai mici sau mai mari modificari artificiale, cam in spiritul in care in trecut oamenii au ameliorat plante si animale domestice. Evident, in ziua de azi folosind mult mai multa tehnologie.

  4. #8

    De cateva zile tot asta am in cap… oare vom fi la fel de prosti majoritatea care vom scapa?

  5. #11

    Nimic nou dar mulțumim

    • #12

      Da ,s-a mai discutat pe aici./Astept cu nerabdare un semn din partea bioloagei/cercetator stiintific principal/-a gasit vreun leac?Ca sa bage picimea de gimnaziu in crize de colecist si migrene cu aura din cauza testelor ei din toata materia s-a priceput.Qwrwa dreaqw!

  6. #13

    Hai sa vedem care-s armele romaniei in lupta asta:
    – un guvern supercompetent a carui unica menire de cand a fost investit a fost binele populatiei.
    – un presedinte implicat care se gandeste doar la binele populatiei.
    – o istorie de treij de ani in care am avut numai guverne si presedinti dedicati binelui populatiei.
    – o istorie de treij de ani in care s-a investit masiv in sanatate, in special.
    – o clasa politica dedicata binelui omului de rand.
    – toate sistemele din tara (sanatate, invatamant etc) bazate doar pe meritocratie. Nu se accepta si nu s-au acceptat niciodata PCRurile.
    – capii acestor sisteme numiti numai pe baza de competente.
    – angajatii acestor sisteme ajunsi acolo pe baza de examene sau numiri ce au avut la baza strict profesionalismul si competenta.
    – medici dedicati total meseriei, care pun pe primul loc pacientul. Bine ca nu sintem ca-n alte tari unde am auzit ca medicii sint in mare proportie niste spagari. Doamne fereste de asa ceva si la noi.
    – angajati ai sistemelor de stat, care de-a lungul timpului au avut putine nemultumiri si astea legate doar de mediul de lucru si dotarile necesare. Care s-au rezolvat imediat in urma unor proteste. Bine ca n-au cerut doar bani otr salarii, ca-n alte tari bananiere.
    – angajati ai acestor sisteme care mereu au semnalat neregulile observate, legate de jmecherii facute de unii sefi de ex. S-au implicat si nu au acceptat niciodata ilegalitati.
    – o populatie model, receptiva la sfaturile specialistilor mai sus mentionati.
    – forte de ordine exemplare. Profesionisti adevarati pana in maduva oaselor.
    Hai ca avem sanse mari sa scapam.

    P. S evident ca exista si exceptii iar sistemul are gaunosii lui, dar prea putini. Mult prea putini. D-aia eu sint optimist ca vom trece peste greutati.

    • #14

      Singura sansa e ca Romania sa intoarca armele si sa se alature coronavirusului. Astfel coronavirusul se va invata sa ceara spaga, inainte sa te infecteze, si va disparea.

    • #15

      Ai descris perfect Germania.

  7. #16

    Un articol frumos, lacrimogen, in care sunt adunate multe elemente (medical, politic, social, stiintific,…) dar care in final nu spune mare lucru. Doar o analiza a trecutului, cel mult a prezentului.
    De zile bune tot caut lucruri legate de viitor:
    – carantina …ok…cand vom iesi din ea? Adica daca nu se gaseste un vaccin nu o pornim din nou pe acest drum cand iesim din carantina?
    – oprirea activitatilor. Aproape total. Efectul e ca poate nu ar muri mai multi. Un crash economic e mai bun?
    – prea usor s-au adoptat practic regimuri totalitare: armata pe strazi, limitarea miscarii…fara efecte medicale prea mari. Mi mi-e frica de ce a iesit acum din cutia pandorei.

    Presupun ca se lucreaza f intens la o solutie medicala pt ca oricine vrea sa faca bani.

    • #17

      Mi se pare ca s-a mers pe cea mai proasta solutie. Pe de o parte, nici sechestrul asta la domiciliu n-a fost pe bune, lumea a mers in continuare la munca, transport in comun inca functional, hypermarketuri functionale ca si pana inainte.
      Pe de alta parte s-a creat voit o falsa stare de ‘inchis cu forta in casa’ – armata pe strazi, idiotenia asta cu adeverinta care ti-o faci singur si poti sa mergi la 200km fata de domiciliu. Bine, nu e vina guvernului RO, baietii au copiat doar ce faceau altii.
      Poate ca nu e situatia asa de nasoala, cine are cap va stii ce sa faca, sa evite locurile aglomerate si spatiile inchise. Cine nu poate sa stea in casa ca are nevoie de impartasanie, sa isi umple frigiderul de Paste, sa nu-i prinda Pastele fara miel pe masa, ca asa e traditia. Babe care nu pot sa reziste sa nu stea la discutii pe palier cu alte babe, nu-i opriti fratilor, incurajatii!

    • #18

      daca nu suporti limitarea miscarii, este inca permis voluntariatul!

    • #19

      Aia m-a șocat ieri, când am ieșit din casa prima data. Uitându-mă pe străzi, cu jandarmi și politie, oameni cu măști care se mișcau ici-colo ca și când tot peisajul ala ar fi normal… M-a cutremurat normalitatea cu care am primit o sumedenie de schimbări RADICALE a tot ceea ce înseamnă traiul de zi cu zi. Și ma întrebam cât o sa mai tina, unde o sa ducă, și dacă nu cumva asta e doar un exercițiu la ceea ce va urma sau… dacă asta va deveni o normalitate (nu neapărat continua, dar repetitiva, sa zicem o data la vreo 10-15 ani – dacă e asa, chiar nu mai vad rostul vieții îndelungate și frumos plănuite ca pana acum, bag cracii în ea, 2-3 luni de carantina din asta îmi fute real vreo 3-5 ani de viata lejer).

    • #21

      Nu mai fiti conspirationisti, oculta mondiala nu profita de virusul asta ca sa va obisnuiasca pe voi, vulturii libertatii, cu statul in casa si suprimarea tuturor libertatilor castigate in sute de ani. Chill, nu-i pasa nimanui de voi, e ok.
      Pentru guest autor: aproape complet de acord cu textul, chiar daca e o tocanita cu de toate, mai putin corecta e partea cu mastile, care trebuie nuantata.
      @berila, tu esti doar cel mai prost din lume si nu ar trebui sa ai pareri. Cu fraza asta “Efectul e ca poate nu ar muri mai multi. Un crash economic e mai bun?”. Da, in fata unor morti pe care le-ai putea evita si prabusirii sistemului sanitar in toata lumea, da, o criza economica e mai buna, de-alea am mai avut, e ok, se rezolva. Nu ai mai avea aceeasi parere daca mortul ai fi tu. Prostule.

  8. #22

    Sau mai pe scurt: pe pizd-am venit, pe pulă ne ducem.

  9. #23

    Masca, masca si iar masca. In China, Japonia, Coreea de Sud masca e OBLIGATORIE. Motivul pt ca re la noi nu s-a dat inca legea e ca …. tada … nu avem masti ! Dupa ce o sa se inceapa productia de masti sper sa fie pe toate gardurile si doar asa se va tempera cosmarul asta.

  10. #24

    Stim ca Romania suge, nu e nevoie sa mintim legat de masti. Spun si ai nostri fix ce spun si aia de la OMS.

    www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

  11. #25

    1. Ce parere ai de lampi portabile cu UV pentru dezinfectat lucruri mici gen chei, telefon, bancnote, ambalaje?

    2. Eu as mai pune o masura tampita pe lista: Dupa ce iesi din izolare trebuie sa te duci fizic la centrul DSP sa iti iei certificatul epidemiologic. Luni se implinesc 14 zile de cand au fost declarate zone galbene mai multe tari de o data. Ma astept sa fie haos la centre. Am mai auzit inclusiv povesti in care DSP te cheama la ei sa iti dea certificatul, dar politia iti spune ca nu ai voie sa iesi din casa fara el.

  12. #29

    “din nou asta implica anumite capacitati intelectuale PLUS sa ai coaie pentru a face ce trebuie.”

    USR-PLUS

  13. Si o altfel de opinie … “Toate aceste masuri duc la autodistrugere si sinucidere colectiva …”
    www.youtube.com/watch?v=OfYKd4C-pbE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2A8qIv-NQDtQEW9iyOLA01KlJ473jVyTUx37W1T37ZLNdeBDNgcmsLxHA

  14. #31

    Ceea ce nu an inteles eu este de ce sr fi mai rau la noi ?!
    Se vede clar ca peste tot e la fel. Ce ai scris mai sus se aplica pentru toata Europa. Nu exista nici un stat care sa nu se incadreze in ce ai scris. Nici unul.

    Este pentru prima data in istoria Romaniei cand nu ne putem uita in stanga si in dreapta. Nu avem de unde lua modele/exemple pozitive.

  15. #32

    Declaratia aia pe proprie raspundere e o tampenie, le-a dat voie doar sa iasa nestingeriti din casa
    Pe unde imi castig eu traiul daca nu ai adeverinta de la compania ca mergi la lucru sau te intorci ai cam puso, 1000 de roni fara masca sau manusi, 1000 de roni daca esti prins aiurea prin oras
    Am uitat sa mentionez ceva, compania poate emite hartia doar daca e cuprinsa in lista(au dat o lista cu, companiile care nu isi opresc activitatea) data de guvern, daca, compania ta nu e cuprinsa in lista si esti prins dupa ora 19 afara 10000 de lei, te prinde odata nu cred ca iti mai arde de iesit afara dupa

  16. #33

    A ajuns klaus la spitalu de campanie. Geaca de piele stil topgun. Drept, asortat. Casual style. Mandru rau manca-i-as gura lui.
    S-a uitat in jur si-a zis ca arata bine.
    A aparut si Șică. La costum, cu 2 numere mai mare. Cravata intr-o parte, camasa ciufulita. Parca iesise direct din centrifuga.
    A pasit balanganit si s-a dus langa sefu lui.
    Atmosfera solemna, cateva izolete made in romania expuse pe jos. O adevarata vizita de lucru.
    In timpu asta vreo 3 medici (tineri in jur la 40) cica sint in stare critica. Medici de la spitalu ala unde a ajuns fostu militian care a fost cu amanta in israel,da a zis ca n-a fost. La italieni cei mai afectati au fost batranii, la noi se pare ca virusu prefera medicii.
    Da’ o sa fie bine. #vafibine #lamunca #muiecovid
    #stoppoluare #belimcucu

  17. #35

    Tineretul zice ca lui nu i se poate intampla. Aici tin sa te contrazic. In bula mea, in bula prietenilor si din ce vad pe strada, sunt f putini tineri iesiti. In rest mosnegaraie cat incape. Fara masti, fara manusi, incercand toate merele inainte sa le puna in sacosa la magazin. Asta e educatia comunista sau lipsa ei. Si din ce vad toate cazurile de infectati ce au mintit in spitale au peste 45 ani, rechini politici sau smecherasi de tot felul.
    Bunica-mea la 83 ani nu a iesit de 2 saptamani si imi reproseaza la telefon ca uite toate babele cu care a vorbit au iesit macar o data la 2 zile. Momentan ma bucur ca a inteles mesajul si sper sa asculte pana la capat. Taicamiu 64 tremura ca nu iese decat 1 data la 2 zile dupa tigari. Si atunci se sperie de masca ca “n am domne nimica io”.
    Si de data asta se pare ca tinerii au inteles ce se intampla, iar batranii inca considera asta o conspiratie sau o joaca. E de datoria noastra sa ii intelegem si sa ii educam cu noile reguli pe cat posibil, ca si eu ne au educat cum au putut la randul lor. Altfel ii educa altii pe facebook.

  18. #36

    Bună ziua,
    Apa “acida”, cu PH 2,5 este buna pentru dezinfectat suprafețe?
    Mulțumesc

    • #37

      bineinteles. la fel ca si uleiurile esentiale

    • #38

      Nu sunt fan uleiuri și nici nu vând ceva, am un aparat pentru apa potabila ce produce și apa cu PH 2.5. Da plm, apa oxigenata e buna, dar dacă întreabă unu frumos tot despre apa ii răspundem la mișto!

    • #39

      man, glumim si noi, nu trebuie sa te superi

    • #40

      Apa asta miroase exact ca apa cu cloramina care, din câte am înțeles, se folosește la dezinfectat podele prin spitale! Ma gândeam ca omul care a scris articolul știe ceva și despre acest tip de apa!

    • #41

      nu stiu cine a scris articolul, e primit anonim, pe mail…

    • #42

      Poate mai citește și comentariile și își face un user provizoriu!

    • #43

      Apa acida nu ajuta mai mult decat apa sfintita. Doar daca ar avea efect oxidant eventual (acid azotic, peracetic etc). Dar nu cred ca are asa ceva. Deci nu.
      Cloramina mentionata este un dezinfectant bun bactericid dar slab pe virusuri deci nu.

  19. #44

    Un pesedist italian se caca pe ue. Nu doar asta e nasol si cetatenii italieni sunt nashpa pentru ca au multumit chinei pentru ajutorul dat de fapt de ue. Au fost manipulati de putin.

    evz.ro/un-celebru-politician-atac-furibund-uniunea-europeana-dati-va-d-u-scarba.html/2

  20. #45

    eh, natural selection se cheama, de-oi muri sa-mi porti caciula,de-oi trai sa-mi belesti pula.