În mod normal, sunt pentru creșterea prețului la anumite servicii oferite de stat, inclusiv la gigacaloria de căldură, care nu și-a mai schimbat prețul de vreo 10 ani. (pentru cei ce nu știu și bat câmpii cu subvenția primită de bucureșteni, în bucurești gigacaloria NU este subvenționată, prețul ei reflectă pierderile de pe rețea, care, înainte, erau plătite de locatari. În timișoara și cluj, de exemplu, acolo da, prețul căldurii este subvenționat DE 3 ORI, din pix, ca să voteze cum trebuie)

Problema este că este deja a doua iarnă când, în bucurești, este căldură cu țârâita și doar în anumite zone, după dezastrul lăsat în urmă de panarama din Voluntari. Desigur, se repară, refac, se muncește în zonă, dar e imposibil să faci în 2 ani tot ce a distrus PSD în ultimii 20.

Așa că momentul ales pentru creșterea prețului mi se pare complet nepotrivit. După ce că oamenii îngheață de frig în case, după ce că nu le permiți să se debranșeze de la rețea pentru a-și pune centrale, tu mai vii și cu dublarea prețului gigacaloriei, pentru că de ce să nu faci să fie greu, nu?

Și, uite-așa, amărâții din blocurile cu 10 etaje vor plăti, ca apă caldă, toată apa care va curge rece pe coloană, până când devine călâie, dar la preț nou.
GG Nicu!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu n-am nici repartitoare, ca asa e in democratie, sunt singur vs 100 de mosi. Asa ca daca as vrea sa imi opresc caldura, n-am cum decat fizic, ca la bani fac para para cu aia de stau cu geamul deschis ca e prea cald (dar nu opresc caloriferul de-ai dracu)

    • #2

      Sa zici mersi ca nu ai repartitoare, sunt niste mizerii.

      Am avut repartitoare 3 ierni, timp in care stateam cu caldura data drumul cu taraita ca sa nu consumam si factura era MAI MARE ca inainte.

      Batranii de deasupra si dedesubt le tineau inchise permanent si se incalzeau la aragaz, deci peretii erau intotdeauna reci.

      Groaznic.

      Am trecut iar la pausal dupa 3 ani, cu toata lumea cantand de bucurie. Aveam caldura in apartament la discretie, ice age trecuse.

      Bine, cea mai buna varianta e sa ai centrala, sa nu depinzi de primarie.

      Dar s-ar putea ca mosii aia de la tine din bloc sa iti fi facut un mare bine.

    • #3

      Subscriu la ce a zis Corcoran mai sus. La fel si in blocul in care stau eu.

    • #4

      Acum, cu gazul metan scumpit, plătesc cam 65% din cît plăteam înainte cu repartitoare. Nu mai adaug la calcul si butelia necesară atunci pentru aragaz. Și am termostatul constant pe 23 grade la centrală.

    • #5

      @Zz, esti primul tanar pe care l-am auzit sa se planga de faptul ca batranii din bloc fac risipa de energie termica. Pana acum toti se plangeau ca pensionarii nu sunt de acord sa se porneasca incalzirea mai devreme.

  2. #6

    Și când ar fi momentul potrivit?

    • #7

      practic nu exista moment potrivit. in primul an nu poate pt ca reorganizare, mostenirea grea, conturi blocate plm. anul doi nu e potrivit (vezi mai sus). anul 3 si 4 nu ca vin alegerile. asa ca singura varianta e anul 1 dupa realegere. deci nu se mai face.

  3. #8

    Gigacalorie Cluj: 278 lei (www.termonapoca.ro/tarife-energie-termica/ )
    Gigacalorie Bucuresti pre-marire: 220 lei (www.cmteb.ro/tarife-termoficare-bucuresti.php )
    Posibil sa mananc cacat cu chestiile de mai sus ca le-am gasit in 2 minute cu google dar sunt curios de unde e chestia cu subventionarea de 3 ori.

    • #9

      Sa nu mai vorbim ca in Cluj sunt debransate peste 65-70% din apartamente. Iar tot ce este bloc nou (construit in ultimii 15 ani) are fie centrala de bloc/scara sau centrale individuale.
      La sistemul public de incalzire sunt bransate scolile, institutiile publice, ceva imobile unde nu se puteau instala sisteme independente de incalzire din considerente tehnice.

    • #10

      In blocuri nu ajunge apa calda dar este taxata ca si cum ar fi.

    • #11

      Nu e niciunde, e arhi supărat pe provinciali din motive. Ca și cum doar în București sunt pierderi pe rețea, în cj și tm țevile sunt brici și randamentul e 100%.

  4. #12

    1.te poti debransa sa-ti pui centrala. este in vigoare o singura restrictie, care este de mult timp, ca nu mai poti fi primul din bloc care se debranseaza, in rest e ok.
    2.contoarele din subsoluri inregistreaza doar apa calda in teorie. poate nu au toate blocuri contoare d-astea smart

    • #13

      1. Dacă nu s-a debranșat nimeni, nu se mai poate debranșa nimeni (cerc vicios). Doar să se debranșeze toată scara.
      2. Gigacalorimetrele din subsol au avantajul că înregistrează diferența de energie atunci cînd apa are peste 40 grade (dacă au senzorii verificați pe bune)

    • #14

      Nu te lasa sa te debransezi decat cu spaga babana. Am testat eu apele in sector 3, zona Pallady si fara un minim de 10.000 lei (spaga 6000 + proiect 4000) nu te lasa. Nu sunt primul in bloc, au cativa vecini dinainte sa apara zonele de interdictie.
      M-am lasat pagubas, n-as recupera prea curand investitia.

  5. #15

    Ti e ciuda fiindca dl din poza arata mai bine decat aratai tu la 25 de ani

  6. #16

    Apometrele de apa calda ar trebui sa fie cu senzor, iar apa care vine sub o anumita temperatura sa fie inregistrata ca apa rece.

    1
    • #17

      Si in lume ar trebui sa fie pace si iubire 🙂

    • #18

      Nu trebuie nici ca apa rece, apa rece teoretic e buna de baut, apa rece care vine pe teava de apa calda nu e.

    • #19

      Faceți duș cu gura închisă.

    • #20

      atunci trebuie pus senzor si pe apometrele de la apa rece, ca sa se inregistreze vara consumul real de apa calda.

  7. #21

    Din contra, cred ca momentul e ok: e pe final de iarna, impactul asupra facturii va fi mai mic, cel putin cateva luni, din motive de consum mai mic. Cat despre costul in sine al gigacaloriei vs pierderi: daca ma uit la ANRE pe site, 1 Gcal (1162KWh) de gaz natural costa 798 lei la cea mai buna oferta, deci aproape dublu fata de cat ar trebui sa plateasca bucurestenii DUPA scumpire… Si oricum, ca sa fie mai eficienta, subventionarea asta ar trebui facuta diferentiat, cu tinta catre cei vulnerabili, nu la gramada.

    • #22

      subventia ar trebui sa fie aceeasi, indiferent de tipul de incalzire si de localitate, si sa se acorde per capita.

    • #23

      Iarna asta am avut prețul stabilit acum doi ani la gaz, adică ~1.72 lei MC. Am consumat maxim 240mc de gaz pe luna in ianuarie și februarie, adică 420lei, pentru 2.168 Gcal in gaz (2 virgula 168). Cu randament de 93% rezultă 2.016 Gcal ajunse în calorifere. Asta înseamnă 420:2.016=208 lei Gcaloria făcută de centrala mea la o casa de 120mp, fara subvenție.
      Îmi amintesc că un apartament de două camere 54 mp în bloc neizolat consuma 2.5 Gcalorii si atunci costa 2.5*160=400 lei factura, că totalul era 800.

  8. #24

    In Cluj sunt doar 20000 de locuinte conectate la termoficare, restu’ au centrala.
    Nici eu nu inteleg cum e cu subventia “de trei ori”, da’ nici nu conteaza prea mult in conditiile astea…

  9. #25

    Lasa ca nici pe centrala nu mai e ce a fost. Daca anul trecut la 200 mc de gaz plateam in jur de 250 lei acum sar de 600 lei. Ap 3 camere…

    • #26

      rebranseaza-te la termoficare!

    • #27

      Nici macar 150 de euro si ai apa calda si caldura fara probleme, hai, nu fii nasol.

    • #28

      @Radu

      Fara plafonarea pretului pt 2110kwh (ceva gen 200mc gaz) ar fi ajuns undeva la 1400 lei (noroc de plafonari).

      Nu stiu pe ce lume traiti, mie mi se pare enorm.

  10. Greaua mostenire l-a terminat pe nicusor.

  11. #30

    Pretul real e format din costuri + taxe + profit, pierderile sunt costuri, daca primaria plateste pierderile asta inseamna subventie. Poti sa zici ca gigacaloria nu e subventionata, pierderile sunt, dar la final tot aia e.

  12. #33

    Mi-ar plăcea sa vad niste date concrete despre Timișoara si Cluj. Ca nu chiar pusca la o prima cautare.

    De asemenea in Cluj trebuie văzut si care e ponderea celor cu centrala proprie vs retea. Cred ca e o diferență mare fata de București. Da, stiu ca nu e usor sa te debransezi in București,dar nici nu vad oameni care sa se planga altundeva decat pe internet de faptul ca in Buc astea sunt condițiile.

    Pierderile din retea tot sunt suportate de cineva, ca e de la buget local, national, tot de catre cetateanul sufera.

  13. #34

    Problema pretul gigacaloriei sau a caldurii in Bucuresti nu a reprezentat o problema cat timp caldura era furnizata in parametrii de tipul dorm cu geamul deschis de caldura si platesc putin. Aceste lucruri s-au degradat foarte mult in mandatul doamnei de Voluntari, insa aici a fost un oarecare concurs de imprejurari nefericit. Mai precis fix in mandatul doamnei de Voluntari s-a luat decizia neinspirata de a se renunta la CET Pipera si CET Titan, respectiv CET Sud a intrat intr-o revizie generala. La toate astea adauga faptul ca reteaua si tot ce tine de asta nu a reprezentat nici o prioritate pentru vreo administratie locala de la Basescu incoace. Rezultatul a fost unul previzibil avarii la greu in sectoarele 2,3 si intr-o parte de sector 1 apropiata de sectorul 2.
    In acelasi timp primaria generala a luat decizia geniala de a interzice debransarile in multe dintre zonele afectate. Viziunea fiind una a unui sistem centralizat cu diferite centrale de cartier care treptat sa inlocuiasca CET-urile. Bineinteles se vorbea foarte discret despre desfintarea treptata a subventiei, dar nimic concret.
    Revenind in zilele noastre Nicusor a incercat sa stabileasca un calendar pentru scaderea acestei subventie prin 2021, insa din varii motive discutia s-a mutat fix in septembrie anu trecut. Cum era iarna si jocurile politice erau pe naspa s-au impins pe anul acesta poate se vor lua niste decizii. Dupa indelungi discutii s-a ajuns la consensul ca aceasta subventie trebuie sa mai scada si urmeaza o decizie clara sa fie luata.
    Am facut aceasta lunga introducere deoarece trebuie privita problema in tot ansamblul ei si trebuie cumva acceptata de toata lumea ca exista. Si in fond de undeva trebuie inceput si mai ales trebuie stabilita o strategie. Personal nu mi se pare fezabil sa incerci sa inlocuiesti toate conductele din Bucuresti ce-ti genereaza pierderi. Adica e o solutie care ar fi de dorit, dar nu poti sa repari 20 de ani de nepasare intr-un termen rezonabil pentru toata lumea. Asa ca de aici pot aparea doua solutii simple:
    1. Fiecare se debranseaza si se descurca pe cont propriu sau se asociaza la nivel de asociatii de proprietari si gasesc solutii pentru ei(asta e o chestie imposibila in Bucuresti).
    2. Primariile de sector preiau problema si incep cu zonele problematice unde construiesc centrale de cartie ce vor deservi blocurile afectate. Bineinteles repartitoare/termometre vor exista in acele blocuri ca sa nu mai facem eterna discutie cand dam drumul la caldura si fiecare va plati cat consuma.
    Cam astea sunt solutiile bineinteles daca nu vrem sa fim intr-un santier continuu urmatorii 5-10 ani si cu clasicul cliseu: A venit apa calda, dar e rece…

    • #35

      asociatia de proprietari de la mine, care nu are drept cheltuieli decat curatenia si lumina de pe scara, pentru ca restul sunt pe contoare separate pe apartament, nu ajunge la un consens nici dacă să iau sau nu luminițe de crăciun și tu vrei ca toți să fie de acord cu debransarea. vise, taica

    • #36

      @Arhi
      Perfect de acord cu povestea la nivel de asociatii de proprietari si ce inseamna asta. Insa factura mare la caldura o sa vina pentru toata lumea, ca mare inseamna ceva diferit pentru fiecare e alta discutie. Pe termen lung iese toata lumea in castig daca ar colabora si ar lua o decizie in interesul comun. Adica eu as prefera oricand o centrala de scara unde fiecare sa aibe termostat si sa plateasca cat consuma fara tigania de tipul cand dam drumul la centrala ca vrem sa facem economii. Si in fond cam asa e peste tot unde este o bruma de civilizatie.
      Acum ca nimeni nu vrea asta si va prefera sa faca pe sado-maso cu frigul in continuare e o alta discutie. Insa spre asta ne indreptam, fie centrala de apartament/pompa de caldura, fie centrala de bloc.

  14. #37

    Mai deuna zi toti tipau ca sa punem embargou total Rusiei. Ca de ce Germania continua sa mai importe gaz. Daca s-ar fi intamplat asta, desigur, pretul gazului sau al petrolului crestea. Care oricum a crescut in toata Europa din cauza ca au aparut probleme de aprovizionare, dar daca s-ar fi impus embargou total ar fi crescut si mai mult.

    Acum … de ce scumpim gazele/giga-caloria.

    De ce ai basca?

    • #38

      de ce ”au aparut probleme de aprovizionare”?
      siguranta aprovizionarii nu va exista cata vreme principalul furnizor va fi rusia.

  15. #39

    Oracolele au prezis că cel care va reuși să desfacă Nodul gordian va deveni stăpânul Asiei. Mai târziu, Alexandru Macedon ar fi tăiat nodul cu sabia. Cam asa trebuie facut si cu termoficarea asta: taiata si gata. Dupa aia cautam solutii. Pana nu se inchide mizeria asta comunistoida se va tot fura ca in codru, se vor tine niste posturi la stat, se va etc.

    • #40

      Vrei sa inghete batranii in case ? …oh wait

    • #41

      batranii aia pentru care am tras doi ani de restrictii, dar ei nu s-au vaccinat?

  16. #42

    Pe mine ma amuza cum face ea scandal ca nu va accepta asa ceva. Cresterea pretului.

    Si intreb si eu, nu accepta in calitate de ce? Primar nu e, consilier local nu e, de locuit in Bucuresti nu locuieste.

    • #43

      Ministresă fără portofel accesibil, ăăă portofoliu…

  17. #44

    @Cetin
    Lui Vali i-ai dat block la postul asta?

  18. #45

    Mie mi se pare o marlanie sa votezi pe 30 martie ca se scumpeste de la 1 aprilie. Orice rahat de furnizor privat jepcar te anunta cu 30 de zile inainte ca iti va tripla pretul, ba chiar majoritatea adauga si o nota de subsol ca esti liber sa refuzi oferta si sa iti cauti alt jepcar.
    La stat nu se poate, iti baga mana in buzunar si te anunta dupa.

  19. #46

    Aici sectorul 1. Iarna asta caldura si apa calda normal…totul bine. 2 avarii rezolvate de dimineata pana seara deci super ok. Eu sunt multumit de cum a functionat RADET-ul iarna asta in Bucuresti. ca altii au stat in frig, asta e…sa fie ei nemultumiti 🙂

  20. #47

    10 ani nu s-a schimbat prețul (…) acum nu e momentul potrivit. Well, considerați că momentul potrivit ar fi fost acum 5 ani și plătiți retroactiv diferența în plus. Problem solved.

  21. #48

    Eu m-am uitat cum repara astia tevile. In loc de macara folosesc un excavator de care leaga segmentul de teava. Apoi cara si pozitioneaza tevile manual, in loc sa foloseasca niste carucioare cu scripeti, ceva. Apoi o singura persoana sudeaza, restul se uita. Apoi se trece la urmatorul segment de teava. In ritmul asta vom fi gata in 10 ani.

    • #49

      Escavatorul ala e folosit si pt saparea gropii. Nu s-ar justifica inca un utilaj acolo. Ai avea la o reparatie un excavator si o macara, asa se rezolva ambele probleme cu excavatorul. Nu poti folosi carucioare si scripeti pe un teren proaspat sapat, denivelat. Da, daca ai un sant lung si regulat desigur, dar nu cand ai o groapa intre masinile parcate pe trotuar

    • #50

      @Mihai: pt tevile de termoficare nu se sapa nimic. Se decoperteaza tot canalul, adica se ridica toate placile de beton din zona unde se schimba tevile. Efectiv de sus se vede “camera” unde sunt tevile. Totul este din beton, e uniform si se pot folosi diverse utilaje prin interior. Reparatia este de durata, cateva luni, timp in care segmentele de teava sunt schimbate prin acea gaura si plimbate manual cativa zeci de metri prin interior. Ca idee, am vazut aceste lucrari in zona Calea Vitan, cel mai probabil o magistrala a sistemului de incalzire care tot crapa. Tevile vechi erau rupte de rugina.

  22. #51

    Imi explica si mie cineva care sunt cei 20 de ani de grea mostenire PSD la Primaria Capitalei?
    Ca mie nu imi iese socoteala deloc

  23. #52

    Termoficarea Bucureștiului e un cerc vicios din ce am citit. Mâine daca se renunta la termoficarea centralizată, trebuie centrale de cartier si individuale. Asta inseamna modificarea infrastructurii de gaze. Adică tot săpături in tot orașul, țevi, etc. Problema e ca agentul termic e produs secundar al ELCEN, principalul este energia electrică. Fiind producător in cogenerare (energie electrică și termică) poate accesa fonduri europene mai usor si mai multe, beneficiază de venituri suplimentare, scapa mai ieftin cu certificatele verzi. Fără Termoenergetica , ELCEN ajunge rapid in insolventa(ramane fara o sursă de venit) sau scumpeste curentul si e posibil ca pe termen lung sa rămâi fără producător de energie electrică în București( asta in timp ce LEA ce aduc energie din alte zone sunt cam la maximul capacității). Nicușor s-a lăudat după o luna de mandat ( de parca a venit cu el de acasa-wink) ca a semnat contract pe fonduri europene în valoare de 1.6 mld. Lei. Problema e ca nu găsești firma capabilă să deruleze asemenea contract. Trebuie sudori multi, țeavă nu se gaseste asa usor si preturile la materiale cresc continuu. Pana la urma nu e alta solutie decat păstrarea sistemului actual si peticirea/ repararea in masura posibilităților.

    • #53

      Încălzirea cu calorifere și agent termic la 55-70 grade e pe moarte. Nu ne mai permitem să facem suficientă energie prin ardere de gaz și petrol. Soluția sta pina la urma in energie electrică solară și pompe de căldură. Doar că energia scoasă cu pompa de caldura din pămînt nu vine la 55-70 grade Celsius, ci pe la 25-30 și e nevoie de încălzire prin pardoseală sau schimb apa-aer prin tubulatură in tavan sau la vedere in locul caloriferelor. Iar casele existente nu pot fi trecute pe așa ceva, înseamnă costuri imense și casele/apartamentele făcute șantier. La fel ca la mașini, cele vechi merg așa pina devin epave, cele noi sunt construite fara motoare termice. Rămîne totuși problema energiei electrice pe timpul nopții, cine și cum o produce?
      Cred că schimbarea se va produce în termen de 30-50 ani.

  24. #54

    Eu sunt legat la caldura radetului si lucrurile functioneaza in felul urmator. Cand a fost frig prin noiembrie cat si februarie caloriferele erau caldute. Cand erau zile caldute afara apa calda de la robinet fiarta, trebuia s-o reglezi cu apa rece ca sa speli ceva, cand era frig afara caloriferele calde(nu fierbinti) iar apa de la robinet calduta. Acum fiind cald afara iarasi am apa la robinet fiarta si caloriferele putin caldute. Practic nu ai caldura si apa calda asa cum viseaza multi si nu stii niciodata cand ramai fara sau cand te poti spala. Pretul de 150 lei e justificat foarte corect avand in vedere ce primim, cand e apa fiarta ma spal repede sau spal vasele repede si nu consum tone de apa, cand e spre 25-30 grade consumi o gramada si astepti sa curga mai calda. Stau in bloc cu 4 etaje, la etajul 1 nu mai sta nimeni. Toata parada asta cu apa e de foarte multi ani, niciodata nu am avut constant ceva, vrei sa te speli la 5-6 dimineata te rogi sa fie apa fiarta sau calda, niciodata nu respecta termenele de reparatii ale avariei, mereu intarzie cu ore sau cu zile. Cu ocazia asta o sa ma mut pe centrala si ma pis pe tot radetul si cine se mai ocupa de reparatiile tevilor.