religie1

Un subiect foarte interesant pe comunitate. Și un răspuns cel puțin ciudat.

La noi învăţătoarea a fost clară “cine nu vrea religie să vină înainte de oră să-şi ia copilul şi să-l aducă înapoi după ora de religie”.
Ea nu poate sa stea cu copii care nu fac religie pentru ca nu are sală separată unde să-i ţină şi în plus aia cică e ora ei liberă.

Eu știam că legea spune că școala trebuie să asigure alte opțiuni elevilor. Practic, prin mizeria asta, te forțează să îți lași copilul la ora de religie.

Serios, care sunt căile de atac la asemenea mizerie? Ok, reclamație la procuratură e una, dar pe cale școlară există vreo modalitate de atac?

religie

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De obicei ora de religie este pusa fie prima, fie ultima, astfel incat poate veni mai tarziu sau pleca mai devreme.

    • #2

      De obicei ora de religie este pusă în mijlocul programului ca să înțepenești dracului acolo.Când am făcut eu religie am dat numai de profesori de 10+ nu ne băgau mizerii în cap ca acum.În loc de “te calcă masina dacă nu asculti de Doamne Doamne în D-zeii tăi de păcătos” ne spuneau numai povestiri cu tâlc din care chiar învățam ceva și chiar nu se dădeau în lături de la o discuție evolutie va creatie, ne răspundeau la întrebări care deviau destul de mult de la religie.Așa cred că ar trebui să fie și acum, ceva frumos.Dai un ban dar faci ceva frumos.

    • #3

      N-ai cum sa o pui prima sau ultima la o scoala intreaga. La fi-miu sunt 6 x 8 clase. In prima sapt au avut religia ultima ora vineri. Nu i-a lasat sa plece acasa pe cei care nu optasera pentru religie pe motivul ca nu s-a terminat programul. Am protestat la sedinta cu parintii din aceeasi zi si a facut sa circule prin clasa o foaie pentru cei care voiau religie, desi fiecare si-a exprimat deja decizia de doua ori: o data pe fisa de optiuni de la repartizarea computerizata, a doua oara cand am depus dosarul la scoala. Pentru ca eram mai mult de jumatate care ceream sa-i lase sa plece acasa pentru ca programul lor se terminase, diriginta a spus ca trebuie sa venim sambata asta la intalnirea cu reprezentatii consiliului de administratie al scolii “ca vad ca aveti o problema cu ora de religie”. Urmarea: s-a modificat orarul, religia e acum tot vineri la mijlocul zilei, sunt obligati sa ramana in clasa. Asa ca, desi in mod normal n-are voie cu tableta, laptop la scoala, vineri i le dau eu, asa de-a dracu’.
      Am vb cu cumnata-mea care lucreaza in invatamant si mi-a spus ca era de asteptat sa ni se bage pe gat ora de religie, pentru ca ea a devenit optionala doar pentru parinti, nu si pentru scoli. A ramas in contractul cadru, ca sa nu dea afara atatia oameni, si aia tre sa-si faca cumva nr de elevi obligatoriu ca sa tina ora. Ceea ce mi s-a parut demential insa e faptul ca profa de religie de la clasa lui fi-miu are in completare ore de… Logica!

    • bai, e ilegal, contravine legii, de ce plm nu reclamati?

    • #5

      pentru ca la munci poti sa-i spui sefului “ba, vin/plec mai devreme” ca azi odrasla are religie”. logic.

    • #6

      Eu, una, sigur voi fi la intalnirea cu consiliul de administratie al scolii. Solutia cu tableta e pentru saptamana asta. Baiatul meu nu va sta la orele de religie. Pe de alta parte, poti sa ma crezi pe cuvant, NU vrei sa-ti ia copilul la ochi pentru ca e al lu’ aia cu gura mare, asa ca rezolvarea trebuie sa fie amiabila si politicoasa. Reclamand directorul nu fac decat sa-mi pun baiatul in bataia pustii, am mai trecut prin asta.

    • eu m-am luat momentan in gura cu educatoarea. nu cred ca are ce sa ii faca. da, sa il ia la ochi, aia e, daca el invata, restul e irelevant.

    • #8

      Eu am trecut cu o invatatoare cretina pentru mult mai putin decat o reclamatie prin: umilit copilul in fata colegilor, ignorat cand spunea ceva, lasat pe dinafara la activitati de grup, etc. pana cand m-am prins de ce se intampla si m-am dus literalmente peste ea. Cred ca s-a speriat de ce a vazut pe fata mea, sa mor daca nu eram pornita sa matur clasa cu ea. Nici macar nu a negat! Pana cand am reusit sa-l iau de acolo, l-a lasat in pace. Daca tu ai impresia ca profesorul, ca un adult cu scaun la cap nu se va razbuna pe tine prin copil, esti un naiv. Din experienta mea la catedra, cancelaria e o adevarata gradina zoologica. Nu sunt toti niste lighioane, doamne fereste, dar aia dusi cu vaca, sunt dusi rau!
      Notele sunt ultima mea grija, e nou in liceu, vreau sa se adapteze si sa se integreze frumos si 15 ani nu e o varsta usoara. Nici un copil nu se duce topaind la scoala, dar nici nu vreau sa se transforme intr-un cosmar.

    • #9

      Pai pot sa faca tot felul de comentarii la adresa copilului de fata cu el si ceilalti copii. Pot sa il jigneasca, sa il apostrofeze la orice chichita, sa il ostracizeze cu alte cuvinte.
      Io am fost copilul asta, din pacate, si cam stiu ce nasol e sa fii tinta atacurilor. Tocmai d’aia am jurat razbunare pentru cand o fi fiica- mea la scoala.

    • #10

      Citeam articolul cu un amic care abia s-a mutat în State. Citește ăsta, ajunge la comentarii, vede ce scrie @alina și exclamă:
      – Isuse Cristoase Nazariteanule, ce bine c-am plecat din țară!
      Lăsând gluma la o parte, aici nu există așa ceva. Separarea bisericii de stat e aproape completă. Nu există niciun fel de educație religioasă în școli — decât dacă e școală particulară cu profil religios (vezi liceele de mormoni sau școlile catolice — unde nu prea vrei să-ți dai copilul decât dacă ești popă).
      În schimb, în spiritul ăla al politicăl-corectnesului , au liber aproape la toate sărbătorile din aproape toate religiile. Ieri a fost Yom Kipur, pula școală. Azi a început Ramadamul, pula școală. Și-o țin așa zile întregi. E drept că nu au vacanță de iarnă și de primăvară decât câteva zile iar aia de vară e mai scurtă. Însă, per total, sunt fericit că nu stă nimeni să le bage ciutanilor povești în cap (pe care nici tata că-i popă nu le crede).
      Ce să vă spun, să vă duceți la avocatul poporului?! Să faceți o plângere la curtea drepturilor omului? Să sesizați o fundație de-asta cu coaie care are putere internațională?

    • #11

      Mi se pare incredibil. Este pur si și simplu contra naturii. Ore de logică? Toată lumea știe că femeile nu au logică, cum poate preda logică o ”profă”?

    • #12

      Fata mea ( clasa 5-a ) face ceva ce se numeste “etica si cultura religioasa” in care (din temele ce le pregateste) am vazut ca sint prezentate diferite religii citeva cuvinte despre profeti si cam atit.

    • #13

      @Cetin, acum ca sfat, dar na, tu faci cum vrei. E foarte ok sa decizi daca are sens sa faca religie sau nu, si din punctul asta de vedere un om normal ar trebui sa-ti respecte decizia. E ok sa decizi ce scoala sa faca, publica, privata, in engleza, in romana. Insa, fi precaut cand te iei de profesori direct si depinde in ce fel te iei, si tine cont ca nu interactionezi tot timpul cu oameni normali. Pentru a evita neplaceri de genul profesoara sa-si bata joc de copil in fata clasei si sa-l puna in situatii neplacute, punandu-i intrebari incomode, luandu-l peste picior, facandu-l de rusine, parerea mea e ca trebuie purtat cu grija cu ea. Profesoara aia o sa stea cel putin un an cu copilul, daca nu e schimbata sau daca nu muti tu copilul la alta clasa/scoala. Da, are ce sa-i faca copilului. SI pana faci tu reclamatie la director si nu stiu ce, pana-l muti la alta clasa/scoala, copilul o sa aiba cateva momente neplacute, poate multe, care pot avea consecinte neplacute in raport cu dezvoltarea personalitatii lui. Daca mergi pe pricipiul ca “daca el invata n-are ce sa-i faca” inseamna ca nu stii cat de curve pot fi unele persoane. Ca si consecinte, profesoara il ia la misto (si n-are legatura cu ce invata, e ca in bancul cu “unde ti-e sapca”), devine un exemplu pentru ceilalti si ceilalti il iau si ei la misto, i se pune un stereotip in clasa si apoi colegii il vor trata in acest mod, plus ca poate ca si el va inceape sa creada lucrurile astea despre el insusi, ceea e si mai grav. Eu personal, in cazul asta, as evita sa ma iau de dobitoci, au mult timp la dispozitie si rabdare sa stea in ping pong.

    • #14

      Nu am timp sa dezvolt prea mult acum; comentariul lui Cristi mi-a ridicat tensiunea, totusi, asa ca o sa incerc foarte scurt s-o mai cobor – exploziile sunt neindicate in contextul migratoriu actual.

      Nu e nevoie sa se certe nimeni cu invatatorii/profesorii. Trebuie doar facut directorul sa-si asume responsabilitatea legala in mod expres. Asta a fost motivul pentru care am scris cererea din comentariul 8 si cred ca asta a avut in minte si Mihai din comentariul 10, cu solicitarea. In momentul in care raspunde e pus el in situatia in care incearca sa te puna pe tine: sa spuna el, in scris, cum respecta sau nu legea. Atat. Si, dupa aia, sa stea el cu frica fiindca exista un document oficial, scris si semnat de el care poate fi folosit impotriva lui. Nu se ia nimeni direct de el, si cu atat mai putin de profesori – o institutie publica este solicitata sa raspunda, prin reprezentantul legal, cum respecta prevederile legii.

      Cat de trista mi se pare asemanarea dintre viata parintilor mei sub comunism, in care circulau aceleasi sfaturi ‘bune si intelepte’ de viata: sa nu reclami, sa nu zici, ca ala iti poate face rau si ceea ce se s-a comentat la subiectul asta, alta data.

      Ironia finala e ca acum neobligativitatea religiei e sustinuta clar in lege tocmai fiindca un oarecare n-a tacut din gura, nu s-a gandit ca plateste statul ca sa-i fie calcate drepturile in picioare si s-a dus in instanta. Din cate stiu, omul inca traieste, n-a fost impuscat de profesori sau preoti.

    • #15

      trial, 100% de acord

    • #16

      Mda, si in timpul asta invatatoarea spagara din Bucuresti, nemernica aia din Cluj si cati altii inregistrati clar, meditatizati in presa locala si nationala, sunt bine merci inca la catedra, aparati de un zid format din colegi, directori si inspectori.

  2. #25

    La mine este pusa în ziua de vineri, penultima ora, fix înaintea orei de dirigenție. (Clasa a 5-a, toți sunt transferați de la alte scoli – liceu).

    • #26

      intr-o scoala normala, e imposibil sa pui ora de religie ca ultima sau penultima ora la toti. nu ai suficienti popi disponibili. asa cum nu poti pune sportul.

    • #27

      Ei serios? nu ai destui popi disponibili :))

  3. Ascult prodigy, Smack my bitch up, melodie cumparata de mine pe google play… si ma gandesc cat de nazisiti sunt oamenii, ipocriti si putrezi de prosti. O cloaca de imbuibati si pe care inca ii rabda pamantul… :> asta cu religia in scoli :> popa trebuie sa mance si el o paine, nu ? asa merge afacerea controlam pulimea de 60 spre 80 de ani si statul face minuni pentru obstea bisericeasca…
    I’m back from hell and I’m PIST…

  4. #34

    La școala noastră s-a rezolvat astfel: la începutul orei de religie erau trimiși cei doi copii care nu făceau religia la bibliotecă!
    A fost ok, fiul meu profita de ocazie să-şi facă temele.
    Pentru perioada de primăvară-vară îi duceam in parc (făceam cu rândul părinții – dar, mă rog, nu e o opțiune la îndemâna tuturor!)

  5. #35

    Scoala e obligata sa asigure un alt optional, sau supraveghera copilului, sau sa puna ora prima/ultima. In cazul copilului meu, in ciclul primar statea cu invatatoarea undeva (in curte, intr-o alta clasa, la cancelarie chiar, depindea de imprejurari), in ciclul gimnazial a stat la biblioteca, la liceu pana acum un an a stat la biblioteca, anul urmator a avut religia pusaprima ora, deci s-a dus mai tarziu la scoala, anul asta din nou va sta la biblioteca. Alea ca tre’ sa iei copilul si sa-l aduci din nou sunt santaje ieftine sa convinga parintii sa inscrie copiii si sa nu ramna bietu prof’ de religie fara job, ce sa zic! Recomand insistent sa nu cedati la asemenea presiuni, daca parintii sau copilul nu doresc participarea la resp. ora

  6. #36

    Ceva imi spune ca in lege scrie ca trebuie sa ii asigure supraveghere pentru ca asa e firesc si logic insa in teren inspectorul ii spune la directorul de scoala “te descurci, nu sunt bani sa platesti pe cineva sa stea cu cativa copii degeaba, e treaba ta ce faci” asa ca directorul se face ca nu vede/aude problemele celor ce nu vor sa stea la ora de religie.
    Pe de alta parte mi se pare fix chestie de orgoliu asta cu “nu cumva sa stea copilul la ora de religie” de parca ar fi ceva traumatizant si groaznic, ca altfel sigur nu exista influente negative in viata lui.

  7. #37

    Stimate Domnule Director,

    Subsemnatul Spaghetzan M. Monstriescu, parintele elevului Monstriescu Fidelutz, inscris in anul scolar 2015-2016 in unitatea de invatamant __________, din _________, in clasa _____, va solicit prin prezenta sa-mi comunicati in scris care sunt activitatile educationale alternative orei de religie la care poate participa fiul meu, asa cum au fost ele stabilite prin hotararea Consiliului de administratie, conform art. 196 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din 13.01.2015. De asemenea, va solicit sa-mi comunicati in scris si care sunt persoanele responsabile de siguranta elevulului Monstriescu Fidelutz pe parcursul desfasurarii acestor activitati alternative, conform art. 30 alin. (6) din cadrul aceluiasi regulament.

    Mentionez ca adresa la care solicit sa imi fie trimis raspunsul scris in termenul legal este: ________ .

    • #38

      Monstriescu Fidelutz :))))))))))) Si pe micuta o cheama Tortellina Rigattona Monstrulescu

    • #39

      Rigattona e dna. Monstrulescu – mica, indesata si rotunda din cap pana in picioare. Leit bunicul Caneloiu.

    • #40

      OK, mă interesează cine e Farfalla.

    • #41

      Farfalla e fiica din prima casatorie a lui Spaghetzan M. Monstriescu. Delicata, seamana in partea lui tata-sau. Si cocheta – se imbraca numai in rochii si fuste dantelate pe margine si poarta multe funde in par. Da’ flusturatica, daca ma intelegi. Cum a terminat liceul a cerut-o de nevasta Durumescu, om serios, cu pamanturi multe. Insa ea a fugit chiar inainte de logodna cu unu’ Peneață, din Sosulești.

    • #42

      Test, ca sa vad daca mai zic iar cine-i Farfalla.

    • #43

      Cum am scris si-n comentariul disparut, Farfalla e fiica din prima casatorie a lui Spaghetzan M. Monstriescu. Delicata, seamana in partea lui tata-sau. Si foarte cocheta: poarta numai fuste si rochii dantelate pe margine si multe fundite in par. Da’ si flusturatica, ca sa zic asa. Cum a terminat liceul, a cerut-o de nevasta Durumescu, om serios, asezat, cu pamanturi multe. Insa ea a fugit chiar in ziua logodnei cu unu’, Peneață, din Sosulești.

    • #44

      Ultima incercare:

      Cum am scris si-n comentariul disparut, Farfalla e fiica din prima casatorie a lui Spaghetzan M. Monstriescu. Delicata, seamana in partea lui tata-sau. Si foarte cocheta: poarta numai fuste si rochii dantelate pe margine si multe fundite in par. Da’ si flusturatica, ca sa zic asa. Cum a terminat liceul, a cerut-o de nevasta Durumescu, om serios, asezat, cu pamanturi multe. Insa ea a fugit chiar in ziua logodnei cu unu’, Peneață, din Sosulești.

    • #45

      o sa va bata Marele Monstru de Spaghetti ca ii luati numele in deradere. Infidelilor!

    • #46

      Merci!
      Jos pălăria.
      PS. Am dat plus la toate comentariile dublate.

  8. #47

    In mod normal ar trebui sa existe varianta alternativa oferita de scoala.

    Variante pe care ti le-as recomanda in cazul in care nu vrei sa faca ora de religie:
    – daca scoala are un mic after school (ma indoiesc) – poti tine copilul acolo o ora pe saptamana
    – invata copilul sa mearga la biblioteca scolara ora respectiva, Se duce, ia o carticica poate pentru tema pentru acasa, o rasfoieste acolo putin cu bibliotecara, cand s-a sunat de iesire vine in clasa pentru urmatoarea ora

  9. #48

    Primul pas pe care l-am făcut eu a fost să depun o solicitare către direcţiunea şcolii prin care să mi se comunice soluţia lor la această problemă. În cazul în care răspunsul nu mă mulţumeşte voi reclama la instituţia ierarhic superioară adică la Inspectoratul şcolar. Degeaba reclam acum la inspectorat că vor trimite sesizarea în şcoală.

    • #49

      Si se va rezolva fix moneda din Botswana cu reclamatia. Directorii sunt numiti politic de catre, ia ghici, inspectori, care sunt numiti, ce chestie, tot politic. Ce-i drept, s-ar putea sa ai sanse la institutia ierarhic superioara, ministerul adicatalea, unde, se stie, meritocratia face legea.

    • #50

      Astea sunt căile de atac. Stai şi plângi pe blog că sigur rezolvi ceva.

    • #51

      Eu o sa-ncerc sa rezolv problema fara sa atac pe nimeni.

    • #52

      Succes!

    • @alina Ne spui si noua cum rezolvi “amiabil si politicos” cum ziceai mai sus? Ca vad ca ai cumnata care lucreaza in invatamant, experienta la catedra… si totusi nu stii ca nu poti sa participi decat cu invitatie la sedintele CA

    • #54

      @Dan, fac parte din comitetul de parinti al clasei. Tocmai pentru ca am doua probleme pe care vreau sa incerc sa le rezolv in CA. Ca sa nu mai spun ca asta e o intalnire cu toti parintii interesati, nu cred ca am mentionat o sedinta de CA. Am spus ca incerc cu vorba buna si argumente de bun simt. Daca nu se poate asa, exista si planul B.
      De un lucru sunt sigura: batutul din picior in fata directorului singurei scoli din oras cu profilul care-l intereseaza pe fi-miu nu e cea mai buna solutie. Nici reclamatia la inspectorul care l-a numit in functie.
      Bai, fratilor, sunt unii pe aici la fel de agresivi ca aia de incearca sa te converteasca cu forta!

  10. #55

    La o scoala din afara Romaniei, pentru baiatul meu am avut de ales intre religie si morala. Orele se fac in acelasi timp, asa ca nu sunt probleme de nici un fel

  11. Aveam pe vremea mea o profesoară de religie, doamna Țacă. Și-acum o țin minte…

  12. #57

    Plm, da facem, depinde ce fel religie. Hai sa vorbim de moralitate, de concepte crestine, de ce ii invata Isus pe apostoli la teambuilding.

    Da aberatii de genul nu se diferentiaza de delirul Oliviei Steer sau de vrajitoarele de la noi.

  13. #58

    Sfanta Parascheva asta n-are hotline? Ca alearga saracele femei la ea in disperare. In secolul 21, n-are trebui sa aiba si ea un callcenter?

  14. #60

    Desi parintii lui nu doreau, Gheorghita era obligat in fiecare joi de la ora 10 sa participe la ora de religie. Pana intr-o zi, cand tatal sau a fost si s-a rugat fierbinte la Sfanta Cuvioasa Parascheva sa se introduca activitati alternative in scoala. De atunci, Gheorghita joaca ping-pong joi de la 10.

  15. #62

    Eu n-am avut niciodata o problema cu ora de religie, mi-era indiferenta, dar cel mai aiurea mi se parea momentul surprins in poza, facut pana in clasa a XII-a, la inceputul si sfarsitul orei. In liceu multi au refuzat sa se ridice sa faca rugaciunea si jumatate de ora era dedicata contrazicerilor intre ei si profesor, insistat, refuzat si asa mai departe.
    La toate lucrarile in care ni se cerea parerea despre diverse obiceiuri religioase, argumentam de ce, personal, nu cred in ele si nu le aplic in viata mea, primeam lucrarea corectata toata cu rosu, cu contraargumente cum ca ar trebui sa cred altfel. Si totusi, primeam 10 pentru sinceriate si curaj.

    • #63

      Chiar așa, ăla care rămâne corigent la religie este considerat ateu?
      Sau este exclus din rândul enoriașilor?

    • Nu ramane nimeni corijent la religie. Toata lumea ia media 10. Cel putin, asa e la fiica-mea in scoala. Religia e folosita mai mult ca sa creasca media generala.
      Chiar si asa, fiica-mea mi-a cerut sa o scot de la religie de anul asta. A promis ca o sa ia 10 la mate ca sa compenseze media de 10 pierduta. Normal ca am acceptat 🙂

  16. #65

    ora aia e de religie sau de ortodoxism? adica se discuta despre mai multe religii in general sau despre panteonul sfintilor ortodocsi si cat de smardoi sunt ei cand masina de spalat iti functioneaza duminica?

  17. #66

    Eu, ca divortata, m-am dus la directoarea scolii si le-am zis ca tatăl copilului este de albanez din Kosovo, fost luptător în gherila separatistă din 1999 și că a renuntat la islam dar nu accepta crestinismul si se consideră ateu, prin urmare nu vrea ca băiatul lui să facă religie, de nici un fel. După ce i-am explicat directoarei că fostul soț se va ocupa personal, prin metode kosovare, de oricine îi va sili copilul să facă ora de religie, soluția a venit de la sine: la ora cu pricina, fiul meu stă și citește la bibliotecă.

    • #67

      Aici e buba: cu renuntatul la islam e mai greu, ca sa inchid bucla si sa ne intoarcem la ultima dilema, primim sau nu primim?

  18. #68

    Plangere penala pt. abuz in serviciu. Vezi Emil Moise

  19. #69

    caz concret: nepoata nu merge la ora de religie. dirigintele face presiuni si asupra parintelui si mai ales asupra copilului, asta se simte ostracizat, plange, ca se uita toti copiii ciudat la ea (singurul copil care a optat sa nu faca religie, probabil restul au acceptat din comoditate, enoriasi dedicati, miserupisti, idioti etc). la intrebarea ce face scoala pentru a asigura siguranta copilului cand nu sta la ora de religie profesorul/administratia scolii a dat din umeri si a zis ca nu au ce sa faca, sa vina cineva sa stea cu ea din partea familiei. si au mai zis ca nu e ok sa o retraga de la ora ca ce o sa se intample cu saracii profesori de religie, isi pierd dracului jobul daca se retrag copiii.
    rezultat: copilul sta la la ora fara sa participe ca nu are unde sa mearga.
    concluzie: muistii aia de la min. educatiei probabil primesc niste felatii sfintite ca sa ii tina anagajati pe handicapatii de profesori care transmit lectii de viata catre copii asa cum sunt cele din poza de mai sus. va rog sa imi scuzati franceza.
    muie bor, muie ponta.

  20. Una dintre cele mai bune resurse este aici:
    www.asur.ro/ora-de-religie-faq/

    “A: Fals. În nici un caz nu este posibilă penalizarea în vreun fel a elevilor care nu fac ora de religie! Cel sau cei care fac asemenea afirmații comit infracțiunea de constrângerea unei persoane de a participa la serviciile religioase ale unui cult (art.381 din Codul Penal) și riscă dosar penal. Prima măsură este să le explici doar că nu dorești să faci ora și că acesta este dreptul tău legal. Dacă insistă, vă sfătuim să adunați dovezi în favoarea dvs (cereri pre-completate cu datele tale, înregistrări audio, mărturiilor colegilor) și să le atragi atenția persoanelor care te somează că sunt în ilegalitate. Poți să le citezi articolul respectiv din codul penal pentru a le explica de ce infracțiune se fac vinovați când te amenință. Dacă insistența persistă, ne poți contacta pentru a documenta cazul și a lua atitudine pe căi legale.”

    Din pacate si la noi situatia este asemanatoare, ora de religie nu este nici prima si nici ultima ora, ci exact la mijlocul programului, adica ora a doua.
    Am facut cerere catre directoare, cu numar de inregistrare, in care solicit ca ora de religie sa fie prima sau ultima. Insa, din ce am inteles, nu este specificat in lege acest lucru, in mod clar. Asa ar fi LOGIC, dar nu pentru toata lumea.
    Incercam sa vedem ce iese si vedem ce alte cai se pot gasi pentru rezolvarea problemei.
    Noroc cu doamna invatatoare, care este tanara si cred ca gasim la ea intelegere, eu data trecuta nu l-am dus primele doua ore la scoala, dar am inteles ca ceilalti copii care nu au facut religia, s-au dus la biblioteca cu doamna invatatoare.
    Only in .ro…

  21. Ce’s cu prostiile alea? Am 27 de ani, in clasele primare ne povesteau pildele din noul testament, cu semanatorul, cu fiul risipitor, chestii oarecum ok chiar daca nu earm prea religios, in liceu se discuta despre doctrina crestina iar intr’un an era in manual cate o ‘lectie’ despre celelate mari religii, o prezentare obiectiva nu un exemplu de ‘asa nu’.
    Acum, pe de o parte ai posibilitatea de a nu’ti duce copilul la religie, pe cealalta parte astia ii indobitocesc colegii mai mult decat as crede posibil.

  22. stau, citesc şi mă minunez.
    1. întodeauna m-am ferit să fac parte din comitetele astea de părinţi. toate ţaţele, dar absolut toate dădeau din coate să fie acolo. de parcă îi asigurau copilului un ascendent asupra celorlalţi. n-aş fi putut sta de vorbă cu astfel de specimene.
    2. nu înţeleg importanţa unui 10 asupra mediei. dacă nu face religia se face media cu o materia mai puţin. cu ce ajută?
    3. niciodată nu m-am certat cu un profesor. când copilul a venit cu o notă proastă acasă i-am spus să pună mâna să înveţe. nu s-a întâmplat ca fii-mea să aibă o lucrare de 10 şi să i se dea 5.
    4. poţi să-ţi aperi copilul şi fără să te cerţi. fii-mea a făcut religia. de ce? eu am gândit că va afla nişte lucruri de cultură generală. m-am înşelat. prin clasa 6 sau 7 vine acasă cu o temă. o compunere despre Sfânta Filofteia. Aşa-i că nu ştiaţi de sfânta asta? Ei bine a murit pe la 11 ani. taică-su a trimis-o cu mâncare la oamenii pe care îi avea la lucru pe câmp. pe drum copila a întâlnit nişte săraci cărora le-a dat mâncarea. taică-su a omorât-o în bătaie, după moarte sfânta a început să facă minuni. ei bine, m-au apucat nervii şi i-am zis să se ducă fără temă şi dacă profesorul întreabă de ce să-i spună una şi alta. nici nu mai ştiu tot ce am zis atunci. cert e că nu s-a întâmplat nimic, fie că n-a întrebat-o de temă, fie că a înţeles că exagerase. aşa am făcut cu oricare altă materie de câte ori consideram că se sare o anumită normalitate. niciodată profesorii n-au luat-o la ochi pe fii-mea, ba chiar au fost unii care au apreciat o altă părere.
    5. nu înţeleg teama de a te lua de un profesor mergând pe ideea că îl va lua la ochi. dar ce? s-au terminat şcolile din ţara asta? dacă am dreptate mă cert, cu o condiţie însă, să am dreptate, adică dacă copilul meu ia 3 – un exemplu des întâlnit, nu mă duc să mă cert cu profesorul acuzându-l că nu-şi face treaba, întâi verific cât ştie al meu, cât de prezent a fost la oră, etc …
    6. cât despre cei care nu fac religia şcoala să facă bine să deschidă biblioteca, că toate şcolile au bibliotecă iar bibliotecara poate supraveghea 3-4-5 copii câţi or fi. nu să spună să vii să-l iei acasă, că nu-i deloc normal. ei da, pentru asta te aperi, şi fără teamă că va suferi copilul, te aperi pentru că-i un drept al tău şi o obligaţie a lor. şi îi explici copilului ca să înţeleagă de ce faci ceea ce faci. iar explicaţiile trebuiesc să fie logice, clare, să nu mergi pe ideea că e copil şi nu înţelege. ba poate înţelege foarte multe dacă le explici.

  23. #73

    Doar la punctul 2 de mai sus raspund asa: nu intelegi importanta unui 10 in plus asupra mediei pentru ca nu intelegi cum functioneaza media aritmetica. Sa generalizam, crezi ca daca ai un 4 si un 5 e tot aia cu a avea un 4, un 5 si un milion de 10-uri? Cam tot aia, nu? Media e practic la fel.
    La restul punctelor nu comentez ca e prea obositor

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam