Acest articol este scris la rugămintea celor care produc SGG PLANISTAR SUN , Saint Gobain Glass, care au vrut să afle de ce îmi plac mie casele cu multă lumină naturală.
Parcă v-am mai povestit că atunci când s-a născut fiica mea, cea care în toamnă merge la școală, a avut un icter de acela de bebeluș foarte pronunțat, pe termen foarte lung, iar medicul neonatolog s-a comportat ca un medic de calitate și ne-a spus să ne pregătim de ce e mai rău. Desigur, nu a pățit nimic, icterul i-a trecut, e bine sănătoasă, doar că eu am rămas cu un ușor șoc nervos, când vine vorba de sănătatea lor, a ambilor copii.
AȘa că atunci când medicul pediatru mi-a zis că are carențe de Vitamina D, am simțit că leșin, mai avea puțin sărmana doamnă să îmi dea cu săruri pe la nas, Alo, domnu Ametcea, stați, că nu trebuie decât să îi dați niște picături și să o țineți mult, mult timp la soare.
La momentul acela, locuiam în Pantelimon, la Delfinului, în cel mai întunecos apartament pe care vi-l puteți închipui. Iar 2010 a fost o iarnă lungă și friguroasă, copilul născut în februarie, ia soare de unde nu-i. Singurul moment cu soare, CÂND era soare, era cumva între 8 și 8 și 6 minute, dimineața, desigur, când trecea soarele printr-un mare gol între plopii stufoși care îmi umbreau apartamentul.
Ei, stăteam, în fiecare zi, la ora 8, cu copilul în brațe, în dreptul geamului și o plimbam în funcție de mișcarea astrului diurn, până dispărea. Era ușor haios, dar și trist. Practic, a fost motivul pentru care am plecat de acolo. Ăsta și faptul că trebuia să stau tot timpul cu lumina aprinsă, pur și simplu era întuneric în casă, plăteam la curent câte 100 de euro lunar, ca Gigi Becali.
Următorul apartament, cel din dristor, era extrem de luminos. Ferestre multe și destul de mari, nu mai stăteam la 1, stăteam la 4, nu ne mai umbrea nimic. De fapt, ne umbrea blocul vecin, pentru că geamul de la living era fix în fața lateralei blocului din față. Așa că aveam ceva lumină, dar soare, expunere directă, din părți. Și deja venise pe lume al 2 lea chiștoc, și el cu nevoie de Vitamina D.
Ei, în 2013, când m-am fost mutat la Timișoara, am pus piciorul în prag. Am căutat o casă pe pământ, cu multă lumină. Și am găsit visul meu de casă, fără etaj, întinsă pe lungul terenului și cu LUMINĂ. Multă lumină. Avea casa aia niște geamuri uriașe, 4 uși de 3×3 către terase, făcute din geam, avea inclusiv luminator pe mijloc, practic o mare bucată de tavan făcută desigur, din geam. A fost un dezmăț solarian, vă spun. O vară incredibilă, într-o casă incredibilă și totul pentru că aveam lumină mai multă.
Ce este SGG PLANISTAR SUN, vitrajele care permit pătrunderea din abundență a luminii solare în casă:
Strict tehnic vorbind, SGG PLANISTAR SUN este o sticlă cu depunere cu dublă proprietate: emisivitate joasă (reflectă radiația infraroșie) și control solar (reflectă o mare parte a energiei solare). Este un tip de sticlă clară pe care se depune un strat fin transparent compus din material de origine metalică prin procedeul de pulverizare catodică în vid.
Omenește vorbind, SGG PLANISTAR SUN este o sticlă pentru ferestre care are oferă cinci avantaje față de sticla obișnuită:
- Izolare termică, pentru că este o sticlă cu emisivitate redusă (păstrează cădura produsă în încăpere).
- Control solar – limitează supraîncălzirea spațiului interior datorită factorului solar scăzut, 62% din energia solară fiind blocată la exterior (scade efectul de seră resimțit).
- Confort vizual – limitarea trecererii energiei solare permite utilizarea redusă a sistemelor de umbrire exterioare sau interioare
- Transparența maximă – Gradul ridicat de transparență a sticlei, corelat cu mărimea ferestrei, permit o iluminare mai bună a spațiului interior, reducând astfel consumul luminii artificiale în timpul zilei.
- Economie de energie – SGG PLANISTAR SUN ajută la optimizarea consumului de curent pe toată durata anului, prin reducerea costurilor de răcire, încălzire și iluminare.
NOU
Pe cand avea fiica-mea 6 luni, mi-a zis doctorita de familie ca nu asimileaza vitamina d, deci e rahitica, deci fa-i injectii cu vitamina d3, dar vezi ca nu se gasesc.
M-a dus la un pediatru care ne-a zis sa stam linistiti ca pare in regula, sa o tinem la soare si sa ne vedem lunar pentru control.
Luna asta i-am facut analize, au iesit ok, mai ales la vitamina d.
Din August ne mutam la casa, cu soare in curte si geamuri mari, sa-si produca singura vitamina d cat poate.
(inca nu mi-am luat masina de spalat cu uscator, dar mi-am luat salteaua :D).
Geamuri am standard, ca nu aveau alte variante cei care vindeau casa, dar pare interesant ce e descris la sticla de mai sus.
NOU
Vitamina d injectabila nu se mai fabrica, nu se mai importa. Been there, pentru propria persoana.
NOU
Coane sunt picaturi cu vitamina D. Nu stiu ce varsta are cea mica a ta acum dar mie mi-au cam recomandat pana pe la 9 ani sa-i dau. Biiiiine aici la mine in timp de iarna iese soarele dimineata, la pranzi si apoi joia nu se stie care saptamana. Incercam sa compensam cu alimente (peste, ou) sau nuci. Dupa scoala incearca sa stea mai mult afara daca este soare mai ales iarna pentru ca se intuneca repede si mai are si alte activitati.
NOU
confirm. si sunt foarte bune. dar am lapsus, ceva cu V
NOU
Vigantol se cheama picaturile, vigantoletten se cheama pastilele care nu se gasesc deloc. Eu, adult, am descoperit intamplator ca am carenta de vitamina D, simptome aveam dar nu mi-am dat seama, mi s-au inmuiat oasele … naspa. Am munca de birou si dupa serviciu merg repede acasa ca am alte treburi. Soare – ioc!
NOU
vigantol, mm!!! numai vibrocil imi venea in cap
NOU
pe al nostru copil pediatra l-a trecut pe baby guard dha de la vigantol.
NOU
Si varianta romaneasca se numeste simplu * Vitamina D3 *
NOU
Corectie: Eu dau 100 de euro doar BACSIS la baiatu cu lumina
NOU
Si la politie cum faci? Ca am vazut scris la ei: in acest birou nu se primesc atentii!
NOU
le da banii neatent
NOU
scapa bancnota pe jos inainte sa plece.
NOU
@Penciuc. Eu cand vad birouri din astea, ma duc si intreb direct unde e biroul in care se primesc atentii, pentru ca, de-obicei, ma grabesc.
NOU
Înseamnă că acolo se primesc doar cei neatenți.
NOU
Sau te mutai aciișa pe Costa del Sol unde ai 12 ore de soare pe zi si trăiau copiii fericiti si sanatosi 🙂
NOU
Astea sunt ferestrele alea cu care poti sa iti faci o camera in gradina cu toti peretii de sticla? Cat ar costa o camera 5 pe 5? E visu meu o chestie d-asta…
NOU
Pe lângă energia solară, cele mai bogate surse naturale de vitamina D sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dar aveți grijă și cu sexul pentru că printre multe altele, sperma conține și vitamina D.
NOU
As vrea sa-mi schimb sticla la ferestre – unde as putea s-o comand de ex ?
Adica – ok, misto sticla – dar eu am nevoie de vitrajul efectiv ( sandwich-ul din 2 foi de sticla si bagheta) realizat de o firma care sa-mi faca si livrarea. Nu o sa-mi schimb ferestrele cu totul ( e complicat, murdar, scump) – doar sticla.
NOU
Daca nu schimbi ferestrele cu totul, schimba macar si garniturile + o verificare a balamalelor
NOU
asta o sa fac. Dar in afara unei firme ( Spectrum Industries parca ) care stiu sigur ca face doar geam pt termopan si are niste preturi de plangi cu vorbe plus ca nu livreaza – nu stiu pe nimeni in Buc sau imprejurimi….
Ideea e ca din suprafata totala a ferestrei, geamul este majoritar. Restul ( vb de PVC – nu de aluminiu) cu putin noroc ar fi in parametri de izolare termica/fonica. Si daca tot fac o treaba, as face-o cu un geam de calitate. Insa nu pot sa ma duc la Saint Gobain sa le cer sa-mi dea foi de sticla ca nu am ce face cu ele…