Inițial, când citești știri de genul, ți se urcă sângele în cap și îți vine să te duci la primărie să le dai…fericire.
Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de aprobare a unui studiu comandat de instituție, studiu care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri “comuniste” din Capitală, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire operat de RADET și instalarea de centrale termice individuale să fie interzise.
După care mi-am amintit cum e cu vecinii de bloc și locuitul în comun.
Prima oară când m-am lovit de ei în nume propriu a fost după ce m-am căsătorit și locuiam în Constanța.
Apartamentul unde stăteam era minunat, 100 de metri pătrați, ieșire pe ambele părți ale blocului, vis. Doar că era la etajul, 4, ultimul, adică. Și totul a fost minunat până când a venit prima ploaie, moment în care am remarcat că plouă în casă, ploua peste covoare, colțuri și inima mea. Serios, când ploua, stăteam cu lighene prin diverse locuri din casă, unde curgea apa ca de la robinet.
Hai la administrator, să repare acoperișul. A, păi nu se poate chestia asta, trebuie să decidă adunarea blocului, nu se poate să fac eu. Păi hai coa să adunăm blocul, că mie îmi plouă în casă. S-a adunat blocul și au discutat atent, ajungând la o concluzie clară. Prietene, noi nu stăm la 4, este fix treaba ta ce faci, noi nu o să dăm niciun ban.
Administratorul a ridicat din umeri, fiecare a plecat în treaba lui, iar eu m-am întors la ligheane în casă. Desigur, la vreo2 luni distanță, vecinul de la 3, cred, a venit la mine cu un formular, să îmi dau accept să își deschidă firmă. Am luat hârtia, am scris mare REFUZ, am semnat și l-am anunțat că, dacă deschide firmă, îl reclam la poliție.
Așa. A venit vara și nu aveam nicio soluție. Până când am găsit un articol obscur care spunea că un locatar dintr-un condominium poate să își asume costul lucrărilor, după care asociația îl despăgubește, scutindu-l de plata întreținerii până la stingerea datoriei. Mă duc la administrator, îi arăt, ăla zice a, da, știam, dar nu m-am gândit că vă interesează.
Ok, mă duc la praktiker, cumpăr role de alea de bitum pentru anvelopare, mă costă o căruță de bani. Hai să caut de montaj. De unde, toți “meșterii” români îmi cereau prețul manoperei fix costul produsului, la metru pătrat. Mii de euro, nu glumițe.
Așa că mi-am luat o butelie, un arzător de porc și hai la treabă. Mi-am distrus spatele, urcând pe acoperișul blocului toate rolele alea de folii, singur, domnii din bloc mă priveau cu scârbă și dispreț, nu înțelegeau exact ce se întâmplă. După care, din aproape în aproape, am reușit să învăț să pun porcăria aia și mi-am anvelopat fix cât ține apartamentul meu. Citisem că, dacă nu se anvelopează tot blocul, nu ține și că există soluții, am pus și mizeriile alea bituminoase, am construit practic o îndiguire, ura și la gară.
Să vedeți ce scandal a ieșit când s-au pus listele de întreținere mai mari, iar eu aveam zero. Ședință de bloc ad-hoc, cum adică a făcut singur, CUM ADICĂ ȘI-A FĂCUT DOAR LA EL, CUM ADICĂ TREBUIE SĂ ÎI PLĂTIM NOI CE A FĂCUT???? Urlete, scandal, amenințări cu neplata, ce nesimțit sunt, profit de portițe legislative, ar trebui să fiu așteptat seara să îmi dea una în cap, chestii intelectuale de astea.
Anyway, irelevant, până la urmă. Că totul s-a tradus în șicane zilnice, în scandaluri cu locuri de parcare, cu uși blocate, cu gaz turnat pe ușa și lipit bilet Data viitoare e benzină, nu mai contează, important e că îmi făcusem treaba.
Următoarea chestie a fost când m-am mutat în bucurești și stăteam cu chirie, la delfinului.
Sub mine stătea un domn de bine care, sătul de lipsa căldurii, datorată repartitoarelor (în sistem paușal plăteam ceva gen 200 de lei, cu repartitoare, în aceleași condiții, 5-600) și-a pus centrală.
Și cum și-a pus centrală? Simplu. A tăiat toate țevile din casă, și-a pus , frumos, pexal, peste tot, central Weissman, totul super. Doar că nimeni de deasupra lui nu mai avea căldură. Deloc. Logic, cumva, având în vedere că apa se oprea la intrarea ăluia în apartament.
Scandal, rugăminți, venit cu administratorul, oprit la intrarea în bloc, gen nu mai intri până nu repari. Nimic. Pur și simplu se uita flegmatic la toți și trecea liniștit, fără să discute cu nimeni. Și o coloană întreagă dintr-un bloc cu 10 etaje stătea în frig pentru că așa voia peleul dânsului.
Habar nu am ce s-a mai întâmplat, pentru că ne-am mutat de acolo și i-am lăsat în plata domnului. Oricum erau nebuni toți, acela era blocul unde, în fiecare dimineață, doi bătrâni ieșeau și se căcau în grădină, lângă ghenă, ca să economisească apa la wc.
Concluzia finală e simplă.
Românii nu știu și nu vor să trăiască într-o comunitate. Regulile nu li se aplică, doresc să aibă libertate deplină, indiferent de ce se întâmplă în jurul lor.
Așa că nu știu, dar parcă e ok să nu li se mai permită să facă ce vor cu încălzirea. Mă gândesc, oare câți oameni sunt în situația mea, din cauza unora care și-au pus centrală și suferă de o mare durere în cur?
NOU
Sa ii dea cineva link si lu baiatu din brasov, ca se intreba de ce pleaca romanii din tara!
NOU
Chestia cu batranii mi se pare trasa de par, cum sa te duci sa te caci in fiecare dimineata langa ghena, este…nici nu am cuvinte.
NOU
Nu e trasă de păr, ne-a mai povestit Cetin de ăia doi. Cool shit 🙂
NOU
acolo unde au acces la fantani, exista persoane care isi cara apa menajera cu bidoanele. aia doi se pare ca nu aveau fantana in apropiere.
NOU
Pe scara noastra erau doi batrani la etajul patru care aruncau gunoiul direct pe geam. Probabil ca nu se cacau in gradina blocului intrucat erau multe etaje de coborat
NOU
Am in bloc un nene, fost director, pensie mare, care dupa ce face baie tine apa in cada o saptamana si o toarna in buda dupa ce se caca. Cel putin o saptamana dupa mirosul de transpiratie. Probabil mai face urmatoarea baie dupa ce se termina apa din cada.
NOU
Si in Galati a fost o situatie asemanatoare, s-au modernizat chipurile punctele termice si pe urma s-au creat “zone unitare de incalzire” in cadrul carora nu puteai sa te debransezi. Pe urma s-a schimbat primarul si asta zis ca desfiinteaza total sistemul public de termoficare. Dragut…
Cu hidroizolatia am patit la fel, aveam inclusiv o fisura deasupra patului, daca ploua si dormeai te trezea picatura chinezeasca.
Pana in momentul cand au pocnit tevile de la subsol si au refulat prin apartamentele de la parter. Iar cei care refuzasera sa plateasca pentru acoperis pe motiv ca nu pe ei ii ploua, au aflat ca nici pe noi nu ne intereseaza ca le plutesc chestii urat mirositoare prin casa. Asta a fost un fel de santaj reciproc, cert este ca in vreo saptamana erau rezolvate ambele probleme.
Concluzia este ca m-am saturat atat de mult de stat la bloc incat m-as muta la casa, dar nu in oras, ci undeva ca la bunica la tara, unde cel mai apropiat vecin era la vreo 250 metri.
NOU
minim 1000mp sa ia distanta, trust me, cand ma duc la bunica-mea la tara unde am 1800mp si vecinii delanga la fel ma uit ca e cam ce trebuie, in schimb in tunari la cumnatamiu se uita vecinu de pe terasa la asta in curte realxat si fara dureri asta in conditiie in care casele alea sunt pe la 300k impreuna….
NOU
da, cm 1200 calculasem si eu ca ar fi suficient. plus niste tuia inalte de 4 metri pe langa gardul de minim 2.5
NOU
La faza cu acoperişul un vecin de al meu avea o soluție simplă.Când ploua puțin golea vre-o două găleți de apă prin baie.Garantat ştia şi vecinul de la parter că acoperişul trebuie reparat.
NOU
este cea mai buna metoda, asa incepi sa ii mobilizezi pe mai multi. ca asa au si ei problema ta
NOU
:)))) Ce ma? cum afla ala?
Ca eu daca torn o cisterna in baie, o ia la vale, pe scurgere.
Sau e altfele acolo, la voi, in Ardeal?
NOU
Stau in apropiere de mall vitan (branduselor).
Iarna nu am suficienta caldura, iar tot timpul anului cand vreau sa fac un dus, trebuie sa astept 10 min sa vina apa calda.
Oare se cere o centrala?
NOU
cati ani ti-a luat ca sa formulezi intrebarea?
NOU
Viessmann, nu Weissman.
NOU
Wiseman
NOU
Cel mai important lucru din tot articolul, numele centralei…
NOU
Wiseperson. nu e normal sa se foloseasca denumiri din astea discriminatoare
NOU
La mine la Pitesti treaba a fost foarte simpla: nu ai voie sa tai conductele de tur/retur de la incalzire si conducta principala de gaz pana cand nu-si monteaza centrala TOTI de pe coloana. Asta insemna ca pe timp de iarna mai plateai vreo 30 lei (chiar nu mai tin minte exact suma, dar parca pe aici se invartea) pentru “caldura” facuta de tevile alea. Asta se intampla pe la inceputul anilor 2000. Cred ca prin 2006 si-a montat si ultimul individ centrala si atunci au disparut conductele alea. Problema la noi a fost alta: montatul de coloana de gaz pe scara pentru contoare individuale. A fost o intreaga tevatura pe treaba asta.
Sa vezi ce misto e sa te duci sa platesti 3-5 lei intretinere pentru lumina de pe scara si femeia de serviciu. Nema bani de furat, ai caldura cand si cat vrei, nu depinzi de vecini rau-platnici etc.
Pe de alta parte, inteleg perfect ce spui in articol. Romanul nu prea intelege ce inseamna “comunitate” si ce reguli trebuiesc respectate. Mai acum ceva timp il aveam pe unul pe scara care isi renova apartamentul si incepea sa troncane la 7 dimineata (il auzeam TREI etaje mai sus in conditiile in care era pe coloana alaturata). I-am atras atentia ca totusi e 7 dimineata iar reactia lui a fost: “dar am pus o hartie jos la scara sa anunt ca fac asta timp de o luna”. Am incercat sa-i explic ca hartia lui nu invoieste oameni de la ture de noapte. Nu a inteles decat cu amenda.
NOU
La omul ala cu centrala povestea nu e completa, nu avea nici un motiv sa taie coloanele, decat daca a facut-o intentionat, gen nu a primit aprobare de la vecini pentru debransare si deci le-a aratat el cum sta treaba – caz in care bravo lui.
NOU
la mine in casa EU sunt stapan!!!! daca vreau sa ma debransez o fac fara sa imi pese de altii!!! sa treaca cu teava de apa calda prin scara sa fie racordata la fiecare apartament, ca la cablu!!
NOU
La tine in casa poate ca esti stapan, dar la tine in apartament trebuie sa respecti cateva reguli.
Ai cumparat apartamentul in anumite conditii, inclusiv cu teava de apa calda. Daca vrei sa modifici ceva, trebuie sa ai grija sa nu fie nimeni afectat.
NOU
Daca nu iti mai poti pune centrala, ce faci atunci cand la etajul 4 nu ai apa calda deloc, ca deh, sunt pierderi pe drum?
NOU
daca ai contorizare separata si instalatie corect dimensionata iti poti pune centrala. debransarea e cu scandal.
NOU
una din astea 3: sau te debransezi cu de la sine putere, sau suporti, sau te muti.
NOU
Apropo de asta cu ultimul etaj și “pe noi nu ne interesează”, citisem o chestie (maybe urban legend, but still nice) cu un tip care satul de vorba asta a început sa toarne ligheane de apa pe la scurgeri/ tevi/ colturi pana i-a “convins” pe vecinii de sub el ca dacă ii ploua lui, sunt infiltratii pana la ei.
Da, repartitoarele sunt o mizerie, ca și apometrele. În principal din cauza comunității, evident.
NOU
Așa am procedau eu după cumpărarea apartamentului actual.
Erau probleme cu hidroizolația acoperișului – la fiecare ploaia umpleam casa de ligheane și borcane – așa că am convocat vecinii de scară la o ședință, Din 10 apartamente au venit 6 (7 cu mine) + președintele asociației, le-am explicat problema și am venit cu două propuneri de rezolvare, una în regie proprie să fie mai ieftin și alta cu firma care chiar lucra la scara vecină. Răspunsul lor: “Tu stai la etajul 4, e problema ta, la noi nu plouă” sau “Gata, ai venit tu acum nou pe scară și ne explici tu ce trebuie să facem?”. Cel mai vehement era un flaușat de la etajul 1, pe aceeași coloană cu mine, care se opunea reparației pentru că așa vroia el: “De ce să îți repar eu acoperișul tău? E deasupra ta, n-ai decât să ți-l repari!””. Le-am explicat cum stă faza cu proprietatea comună, condominiu, proprietate indiviză, dar ei nimic: “La noi nu plouă! Când o să ajungă ploaia la noi atunci o să vedem ce facem”. Și a plouat! Se făcea că afară era o ploicică firavă de nici măcar asfaltul nu era udat ca lumea dar în bloc era pototul lui Noe. Am pus dușurile din ambele băi pe jos, am desfăcut sifoanele de la chiuvete (băi și bucătărie) am deschis robineții și i-am dat să curgă. După o oră se urla în bloc ca la bombardament :)) A urmat o ședință de scară în regim de urgență, cu președintele asociației în frunte, unde toată lumea era disperată că are apă în casă (a scăpat de potop doar vecinul de la etaj cu mine), toți mă acuzau de sabotaj (eu le-am explicat că nu am pile sus la băierile cerului, dacă plouă apăi eu las să plouă), plânsete, lacrimi, 2 săptămâni de pregătiri și lucrări și hop, problema a fost rezolvată. După aia am putut și eu să îmi fac apartamentul :))
NOU
Desi golaneasca micarea lui Ion, e singura metoda eficienta de a rezolva probleme in coltul asta de lume. Nu, serios. Nu va mai cacati pe voi cu rezist si cacaturi triste. Vreti sa scapati de PSD ? Mie mi-a crescut salariul de bugetar sau pensia. Imi pare rau pentru tine, dar uite ca eu nu stu la 4 asa ca mie imi place PSD, te descurci. Matematic, rezolvarea problemei e destul de simpla, greva fiscala. Aaaaa tu nu esti golan, ai si tu deminitatea ta ? Nu vrei probleme cu fiscul ? Pai la cum arata rozeta ta, tu iti permiti sa ai deminitate ma gladiola ? Un trandafir la jandarm egal o sec de demnitate plus bonus la oferta un gaz intre dinti si un pulan intre picioare. Cam asta e treaba cu demnitatea.
NOU
Sunt orase in care centralele individuale sunt majoritare sau chiar nu mai exista sistem centralizat.
E nasol ca ai o grija in plus. In plus daca ai apa calda si caldura ok nu e rational sa pui centrala individuala: platesti gazul la pret standard, in timp ce energia termica centralizata e inca subventionata. Astfel eu platesc in Bucuresti la 4 camere semnificativ mai putin decat mama la Suceava la 2 camere.
In blocurile noi se pun centrale individuale din start. Eu cred ca ideala sunt centralele de bloc.
NOU
Eu stau in chirie acum, intr-un apartament racordat la sistemul centralizat, dar nu stiu cati dintre vecini mai sunt in aceeasi situatie cu mine. Cred ca ar fi mai ieftin cu centrala individuala, pentru ca eu stau 15 minute dimineata pana ajunge apa calda la mine. Metri cubi de apa rece platiti la pret de apa calda. O saptamana chiar a lipsit complet apa calda, pentru ca se efectuau teste si reparatii pentru iarna. Mi se pare de neconceput sa nu poti sa te bazezi pe ceva atat de simplu cum ar fi dusul de dimineata. Poate ai apa calda, poate nu ai, poate nu ai timp sa astepti dupa ea…
NOU
Contra debransarilor dar si contra repartitoarelor.
NOU
Nu inteleg de ce unii nu vvor repartitoare. E poate pt ca nu va ganditi la ansamblu.
Platesc cel mai mult din bloc. Daca nu ar fi repartitoare probabil as plati ceva mai putin.
Dar lipsa repartitoarelor ar genera restante mai mari la nivel de bloc.
Alt Avantaj al repartitoarelor: nimeni din bloc nu comenteaza ca sa amanam furnizarea caldurii.
NOU
Nu stiu cum e in alte parti, dar cat timp am avut repartitoarele de caldura pe calorifere, cei de sub mine, langa mine nu deschideau calorifele iarna, prin urmare degeaba le tineam eu la maxim ca tot racoare era. Iarna trecuta am renuntat la repartitoare si toata lumea din bloc da drumul la calorifere, prin urmare si la mine e mai cald in casa si supriza am platit mai putin, pentru un confort termic mai mare.
NOU
Contra repartitoarelor si pentru debransarea blocului.
Am stat in bloc cu repartitoare. Patru apartamente de 20 pe scara plateau de se uscau. Da, exact, cele in care stateau copii mici. Restul faceau economie. Pana la urma asociatia a renuntat la ele, dar nu stiu care a fost procesul de gandire. Probabil compararia cu blocul vecin, care n-avea.
Anul asta am incercat sa debransez tot blocul si sa punem centrala de bloc. Conditii tehnice sunt, bani sunt, oamenii sunt de acord. Doar ca nu ne lasa RADET. Cica e ilegal. Say what?
Inteleg ca nici debransarile individuale nu mai sunt permise. Si ca repartitiarele au devenit obligatorii, de data asta cu amenda.
Si o pasarica de la o firma de gaze mi-a zis ca primaria vrea sa renunte la CET-uri si sa transforme punctele termice in centrale pe gaz. Desigur, daca raman fara clienti inainte de marea jefuiala nu e bine.
NOU
Cum era aia cu afisul cu porcii? Sa mai dam idei de inca unul, de data asta de lipit pe la blocuri: Tuamna de la pesedeu a zis ca “debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire operat de RADET și instalarea de centrale termice individuale să fie interzise.” Voteaza pesedeu in continuare !
NOU
și am mai zis-o și într-un comntariu anterior: ție ți se pare că majoritatea care votează PSD sunt cei care se înghesuie să-și monteze centrale?
Le mai mărește pensiile cu 50 de lei și viața e frumoasă!
NOU
Man. Astea sunt stiri bomba.
Asa ceva nu se va concretiza niciodata
NOU
Sunt zone și zone. Nu știu cum naiba funcționează Radet, dar, pe unde am stat, avem așa:
Drumul Taberei: țurțuri in gură
Balta Albă: mediocru, dar la ger nu face față
Zona Faur/Costin Georgian: apă fiartă, fără probleme
Lacul Tei: iarăși, la maxim nu poți ține mâna pe calorifer
1 Mai a fost cel mai frumos. Centrală de bloc la subsol, bloc din 66 din cărămidă, pe gerul de -27 în 2013 stăteam în chiloți.
Acum, în Tei, am luat o decizie conștientă de a ține RADET-ul, cu un boiler mic pentru neprevăzut. Cu tot cu repartitoare, mai mult de 150 lei nu a fost căldura pe lună, temperatura ținută la 23 grade. Dacă regret sau nu…. Vom vedea.
NOU
P.S. Culmea, strada pe care stau nu intră între străzile in care vor să nu te poți debranșa, lucru care mă face să mă întreb dacă nu cumva punctele termice de aici fac mai mult decât par.
NOU
Costin Georgina – etaj 9 – apa calda venea in 10 minute asa. Reparatii la retea de anul trecut non-stop, ceea ce se traduce prin oprit apa calda/caldura cel putin o zi pe saptamana. Pus centrala, ura si la gara. Nu am gasit pe nimeni sa ma debranseze legal de la RADET, deocamdata merg pe burta. M-ai descurajat pe aici sa ii notific in scris pe cei de la RADET ca nu vreau sa mai am treaba cu ei.
NOU
“etaj 9 – apa calda venea in 10 minute asa”
A, da. Dar asta e fizica, teava reece, apa calda… Asta se rezolva imediat cu schimbarea coloanei de apa cu un PPR verde teapan si ati scapat de probleme in urmatoarea suta de ani. Dar na, cum sa spargi omului gresia de 30 lei/mp?
NOU
daca nu te poti debransa cu acordul furnizorului, iar daca esti debransat, furnizorul are pretentia sa-ti factureze ”serviciile” pentru tevile care iti trec prin casa, care este solutia logica? tai tevile de termoficare din apartamentul tau!
NOU
Daca pretinzi ca tevile alea nu cedeaza caldura pe unde trec… Se apmica alte legi ale fizicii la tine in apartament.
NOU
eu pretind doar sa pricepi ce am scris inainte de a raspunde!
tocmai pentru a nu ”beneficia” de ”servicii” nesolicitate, inlaturarea tevilor din proprietatea individuala este logica. si conforma cu ”legile fizicii”!
NOU
Le izolezi si chemi administratorul sa vada.
NOU
bai frate, dar in ce catacombe ai stat….
NOU
Cat am stat in Titan la garsoniera nu isi avea rostul debransarea. Separarea de gaz ar fi costat f mult, centrala ar fi ocupat prea mult din spatiul si asa prea mic, iar caldura a fost mereu decent la pret ok.
acum unde m-am mutat, apartamentul era deja debransat, deci nu m-as apuca sa ma rebransez :), insa costurile overall sunt mai mari (ma rog, acum sunt si 3 camere vs 1). Gazul din ce am vazut, pentru caldura imi ajunge la 200+ lei intr-o luna de iarna, vara platind doar 30-40 pentru incelzirea apei.
In rest, viata la bloc, cu vecini ok si altii idioti, administrator miserupist.
De curand am fost “instiintat politicos” de un vecin ca am parcat pe locul lui unde parcheaza el de 30 de ani, spatiu pe domeniu public. L-am bagat in ma-sa si am chemat politia sa ii explice ca nu e spatiul meu. Mi-am exprimat ingrijorarea fata de politie ce imi va vandaliza masina si i-au transmis ca au inregistrat aceasta ingrijorare si ca in caz ca pateste masina ceva va da cu subsemnatul. Acum am loc de parcare asigurat, ca restul vecinilor nu parcheaza pe el de frica prostului, iar el nu mai comenteaza nimic sa nu il tar pe la politie. Recomand aceasta tehnica pentru seri linistite si vecini tacuti.
NOU
Si poti sa renunti si la CASCO, daca dai cu masina in gard suni la politie si zici ca ai gasit-o asa in parcare.
NOU
eu sunt pro dreptul de a alege. daca imi convine radet stau la ei. cand nu imi mai convine gasesc alta solutie.
ce se intampla daca pleaca jumate din clientii radet? nu stiu… probabil se inchide. nu e asta o problema pentru ca daca au plecat jumate din clienti inseamna ca serviciile erau atat de proaste incat sa plece jumate din clienti… si probabil ar fi plecat mai multi daca nu ar fi fost captivi din diverse motive iar acum vor fi cu atat mai interesati sa gaseasca alte solutii.
NOU
De pilda in Barlad nu mai exista Radet de peste un deceniu. In amplasamentele punctelor termice deja functioneaza cu succes magazine alimentare, cu clientela fidela…
NOU
f bun articolul
In primul rand, tin sa-ti multumesc public pentru faptul ca ai scris “Constanta” si “bucuresti”
#apreciez :))
2. frate cat ghinion sa ai… ASA CEVA?!?!
3. faptul ca Luna a stat cu tine pe tot parcursul ala e chiar uau, they don’t make them like they used to 🙂
si acum pe subiect
#numaifitisaraci
Cautati ansambluri noi cu centrale de bloc sau centrale proprii de apartament.
Concluzia articolului este 99,99% adevarata, mai intalnesti si oameni ok, in momentul ala trebuie jucat la loto!
NOU
Stateam pe Nerva Traian in blocul albastru, cu centrala proprie a blocului. A venit intretinerea in aprilie 700 lei pentru un apartament de 3 camere cu ~ 80mp.
NOU
daca centrala era motan si daca aveati pierdei de caldura atunci nasol
pe timp de iarna la lake house mai mult de 300 nu-ti vine
nu orice bloc nou e soi 🙂
tocmai d-aia cand cumperi sau te muti e bine sa mergi cu un inginer constructor dupa tine si neaparat un arhitect
eu cand am cumparat am luat dupa mine instalator, electrician, inginer si arhitect
#nojoke
NOU
Probabil centrala termica nu avea un randament tocmai ok. Blocul era construit foarte bine si nu existau alte probleme in afara de asta.
Da, la cumparat as lua si eu arhitect, structurist, electrician etc. Problema e ca la 21 de ani (cat aveam pe vremea aia) habar nu aveam la ce sa ma uit. Mai ales ca ajunsesem acolo direct din caminele studentesti ale Politehnicii.
NOU
tot raul spre bine
cand esti tanar tot ce zboara se mananca
NOU
Debranșarea asta nu ti-o faci cum vrei tu, teoretic, în sensul că lași țevile la locul lor doar că nu te mai servești din ele, gen doar traversează pe la tine, așa că dacă e făcută legal nu suferă nimeni. Poate mai suferă ăla care trebuie să plătească că niște țevi relativ calde îi trec prin apartament, că na, cică și alea îți fac căldură, deși nu socotește nimeni că dacă ai centrală îți cam dai căldură mai repede și mai multă și îi cam ajută și pe vecini.
Cam așa era debranșarea acum vreo 15 ani.
NOU
la un moment dat parca exista o varianta: sa iti izolezi acele tevi, sa vii cu un expert care sa certifice ca ele nu mai pierd caldura la tine in apartament. Pe baza acelei certificari/masuratori nu mai plateai cota radet.
NOU
pro debransare, mi se pare o anomalie sa decizi tu dacă sa fie sau nu cineva la cheremul unei firme, chiar și unul sa fie.
NOU
Este mult mai bine cu centrala pe gaze fata de Radet, nu incape comparatie. Se pot ivi probleme cu presiunea la gaze, dar tot alea sint si la CET, de unde vine aburul, ca tot gaze ard si ei.
Deci: la Radet blocul e pe cap de coloana, dupa “reparatii” au uitat doreii sa schimbe/monteze si teava de recirculare asa ca trebuia sa dau jos un metru cub de apa”calda” pina sa pot face iarna un dus. Un metru cub la fiecare “igienizare” planificata a familiei. Apoi “desteptul” de Mazare a tras tevile de gaz prin oras dar numai magistrale, fara ramificatii secundare, sa aiba sclavii legati de Radet unde se aude ca inca este actionar.
In fine, alergat la Distrigaz, telefoane cu “nepot babii de unchiaș al 7-lea dupa naș”, insistente, timp, mult timp pierdut si tragem țava de gaz. Culmea, fara spaga. De acum incepe calvarul deconectarii – cereri, taxe exorbitante si ilogice, aminari, ca trebuie schimbat gigacalorimetrul plus recalibrare, minciuni ca e mai bine la Radet, ca scade pretul gigacaloriei, abureli de țațe funcționare, nu gasim dosarul, nu-i derectoru’ sa semneze…. Nene, eu vreau sa ma deconectez si la revedere cu multa muie, asta este.
Alti 6 de pe scara au fost in grupul initial (aveam majoritatea, deci), alti 2 s-au conectat apoi, platind diferente fiecaruia, sa fie echitabil. Tevile ce urca la apartamentele superioare le-am lasat, nu le poti taia. Blocul are izolatie exterioara de curind, interioara i-am pus eu de acu’ 12 ani. centrala merge brici (Buderus) iarna e cald 25 grade, platesc lunar 130-150 lei, vara 10-15 lei cu dusul zilnic, cuptorul merge saptaminal, pe cind la Radet o gramada de bani (300-350) si caldura ioc. Cind s-a lucrat la acoperis s-a platit fara comentarii, la subsol am mai facut eu cite ceva dar vazind ca lumea ”uita” des sa dea banul, faceti cu firma si ura si la gara,
NOU
In blocul de apartamente in care am stat pe perioada facultatii fiecare apartament avea centrala proprie. Nu stiu cat de bine sau rau a fost asa, dar pentru mine a fost convenabil sa platesc exact cat consumam (Baia Mare, blocuri vechi cu rezidenti la fel de vechi). Doamna care locuia in apartamentul dedesubt avea termostatul setat pe 26 de grade constant, incat era calda pardoseala cand veneam de la cursuri.
NOU
Ca si definitie, orice serviciu impins cu japca catre oameni este de proasta calitate.
Din punctul meu de vedere, toata lumea sa aiba centrala proprie (gaz, electric etc) si sa plateasca cat consuma. Cine n-are bani sa mai puna o plapuma pe el iarna sau sa se spele cu apa incalzita la soare sau orice.
Subventiile la fel, trebuie sa nu mai existe. O data ca distorsioneaza piata, iar in al doilea rand nu este OK ca banii platiti de unii sub forma de taxe sa fie cheltuiti pentru altii care s-au invatat ca statul le da.
NOU
daca erai la clouje nu s-ar fi intamplat asa ceva
NOU
oameni faini, stiu…
NOU
Inca o poveste din ZMC ( zona mmetropolitana Constanta), recte noroivodari orasul satelit in care am crescut: cam prin 2000 cam asa, intr-o vara blocul nostru (populat de mosi si babe ale caror case aflate pe acelasi stabiliment fusese demolate de nea nicu) a fost debransat de la apa din cauza unuii ghertoi agresiv care nu platea ca el avusese inainte apa moka din fantana si acum ce sa dea bani pe ea? Sa-i dea statul tot moka! Cu un prieten pompier care a furnizat 2 m de furtun am mesterit o reductie in caminul din strada, coboram noaptea si cuplam 1 ora apa ptr toata lumea, deh eram cel mai tanar sef de scara din istorie, am zis sa fac bine, sa fie oamenii multumiti. Dupe exact 3 zile ghici cine a fost asteptat de politie cand iesea din gaura? Deci a fost scandal, m-au bagat in aro si direct la sectie unde am dat declaratii TOATA NOAPTEA, dar asta si amenda (cea mai mica care era atunci, nu mi-au facut dosar de furt ca s-a intervenit) a fost partea usoara ca raja si voia sa-mi bage sute de milioane pe gat adica o mare parte din pierderi si numai cu un avocat care stia pe cineva undeva am reusit sa nu ajung la proces, am facut inca de atunci amiabila inainte de a exista legal…au calculat ei cat trebuia si aia a fost, am platit si am zis mersi ca am scapat, daca nu aveam spate eram ars. Peste ani am aflat cine m-a dat in gat, nu era dusmanul de pe scara sau de la alte blocuri, nuuu , era cel mai bogat om de pe scara, buticar care avea 3 masini atunci, pur si simplu a simtit nevoia sa fie corect. Nu stiu ce inavataminte puteti trage de aici.
NOU
daca poti, fi si tu ”corect” cu el!
NOU
Atunci cand un furnizor presteaza sub asteptari, il arunci, ca pe o masea stricata.
In apartamentul bunicilor, apa ajungea la etajul 2 dupa 10 minute de la deschiderea robinetului.
NOU
Un mare plus pentru debransat e faptul ca nu depinzi de nimeni cand sa pornesti/opresti incalzirea si ai apa calda in scurt timp, mai ales daca stai la un etaj superior.
Un mare minus e ca stau in Oradea si aici nu avem gaz tras ci suntem cu butelii. In plus, chiar daca as vrea sa ma debransez nu ma lasa o hotarare a Consiliului Local care a interzis acest lucru pentru a conferi monopol firmei de stat.
NOU
Dai Radetul in judecata si o ia in bot ca legea e mai tare ca o hotarire de consiliu.
NOU
Eu stau într-un bloc relativ nou, în București. Este populat doar de tineri, toți foarte drăguți și prietenoși. Nu se aruncă gunoaie pe geam sau pe scară, nu îți pune nimeni bilet, nu nimic din astea.
Cred că cel mai în vârstă are vreo 35 de ani.
Singura problemă apare seara când vin toti de la muncă și încep sa dea la buci și dau toată seara. Nu ma deranjează, dar când ma pun in pat și aud “ah ah ah, Mihai mai încet” îmi sare tot somnul.
NOU
Pai da si tu la buci la randul tau, nu fi capos. Daca asa e traditia acolo, cine esti tu sa faci altfel?
NOU
putea sa fie mai rau, sa fie din aia care scuipa seminte pe jos.
NOU
Ahahahahaha, unde esti, la Negoita? AVeti pereti de rigipis?
NOU
Instaleaza la parter un automat cu prezervative. Macar sa ai si tu un castig de pe urma activitatii lor 🙂
NOU
@Zarax Da, cum se poate fără? M-am conformat și eu.
Putea să fie și mai rău. Măcar nu sunt boșorogi infecți care bat în țeavă și îți mută nasul din loc când trec pe scară. Oricum m-am obișnuit cu ei, poate și eu îi enervez uneori. 🙂
@punKreas Nu-s de rigips. E cărămidă. Nu știu de ce se aude așa tare. În sectoru’ băbălăului de Florea.
@Mă fac dealer de prezervative. :))))
NOU
@Micro deev: poate asa zic si ei de tine “ba, e vecinul ala care, atunci cand se caca, se aude in tot blocul” :))
NOU
La noi in bloc, doamna de la ultumul etaj as-a plans si ea ca ii ploua in casa. Pe administrator l-a durut in plua. Doamna de la ultimul etaj si-a angajat o firma si a reparat acoperisul. Dupa aia, a dat in judecata asociatia de proprietari si a castigat procesul. Ascoiatia a trebuit sa ii plateasca femeii ce cheltuise cu repararea acoperisului. De mentionat ca asociatia de proprietari facuse o comisie cand se plangea doaman de la ultimul etaj ca ii ploua in casa, pentru a verifica situatia. S-au dus in apartamentul femeii si au zis ca nu merita sa repare acoperisul. Justitia a fost de alta parere. Mentionez ca eu nu locuiam pe atunci in blocul acela, doar bunica mea, care a fost de acord la momentul respectiv sa plateasca asociatia reparatia acoperisului, dar a fost singura…
NOU
Interesant, eu și vecinul de lângă mine suntem în aceeași situație. Am făcut două ședințe cu scara dar nu da nimeni banii. In doi ani de când ne chinuim, daca fiecare vecin dădea 10 lei pe lună, erau banii strânși.
Aș vrea mai multe detalii de la vecina cu datul in judecată.
Conform legii, dacă se face o lucrare asupra unui bun comun, cum e acoperișul, trebuie acordul vecinilor. Poate merge aici un articol cu instrucțiuni de dat în judecată vecinii nesimțiți.
NOU
@Costi Nu si daca lucrarea este necesara si utila.
NOU
@Costi, poate te pot ajuta următoarele informații. Legea asociațiilor de proprietari 230/2007- va mai fi în vigoare până la 27.09.2018.
Art. 15 – Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.
Art. 16 – (1) Propr
ietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
(2) În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, cu sprijinul autorităţii publice locale sau centrale.
Art. 17 – Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Art. 56 – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
NOU
continuare, că am ceva probleme. la astea se adaugă prevederile articolelor 12 pct B, art, 43, 44, 45 din HG 1588/2007 prin care a fost probată Norma de punere în aplicare la Legii 230/2007
www.euroavocatura.ro/legislatie/1216/Normele_metodologice_ale_Legii_asociatiilor_de_proprietari,_Actualizate_2016/page/5#nextPage
la astea s-au adăugat probabil niște prevederi de prin codul civil.
NOU
Până acum am dat prevederile mai mult ca să-i puteți lua de guler pe adminisstrator/președinte ”uite ce puteai să faci și n-ai făcut”, pt că ambele acte normative vor fi abrogate pe 27.09.2018, când intră în vigoare Legea 196/2018 din care cele mai utile mi s-au părut;
Art. 29 – (1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credinţă şi sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părţi componente, potrivit destinaţiei acestora, şi creează prejudicii celorlalţi proprietari, proprietarii prejudiciaţi sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris preşedintelui, comitetului executiv al asociaţiei de proprietari şi instituţiilor cu atribuţii privind respectarea ordinii şi liniştii publice sau, după caz, instanţelor judecătoreşti.
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a preşedintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanţelor judecătoreşti anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei şi/sau repararea pagubei cauzate.
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de către preşedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanţelor judecătoreşti.
Art. 31 – (1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi, în condiţiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiţi de către asociaţia de proprietari, din fondul de reparaţii.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenţie, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condiţiile legii.
(5) Lucrările de intervenţie la elementele componente ale proprietăţii comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiţii stabilite de comun acord şi consemnate printr-un acord semnat de către proprietar şi asociaţia de proprietari.
(6) În situaţia în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenţie în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică iniţială a acestora se suportă în condiţiile alin. (3) şi/sau (4), după caz.
Art. 32 – (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor.
Art. 63 – (1) Administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi/sau modernizarea, după caz, a proprietăţii comune aferente condominiului sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activităţi reprezintă cheltuieli comune.
Aplicate strict la subiectȘ
Art. 84 – (1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei efectuate pentru întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea şi/sau reabilitarea părţilor de construcţii şi instalaţii aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporţional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 85 – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
Încă n-au apărut norme de punere în aplicare pt noua lege. așteptăm cu interes.
NOU
sper că mi-a ieșit o șmecherie. în principiu, am pus pe wetransfer, (linkul e valabil pt descărcat 7 zile) textele celor 2 legi. wetransfer.com/downloads/c0d37563cdf6ba7eb0aa4404fff856c720180906154743/fd45e7e548095f4cf00d423aca2ca59120180906154743/eeaba1
ps. Boss, mărite, așteaptă și amărâta de mine aprobare pt înregistrare de săptămâna trecută. am primit mail d-ăla automat că o să fii așa și pe dincolo când ți-o trimite arhiblog.ro parolă. și aștept parola ca pe cristos.
2. care-i faza de uneori nu mai pot vedea ce-am scris? am făcut muci mesajele pt @Costi că mi-era teamă încalec textele.
merci pt atenție.
NOU
da si tu recover pass, ca e aprobat de atunci
NOU
bate-le în ţeavă, mie aşa îmi făceau boşorogii de la la parter. s-au potolit, dar doar o vreme, după ce le-am rulat un prezervativ folosit pe clanţa uşii 🙂
NOU
Sa nu-ti sara maioneza. Si la noi sunt tineri majortatea si foarte multi la nivel de sub-porci si nu prea se da la buci, poate doar cand baga vreunu bormasina pana la 9:59.
NOU
Eu am o centrala Millenium pusa in 2000. Puteam sa iau Bosch atunci dar Millenium suna mai bine la anul ala. De vreo 3 zile nu mai am apa calda. Am schimbat pompa, 400. Nu merge. Am schimbat un releu de 24V-5A tot nu merge. A luat meserie placa si a zis ca o duce el la altul mai meserie.
Astept azi sa vad daca a rezolvat-o. M-am saturat sa ma spal la oala. Ii inteleg si pe tarani intr-un fel. Te speli o zi, doua, trei dar te saturi la un moment dat sa tot incalzesti oale de apa.
NOU
vaillant 🙂
NOU
Centrala aia se apropie de 20 de ani. Pentru un no-name e imens. Ce mai vrei de la ea? Alta, tata!
NOU
Bosch sau Buderus, nu incerca glume italiene sau Motani
NOU
Nu era chiar no-name,
www.acv.com/belgie/customer?show_choose_site_domain=1
Modelul meu l-au vandut dupa unor italieni, Arca.
A fost destul de robusta. Am un prieten cu Vaillant care a instalat-o dupa mine si lav reo 2-3 ani a bagat 500+ in ea.
In fine, am rezolvat problema, am facut si un dus, 700 total :)))
L-am intrebat pe mese ce nume imi recomanda pentru una noua si mi-a spus ca “toate sunt la fel acum, singurele criterii care merita luate in seama fiind garantia si pretul”.
Nu stiu ce sa zic, poate n-a vrut sa riste sa iau una care se futie repede si sa-si creeze obligatii. Poate s-a referit la astea mai de buget redus gen 3000.
NOU
Problema cu schimbatul centralei de 20 de ani e ca trebuie schimbate si caloriferele. A zis UE ca nu mai ai voie sa cumperi decat de-alea in condensare (whatever that is), si alea cer calorifere mai mari ca sa mearga eficient. Deci zi bodaproste ca s-a rezolvat cu meseriasu.
NOU
Un prieten statea in chirie la etajul 8, pe soseaua pantelimon. Imi spunea ca facea dus doar atunci cand il auzea pe vecinul de dedesupt ca face dus, altfel statea dupa apa calda 10 minute :)))))))))
NOU
Sweet old Pantelimon. Confirm faza cu apa calda daca stateai la etajele superioare.
NOU
In Bucuresti prin septembrie 2000 cu o luna inainte sa nasca sotia primul baiat, ne-au oprit apa calda in tot blocul pe motiv de neplata.
Vreo 10 familii acumulasera in timp datorii uriase si asta era.Dar cel mai infricosator era ca venea iarna si urma sa nu primim nici caldura.
Am facut pe naiba in patru si am facut rost de bani (banci + prieteni) si am cumparat centrala.
A inceput circul debransarii cu picioare in usa presedintelui de bloc care initial nu voia sa-mi semneze acordul de debransare de la RADET, pentru ca nu voiau muschii lui.
Apoi alte umilinte cu RADET ca e prea tarziu, ca au inceput sa bage apa pe conducte, ca radiatoarele vechi trebuie facuta de o echipa a lor contra cost (vreo 600 de lei, de fapt aia au venit au luat caloriferele si le-au vandut la cel mai apropiat centru de fier vechi).
In fine am scapat.
Si vecinii au scapat pentru ca prin decembrie RADET a acceptat sa le re-esaloneze datoria.
Nu trece bine mijlocul lui decembrie si ma trezesc la usa cu o intreaga “comisie tehnica formata din Presedinte, Administrator si un expert tehnic inginer, care imi explica ca trebuie sa masoare coloanele comune care trec prin apartament si mai apoi sa faca calculul termic si sa stabileasca cat trebuie sa platesc lunar “parti comune”.
I-am invitat frumos sa puna mana pe coloanele comune si in care apa de-abia daca avea 30 de grade.
I-am invitat din nou sa puna mana pe coloanele care veneau de la centrala mea si mai ca nu le-a ramas pielea lipita pe tevi.
“Bai de la pwlile astea analfabete de admistrator si presedinte nu am nici o pretentie dar tu ce pwla mea de expert tehnic esti ?Tu nu ai facut fizica la scoala ? Explica-mi si mie cum se poate propaga caldura de la un corp mai rece la unul mai cald ? Mars in pwla mea afara ca nu va platesc nimic.”
Revenind la RADET si de fapt nu la ei e problema ci la Termoelectrica (acum au fuzionat).
O centrala termo-electrica cum sunt toate cele din Bucuresti produce in mod normal curent electric si REZIDUAL apa calda – care de fapt e apa de racire (exact cum e apa din motorul de la masina).
Prima hotie este ca Gcal generata si bagata pe gat asociatiilor asa, ar trebui sa fie mult mai ieftina dar este in realitate exact la fel sau chiar mai scumpa, din motive de randamentul centralelor pe abur generatie 1950.
A doua hotie ascunsa este faptul ca aceste centrale nu produc curent decat foarte putin timp din an din motiv ca energia electrica furnizata de ele este cea mai scumpa si nu o cumpara nimeni.
Nu ma poate convinge nimeni ca solutia aducerii apei calde de la 10 km (distanta centrala – apartament) e mai profitabila.
Singura ratiune care mai tine in picioare Termoelectrica / RADET este poate cauza sociala sau sifonarea de bani grei prin aceste societati.
NOU
ah…romanii cu “tevile de la mine din casa tre sa le tai”. Am avut noroc in apartamentul meu ca nu aveam problema asta. E inca problema cu apa calda care vine dupa 5-10 minute.
anu trecut am platit caldura la pausal. Mai ieftin si mai cald. Aparent eram singuru prost care dadea bine repartitoarele
NOU
Mamei i-a plouat ani de zile in casa pentru ca era 7/7 si la 6- nu ploua. Cereri peste cereri, nimic. S-a mutat ceva avocata in bloc, langa mama si in 10 luni era acoperis nou. Tot prin metoda descrisa de cetin. Mumu, au tacut malc si au platit.
NOU
Apartament 54m patrati, repartitoare, 22-23 grade Celsius fluctuant dupa… plm, ora din zi si din noapte, inchiderea repartitoarele de catre idioti … 400 lei caldura pret subventionat 50%, adica 800 lei pret integral RADET, Militari. Plateam cel mai mult, restul aveau subventii de venit mic si ajungeau la 90% subventie si cu toate astea mai opreau repartitoarele. Am vazut pret la caldura si de 15 lei pe familie prezenta acasa.
Casa 120m patrati, centrala, 24.5 celsius termostatat perfect cu control prin internet, 600 lei pret gaz luna cea mai friguroasa.
Sunt impotriva debransarii, ma doare in cur acum, vreau idiotii sa sufere pana crapa, sa inteleaga ca trebuie sa-si ceara drepturile in strada.
NOU
@Costi. Nu stiu temeiuri legale pe baza carora a castigat vecina de la ultimul etaj procesul cu asociatia de proprietari. Am inteles ca a facit poze la apartamentul inundat si ca a prezentat pozele si copia procesului verbal in care comisia pwlii (administrator, presedinte de bloc si inca un agarici) scria negru pe alb ca nu e nevoie de repararea acoperisului blocului.
NOU
Referitor la cazul RADET vs centrala poate ar trebui luate in calcul si alte aspecte, mai putin evidente și poate mai greu de înțeles pentru târlanul obișnuit.
Stăteam acum vreo 4 ani într-un apartament cu centrală la care dacă deschideam geamul de la dormitor îmi intra în casă fumul de la centrala mea 🙂
Mi-a luat vreo două luni după ce m-am mutat până să mă prind, mă durea capul continuu…
cogen.ro/wp-content/uploads/2016/05/Material-G.Benga_.pdf
NOU
Eu sunt bogat, stau in rezidential smecher la 120000 euro apartamentul.
In sedinta s a votat ca parterul sa nu plateasca liftul, ca nu l folosesc. Apartamente de 120k si masini de minim 10k, da?
NOU
banuiesc ca si aia de la etaj au apartamente, chiar mai scumpe decat aia de la parter. Dar totusi de ce sa plateasca aia de la parter liftul? Aia de la ultimul etaj erau jenati ca platesc mai mult c aia de la parter? Sau s-au gandit ei ca liftul merge de cele mai multe ori la parter deci aia sa plateasca cel mai mult?
NOU
Nu folosesc liftul,nu platesc .Platesc reparatiile ,liftul este parte comuna in bloc.
NOU
Toti plateau aceeasi suma. Vreo 3 lei pe luna gen.
Pt ca daca ni se construia acolo bloc, nu ti permiteai sa cumperi teren la 1 min cu masina de centru, sa ti mai faci si casa. Daca aveai iti luai langa bloc la case. Asa ca esti sarac spre bogat, iti dai seama ca ai bani doar de apartamebt in zona si pui indirect mana de la mana cu ceilalti locatari, platiti dezvoltatorul si primesti cusca de dormit.
Simple math.
NOU
Pro Debransat.
Mizeria facuta pentru RADET e similara cu scenariul urmator:
“Ba baieti! Cine sunteti voi sa cumparati si sa mancati sanatos, copios si ieftin?! Imi falimenteaza mie intreprinderea de salam cu soia! Ia mancati cu forta doar asta!”
Apai nu stiu, daca vindeai salamul la pret mai mic sau aveai grija sa nu fie 50% din el infestat poate alta era situatia. Asa, ura si la gara. Sunt probleme cu vecinii care nu realizeaza ce inseamna traiul la bloc? Da. Dar eu ii vad pe imbecilii care au stat la putere drept vinovati pentru dezastrul RADET.
Au avut ocazia sa faca investitii si sa modernizeze sistemul centralizat de incalzire in asa fel incat oamenii sa aibe caldura, apa calda si sa fie totul OK inclusiv cu acei vecini recalcitranti? Au avut, dar era mai important sa fure.
NOU
Pretul imobiliarelor in ro e prea mare pt ce ofera romania, singurul avantaj e ca poti sta relativ ieftin intr-o plaja de femei relativ frumoase dar sincer de banii aia mai bine te muti in rusia sau ucraina si esti si mai satisfacut
NOU
dar cum si-a tras centrala daca nu are autorizatie?