Inițial, când citești știri de genul, ți se urcă sângele în cap și îți vine să te duci la primărie să le dai…fericire.

Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de aprobare a unui studiu comandat de instituție, studiu care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri “comuniste” din Capitală, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire operat de RADET și instalarea de centrale termice individuale să fie interzise.

După care mi-am amintit cum e cu vecinii de bloc și locuitul în comun.
Prima oară când m-am lovit de ei în nume propriu a fost după ce m-am căsătorit și locuiam în Constanța.

Apartamentul unde stăteam era minunat, 100 de metri pătrați, ieșire pe ambele părți ale blocului, vis. Doar că era la etajul, 4, ultimul, adică. Și totul a fost minunat până când a venit prima ploaie, moment în care am remarcat că plouă în casă, ploua peste covoare, colțuri și inima mea. Serios, când ploua, stăteam cu lighene prin diverse locuri din casă, unde curgea apa ca de la robinet.

Hai la administrator, să repare acoperișul. A, păi nu se poate chestia asta, trebuie să decidă adunarea blocului, nu se poate să fac eu. Păi hai coa să adunăm blocul, că mie îmi plouă în casă. S-a adunat blocul și au discutat atent, ajungând la o concluzie clară. Prietene, noi nu stăm la 4, este fix treaba ta ce faci, noi nu o să dăm niciun ban.

Administratorul a ridicat din umeri, fiecare a plecat în treaba lui, iar eu m-am întors la ligheane în casă. Desigur, la vreo2 luni distanță, vecinul de la 3, cred, a venit la mine cu un formular, să îmi dau accept să își deschidă firmă. Am luat hârtia, am scris mare REFUZ, am semnat și l-am anunțat că, dacă deschide firmă, îl reclam la poliție.

Așa. A venit vara și nu aveam nicio soluție. Până când am găsit un articol obscur care spunea că un locatar dintr-un condominium poate să își asume costul lucrărilor, după care asociația îl despăgubește, scutindu-l de plata întreținerii până la stingerea datoriei. Mă duc la administrator, îi arăt, ăla zice a, da, știam, dar nu m-am gândit că vă interesează.

Ok, mă duc la praktiker, cumpăr role de alea de bitum pentru anvelopare, mă costă o căruță de bani. Hai să caut de montaj. De unde, toți “meșterii” români îmi cereau prețul manoperei fix costul produsului, la metru pătrat. Mii de euro, nu glumițe.

Așa că mi-am luat o butelie, un arzător de porc și hai la treabă. Mi-am distrus spatele, urcând pe acoperișul blocului toate rolele alea de folii, singur, domnii din bloc mă priveau cu scârbă și dispreț, nu înțelegeau exact ce se întâmplă. După care, din aproape în aproape, am reușit să învăț să pun porcăria aia și mi-am anvelopat fix cât ține apartamentul meu. Citisem că, dacă nu se anvelopează tot blocul, nu ține și că există soluții, am pus și mizeriile alea bituminoase, am construit practic o îndiguire, ura și la gară.

Să vedeți ce scandal a ieșit când s-au pus listele de întreținere mai mari, iar eu aveam zero. Ședință de bloc ad-hoc, cum adică a făcut singur, CUM ADICĂ ȘI-A FĂCUT DOAR LA EL, CUM ADICĂ TREBUIE SĂ ÎI PLĂTIM NOI CE A FĂCUT???? Urlete, scandal, amenințări cu neplata, ce nesimțit sunt, profit de portițe legislative, ar trebui să fiu așteptat seara să îmi dea una în cap, chestii intelectuale de astea.

Anyway, irelevant, până la urmă. Că totul s-a tradus în șicane zilnice, în scandaluri cu locuri de parcare, cu uși blocate, cu gaz turnat pe ușa și lipit bilet Data viitoare e benzină, nu mai contează, important e că îmi făcusem treaba.

Următoarea chestie a fost când m-am mutat în bucurești și stăteam cu chirie, la delfinului.
Sub mine stătea un domn de bine care, sătul de lipsa căldurii, datorată repartitoarelor (în sistem paușal plăteam ceva gen 200 de lei, cu repartitoare, în aceleași condiții, 5-600) și-a pus centrală.

Și cum și-a pus centrală? Simplu. A tăiat toate țevile din casă, și-a pus , frumos, pexal, peste tot, central Weissman, totul super. Doar că nimeni de deasupra lui nu mai avea căldură. Deloc. Logic, cumva, având în vedere că apa se oprea la intrarea ăluia în apartament.

Scandal, rugăminți, venit cu administratorul, oprit la intrarea în bloc, gen nu mai intri până nu repari. Nimic. Pur și simplu se uita flegmatic la toți și trecea liniștit, fără să discute cu nimeni. Și o coloană întreagă dintr-un bloc cu 10 etaje stătea în frig pentru că așa voia peleul dânsului.

Habar nu am ce s-a mai întâmplat, pentru că ne-am mutat de acolo și i-am lăsat în plata domnului. Oricum erau nebuni toți, acela era blocul unde, în fiecare dimineață, doi bătrâni ieșeau și se căcau în grădină, lângă ghenă, ca să economisească apa la wc.

Concluzia finală e simplă.
Românii nu știu și nu vor să trăiască într-o comunitate. Regulile nu li se aplică, doresc să aibă libertate deplină, indiferent de ce se întâmplă în jurul lor.

Așa că nu știu, dar parcă e ok să nu li se mai permită să facă ce vor cu încălzirea. Mă gândesc, oare câți oameni sunt în situația mea, din cauza unora care și-au pus centrală și suferă de o mare durere în cur?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.