Oh, the memories. Vremurile când mergeam, cu Vali, pe banii noștri, într-o Dacie Nova, până în vârful munților, ca să vedem pe bune despre ce e vorba acolo și să participăm la festivalul fânului sau cum mm intitulaseră băieții șușaneaua aia. Când eram vândut către RMGC pentru că le explicam oamenilor că acolo e sărăcie lucie, oamenii mor, de foame, la propriu și mi se explica că nu e adevărat, că se pot susține din culesul ciupercilor.

Anii au trecut, toți au trecut mai departe. Nicușor Dan e primar, degerații ceilalți au trecut la altele, majoritatea în politică, ca salvatori ai nației, doar că pe alte subiecte de interes național. Festivalul fânului nu mai există încă din primul an. Roșmontagnezii sunt și mai puțini, și mai săraci și au realizat că, surpriză, de fapt nimănui nu le pasă de ei și nu le va păsa vreodată. Stau ciupercile alea neculese, așteptând să îi facă milionari. Aurul e tot acolo. Românii tot nu știu ce înseamnă, de fapt, exploatarea aia cu cianuri, au auzit doar de cianură și știu că cianură is bad

Iar acum a venit și nota de plată. Și stați liniștiți, de fapt RMGC nu a pierdut nimic, pentru că se listaseră pe bursă, câștigurile nete au fost undeva la 5 miliarde de dolari, dl. Frank Timiș știe.

Totul e bine, că banii se dau de la buget, nu de la noi.
Eu cu Vali…tot săraci, că coloana vertebrală și logica nu țin de foame, în domeniul nostru.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    las sacosa aici in fata pentru comentariile care vor veni sa-ti explice doct ca nu e asa

    42
    • #2

      o, dar sunt convins, am supraviețuit vremurilor cand veneau sute de comentatori de canapea să îmi zică cât de mult greșesc, că sărăcia nu e așa mare acolo. eu fiind, în acel moment, exact acolo și remarcând că nu am unde să mă cac, pentru că, din cauza ca aia nu se pot căca de foame, nu au wc-uri publice. Nicăieri. Nici măcar la singurul bar funcțional din sat.

  2. duduie turismul in zonă.

    21
  3. #8

    pe mine o singura chestie mi-a facut scarba ca pute a bani de la Gabriel: retorica asta ca saracii oameni, e saracie acolo si nu pot sa traiasca altcumva. in rest nu stiu cat de nasoala era pentru mediu exploatarea aia, cat pentru statul roman etc., dar pe retorica asta si saracii lipoveni din Dunare nu pot sa traiasca fara sa braconeze pesti, saracii tarani din Bucovina nu pot trai fara sa taie toata padurea din muntti etc. si mai e retorica asta neo-liberala ca VAI, SE FAC LOCURI DE MUNCA !!!!!111111 si gata, asta e suficient

    52
    • Nu, ce e important e sa ne punem un pic si in mintea si postura alora. Ca e usor cand stai pe laptopul de 2000 euro, si bei o cafea pe victoriei, sa ai pareri despre aia a carora intreaga avere, de 3 generatii, sunt 2000 de euro. Cam asta cred ca e problema reala. Ca am uitat sa mai fim empatici si sa ne gandim si la altii si cum sa gasim solutii sa multumeasca pe toata lumea. Toti ne gandim la ce ni se pare noua important si cam atat, nu ne mai intereseaza daca asta impacteaza pe altii in sens negativ.

      22
    • #10

      @perkele: mie altceva îmi ridică tensiunea.

      Cel mai mult îmi place că toți care-s dincolo de Carpați știu perfect cum ar trebui sa trăiască ardelenii. Mă da’ toți.

      Adevărul că fără ei, Ardealul se duce pe apa sâmbetei. Noroc că există Moldova cu un singur “muncipiu” funcțional care sa ne dea lecții. Doamne mulțam că oltenii ne arată cum sa ne descurcăm ei avand un singur oraș la standarde de secol 21.
      Vedeți-vă mă frate de sărăciile din zonele voastre. România are 7-8 orașe(nu județe )care arată a UE, în restul pute sărăcia și evul mediu iar tu vii să ne spui ce și cum ar rezolva niște joburi într-o zonă defavorizată.

      Minunat!

      38
    • #11

      @Aradean poți să îți pui lejer alt Nick, ne dăm seama de unde ești după bășinile din cap. Aveți un aproape oraș în persoana Clujului și 2 cartiere mai răsărite un pic, Oradea și Sibiu. Restul sunt la nivel de Giurgiu și Slatina așa că lasă coada aia mai jos.
      E atât de greu să înțelegi cum ar ridica o zona vai morții ei daca oamenii de acolo ar face 600 euro pe lună în loc să facă suma asta într-un an?

      25
    • Aradean: am citit comentariul tau cu accent ardelenesc. Brrr…!

      In acelasi timp ardelenii par ok, nu stiu de ce crede toata lumea ca majoritatea suferiti de o forma de intarziere mintala.

      23
    • #13

      @Radu: ” E atât de greu să înțelegi cum ar ridica o zona vai morții ei daca oamenii de acolo ar face 600 euro pe lună în loc să facă suma asta într-un an?”

      Exact asta spuneam eu in încheiere. Dar probabil besinile de care vorbeai te fac sa nu pricepi un text simplu.

      Din partea mea sa trăsnească mâine jumătate din Ardeal și pe cealaltă să o iei tu pe persoană fizică. Exact pe mine m-ai găsit mândru de” leagănul civilizației românești.”
      Incredibil frate cum îi orbește mândria…pe fiecare. De ce dai exemplu Oradea. Atât știi? Nu contează că ăia n-au gaz pe centru sau ieșire la autostradă ori că zonele industriale sunt vai mama lor organizate. Dar nu Radu știe. El Vede la ProTV. Mai un citybreak și gata Are păreri. Rămâi bă la motoare…durule.

      De asta spuneam mai sus. Mulți se bagă ampulea fără să cunoasca zonele de care se discută. Eu din Arad trebuie neapărat să am păreri despre cum ar trebui sa se descurce ăla in Tulcea! De ce? Că m-am născut într-o zonă mai favorizată geografic nu neapărat pentru că e populată cu oameni mai mintoși.
      Mare român, da’ te coclesti când ti se spune adevărul.

      18
    • #14

      @W: știai că sarcasmul etern este o formă de depresie? I think u need Jesus.

      6
    • Aici ai dreptate, in ciuda faptului ca esti ardelean.

      7
    • #16

      @w: când o să crești mare o să realizezi că indiferent în ce zonă trăim, suntem români. Până atunci mai ai. Rămâi cu sarcasmul dacă-ți creează erecții.

      6
    • #17

      @Aradean a zis bine ca “România are 7-8 orașe(nu județe )care arată a UE”.

      Sectorul 1
      Sectorul 2
      Sectorul 3
      Sectorul 4
      Sectorul 5
      Sectorul 6
      Cluj
      Timisoara

      :)))

      16
    • #18

      eu nu neg ca oamenii aia sunt ultimii saraci acolo la munte, doar sunt ardeleni, dar asta nu e o scuza ca teoretic futem natura de acolo si dam niste zacaminte in conditii nasoale pentru stat, de aia am dat si exemplele cu braconajul, taieri ilegale si altele si de aceea ma enerva cand mi se baga pe gat measjul ca vai, saracii oameni, nu pot sa traiasca altcumva decat daca ii imbogatesc pe niste smecheri, care o sa le ma dea niste firmituri si dupa ce se termina se cara.

      23
    • #19

      ce s-au atacat scortosii astia si au sarit cu manutele rosii, ‘tu-va-n gura de tristi :)))

      8
    • #20

      Punkreas n-ai inclus Oradea in top. E firesc să ți-o iei. Oricine care a auzit de vest știe că Oradea e miezul. Nu contează că, economic, la fel ca Aradul dealtfel, n-au nici o scuză pt că nu-s in top 5. Important este să-i pomenim pt că așa se aude la TV. Ei fiind ajutați la fel ca Aradul mai mult de geografie decât de geniul conducătorilor.

      Apoi ai pus sectorul 5,6 și 2 la orașe! Vrei laude?

      In ultimul rând… bucureștean fiind, când discuți despre arădeni și pomenești Timișoara te gândești că băăă…rivalitate…o să iasă scântei dar de fapt rivalitatea e doar intre ultrasi mai nou. Nu dă nime’ doi bani pe aberațiile care v-au rămas vouă in calendar.

      11
    • #21

      Da, aradene, ne-ai deconspirat. Dar sa stii ca, in perceptia noastra, Aradul e un fel de Braila a Timisoarei :)))

      13
    • #22

      Nu am priceput dacă ˇ@Arădean este pro sau contra exploatare.

  4. #23

    Fiecare generatie trebuie sa aiba Caritasul ei, I guess. Unii am investit cateva pietricele si un pet de cola si am castigat muie de la jandarmi, altii ati investit un plin de benzina si ati primit satisfactia de a ne spune acum “I told you so”, Naumovici a investit niste dat din gura si a luat juma de milion pe reclame, Timis a investit niste spagi si a luat 5 miliarde la bursa plus astea 2 miliarde pe care le ia acum.
    Timpul a trecut peste toti la fel (sau alt citat motivational care s-o potrivi aici)

    41
  5. #24

    F frumos acest articol, mai ales poza ilustrativa cu oamenii ce uniți salvau Rosia Montana:

    theecologist.org/2017/jan/11/rosia-montana-how-romanians-united-save-mountain-village-mining-apocalypse

    7
    • #25

      yep, uniti au salvat

    • #26

      doar nu era sa facem spitale de 2 miliarde. daca nu ii dadeam al Gabriel Resources, ii fura Ciolacu

      17
    • #27

      zi sa mori tu?

      3
    • #28

      Ce spitale visezi tu străinule? Noi nu avem doctori și fonduri de la buget pentru spitalele existente.

      5
    • #29

      Nu prea le ai cu spectacolele de teatru asa-i?
      Cei din poza sunt actori de teatru intr-un spectacol in aer liber la Fan-Fest.
      Cu placere!

      3
    • #30

      Ovidiu, mie-mi pareau niște clovni…

      8
  6. #31

    tu practic spui ca rosia montana sux
    cand ai dreptate ai dreptate:

    ro.madeinrosiamontana.com/collections/socks

    4
    • #32

      pomana, mi-am comandat 20 de duzini, mai multe nu erau in stoc.

      3
    • #33

      N-am inteles, e 200 de lei perechea sau soseta, ca in poza apare doar una?

      2
    • 200 de lei costa raspunsul la intrebarea ta

      3
  7. #35

    daca localnicii aia au mai trait 20 de ani de atunci sau cati au trecut – inseamna ca e bine 🙂

    15
  8. #36

    Principala problemă e pe unde scot cămașa ai noștri, dacă nu s-au priceput (oare?) în chichițele juridice. Altfel musiu Timiș e un țepar versat, binecunoscut și prin sărăcia din Sierra Leone cu African Minerals sau Mauritania unde a vîndut 700km cale ferată. Și nu numai pe acolo.
    www.africaintelligence.com/west-africa/2022/12/05/frank-timis-s-senegal-feint,109870969-ge0
    www.reuters.com/article/africanminerals-idUSL5E8G10IL20120501/

    17
    • #37

      pai au scos-o deja. Ciolacu a zis ca e vina lui Ciolos, Ciolos a zis sa il pupe-n cur. the end.

  9. #38

    Eu stiam ca el cand a profesat ca scafandru, dupa faza cu drourile si ce activitati a mai avut in australia. In scufundarile de pe coasta australiei, a gasit o “comoara”. Probabil ceva vas colonial scufundat cu aur la bord, pe care la pastrat el.

    Cu aurul ala cica a mers in Africa, a cumparat o mina de aur, doar ca a luat teapa, nu era profitabila. Vazand cum a luat el teapa, a inceput sa dea si el altora si asa a inceput aventura.

    10
    • #39

      nu stiu detalii, stiu doar ca omul e o legenda vie. buna sau rea, plm stie, si escobar e legenda, la urma urmei

    • #40

      Am mai auzit una, cum atunci cand a plecat din tara, era la coasa, cosea fan cu tacsu si s-au certat. A dat cu coasa de pamant si a plecat in lume :)).

      Am o ruda comuna cu el, da nu am apucat sa vorbesc nimic, daca am ocazia o sa intreb. Verisoara bunicii mele e casatorita cu fratele lu ma-sa lu Frank.

      ce pot spune e ca is ca niste vulpi de sireti

      12
    • #41

      Având in vedere ca tocmai ce împlini 61 de ani, io zic sa te grăbești sa obții informațiile, ca na si verișoara bunicii, nici unchiu lu’ FT n-au cum sa întinerească!

      11
  10. #42

    Noi, fraierii de rand, daca castigam un proces cu statul, primim banii in transe, 5% anul asta, 10% la anul, samd, esalonat pana ne creste barba. Astia cum ii primesc, tot asa?

    15
    • #43

      5% din 10 mii nu e totuna cu 5% din 5 mld.
      pe urma dau in judecata pentru penalitati.

      5
    • #44

      se platesc toti odata, evident, ca nu sunt supusi romani, iar penalitatile la asa ceva se calculeaza pe zi de intarziere

    • #45

      Nu primesc aia niciun ban inapoi. Se reiau negocierile intre ei si statul roman si cel mai probabil se va retrage Rosia Montana din patrimoniul Unesco (au mai fost cazuri). Iar motive ar fi: zona nu s-a dezvoltat in niciun fel iar statul roman nu-si permite sa piarda o suma imensa de bani. Se face un referendum in zona cu ce-si doresc localnicii, cu mult lobby despre beneficiile exploatarii resurselor de acolo, cum ca a fost o greseala introducerea in UNESCO si … gata (USR-ul iese extrem de rau dupa asta, Simion nu poate profita ca sunt bani multi la mijloc iar alegatorii nu vor sa se simta datornici). Statul face o noua intelegere pe bani multi cu Gabriel Resources si PSD-ul se lauda cum a marit averea Romaniei.

      13
    • Solutii exista. Citez dupe Wikipedia:

      “Pierderile Bancorex datorate creditelor nerambursate sau ilegale, s-au ridicat la suma de 2,4 miliarde de dolari, 7% din Produsul intern brut al României dela acea vreme.[3][6]

      Pentru acoperirea prejudiciului a fost creeată o „taxă de solidaritate”, colectată din prețul combustibilului pentru autovehicule, în sumă de 10 euro pe tonă de carburant.[7][8]”

      Asta e, strangem randurile toti, intelegem ca greseli SE mai fac si rezolvam

      9
    • #47

      plătim în continuare taxa aia

  11. #48

    si uite asa, pentru prostia asta cu Rosia Montana ai stricat tu o prietenie promitatoare cu Tatiana.

    5
    • #49

      vorbim de proasta aia care a fost data afara de la job pentru ca a mintit ca m-a vazut ea beat la manifestatie pro rosia?

    • #50

      yeap 🙂

      3
  12. #51

    Lac de cianuri pe sute de hectare nu se poate numii dezvoltare locala. Peste deal de Rosia Montana la Rosia Poieni avem un lac de reziduri tot pe sute de hectare care usuca totul in jur.
    La Rosia Montana cei ramasi se descurca cum pot, pensiuni turistice, mici afaceri cu produse locale.
    Iar pentru stagnarea generala de acolo tot CJ si Primaria sunt responsabile fiindca le convine ca situatia sa ramana neschimbata. Sunt aceeasi oameni legati cu buzunarele de RMGC.
    Oare ce ar face primarul de la Ciugud, comuna fara insemnatate istorica, daca ar conduce Rosia Montana o localitate cu istorie miniera ce se intinde pe 2000ani?
    Ar transforma-o intr-un magnet turistic integrat in patrimoniul UNESCO.

    30
    • #52

      „lac de cianuri” – sunt curios cine is permite sa construiasca un lac de cianura.
      Sa zicem ca un „lac” ar avea un 50.000 de metri cubi
      Sa zicem ca diluam un gram de cianura de potasiu KNa (numai pentru cianura asta am gasit un pret pe piata neagra, pt ca e otrava…asa sa facem un calcul) intr-un singur metru cub, adica avem nevoie de vreo 50.000 de grame de cianura de potasiu.
      Ilegal se vinde gramul cu peste 100 de euro…rezulta ca ar fi nevoie de vreo 5 MILIOANE DE EURO numai pentru a avea 1 gram de cianura de potasiu intr-un metru cub de apa…
      din cauza acestor sperietori: cianură, lac de cianuri, se arunca in aer muntii, apocalipsa Maiei Morgenstern si a altor „lideri” de opinie…s-a ajuns aici.
      Eu sper sa scapam numai cu 2 miliarde…sa nu spuna judecatorii ca trebuie platite si niste daune…ce mai e un miliard, doua in plus…
      Se fac anul asta 10 (ZECE) ani de la incheierea Proiectului. Bre, UN DECENIU!!!!!!!!!!!!
      Unde e turismul ala, unde-s ciupercile?
      Un deceniu in care Ordinul Arhitectilor NU A FACUT NIMIC, Academia Romana NU A FACUT NIMIC, Opozitia Proiectului NU A FACUT NIMIC si spun de ordin si de academie pentru ca, din cate tin eu minte, aveau niste studii semnate de oameni cu scoala care demonstrau negru pe alb ca se va dezvolta Rosia Montana imediat ce RMGC isi incheie activitatea!!! Ei bine…de un DECENIU NU s-a intamplat absolut nimic!!!!! NIMIC!
      Link cu stirea despre pastilele de cianura de potasiu: ziardecluj.ro/alerta-in-cluj-napoca-cianura-de-vanzare-on-line-serviciul-pentru-arme-explozivi-si-substante-periculoase-a-intrat-pe-fir/
      si, da, stiu ca e altfel de cianura pentru recuperarea aurului…

      3
  13. #54

    Hai să fiu io avocatul diavolului – faptul că informația e dată “pe surse” la UM Digi24 nu vă dă de gândit deloc?

    3
  14. #55

    Un punct de vedere din partea unui om onest și care știe ce spune (eu personal îl consider biasat pe partea stângă și pe partea cu mediul, dar asta nu exclude buna credință), Mihai Goțiu pe RomâniaCurată www.romaniacurata.ro/asta-e-pretul-coruptiei-care-e-treaba-cu-cele-peste-2-miliarde-de-dolari-pe-care-romania-ar-trebui-sa-le-plateasca-pentru-rosia-montana/

    6
  15. #56

    Nu a fost niciodata vorba de salvarea locuitorilor din Rosia Montana. Asta a fost retorica voastra, nu a celor care spuneam ca lacul ala de cianuri nu are ce sa caute acolo. Cineva a zis mai sus o vorba foarte adevarata: daca localnicii au mai trait inca 20 de ani acolo inseamna ca nu era asa rau. Pentru o mana de oameni blocati de bunavoie intr-o zona uitata de lume nu distrugi un perimetru atat de mare cu cianuri.

    8
  16. #57

    Am avut curiozitatea recent să întreb pe un prieten care a participat la protestele alea, cam care părea a fi principala motivație a participanților – mediul (lac cianuri, efecte pe termen lung), ceva stângism anticapitalist, blowback la genul ăsta de afaceri de lumea a treia, cu profituri maximizate si exportate și socializarea pierderilor în cârca societăților locale. Mi-a răspuns “DA”….

    6
    • #58

      uite ca e mai sus baiatu cu cianuri, iti raspunde el. daca ii scriu ca habar nu are despre ce vorbeste cu cianurile, o sa dea rapid un search pe google, gaseste prima pozitie favorabila si ti-o arata triumfator.

  17. #59

    Iote ce scria ieri pe Facebook Dacian Cioloș (știu, știu, e nepotul lui Doi Și Un Sfert și nu e bârfă)
    “Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor.
    Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari.
    Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii și i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să șteargă urmele și nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să își asume răspunderea, el și prietenii lui care au dat exploatarea pe mana Gold Corporation împotriva românilor care au ieșit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală.
    Compania Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloș, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, și nu consilierul său „onorific” Ponta care, prin acțiunile sale și ale prietenului Vâlcov, care era șeful Comisiei pentru Roșia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare – inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană. Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja, contractul era deja semnat. A băgat statul român într-o situație gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro.
    De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibășelilor pe care ei le-au făcut, statul și cetățenii vor plăti despăgubiri. „Cei de la Roșia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu președinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru”, zicea premierul Ponta în 2015.
    Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat față de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire.”
    Sper să postez bine linkul:

    4
  18. #60

    Pe de altă parte, indognat, indignat, Naumovici, da’ de chestiile astea nu zice nimic. Ă? Chiar așa or fi lucrurile pe lumea reală, ca în reclama aia a lui (genială, apropo) cu Batman?

    1