Ieri, domnul Eugen Secmerean scria următoarele cuvinte:

Pentru idioţii care salivează după “Iepoca dă Aur”: august era luna în care se duceau naibii concedii şi mai ales vacanţe pentru că începeau repetiţiile pentru manifestările alea cretine de 23 august.
Şi stai cu orele pe gazoane de stadion, cu soarele în cap, fără apă şi pauză, la manevrat cartoane cu mesaje de adeziune către tovarăşul nicolae ceauşescu!
Dacă îţi închipui că era bine pe vremea jigodiei ăleia, imaginează-ţi că în loc să pleci în Vamă, ai merge pe Arena Naţională juma de zi să stai în soare cu un carton în mâini, pe care să îl ridici sau să îl cobori la o indicaţie din portavoce.
Şi nu, nu ai luxul unei sticluţe de 0,5 apa – pe vremea aia apa se îmbutelia în sticle cinstite din sticlă.
Şi ailaltă juma de zi ai petrece-o la coadă la ulei sau ouă, sau făină, sau gheare şi aripi de pui. Legendarele “tacâmuri”…
Şi seara, în loc să te enerveze emisiunile fără minte de la cele Nşpe canale, ai privi două ore la Florin Mitu sau Nicolae Melinescu cum prezintă măreţele realizări ale măreţului tovarăş al măreţei republici socialiste.

Din fericire, mort.

Din păcate, e doar o iluzie că am plecat din comunism. Noi poate am plecat, dar comunismul, precum Freddie Kruger, nu a plecat dintre noi și ne preia imediat, cum închidem ochii și adormim.

O să îl vedeți și voi. Unii dintre voi sunt prea mici și au impresia că de fapt așa e românia. Nu, nu așa e românia, așa e comunismul. Ieri, din vama de la Ruse, scriam:

un lucru definitoriu pentru comunism era disprețul complet pentru cetatean. cetateanul era doar o mica rotita care lucra pentru fericirea aparatului de partid si stat. cum ne dam seama ca in romania acest dispret e la aceleasi cote? ne uitam cum an de an reparatiile la soselele cele mai aglomerate se fac fix in sezonul estival. intr un dispret maxim fata de cel ce plateste inclusiv taxa pentru a trece pe ceeea ce s-ar putea numi, cu indulgenta, drum. asa arata trecerea de la giurgiu ruse. in spatele meu sunt kilometri de masini. muie ponta.

aglomeratie ruse

Azi, cismaru vede aglomerația de la buletine, din Brăila. Acum câteva luni, colegul nostru jollyca remarca aceleași mizerii la buletine în pantelimon.

Nu, nu așa e românia
Așa e comunismul. Acesta este disprețul față de cetățean, disprețul față de om, cu aparatul de funcționari birocrați supradimensionați, cu vameșul jegos care, după ce am stat 2 ore la coadă în vamă, voia să mă oblige să ies cu mașina să schimb leva, că e treaba mea că nu am euro sau leva, se știe că, în vama bulgaro-română, e normal să poți plăti cu euro sau leva, dar nu și cu lei.

E disprețul administrației din orașul giurgiu, care încasează zilnic taxe de la cei ce tranzitează acel gunoi de oraș, dar drumul spre vamă este de minim 10 ani o înșiruire de gropi, pentru că banii sunt buni și de ce ți-ar păsa de cei care oricum îți plătesc taxele?

E disprețul CNADR care, în sezon de vară s-a gândit că e momentul să repare podul. Nici un alt moment nu era potrivit ci doar atunci când ester cel mai aglomerat. Pentru că de ce i-ar păsa cuiva că cineva stă aiurea câteva ore? Sunt sclavii noștri, ai aparatului birocratic.

E disprețul poliției române care consideră normal că centura bucureștiului, locul pe unde se scurg mărfurile în și dinspre țară, să cedeze prioritatea la intersecții intrării și ieșirii din orașe. Doar nu putem pune să aștepte domnii care merg la Cernica. Și nu puteam să facem sensuri giratorii. Și atunci, să aștepte. Sunt doar tiruri și mașini, cui îi pasă?

Și nu, nu vom scăpa în timpul vieții noastre de asta. Pentru că monștrii pregătiți pe vremea comunismului deja au pregătit generații noi de monstri. Care pregătesc la rândul lor alți monștri. Și tot așa. Monștri politici, monștri de ghișeu, monștri de poliție, foști oameni cu conștiințele mâncate de educația unor strigoi morți de zeci de ani, dar încă prezenți în viețile noastre.

Zi de zi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.