Ultima mare fiță la modă pe internet este să fii cult. Dar știi cum, cult, nu așa. Neapărat citit și, în mod deosebit, citit la vedere, să știe lumea că tu citești. Cărțile e bune, te fac neprost.

Așa cum era și normal, deja a apărut o mișcare de susținere, prin care trebuie, băi, dar TREBUIE să citești o carte pe săptămână, cel puțin. Pentru că cărțile e bune, te fac neprost.

Desigur, sausage fest în grup, adresat oamenilor care nu au altă ocupație în afară de cea de a sta pe facebook și care își permit să dea săptămânal bani pe o carte de la Adevărul, să îi scoată țipla, după care să se laude cu citirea ei. Desigur, pe Facebook.

Pentru că, un om normal, care muncește 10 ore pe zi, are copii, are familie, are obligații, are treabă de făcut și tot ce înseamnă viață de zi cu zi, nu are timp să citească o carte săptămânal.

Și să facem o mică diferență. Dacă citești, ca mine, James Bondurile lui Flemming, astea nu sunt cărți, sunt maculatură. Astea cu siguranță nu te face neprost. Dacă citești Frederick Forsyth, Tom Clancy, John le Carre, la fel, rămâi la stadiul la care erai în momentul zero.

Observați că nu zic nimic de Sandra Brown sau E. L. James, pentru că ăștia au avut o contribuție substanțială la viața sexuală a poporului român făcător de chiftele și merită o mică statuie. Măcar pentru faptul că le-au învățat pe gospodine că părul de pe piept e erotic și că trebuie să geamă când are loc actul și tot e o chestie.

Prin urmare, ca să concluzionăm.
Cititul nu e ca adunatul de fani pe facebook sau strânsul de cartofi la voi la țară, de unde erați înainte de a veni la noi și a vă face social media manageri.

Cititul, în primul rând, e un act intim ce ține de emoțiile și trăirile tale interioare. Cititul presupune pasiune și nevoia de a te imersa în lumea ce ți-o clădește autorul, cu ajutorul imaginației amândorura. Cititul presupune intimitate, retragere în eul interior, presupune analiză și capacitate de înțelegere.

Cititul nu e heirupism, nu e kilograme la hectar. Fiecare om citește în ritmul său, fiecare om înțelege în ritmul său. Poți citi o carte de 500 de pagini într-o zi sau poți citi un Murakami în 2 săptămâni, dar să te oprești la fiecare 2 pagini și să încerci să vizualizezi tot și să înțelegi tot.

Dacă nu ați înțeles asta, sunteți parte a problemei și probabil tocmai ați citit Acolo unde se avântă vulturii, fiind foarte mândri că ați terminat-o și ați înțeles aproape tot.

Bravo!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

138 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pe vremuri, lumea discuta cartile citite. Acum, intr-un trend de hipstereala bashita ne spargem in figuri cat de destepti suntem ca citim. Pe feisbuc, ba!

  2. #8

    Texas hold ‘ em.
    Citești câte două cărți odată.

  3. #9

    Nu știu dacă e de bine, dar Where Eagles Dare am citit-o prin clasa a 6-a și de atunci de vreo 20 de ori și tot îmi place finalul de mor.

    • #10

      si eu am citit-o, si mie imi place, am vazut si filmul de cateva ori. dar asa imi plac si filmele cu chuck norris sau cicky chan…

    • #11

      HMS Ulysses, Guns of Navarone, Ice Station Zebra, Night Without End, The Satan Bug… Din aceeaşi serie a lui Laistair McLean.

      Eh, copilărie şi vise împletite

    • #12

      * Alistair McLean…

      #GATA!!! Am plecat să schimb tastatura. Mor cu ei de gât până nu-mi dau alta nouă în schimb!!!!

  4. #13

    eu citesc 1-2 carti pe luna … si asta pentru ca am abonament la biblioteca orasaneasca si am limita de timp, cand fac pauze de biblioteca si decid sa citesc carti de acasa ma las pe tanjeala

    admit ca sunt persoane competitive care si in acest domeniu (cititul) vor sa performeze, dar … le ramane ceva in cap la o asa viteza? ca mie imi trebuie timp sa se “aseze” ce am citit si mai si recitesc carti pentru ca nu-mi ramane actiunea in cap, imi raman emotiile povestii

    • #14

      Si eu tot cam 2 carti pe luna. La noi la birou ne-au facut abonament la Bookster si ne aduc ei saptamanal ce carti vrem sa citim. E o biblioteca online de unde iti alegi ce titluri vrei sa primesti si ei ti le aduc vinerea la sediu. Poti pastra cartea o luna, apoi o aduci inapoi si tot ei vin sa ti-o ridice de la birou.

    • #15

      @Miss O: si eu tot la Bookster am abonament. Ce nu-mi place la ei e ca la fiecare carte iti pun si cate ceva dulce in plic. Ultima oara am primit patru mini Snickers 🙂 Cum sa mai tii cura de slabire in felul asta?

    • #16

      :))) asta sa fie problema. eu cand am chef de dulce il mananc, cand nu il donez colegilor 😀

    • #17

      Si… citesti tot la birou? Nu de alta, dar vreau si eu sa aflu cum ajungi la un asemenea birou.

    • #18

      La birou cred ca am citit o singura data o carte ca eram aproape de final si eram prea curioasa cum se termina, dar in rest citesc fie cand astept metroul, fie acasa, in weekend, in masina/microbuz etc.

  5. Pff … să nu uit să-mi pun în phabletă scanul permisului de la bibliotecă.
    *B/622195 e seria şi numărul.

    Михаи se simte uşor arogant.
    Cu #victorsuvorov_spargătoruldegheață

    • #20

      suvorov e spionul ala rus fugit la usasi?

    • Es, baby, i-am loat de la Polirom 8 titluri şi-am ronțăit de sărbători ca o veveriță.
      Şi-a fost ГРУ, nu pansat din КГБ

    • #22

      Întotdeauna mi-am pus întrebarea, care din cele două a fost/este mai malefică:
      – Гла́вное разве́дывательное управле́ние – ГРУ sau
      – Комите́т госуда́рственной безопа́сности – КГБ ?

    • #23

      dupa parerea mea, GRU a fost cu adevarat eminenta cenusie

    • @hypher
      KGB erau politici. Erau ai partidului. Nu zic ca n-au fost buni.
      GRU au fost serviciul de informatii al armatei rosii. Au avut unitati militare. Inclusiv de tancuri. La un moment dat, anii ’60 cumparasera ceva hoteluri in Austria si dadeau cu reducere pentru ofiterii americani din flota a 6-a ( aia din Mediterana ) :))))))

  6. #25

    Ma întreb câți or reuși sa citeasca o fituica de 500 de pagini de-a lui Dostoievski intr-o saptamana

    • In liceu, cand invatam pentru bac, am citit Crima si Pedeapsa in mai putin de o saptamana. Dar atunci aveam timp … Si nu aveam internet …

    • #27

      Am fosti colegi care spuneau ca au citit 1984 din liceu. O astfel de carte pur si sinplu nu ai cum sa o intelegi la acea etapa din viata. Parerea mea este ca fiecare carte trebuie citita la timpul ei.

    • #28

      in chirilica

    • #29

      eu din eu: ti-am dat un plus la fituica cu Dostoievski si un minus la comentariul cu 1984. Acum sa ma si explic. Sunt printre cei care au citit si Dostoievski si 1984 in liceu. Daca le-as citi acum, la mai mult de 10 ani dupa, desigur ca le-as percepe altfel. Dar asta nu inseamna ca atunci nu am inteles. Orice carte (si aici pornim de la definitia lui arhi din articol), citita la diferite etape ale vietii tale, va fi perceputa diferit. Acest fapt e tocmai unul dintre cele mai mari frumuseti ale literaturii. Nu doar fiecare om va percepe ceva diferit, ci acelasi om chiar, citind si recitind o opera literara, o va redescoperi.

      Cat despre cititul viteza, chestiunile de genul anul asta voi citi x carti sau voi citi x carti pe luna/saptamana sunt de o imbecilitate notorie. Poate pui mana pe o carte de 1500 pagini. Sau poate pe una de 100. Poate ai un reader’s block (traduceti voi in romana, ca eu sunt incapabila). Poate iti moare pestele auriu si nu ai timp sa citesti. Sau poate ai doua saptamani concediu pe plaja si citesti 5 carti. Asta doar asa, ca sa ating varful problemei, ca e superfluu cred sa incep sa explic de ce fiecare carte se citeste altfel, si cartea insati iti impune ritmul, nu invers.

    • #30

      Sa-mi bag picioarele! Crima si p

    • #31

      Scuze, a intervenit un telefon cand scriam si-am incurcat butoanele. Mi-a luat un semestru in anul III, plus o saptamana de vacanta, petrecuta in spital, fara alta carte (telefoanele cu net, tabletele erau cam sf) sa termin ” crima si pedeapsa”. Nici acum nu inteleg de ce m-am incapatanat s-o termin.

    • #32

      Arana, acel exemplu pe care l-am dat era primul care mi-a venit in minte. Eu cred ca in 1984 se prezinta realitatea crunta a unor vremuri (nu spun apuse deoarece pentru unele popoare poate acum incep). Eu cred ca la 5 ani intelegi mai bine “capra cu 3 iezi”, la 15 ani poate ar fi bine sa fi terminat deja ce a scris Jules Verne si sa citesti si ceva Eminescu, Stanescu, Iliescu :), la 25 opera lui Che si eticheta de Timisoreana iar pe la 30-35 cand deja te lovesti de realitatile vietii si iti intelegi locul in societate (poate chiar o si intelegi) iti poti da seama cu ce se mananca istoria si semnificatia adevarata a cartii. De citit da, poti citi orice din momentul in care incepi sa stii sa citesti, dar eu vorbeam de inteles.

    • #33

      Ma scuzi, dar daca tu recomanzi cuiva sa se apuce la 15 ani de Jules Verne, poate avem experiente diferite cu dezvoltarea intelectuala. Par example, de Jules Verne ma plictisisem la 11-12 ani si la 15 ani trecusem eram pe undeva intre Tolkien si Camus. Distopiile le-am descoperi in clasa a 7a, la cultura civica, normal ca in liceu citeam deja 1984, pentru ca nu aveam cum sa nu dau de ea si cum sa nu ma intereseze. Iar daca tot vorbesti de inteles, te invit sa recitesti comentariul meu, sa il intelegi, si apoi sa tii teorii. Nu am zis nicio secunda ca nu as intelege-o altfel acum sau peste 20 ani. A nu percepe toate nuantele unei carti din prima, la un anumit moment al vietii tale, este insa diferit de a intra bou si a iesi vaca, cum sugerezi tu ca s-ar intampla. Dezvoltarea intelectuala a unui adolescent este totusi diferita de cea a unui copil de gradinita. Ca mi se pare ca tu le confunzi.

    • Prin clasa a opta, m-am incapatanat sa citesc Rosu si Negru, cand eram pe la jumatate, ma durea capu si cand citeam cuvantul FUT scris pe garduri cu creta. si am renuntat. Am mai incercat o data prin liceu si am reusit sa trec de jumatate si tot nu am inteles mai nimic…poate la vara

    • #35

      Arana, incearca sa nu mai citesti pe diagonala. Mai citeste o data ce am scris, usor, calm ca sa si intelegi. Sper ca nu ai citit asa si cartile. “Sper sa fi terminat deja” face referire la timpul trecut. Cu 11-12 ani te incadrezi

    • #36

      Am colegi care invata drept procesual civil de M. Tabarca in doua saptamani, in sesiune. (pe ambele semestre) Sunt 3 volume cu peste 1000 pagini fiecare.

    • #37

      cosso, legendele (si bancurile) spun ca la Politehnica sunt si mai si :)))

    • #38

      credeam ca si cartile sunt ca sexul, il faci de nevoie, de relaxare sau de placere nu ca sa-l discuti neaparat cu altii.. a zis bine arhi ca e ceva intim, bine, inteleg ca pentru unii sexul fara swing sau caseta porno nu inseamna nimic dar totusi pentru restul muritorilor..

  7. Sunt destui care citesc și citesc tot felul de carti “la modă “dar dacă-i întrebi de Dostoievski te întreabă la ce echipa a jucat.

    • #40

      Beletristica e pentru dezvoltarea intelectuală cam ce e orezul pentru pui. Balast.

    • am mai auzit si chestia asta. si e falsa, dar voi continuati sa ziceti/trolati.
      Ce va place voo

    • #42

      Nu știu. Pentru balast mă uit la filme. Pentru restul, ascult o carte. Am citit beletristică suficient cât să realizez că nu îmi ajută la nimic. Totuși am ajuns să scriu corect în limba română, să pot ține un discurs sau să îți pot spune despre ce era vorba în Valea Lunii. Asta face beletristica – îți îmbogățește bagajul lingvistic, imaginația și cultura generală. Dacă mai ai ceva în cap, e posibil să te facă să conectezi niște puncte. În rest, nu te învață de ce nu e bine să cumperi un Subaru pe GPL, de exemplu. Nu te ajută nici să discerni între dorință și nevoie și nici de ce nu e bine să te publici în pielea goală pe interweb. Toate astea de fapt, toate neînțelegerile astea, te fac un om needucat. Citit, dar needucat. Prin extrapolare, prost. Pentru tot ceea nu știi găsești o explicație în atât cât poți discerne. De obicei discerni după cât ai acumulat. Dacă ai acumulat balast, mereu vei ajunge într-un fallacy cu discernământul. Asta am citit într-o carte din bucate. Asta face omul de rând să citească Valoare și să zică “Ăsta e manelist!”. Chestie de nuanță.

    • “nu te învață de ce nu e bine să cumperi un Subaru pe GPL”
      Ce treaba are beletristica cu masinile? De exemplu? Creierul te face sa intrebi oameni care au treaba cu masinile despre problemele pe care le poate intampina o masina daca ii pui GPL.
      Exceptand ca “or sa zica unii de tine pe net ca nu ai facut bine ca ai ales o varianta de combustibil la 40-50% din pretul benzinei” n-am gasit un efect secundar.

      Beletristica nu te ajuta in mod direct. Nu citesti o carte de beletristica si..gata, stii mai bine informatica.
      in schimb iti pastreaza creierul activ. iti pastreaza exercitiul cititului si al intelegerii, bine, daca faci asta. Daca citesti cacaturi, e partea a doua. Asta in timp ce iti da restart la creier. Pe modelul vacantelor, care sunt, la fel, pentru munca, un balast. Totul culminand cu nitica cultura generala, poate cu interes crescut pentru niste aspecte, la fel, inutile pentru munca, dar utile pentru tine ca persoana.

      Dar, daca esti genul de persoana pentru care numai munca e importanta, felicitari. O sa faci multi bani. Si o sa fii plictisitor intotdeauna. Nu ca e rau, dar e plictisitor.

      Si da. Concluzia e simpla: nu cititul te face destept. Faptul ca esti destept te face destept.

    • #44

      @sandu, daca imaginatia, cultura generala si sinapsele dezvoltate de cultura generala nu ti-au dezvoltat suficient discernamantul si capacitate de analiza si decizie pe baza unor date (de exemplu de ce nu e bine sa-ti publici pozele nud; la subaru si gpl nu ma bag), atunci activitatea de a citi s-a petrecut cu acelesi urmari ca a trecerii unei gaste printr-o balta.

    • pe de alta parte, exceptand faza cu subaru si gpl (inca is curios sa vad problema), sandu nu zice rau.
      Doar zice ca ” îți îmbogățește bagajul lingvistic, imaginația și cultura generală. Dacă mai ai ceva în cap, e posibil să te facă să conectezi niște puncte”. Dupa care zice ca asta e balast.
      Pula mea. Daca stau sa ma gandesc are dreptate.
      E ca orezul. Doar ca nu la pui ci la mancarea asiatica. Si, in functie de creier, ai orez albprefiert sau orez integral.

    • #46

      @ady
      Nu am spus că una exclude pe cealaltă. Ești liber să înțelegi ce vrei, până la urmă.

    • ex-silentio>> la Steaua, normal. ce intrebare e asta?

      🙂

    • Ai dat in Subaru pe GPL, ai dat in familia lu’ Animaloo :)))

      Eu am invatat destul de multe chestii din beletristica. Datorita beletristicii am pus mana si am citit si altceva despre diverse subiecte. Daca citesti “Numele trandafirului” o sa vrei sa citesti un pic si despre ce-au insemnat manastirile in evul mediu, ce facea inchizitia si cum asezarile calugaresti au fost unele dintre cele mai sigure locuri pentru pastrarea manuscriselor. Daca citesti “Codul lui DaVinci” o sa vrei sa stii mai multe despre cine a fost DaVinci si ce-a facut el (si sa descoperi singur ca cartea e cam balon de sapun). Nu e mai sarac cu duhul cel ce citeste beletristica, ci cel care nu e curios sa afle mai multe despre subiect.

  8. #49

    Cum era aia, “ai citit Shakespeare. nu, cine l-a scris?”

  9. #59

    Pai dupa ce ne-am luat tara inapoi nu prea mai avem preocupari

  10. #60

    Bai, da, mare fotbalist Dostoievski, daca n-ar fi avut Jules Verne pile la Platini atunci, sigur lua Balonul de Aur, omul dadea niste centrari ireale .

  11. #62

    Decat sa citesti o carte pe saptamana, nu esti mai tare daca atunci cand iesi in oras mergi cu o carte in mana ?
    Cred ca atunci cand la mall in fata cafelei pun pe masuta o carte, toti se gandesc – Mama, ce cult e asta !

    • #63

      Sau cand mergi la biblioteca-ceainarie si-ti faci poze cu cartile in mana, le pui pe fb (pozele, normal) si te lauzi ca “mama, ce smechera am fost de Craciunu’ asta!” 🙂
      Un prieten de-al meu are o colega asa 🙂

  12. Pai ce, nu-i suficient ca-ti citim blogul de mai multe ori pe zi. Cand sa mai citim si carti? 🙂

  13. #65

    poti sa citesti sau…..sa astepti filmul: photos1.blogger.com/blogger/5406/2669/1600/book1.jpg

  14. arhi: nu e de la timp. e de la lene, necititul.
    Mie, vara in special, cand plec de la munca la fotbal am cam o ora jumate pauza. P-asta o umplu cu o carte si o bere. E amuzant 🙂

  15. #67

    +100 la postarea asta.
    Mi-am facut de curand cont pe goodreads si am vazut ca la inceputul anului userii isi faceau planuri gen “o sa citesc enspe carti anul asta”.
    PS: Mor pe aia care stau cu cate un “De veghe in lanul de secara”/alt titlu cunoscut prin metrou, dar se uita in gol, prin carte.

  16. #75

    fost 8 zile la felix, am pus pe kindle 46 de carti San Antonio.
    en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Dard
    mai am vreo 20 de citit.
    pentru mine cartea (la varsta asta) e o activitate relaxanta, nu am chef/timp sa citesc o pagina si apoi sa ma gandesc 2 ore la originile universului.

    • #76

      se poate sa imi zici de unde ai “cumparat” San Antonio ? multumesc.

  17. #77

    Eu citesc aprox 1 ora si jumatate pe zi….pur si simplu merg mult cu metrou catre munca…este timpul meu de relaxare…evident nu am nici semnal la mobil in tunel:))))… Momentan recitesc Vintila Corbul

  18. #79

    Un bărbat izolat pe o insulă împreună cu o sută de fotomodele timp de câteva luni este întrebat : “Le-ai futut pe toate nu-i aşa ?…… Nu, doar vreo zece !……De ce,celelalte n-au
    vrut ?……Ar fi vrut ele,dar cui pula mea să mă laud ?”

  19. Toata nebunia asta cu o carte pe saptamana e mai mult despre cartile “profesionale” si de self-help.
    Aceeasi hipsteri stramba din nas daca faci referire la carti din secolele trecute si cu atât mai mult, orice s-a scris atunci nu ni se aplica noua, noi am evoluat – avem starbucks.
    Iar la cartile astea de self help, daca ai citit 2 dintr-un domeniu, restul aduc foarte putina informatie reala, relevanta in plus, sunt un fel de beletristica cu multe povesti nelegate intre ele.
    Dar tot e mai bine, măcar nu se lauda ca au citit click si libertatea in fiecare zi.

  20. #81

    Perfect de acord. Cand aveam timp citeam mai mult, asta inainte sa descopar World Of Warcraft 🙂 Acum m-am lasat, de amandoua, chit ca imi place sa citesc, dar din lipsa de timp, chef si antrenament nu o mai fac ca altadata.
    Ce nu-mi place este atunci cand aud la unii, “bah, trebuie sa ma apuc de citit” ptr ca asa e trendul, parca dupa prima carte automat devii mai destept. Nu!, poti sa citesti si 100 de carti si tot un ilustru idiot sa fii, dar sa bifezi la inventar o alta carte citita. Cultura dobandita din carti este un exercitiu constant si numai putini sunt cei care reusesc sa se instruiasca exclusiv in felul asta, fara a epata intr-un mod penibil.

  21. #82

    ce câcat e targetul asta, o carte pe saptamana ? Cartile-s ca muierile ? pac, pac, si gata , ai bifat-o in carnetel ? Uite, ii dau eu o carte . S-o citeasca intr-o saptamana, daca e vârlav : Voinich Manuscript : en.wikipedia.org/wiki/Voynich_manuscript Ce puii mei, si aia tot carte e. Bâști la citit , Zuckerberg, si intr-o saptamana sa-mi zici despre ce e vorba in ea , ca altfel ti-ai ratat targetu’ :))

  22. #83

    Faptul ca a devenit “cool” sa citesti, nici nu ar fi o chestie rea, insa si Elena Ceausescu era un fel de diva a intelectualitatii, ma indoiesc ca iese ceva bun din moda asta, din contra, vom vedea mai multi prosti cu aere de intelectuali.

  23. #84

    Totusi imi spune si mie cineva de ce Fleming, Clancy si ailalti sunt maculatura? Ok, recunosc , nu-s capodopere, dar orisicat. Adica nu toti suntem capabili/avem timp/chef/ dispozitie/ neuroni ramasi in viata pt asta sa citim numa’ carti care au luat Pulitzer ( sau cum s-o scrie) sau altw carti care-ti fac neuronii funda sau dupa care mai meditezi juma de an. Eu citesc. Nu-mi stabilesc o limita minima, citesc cat ma lasa timpul, bugetul, ochii, neuronii. Si ma irita idei de genul “nu citesti carti de un anumit soi, nu se cheama ca citesti”. Citesc si chic lit si carti premiate si police-uri si carti pt copiii (recomand lumea disc a lui pratchett), de toate.

  24. #85

    Daca ideea a pornit pe facebook asta nu inseamna ca este o idee proasta.
    Acum sa fim seriosi, cine doreste sa citeasca nu asteapta un eveniment pe facebook iar o carte buna produce dependenta.

    Pe lista de autori pe care imi doresc sa-i citesc anul acesta se numara Parinoush Saniee si Khaled Hosseini.

    • Khaled Hosseini are niste carti chiar decente, chiar daca la inceput am ezitat (mi se parea ca prea il lauda toata lumea, ceea ce e semn de Coelho :)) ). Sunt niste povesti de viata puse intr-un context care acum este foarte la moda – lumea araba.

  25. #87

    ” le-au învățat pe gospodine că părul de pe piept e erotic și că trebuie să geamă când are loc actul” – parul de pe pieptul gospodinelor?
    Eu sunt un cititor atent la detalii, nu conteaza doar numarul de personaje din carte.

    • #88

      Eu dintr-un siropel din asta citit prin liceu, nu sunt sigura, dar e foarte posibil sa fi fost Sandra Brown, am tinut minte remedii contra greturilor de sarcina. Si sa fiu a naibii daca n-au functionat! Cu asta am ramas: mici informatii, trucuri de cosmetica sau gospodarie 🙂

  26. #89

    chestia asta cu cititul unei noi carti in fiecare saptamana este periculoasa. daca zuckerberg si toti dubiosii care tot citesc carti isi dau seama ca facebook de fapt este de cacat si NU ESTE O CARTE !?!?!?!?

  27. #90

    Pentru mine e unul dintre putinele lucruri pe care le apreciez la facebook. Faptul ca pot usor sa gasesc lucruri noi care stiu ca sunt pe gustul meu: muzica, filme, si in special carti.

    Inainte obisnuiam sa merg pe recomandari, lucru nu foarte usor de facut pentru o persoana introvertita si care nu relationeaza usor cu persoane noi. Acum pot merge din aproape in aproape, e usor sa gasesc persoane cu gusturi similare pe, sa vad ce like-uri au, si sa imi aleg de acolo ce consider ca ar fi interesant; sau sa gasesc recomandari pe FB/twitter.

    Asa ca, daca cititi ceva nou si vi se pare interesant, va rog impartasiti. Cititul nu presupune intimitate, cartea o citesti, nu o futi, o chestie cat se poate de colectiva.

    • #91

      Jung Chung-Lebedele salbatice, trei fiice ale Chinei-recomandarea mea la finalul lui 2014. 🙂

    • #92

      reading – an intellectual gang bang!

  28. Stiti voi momentul ala cand cititi o carte si cineva va intreaba titlul?Priceless…

    • #94

      “Ce citesti?”
      “Cutare”
      “Aaaaa”
      “O stii?!”
      “Nu, despre ce e vorba?”
      “Las’…”

    • #95

      @ Arana
      Acel Aaaa poate avea mai multe conotaţii…

      Poate fi un:
      – “Aaaa” admirativ – “Ce fain, ştiu cartea. E chiar bună!”
      – “Aaaa” denominant – “Pierzi timpul cu prostii…”
      – “Aaaa” interogativ – “Merită să pierd timpul cu ea?”
      -“Aaaa” demotivant – “Uite-o/ Uite-l şi pe asta/ ăsta ce praf este!”
      – “Aaaa” aka “conoseur” – “Am citit-o şi eu, dar de mult…”; “Nu-mi mai aduc aminte exact despre ce era vorba…”
      – “Aaaa” platfuss – “Nu am nevoie să citesc, eu le ştiu pe toate…”
      – “Aaaa” invidios – “Se dă mare că cică ea/el citeşte şi când colo e varză!”
      – “Aaaa” sexual – “Aaaaah…gatha Cristie!”

      Ar mai fi câteva dar spaţiul nu-mi permite “Aaaa”-profundarea… 🙂

    • #96

      Hypher – bun, bun. De obicei e “Aaaaa” de conoseur/snob/le stiu pe toate (3 in 1 la oferta asa).

  29. Eu tot ma invart in jurul ideii de a face un vlog-review despre cartile pe care le citesc. Nu ca sa ma dau mare, ci ca sa impartasesc si cu altii niste titluri interesante. Multe din cartile pe care le-am citit le-am descoperit prin mijloace asemanatoare – reviewes, mentiuni in diverse articolet etc.
    …dar n-am cu ce sa ma filmez 🙁

    (Also, daca furati ideea mama voastra e doamna de consumatie :))) ).

    • #98

      Fă un podcast. Nu sunt podcastiști în România.

    • #99

      Da, pentru ca un podcast e foarte diferit de un canal youtube… Butonul de subscribe e foarte diferit.

    • M-am gandit de mai multe ori la un podcast (pentru ca mi-e lene sa scriu), dar sa vorbesc de unul singur mi se pare aiurea. As face un podcast despre nimic, dar nu de unul singur, ci cu inca cineva. 30 de minute de aberatii pure este ceea ce-i lipseste internetului romanesc :)))

      Nici nu stiu daca un vlog de recenzii ar merita canal de youtube. In mintea mea nu ar dura mai mult de 5 minute un review – fara fite, fara vorbe mari, doar cum mi s-a parut mie cartea si de ce o recomand.

      (poate ca fi-miu e pretexul de a cere o camera video de la rudele bogate :))) ).

    • #101

      @George
      Dacă ești introvertit sau nu dai bine pe sticlă și ai ceva de zis, ce faci?

    • @sandu – iti faci cont de twitter 😛

    • #103

      Dacă ai subiecte bune și dicție pe măsură, poate ieși ceva bun. La noi există vreo două, dar nișate pe știință.

    • #104

      eu te sustin cu ce ai nevoie

    • Chiar nu mă mir deloc că la un articol despre cărți Morom3t3 s-a dat lovit

    • Eu “citesc” doar manuale. Acum as invata ceva bio-chimie, sa fac o crema proprie. antirid, din grasime de mangalitza. Adica rezonez cu Sandu => il las pe el sa vorbeasca.

      Daca vreau “filme”, beau niste vin si sa te tii, taica, vad numai de-alea, demne de premiul nobel.

      Pe de alta parte, ma uitai toata ziua la Dexter. Sunt la sezonul 3, ala in care Dexter se imprieteneste cu procurorul ala care il admira pentru ca omoara infractori. Ma tinu in priza toata ziua. 6 episoade vazui azi si acum ma bag la al 7-lea.

    • #107

      @Morom3t3
      Păi tu poți povesti despre ce ai mai prins prin bătătură… un miel, o curcă, o minoră 🙂 Nu neapărat în ordinea asta.

  30. #108

    de o vreme articolele au o nota de pesimism aproape cronic. arhi, ești prea tânăr sa te lovească criza vârstei de mijloc!

  31. #113

    dude, te mai uiti un pic si la autor 😀
    adica uite, spre ex E. L. James arata ca o vita incaltata
    cat crezi ca poate sa cunoasca “femeia” aia despre sex?
    exact! fix cat inchipuirile ei :))
    #intelectual
    #delicat

    • #114

      Si Cris Rea e urat cu spume, dar canta intr-un mare fel. (Din punctul meu de vedere, recunosc).
      In plus, in unele domenii imaginatia unora bate la popoul gol ceea ce cunosc altii in acelasi domeniu. 🙂 (n-am citit-o pe doamna in cauza).

    • #115

      1. aici era vorba de carti
      2. nu te duci la un nutritionist gras, stomatolog stirb, orelist surd, etc
      3. nu iei sfaturi despre cum sa ti-o tragi, meseria se invata nu se fura 😀

  32. #116

    cititul si sa fii cult e cul de prin 2002. 🙂

    sunteti niste anacronici.

  33. #117

    Ma intrebam si eu: de ce ar simti cineva nevoia sa pozeze o pagina sau coperta unei carti si sa o puna pe fb? Eventual dupa postare verifica cine a dat like, comment, etc :)))
    Eu recitesc 1984 a lui G. Orwell si, desi am fb, nu am simtit nevoia sa anunt pe nimeni de acest demers al meu, mai ales ca, citind la sfarsitul zilei, simt nevoia sa reiau anumite pasaje, pentru ca imi zboara gandul la multe alte chestii, involuntar… In ritmul asta, cine stie cand termin de citit, clar nu ma incadrez intr-o carte pe saptamana 😀

  34. #119

    A trebuit sa-l caut pe E.L. James pe gogu, sa-mi fie rusine 😀 Normal ca am auzit de carte, ca nu traiesc pe sub pamant, dar evident ca interesul a fost maxim.
    Acum serios, fi-miu are aproape 15 ani si ma rog de el sa citeasca, orice, adica la modul serios orice. Daca astia cu fb-ul lor ii trezesc interesul, fie si asa. Pofta vine mancand si gusturile se educa.

    • #120

      Aaaa, si James ala e de fapt femeie :))))! Minunat!

    • #121

      E imposibil ca in volumul urias de text disponibil sa nu gaseasca ceva pe gustul lui, dar degeaba te rogi de el daca nu il si indrumi spre ceva.
      Incepe cu cele mai citite carti la varsta respectiva si variaza pana il prinzi cu ceva.

    • #122

      E destul de simplu…nu doar la tine,ma refer la cei care se plang ca ale lor odrasle nu citesc….TU CITESTI?la voi in casa se citeste?aveti o bliblioteca?un buget pentru cumpararea de carti?nu zic ca asta e cazul tau neaparat….dar copilul are obiceiul sa faca ce vede,nu ce i se zice!…poate ar fi o idee sa mai inchideti prin casa PC,TV,feisbuc,si sa cititi seara….sa discutati intre voi…poate asa ii “treziti” curiozitatea.si NU,sa dai cadou o carte unui copil care nu citeste nu va face altceva decat sa il inversuneze contra lecturii…bad idea

    • #123

      @alxzen – multumesc de sfat, exact asta am incercat sa fac, dar mai degraba mai face un test la mate sau la fizica. A functionat cu cartile fantasy ecranizate, dar nu au aparut curiozitati suplimentare. Am incercat sa-l indemn spre tot ce mi-a trecut prin cap ca autori pentru varsta lui, si nu de azi, de ieri, ci de ani buni, inca mai sper ca seamana cu fratelo care a descoperit lectura prin liceu si nu s-a mai dezlipit de carti de atunci.
      @chris06 – multumesc si tie pentru sugestie, sunt fata de bibliotecar, am crescut printre carti, daca ar fi numai puterea exemplului, n-ar dormi noaptea ca nu se-ndura sa lase cartea din mana. De asta imi vine atat de greu sa inteleg de ce nu da de gustul lecturii. Ai dreptate cu cartile cadou, le primeste regulat de la matusa-sa, multumeste frumos, le pune in biblioteca si acolo raman.

    • #124

      Alina, pur si simplu, nu mai insista. Nu-i mai faceti cadou carti si nu-l mai indemnati sa citeasca. Cumparati-va voi carti noi, veniti cu ele acasa, discutati ceva despre ele, cu entuziasm, dar nu prea mult, initial cu el de fata si apoi din cand in cand, tot cu mult entuziasm, tot cu el de fata, incercand sa-l introduceti si pe el in conversatie astfel: ‘Stii cand X face/zice in capitolul ala si.. Adica, stai, ca nu stii, ca tu nu citesti.’ si va reintoarceti la conversatia dintre voi, tot cu mult entuziasm.

      La fel, vine cu o intrebare mai deosebita, ii raspunzi cu: ‘A, chestia asta e asa interesant explicata/expusa in… Adica, stai, ca nu stii si nu-ti place sa citesti. E mai complicat sa-ti zic cum explica aia/ala in carte. Varianta plictisitoare/partiala e asta:…’ Daca poti mai tarziu sa deschizi o discutie cu sotul/sora despre intrebarea lui si cartea in care se afla un raspuns la ea, tot asa, cu mult interes care sa-l excluda pe el, e perfect.

      Ai prins ideea. La unii merge. Poate si baiatul tau e modelul asta 🙂

    • #125

      Daca apreciaza fantasy presupun Tolkien, dar e o persoana cu gandire analitica nu cred ca nu va aprecia:

      A Short History of Nearly Everything – Bill Bryson
      Chaotic Fishponds and Mirror Universes: The Strange Maths Behind the Modern World – Richard Elwes

      si incet poate avansa la chestii mai substantiale, Hawking sau Feynman, exista literatura pentru orice domeniu de interes si ca ultima alternativa audiobooks.

  35. #126

    imi place sa citesc.ce citesti,cand citesti,unde si cat citesti e mai putin important.daca citesti din placere si nu ca fita e de bine.parerea mea:)

  36. #127

    Citindu-va ce cititi voi pe acilea ma simt un incult si jumatate…
    Ma intorc la citit fituica mea: Black Holes and Baby Universes and Other Essays…

  37. E o conspiratie de fapt! Moldovenii ne-au luat-o inainte!

    www.jc.md/bibliotecile-din-chisinau-folosite-ca-studiouri-porno/

  38. #129

    In primul rand, dintre toate initiativele de pe facebook, asta mi se pare cea mai putin demna de a fii ridiculizata. In al doilea rand, nu mi se pare ok sa judeci pe cineva pentru ca se lauda ca a citit o carte ce tu nu consideri ca are valoare. Orice carte are valoare, si in ziua de azi, chiar e de apreciat orice intiativa de a citi. Sunt de acord ca cititul e o evadare in eul interior, tocmai din acest motiv, activitatea asta nu se poate critica din exterior. Daca cineva vrea sa citeasca o carte pe saptamana e problema lor. Asta nu inseamna ca nu au ceva mai bun de facut. Pentru unii oameni, cititul este mai presus de un hobby, este dependenta, este un angajament catre tine insati de a fii mai bun, este un stil de viata. Fiecare om citeste in ritmul lui. Si daca a shareui cartea pe care o citesti o sa ii faca si pe altii sa isi doreasca sa puna mana pe o carte, cu atat mai bine.

  39. #133

    Analfabetii viitorului nu vor fi cei ce nu stiu sa citeasca, ci cei ce nu inteleg ceea ce au citit.

  40. Cu articolul asta numai ce ai readus “starea de bine” in mintile celor care, chiar din obligatie macar ar fi citit o carte.

    Asteptam sa vad cum se lauda pe FB cu titlurile citite si tu, satana, mi-ai stricat bucuria. 😀

  41. #135

    Am de vanzare colectia ‘Adevarul’ verde, 100 volume, stare impecabila, 750 ron.

  42. #136

    Nu stiu cum se face ca fix cand cineva se da inteligent, o comite 🙂 Se zice Amandurora, nu amandoura, amandorura, amandoora etc.

  43. #138

    Eu nu vad ce e rau in asta, atata timp cat lumea citeste cred ca e ok! 🙂 Gandeste-te la cei care nu citesc nimic, niciodata!
    O carte pe saptamana mie mi se pare ceva imposibil, poate altii au mai mult timp, personal stau la birou 9 ore pe zi (plus o ora sunt pe drum, conduc eu). La asta se adauga gatitul (zilnic) si treburile casnice, plus vreo 4-5 ore de sport pe saptamana (cu dusul de rigoare). In timpul saptamanii e timp de maxim 1 ora de citit pe zi… In weekenduri e mai bine, dar in general sunt plecata, la fel si in concedii, calatoresc. Timpul de citit devine mai mult momentul in care esti undeva la rand sau mergi cu trenul/avionul, timpul “mort” cum s-ar zice. Iese cam o carte pe luna… maxim.