e o capcana

Acum câteva luni, un prieten de-ai mei e chemat la un interviu la o companie mare din piață, perspective mari, salariu pe măsură etc. Interviu de ăla cu 20 de persoane, pe rând, în engleză, de la mic la mare, timp pierdut la greu pe drumuri, discuții și restul.

Testul final de angajare a fost realizarea unui plan de online marketing, cu idei practice de dezvoltare pentru respectiva companie, termeni de aplicare și cam tot ce e necesar.

Mno, din nefericire, prietenul acesta al meu nu a fost angajat, a fost preferat altcineva, cu mai multă experiență în domeniu. Asta e, viața merge mai departe.

Dar ce te faci când vezi că în noua campanie online al respectivei companii, lansată ieri, îți găsești cam toate ideile din planul de online marketing pe care l-ai făcut tu pentru ei, la modul idei punctuale, nu generalități? După care afli că de fapt nu l-au mai angajat nici pe tipul pe care îl preferaseră în locul tău, iar postul e liber în continuare?

În fine. Niciodată nu am fost de acord cu acest gen de interviu. Fă-ne un plan de dezvoltare și îți zicem noi dacă e bun. Și chemăm 500 de fraieri la interviu, avem 500 de planuri, măcar unul din ele tot e genial. Și nici nu ne costă nimic.

Păi nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

92 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    80 % din corporatiile mari din ziua de azi asa procedeaza. Profit 100 % cu investitie 0 🙂

    • #2

      Exemplu clar:

      Lucrez la o firma de web-development si programare web.

      Ocazional, cand suntem prea depasiti de proiecte, aducem pentru interviu, primesc test, ne rezolva task-ul, si la revedere 🙂

    • #3

      tu esti pe bune? chiar se practica asa ceva??

    • #4

      Vorbesc cat se poate de serios. Bine, nu te gandii ca ne dezvolta o intreaga aplicatie. Dar un modul / widget / script, da 🙂

    • #5

      Tocmai se asta in script e bine sa strecori pe undeva o comanda mai dubioasa, nu simpla de vazut, care la un moment dat, la o anumita ora sa stearga cate ceva, sau sa scrie ceva random intr-un fisier de sistem. Si sa le dai codul compilabil sa-l ruleze. Asa, bonus pe langa toate cerintele.

    • #6

      Nu ma luati in seama, aberez, cacaturile astea mergeau acum 15 ani, nu e nici moral nici legal sa bagi gunoaie in cod, te mai trezesti si cu probleme.

      Din experienta mea de la interviuri am patit sa mi se ceara teme. Si chiar am o parere pozitiva, mai putin cand vin si vu alte teme dupa, si ii refuz. Adobe dadeau teme de weekend, binenteles ca nu te platea nici dracu pentru timpul pierdut. Pe QA, ba un test plan, ba un framework de testare automata. Am mai avut niste greci, tot asa framework, Hawaiian Airlines un framework de testare automata pentru un site in beta testing (site-ul lor cu cautari bilete de avion) care acum e live, l-au inlocuit pe ala vechi. Repet, framework care sa poata fi extins simplu, portat, configurat, nu un simplu script hardcodat.

      Cu toate astea, eu n-am o problema, le fac, ma doare fix in pix daca folosesc codul sau nu mai departe. E ca si cum ai lua surse de pe github si incerci sa le imbini. No sa mearga sau devine depasita treaba in scurt timp. Eu sunt ok sa le fac ce imi cer pentru ca la randul meu intreb cum fac ei, si unele interviuri ma ajuta sa mai adaug ceva la viitoarea abordare in noi proiecte. Bine, depinde si de interesul.meu cu firma aia, daca intentionez sa merg la ei, fac tema, daca nu, reject din start.

      Parerea mea, un interviu trebuie sa aiba o practica reala, ceva un modul mic cat mai aproape de realitate, nu poti merge cu teste grila, teste de iq si intrebari unde te vezi peste 5 ani.

    • #7

      Cetin: chiar facusem un raspuns mai demult la un subiect asemanator de-al tau (la vremea respectiva cineva m-a luat peste picior) in care spuneam ca prin anul 2004 imi cazuse in mana o revista de specialitate pe domeniul HR si chiar despre asta era vorba. Interviurile false prin care compania nu dorea angajare ci doar o idee pentru o anumita problema. Nu stiu de ce te mira pentru ca nu romanii au descoperit roata dintata. Se mai foloseste si in afara genul asta de iesire dintr-o anumita problema a companiei. Totul e cat dai din tine la interviu si cat poti sa nu dai pentru a a vea loc de intors si sa nu te trezesti ca idea ta a iesit total pe piata.

    • #8

      Asta m-a uns pe suflet. Mereu cand vad ceva care spune ca aia din it sunt doar niste sclavi glorificati creste inima-n mine. Sunt destul de rare asa ca o sa fac o laba gandindu-ma la asta…

    • Am patit asta si nu doar de cateva ori, de fapt, de prea multe ori hristele imi trimiteau testul pe privat asteptand un raspuns. Consider ca-i util un task, dar cel mai eficient task e: programeaza 5 minute.

      V-as zice eu o poveste cu si despre Batraneanu si Stroie dar sa mai treaca ceva timp:)

  2. #10

    Citisem recent un articol in Romania despre cum este bine sa dai astfel de idei in interviuri sau concursuri fara a avea o garantie cat de mica, sub orice forma ar fi ea.

    Intotdeaua am fost sceptic deoarece cunosc natura umana. Sunt sigur ca se intampla peste tot la fel intr-o masura mai mare sau mai mica.

    Chiar daca am vazut si un exemplu la polul opus prin care cineva a prezentat un plan de dezvoltare si a fost angajat pentru a-l pune in practica, fara ca firma sa fi cautat om pentru asa ceva, mie greu sa greu ca nu sunt multi care vor sa profite de pe munca altora.

    Apropo, nu se pot da detalii?

    • #11

      sigur, este MINUNAT de bine. in caz de ceva, poti sa ii dai in judecata si castigi rapid, in maxim 10-15 ani si iei daune materiale de 2-3000 de euro

  3. #12

    Poate sa se adreseze departamentului HR al firmei respective pentru a cere o intrevedere in care sa puna fata in fata ceea ce a livrat el la interviu si campania efectiva. In general firmele mai mari incearca sa evite prin orice modalitate procese si probleme, deci o simpla discutie ar trebui sa fie suficienta. Povestitul pe la prieteni in mod cert nu ajuta la nimic.

  4. #13

    Acum cativa ani am fost la un interviu la o renumita agentie de online: 2 teste preliminare (trecute), discutia “tehnica” (trecuta si asta). Am asteptat 3-4 saptamani un raspuns. Am trimis un mail in care intrebam, respectuos, ce se mai intampla pentru ca am inca o oferta si oamenii imi cer un raspuns. Au trecut ani si nu am primit un raspun la mail-ul respectiv.

    Pana aici nu pare nimic aiurea pentru piata IT. Problema apare in momentul in care unul din cele 2 teste sustinute era codarea unui layout. Layout-ul codat de manuta mea a fost folosit de agentia respectiva intr-un proiect. Tot ce au facut a fost sa schimbe logo-ul.

    Oh, well… a fost ultima companie de la care am acceptat acest gen de “testare”.

  5. #15

    totusi daca omul a dovedit ca e idiot (om cu idei, nu dati 🙂 ), de ce sa nu-l angajezi. Nu e ca si cum are numai o idee buna. Sigur ca stimulat financiar ar veni cu unele si mai bune.
    Acu, pe de alta parte, azi am asteptat doua domnisoare la interviu sa le angajez. Ele aplicasera la job, nu le-am luat cu japca. Macar una a binevoit sa dea un SMS ca nu mai ajunge. Si uite asa stau eu cu -4 oameni in echipa, ca e sezon estival si vinerea nu e buna pentru interviuri.

    Deci da, nu mai sunt somer ;P

    • #16

      pe ce joburi, ca mai sunt oameni

    • #17

      `de toate ptr toti

      www.ejobs.ro/company/sodexo-pass-romania-solutii-pentru-motivare/25830

      bine, stiu ca media veniturilor cititorilor de la tine de aici e +2000 EUR.. sper sa nu ii dezamagesc 🙂

    • #18

      tocmai la astia ai ajuns??:)))

    • #19

      mno, pai ce ai cu ei, ca-s bajeti faini. Ai uitat ca am fost la BCR?

    • #20

      a, da, mai rau e aproape imposibil

    • Ma mir ca nu vine lumea la interviu la Sodexo, ca aveti sediul foarte central. Nici 2 ore nu faci pana acolo.

    • #22

      Eu de Sodexo să nu mai aud de când ne-or trecut pe card de bonuri de masă, iar Lidl şi Kaufland NU acceptă plata cu card de masă Sodexo. [emoticon negru de furie!]
      Acuma eu musai să mă duc la Auchan!!!!!!!!!!!! [emoticon roşu fiert de furie]

    • #23

      Lucifer, fumezi? Ne vedem la Pranzo sau la Vera in parc la o pastrama de porc?

    • #24

      acum:
      – customer care reprezentative- 559 aplicanti
      – operator productie TIMISOARA – 0 aplicanti

      Restul e tacere sau “ratiunea bate foamea”.

    • #25

      Am uitat sa mentionez: daca ai nevoie de statie am si eu una. Nu o folosesc deci striga in caz ca ai nevoie de ea.

    • #26

      @tatiana: nu firma emitenta de bonuri te trece pe card sau pe hartie. Angajatorul tau o face.
      Exista si posibilitate mixta. Doar ca totusi nu inteleg de ce ai prefera hartie in loc de card.
      Se rezolva curand cu Lidl si Kaufland iar de pe card nu o sa mai cumperi gume si eugenii sa iasa fix la suma.

      @Mofo, nu fumez, dar in general la pranzo ma gasesti la 13:00. Sunt grasunul ala din pozele de pe comunitate 😉

      @nea zapada: in timisoara sunt 6 colegi cu totul, nu e vreun turn de sticla, deci e posibil sa aplice mai putini.

      @emagie: da, suntem in pipera. Si soc si groaza, adevarul e ca nici o alta firma nu mai e acolo. Eu fac 40 de minute cu metroul. Dar daca altii nu isi pot da fundul jos din masina…la toti ni greu

    • #27

      @mofo: la ce cozi sunt uneori in Pranzo, e ok iau statia. Tu asteapta-ma

    • #28

      that joke never gets old…

    • #29

      @Lucifer, ştiu! Dar mi-e mai simplu să fiu furioasă pe Sodexo :))) Prefer hârtie ca să pot cumpăra din Lidl 🙂

    • #30

      normal ca nu. nu au trecut nici 5 ani 🙂 vorba aia, daca traim toti cat Bunicuta, trebuie sa tinem de glume

    • #31

      @tatiana: pai asa poti sa fii furioasa si pe NASA. nici pe luna nu se accepta 🙂

    • #32

      Deci practic am putea sa ne strigam “Colegu” si suntem pe aceeasi frecventa cand vine vorba de ora mesei. Ce sa mai… sunt usor de recunoscut. Sunt ca o antena de statie cb de slab. Si tot cam atat de inalt.

    • #33

      deci ai maxim 140 cm?

    • #34

      Daca pui cca 2cm baza, eu port adidasi si mai si iei in considerare sintagma “cam tot atat de”, da…

    • #35

      hai ca o dam in vanat pokemoni. O blue din poze de la comunitate nu m-ar fi chemat la un pranz(o) 🙂
      da tu un flash cand e

    • #36

      Ce ma distreaza firmele astea unde jumate din posturi sint au denumiri in engleza si jumate in romana.

    • #37

      @Anatati nu înțelegeam, că arunc cu bonuri sodexo (chiar m-am uitat la ultimul din portofel) și la Lidl și la Kaufland. apoi m-am prins.

  6. #38

    Caz real la e**g, dar si la alte companii: studenti luati in internship pe 3 luni, cu concedii deja planificate (let’s say… de cam 1 saptamana), dar dupa ce se angajeaza, li se comunica subtil ca nu (prea) au voie sa isi ia mai mult de 2 zile consecutive, desi ar avea dreptul la 4 (+ alte zile, fara plata, sa zicem), pe motiv ca ar pierde foarte multe traininguri si ar risca sa piarda sansa de a fi angajati mai departe (contract pe perioada nedeterminata).

    Ti se pare OK sa ti se “impuna” de catre companii cand sa mergi in concediu, chiar si daca ai un contract pe perioada determinata? Doar intreb, nu dau cu paru’.

    • #39

      nu, nu e normal. pe de alta parte, relatia dintre companie angajat e o continua negociere. e vina angajatului ca accepta acel gen de presiuni, cu teama ca poate va fi dat afara.

    • #40

      El a zis când s-a angajat că are concediul ăla planificat? Că dacă da, nu cred că era o problemă.

      Treaba e că de obicei oamenii nu prea spun/cer, tocmai din cauza fricii ăleia de care zice Arhi mai sus.

    • #41

      Scoate numele firmei din comentariul meu de mai sus, please, fiindca nu vreau sa aiba de suferit studentii din cauza mea. :)) Vorbeam la modul general, anyway, deoarece am fost aproape sa o patesc si eu.

      Printre altele, ai dreptate. E si vina lor, dar mie nu mi se pare OK nici sa nu li se ofere alternativa de a recupera ce au pierdut, dupa ce revin din concediu, dar aici poate ca e ceva mai complicat, fiindca nu stiu daca poate fi extins (si daca da, in ce conditii) un contract care e pe o perioada determinata cu zilele in care ai fost in concediu.

      Aproape ca am patit si eu asta pe pielea mea la primul job, acum 3 ani, dar am fost suficient de inteligent (dar si norocos) astfel incat sa evit oarecum aceasta situatie: am cerut sa incep cu o saptamana mai tarziu decat voia angajatorul, iar acestia au fost de acord. Mai complicat e pentru cei care aveau planificat un concediu pe la mijlocul intervalului precizat in contract.

    • #42

      @Ciuby

      Degeaba spui, daca ai concediul exact in mijlocul contractului, iar daca ai traininguri importante pe toata perioada practicii, atunci nu ai cum sa le recuperezi pe cele la care ai lipsit in intervalul precizat in contract.

    • #43

      deci serios un stundent are pretentia ca o firma sa isi organizeze trainingurile in functie de concediul lui? Nu stiu, de unde stau eu, le organizez mai repede in functie de programul trainer-ului si a celor implicati in training.
      Vorbim de intership platit sau sa faca experienta?
      Nu de alta, dar intr-o echipa functionala cam la orice nivel trebuie sa te intelegi la perioada de concediu si cu cat esti mai sus cu atat sunt optiunile mai limitate. Ca doar nu o sa zica CEO ca pleaca saptamana urmatoare in concediu si singurul disponibil la inlocuire e Gogu de la cazane.

    • #44

      Mai nou toate companiile “respectabile” ofera practica de vara platita, deci vorbesc de studenti angajati cu contract, dar pe o perioada de determinata. Sa ceri concediu in acest caz nu e o “pretentie” asa cum zici tu, ci e de fapt un drept al angajatului, conform legii. Pentru ca e una sa mergi in concediu vara (cand merge toata lumea, pentru ca poate vrei la mare) si e alta sa mergi in concediu toamna, cand nu ai nimic de facut, daca nu iti place muntele.

    • #45

      eu stiu ca in lege zice si daca esti pe nedeterminata ca angajatorul iti poate refuza perioada de concediu ceruta daca nu e ok dpdv obiective business. eu nu zic ca nu are dreptul la concediu omul ala care vine pe 3 luni, ca se prorateaza perioada. Faza e ca daca seful zice nu, in cel mai rau caz iti iei la sf celor 3 luni banii ptr zilelel neefectuate de concediu. Dar asta e legal si aia care vin in intership si nu cer concediu eu cred ca au mai multe sanse de angajare ulterioara, nu pentru ca nu au luat concediu ci pentru ca s-au concentrat pe job. Adica daca tu te angajezi 3 luni si prima ta rioritate e concediul….

    • Hai sa-ti spun eu cum se vede din alta perspectiva problema ridicata de tine.

      La firma mentionata (e**g) trainingurile sunt tinute de niste omuleti care au planificata fiecare ora din fiecare zi pe o perioada buna.
      Pentru interni, NU SE IMPUNE NIMIC.
      Dar, cineva a avut bunul simt sa-i avertizeze ca in viata nu e ca-n filme si din (sa zicem ) 20 de interni, cei ce vin la toate trainingurile au o sansa in plus pentru angajare definitiva.

      Asta se intampla nu pentru ca apreciaza firma devotamentul, daruirea, etc. Cei apropiati stiu ca nu se raspandeste/apreciaza bulshit de genul asta. Pur si simplu, la finalul perioadei de internship, integralistii vor avea un plus de informatie despre uneltele cu care se munceste, in conditiile in care toate trainingurile sunt legate intre ele.

      Mi-ar fi placut sa-mi faca cineva training gratis cand eram la inceput. La vremea respectiva iti faceai singur training din CARTI. Google nu exista. Daca te interesa o chestie ori intrebai pe cineva mai destept ori cumparai o carte tehnica tradusa infiorator in limba romana.
      Kids these days.

    • #47

      @Lucifer: Sunt convins ca te poti concentra extraordinar de bine atunci cand, let’s say, o sala de 50-60 de persoane e goala, acolo fiind doar studentii de la internship, iar tot ce vezi in “pauze”, pe Facebook, printre postarile prietenilor sunt poze din vacanta. Concentratie maxima 100%, cu gandul la “ce misto ar fi fost daca as fi cu ei”.

      @Mihai: Sa zicem ca internshipul e de 3 luni, timp in care faci traininguri cu studentii. Banuiesc ca e enorm de greu sa oferi un contract pe o perioada mai lunga de timp decat stagiul propriu-zis (3 luni si 2 saptamani sau, de ce nu, 4 luni pentru cei care vor concediu – sa isi ia fara plata daca nu se doreste platirea acelor zile, whatever), in care la finalul celor 3 luni sa se incerce o recuperare a notiunilor “pierdute” in timp ce studentii erau plecati + o recapitulare a notiunilor prezentate anterior. La final, retestarea tuturor stagialor. Cred ca e mai simplu asa daca tot spui ca cineva poate sa fie mai slab pregatit doar pentru ca a “absentat” 5 zile din ~65-66 lucratoare.

    • #48

      stagiarilor*

    • #49

      Pe bune? Vrei concediu la internship de 3 luni… Studenții lu’ peste prăjit…

    • #50

      si salariu de 2000E

    • Deci dintr-un concediu de 20 de zile ANUAL tu iti iei o saptamana, dupa 3 luni, in 3 luni?

      Da, consider ca-i ok sa iti termini stagiu pentru care te-ai angajat, consider ca-i ok sa iti termini taskurile din firma apoi te poti duce in vacanta, asta pana a ajunge la acel drept laudat de tine: ce drept ai, prietene? Asa, ca idee, zi-mi si mie ce drepturi ai tu ca intern in fata unei vacante.

    • #52

      Din 20 de zile anual, in 3 luni ai dreptul la 5 zile de concediu (+ 2 zile de weekend) => 20 / 12 = 1.(6). 1.(6) * 3 = 5, doar ca nu esti lasat sa iei mai mult de 2 consecutive. Mi se pare normal sa mergi in vacanta atunci cand merge toata lumea.

  7. #53

    poate suna ciudat, daca tot faci scriptul trece-l prin ionCube inainte sa-l rulezi in fata “angajatorului”

    • #54

      ionCube nu e sigur, nu a fost si nu va fii. Un copil de 14 ani il decripteaza 🙂

    • #55

      Lol. Tu crezi ca daca eu iti dau ceva de facut o sa ma uit doar la “rezultat”? Fuck me…

    • Poate suna ciudat dar singura limita in cal’atoare e al tau creieras.

  8. #57

    Bine ati ajuns in capitalism..pardon , sclavagism modern !

  9. Cred ca tine foarte mult de companie și ce își dorește. Vrei un om care în 2 săptămâni ți-a dezvoltat un plan și pe viitor e om de baza pentru ca mai poate produce ? Sau vrei sa tragi tacă ?
    În compania în care activez, anumite poziții sunt pe baza de plante, niciodată nu a luat altcineva postul în locul celui cu viziune, idei de viitor. Pentru ca ne-am dorit ceva pe termen lung, nu sa scăpăm rapid de gunoiul din ușă.

  10. Un prieten a păţit aceeaşi chestie cu o companie de jocuri din Cluj al cărui nume dacă-l dau aici ar ridica sprâncene. Post liber de designer, i se cere să facă modele 3D. Omul lucrează la ele zile întregi, le trimite, nu mai aude nimic de la companie. Luni mai târziu modelele apar într-un joc creat de compania din Cluj. Alte luni mai târziu compania îl sună cu tupeu să-l roage să le mai facă câteva, că ar mai fi liber postul dar nu se pot încă decide.

    • #60

      zi compania

    • Eu nu-i pot da numele aici. Pentru că nu e vorba de mine în ecuaţie şi-a fi ”slander” dacă aş face-o. Dar i-am dat tipului link către articolul ăsta; poate-ţi spune el. El e cel afectat, nu eu.

    • #62

      Gayloft most probably.

  11. #63

    Un “interviu” asemanator am avut si eu acu’ o groaza de timp. Cautau unii un programator php. Oleaca de php stiam, giaca de piele aveam, asa ca am aplicat. Primesc un mail aproape imediat, ma intrebau daca sunt disponibil pentru un interviu prin skype. Le zic da, le spun id-ul meu de skype si ma suna oamenii.

    Si sar imediat in problema: ca sa vada daca sunt bun, uite, imi dau un termen de 2 saptamani sa fac ceva: au un proiect pentru un client – ceva hotel – caruia ii fac un site. Si site-ul ala are nevoie de un sistem de rezervari online. Asa ca, asta e testul de angajare – sa fac eu un sistem de rezervari online.

    Am ras in sinea mea, le-am promis solemn ca ma apuc de treaba imediat, ca e un proiect foarte simplu pentru mine. Si apoi am ignorat orice email de la ei.

    • #64

      dar la chestii d-astea nu poti face ceva si sa bagi in spate un back door? gen daca apare on-line apare o poza cu o mare lupa pe ite-ul clientului?

    • #65

      @Lucifer, aceeasi chestie am zis si eu, sa le futa ceva de prin sistem, dar nu e ok, pe langa probleme nu e moral, pierzi si timp si nu castigi nimic, ok le futi ceva dar tu nu castigi nimic din asta. Cel mai simplu reject direct sau, va fac, sigur, va costa atat.

    • #66

      de fapt as zice “va costa atat ca proiect pilot de interviu modulul 1” daca considerati ca ma calific si sunteti multumiti, pretul pentru proiectele viitoare se duce la +x% din ce e acum.

      Revenind, depinde de strategia ta, vrei ceva sa castigi cu firma aia, nu neaparat financiar, poate o portita poate o relatie, poate o promisiune spre alt client, poate chiar vrei sa dezvolti treburi pe viitor cu ei, gasesti o metoda de a intra in joc cu ei, cu costuri minime pentru tine si cu probabilitate mare sa se concretizeze ceva pe viitor. Ori le zici ca le faci doar partea de login si sa se decida ei din codul ala, ori le zici daca vreti un pic mai mult haideti sa facem pe freelancing la rata x, si pe viitor daca vreti sa continui facem la rata y, ori consideri ca proiect pilot, ori joci la risc si iti asumi pierderea si il faci cu speranta ca prinzi proiect baban. Depinde de multe variabile, depinde de cat de incarcat esti, depinde unde si ce faci in ziua aia, depinde ce firma e daca e vreo firma babana cu multe proiecte posibile, daca e cu contracte cu statul (stiu, nu e moral, dau doar exemplu), depinde daca e o firma de apartament cu 2 programatori, depinde ce interese ai, depinde de foarte multe. Ca la poker, nu poti zice teoretic pana nu esti tu in situatia aia cu toate variabilele.

    • #67

      r57, c99… ce vremuri, ce vremuri…

    • #68

      Am dat și eu un interviu de genul ăsta prin anii 90, mi-a dat să-i fac ceva în weekend, nu intru în amănunte, cum era moda pe-atunci. N-a fost mare șmecherie, dar l-am făcut destul de complex: avea un fișier de configurare suficient de îmbârligat încât să fie nepractic, fără biblioteci externe, i-am încropit un parser custom și niște structuri de date care să nu fie tocmai ușor de dezbârligat. Funcționa foarte bine, era destul de complet, făcea și un log comprehensiv, deci tehnic era foarte ok, însă arăta oribil – full screen, fonturi pentru prezbiți, cel mai urât progress-bar pe care îl puteam găsi, schema de culori galben strălucitor pe negru. I-am dat și exe-ul și sursele, firește, ar fi putut să-l folosească, dar nu fără modificări destul de consistente. M-a angajat.

  12. #69

    Se face peste tot. Ce-i drept, pe unde activez eu se face mai mult cu studenti/fresh grads. Se ia un nume “cool” gen “Innovation Marathon”, se cheama 100 de studenti momiti cu un job,se pun studentii la munca sub cat mai multa presiune si se iau ideile rezultate. Pentru mine a fost factorul care m-a ajutat sa evit firma care incerca sa exploateze oamenii asa, si nu imi pare rau.

  13. #70

    Practica asta era si in state dar prin 90. Se explica de ce a ajuns asa tarziu aici. Asta e decalajul.
    Aveam un coleg rus, nu.stia bine engleza. S a dus la interviu la unii care aveau un soft la cutie ca produs. Aia I au dat o problema reala, ceva low level in C. Rusu termina in juma de ora. Vorbesc de bagat debuggeru.etc. Vine ala si nu I vine sa creada. Zice, bainene esti.singurul care a rezolvat asta si ii face cadou cutia cu soft. Pla angajare. Dupa 3_4 saptamani job adul era activ in ziar ( alte vremuri) la sectiunea tech.
    De aia se dau la interviuri probleme.scurte nelegate.de ceva ce dezvolta.firma. Nu e etic. Cel.putin eu.asa gandesc. And fuck.this keyboard

  14. #71

    Voi realizați ca sunt de fapt niște oameni pe acolo care fac din astea si se ascund in spatele conceptului abstract de ‘firma’?

    • #72

      exactly my fucking point!!!!!

    • #73

      Simplu, refuzi sa faci cod orice legat de produsul lor.
      Leprele astea chiar nu au nicio etica profesionala.

  15. #74

    Haideti sa luam un caz concret din online mult mai simplu. Nu stiu ce firma (chiar nu ii mai stiu numele) in urma cu nu stiu cati ani si-a lansat noul site, si a facut campanie online sa comenteze oamenii cu ce sugestii, imbunatatiri, buguri gasesc in site-ul ala, functionalitate, web design, etc. Si dau ei o tableta sau nu stiu ce au dat premiu, 500 roni, chiar nu stiu detaliile, nici firma, nici suma prin tragere la sorti. Si comenteaza cateva sute de oameni: si premiul 1 primeste ce i s-a promis. Si aia au primit beta testing cu costul minim. Binenteles ca fiecare comentator poate a petrecut sa zic in medie o ora sa caute problemele. Dus la cateva zeci de comentatori (poate din sute cati comentasera doar pe un blog) se stransese o lista buna de sugestii. Daca campania s-a desfasurat pe mai multe bloguri, multe duplicate sugestiile, dar poate au venit si unele noi, lista s-a mai extins.

    Ia ganditi-va acum cat i-ar fi costat sa angajeze cativa beta testeri sau freelanceri, chiar si doar pentru o luna.

    • #75

      Ideea beta-testingului asta este! Lansezi un produs in beta, iar persoane interesate de produs se ofera sa faca beta testing, iar in schimb ei pot primi produsul sau licenta pentru produs (daca vorbim de un soft) sau premii. Nu vad nimic in neregula.

    • #76

      Inclusiv Bitdefender a facut (sau face?!?!) asta. Micromoale face asta si nici macar nu da ceva in schimb.

      Nu e ceva iesit din comun.

    • #77

      De acord. Nu am zis ca e iesit din comun sau ca e ceva gresit ci ca isi face problema cu bani putini.

  16. #78

    Cel mai simplu si frumos e sa lucrezi din cand in cand la cate un proiect pro bono sau open source si le pui link in cv. Daca nu le sunt sificiente inseamna ca iti pierzi timpul.

    • #79

      George, foarte corect ce zici. O serie de mici proiecte pe github, open source, portofoliu, ii trimiti sa se uite acolo pe cod. SI asta te ajuta nu doar pentru un interviu particular ci pentru toate, iti aduce si tie un beneficiu si-l poti refolosi la alte interviuri.

  17. #80

    raspunsul e simplu, te duci la interviu cu briefcaseul tau si ce crezi ca ai nevoie la interviu in el. lucrezi pe foile si laptopul tau, prezinti proiectul si gata 🙂

  18. #81

    Se practica si angajari de genul, probabil nu in domeniul acesta, dar se fac angajari pe perioada limitata pentru perioada de “proba” iar cand vine vorba de contract de munca si carte, nu te vrem. Cunosc un exemplu destul de clar ce practica aceasta frauda de ani buni, daca ma uit in anunturi si acum gasesc postul liber… Asta e cu un avocat bun in spate si niste acuzatii la adresa persoanei tale, nu prea ai ce comenta.

  19. #82

    Da se practica. Chiar se practica sa imparti acele teste per bucăți sa zicem 10 x 2 oameni = proiect. E mizerabil si fara viziune.

    Iar la capitolul marketing … meh cum cacat sa dai fara un pre-contract / proba ceva de genul care ia 20-30 de ore ca popa, daca e facut calumea si ca sa le poată implementa trebuie si anexele din analiza care nici alea nu se dau ca posibil angajat.

    E România man se fura cu zâmbetul pe buze.

    Eu la clienți dubioși Ioncube ftw … sport la decriptare.

  20. #83

    Pentru cei care primesc cod de scris “acasa” genul asta de problema se poate evita sau se poate face viata mai grea firmei daca il foloseste:

    1. Se pune codul pe github-ul propriu si personal cu o licenta gen GPLv3 in header.
    2. Se trimite link-ul din github catre firma.

    Daca firma foloseste codul in produs, ar putea iesi cu cacat pentru ea.
    Bonus: codul din github poate fi folosit pentru alte interviuri.

    • #84

      Cand o sa vezi ca ii pasa cuiva din Romania de GPL, MIT sau alte exemple de licentiere ma anunti si pe mine. Ah, mult succes la a te bate cu juristii unei companii mai rasarite.

    • #85

      Nu trebuie sa te bati cu juristii. Si nici nu trebuie sa te complici neaparat cu licente.
      Trebuie doar sa zici public, daca descoperi “plagiatul”. Si ai si dovezi. Nu trebuie sa dai pe nimeni in judecata
      Daca alege firma respectiva sa te dea in judecata, mai rau se face de cacat.

  21. Pai sa dea si numele companiei sa stie si altii.

  22. #88

    Ha. Been there, done that. Nexio se numeste firma, la munte sade. Fusei la un interviu pentru un post de copywriter, a decurs totul bine, ajungem la partea financiara si un mic test. Buuuuun. Accept testul care presupunea scrierea unor articole pentru blogul in paragina al unui brand. Trimite mail luni ca-ti raspund niciodata. Am asteptat mult si bine (am aplicat cu o scrisoare de intentie personalizata si m-a contactat in mai putin de 2 ore pentru interviu), am dat un mail din nou si ce sa vezi, nimic. Am vrut un amarat de feedback, chiar daca nu mi-ar fi oferit jobul. Frustrant rau a fost.

  23. #89

    patit, cica sa rezolv nushce problema in .net si apoi interviu
    marsh ma saracule

  24. #90

    angajati-va fratilor la stat, la interviu vi se dau maaaxim niste teste grila cu intrebari standard desi in principiu e doar o discutie asa prieteneasca. singura proba cu adevarat solicitanta este sa strangeti tot dosarul de acte necesare inscrierii (cazier, adev. medicala, declaratie, sloboz)
    apoi la munca nu faceti nimic, depinde de nivel dar in principiu se freaca mangalu

    • #91

      “apoi la munca nu faceti nimic” – nici macar bani

  25. ”Fă-mi cinci variante de logo și 3 variante de site.” Am făcut, am trecut testul dar urma altul, a doua zi: ” hai la noi la depozit să ne faci poze produselor, apoi să concepi un catalog cu ele+text și dacă ne plac ești angajată” A! și neapărat cu camera mea foto… asta în măsura în care în anunț scria că au nevoie de web designer.Nu m-am mai dus la al doilea test, dar unii nu au limite. E neplăcut ca mai apoi să îți vezi lucrarea deși nu ți-ai dat acordul și nici nu ai fost angajat. Pe de altă parte, te bucuri că nu ai ajuns să faci parte dintr-o comanie de cretini.