Odată cu Dune, am ajuns la saturație. Efectiv nu mai vreau și nu o să mă mai uit la filme făcute după cărți celebre, doar ca să pot urmări variațiile cretine ale scenariștilor și viziunea specială a regizorului asupra a ce a vrut să zică, de fapt, autorul. Mă simt ca în generală, când trebuia să ghicesc ce a vrut să zică, de fapt, Nichita Stănescu și să traduc în cuvinte inteligibile aberațiile bahice ale preastimatului poet neopereche.

N-am nimic, cu Dune, per se. Nu mă deranjează că au luat-o pe plantație cu story-ul, că l-au wokit puțin, că avem, evident, femei fremene care decid chestii. Dar ce mi ți-au măcelărit-o pe Chani, frate, ca să poată să manipuleze story-ul către vai, ce puternică e femeia. Efectiv personajul Chani, femeia care e alături de Paul 100%, care își dă viața pentru el și pentru a-i naște gemenii ce vor continua Poteca de Aur din viziunea lui Muad’dib, devine o iritată cu hemoroizi infectați, scandalagioaică, împotriva religiei și tradițiilor, deși ea este fiica lui Liet Kynes, cel ce, efectiv a creat tradițiile fremene, îl pălmuiește pe Paul în public, lucru care ar fi ucis-o pe loc, fără doar și poate, dacă ar fi fost făcut în fața fedaykinilor.

Trecând peste absoluta incapacitate artistică a Zendaiei, efectiv Villeneuve își bate joc de cartea care a fost căpătâi pentru toți cei ce au aglomerat sălile de cinema, îi schimbă profund optica, îi schimbă, în mod irevocabil, povestea și direcția. Și totul făcut prin imbecilitatea numită Chani, care există în film doar ca să poată să mârâie și să se opună la chestii. Povestea dată pe repede înainte, dar fără sens, inexistența copilului Leto I, primul copil al lui Chani cu Paul, copil ucis de către sardaukari la asediul de la Sietch Tabr, ucidere care, de fapt, a pornit tăvălugul ce a fărâmat imperiul, sensibilitățile complet non fremene exhibate de Zendaya, gen vai, cum să se căsătorească Paul cu Irulan, când ei au dragostea slbz, când, de fapt, fremenii sunt o cultură poliamoroasă, cele mai așteptate momente din Sietch sunt orgiile comune, femeia își schimbă partenerul fără probleme și un bărbat poate avea câte femei își permite, efectiv tot ce face femeia aia este ilogic și lipsit de sens pentru cultura generală a societății ce ar fi trebuit reprezentate. Nu mai zic de sardaukari, temuții sardaukari ai imperiului, ucigașii crescuți pe Salusa Secundus, care sunt uciși ca niște bebeluși, cu mișcări stângace și împiedicate.

Una peste alta, o mizerie, nu mă interesează chestii tip Vai, imaginea e un tablou continuu, trebuie să înțelegem adaptarea. E un rahat împachetat scump, dar care, simultan, vrea să și capitalizeze pe nostalgia fanilor cărții, știm că vă place, haideți la cinema să ne dați banii voștri, dar o să vedeți altceva, că ne-am gândit noi că e mișto. Cam ce face Netflix cu Witcher, doar că și mai prost. Efectiv nu mai vreau. Dacă va mai exista un Dune 3, nu o să îl privesc, nici măcar nu o să îl descarc, dacă mai trăiesc până atunci.

Și, ca încheiere, pentru că tot a ieșit Rebel Moon 2, nu credeam că se poate să fie mai prost decât Rebel Moon 1, dar, cumva, standardele au reușit să fie frânte și ESTE mai prost. Frățică, au vreo 15 minute în care ăia cosesc grâul și fac făină. Fiind vorba de un film de acțiune, science fiction cu împușcături, ok? Tudor Giurgiu se zvârcolește ca un dinam, la câtă ciorbă mâncată ar fi băgat în filmul ăla.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.