De obicei nu mă bag în cocina politică pentru că șansele de a genera o schimbare în bine e minusculă dar postarea asta e deja prea mult. Mizeria de aici e pra mult:
Antiviralele, antibioticele și alte medicamente de uz uman pentru care este necesară o prescriptie medicală NU SUNT BOMBOANE. Utilizate incorect, pot provoca mai mult rău decât bine și ținând cont de starea generală a populației din România, pe langa parizer și secărică exact asta lipsea.
În plus, goana după cumpărături de acest gen a produs deja dezechilibre în piață și au de suferit cei care chiar au nevoie de tratamentele respective și nu au acces pentru că alții și-au făcut stocuri la recomandarea unor nulitati gen madam Pop, 3D de Cluj (șefulețul unui producător de medicamente care are tot interesul să-și vândă marfa), Groșan și alții.
Din acest motiv, decizia ministrului USR a fost una bună în contextul dat.
Ce trebuie sa faceți la primele simptome nu e sa haliți antivirale (remdesivir, favipiravir), antibiotice (azitromicină) sau produse de uz veterinar (ivermectină), ci sa stabiliți împreună cu un medic / farmacist dacă aveți sau nu Covid.
Asta se poate face printr-un test rapid, iar dacă rezultatul acestuia este pozitiv, faceți și un test PCR (pentru a confirma boala).
Tratamentul ulterior (și conduita terapeutică) vor necesita personalizare / individualizare și observarea pacientului (în spital sau acasă) pentru o anumită perioada.
Conduita asta include: autoizolarea, purtarea măștii și distanțarea socială dacă nu va puteți auto-izola complet, tratament medicamentos dacă este necesar, etc.
Cel mai recent protocol de tratament pentru infecția cu SARS-CoV-2 a fost publicat pe 12 octombrie. E disponibil online dar e extrem de laborios și dificil de citit chiar și de către cineva avizat.
Ca măsură de protecție*, întrebați pe oricine va recomanda tratament / consum de medicamente dacă propunerea făcută (în scris, prescripție medicală sau scrisoare medicală, nu șervețele sau post-it-uri) este în concordanță cu aceasta ultimă versiune a protocolului.
*majoritatea medicilor și farmaciștilor din RO au deschis ultima dată o carte / un articol de specialitate, când încă erau studenți / rezidenți iar de atunci educația lor continuă s-a bazat aproape exclusiv pe niște cursuri de 2 ore sponsorizate de niște companii pharma, cu prelegeri ținute de diverși** și cu singurul scop de a crește vânzarile de produse nu de a îmbunătății starea de sănătate a populației.
**profesam încă în RO și am fost invitat la un eveniment într-un centru universitar de tradiție unde urma să cuvânteze un reputat profesor universitar. La pauză l-am întrebat dacă este la curent cu faptul că cele prezentate de el ca fiind ghidul european de tratament xx sunt de fapt perimate de vreo trei ani iar forma actuală a ghidului, pe anumite segmente are o poziție chiar opusă celor prezentate. Concluzia a fost că eu (acel tânăr impertinent) am ceva cu domnia sa …
Recomandări (pe scurt) valabile la acest moment:
1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.
2. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul celor fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.
3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.
4. Dintre antivirale, remdesivir se recomandă a fi utilizat în spital în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri, iar favipiravirul poate fi folosit în formele ușoare și medii de boală în spital și eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi.
5. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.
6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen. – deci dacă ești acasă și nu ai nevoie de oxigen, nu ai nevoie nici de dexaș iar dacă ai nevoie de oxigen, te piși pe el de concentrator de oxigen și mergi la spital pentru că șansele de deteriorare și exit (pas cater Sf Petru și contribuție adițională la BOR) sunt mari.
7. Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, rapid progresivă, necontrolată de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de eficiență, de efectele adverse posibile și de disponibilitatea lor la un moment dat.
8. Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe.
9. Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.
10. Infecția cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o indicație suplimentară pentru administrarea de antiagregante (se menține administrarea pentru alte indicații).
11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afecțiuni la care se adaugă și factori de risc specifici legați de COVID-19.
12. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID-19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.
13. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției SARS-CoV-2 sunt foarte rare; se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă.
14. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu COVID-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană.
15. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență, dar și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu C. difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
16. Pentru infecții asociate asistenței medicale de etiologie bacteriană care apar în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 este important să fie decis tratamentul și în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital.
17. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei, la care este necesar să aibă acces rapid pacienții cu forme severe/critice.
18. Pentru pacienții monitorizați la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice și medicație cu efect antiviral dacă au factori de risc pentru evoluție severă, pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi și profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat).
19. Colaborarea dintre medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji manifestările variate/complexe ale COVID-19.
20. Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice și poate avea o evoluție prelungită a bolii.
Asta este despre tratament.
Cât privește prevenția, care din punctul meu de vedere ar trebui sa fie pe primul plan, avem așa: vaccinare (cu oricare dintre vaccinurile aprobate în spațiul european***), distanțare socială, purtarea de masca în spații închise sau acolo unde distanțarea socială nu poate fi pusă în practica.
*** recomand prudenta în utilizarea unor vaccinuri aprobate doar în tari unde dreptul la libera exprimare este răsplătit cu autoduba sau autopsia după o ieșire din clădire pe geam de la un etaj superior.
NOU
Prostii, inhalatii cu tuica dinaia de pruna buna, gargara cu otet cu usturoi si sare calda pe piept si trece. Daca mergi la spital te omoara medicii ca sa primeasca bani dupa tine.
NOU
Iti dau oxigen din ala rau, stim noi.
NOU
Recomand si eu inhalatii cu alcool sub 60 de grade daca nu vrei sa mergi la spital. Eu am facut asta in studentie si n-am mai mers niciunde vreo 24 de ore.
NOU
@Skyler spirt tras prin pita cu compot. Am descoperit teleportarea.
NOU
rectal nimic?!?
NOU
@Anda: Cc:Maithun
NOU
@Nea Zapada: CC: Andra BCC: ALL>>FWD: DANI>>Note to self: rectal cu cumpătare, dar în principiu orice, oricând și oricât
NOU
Ivermectina chiar e de uz exclusiv veterinar ? Nu e folosita niciodata pe oameni ? Intreb pt ca am auzit foarte multe discutii contradictorii pe aceasta tema
NOU
Nu
In principiu este un antiparazitar, adica utilizare limitata ca doza si ca timp. Ca orice antiparazitar care se respecta, are efecte adverse importante.
www.drugs.com/search.php?searchterm=ivermectin
NOU
@Calin: ivermectina ca substanta nu este de uz exclusiv veterinar dar în România, singurele produse medicamentoase de uz uman, înregistrate în mod legal sunt creme care au alta indicație terapeutica.
Exista înregistrate și produse medicamentoase de uz veterinar.
In plus, pe tema utilizării ivermectinei pentru prevenția și tratamentul Covid-19 exista suficiente date științifice care au stat la baza recomandării* de aici: www.ema.europa.eu/en/news/ema-advises-against-use-ivermectin-prevention-treatment-covid-19-outside-randomised-clinical-trials
*este recomandare a EMA întrucât statele membre și autoritățile lor (competente) pot decide asupra utilizării temporare dacă exista dovezi clinice în acest sens (vezi Cehia și Slovacia la un moment dat; între timp au renunțat și ei la utilizarea de ivermectina).
NOU
Si oaia a fost exclusiv pentru berbec, dar au fost multe discutii contradictorii pe aceasta tema si s-a largit uzul.
NOU
In principiu daca auzi discutii contradictorii de la persoane fara pregatire medicala de specialitate recomandarea mea este sa pleci de acolo.
Nu are rost sa asculti. In lipsa pregatirii este o manipulare anti-stiinta, anti-medicina, anti-vaccint in cazul fericit folosind o metoda cat de cat socratica. In cazul nefericit o manipulare emotionala.
In situatia in care suntem – ne confruntam cu o pandemie cauzata de un virus cu care nu avem experienta cum sa luptam dupa ce a pus stapanire pe corpul nostru – trebuie sa fii foarte bine pregatit sa poti cu adevarat urmari o discutie argumentata pe tema asta.
Stim cateva lucruri clare:
1. Vaccinarea functioneaza
2. Vaccinarea este sigura
3. Distantarea sociala/fizica functioneaza
In afara vaccinarii mai stim cu certitudine ca nu stim ceva: Nu stim sa tratam COVID 19.
Nu are nimeni o schema de tratament care functioneaza (statistic procentul de recuperare sa fie peste 80-90%) pentru a trata COVID. Mai exact COVID-19 nu are o schema de tratament care asigura un rezultat bun la fel cum avem pentru alte boli.
Tratamentele de care se discuta Redemsivir, Favipiravir, oxigenoterapie …. sunt tratamente care cresc sansa de a scapa cu viata. Atentie cresc sansa. Nu asigura ca vei scapa cu viata.
Deci repet, ignora toate discutiile in contradictoriu lansate de oameni nepregatiti in domeniu. Daca vei face COVID si nu esti vaccinat nimic nu iti garanteaza ca nu vei face o forma grava.
Si daca faci o forma grava probabilitatea de a trai sau muri se joaca in procente mici pe baza tratamentelor pe care le cunoastem.
NOU
Am vazut un studiu (nu are legatura cu covid-ul) care arata ca administrarea prelungita de invermectin la oameni (exista si pentru oameni) intr-o tara africana, ca medicament contra parazitilor, conduce ca efect secundar la impotenta in ..X % cazuri de adulti masculi (nu mai stiu acu…).
NOU
Forme usoare, medii, grave. Marea masa a publicului habar nu are care si cum sunt alea. Drept pentru care daca tuseste si face muci, baga un kil de antibiotice, ca el are forma medie spre grava, maine moare, fmm gheit.
NOU
PNL e demult cu tunurile pe Voiculescu,Mihăilă şi alţi miniştri USRPLUS,dar atacurile recente de la Antena şi RTV mi se par greţoase.
Foarte bine argumentată postarea,ar fi bine să ajungă la cine trebuie informaţia.
NOU
ai uitat sa pui Digi24. sunt din ce in ce mai buni la asta.
NOU
@Ender da,și digi și realitatea. În consensul general împotriva lor devin din ce în ce mai simpatici “hipsterii”. Cum zicea Arhi se cristalizează opțiunea de vot.
NOU
Cu referire la punctul:
“3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme non-severe de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.”
Bun, de acord, dar ce antivirale se pot prescrie pentru o reteta unui pacient care are o forma usoara? Cele aflate in schema formelor medii se administreaza doar in spital (remdesivir, favipiravir). Intreb poate e cineva medic pe aici, nu mi-as administra singur medicamente, dar sunt curios daca, de exemplu, un medic de familie are antivirale la dispozitie pentru prescriere din farmacii. Ma refer la ceva gen TamiFlu. Nu prea sunt populare pe la noi, nici in sezoanele de gripa pre-covid, toata lumea baga antibiotice, de antivirale nu prea am auzit.
NOU
@BoogieMan: dacă lași medicii de familie sa prescrie antivirale după ureche la orice pacient cu forma ușoară și fără comorbidități, pe de o parte reduci accesul la antivirale la nivel de spital (nu va imaginați ca astea sunt în cantități ultrasuficiente sau ca fabricarea lor e ca o sticla de limonada: storci doua lămâi, un kil de apa de la chiuveta și zahăr / miere după gust), pe de alta parte încurajezi automedicația (ca pe langa antivirale omu’ mai baga un paracetamol, o aspirina, dă-i și-un antibiotic sa fie acolo, niște antihepatice ca așa am auzit la vecina, etc) cu produse care toate dau în pateu.
Dacă ai forma ușoară, nu ai comorbidități / factori de risc, iei doar medicație simptomatica: ai febra ușoară, bagi un antitermic, te-a lovit cufureala, pâine prăjită și niște argila franțuzească (a se citi Smecta).
În schimb, dacă ai luat puchinelul și ai orice boala cronica care te face candidat sigur pentru o vizita (permanenta) la Sf Petru, atunci da, medicul specialist (ala de te are în grija pentru boala/bolile cronice) evaluează situația și iti poate recomanda / prescrie împreună cu medicul de familie utilizarea unui antiviral. Da’ când ți-l scrie, tre’ sa se asigure ca te și monitorizează pe tot parcursul tratamentului.
Baiul la categoria asta este ca au șanse extrem de mari sa ajungă în spital deci faptul ca unele antivirale nu sunt disponibile în farmaciile comunitare la acest moment nu reprezintă o piedica prea mare.
NOU
@Paul ” Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție”
nu inteleg. Cu cat mai devreme in cursul bolii, in primele zile de evolutie ar trebui sa fiu deja in spital? Exista o penurie de antivirale pe piata, de aia ajung unii sa le cumpere de prin piete de la rusi, sa nu negam evidenta si sa spunem acum “a da defapt nici nu sunt ok, e bine ca nu lasam medicii sa le prescrie”. Cum adica? E ok ca medicul sa prescrie antibiotice si dexametazona dar nu e ok sa prescrie antivirale?
Pentru cele mai simple antivirale de pe piata, cum este si TamiFlu, care se regaseste pe piata din Romania – sporadic ce-i drept, se recomanda conform prospectului a se lua in doze mici inca de la primele semne de boala, sau primele suspiciuni.
Sa nu negam evidenta care ne demonstreaza ca in ultimii 2 ani de cand a inceput pandemia nici MS si nici nimeni nu a aprovizionat corect un capat de ata si un ac fara a face sau a se gandi la vreun parandarat. Eu doar intreb, Tataru, Voiculescu, Mihaila, pe rand au fost ministri la MS au luat masuri la timp si corecte pentru a asigura medicamente pe piata? Ori s-au lasat si ei pacaliti de “am invins pandemia”, suntem wow!?
NOU
@BoogieMan faci un amestec de idei încât nu știu dacă are sens sa consum timp & energie.
Hai sa începem cu chestii de baza:
– nu exista antivirale simple.
– antiviralele sunt recomandate celor cu forme nonsevere SI risc crescut (nu tuturor) – dacă ai fi făcut logica în școală și dacă ai fi citit punctul 3 în întregime, nu ai mai fi scos informația din context.
– cei care au risc crescut au și comorbidități care în asociere cu Covid-19 impun cel putin o vizita la specialist deci doar interacțiunea cu un medic de familie e ușor degeaba
Este o penurie de anumite medicamente pentru ca fiecare Gigel / Nuti au dat iama în farmacii și au cumpărat tot ce au găsit, pe principiul “las’ sa fie în casa”.
Nu zic ca MS sau Unifarm ar excela la capitolul profesionalism, dar anumite crize / lipsuri de medicamente sunt create / întreținute artificial.
Ref la antibiotice și dexa, iar nu e ok sa fie prescrise aiurea de MF. Ca dacă ai infecție bacteriana +/- pneumonie +/- inflamatie sistemica SI Covid-19, ești caz de specialist IN SPITAL nu de tratat la domiciliu.
Iar la categoria asta am un foarte bun exemplu; tatal unui amic se simțea rău marți (12 octombrie) în sensul de oboseala și stare febrila. Miercuri rezultat pozitiv la Covid-19 și având comorbidități care îl puneau în categoria risc crescut, i-am zis sa meargă la spital (lui, amicului și medicului de familie). A ajuns la spital abia vineri când starea i se deteriorase semnificativ iar sâmbătă a plecat dintre noi.
NOU
@Paul am înțeles din prima, mulțumesc, partea cu pacienții de risc cu eventuale comorbidități. Dar de aici mai departe nu inteleg, tu încerci sa explici când se aplica, eu spun ca sunt și au fost sute de mii de astfel de pacienți Covid (in vârsta, diabetici, hipertensivi, cu boli asociate, samd) din care unii care chiar s-au prăpădit și care la un moment dat, in fazele inițiale ale bolii au avut o forma ușoară sau chiar asimptomatică.
Li s-au prescris antivirale acestor pacienți in fazele inițiale ale bolii sau doar in spital unde ajungeau formele medii, severe?
Mai departe, in protocolul de tratament publicat (linkul din articol) se vorbește de tipuri de tratamente antivirale – remdesivir, favipiravir, anticorpi monoclonali, plasma de convalescent. In mod evident acestea nu se regăsesc in farmacii, deci putem concluziona ca un medic specialist nu ar fi avut ce sa prescrie ca tratament și, mai departe, acestea s-au administrat doar in spital.
Iar aprovizionarea si stocarea acestora s-a făcut asa de bine încât am ajuns sa le primim prin mecanisme de urgentă europeană.
Nu încerc sa spăl pe nimeni, in mod clar responsabilii sunt in primul rând cei de la guvernare, in frunte cu Câțu, Kwj, samd. Campania vitelor din pnl de mai sus este de cacat si o lipsa de asumare groaznica, erau acolo, puteau lua măsuri; adică atunci când VV nu știm ce a făcut a fost demis, “pt ca este prerogativul PM”, dacă Mihăilă nu isi făcea treaba de ce nu s-au folosit de același prerogativ?!
Whatever, întrebarea era strict tehnica, “unde anume si in ce context pacienții cu risc ar fi putut beneficia de tratamentul anti-viral in formele inițiale ale bolii?”.
NOU
un exemplu de analfabet!
scrie clar in text ca s-a luat decizia ca antiviralele pentru covid sa nu fie disponibile decat in farmaciile spitalelor, el o tine langa, ca de ce nu ii poate prescrie lui medicul de familie.
NOU
“unde anume si in ce context pacienții cu risc ar fi putut beneficia de tratamentul anti-viral in formele inițiale ale bolii?”.
In spital, în contextul unui pacient confirmat pozitiv, simptomatic, cu comorbidități și risc crescut de a face o forma gravă.
Ca asta e rolul spitalului / unității sanitare cu paturi: sa iti ofere cadrul profesionist în care tu ca pacient sa fii monitorizat pe perioada în care starea ta de sănătate impune o atenție sporită. Mai mult decât monitorizarea la domiciliu făcută de serviciile de asistenta primara (medic de familie).
Din pacate, in Romania spitalele au zona de triaj (a se citi UPU), sala de așteptare (a se citi restul spitalului) și incinta pre-morga (a se citi ATI).
Revenind la risc și forme grave, relevantă în discuție au:
A. factorii de natura personală
– varsta
– sexul
– IMC
– spațiul locativ (e.g. cei în aziluri / case de bătrâni au un nivel de risc mai mare)
B. factorii de natura clinica
– diabet (da/nu)
– boala cronica renală
– afectiuni oncologice
– afectiuni ale sistemului imunitar
– afecțiuni pulmonare (BPOC)
– afectiuni neurologice
– afecțiuni circulatorii (inclusiv cele cardiace)
– afectiuni hepatice
Nu exista încă un calculator de risc validat (din câte știu) așa ca estimarea riscului rămâne la latitudinea medicului (de familie).
Risc crescut, mergi la spital chiar dacă ai o forma ușoară la acest moment pentru ca ea se poate agrava în timp scurt. Asta ar fi categoria eligibila pentru antivirale administrate cât mai repede (dacă nu au contraindicații – decizie a specialistului).
Risc scăzut, stai acasă; nu ai nevoie de antivirale dar monitorizam situația și reevaluăm dacă apar modificări.
NOU
In postarea asta e descrisa perfect mizeria numita pnl&iohannis :
m.facebook.com/mona.dirtu/posts/10159585629539704
Pnl nu exista, iohannis = pnl
NOU
PNL sustine economia si are grija de Romani – stiu ca abia luni intra la oferta la Lidl mix-ul pentru coliva si candele (pag 35 catalog Lidl).
Stupid joke aside, suntem in rahat. E clar ca nu e loc pentru toti in spital, e la fel de clar ca nu toti trebuie sa ajunga la spital pentru confirmare/monitorizare.
Ar fi nevoie de un ghid simplu si usor de inteles despre ce poti face in perioada asta si in special in cazul in care esti pozitiv.
Pentru mine, fara cunostinte medicale mai mult decat cursuri de prim ajutor, din postul de mai sus cel mai simplu de inteles a fost punctul 18.
Cum imi imaginez ghidul “Ce sa faci daca crezi ca ai luat covid”:
Considerente generale
Te vaccinezi
Porti masca
Te speli pe maini.
Daca banuiesti ca ai intrat in contact cu o persoana cu Covid, faci test.
Este negativ, iti vezi de viata respectand considerentele generale.
Este pozitiv, faci un test PCR pentru confirmare.
Asimptomatic/Forme usoare:
Discutat cu medicul de familie pentru monitorizare.
Respectat indicatiile medicului (nu iei de capul tau medicamente)
Te autoizolezi/pastrezi distanta daca nu se poate (nu fi politician)
Forme medii – aici e problema mea – nu inteleg ce simptome sunt incadrate aici. Din ce am inteles din articol, tot medicul de familie te poate ghida.
NOU
@MarcelCF: simptomele principale sunt același. Clasificarea se face în funcție de modul în care acestea se manifesta și cât sunt de serioase / grave. Dacă iti pierzi doar gustul / mirosul nu e un capăt de țară (decât dacă ești degustător de meserie**).
Dacă în schimb ai toată paleta iar febra e controlată destul de greu cu antitermice, este considerat forma medie.
NOU
@Paul multumesc frumos pentru raspuns.
NOU
Nevaccinat , am facut covid cu 2 prieteni in acelasi timp, am calatorit cu masina impreuna .Dupa simptome usoare am facut un test a iesit negativ dar simptomele s-au agravat , tuse , temperatura 38 /39 lipsa somnului , disparitia mirosului ulterior reaparitia lui , dar apoi practic distrugerea gustului si ca si consecinta imposiblitatea de a manca. M-am tratat cu antitermice si am bagat vitamine dar lipsa somn , hrana si temperatura m-au trimis la spital.
Habar n-am ce au bagat in mine, o gramada de pilule , perfuzii , saturatia de oxigen desi a fost initial ok a scazut ( nu dramatic totusi), o radiografie a aratat 10/15 la suta plamanii afectati. Cand am dormit cateva ore prima data a fost ca un miracol. Dupa 5 zile m-au trimis acasa , toata treaba a durat in total 3 saptamani , azi e ultima zi de izolare. Inca tusesc (rar) , obosesc rapid , parca nu aveam forta in plamani dar oricum imi revin treptat.
Concluzie: a fost nasol , desi ziceam ca daca treci prin boala esti protejat mai bine ca si cu vaccinul , mai bine ma vaccinam, nu merita suferinta , mai ales mentala. Ailalti doi, nevaccinati , in 5 zile si-au revenit fara medicatie au facut o forma usoara.
NOU
Alta concluzie,probabil macar un OM a dat mana cu sf petru pentru ca nu a avut acces la servicii medicale,patul fiind ocupat cu tine,tu care te puteai informa si puteai pune umarul ca spitalele sa nu fie blocate.
Dar tu esti complice la dezastru asta sanitar,asa ca sper sa ai constiinta impacata si sa dormi bine.
Ps:tu ai avut de ALES sa faci o forma grava sau una usoara,unul care descopera tarziu ca are CANCER nu are de ales,pt ca spitalele sunt blocate de cei ca tine,care desi ALEG,in mama ei de alegere dau fuguta la spital,sunt desteptii c… pana le intra morocvu,apoi nu mai stiu atata medicina,nu mai au pareri si fuguta fugita la spital.
NOU
Ai inceput cu “Nevaccinat…” Nu am mai citit restul. Probabil ai picat de marginea pământului plat.
Poate suna dur dar e doar un mecanism de protecție pentru cantitatea limitată de empatie de care dispun.
Sănătate!
NOU
Problema e ca, daca faceai o forma usoara precum prietenii tai, acelasi lucru l-ai fi zis si azi. Ca asa sunteti toti, pana nu trageti voi paiul scurt, tineti cu dintii de toate imbecilitatile…
NOU
Intrebare : ai primit si tratament cu anti-coagulanti ?
Intreb pentru ca riscul de a face tromboze dupa forme medii/grave de Covid e 3% .
“parca nu aveam forta in plamani dar oricum imi revin treptat” – doubt it, capacitatea pulmonara va ramane afectata pe viata.
NOU
1. aia doi care au scapat usor, mai au sansa de a face o forma grava in anii care vin
2. o sa-ti aduci aminte ca de episodul covid ori de cate ori vei face efort fizic
3. daca ramai nevaccinat, vezi punctul 1!
NOU
Intre timp, a mai crapat un spital, s-a dus instalatia de oxigen si 150 de oameni au trebuit sa fie ventilati manual pana au reusit sa ii mute. Doi au crapat. O parte dintre ei au fost adusi la spitalul din oraselul meu, unde erau deja 80 de oameni pe oxigen si doctorii se cam plangeau ca nu mai face fata instalatia. Probabil o sa crape si asta in curand.
Asta inseamna, dragi compatrioti, colapsul sistemului sanitar.
NOU
Romania lucrului bine facut!
NOU
După 3 decenii de furăciuni, unde credeai ca se ajunge?
NOU
si ”romania educata” (slogan de campanii care a implinit 7 ani!)
p.s. : aia doi au inceput sa se inmulteasca!
NOU
partea misto e ca Klaus a respectat ce a spus atunci la prima tura. Pas cu pas. in mod incredibil omul a reusit sa distruga tot, in ritmul lui de melc. evil dar eficient.
NOU
”marele melc” e porecla care i s-ar potrivi!
NOU
Sint sigur ca penelistii cunosc toate cele 20 de recomandări!
NOU
Sa-i muiesc io pa penelisti. Si ca sa nu existe discriminari, aceiasi mwie le-o ofer si pesedistilor si useristilor si auristilor si udemeristilor. Daca am omis pe careva sa se serveasca singur cu aceiasi mwie.
NOU
PNL baga zeci de mii de euro în reclame zilele astea, pe Google/YT/Facebook pentru a da vina pe USR+ www.youtube.com/watch?v=tlOymD3Ix0M
Ai zice că nici n-au fost la guvernare, sau că în iunie ziceau “am învins pandemia”
NOU
Totusi, s-ar putea sa fie o problema, cred ca nici in spitale nu stau grozav cu medicamentele.
Am auzit ieri o stire ca unele tari europene,parca Germania, Franta, Olanda doneaza nu stiu cate zeci de mii de flacoane de medicamente, asta pe langa concentratoarele de oxigen.
NOU
Sa-mi fie cu iertare, dar cu putine excepții, cazurile în care lipsesc medicamentele din spital se datorează incompetentei.
Pe FB comenta cineva ca UPU rămân fără medicamente în weekend pentru ca farmacia spitalului este închisă …
Dacă ești un bun profesionist, astfel de aberații nu au ce sa caute nici măcar la categoria fantezii într-un risk assessment operațional / de criza.
NOU
Am de facut o singura completare.
LUATI SCHEMA DE TRATAMENT ANTIBIOTIC PANA LA CAPAT, CHIAR DACA VA SIMTITI MAI BINE DUPA ZIUA 3 SAU ZIUA 5, LA ACEEASI ORA DACA SE POATE. Intreruperea tratamentului creeaza rezistenta la antibiotic, mult mai grava decat ce isi imagineaza romanul de rand.
NOU
Tocmai aveți răspunsul la întrebarea „de ce nu s-au vaccinat românii în număr mult mai mare”.
FMM politica retardată românească.
În Austria, doar cei care lucrează singuri în birou, nu-s obligați să fie vaccinați, dar au acces interzis în baruri, cluburi șamd, așa că și ăla de lucrează cuc în birou se va vaccina, dacă va dori să vadă o păsărică-n birt.
NOU
Cu riscul de a fi pus la zid, am avut covid si m-am tratat cu arbidol, medicament produs in tara unde medicii cad de la etaje superioare, se pare ca a fost eficient. Pana si medicul de familie m-a rugat sa-i aduc doua cutii pentru mama sa. Dupa discutii cu mai multe persoane din domeniu (medici) se pare ca tratamentul este valid dar nu este aprobat de UE. Am peste 50 ani, diabet, hipertensiune, obez , lupus, daca am trecut peste covid cu acest tratament (si cunosc personal zeci de cazuri) de ce nu este aprobat? Vaccinat cu astra de saraci, maine merg sa fac booster cu d’ala de bogati
NOU
@Mike: nu te pune nimeni la zid. Ți-ai asumat automedicația cu un produs medicamentos neînregistrat în spațiul comunitar. Medicul de familie a încălcat o serie de legi, dar nu despre asta este vorba aici.
Tratamentul a funcționat(?) la tine și la un număr de oameni dar pentru aprobarea unui medicament în EEA sau în România, producatorul trebuie sa aducă dovezi / rezultate ale unor studii clinice riguros conduse. Pana la acest moment, niciunul dintre producătorii respectivi nu au inițiat un astfel de demers (de înregistrare a produsului în spațiul comunitar).
La momentul de fata sunt publicate 17 studii clinice pentru produsul respectiv, în Rusia, Iran, China și Turcia; dintre acestea doar doua par a fi finalizate; unul referitor la utilizarea umifenovirului în tratamentul pneumoniei cauzate de covid, celălalt referitor la utilizarea umifenovirului în asociere cu alte substanțe în infecția cu Covid. Din păcate la acest moment nu au rezultatele publicate dar mi-e greu sa cred ca ar primi un răspuns pozitiv în cazul unei solicitări de înregistrare în spațiul comunitar pentru o astfel de indicație (tratamentul pneumoniei cauzate de covid).
NOU
Nu stiam unde sa scriu, bag aici.
A aparut o reclama pe TV la BLOXIVIR care spune in mod explicit ca “protejeaza impotriva infectiilor virale ale cailor respiratorii superioare care au un grad ridicat de infectiozitate (gripa si raceala, produse de virusuri gripale si coronavirusuri, precum si COVID-19, produsa de coronavirusul SARS-CoV-2)”.
Stie cineva sa explice daca este inselaciune sau macar tentativa?
NOU
inselaciune 100%