Am râs puțin.
În spania s-a făcut o analiză, după implementarea, din 2005, a legilor antifumat.

Spaniolii au măsurat impactul pe care l-au avut cele două legi antifumat, din 2005 și 2010, și au constatat că numărul fumătorilor a crescut. Proporția adulților care spun că fumează zilnic este de 34%, conform studiului făcut de Ministerul Sănătății. În 2005, chiar înainte de intrarea în vigoare a primului regulament, cel care a interzis fumatul la locul de muncă, rata fumătorilor era de 32,8%.

Fix ce se demonstrează dintotdeauna, pornind de la interzicerea viilor a lui Burebista. Suma viciilor oamenilor rămâne constantă și legile nu ajută cu nimic la scăderea lor. Da, legea antifumat e bună pentru a-i proteja de fumători pe cei ce aleg să nu fumeze și nu doresc să intre în contact cu fumul de țigară.

Dar niciodată, nicio lege nu a reușit să oprească un viciu. Gândiți-vă câți oameni au făcut pușcărie în state pentru iarbă. Și câți încă fac, pentru droguri, prin românia și alte țări din lumea a 3 a. Ar fi trebuit ca frica de pușcărie să oprească pe toată lumea să mai cumpere cuie, nu?

Ete că nu. Viciile nu le suprimi cu legi.
The end.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    boss, ia vezi cum a mers interzicerea fumatului in tara mai serioasa si mai stricta cu asta: thl.fi/fi/web/alcohol-tobacco-and-addictions/tobacco/smoking-in-finland

    si da, viciile nu le suprimi numai prin lege, trebuie si educatie si o strategie clara (exemplu thl.fi/en/web/alcohol-tobacco-and-addictions/tobacco/finnish-tobacco-control-policy-and-legislation )

  2. #6

    Având în vedere că în perioada respectivă, in Spania au intrat circa un milion de fumători înrăiți, dintr-o țară estică, creșterea s-ar putea să fie de fapt o scădere fantastică pentru populația băștinașă.

    • #7

      Io cred că mulți din milionu ăla de ”fumători dintr-o țară estică”, sunt pă Anglia de prin 2008 când a lovit criza economică. Ce a făcut populația băștinoasă care a rămas ? Păi cam ce face orice om când intră într-o criză … se apucă de beut și de fumat.

  3. #8

    asta era si scopul legii, protejarea nefumatorilor, scop care a fost atins.
    producerea, comercializarea si utilizarea tigarilor nu a fost interzisa.

    • #9

      Daca tu zici asa o fi, dar am si eu o intrebare, ptr tine si ptr altii chiar sunt curios de raspuns nu e la misto.
      De ce se tot scumpesc tigarile (accizele, taxe)?
      Si daca tot suntem la subiect, as vrea sa pun pariu, ca daca de maine prin absurd toata lumea se lasa de fumat, dar aceleasi taxe vor trebui acoperite din alte surse, nimeni nu ar vrea sa acopere sumele alea si aici am refer la muritorul de rand.

  4. #10

    Da, nu poți opri (convinge) un om să nu își facă rău singur, dacă el asta vrea. Dar poate îl faci să nu facă altora…

  5. #11

    In Irlanda, unde sunt legi foarte stricte impotriva, inclusiv taxe mari si interzicerea afisarii tigarilor (sunt in dulap, apasa casierul butonul si cade pachetul) reducerea fumatului a fost spectaculoasa. Deci depinde de chestii, si nu as lua spaniolii ca etalon in absolut nimic.

    • #12

      da, hai sa luam Irlanda, o tara opresiv catolica.

    • #13

      Da, țară opresiv catolică unde prin referendum s-a legalizat avortul și căsătoria gay. In Finlanda e la fel cu ascunsul și pare să funcționeze.

    • #14

      Nici n-ai ajuns bine in UK si ai si inceput sa urasti irlandezii, asa e, britule care esti tu brit 🙂

    • #15

      sunt doar trecator prin uk. din păcate, eram extrem de constient pe vremea cand in irlanda se ucidea in numele religiei. si am citit prea multe despre femei care au murit incercand sa scape de sarcini nedorite, obtinute inclusiv prin violuri. asa ca da, nu am vreo simpatie masiva pentru irlanda

    • #16

      Nu religia, ci nationalismul era motivul. Discutia e prea lunga, dar religia era doar ctiteriul de separare a nationalistilor (pro independenta) de loialisti (pro UK), ca altfel erau oameni de aceiasi natie, care vorbeau aceiasi limba, cu aceleasi origini etnice. Dar asta e deja istorie.
      Azi, Irlanda a legalizat prin referendum casatoriile gay si avorturile, are un PM gay, a avut doi presedinti femeie, deci e greu sa zici azi ca e tara in care religia e opresiva. A fost poate acum 40 de ani.

      Ma rog, fara legatura cu fumatul, legile antifumat care au functionat n-au nici o legatura cu religia.

    • #17

      let’s agree to disagree

    • #18

      si spania cum e, liberal-atee?!

    • #19

      da

  6. #20

    haida boss, ca e stiuta reteta. cu cat invitatii sunt mai prosti, cu atat mai multi si mai fideli spectatorii care se mangaie pe burta da cat da dastepti e ei si cat da prosti e aia.

    • #21

      si asa se intampla cand lasi toti meltenii sa comenteze fara moderare. citesc un articol si comenteaza de-a-n pulea la altul.

  7. #22

    as presta munca in folosul comunitatii pentru un cui o data pe luna. pentru mine legea aia a insemnat si un motiv in plus pentru lasat de fumat. nu pot sa zic ca am renuntat total, am facut un schimb cu narghileaua pe care o utilizez saptamanal sau chiar la 2 saptamani si mai sunt luni in care fumez si 4-5 tigari.
    nu ai cum sa suprimi viciile cu legi pentru ca la noi primul gand cand s-a dat legea a fost cum sa fenteze: are doar 3 pereti carciuma, e petrecere privata etc asta pornind chiar de la varf.

  8. #23

    Rule no. 1: nu poti convinge un fumator sa se lase prin constrangere sau oprimare. Au crescut preturile la tigari de atatea ori, daca acum 10 ani dadeai poate 200 de lei pe tigari, acum dai 400. Plus nu se mai fumeaza inauntru si totusi…nu cunosc pe nimeni sa se fi lasat in Ro ca urmare a acestor masuri.

    Insa ce ar fi interesant de vazut e daca a crescut/scazut consumul in bar-uri, pub-uri, restaurante ca urmare a acestei legi.
    daca a crescut atunci inseamna ca nefumatorii au inceput sa iasa mai des ceea ce e bine (Cazul meu care nu ieseam deloc ca sa nu ma imbib cu fum de tigara si sa trebuiasca sa-mi spal hainele de fiecare data cand ieseam).
    daca a scazut atunci e nashpa, inseamna ca fumatorii nu mai ies si nici nefumatorii nu au compensat pierderea de clienti si atunci poate ar trebui revenit la o forma a legii in care barurile au dreptul sa fie de fumatori sau de nefumatori, ori una ori alta.

    • #24

      s-a zis peste tot, chiar si aici, acum cativa ani, cand s-a dat legea, ca se vor goli/desfiinta/falimenta instant carciumile!
      problema cu fumatorii este ca un om care nu-si respecta propriul organism nu are ca prioritate respectarea celorlalti.
      o spun ca fost fumator!

    • #25

      pai asta e intrebarea mea. s-au golit? exista un follow up guvernamental pe asta? (desi am sentimentul ca vorbesc chestii sf pentru dancila).

      adica scopul e sa ai cat mai mult consum in baruri, sa vanda cat mai mult si oamenii sa iasa cat mai mult, asta ajuta si micii comercianti si economia. sigur, si impovareaza sistemul de sanatate pentru ca pune presiune prin cancerele pulmonare…

      eu de exemplu am tot fost prin prin pirahna in regie in ultimii 2 ani si mi se pare ca per ansamblu a scazut numarul clientilor….
      cel putin iarna ca vara e terasa plina mereu.

  9. #26

    Nu ma intereseaza, n-au decat sa fumeze fiecare cat vrea si unde vrea, atata vreme cat se poate respira in spatiile publice. Eu, sincer, ma bucur f. mult ca nu mai put ca o scrumiera veche de fiecare data cand ies la o cafea sau la o bere. Noi iesim mult mai des de cand cu legea asta, sincer. Inainte, dupa un pahar de vin combinat cu niste nori de fum sa-i tai cu cutitul, nu aveam chef decat sa merg acasa, sa-mi bag hainele in masina si sa ma spal pe cap. Acum, dupa un pahar de vin, mai am chef de inca un pahar de vin si de ceva de mancare.

  10. #27

    Portugalia a dezincriminat consumul de droguri de orice fel, rezultatul? A scazut consumul cu 50% in 5 ani.

  11. Doi chestii:

    1. Daca B se intampla dupa A, nu inseamna ca A cauzeaza B.

    2. A crescut numarul celor care se declara fumatori, dar numarul de tigari vandute s-a injumatatit in 12 ani. Din articolul original din El Pais:

    También hay que tener en cuenta que el número de fumadores aumenta, pero la venta de cajetillas cae desde 2005. Entonces se vendieron unos 4.600 millones de paquetes, de acuerdo con los datos del Ministerio de Hacienda. En 2017, el año que se hizo la encuesta, fueron menos de la mitad, unos 2.200 millones.

  12. #30

    @Radu ” cu aceleasi origini etnice.” Nu e chiar asa: majoritatea protestantilor din Ulster sunt de origine scotiana sau engleza, nu irlandeza.
    @daddy. Da, Spania e “liberal-atee” a legalizat si ea casatoria gay, de exemplu.

    • #31

      Da, corect, incercam sa zic ca sunt nascuti si crescuti in acelasi loc, de multe generatii. Si ca toti se identifica ca irlandezi.

    • #32

      de aici rezulta ca irlanda a luat-o inaintea spaniei cu ”liberalismul”:
      ro.wikipedia.org/wiki/Drepturi_LGBT_%C3%AEn_Europa

      sa incercam sa citim mai intai!

    • #33

      calmeaza-ti tatele cu wikipedia, ca in spania nu au murit femei pentru ca au fost violate si nu le-a fost permis avortul

    • #34

      Dar a fost inchizitia.

    • #35

      da, in evul mediu, nu acum 10 ani. in timp ce lumea trimitea rachete pe luna, irlandezii omorau femei in numele lui dumnezeu. pe langa alti irlandezi. deci e ok

    • #36

      Cand se trimiteau rachetele pe luna, avortul era interzis si-n Spania. Si nici aia care trimiteau rachete pe luna nu erau mai breji. Daca vrei neaparat o tara precoce la capitolul asta, ai URSS-ul lui Lenin. Sau tarile din lagarul sovietic, inclusiv Romania. Lumina progresului vine de la rasarit. Occidentul a fost mai inapoiat la capitolul asta, Abia prin anii ’70 incep primele tari vestice sa legalizeze avortul. Ceausescu, cu celebrul decret se sincroniza cu occidentul, nu cu estul.

    • #37

      Putem discuta pana vin vacile acasa despre opresiunea catolica despre care stii tu si inexistenta ei din realitate, doar ca e irelevant la subiectul de fata: legile antifumat daca sunt facute cu cap si aplicate chiar functioneaza.

    • #38

      da, cu siguranta

    • #39

      constat cum se inghesuie ”expatii” in tarile ”opresoare”!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.