Articol scris de Cosmin Chera, care, în paranteză fie spus, chiar are condei.

Am zis doar “care” pentru ca n-am nicio idee despre “cat” se castiga: turismul!

Eurovision-ul n-are legatura prea multa cu muzica. In mod cert, nu cu cea comerciala. Eu unul n-am mai auzit prea multe de castigatorii ultimelor editii dar recunosc ca nici nu sunt vreun fan al genului. Merge, cel mult, sa o asculti pe masina. Si lumea isi aduce aminte cu greu cum l-a chemat pe ala de anul trecut daca nu are un nume scurt (ca nemtoaica de anul trecut, Lena – eu si pe asta am cautat-o pe Google!).

Am ajuns in Dusseldorf dupa un “stau” de o ora dar care n-avea legatura cu finala (avea doar cu modul in care nemtii au grija de autostrazile lor si repara absolut tot). Contrastand izbitor cu imaginea din capul meu despre bazinul Ruhr, ai impresia ca ajungi intr-un parc, nu intr-un oras industrial.
Dincolo de verdele omniprezent, orasul era impanzit de banner-e, de steaguri si pe orice bus se facea reclama.

Am parcat langa un hotel in care erau cazati concurenti. Sarbi, sloveni, bosniaci. Am dat nas in nas cu ei cautand automatul de parcare si mi-am dat seama cine sunt cand le-am vazut tag-urile la gat. Nu tu paparazzii, nu tu presa. Nimic.

Dar dupa primii pasi aveai impresia ca esti la ceva meci doar ca erau mult prea multe culori in steaguri. Si culmea… primul steag vazut a fost al azerilor! Toata lumea vesela, cu berea in fata, cu fulare, cu esarfe, cu peruci, cu ghirlande la gat. Fanfare, mici formatii, cantareti ambulanti, chitaristi in vitrine, clovni.

Inchipuiti-va un cartier facut din strazi Lipscani, ca sa dau o imagine cunoscuta cat de cat la noi, doar ca pe margine nu erau ruine ci cladiri istorice renovate! Si umplute pana la refuz de lume. Toate terasele unde se putea bea bere erau pline! Se statea pe banci sau in picioare, mai rar pe scaune. Faleza Rinului, si ea plina de lume, aceleasi terase cu banci ca la Festivalul Berii de pe la noi.

Si atmosfera asta a tinut toata ziua. Spre seara, cand a inceput si concursul, in afara de cei aprox. 10000 de spectatori indoor, au mai fost cateva mii bune adunate in fata ecranelor imense instalate prin diferite zone.

Ce nu se vede de acasa, din fata televizorului? Sau daca se vede, nimeni nu realizeaza cat de mult se simte in turism si in micul business local. Un magnet din ala de frigider costa de la 3 EUR la 5 EUR. Faceti pariu cu mine ca orice turist din Dusseldorf a cumparat unul? Si asta-i cel mai evident din gramada de nimicuri expuse peste tot dar cu care turistul se intoarce acasa.

Hotelurile, hostelurile si pensiunile, mai mult ca sigur pline; restaurante la care nu mai gaseai locuri libere. Toate astea aduc bani. Bani buni afacerilor din oras. Bani buni primariei (din impozite). Bani ce ajuta orasele. Multiplica asta cu 10, cu 20 pentru fiecare eveniment cat de cat mai important (Oktoberfest, Targul Auto Frankfurt, CeBIT sunt doar cateva) si iti dai seama de ce Germania o duce atat de bine si de ce in curand nu mai are de ce sa isi faca griji ca va reloca industria la noi.

Nu vreau sa vorbesc aiurea, evenimentul in sine mi-a scapat. Nu pot sa zic daca melodia HotelFM a fost proasta. Nu pot sa o fredonez, desi am auzit-o. De placut, nu mi-a placut, asta-i clar. Parca stagnam la capitolul asta. Dar pot sa spun ca nemtii au fost entuziasmati de cei ce au castigat. Au dat-o pe toate posturile locale.

Nu-i nimic politizat. Azerbaidjan o sa fie in curand un stat respectat. Desi foarte departe de noi (la Caspica) vad ca l-am adoptat ca fiind European. Are gaze naturale, are petrol. Dar stiti ce mai cred eu? Ca o sa aiba si turism.

Si peste toate astea, mai vine si Borussia si castiga Bundesliga!

PS: Statistici Germania – Venituri directe si indirecte din turism 316 miliarde dolari (locul 4 in lume), peste 3 milioane de angajati in turism, 133 milioane de turisti straini. Toate cifre la nivelul anului 2008. (Sursa: German National Tourist Board)
Cifre halucinante pentru noi dar obtinute printr-un PR bine gandit si bine tintit!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. Da Comin chiar scrie bine, sa-l mai lasi sa scrie pe aici 😉

  2. Misto tatele in schimb, tenta de alb cu sfarcuri mici…

  3. Da care-i faza cu ţâţa?!

  4. #5

    ma bucur ca ti-a placut la düsseldorf. dar sa nu le zici niciodata ca este o parte a “pott”-ului (ruhr) ca te trezesti cu cateva suturi in fund 🙂
    Dupa cate am vazut din poze ai avut noroc si nu a nins, plouat, nu a fost ceata, etc. Ai baut o bere rece din sticla pe treptele falezei Rinului?

  5. #6

    Ai fost în Düsseldorf și n-ai dat o fugă și pe la noi prin Amsterdam? 😀

  6. #7

    HeHe Lena, e foarte simpla ca sa zic asa, ma prins si pe mine anu trecut la o betie crunta, 2 zile numai ritmul ala in aveam in cap.

    • #8

      HeHe Lena, e foarte simpla piesa ca sa zic asa, ma prins si pe mine anu trecut la o betie crunta, 2 zile numai ritmul ala in aveam in cap. ups

  7. Singurul castig de pe urma Eurovisionului e cel de imagine. Partea nasoala e ca trebuie sa gazduiesti editia de anul urmator, iar infrastructura trebuie sa fie beton. In cazul Romaniei, cu siguranta nu am fi fost in stare sa ne mobilizam si nici bani de organizare nu am fi avut.

  8. #10

    Acum am citit: arhi nu a fost acolo.

  9. Moldovenii mi s-au parut printre cei mai buni…. bine poate nu pt Eurovision dar ca show au fost dementiali.

  10. de unde sunt facute ultimele doua poze? arata tare bine

    • #13

      @frm: sunt facute in Rheinturm. Cred ca inca mai e turn de televiziune. Mai mult ca sigur ca destinatia initiala asta a fost. Ai o panorama faina aici:
      www.duesseldorf.de/stadtpanoramen/panoramen/index33.shtml

      @nina, @RBoy: unde am zis eu vreun cuvant despre turismul de la noi? 🙂 Sau despre cat e (/nu e) de frumoasa Romania?

    • ai fost si cu un etaj mai sus ? este un restaurant ce se invarte, face 180 de grade intr-o ora si vezi tot orasul.

    • #15

      Am ajuns si acolo dar mi s-a parut mult prea “classy”… Nu de mine, oricum 🙂

  11. Nu stiu de ce ne tot suparam noi pe chestia asta cu turismul. Atata timp cat acolo nu va fi sef un om pasionat de turism (nu de turismul pentru intregirea garderobei) si care sa fi fost in lumea asta mare sa vada cum se face si cum ar trebui sa fie si la noi, ca vorba aia degeaba ai plaiuri frumoase daca-s locuite daca nu stii ce sa faci cu ele si cum sa atragi turistii si implicit banii, zic, atata timp cat asta nu se va intampla, ne vom uita lung la altii, vom strange bani si ne vom face concediile la ei. De fiecare data.

  12. Nu e așa. Țară mai frumoasă ca România nu este. Suntem ospitalieri, primitori, avem de toate … mare, munte, curent, apă, canalizare, doar șosea nu prea. Chiar vorbeam cu prietenii mei din Alaska acum o zi și spuneau că ard de nerăbdare să vină cu toată familia în vacanță la noi în țară.

  13. #18

    @arhi: Multumesc de gazduire!
    @criserb: Merci! Cat despre scris din nou pe arhiblog.ro… pai asta numai cel de (mai) sus o poate decide! 🙂

  14. Mișto, mai ales că ai prins vreme frumoasă 🙂 Curioasă cât te-a costat biletul la Eurovision 😀

    • #20

      I quote my self: “Nu vreau sa vorbesc aiurea, evenimentul in sine mi-a scapat.” 🙂
      N-am fost la Fortuna Düsseldorf’s Arena, nici macar prin apropiere. Daca prin centru, cu ore bune inainte de concurs era nebunie…
      Plus ca biletele trebuiau luate cu luni inainte.
      Totusi, ar fi fost ceva 🙂

  15. #21

    io zic sa pui si un link pt. alea 316 miliarde. Sincer, mi se pare cam exagerata suma.

  16. Da, arată bine cifrele. Totul se rezumă la cum îți planifici tu ca țară bugetul. Nu intru în detalii că nu mă pricep prea bine. Oricum, Suedia a fost chiar ok, și nici nemțoaica nu a cântat rău. Faine pozele!

  17. De fapt, turismul e chiar prima chestie care imi vine in minte cand aud de evenimente colosale de genul asta. Un exemplu anterior a fost Africa de Sud la Campionatul Mondial de fotbal, si urmeaza Brazilia cu Olimpiada. Ambele tari au bogatiile lor si partile lor turistice foarte bune, dar stau foarte prost la alte capitole, cum ar fi criminalitate, cartiere rau famate etc. Si totusi sunt mereu luate in calcul pentru organizare (acolo unde ea nu e conditionata de castigul la editia precedenta) si tarile mai sarace sau cele care nu au mai organizat asa ceva pana atunci.

  18. Diferenta dintre DE si RO: Roata principala este mentalitatea, daca nu functioneaza, celelalte rotite nu se invart.

  19. #26

    ,,Eurovision-ul n-are legatura prea multa cu muzica. In mod cert, nu cu cea comerciala. Eu unul n-am mai auzit prea multe de castigatorii ultimelor editii dar recunosc ca nici nu sunt vreun fan al genului. Merge, cel mult, sa o asculti pe masina.”
    Tocmai asta ar fi si ideea Eurovisionului sa nu fie muzica comerciala. Asa ar fi normal. In masina de obicei se asculta muzica comerciala gen radio ZU sau KISS FM