Iată cum tinerii și tinerii absolvenți nu se înghesuie la munci grele și prost plătite. Ce de căcat sunt tinerii, nu-i așa? Noi, pe vremea noastră, răsturnam munți cu umerașul, iar ei nimic.

Doar că nu, nu e așa. Sunt oameni tineri, care au speranțe de la viață. Oameni care, surprinzător, sunt susținuți și de părinții lor, în căutarea acestor speranțe. Oameni care nu vor ca, de la 20 de ani, să se îngroape în căratul de cărămizi pe șantier, ci caută o șansă, care ar fi ea, la o viață mai bună.

E extrem de twisted articolul, din punct de vedere uman. Pentru că îi arată cu degetul ca pe ultimii oamenii. Uăăăă, uite la tatuatul ăsta, nu vrea să muncească. Ba vrea, doar că nu vrea să care saci de ciment, zilnic. Nu vrea să se abrutizeze, să intre în cercul vicios al muncii până la epuizare, din care nu mai reușești să mai ieși. Câți oameni care cară cu spatele chestii zi lumină și care și-au schimbat viața, făcând un curs de calificare, o școală profesională, ceva, știți? Exact.

Tinerii noștri, tinerii din ziua de azi, își știu valoarea pe piața muncii. Nu mai sunt umili ca noi, cei care eram la coadă la interviuri și auzeam urlând dinăutru Cât vrei, bă?? Păi mai am 100 ca tine la ușă. Și chiar mai eram 100, la ușă și speram să îl dea pe ăla afară în șuturi, deja înjumătățind suma pe care o aveam în cap să o cerem.

Digi24 e un post de căcat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

146 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Problema nu este ca iti rupi spatele ci ca se plateste putin si nu ramai cu aproape nimic la sfarsit de luna.Pe aceiasi munca in afara iei de 3-4 ori mai mult.

    132
    • #2

      Sa nu uitam si ca statul finanteaza angajati din afara, probabil asiatici, apoi se plange ca romanii pleaca sau nu-i găsește să-i angajeze

      21
    • #3

      Nu trebuie sa comparam salariile cu cele din afara. Cei care voiau sa plece, au plecat deja, asa ca asta nu mai este relevant.
      Dar trebuie ca fiecare sa se gandeasca si sa incerce sa obtina un salariu care sa ii permita sa duca o viata cel putin decenta.

      Iar patronii aia care se plang ca nu gasesc oameni care vor sa munceasca si ne explica noua cat este de greu sa mentii o afacere, ar trebui sa se intrebe prima data de ce au ales ei sa isi deschida aceasta afacere si nu s-au angajat in alta parte.

      11
    • #4

      Granițele sunt deschise, poți să pleci și să te întorci când vrei. N-o să te ducă nimeni de mână până la slujbele alea plătite de patru ori mai bine.

      M-am plictisit de textele „nu se mai poate în România, trebuie să plec”. Bun, scoate telefonul și caută-ți de muncă, vezi costurile de trai, vezi ce documente îți trebuie, găsește-ți unde să stai câteva luni și caută bilet de avion. Acum. Nu te ridici până nu ai trei opțiuni sau certitudinea că ți-e mai bine în România.

      Hai să nu mai trăim fiecare zi cu fundul în două bărci. Scoate lista aia de slujbe plătite x4 și aplică la ele. Învață limba între timp, ca să nu te duci acolo ca o floare. Dacă n-ai chef să faci eforturi de genul ăsta, treci liniștit la rezolvat alte priorități.

      18
    • Pe langa platit prost de multe ori esti platit la negru si 0 asigurare

      3
    • #6

      Si costul vietii e de vreo 2-3 ori mai mare.

      2
  2. #7

    Da, ok. Pe de alta parte trebuie sa incepi de undeva. Fara pic de experienta, vrei salariu cat unul cu 15 ani vechime. Nasol.

    75
    • #8

      dar cum ar fi daca salariile ar creste si ala cu 15 ani vechime nu ar fi platit cu cat crede ca ar trebui sa fie platit un absolvent?

    • #9

      Pe de alta parte trebuie sa incepi de undeva.

      ‘Dallas’ nu a fost un documentar, îmi pare rău să-ți zic.
      Plătești munca, nu vechimea/experiența, altminteri, vei fi în perpetuitate într-o „criză după forță de muncă”.

      37
    • #10

      Este că ești unul din mulții patroni ce plătesc foarte prost?și unul dintre cei care se plâng că nu au niciodată suficient personal?

      36
    • #11

      Nu sunt patron. Lucrez intr-o firma cu 200 de angajati. Salariile sunt peste media zonei. Ce pot sa spun este ca de ex. la ingineri, am avut in ultima vreme cativa tineri cu cel mult doi-trei ani vechime, carora chiar li s-a dat o sansa, in sensul ca au primit salariu bun pentru un incepator, plus o perioada cam de o luna de acomodare, in care nu trebuiau sa faca mare lucru. Ei, cand a trecut asta si au trebuit sa intre in problema, au dat bir cu fugitii. Unu singur din vreo 5 a ramas si pot sa zic ca in momentul de fata e deja sef pe felia lui, cu salariu foarte bun.

      29
    • #12

      în ’98 am tras o ceartă zdavănă cu comisia de la teza de dizertație (univ. de prestigiu, nu vreo bombă)pe motivul că susțineam că vom beli p.la (dar mai academic, așa) cu forța de muncă, în contextul integrării în UE; erau să mă pice, da’ m-a salvat profa îndrumătoare: “nu vă puneți cu nebunu’!”
      raționamentul este simplu: plătești puțin=> meseriașii pleacă la mai bine => scade randamentul => scad profiturile=> marele “om” de afaceri, care vrea S klasse în 3 luni, va plăti și mai puțin; școala românească e un rîs, madam abramburica a avut target să furnizeze subiecți pentru fabricile de diplome și a închis școlile profesionale…; here we are!
      nici calificări, nici muncă, nici parale…

      74
    • @andrei, depinde si ce inseamna la tine salariu bun. Mai e si chestia ca multe firme vaneaza oameni buni si experminetati si multi n-au unde prinde experienta, acum depinde nu pot generaliza, am vazut si multi ratati unii chiar destepti care nu stiu sa-si faca un cv bun, o prezentare atractiva..

      5
  3. #14

    Ce fraieri, nu vor sa primeasca salariul minim o data la 3 luni, si ala nu tot.
    Eventual e posibil si bonuri.

    94
  4. #15

    Doar ca exercitiu interesant: primul meu salariu (ca jurnalist) luat prin 2006, pe cand inca eram student (fuck, I’m old…), a fost de vreo 700 de lei, dar in nici un an de zile imi crescuse la 1350 de lei; in ultima luna am primit un bonus de 200 de lei, deci am castigat 1550 de lei. Ca idee, prin 2006, salariul mediu era pe la 850 de lei si 2007 – 1050 de lei. Acum, salariul mediu este 3300 de lei… adica salariul din prezent, in 2006 m-am angajat pe 2700 de lei (lucrand destul de part time/flexibil) si am ajuns la 4800 de lei in ultima luna dupa nici un an de zile… si asta ca incepator complet. Sa mai gasesti acum asa ceva in zilele noastre daca nu esti ceva gen IT-ist sau baiatul cuiva 🙂 .

    Oricum, apropo de reportaj, adevarul e undeva la mijloc aici, si nu doar la noi e situatia asta (adica si tinerii sunt relativ pretentiosi si au asteptari nerealiste de multe ori – blame it on social media, dar si conditiile/salariile sunt de rahat de multe ori, deci nah, reteta perfecta 🙂 ).

    62
    • Cei mai multi isi doresc sa poata sa traiasca din salariu, asta inseamna 3500 lei+ net. Nu cred ca e o asteptare nerealista.

      64
    • Pai bro, se uita la retardati precum Hâț: daca dobitocul asta poate, atunci pot si eu. Numai ca cei care au reusit, au avut mega bulan. Pentru fiecare prost realizat, sunt 1000 de alti prosti rupti in cur

      19
  5. #18

    hai mane, daca nici un amarat de bac nu ai, esti tatuat pe fata, gat si peste tot si tu vrei sa fii general.

    Intr-o lume ideala l-ar fi luat programator junior, dar stai, acolo trebuie sa stii ceva.

    E normal sa incepi undeva de jos si sa cresti daca te duce capul, spatele etc, problema e de salarii, la nivel macro in Romania in jur de 60% din oameni traiesc la limita existentei, mai sunt vreo 20% care si ei traiesc la limita, s-au bagat la rate de case, masini, telefoane etc, dar au un nivel mai ridicat de trai, vreo 5% saraci lipiti, 10% care traiesc decent si 5% bogati,interlopi, videochatiste etc.

    91
    • #19

      Tinerii care nici macar bac-ul nu il au nu prind radacini aici, in cautare de job-uri platite cu 2500 lei. Pleaca sa se zbata prin alte zari, pentru ca si ei au dreptul la acoperis deasupra capului si mancare pe masa, chit ca sunt tatuati si n-au diplome.

      55
    • #20

      si dincolo ce vor lucra? nu tot zidar, sofer, electrician etc? In Romania daca te duce putin capul, gen nu-ti bati joc de clienti si de materiale faci aproape cat faci dincolo in joburi de zidar, electrician, instalator, montator panouri fotovoltaice etc.

      Corect era sa il intrebe pe “juniorul” de 27 ani si cate joburi a avut pana atunci, poate chiar si cat a stat la fiecare job.

      Da, e de rahat sa incepi de jos, nu ar trebui sa fie josul atat de jos, dar de maine as incepe sa sap santuri daca asta ar fi singurul mod in care as reusi sa ma intretin pe mine si familia mea. Nu mi s-ar parea sub demnitatea mea un job, decat sa fac foamea.

      + si asta mi se pare mizerabil, toti fumeaza, beau, se tatueaza, au telefoane, dar ei nu lucreaza mai nimic si se plang ca nu au bani.

      97
    • #21

      Bă, când vă văd că scrieți că, plm, dacă nu ai carte ca electrician, îmi vine să vă bat cu drugu ud.
      Unde dreaq ați văzut voi electrician fără carte, mânca -v-aș ochii de savanți?
      Că eu am făcut liceu industrial pentru asta și am învățat continuu, ca să îmi pot practica meseria?
      Terminați cu prostiile și cu legendele că electricienii nu au carte și nu fac carte.
      Păi voi știți babaeț cât este de studiat și învățat pentru a practica meseria asta? Voi știți ce examene și câtă carte trebuie pentru a fi capabil să exploatezi niste utilaje și instalații?
      A, că voi vedeți toți cocoșații fără dinți, care vă pun luminițe de iarnă și alți întinzători de sârme pe la electrica, este o realitate.
      Dar ăia nu au treabă cu electrica. Sunt niște neni care fac niște operații repetitive, dar ăia nu sunt electricieni. Sunt decât niște unii care vag au tangențe cu electrica.

      64
    • #22

      @Ionut M, oamenii se refera la “meseriasul” ala care vine si iti monteaza 2 prize, nu la electricianul care iti face instalatia electrica de la zero. Si nici la electricianul care repara un panou de control de 2 x 2 metri intr-o fabrica.

      15
  6. #23

    Sincer, nu mi-e rușine nici cu aia doi din reportaj. Nu are bac-ul dar vrea sa fie jandarm. Sau nu are bac-ul dar vrea muncă de birou.
    E adevărat că și angajatorii își cam bat joc de angajații existenți sau viitori (salarii mici, program peste cel normal de 8 ore, sarcini și atribuții peste cele din fis postului).
    Dar pentru unii că cei doi prezentați nu prea exista alternative.

    85
  7. #25

    Boss, ma ierti, dar nu ai bacul luat, ai 27 de ani, nici macar permis auto, dar iti pute zidar sau electrician… aici nu e vorba de bani.

    Sau ala care vrea direct ofițer…

    159
    • #26

      Iar meseria de electrician nici macar nu presupune cine stie ce efort fizic…

      26
    • #27

      La un patron de cacat din Romania presupune mult efort fizic. Cine crezi ca sapa santurile prin pereti sa traga cabluri ?

      40
    • #28

      Venise intr-o zi un agarici de vreo 25-27 de ani, dar el nu voia sa mearga la HR, voia sa vorbeasca direct cu sefu al mare “face to face” (da, exprimarea lui), ca poate se inteleg si “preia departamentul auto”. Eram pe jos de ras toti.

      77
    • #29

      @Sagi, pai si cine ai vrea sa sape santurile? Ala de pune caramizi? Si daca ala sapa santu in diagonala, ca asa ii se pare ok, ce zici?

      Sunt niste reguli cand sapi canalele pentru cabluri, distante de respectat, pe care un zidar nu ar avea de unde sa le stie.

      8
    • #30

      @sagi, daca patronul n-ar fi de cacat, ar trebui sa sape el cu ma-sa santurile, asa-i?!

      17
    • #31

      Babaeț, pentru electrică va trebuie școală destulă și pe bune.
      Electricianul nu e ăla de sparge la pereți. Că mai face și asta sau că la noi 90% presupune spart de pereți, făcut lăcătușerie și tras cu spinarea pe la firme de căcat este altă poveste.
      Când mi s-a propus acum 7 ani să mă duc electrician pe intervenții pe stații distribuție de joasă, după ce cerințele de job la o firmă mare din Romania erau cu totul altele în anunț și mă încadram, le-am strâns elegant mâna între bucile curului și i-am salutat din mers.
      Aia nu e electrică și mentenanță, ci muncă de salahor. Mulțumesc frumos pentru propunere, da sunt venit din automatizari industriale și nu o să fac distribuție cât trăiesc.
      Au strâmbat din bot și m-am dus la alții, unde am făcut fix ce-am considerat eu că înseamnă electrică. Bam

      34
    • #32

      La nivelul de acum, probabil se considera ca electrician e unu care schimba becurile si instalatorul monteaza o baterie de chiuveta. Mnope.

      1
  8. #33

    Daca nu ti-a placut scoala dar vrei o munca care sa nu-ti rupa spatele si sa faca ceva bani: electrician sau instalator. Iar daca la electrician ai nevoie de ceva cursuri si atestate totusi, la instalator stai pe langa unu’ mai experimentat si inveti.
    Si nu aveti idee cata nevoie e de asa ceva si ce scoruri sunt in piata.
    Nu e munca de birou dar e banoasa si scapi de caratul sacilor de ciment.
    Mai nasol e ca trebuie sa fii serios, sa-ti mearga un pic mintea si sa nu te astepti sa faci banul gros din prima.

    74
    • #34

      Scuze, dar daca n-ai halit fizică pe pîine in scoală, ajungi cam repede la pardesiu de lemn cind te joci cu electricitatea, că asta nu-i meserie care “se fură”. Am avut 2 colegi care au plecat repede dincolo ca au copiat la lucrari (in scoala).

      48
    • #35

      Well, electrica cere școală. Normative, standarde, fizică, matematică simpla, plus niște cunoștințe destul de avansate de teorie.
      Colegii tăi au fost șmecheri.
      Chiar joi mă duc să depanez o instalație la o clădire, după ce niște savanți s-au garantat că știu ei bine să facă și și-au rupt gâtul.
      Pe bani frumoși, că trebuie să îmi scutur cumva lenea.

      13
    • #36

      @Marinel nu stiu, mie meseria de electrician mi s-a parut mereu mai usoara decat o face lumea sa para. Sunt cateva reguli de care trebuie sa tii cont si ai nevoie de un pic de matematica, dar cele mai important e ar fi
      1. mereu cand lucrezi opresti curentul pe circuit din sigurante
      2. chiar daca e oprit curentul, mereu verifici cu aparatul firele pe care vrei sa pui mana, ca nu se stie niciodata (ideala ar fi sa porti si protectie)
      Hai ca nu e chiar asa greu.

      18
    • #37

      Orice meserie e usoara cind o stapinesti bine, dar electricitatea nu se rezuma doar la cele trei fire din priza. Si oricum riscurile sint mai mari cind bagi surubelnita sau deștu’ pe unde nu trebuie decit sa-l prinzi in tastatura sau sa-l pocnesti cu cipcanul. Mai sint si locuri unde nu poti intrerupe curentul, c-a pus chinezul un tom de relee fix deasupra barelor principale pe motiv ca se umbla la ele o data la 10 ani si tocmai atunci se nimereste cind “ruleaza” vaporul si nici nu poti face black-out, ori mai esti si transpirat ca-s 40 de grade in mașina (uzual).

      17
    • #38

      Orice meserie e usoara cind o stapinesti bine, dar electricitatea nu se rezuma doar la cele trei fire din priza. Si oricum riscurile sint mai mari cind bagi surubelnita sau deștu’ pe unde nu trebuie decit sa-l prinzi in tastatura sau sa-l pocnesti cu ciocanul. Mai sint si locuri unde nu poti intrerupe curentul, c-a pus chinezul un tom de relee fix deasupra barelor principale pe motiv ca se umbla la ele o data la 10 ani si tocmai atunci se nimereste cind “ruleaza” vaporul si nici nu poti face black-out, ori mai esti si transpirat ca-s 40 de grade in mașina (uzual).

      6
    • da. Si instalatoru e usor. Sigur unu care nu a reusit sa se concentreze sa ia bacu o sa fie capabil sa faca niste instalatii calumea.

      9
  9. #40

    Ador cand aud: “pustiulica asta vrea sa castige cat mine, ce lacom, abia a iesit de pe bancile scolii si vrea salariu de om mare”. Bo$$, te-ai gandit vreo secunda ca tu esti fraierul care lucreaza pe mult prea putin si esti perfect multumit cu frimituri, nu ca ala micu` vrea un salariu decent? Sunt si exceptii, dar serios ca devine evident ca altii au tras in jos piata de munca.

    Bine ai venit Gen Z!! jur, invat asa multe de la generatia asta noua de omuleti care nu se mai lasa calcati in picioare pt nimic in lume si zic lucrurilor pe nume fara jena.

    68
    • #41

      Si eu sper ca cu generatia Z sa se rupa viciul asta cu sclav la patron pe salar mic. Cinste lor ca nu se lasa calcati in picioare de oricine

      40
    • #42

      da mai, cinste lor, si paritnii care inca ii intretin pana prind jobul ala bun. Intre timp vor bani de gagici, excursii, iesiri in oras. Daca aduci plus valoare mare ai parghii la negocieri, daca nu, asta e.

      27
    • #43

      Da, dar uite cati din generatia anterioara dau cu dislike.

      10
    • #44

      Nu sunt din generatia anterioara, sunt agaricii “da dreapta” impuiati de basinile lui Iancu Guda, Andrei Caramitru si alti prostalai pentru care a avea drepturi si a trai decent inseamna ca esti “comunist”.

      Pana nu vor fi calcati pe cap, la propriu, de o gloata de oameni disperati de toti patronache astia corciti cu securisti, nu se vor invata minte, pisa-ne-am pe ei si pe dreapta lor.

      26
    • #45

      Ba da, sunt generatiile anterioare. Aia plecati d-acasa cu hainele de pe ei si carora parintii nu le-au dat nimic.
      N-am putut intelege niciodata ce parinti pot fi aia care nu-si sustin copiii si mai rau, ii preseaza sa plece sa faca facultati in alte orase cand ei n-au sa le dea bani nici de chirie.
      In fine, bravo lor ca au ajuns sa traiasca decent, dar asta nu inseamna ca si altii trebuie sa treaca prin aceleasi rahaturi.
      Am avut colegi care la scurt timp de la angajare se plangeau ca e mic salariul. Cand i-am intrebat “de ce nu ai cerut cat ai considerat ca e potrivit?” cica “pai nu ma mai sunau”. Tocmai aia e ideea, sa nici nu te mai sune cine nu-ti da destul si sa nu-ti piarda timpul. Da mno, pentru unii cica esti de succes daca ai multe interviuri, nu conteaza cat obtii la final…
      Bravo lor ca-si expun pretentiile. Daca sunt exagerate, piata o va spune.

      13
    • #46

      @zedicus, speram cu totii ca asa se va intampla si ca cei din generatia Z vor rupe viciul cu munca de sclav la patron. Astfel vom putea si noi sa cerem bani mai multi pentru munca noastra. Presupum ca asta este logica, nu?

      Dar in acelasi timp este important daca vor reusi sa faca asta inainte ca parintii lor sa iasa la pensie. Fiindca daca nu reusesc nimic pana la 30 de ani si raman fara surse de venit, o sa ne trezim cu o armata de “tineri” la varsta a doua care nu au pic de experienta in munca.

      17
  10. #47

    Primul semn este oferta cu salariu minim . Al doilea cu remarca că trebuie să fii dispus la ore suplimentare și rezistență la stres !

    56
  11. #48

    Sa nu generalizam, nici cu tinerii nu mi-e rusine.
    Si iti dau exemplu din lumea IT, cand tineri cu experienta totala de munca de 3 ani, din care ultimii 2 ani de SysAdmin Linux (si nu ceva wow, ci doar task-uri basic), cer 12000-15000 lei net.
    Si ii compari cu piata din Vest, deja salariile sunt tot pe acolo la acelasi nivel de experienta. Si atunci usor-usor se merge mai la est si ne mai miram ca ne “fura” indienii job-urile.

    31
    • #49

      Si care este problema ca cere atat?

      10
    • #50

      Dar de ce luam lumea IT ca reper?
      Hai sa iti iau o firma medie, intre 20 si 30 de angajati, parte dintr-un grup de firme si fabrici in Europa.

      Noii angajati injumatatesc media de varsta.
      Aia vechi vin la astia noi sa ii ajute cu: calculatorul, sistemul, e-mailul, shortcuturile, excelul, stocul, comenzile, charturi, rapoarte.
      Aia vechi castiga 4000 de lei si zic ca le e bine, copiii sunt mari, mai au o chirie doua de incasat.

      Vine o fata noua si rupe tot. Are 20 de ani, primul job, dar in 2 luni asimileaza ca un aspirator Dyson tot. Mai, dar tot. Sistem, stoc, procesare, raportare, excel…
      Au angajat-o pe 2000 de lei, desi ea ceruse 2300 ca sa faca fata la chirie si cheltulei minime. Dupa 3 luni, la insistentele catorva colegi (ca superiori nu avea, ca sefu` e prea mandru ca director ca sa aiba subalterni cu prestanta), ii mai baga 150 de lei. O SUTA CINCIZECI. Pentru ca fraierestenii accepta.

      Cum se descurca un tanar asa? Si vorbesc de un om cu potential absolut impresionant. Care acum, un an mai tarziu, e apreciata de altii – evident – pe 3400 de lei.

      62
  12. #51

    Problema este si sa nu aspiri prea sus față de cît îți poate pielea, c-asa toti vor sa bata bărbunca în cap si sa ia 5k euro ca el are “valuare”…
    Sau: Laura Stoica – Nici o stea.

    17
  13. #52

    E foarte normal ca tinerii să aibă pretenții când se angajează, dar nu e normal ca și abilitățile lor să se ridice la nivelul propriilor așteptări? Primul, ăla mândru că are bacul dar îi pute ca instalator!/electrician/mecanic/zidar, ce altceva știe să facă și cât de bine? Ca paranteză, tocmai am terminat de plătit zilele astea 2 meșteri (zidărie, zugrăvit, gresie, faianță, parchet) ~10000€ pentru o lună de muncă, un electrician 3000 lei pentru o zi și un instalator 2000 de lei pentru o zi de muncă (de la 8 până pe la 16-17, nu te gândi că au tras 16 ore pe zi) . Unul singur dintre ei nu avea facultate, dar nu i-am auzit “coa’ la valoarea mea nu fac asta, că am studii”. Spune-mi în câte meserii se mai câștigă atât de bine?

    63
    • #53

      Una e sa fii meserias pe cont propriu, cu totul alta sa fii angajat in meseria aia pe la vreo firma. Cu totul alta, adica mult mai rau. Asta nu vor oamenii aia. Sa fie munciti cu carca pe un salariu.
      Baietii aia iti dai seama ca mai lucreaza la negru pe cont propriu sau cu rudele.
      Voi aveti impresia ca job=viata. Nu, nu e. Poti sa pui faianta/gresie cu unchiu’ 6 luni si in rest faci ce vrei tu.
      Mda, mind-blowing pentru boomers, da merge.

      9
    • #54

      @Adrian, nu cumva sunt cam mari sumele astea despre care spui tu? 5000 euro pentru o luna de munca? Am cateva cunostinte care lucreaza prin Italia pe mai putini bani. Poate data viitoare cand mai ai un proiect dai un semn si ii chemam pana in Romania sa te ajute.

      @My2cents, daca scopul tau in viata este sa fii meserias pe cont propriu (sau orice alta afacere pe cont propriu) nu ai ce cauta la un targ de job-uri.

      9
    • #55

      Pai probabil nici nu e scopul lor in viata. Nici sa fie meseriasi, nici sa-si ia vreun job. La targurile de joburi merg sa ia stampila pentru somaj. In rest, ce mai “pica” pe langa. Dar e viata lor si nu e treaba cuiva sa-i judece.

      4
    • #56

      @My2cents, ba eu cred ca este treaba mea sa-l judec, mai ales daca beneficiaza de somaj sau de ajutor social. Fiindca ajutoarele astea se dau din taxele si impozitele platite de mine si de tine (daca lucrezi legal).

      4
    • #57

      Huh, generatia veche… Ai fi mult mai indignat daca ai sta in UK de exemplu si ai vedea cine are benefits si cat sunt de nesimtiti. Pe banii tai. Mai ramane doar sa “adopti un defavorizat”. Beneficiile sociale din RO sunt chiar nesemnificative.
      P.S. pe cat se poate, nu lucrez legal. Nu vad de ce nu as face optimizare fiscala, arata timp cat marile companii is fierte pe asta.

      1
    • #58

      @Andrei G au luat o casă la gri și mi-au făcut-o la cheie. O fi mult, puțin, dar lucrurile au ieșit exact cum ne-am imaginat. Și eu și soția activăm în domeniu, deci am văzut suficiente exemple negative. Am preferat să dau ceva mai mult dar să știu că nu îmi cade faianța de pe pereți în 6 luni.

    • #59

      @Adrian, acum eu nu pot sa imi dau seama cat de mult a fost de munca la acea casa. Analizez doar timpul pe care tu spui ca acei meseriasi l-au petrecut pe santier. Si cum spuneam, prin Italia nu prea am auzit de castiguri de 5000 de euro pe luna.

      1
  14. #60

    1. digi24 e un post de cacat, de acord
    2. generatia actuala nu mai accepta orice job de rahat pe un salariu de rahat. Unii o mai fac dar ca principiu sanatos e mai bine asa
    3. Generatia actuala are si exponent ca Angelo. Angelo are 27 de ani, foloseste gen’’ pe post de semn de punctuatie, sigur vrea iPhone 14 si asculta trapanele despre bani si respect. Jobul de electrician iti ofera si respect profesional, e extrem de cautat si foarte bine platit. E greu dar nu cari saci de moloz in spate. Angelo nu vrea, Angelo vrea program lejer “gen” si bani “gen”. Cu munca mai greu si acolo nu e vina celor de la digi.. Acolo e doar vina lui Angelo care is a bit of a putoare::

    121
  15. #61

    nu țin cu niciuna din părți, sunt neutru, dar e evident că digi sunt jegoși că l-au pus în prim plan pe ăla ca să demonstreze vezi doamne neseriozitatea tinerilor.

    37
  16. #62

    Traim intr-o lume in care tinerii sunt bombardati cu video-uri cu “artisti” care isi prezinta Lambo-ul hatz, fetite care traiesc doar pentru a spune Laroche Posai o data pe luna, pustani care au cumparat 0.003BTC sau altii cu amazon si dropshipping care invart zeci de mii de euro sa nu mai zic de vecina Gigica care lucreaza la o institutie a statului formata din multe litere, mereu in “delegatii” si 6 case. Cum dracu ai vrea sa devii curier sau instalator intr-o asemenea lume? Nici nu ma mir ca sunt cu capul in nori.

    PS Mi-a placut maxim cum a dat-o primul cu diploma de bac, zici ca a terminat la MIT, cum naiba sa fiu zidar cand am bacu’ babaiatule??

    70
    • #63

      Ba baiatule, credeam ca m-am tampit eu. Am ascultat de 2 ori. Angelo n-are, bre, bacul! A picat la matematica! Ajunsesem sa-mi fac procese de constiinta ca uite cum ii discriminez eu dupa aparente pe-alde Angelo care-au depus efort sa ia bacul si sa faca ceva cu viata lor.

      25
    • #64

      Si, de fapt, nici pe ala nu il are, daca te-ai uitat pana la capat 😀

      16
    • #65

      Separat de subiectul manipularii astora de la Digi, Giani ala cu bac-ul este ze shit…angajatul ideal inca de la interviu stii cam cum o sa decurga lucrurile si care e nivelul de incredere in el. Cu cata satisfactie si mandrie a zis ca are bacu, si eu eram woooow Go Giani, si apoi asa ce frumos a valsat peste informatia aia ca la mate nu prea, daca il mai scuturai cred ca mai picau vreo 2 probe…Oare s-o fi referit ca a fost in incinta liceului cand s-a dat bac-ul? Ar putea avea o cariera in vanzari ceva..

      15
    • #66

      @Cristina: comentariul asta il cautam.
      Ce dreacu’ valoare e aia pe care o proclama, tare mindru, cu minciuna?
      Si as mai adauga ca in al doilea exemplu, tinarul exprima ferm hotarirea de a sterge tatuajul, dar tonul e descurajat cind spune “Deci trebuie sa iau mai intii bacalaureatul”. Autodeterminare de a invata nu prea notez.
      In concluzie, doi tineri care au frecat menta pe linga scoala; amindoi lasa la o parte muncile grele si aspira la birou, lejer sau grade inalte. La care, ghinion, nu au acces. Eu asta i-as arata lu’ ficioru-meu “I-ai vazut pe astia? Ce parere ai acuma despre scoala?”
      Sint convinsa ca nu astia doi sint reprezentatii absolventilor, am vazut in sala tineri care pareau dornici sa faca o impresie buna cit de cit… Pe mine ma mira afluenta mica, dar ma gindesc ca ori n-au publicizat indestul evenimentul, ori absolventii seriosi au alte metode de a cauta un loc de munca.

      3
    • #67

      @Stefablue, si pana la urma care-i mandria ca ai diploma si birocatie, asta o vad ca pe o adaptare dupa vestici, initial diploma era o forma de *responsabilitate ca esti raspunzator si ca poti fi tras la raspundere, acum sincer nu vad sensul a 12 ani de scoala plus inca unii de facultate, o masa de productie, sunt amuzanti astia care ii vad vinovati doar pe ‘esuati’ si pe buna dreptate ala are indusa o idee proasta ca diploma ii garanteaza ceva, insa nu-i garanteaza decat accesul la un anumit tip de job, adica trebuie sa fii un pic prost sa te bucuri la asa ceva, plus are si o idee proasta indusa ca anumite meserii sunt de kkt sau se castiga prost, cine e de vina aici? boomerii si gen x care au fost partasi la sistemul in care si-au bagat la educat copiii.

    • #68

      @ciumeg: care e mindria de a avea o diploma intreaba pe cine se faleste cu asta.
      Eu am spus ca as atrage atentia lu’ ficioru-meu asupra astora doi ce n-o au, ca sa citeasca deziluzia de pe fata lor, cind se vad blocati de lipsa ei.
      Tu afirmi ca nu vezi sensul a 12 ani de scoala. Cred ca esti sincer, judecind dupa exprimarea a 11 idei amalgamate intr-o singura fraza, care se incheie cu cautarea unor vinovati.
      Ma hazardez sa ipotizez ca, in cazul tau, te-ar fi putut ajuta sa iti organizezi gindirea intr-o forma logica si exprimarea intr-o forma eficienta de comunicare.
      Dar poate ca tie nu iti trebuie de-astea. Lasa-i pe altii sa se destepte.

      3
  17. #69

    daca pe doamna nicoleta goleanu de la ajofm giurgiu o disponibilizam, dumneai ce calificare are care satisface nevoile pietii ?

    ca ajofmurile se stiu ca fac tot felul de evenimente sa poate justifica niste bani cheltuiti

    24
  18. #70

    Ma scuzati, dar intre doi pensati tatuati pe fata si pe gat, fara bac sau alta calificare, si patronul care vrea sa dea maxim minimul pe economie o sa-i tin partea celui din urma.

    40
  19. #71

    Ca unul care intamplator am fost si tanar, ba chiar am avut candva si anii indivizilor din clip, pot spune ca da, este o varsta la care nu ai habar ce vrei sa faci, de ce anume sa te apuci, si visezi cai verzi pe pereti. Privind cu mintea de acum mi-as dori ca cineva sa imi fi oferit atunci posibilitatea de a incepe o calificare la locul de munca intr-o meserie care acum, si chiar si mai demult, se cauta in draci. Cand ai terminat liceul si nu vrei la facultate, esti tanar si in putere, cred ca este cel mai potrivit moment sa o iei pe calea unei meserii. Electrician, instalator, mecanic auto. “ Tripleta de aur” in acest moment dupa parerea mea. Sa fim seriosi, marea majoritate din tineri sunt sustinuti cativa ani dupa liceu de catre parinti. Deci nu au chirie, rate, utilitati scumpe de platit, deci un salariu de incepator le este de regula indestulator. Dupa o scurta “ucenicie”, un 2-3-4 ani de munca serioasa zic eu ca se poate invata temeinic o meserie cu care se poate trai ca “freelancer” sau angaja pe un salariu mult peste media pe economie. Un electrician serios si cu cunostinte la zi in domeniu nu are voie sa castige pe cont propriu mai putin de 20-30k ron lunar. Piata este la momentul actual disperata dupa oameni priceputi in domeniile astea. Toti meseriasii buni au liste de asteptare foarte mari, si trebuie sa refuze foarte multe lucrari din cauza timpului insuficient. Valabil pentru mecanici auto, instalatori, montatori de mobilier la comanda, faiantari, lucratori la finisaje si multe alte meserii. Probabil ca asa cum in trecut erau valuri de absolventi de liceu care se inghesuiau la psiho si la drept, acum tinerii din liceu intra in piata muncii cu asteptari la fel de nerealiste. Nu este pana la urma vina lor, si eu/noi am avut poate capul plin de prostii la varsta asta. Este ca de obicei vina “sistemului” care nu ii invata sa fie mai flexibili si sa isi vada interesul mai departe de primii 3-4 ani cand ar trebui sa absoarba cunostintele practice si sa isi faca experienta.

    42
  20. Pe vremea noastra daca nu munceai nici nu aveai bani de tatuaje, ni-le faceam cu carioca, vai de noi ca tare amarati mai eram!

    52
  21. #73

    O sa vina criza crancena in tech, ceva foarte spectaculos, mai ales pentru piata noastra, care este 99% outsourcing. Salariul mediu in Ro a crescut de la 100 la 1000 de euro datorita corporatiilor care au intrat pe piata si ne-au facut loc la menghina lor. Asta plus inflatie plus dependenta energetica a UE, si mai vorbim la anul pe vremea asta ce inseamna salariu mic si ce binevoim sa facem pentru el.
    PS: Uitati-va ce s-a intamplat in ultimul an cu actiunile UiPath, companie la care piata noastra inca se uita cu ravna.

    31
    • M-as hazarda sa zic ca cine se uita la UiPath cu ravna se uita prost. In ultimul an de zile le-au scazut actiunile de la 50 de dolari la 11-12 dolari, in mai 2021 erau 80 de dolari si de atunci tot in jos au mers. A fost marketing cat casa, ce mi se pare fenomenal cum au pus botul atatia oameni din industrie si nu au iesit voci in fata sa zica ca imparatul e gol.

      13
    • Sa nu uit. Asta cu plecat cainele de la macelarie am mai auzit-o cand au trecut toate taxele de la angajator la angajat pe vremea lui Dragnea, si a trebuit sa creasca cheltuielile salariale cu vreo 6 % pt a mentine acelasi net. Nu a plecat nimeni dimpotriva, tot au mai venit.

      7
    • #76

      Cainele nu pleaca, dar moare. Pe vremea aia era cățălărie in lume, de-aia au tot venit.

      8
    • #77

      daca piata generala se va contracta, firmele si organizatiile mari vor incepe sa taie din costurile cu personalul, iar furnizorii de roboti, inclusiv software, gen uipath vor prinde contracte mari.

      7
    • aud cu criza asta crancena din tech de cel putin 10 ani. Vine si ea o data?
      Presupun ca lumea nu o sa mai foloseasca computere si o sa inceapa sa foloseasca abacu si tabla de ceara?

      6
    • #79

      animaloo, lumea va folosi tot mai mult computere, dar nu mai sunt bani pentru investit in prostii. Milioane de startapuri fara utilitate care au primit finantari pentru ca trebuiau cheltuiti banii, turism in (aproape) spatiu, clinici care vor clona mamutul lanos, produse sau companii care au fost create doar pentru a fi vandute mai departe desi nu pot avea vreodata profit. Si pe langa banii tipariti aiurea, milioane de resurse umane alocate sa sufle intr-o bula.

      7
  22. #80

    Eu vad lucrurile foarte natural, atat oferta firmelor, cat si nivelul/atitudinea candidatilor sunt absolut normale si explicabile pentru peisajul socio-economic romanesc (cu ceva nunte pentru Giurgiu, unde probabil nimeni nu prea ramane, ca fug toti la capitala).

    Acum, daca atat firmele, cat si directoarea ajofm vad ca nu prea se leaga lucrurile, ia cum ar fi sa ceara niste bani, sa puna la punct niste programe, de instruire pentru cei ce cauta de munca, si de internship platit la unele firme, care sa poata lua pe cei ce cauta de munca, macar sa ii aduca in societati sa obsevre cam ce presupune munca/sa invete, avand macar banii de masa/transport platit, nu de alta , dar poate de ambele parti s-ar face eforturi/concesii, si toata lumea ar fi multumita.

    Cauzele sunt mai profunde, de la idiotii care au desfiintat scolile profesionale, de la lipsa de interes crasa a sistemului de invatamant pentru orientarea tinerilor, si pana la stilul de management/profilul industriei romanesti (mana de lucru exclusiv, R&D si cercetare foarte putin, automatizare redusa), si pana la educatia din familii, faptul ca multi tineri au crescut cu bunici/singuri, deoarce parintii erau la munca toata ziua/sau plecati in strainatate.

    Baietii din videoclip mie imi pareau niste inadaptati/teribilisti, poate au modele proaste in viata, dar in mod evident par niste persoane carora nimeni nu le-a acordat atentie si consiliere, despre ce ar putea/trebui sa faca in viata, sa aiba jobul care le place/le aduce satisfactii.

    13
  23. Sigur, sunt oameni ca despre ce a scris Arhi aici. Dar oamenii din reportaj nu au habar pe ce lume trăiesc. Nu au bacalaureat, dar au pretentii maxime: ceva sus sau cu grade. Dacă se trezesc, se apucă de muncă și de învățat. Dacă nu, vor fi victime perpetue, societatea nu e demnă de ei…

    25
    • #82

      nu, men. omul din imagine a fost ales de digi ca sa se pise pe o intreaga generație, uitati cum sunt tinerii!

    • Sărim peste că reporterii au căutat exemple “grăitoare” pentru ce au vrut ei să scoată în evidență.

      Altfel, nici o generalizare nu e bună. Nu e ok să spunem că toți tinerii sunt ca băiatul ăla tatuat tot sau ca aiuritul celălalt care căuta ceva cu grad mare. Cum nu e ok nici să ne prefacem că nu ar exista nici tineri de genul ăsta, așa debusolați, fără cineva lângă ei să-i ajute la începutul pe hârtoapele vieții.

      Ca să fie clar ce cred eu, eu am scris “oamenii din reportaj nu au habar pe ce lume trăiesc”, nu am zis că tinerii din ziua de azi nu au habar… Cunosc mulți tineri mai serioși și mai muncitori decât ce eram eu acum 25 de ani. Da, aici sunt sigur că suntem de comun acord, parcă ar trebui să nu punem reflectorul doar pe uscături pentru că e păcat să ratăm pădurea.

      Ca fapt divers, în orașul meu, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți promoția 2022, la 180 de locuri de muncă oferite, au fost 110 persoane participante. 29 s-au angajat. Nu știu câți au fost tatuați, nu zice în știre.

      6
    • #84

      @Arhi: Nu prea le-a ieșit. Tinerii competenți au treabă, n-au timp de interviuri Digi și bănănăit la târguri de șoferi, livratori și ajutoare de bucătari.

      Intră pe TikTok în timpul săptămânii, vezi câți fac live din clasă, cu profesorul vorbind degeaba. Vezi grupurile de închirieri din București, numără câți studenți sau viitori studenți pot să scrie un paragraf fără să rupă limba română în două. Vezi grupurile de căutat locuri de muncă și uită-te câți cer detalii pentru slujbe dubioase, de genul „faci bani stând acasă, doar două ore pe zi”.

      Din eșantionul din liceu, 1/3 au ajuns bine de tot, că au tras. 1/3 o duc decent, parcați în multinaționale. Ar fi mers mai mult, dar n-au avut chef să se agite. 1/3 stau cu părinții în același cartier Militari, două camere, ocazional fac promoții la țigări.

      5
  24. #85

    mda… din pacate panarame ca vietatile alea tind sa devina majoritare.. si exemplele nu se limiteaza la specimene din astea fara scoala… indivizi care cica au terminat facultatea habar n-au ce-au facut in scoala… chestii elementare, nu avioane…nu mai vorbesc de analfabetismul functional cronic – 90% din berbecii astia citesc si nu sunt in stare sa inteleaga corect o informatie enuntata in 3 randuri – si de problemele de atitudine – nu sunt in stare sa raspunda la o intrebare simpla referitoare la stadiul sarcinii pe care o au de indeplinit, sau raspund la un mail urgent dupa o saptamana… Din fericire, chestiile astea se regleaza de la sine, foamea si frigul sunt cei mai buni educatori… fie treci, fie pici 🙂 🙂 🙂

    19
  25. #86

    Visul meu e să angajez și eu pe cineva bun la toate. Nici nu trebuie să știe carte, doar să aibă suflet bun.

    20
  26. Apropo de tineri in ale muncii. Fac niste raportari catre o institutie a statului. Institutia are undeva la 30 de inspectori + 100 de paraziti la birouri (copii, amante dastea). Azi eram cu unul dintre inspectori in masina, ma suna o fetiscana de la institutie. “Domne, ca ne-ai trimis o informare cu 250 de linii, ca e prea mult. Maxim 30 va rog”. Discutie purtata pe car kit. Dupa ce închid imi zice asta: “asta e nepoata directorului adjunct. Fa-i la proasta 5 informari cu cate 30. O sa se simta mai bine.”

    31
  27. #95

    Inclin sa nu iti dau dreptate. Pe santier toata lumea o cam ia de jos. Cari la inceput, apoi inveti sa zidesti, dulgherie, fasonat fier, apoi inveti interioare, instalatii, etc. Stiu constructori “seniori” care castiga in jur de 3000 de euro pe luna construind case si blocuri si nu sunt ei dezvoltatorii. Al doilea punct e ca nu vrei ca fiul/fiica tau sa faca “munca de jos” desi munca aia de jos il poate ridica bine in sus social. Te uiti in gura lui/ei si te lasi prostit sa ii platesti tot felul de facultati si masterate inutile. Tu stii si simti ca el e un mediocru dar te chinui sa-l tii la scoli inutile cu bani si apoi somer pana la 30+. E cel mai mare defavor care il poti face copilului. Mai bine merge si munceste vanzator, sofer, glovo, ospatar, orice cacat. Chestia asta ii va mari rezistenta la stres si puterea la munca si orice experienta e un pas in plus in dezvoltarea lui. Lucrez la o firma mare de IT si avem un program de reconversie profesionala. Din cei care vor sa lucreze in IT si nu neaparat programatori ci in testare, level 1 suport, chiar si project management non tehnic preferam pe unul cu ani de munca in spate decat cu scoala inutila + somerie.

    22
    • #96

      efectiv mi-ai distrus viata nedandu-mi dreptate, mai ales ca nu intelegi ce scriu

    • #97

      Ieri pe șantier, azi în IT.
      *defavoare

      4
    • #98

      “Lucrez la o firma mare de IT si avem un program de reconversie profesionala. Din cei care vor sa lucreze in IT si nu neaparat programatori ci in testare, level 1 suport, chiar si project management non tehnic preferam pe unul cu ani de munca in spate decat cu scoala inutila + somerie.”

      Tractoreala

      4
  28. #99

    Uite un topic interesant :
    Eu am propria mea firma, prin care vand niste produse. Printre clienții mei sunt niste foști patroni, oameni pentru care am muncit si am ramas prieteni. In timp ce unul dintre ei era la mine, m-am răstit la un băiet ce o freca elegant. Fostul meu Sef a zâmbit si a spus ca eu , pe vremea cand munceam la ei eram un dezastru incomparabil mai mare decat baiatul la care m-am răstit.

    9
    • #100

      well, fostul tau sef nu prea te respecta

    • Daaaa, măăăăă, știa fostul patron dintr-un ochean că angajatul ăla e mai bun decât Ovidiu, înclin să cred că a vrut să-l persifleze pe fostul angajat.

      5
    • #102

      a vrut sa ii aduca aminte ca nu sunt egali si ca e doar un fost angajat si asta va ramane pentru totdeauna

    • #103

      Din cât am reușit eu să înțeleg din poziții de conducere, e cam de căcat să-ți faci angajații albie de porci în fața clientului. E nașpa și de față cu alți angajați.

      Ai vrut să arăți că ești un șefulică cu angajați dresați, sau care a fost ideea?

      9
    • #104

      Șerban, dădea pe dinafara un rezervorul unui pasteurizator, baiatul stătea pe telefon. Ce vroiai, să-l pisc de funduleț cu un zâmbet pe buze.
      Arhi, m-a persiflat ca e cam nasol pentru el sa ajungă sa cumpere un produs de la mine din postura de fost angajator

      4
    • #105

      Deci ai tăi au voie cu telefoane lângă pasteurizator? Zi-ne și nouă ce brand să nu cumpărăm când ajungem în România.

      2
    • #106

      Șerban, exact, nu avea voie.Dar nici nu-i poti obliga conf legii sa-si lase telefoanele in vestiar.
      Off topic, daca nu esti din nordul Moldovei, nu prea ai cum sa cunosti Brandul, e inca mititel

  29. #107

    Frumos, foarte frumos din partea Digi.
    Probabil că au minimum 10 mini-interviuri din astea, dacă nu 20.
    Au ales ce-a fost mai rău. Pentru că na, tinerii sunt vai de mama lor, dar uite ce salarii vor…
    Încerc să-mi dau seama de unde vine comanda, de la ăia care au organizat târgul ăla sau de la patronul, despre care oricum am auzit că nu prea plătește bine, că are contracte de doar 3 luni (după care ia alții) și multe altele…
    Oricum, frumos la Digi. Au și școală de media…

    20
  30. #108

    Digi 24, nu este mai de cac@@@t decât restul presei românești. Cloaca asta, daca stai și-o analizezi bine, reflecta foarte bine societatea românească. Vrem mult, vrem bine, vrem mai mult și mai bine. Și vrem ACUM!, ieri daca se poate. Vrem maxim randament, cu minim efort. Nu zic că dorința de mai bine, nu este ceva normal, însă că cineva sa o duca foarte bine, altcineva trebuie sa o duca binișor și apoi multi trebuie sa o duca rău/prost. Daca nu te-ai născut într-o familie bună, cu bani, trebuie sa dai din coate, sa ajungi să-ți poți permite o masa la restaurant, fara sa te uiți la prețuri. Lipsa reperelor, sau mai bine zis, falsele repere și vedetele astea de carton, au contribuit cu vârf și îndesat la starea în care se află societatea românească și la starea în care se află tinerii din ziua de astăzi. Vina este a noastră, a tuturora, pentru că în goană noastră după cele de trebuință, am permis să se întâmple asta. Tinerii merituoși fac bine sa nu se vanda pe doi lei, cei din reportaj, își vor da seama încet , încet că dacă nu pun mintea la contribuție și oasele la treabă, după ce nu va mai avea cine sai-i susțină, se vor intrepta ușor către abis . Abis cu depresie, neajunsuri, droguri și multe din categoria asta. In loc sa taie frunze la câini, ar trebui să aplice pentru orice, să aleagă oferta cea mai bună și câștige experiență. Abia atunci când sunt cat de cat stăpâni pe ceva concret, își vor putea permite sa sa viseze la ceva mai mare. Nu zic că este bine și sunt convins că este rău să te vinzi pe puțin, însă atâta timp cât ai dorința de a evolua, de undeva trebuie sa incepi. Daca ajungi la 30 de ani, ești fiul ploii cu mațele ghiorăind și nu știi să bați un cui, well…îți cam meriti soarta.

    16
    • #109

      Ai vrut cumva să scrii „căcat” și ți-a fost rușinică? :))))

      4
    • #110

      Rusinica nu, dat fiind faptul ca nu e “tarlaua” mea, am zis sa mentin un limbaj cat de cat decent, ca sa nu dau motive nimanui sa se scandalizeze 🙂

      7
  31. #111

    piata ar trebui sa regleze inclusiv pretul fortei de munca (nu ma refer aici la nivelul salariului minim, care este o chestie reglata de stat).
    problema generala in ultimii ani este cresterea economiei exclusiv pe consum si datorie, sustinuta prin practicarea unor dobanzi mult mai mici decat inflatia. nimeni nu stie exact cand si cum o sa se termine, dar nu cred ca va merge la nesfarsit. cand va crapa schema, se va termina o vreme cu abundenta ofertei de locuri de munca, dar si a pomenilor de partid si de stat.
    in majoritatea cazurilor, valoarea ca forta de munca a absolventilor fara experienta in prima zi de lucru tinde spre zero, uneori trece si dincolo, cel mult putem vorbi de potential si de atitudine pozitiva. selectarea si formarea sunt o cheltuiala, ar putea fi o investitie daca s-ar garanta ramanerea in firma o anumita perioada..

    5
  32. #112

    Spre deosebire de băieții aia care vin doar cu bacalaureatul luat si cu mâinile în buzunar , eu când eram la facultate in domeniu umanist și la masterat munceam orice prin vacantele de vara.
    Am muncit la Mega Image, și la KFC, și la Cinema, și ca game tester, și la fabrica de pâine și gelaterie (la astea am picat proba ca era multa suprasolicitare fizica, dar m-am dus sa vad cum e).
    Am carat cărucioare, am spălat tave, am dus gunoiul , chiar și la puțin timp după ce am susținut disertatia.
    La multe joburi am stat o săptămână , la altele o luna.

    Ma simțeam mulțumit ca lucram asa ceva , deși aveam facultate umanista, desi suportam injuraturi de la volegi, superiori si clienti ? Evident ca nu.
    Dar ma duceam ca îmi prindea bine niște bani de buzunar. Și ma motiva și mai mult sa învăț pentru sesiune si sa depun mai mult efort.

    La fiecare toamna ma duceam la târguri de cariera. Nu plecam pana nu aplicam la toate companiile de toate domeniile (marketing, IT).
    Ma duceam la toate conferințele de cariera.
    M-a sunat careva ? Nu!

    Am fost la vreo 20 de interviuri pentru call centere , înainte de pandemie , cand nu era lejeritatea cu Zoom-ul, pentru ca aplicam pe eJobs.
    Nu pentru ca ma duceam la târguri de cariera.

    Mi-a luat 6 ani sa-mi găsesc jobul potrivit de când am absolvit facultatea, timp în care am făcut masterul și ceva voluntariate. Adică am lucrat și neplătit.

    Îmi pare rău @arhi, cred și eu ca Digi24 e un post de căcat, dar tinerii aia nu prea merita compasiunea cuiva, când cunosc cazuri de IT-isti care au trecut prin greutati. Aia la iarna o sa ajungă din instinct sa mature si străzile pentru o bucata de pâine si ceai dacă se ajunge la rationalizare.

    Unu, pana sa ajungă sa lucreze în companii IT în UK, in suport tehnic pentru bănci și chiar sa-l racoleze chiar MI6″, a dat cu târnăcopul în Franța.

    Altul, pe care îl cunosc eu, a fost antrenor și arbitru voluntar de fotbal pentru cei mici, pana sa ajungă sa ajungă sa facă programe pentru aeroporturi.

    Din păcate, suntem fiecare pe cont propriu in viata profesionala. Nimeni nu te ajuta
    . Si da, scolile cu programa comunista, facultatile , guvernele și parlamentele sunt inutile de organizează târgurile de joburi. Sunt inutile.

    Contează pasiunea și ce știi sa faci!

    Important e sa te ții de pasiune, de domeniu, oricat de pueril pare pentru piata muncii de azi, dar în același timp sa și experimentezi mai mult muncind și ce nu-ti place ca nu ai incotro.

    18
    • #113

      Umaniști în IT? Apără-mă, Doamne!

      7
    • plm. Sa stai 6 ani sa iti cauti job…wow
      io am inceput munca inainte de a termina facultatea. inainte am lucrat niste luni la un camping, ca receptioner. Nu am bagat niciodata munca grea

      5
    • #115

      @animaloo: facultate “umanista” explica multe. As in too stupid to math.
      Domeniile umaniste nu-s bune nici de scris in cv de hobby. Too artsy.

      3
    • #116

      Facultate umanistă și tave?!

      4
  33. #117

    @Moony

    1. Sper ca realizezi ca salarii mărite la oricare înseamnă inflație, scumpiri , taxe mai mari.

    2. Generația Z o sa se lovească în curând cu cea mai grava criza de la Marea depresiune încoace. Celor care s-au născut cu tablete și smartphone-uri la nas o sa le fie tare greu din cauza crizei energetice.

    3. Fiecare generație a venit cu speranțe , dar pana la urma s-a adaptat realităților. Și generația boomerilor, si generația MTV, și generația mileniala. Toate au avut crizele și războaiele lor, dar și momente strălucite de progres.

    Fiecare generație a avut așteptări și a dezamăgit.
    Se vor trezi la realitate și zoomerii. Și aia care vin după ei, generația alpha

    12
  34. #118

    Ok, Digi a ales specimene colorate să arate “mișto” subiectul, probabil careva a căutat temă de scandal sau viralizare.

    Dar lăsând gluma la o parte, băieții din cadru reprezintă o bună parte din generația tânără, cea care a crescut numai cu drepturi, limbă lungă, caterincă și fără obligații.
    Nu le-aș da pe mână 1 leu ca să cumpere o pâine de la colț, d-apoi să le poți încredința un utilaj, echipament sau documente. Și nu e vorba doar de puștani de 18 ani, ci de tatuați care bat spre 30 deja, unii cu o facultate terminată și aceeași abordare de “special”, cu aspirații minim de director deși au paie în cap.

    E bine să dorești cât mai mult, dar trebuie să îți vezi obiectiv capacitatea – nu toți putem ajunge peste noapte astronauți, chiar dacă mulți visează asta în copilărie.

    24
  35. #119

    Ca o concluzie generală, acu la cinci jumate dimineața, mă bucur să observ că, în afară de strategie, geopolitică, umor gimnazial, kabbala, cripto, fizică cuantică, femei, etică & morală, istorie, PR, grădinărit și ejaculare precoce, aitiiști renascentiști ai neamului sunt foarte pricepuți și într-ale economiei & sforței de muncă.

    11
    • #120

      Dar dumitale n-ai somn?, sau filozofeala pe tema adormirii neamului nu te lasa sa dormi?. Specialisti in toate domeniile aplicate gasesti cu duiumul pe meleagurile astea, e de bine, nu?

      8
    • #121

      Bre, macar aici ne dam cu parerea intrebati fiind, acu nu ar fi de porc sa nu raspundem omului? Daca ar fi sa percutam doar la intrebari la care suntem priceputi ai raspunde doar tu la intrebari despre chineza, farsi si curiozitati istorice picante, madamme la intrebari despre microunde si cuantica si dragos la alea despre piscine. Am ratat articolul despre ejaculare precoce. Ai link sau s-a terminat deja?

      7
    • #122

      “dumitale”???
      Am somn, dar unii dintre noi muncesc și noaptea, să băgăm bani la buget, să astupăm găuroiul lăsat în urmă de facilitățile alea pentru aitiiști:)))

      5
    • #123

      maithun, daca o dam in logica si aritmetica, gaura se face cand iei nu cand nu adaugi.
      ti-am dat totusi verde pentru remarca la ”dumitale”.

      3
    • #124

      dumitále fam. îld. domniiĭ tale și al domniiĭ tale, formulă de politeță îld. ție, al tăŭ. V. domnie.

      dexonline.ro/definitie/dumitale/678824

      Nu ma incadrez, plus ca prestez cu sapa prin alte zari, am bagat si eu schimbul doi si trei, acum multi ani in urma. Daca ma pui acuma, a doua zi, zici ca a dat trenul peste mine. Vad ca ai ceva cu IT-istii, sau mi se pare?

      1
    • #125

      @Cristina, trebuie sa percutam, bineinteles, sa nu lasam omul sa-si raceasca gura degeaba. El arunca mingea la fileu, noi buluc peste gramada , executam, pentru că “c’est la vie, toujour parșiv”, ca sa citez pe cineva drag mie. Am ratat si eu articolul despre ejacularea precoce. Ne poate scoate cineva din ceata eventual, ceva voluntari?.

      1
    • #126

      @Mirel: Egzact, aia e forma de genitiv/dativ, “a avea somn” nu cere dativul, deci corect ar fi fost “Dar dumneata n-ai somn?”. În schimb, “Dumitale nu ți-e somn?”.
      Of, of, silvae silvarum:)

      7
    • #127

      Cred ca Maithun a zis ca mai bine ne ducem in padure…

      1
    • #128

      Gizas, eu nu mai stiu cu din astea bre’, genitiv, dativ si alte mancaruri din astea orientale. Natzi grammar deci…, okay, da cu parul, asa mai invata netotul ceva. Credeam ca nu stiai cu regionalisme , cu din astea. M-am inselat amarnic, imi cer iertare si ma inclin cu maxim respect. De asta nu dormi mataluta, corectezi teze pana rasare soarele 🙂 . In alta ordine de idei , noi sa fim sanatosi… ca ursul merge in timp ce cainele latra, toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim. hai noroc, hac!….si pace, ca tot este razboi, si sa fie bine, ca vara nu-i ca iarna…. ESTE?
      @Cristina, lumineaza-ma te rog cu padurea, io-s mai retardutz asa, fragii si murele s-au terminat de mult, ciuperci nu cred ca mai sunt…deci please…

    • #129

      Încă una și vă las: e „grammar Nazi”, nu „Natzi grammar” Tchuss :)))

      5
    • #130

      @Mirel, pai o zis ceva cu silvii si am presupus ca nu e cu silvia dumitrescu ci mai mult cu ocolu silvic deci padure, deci ne-a injurat in latina.

      @Maithun, vezi ca zilele astea se poarta denazificarea, mai bine ne lasi asa agramati, zic…

      2
    • #131

      Speaking of nazisti si paduri, bancul meu preferat din copilarie:

      Razboi cu nemtii. Bula se ascunde intr-o fantana, iar un neamt il descopera. Neamtul striga in fantana, iar Bula face pe ecoul.
      – E cineva acolo?
      – E cineva acolo?
      – Mai bine ma duc in padure….
      – Mai bine ma duc in padure…
      – Mai bine arunc o grenada…
      – Mai bine te duci in padure!

      3
    • #132

      Ete’ d’asta sunt numai cititor de “bloage”. M-am mâncat în c__r sa comentez?, Ia cu pita nerodule și suportă consecințele acțiunilor tale impulsive. M-am supărat fleașcă, îmi strâng jucăriile și mă duc de unde am venit. Acum dacă vă roade conștiința, degeaba o sa vă rugați; că o fi, că o imparti, nimic!, o să rămân impasiv și impasibil la rugămințile voastre Sâc!.

  36. #133

    daca n-ai tupeu si sa stii sa te “vinzi” la care da mai mult, poti fi zidar, bucatar, IT-ist, o sugi printre dinti.
    m-am angajat ca director la o companie de transport in comun, eu neavand experienta neam de ditamai director – firma franceza ce are autocare si autobuze in Montreal si imprejurimi.
    stiu c-am fost nebun, am trimis un CV de mi-era mie sa ma angajez, baut o sticla de gin inainte de interviu, luat ala, trecut de alte 3 interv. si gata.
    ERAM in plm director.
    Mi-au dat ok sa ma duc sa-mi cumpar masina de serviciu de care vreau eu, numa sa fie pana on 36k dolari canadieni.
    Eram director de operatiuni. 2 ani, pana am inceput sa fiu obosit, treaba prea muuuulta.

    Ma rog, ideea ca munca e pt oameni lenesi e o doar …..ah, pardon, harnici, este ca e pt aia lenesi.
    Aia NElenesi nu muncesc. Doar fac ceea ce le place si mai fac si bani.
    pt unii….mda, cam 1% din aia care NU aduc painea pe masa celor de la oras.

    Cume era aia?
    “Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea,
    Cine-i …X……are tot asa”

    Apropos, acu lucrez la un casino unde toti ospatarii, cocktail servers samd, sunt albi.
    Black – afro-americans lucreaza la spalat vase si la strans mesele.
    Asta in Canada.

    Ah, acu mi-am adus aminte de DEEA.

    Nu veniti in Canada oameni buni, doamnelor!
    Un abonament la tel. mobil e cam 80-140$, laptele e 5 , iar un avion din Canada granita cu US pana in US e 240 in zilele bune. Ce costa in Suedia un drum cu avionul 7$, aici e 250.

    Locuri de munca sunt la greu.
    La McDonald platesc 20$/ora
    Eu am 9.80$/ora, mai putin decat minimul oficial. Dar am studii de specialitate in securitate, sunt graphic designer cu colegiu, mai am vreo …plm jde diplome in sertar, plus 5 ..sau 4…universitati neterminate in romania, plus alte kkturi adunate pe-aici.

    Egreu sa te plangi si e usor sa mergi inainte……ah, era invers. Mi-e asa de bine, c-am si uitat cum e sa-ti fie rau. Glumesc, n-am uitat cand mancam 3 felii de paine cu mustar/saptamana.
    Si cand ……moama, venea pachet de-acasa cu carne la borcan.

    Sa nu te supui legilor insemna parnaie.-alea care incep cu litera/e si apoi ceva numar
    Sa te supui legilor ce contravin convingerilor tale, e …nasol, deprimant, plm mos craciun.

    Market-ul de locuri de munca e …..cat dai pe sclavul asta? uite are dintii buni, are nerv, trage pana nu mai poate, e d-asta puriu.

    Mafia asta a locurilor de munca,,,,,,/….este ….duh de condamnat.
    CE SE FACE?

    Scrie CETIN ca plm, bai ce plm, ce batae de gioc.

    CUM ADICA : ” CARE ESTE SEMNUL OFERI SALARII MICI?” ??????????????????

    POATE VROIAI SA ZICI : care este PREsemnul.

    Mai toti romanii care au trait comunismul, stiu ce e aia paine veche, sau beton de tare, sau mucegaita(aici glumesc, ca n-avea timp sa prinda floare) si care ….si care ….si cui….si vine matusha cu carne de la macelarul ei.

    Hai s-aud, care se mai face macelar in ziua de azi?
    am scris un roman, tre’ sa scot carnea de la baitz, sa fac un gratar, si maine o sa ma gandesc, iarasi, dac-o sa vreau sa mai muncesc, vreodata, iarasi.

    3
    • #134

      Off topic @vega:
      esti ok? Ultimele comentarii par asa, de inima albastra la un pahar….
      Ce ora e la tine?

      6
    • #135

      A trecut efectul ginului?

      2
    • #136

      eh, asa sunt eu, mai albastru la blugii care nu-i am si alabastru la minte, uneori.
      I’m blue, dabi-di dabi-da…
      Tu esti Blue!

  37. #137

    Sunt 700.000 de apartamente în București și nici o firmă de curierat nu are ceva să îi ajute pe oameni să care lucrurile voluminoase/grele mai repede și mai sigur
    Basic:
    www.amazon.com/Enhanced-Climbing-Portable-Capacity-Universal/dp/B07R2KLBJ8
    Electric:
    www.youtube.com/watch?v=BQt3-q73Zyg
    Din alt univers:
    www.youtube.com/watch?v=UeoOboVjmqo
    De asta nu găsiți oameni.

    8
  38. #138

    Tare-as vrea sa va vad pe niste unii contractadu-l pe un gaga de-asta sa va faca instalatia electrica la casa… Sau cand e vorba de put your money (sau your life, ma rog) where your mouth is nu mai suntem asa de viteji?

    7
  39. #139

    ‘Aide, fata! Zi-i mai bine ca nu-ti astupa nimeni macar satisfacator gauroiu.

    5
    • #140

      E de porc tare gogule ce spusesi, sa te astepti la repercursiuni….

      2
  40. #141

    Mai urmează să te și oferi voluntar, este?

    4
  41. #142

    Păduchii au pretenții.
    Fute-m-aș în tinerețea lor de putori imbecile incapabile să-și citească numele cursiv de pe cartea de identitate, dar pline de fumuri în cap. La lopată cu voi, putori ordinare!

    18
  42. Pe vremuri aveau textul ala ca sunt zeci sau sute care asteapta la “poarta” sa vina sa lucreze in compania x. S-a dus de multa vreme vrajeala asta. Companiile ar face bine sa se gandeasca de doua ori atunci cand stabilesc un salariu. S-ar putea sa aiba surpriza sa nu mai gaseasca pe nimeni la “poarta”, nici macar pe portar.

    5
  43. #144

    N-are nici o treabă cu tatuajele, ci cu pretențiile lor în raport cu pregătirea.

    Primul băiat zice că vrea ceva mai sus, fără muncă fizică fiindcă are bacalaureat. Perfect justificat, i-am dat dreptate. După care, stai așa că nu-i așa. De fapt, a picat la mate. Deci nu are bacalaureat, ci doar o adeverință de absolvire liceului. Adică a mințit un pic. Dar altfel e serios și poate avea pretenții.

    Băiatul 2 vrea la jandarmi, unde să fie angajat direct pe post de… colonel. Încă mai sper că făcea caterincă. Că dacă e pe bune, e horror.

    PS: Și eu vreau ceva șef pe la FBI sau măcar NASA, nu un biet editor care face muncă de birou. Chit că sunt licențiat doar în jurnalism. Nici n-am pretenții, nu?

    6
  44. #145

    ”Documente obținute de Washington Post arată că planurile lui Elon Musk de a duce Twitter pe profit sunt radicale și ar cuprinde și dorința de a reduce cu 75% numărul angajaților.”

    • #146

      pai aia 75% sunt scarbele alea care stau la cenzura. sa mearga acasa

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.