Râdeam împreună cu niște prieteni de faptul că au ieșit pe piață niște loranzisassoareși, dar pe wellbeing, gen te învață la niște cursuri bine plătite cum să trăiește bine și frumos, nu urât și prost, ca până acum. Sigur, aș putea fi un coach de ăsta fără probleme. Dar, înainte de asta, să vă dau 2 sfaturi cu care puteți începe reconstrucția wellbeingului vostru.

Primul sfat ar fi să nu mai căutați alți vinovați pentru eșecurile și rateurile voastre. Toți avem eșecuri, toți am dat-o de gard de multe ori, cu tot felul de prostii. A da în continuare vina pe părinți pentru că din cauza lor ți-ai futut viața e complet contraproductiv. A da vina pe colegi pentru că ești tu pe locul 2 la muncă, iarăși, complet contraproductiv. Ok, ați realizat care e problema din viață, ați eliminat-o, e gata, din acel moment ea nu mai există, pentru că ați conștientizat ce vă apăsa mental.

Ai greșit? Asumă-ți, nu da vina pe trecut. Ai reușit? Asumă-ți și asta și lasă și trecutul să își asume meritele sale. Da, chiar și trecutul are un merit. Gândiți-vă, suntem vreo 2 generații aici care am fot bătuți până la sufocare de către părinți, am fost pedepsiți în cele mai perverse feluri, ni s-a încercat pervertirea minții în mod grosier. Ce ne face ACUM părinți mai buni? Ce ne învață să nu ne brutalizăm copiii, să scoatem violența și bătaia din educație? Primordial, teama de a nu a ajunge cumva ca părinții noștri. Și teama ca, vreodată, în loc de iubire, să vedem ură în ochii copiilor noștri.

Celălalt sfat este să căutați lucrurile pozitive chiar și atunci când vi se pare că e ceva negativ. Ca în bancul cu copilul care primise de ziua lui o balegă de cal, iar el era fericit, știind că a primit un ponei, dar nu îl găsește.
Vine Valentine’s Day și mulți dintre voi, după ce că sunteți sătui de autoerotism, nu aveți nici parteneră și for christ sake, e ziua îndrăgostiților, ceva mai rău nu se putea.

Știți care e latura pozitivă aici? Faptul că, de ziua îndrăgostiților, nu o să trebuiască să cheltuiți niciun leu pentru un cadou, probabil anost, dedicat unei fete, probabil anoste, care va fi așteptat întotdeauna ceva mai scump, mai valoros, mai cu semnificație etc. Apreciați-vă libertatea. În timp ce oamenii cu partenere, mai mult sau mai puțin de calitate, își sfarmă mintea după idei meseriașe, voi sunteți LIBERI.

Genul acesta de raționament poate fi adaptat la orice problemă din viață. 90% din problemele care ne albesc și ne ocupă nopțile sunt, de fapt, niște non probleme. În primul rând pentru că sunt nesemnificative și asta vezi doar atunci când îți vezi moartea cu ochii printr-un cancer sau o sperietură de cancer și îți aduci aminte că te enerva Cornelia de la PR, că e proastă, moment în care îți dai seama că prostia Corneliei era complet irelevantă. În al doilea rând pentru că nu puteți avea o implicare în ele și nu puteți modifica în niciun fel cursul problemei. Dacă mâine aveți o operație grea, faptul că vă stresați și vă omorâți neuronii ajută la ceva? Schimbă configurația problemei? Cresc șansele operației?

După ce începeți să gândiți în termenii aceștia, mai revenim și cu alte sfaturi.
Cetin, coach digital de wellbeing.
Îmi fac carte de vizită.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Gândirea pozitivă este inamicul gândirii.

  2. #2

    Total deacord cu autorul.
    Soluția problemei e în mâinile tale 😀

    • #3

      Unii-s satui de asta ca ursul de ghinda. Trebuie sa mai pasezi problema si altcuiva.

    • #4

      Ce vrei sa spui, ca uneori când esti depășit de problema e nevoie de o mana de ajutor?

    • #5

      O mana de ajutor sau putin sprijin oral

    • #6

      Corect, cum ziceau și bătrânii înțelepți. “Limba dulce, mult aduce”

    • #7

      hehehe cat am ras: “după ce că sunteți sătui de autoerotism”

  3. #8

    Frumos. Daoist. 无为而为
    Maithun, secretara en-titre a lui Cetin „Goop” Ametcea (zi că așa e, să mă respecte lumea!)

  4. #14

    Be tolerant with others and strict to yourself – Marcus Aurelius
    #legend

  5. #16

    Optimismul realist și ancorat în fapte, date concrete este bun.
    Pozitivismul pe burta goală e moartea pasiunii și a dorinței de a răzbi. Zic și io.

    • #17

      Vezi că pozitivismul e altceva. Auguste Comte, gen.

      P.S. Fugiți repede la dicționare, poate iese iar o chestie mișto și inavuabilă

  6. “Decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos”

  7. #21

    Iar după ce te-ai împăcat cu tine, ajută-i și pe cei din jurul tău să facă același lucru.

  8. #23

    am citit tot articolul fara sa platesc. sper ca nu trimiti recuperatorii dupa mine

  9. imgur.com/a/cgN2Dhr
    fiecare cu pozitivul lui 🙂

  10. #27

    “Impaca-te cu cei din jur chiar daca esti singur. Iubeste-ti aproapele chiar daca este mai departe”.

    • #28

      domnu yambere, voiam doar sa va spun ca noul dumneavoastra chip este o aditie extraordinara la comentarii. multumesc:))))

  11. #29

    Cere ajutor cand ai nevoie, lasa-te ajutat cand ti se ofera. Mi-am spart creieru-n stress cateva saptamani, nopti nedormite, absenta prezenta din familie, etc… pe o problema care, dupa ce am cerut ajutorul unor colegi, a disparut. Ai tot timpul oameni in jur pe care te poti sprijini, si ei nu considera asta o povara.

  12. #32

    Bineființătorilor, s-a apucat careva de „Călătorie spre centrul pământului strămoșesc”? Impresii? Eu sunt la capitolul II și rămân, deocamdată, rezervat. Oare ce-o mai fi făcând RTC?

    • #33

      Gândul 1: E. se regăsește atât în Hortensia P. B., cât și în Ara Ghezi. Jumate fecioară despletită, jumate floare de mucigai. Eu sunt unul din daci, dar merge și fata șeicului. Vă țin la curent. مرسی

    • #34

      Gândul 2: Devine mișto. Nea Bebe, Racoviță, fasole și biospeologie. Sunt la capitolul VII. Puneți mâna și citiți, loazelor! E vineri, nu muncește nimeni.

    • #35

      Problema 1: Englezismele! Minor, dar enervant.
      “Sunteți foarte perceptiv”.
      “Aveți cuvântul meu pe această chestiune” (You’ve got my word on this).

    • #36

      Terminai. Sincer, după ce intră gașca julesverniană în peșteră, se sare vârtos rechinul. Altminteri, odată relucrat, recalibrat și bibilit textul, cred că ar ieși o chestie super mișto. Luați de citiți! Să vedem ce zice și Fluture, oricum.

  13. #37

    Capacitatea de a compartimenta.
    Și prioritizarea. La muncă putem, într-o măsură mai mică ori mai mare, să facem asta. De făcut, 1, 2 și 3. Ce nu arde se reprogramează, că n-o să-mi scrie pe urna funerară cât timp am muncit suplimentar. O să-mi scrie c-am crăpat de epuizare/cancer/depresie. Și nu vreau asta.
    Mai greu e acasă și în viața personală cu prioritizarea, că după muncă, de obicei vine și-o jumate de normă acasă. Eu fac numai ce e absolut necesar într-o zi și-mi propun exact cât știu că pot face. Chiar dacă asta înseamnă ”doar” un măturat în bucătărie și un rând de haine la spălat.
    Asta nu înseamnă că trăiesc într-o cocină. Doar că am exclus mentalitatea aia prăfuită că ”vine cineva și vede”. Ce vede, domne? Oamenii mei dragi nu fac inspecție prin camere, să observe franjurii deranjați la covor. E curat, aspirat, aerisit, primitor. Asta contează.
    Ca să am vreme pentru ce e important: prietenii, cărțile, filmele, timpul meu cu mine. Și celelalte. 🙂

  14. #41

    Offtopic…..cine stie romana, franceza, bulgara un job www.wfca-tpce.com/vacancyView.php?requirementId=3866&fbclid=IwAR3uyZvxTEBlehH3v8sWd4wkiXaoJaCeMQkDlcwjDb2DOQIy2dpzP_WJUSU
    Sefu’ poate faci si tu un locsor pentru diverse anunturi. Era misto forumul ala pe vremuri.

    • #42

      deci fluența in 3 limbi si proficienta in a 4 a si ofera aproximativ 1000 de euro, probabil brut? uh, sa fugim repede, sa nu se termine postul

    • #43

      Sefu’ imi pare rau ca ai avut o zi proasta. Nu am facut eu jobul ala. Doar il primisem si l-am dat mai departe. Si chiar nu am vazut ca salariul era in RON. Vazand ca e job pt ambasada Canadei chiar am crezut ca e in dolari canadieni. Mea culpa!

    • #44

      Salariile in call center in Sofia pentru combinatia asta de limbi incep de pe la 1400euro net.

    • #45

      @outcast : nu prea cred. (in caz ca vorbesti de sofia din bulgaria…:))) )

  15. #46

    Cetin, acest titan al wellbeing-ului 🙂 Multumesc! Chiar aveam nevoie de o “palma” ca asta.

  16. #47

    Primul si singurul pas este sa realizezi ca esti muritor, viata este penibil de scurta si nu merita sa te consumi pentru nimicuri. Bogat sau sarac , viata trece si te asteapta 2 m sub nivelul pamantului sau o urna . Iar ca pomenire vesnica, o pula, o sa isi aminteasca de tine copiii si eventual nepotii, dupa care pa.Exceptii fac familiile regale, nu cred ca este cazul aici pe blog..