Când am fost la România-Franța, la chioșcurile din incintă se vindeau produse contra bani. Cozi uriașe, dar măcar stăteai la coadă 20 de minute, luai ce voiai, după care plecai în treaba ta.

La România-Belarus, la chioșcurile din incintă se vindeau produse contra fise. Pe care fise le achiziționai de la alte chioșcuri, tot din incintă. Cozi uriașe, la ambele tipuri de chioșcuri.

Deci practic acum, în loc să stai la o singură coadă uriasă și să iei ce vrei, stai la 2 cozi uriașe, pentru aceeași finalitate.

Ok, să mă lămurească și pe mine cineva, care e logica de a cumpăra cu fise? Pe cine ajută? Se crede că cumva se urgentează actul de cumpărare? Nu ar fi mai simplu ca în loc să vinzi pe fise, făcând toate produsele 5 lei sau 10 lei, ca să coincidă cu valoarea fiselor, să vinzi direct cu 5 și 10 lei?

Pentru că aceeași mizerie am văzut-o și la concerte. 3 barăci cu bere și 3 tonete cu fise. în loc de o coadă la care să dai 5 lei pe o bere, stai la 2 cozi, pentru aceiași 5 lei.

So i’m feeling like this, now.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. Cred ca le e frica organizatorilor sa nu-i fure vanzatorii. E destul sa vanda cateva sticle de bautura in plus (vorbim de concerte) si au facut cateva milioane bune.

    Am fost la un concert pe plaja vara asta si i-am dat unui tip de la bar 5 lei in plus pe langa fise ca sa-mi ceva mai mult decat obisnuitul 30 de ml votca si restul gheata semi-topita.

    I-a bagat in buzunar, sanatate, la revedere.

    Alta explicatie nu-mi vine.

    • #2

      Vorbesti de Mission cumva? mie mi-a placut “shotul” de tequila, care defapt continea vreo 3 shoturi :))

  2. #3

    Comision mai gras pentru ala care a aranjat afacerea. O data de la firma care vinde produsele si o data de la ala care vinde fise. Arhi, pe bune, de cand traiesti in Romania nu te-ai invatat ca asta e raspunsul universal?

  3. E mult mai usor de controlat cât se vinde. Și ar trebui să fie și mai rapid la chioșcurile de vânzare pentru că elimini problema restului la bani. Cel puțin teoretic.
    Coada la casieriile de unde iei fise o faci o singură dată (hai să zicem de 2 ori dacă la final îți mai rămân fise). Iar la chioșcuri nu mai stă nimeni să se scotocească prin buzunare după 5 lei, 1 leu, etc…

  4. E mult mai eficient cu fise. Ai stat la coada 1, ai schimbat in fise (chestie care dureaza 10 secunde/om), te-ai asezat la coada 2, ai platit in fise (chestie care dureaza inca 10 s/om). Varianta cealalta – vanzatorul calculeaza cat face comanda, clientul scoate banii, vanzatorul calculeaza restul, cauta combinatia potrivita de monezi si bancnote si da restul – cred ca dureaza mai mult.
    Ca sa fie eficient, tre’ sa ai mai multe chioscuri de produse decat alea de fise, altfel ai o inflatie de fise.
    La concertele din Vest n-am vazut alt sistem, deci o fi ceva de capu’ lor.

  5. Se fac cozi din cauza ca baietii de la tonete nu fac fata cererii. Ori maresti numarul de gherete, ori mai aduci oameni.
    Dar da, nu e logic, ci prefer ca sa echivaleze preturile la multipli de 5 lei. Sa vezi distractie cu fise la evenimentele electro cu baietii pe pastile cand se cauta de fise pentru o apa plata! 😀

  6. #7

    Ca sa nu mai fure baietii.

  7. Ideea de folosire a jetoanelor este in esenta foarte buna pentru urgentarea actului de cumparare si eliminarea de cozi, de aia este si asa de des folosita in afara, dar in romania unde conceptul de stat la coada inca exista , nu functioneaza cum ar trebui.
    De ce ? Suntem niste boi.

  8. Si, in plus, fata de ce au spus cei de mai sus, mai exista si vanzatorii volanti de sucuri si floricele, care nu umbla si cu casa de marcat dupa ei… Cel putin in CL sunt.

  9. #10

    Am fost sambata la Scorpions. Era o singura casa de jetoane si 3 puncte de vanzare pt bere, sucuri etc. in zona unde am stat. Dupa ce ce era coada IMENSA, jetoanele se terminau o data la 20 de minute dupa care urmau alte minute bune de asteptare pana venea cineva sa ii aduca inca 5 jetoane baiatului de la casa. Standurile de bere erau goale ca nu avea nimeni jetoane, pe bani nu vindeau pentru ca “nu se poate, mergeti si luati jetoane”. A durat toata distractia vreo o ora si jumatate.

  10. #11

    Pai tu ai scris acu cateva zile un articol in care intrebai daca se dau bonuri fiscale pentru ce cumperi pe stadion. Asta cu fisele e o metoda buna de combatere a evaziunii dar si a furtului de care spunea un antecomentator de-al meu.

    • #12

      vlad » probabil ai ramas cu impresia ca cineva dadea bon la achizitionarea de fise…

  11. #13

    Ca tot nu intreaba nimeni : de unde ai frate imaginea aia ? e tare rau .

  12. Si la Bon Jovi tot cu fise a fost. Si eu ma intrebam de ce, acum faza cu aparatul de furt mi se pare logica.

  13. banii nu mai circula prin mana a 20 de vanzatori, e mai usor de gestionat totul si vanzatorii nu-si mai pot baga in buzunar.
    in plus, ma gandesc c-o fi citit articolul tau cum ca nu se dau bonuri si nu au vrut sa riste un control 🙂

  14. #21

    Bine-ai venit it Romania, iti urez sedere placuta… la coada.

  15. #22

    Pentru ca banii dati pe fise nu se returneaza daca nu apuci sa le folosesti, pentru ca la un moment dat produsul dorit de tine nu se mai afla pe stoc si esti obligat practic sa dai banii pe altceva ca sa nu ramai furat.
    Cam asta e ideea la noi, restul motivelor sunt labareli proaste pentru fraierii care pun botu.

  16. #23

    tu nu ai vrea sa poti emite propria moneda?!

  17. #24

    Este ca sa nu mai fure vanzatorii asa de mult!!!

    Chiar daca cei care dau fise nu dau bon fiscal (si fura), e totusi mai bine sa te fure 3-4 oameni care vand fise decat sa te fure 20-30 care vand la toate chioscurile. 😉