De Raul Ghiran

Romania e impartita. Sunt cei care constientizeaza problemele si problemele problemelor nerezolvate, facand comparatie cu alte medii din acelasi an 2013 si sunt cei care ii acuza pe cei dintai ca sunt carcotasi si ca arunca cu noroi in Frumoasa Romanie.
Care e adevarul?
Adevarul e ca traim in minciuna. Ne amagim si ne dezamagim, fara sa recunoastem ca in adancul sufletului recunoastem ca Romania e frumoasa dar e populata cu prea multi oameni infecti. Si ca filmele de groaza in care cei muscati de vampiri sau de zombie se transforma la randul lor s-ar putea sa fie inspirate de la noi. Din tara unde evil=coruptie.

Multi spun ca nu e bine sa arunci cu pietre ca poate nimeresti in multime. Exact, multimea e vizata. O societate se oglindeste in majoritatea oamenilor care o formeaza. Un popor e harnic? Se vede. Un popor e civilizat si curat? Se vede. Nu e logic sa te urci pe un munte de gonoi menajer, inconjurat de o haita de maidanezi si sa strigi ca romanii rules. Ca-s cei mai tari si curajosi si harnici si corecti.

Curajul nu se masoara in cascadorii cu masina, ci in munca, in integritate. Corectitudinea se vede de la departare si iar nu e logic sa o dam inainte cu Eminescu si Cioran. Ei sunt 2, un numar prea mic sa poata spala pacatele catorva milioane. La fel cum nu e logic sa o dam inainte cu taranul roman si cu vacile lui, cand daca prinde un turist pe terenul lui il fugareste cu furca.

Ocupam locuri importante in topuri de gen infractionalitate, boli incurabile si transmisibile, analfabetism. Motive clare ca mandria de a fi roman sa primeze. Daca strainii ii condamna pe tigani ca si-au facut nevoile in fantanile lor, ii acuzam de rasism. Daca incerca sa ne trimita tiganii acasa, ii acuzam de discriminare. Daca ne-au dat autobuzele lor, i-am acuzat ca ce arunca ei ne dau noua, desi am ramas cu gura cascata cand am vazut primul autobuz nemtesc in orasele noastre. Asa-i romanul, branza buna in burduf de caine. Maidanez.

Am vorbit doar despre cei din popor. Mai e o categorie, politicienii si acolitii acestora, dar ei fac parte dintr-o alta lume, inaccesibila noua si vin aici doar ca sa se hraneasca.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Tatal nostru care esti in ceruri, / Sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta / Precum in cer asa si pe pamant. / Painea noastra cea de toate zilele, / Da-ne-o noua astazi. / Si ne iarta noua greselile noastre, / Precum si noi iertam gresitilor nostri / Si nu ne duce pe noi in ispita, / Ci ne izbaveste de cel rau./ Ca a Ta este Puterea, si Imparatia si Slava, / A Tatalui, a Fiului si-a Sfantului Duh, / Acum si pururea si-n vecii vecilor, Amin.

  2. #3

    Citat:
    “…cei mai tari si curajosi si harnici si corecti…”
    Dintre traci, bre, dintre traci!
    Nu dintre japonezi, nemți ori norvegieni.

  3. #4

    Hopa , nea’ Freigedank are nepoti , interesant !
    On-topic : Foarte bine spus , imi place ca ai insistat pe treaba cu ‘romanii sunt cei mai tari’.

  4. #5

    orice natie are problemele ei dar la noi se duce o campanie agresiva din interior. Se insista foarte mult pe ideea ca suntem o natie de hoti, curve, tigani, huligani, seropozitivi si asa mai departe. Toate popoarele europei au dejectii umane, TOATE. Diferenta este ca in alte parti lucrurile sunt mentinute sub control si ferite de ochii opiniei publice; daca mergi in germania sau suedia si vezi ca e mai curat ca-n palma vei afla si motivul : arunci o sticla in padure, platesti juma de salariu amenda. Civilizatia se face prin doua metode : convingere sau cu forta. In Singapore platesti 5000 usd amenda pentru un bilet de tramvai aruncat pe jos si vreo 2000 daca mesteci guma pe strada. In China esti impuscat pe stadion pentru trafic de droguri. Deci se poate, tot ce-ti trebuie este un cadru legal bine pus la punct.
    Insa cu harnicia stam prost, suntem formati asa de vreo 50 de ani incoace pe motto-ul comunist “noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc”. Tot raul de-acolo ni se trage dar nu cred ca suntem incurabili, ne vom ridica incet incet si vom ajunge peste cateva generatii acolo unde ne este locul. Conditiile principale sunt sa perseveram de la o generatie la alta si sa avem si lideri capabili si patrioti.

    • #6

      Daca e sa ma uit la liderii din ultimii 23-24 de ani mi-e groaza de viitor.

    • #7

      daca nu vor conduce copiii/nepotii lor avem o sansa 🙂

    • #8

      Lasă vlad, o să te conduc io cu unchiu’.

    • #9

      Unde ne e locul? Eu cred ca suntem unde ne este locul. Si unde ne-a fost de cand istoria.

      Si nici nu mi se pare ca ar fi teribil de rau in Romania. De ce nu suntem asa dezvoltati precum tarile din Occident? Presupun si eu una alta, dar nu stiu exact. Probabil din mai multe motive. Unul dintre ele: un conservatorism religios tampit.

      Mie romanii mi se par foarte harnici comparativ cu altii. Cel putin suficient de harnici.

    • #10

      @darius: ia fa tu un mic research si vezi cam cum se traia in Romania in perioada interbelica, pana la razboi si pana sa vina leprele rosii la putere. N-om fi noi miezu din dodoasca si nemti n-o sa fim niciodata dar avem resurse umane si materiale cat sa traim mai bine decat ungurii, cehii, polonezii, poate chiar mai bine si decat austriecii.

    • #11

      suntem in urma pentru ca am stat 50 de ani in intuneric. Deiferenta dintre comunism si capitalism se poate vedea cu ochiul liber. Cei din RDG produceau trabant, ailalti din RFG faceau mercedesuri. Acelasi popor, regimuri diferite. N-are nici o treaba conservatorismul religios tampit.

  5. #12

    “Nu e logic sa te urci pe un munte de gonoi menajer, inconjurat de o haita de maidanezi si sa strigi ca romanii rules.” SUBLIM!

    • #13

      Imi aduc aminte de acum doi ani, la Snagov pe partea cu studiourile de film, weekend, plin de cocalari cu muz… manele la maxim, la gratar.
      Dintre toti un bulibasa cu un A8 vechi cu satea dupa el cu cea mai tare muzica pe un morman de gunoaie, facea gratar, din mijlocul lor…
      Am plecat cu gandul ca nu voi putea uita vreodata grozavia…

  6. #14

    @Raul: mai Raul, de ce nu scrii tu asa frumos si coerent si pe blogul tau, ca de cand mai chinui de 2 ani de zile sa ghicesc ce vrei sa zici la tine pe blog, vad ca numai cand esti in vizita devii asa mai clar !

    Eu sunt total de acord cu autocritica. Desigur, prefer sa mi-o fac atunci cand am eu chef si in legatura cu defectele mele preferate mai simple, nu alea mai complexe, ca sa imi vina mai usor sa le recunosc si sa le numesc, grupandu-le asa chiar posibil sindromatic, si incercand in acelasi timp sa observ, asa ca dr House, daca nu cumva sunt un semn de maladie posibil miraculos tratabila chiar cu succes, ca de ex ADHD…dar eu sunt total spalat pe creier de show-uri de la TV plus de descrierea problemelor sociale in maniera clinica, o perspectiva, cred, la moda in literatura cultural-istoric-antropologica de origne anglo-saxona de cca mai bine de 2 generatii, de fapt, daca ma gandesc mai bine chiar inca din sec 19 asa mai sistematizat, cel putin, de unde si diverse masuri de igiena sociala chiar mai drastice si neetice in prima jumatate a sec 20, dar noroc ca prin anii 70 s-au semnat acordurile de la Helsinki, plus bioetica se dezvolta in continuare, ca altfel ar fi fost de rau, ar fi trebuit sa ajung sa sustin suicidul asistat, si pe mine nici legat nu ma vei aduce sa fiu de acord cu asa ceva, prefer sa chinui un popor intreg de contribuabili bugetari, de exemplu, cu defectele mele intotdeauna posibil descriptibile clinic, in caz ca sunt asa de cronice si/sau chiar lent degenerative…de fapt si de aia m-am mutat asa din Romania, din compasiune pt contribuabilii romani de la care am tot supt de cand m-am nascut fara a da mare lucru in schimb, si m-am dus sa sug fonduri de la altii, ba chiar acum stau si studiez oare unde sa ma retrag eu la pensie, pe care contribuabili sa cada raspunderea intretinerii mele pana la varsta extraordinar de inaintata pana la care am de gand sa traiesc, chiar si asa dement, cu tuburi si aparate, legat de monitoare, tot fiind asa sub tratament din ce in ce mai complex ale problemelor mele cronice inevitabil devenite din ce in ce mai complicate pe masura ce trece vremea…noroc ca in anumite societati exista totusi speranta pt reinnoire, acolo de fapt unde exista si natalitate mai crescuta, ca de asta se vaita in continuu acum mai toti din cadrul UE…uite ce vizionar fusese fostul dictator atunci cu decreteii, ca acum de ex are cat de cat cine sa plateasca pensiile si ingrijirea celor care vor iesi in curand la pensie din cadrul UE, inclusiv d-na Angekla Merkel, de ex, dansa va fi intretinuta de decreteii romani de fapt, desi dansa nu cred ca va fi asa de costisitoare ca de ex dl Berlusconi sau mai rau alaltul Dominique-Strauss-Kahn….dintre politicienii romani, ia sa vedem, care din ei sa fie mai ieftin de intretinut cand o iesi la pensie, Basescu, Crin Antonescu, sau Adrian Nastase oare ?…uite de cand ma tot chinui eu sa aflu pe cine sa votez, si o putem lua si social-sanitar-economic, la o adica.

    Zau…Raul Ghiran, fie ca scrie mai obscur la el pe blog, fie ca scrie mai clar pe la altii, vad ca totusi mereu ma inspira asa ca o muza sa visez la cele mai nastrusnice idei…

  7. #15

    Si solutia? Care ar fi?
    Autoflagelarea continua si sustinuta? Manjirea oricarei incercari de-a fi mai bine?

    Am mai spus-o si am s-o repet: Cel mai des aud litania prostiei si involutiei poporului roman din gura unor involuati.
    Pentru ca ceilalti au trecut peste a se jelui de nenorocul de-a se naste intr-o tara ca un munte de gunoi menajer si s-au apucat de treaba. Sunt la baza lui si-au inceput sa curete. De-aia sunt mai putin vizibili decat cei care cotcodacesc din varful gramezii nefacand nimic inafara jelaniei.
    E adevarat, actiunea costa ceva mai mult, vorbele si condescendenta, in schimb, sunt foarte ieftine.

    • #16

      E greu sa evoluezi intr-un sistem parsiv ca cel din Romania, unde e care pe care sau unde cel cu bata mai mare are dreptate.
      Eu m-am luat de gat de mai multe ori cu cei care arunca gunoiul aiurea, la propriu. Si stii ce? Au fost prea multi cei care au incercat sa ma convinga ca asa e normal. Apoi am inceput sa curat si inca o fac. E munca de Sisif. Am trimis straini in Ro, spunandu-le ca avem e tara extraodinara. S-au intors jefuiti, inselati, socati de cum pot oamenii sa fie atat de rai intr-o tara atat de frumoasa.

    • #17

      Experienta personala nu valoreaza mai nimic din punctul de vedere al fenomenului social. Insa singurele schimbari pe care le putem face sunt la nivel personal. Restul e irelevant.
      As putea sa ma arunc in polemici asemanatoare si sa spun ca am fost jefuit in Italia, de exemplu, sau ca m-a deranjat raceala si indobitocirea indoctrinata a germanilor. In acelasi timp nu am patit niciodata nimic la noi. Iar cei cu care am venit aici au plecat incantati, pentru ca daca lasi la o parte neajunsurile inerente traiului intr-o tara cu infrastructura “in curs de dezvoltare”, oamenii si locurile iti ofera o gramada de oportunitati demult disparute prin alte parti ale iuropei ultra-civilizate. Dar, cum am mai spus, polemica asta nu are valoare in contaxtul unei analiza la nivel de “bobor antic si nestramutat”.
      In schimb litania retarda a demonizarii si a vederii raului “general” acolo unde el nu exista, o desconsider ca nefiind valabila si dand dovada imprumutarii ca atare a unei idei preconcepute, caracteristica, si aici cred ca poti fi de acord cu mine, intelectelor sub medie, asemenatoare cu ale celor care fac cozi de 6 ore la sarutat de moaste.

      Da, ma deranjeaza demonizarea continua la fel cum ma deranjeaza patriotismul gaunos.

      Eminescu a fost un pastisor intarziat, complacut intr-un stil mort deja de zeci de ani in restul europei. El a facut insa parte dintr-un curent care a scimbat fata unei tari, la rand cu celelalte tari din acelasi spatiu.
      Cioran a fost un nihilist incurabil, un exaltat. Neacceptat total niciodata, nici aici si nici acolo…
      Nu mi-i asum ca valori de capatai.

      Insa avem dovezi, si nu putine, ca ceva se intampla. Poate prea incet, poate putin, dar exista. Si nu merita ingropate sub repetarea bovina a unor “valori” si precepte batute ca apa in piua.

      Iti mai spun un lucru, si cu asta am incheiat. Toti oamenii pe care i-am cunoscut ca facand parte dintr-o elita sau alta, de aici sau expati, nu numai ca nu ascundeau sau nu isi blamau originea, dar erau mandri ca sunt romani. Meritul este cu atat mai mare cand pleci cu sansa a doua si ajungi in varf. Iar pentru cei din jurul lor, membri ai acelorasi elite, roman n-a insemnat vreodata “tigan” sau “necivilizat”. Oamenii care gandesc lasa clasificarile pentru cei care nu fac asta, publicul tinta al bau-bau-ului jurnalistic si-al telenovelelor de prost gust.

      Cu bine.

    • #18

      Subscriu.

    • #19

      Nu neg ca nu avem valori, nu asta am spus. Si eu le vorbesc strainilor cu placere despre romani frumosi. Dar ce facem cu jumatatea din popor care traieste la limita, LA LIMITA. Nu au curent, nu au gaz, nu au canalizare, nu au scoala, nu au mancare, nu au sanse. Nu au spitale, nu siguranta, nimic. Hai sa mai vedem numai ce vrem, in spatele romanilor frumosi se ascunde altceva, greu de ignorat.

    • #20

      @Pacanel

      Bine punctat, in special despre Eminescu si Cioran. Ca parere personala trebuie sa spun ca imi plac poeziile lui Eminescu chiar daca pe plan universal nu se poate compara cu poetii de calibru din alte tari, dar daca-i urmaresti pe cei care il ridica in slavi vei observa ca e doar un instrument de propaganda. Il ridica in slavi pentru ideile nationaliste, care erau acceptabile, sa zicem, in perioada in care a trait el!

      Ba, da’ unu nu pomeneste ceva de un Tristan Tzara, Emil Racovita, Henri Coanda, Constantin Brancusi (hai ca asta mai e pomenit in treacat), Dimitrie Cantemir, George Enescu (prea putin), Sergiu Celibidache, Eugen Lovinescu, Grigore Moisil, Hermann Oberth, Anghel Saligny, Ion Barbu si altii care nu-si urlau romanismul din toti bojocii la fiecare colt de strada.

  8. #21

    faceau spume la gura multi in onlain si oflain cand zoso zicea ca taranu roman tre exterminat ca pe sobolan.avea dreptate in metafora lui.acelasi lucru e valabil pt intreg poporu roman.acest minunat popor n-a fost in stare de nimic pe propriile picioare, au trebuit sa vina hohentzolarnii ca sa ne cizelam si civilizam si sa contam cat de cat in ieuropa.
    cat priveste conducatorii, ia hai sa ne uitam in oglinda, si vom vedea ca in fiecare dintre noi se ascund parti semnificative din iliescu, basescu, udrea, ponta, antonescu, nastase etc.

    • #22

      Chiar in fiecare dintre noi?
      Si semnificative?
      Nap.

  9. #23

    romanul este nespalat. romanul este mincinos, betiv si lenes.romanul are un caracter de plastilina.el e tare-n clanta cand nu are nimic de pierdut. romanul e adaptabil la orice, oricand.el n-are principii, n-are etica, n-are morala.io sunt roman si ma recunosc in tot ce-am scris.sa nu fim ipocriti. evident, egzista si exceptii, dar grosomodo astia suntem.daca ieram altfel aveam deja viza pt iuesei.

    • #24

      adica nu mai ierea nevoie de viza pt iuesei.

    • #25

      Omul este-grosomodo-nespalat,mincinos,betiv,lenes,bla,bla,bla.
      Chiar si cel care nu are nevoie de viza pentru iuesei.
      Ca nu-i asta certificarea ‘suprema’ ca nu esti toate cele de sus,nu?
      Ok,era un exemplu.da parca nu nimerit in context.
      Si prea generalizam.si iar nu cred ca-i bine.

    • #26

      omugri,
      ai uitat sa spui ca romanul este las.
      si fara cojones… :-))

    • #27

      Gabrielo, ce faci fato? Esti proaspata picișa? 🙂

    • #28

      hary, subscriu, suprascriu si prescriu 🙂

  10. #29

    misuna p-aci pe arhiblog forme de viata hermafrodite in care urla inca nemuls patriotismul.asta ieste foarte bine.replica favorita a astora cu saliva-n coltul gurii, cand vb despre poporu roman, ieste ‘sa nu generalizam’. viitorul nostru suna bine, masa de vot ie intacta si compacta, sociologic vorbind, totul ie previzibil.

    • #30

      m-ai inteles cum n-as fi vrut.n-am nici o treaba cu formele de viata descrise de tine.
      da nu-i bai.avem timp sa ne lamurim.

  11. #31

    @dani,noua da’ veche.
    si o simpatizanta a felului in care alegi si legi cuvintele.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam