Ştiţi reclama cu aia de nu vrea să se mai ascundă şi se laudă că o mănâncă acolo jos, nu? Şi are un medicament minune, care se numeşte canesten gyn, cu care te dai acolo jos si paf, senzatie de mancarime dispare. Sau usturime, nu mai tin minte exact prin ce trecea tanti aia.
Ce conţine canesten gyn?
Prezentare Canesten Cream
1 g crema contine 0,01 g clotrimazol (1 %) si excipienti: stabilizant: 0,01 g alcool benzilic (1%), apa distilata, 2-octil-1-dodecanol, alcool cetostearilic, cetil palmitat, sorbitan stearat, polisorbat 60.
Deci clotrimazol, da?
CLOTRIMAZOL, crema , crema
Compozitie: Un tub de crema contine 0,150 g Clotrimazol (1%).
Diferenţe? Da, în tubul de clotrimazol e mai mult clotrimazol. Diferenţă de preţ? Clotrimazol e 9.45, iar Canesten 18.
Alt exemplu.
Nurofenul. de orice fel. Ce conţine nurofenul?
Compozitie
Ibubrofen 200 mg, clorhidrat de pseudoefedrina 30 mg.
Ibuprofen, da?
Cât costă ibuprofenul simplu, în aceeaşi concentraţie de 200? 4.2 lei
Cât costă nurofenul? 14.9 lei.
Încă una şi gata
Aspirina,
Comprimate continând acid acetilsalicilic: 0,500 g, gluconat de calciu 0,1500 g, excipienti
5 lei.
Aspenter
Un comprimat filmat gastro-rezistent contine acid acetilsalicilic 75 mg si excipienti
Aspirina – 5 lei
Aspenter – 9 lei
De ce am scris asta?
Pentru că de la ministerul sănătăţii nu se mai dau bani către farmacii, pentru că în farmacii s-a instaurat mafia firmelor medicale. Farmacistul nu îţi dă medicamentul cel mai bun pentru tine, îţi dă medicamentul cel mai scump, chiar dacă este exact aceeaşi substanţă. Medicul de familie îţi oferă la fel, ce e mai scump pe piaţă. Da, îţi scrie pe reţetă numele substanţei constituente, dar în paralel îţi spune şi numele medicamentului pe care trebuie să îl iei, adică cel scump. Iar dacă medicul nu face asta, are grijă farmacistul.
Rezultatul? Oameni cu boli cronice nu au de unde să îşi cumpere medicamente. Farmaciile afişează afişe gen nu am primit bani de 1 ani. Dar când ofereati nurofen de 50 de lei, in loc de advil de 4 lei, primeati bani? Cum ar fi ca farmaciile să fie obligate să informeze clientul despre prezenţa celui mai ieftin medicament dedicat nevoilor sale?
NOU
“medicament minute”
NOU
Good point! In plus, as mai spune ca prefer sa cumpar medicamentul produs de Antibiotice, singura firma de medicamente romaneasca care a rezistat (cu greu, e drept) presiunilor de a fi “privatizata”, adica de a fi vanduta pe 2 lei unui concern farmaceutic strain care ne-ar fi vandut, mai apoi, produsele cu pret mult mai mare. Nu incerc sa le fac reclama (nu lucrez la ei si nu am actiuni acolo), insa ii prefer in dauna celorlalti, pentru produsele de calitate si mult mai ieftine. Si poate si din patriotism local, ca si asa industria Iasului s-a dus pe apa sambetei.
NOU
Eu am primit de la doua farmacii diferite doua medicamente care contineau acelasi antibiotic (claritromicina), dar pretul unuia dintre ele era fix dublu decat celalalt. In general cand ai o suferinta majora (amigdalele inflamate si o durere crunta in cazul meu) iti dai si haina de pe tine ca sa treaca si nu prea iti arde sa te targuiesti. E bine cand stii exact ce sa ceri, dar si asta afli – cum altfel, tot din experiente de genul asta.
NOU
Chiar zilele trecute am fost sa cumpar vitamina C. Doamna de acolo imi “recomanda” cetebe – ca e mai buna, bla bla. Intreb cat costa – 57 lei. WTF? Doamna eu vreau vit. C din aia normala, clasica cum se gasea pe vremuri. Aveau si din asta – 6 lei.
NOU
Dude…. sunt de’acord. Si totusi, e o diferenta. Eu am folosit clotrimazol solutie pt o ciuperca de piele. Chestia aia cam ARDE pielea. Cateva zile mai tarziu, ma “cojeam” ca dupa plaja. Acum, sincer, nu stiu cate femei ar prefera sa se dea cu asa ceva _inauntru_. Am impresia ca ar fi ca un prezervativ dat cu ben gay :)))
Conteaza si excipientii cateodata. Nu foarte mult ca efect, dar unii sunt alergici la anume excipienti. Cu toate astea, ca sa’nchei circular, ai dreptate 🙂 Si Multa sanatate de la U.E. vanzatorilor din farmacii care’ti baga pe gat fix ce’au ei mai scump.
NOU
Si blogger si dr. si farmacist… :))
NOU
lol’d
Dar totusi exista o problema cu farmaciile.
NOU
Exista totusi* – fara ‘dar’
NOU
Salut!
Referitor la medicamente si variantele lor mai ieftine/scumpe, va las un site: medicamentecompensate.ro/#search_form
Sper sa va fie de folos!
NOU
In mare ai dreptate, cu mentiunea ca ultimul exemplu nu e tocmai relevant.
Asa e conceput Aspenter sa aiba o concentratie mai mica.
Aspenter e recomandat pentru imbunatatirea circulatiei, pentru afectiuni ale inimii, etc (unde a nevoie de o concentratie mai mica) in timp ce aspirina e analgezic, antiinflamator si antipiretic.
E ca si cum ai spune ca mai bine iau tuica in loc de bere (cand ai chef totusi de bere) pentru ca tuica are mai mult alcool. 🙂
Numai bine.
NOU
Radu » ai perfecta dreptate, e normal ca un medicament care contine mai putina substanta activa, sa coste mai mult. posibilitatea de a rupe o aspirina in 2 e exclusa:))))
NOU
Nu e de fel recomandat sa spargi medicamentele; faptul ca imparti o pastila de 200mg in 2, nu iti garanteaza ca vei avea aceeasi concentratie; plus ca pastilele sunt astfel gandite ca sa iti elibereze substantele active la momentul optim. Daca tu le spargi, s-a dus toata socoteala
NOU
Ma bag si eu in vorba. Doza recomandata de Aspirina in cardiologie este 75 -100 mg /zi. E cam complicat sa tai aspirina de 500 in 5 sau in 6 ca sa obtii doza. Ca pretul e mai mare, e alta discutie, unde nu as vrea sa ajung.
NOU
@Claudiu: D-aia imi zicea doctorita “luati jumatate de pastila la 8 ore timp de 5 zile si va trece”? Ca se ducea toata socoteala?
NOU
Se stie ca lucrurile impachetate in ambalaje mai mici sunt mai scumpe/unitate de masura. Vezi sucurile – cu banii dati pe 2 PET-uri 0.5 L de cola iei PET de 2-2.5 L. De ce mai cumpara lumea suc la 0.5 sau 0.25?
Si daca e gastro-rezistent inseamna ca e un fel de aspirina tamponata, nu e aspirina simpla. Asta ar mai fi un motiv pentru care Aspenterul e mai scump.
NOU
sexyyyyyyyyyy
NOU
Totul e relativ. Am incercat aceleasi medicamente (de exemplu Bepanthen de la Bayer), deciu exact aceeasi marca dar cumparate din tari diferit (Thailanda, Romania, Germania, Finlanda, SUA). Diferenta e uriasa, si in ceea ce priveste capacitatea curativa precum si consitenta, mirosul. Repet, aceeasi marca.
Da, e clar ca teoretic toate sint aceeasi chestie dar oare toate contin ceea ce scrie pe cutie? Dece chiar fiind aceeasi marca si acelasi produs, arata si se comporta diferit? Oare ibuprofenul acela are intradevar 200mg in pastila cu 2 lei sau in ce-a cu 200 de lei? Cine poate verifica asa ceva?
Mie mie se pare relativ. Oricum teoretic, sansele ca ce-a mai scumpa sa contina ce trebuie sint mai mari decit ce-a ieftina dar nu e garantat.
NOU
Firmele care produc medicamente mai dau si rateuri si scot loturi gresite. Acum au doua posibilitati: sa la distruga ce inseamna costuri ridicate pentru ca e nevoie de un cuptor special la care temperatura de ardere e suficient de mare sa nu emita compusi toxici in fum. A doua varianta (ieftina) este sa vinderea lotului gresit intr-o tara unde normele de calitate impuse de guvern prin legislatie sint laxe.
NOU
Era un film recent cu mafia farmaceutica din America. Au ajuns si la noi la oferta cu McDonalds si Apple.
NOU
ai dreptate,am patit si eu,profita ca omul de rand nu se pricepe fiind depasit de termeni,mie mi-a deschis ochii o amica care e farmacista
NOU
Cu vitamina C am patit-o si eu, fix la fel, aproape ma certam cu vanzatoarea sa-mi dea din aia la 6 lei. Pot sa-i zic vanzatoare, ca am mai patit-o o data. M-am taiat cu lama la epilat din graba, si am facut o rana urata. M-am dus in farmacie, am cerut ceva, nici nu stiam ce sa cer, ca ma ustura si mi-era frica sa nu se infecteze. Imi da bepanten (>35 lei) si baneocin pudra (aprox 10 lei). Bepantenul nu mi-a facut absolut nimic, in schimb un spray cu propolis m-a vindecat in 2 zile. Pret? 7 lei. Faptul ca nu m-a ajutat cu nimic ca m-am dat cu bepanten 5 zile? Priceless!
Solutia e sa cautam pe net substanta activa si sa vedem ce medicamente o contin, cam care e pretul lor si sa cerem fix medicamentele alea, si nu altele mai scumpe.
NOU
Eu am surprins și farmaciști care îți zic: bine ai substanța x asta e în medicamentul Y avem: produs în România (mai ieftin ) și importat, dar mai scump, care îl vreți? Așa ar trebuii să facă toți! Să îti prezinte toare variantele și tu să alegi.
NOU
Pai si nu e bine ce face acest ministru corupt de la pdl? Don`t get me wrong dar au mare dreptate. Stim cu totii cate spagi se iau pe la farmacii si pe la doctori sa recomande medicamentele potrivite.
Cumnata mea e farmacista si am invatat ce sa comand la o farmacie oriunde dar majoritatea nu stiu . Este bine ca nici cei de la stiri nu ii informeaza .
Intr-o farmacie dintr-un oras mic se primesc cel putin 100 mil./luna de la furnizori spaga sub forma de bonuri cadou / produse scumpe .
Nu vreau sa ma gandesc cat iau cei cu vanzari foarte mari din zone bune ale bucurestiului .
NOU
Nurofenul = Ibubrofen 200 mg, clorhidrat de pseudoefedrina 30 mg. Pseudoefedrina este folosita ca si descongestionant nazal, asa ca Nurofenul trecut de tine acolo e Nurofen raceala si gripa aka Nurofen sinus, care e diferit de Advilul prezentat de tine.
Medicamentele ce contin aceeasi substanta activa dar provin de la fabricanti diferiti pot avea preturi diferite si functie de excipientii pusi pe langa substanta activa
NOU
Claudiu » da. substanta baza e aceeasi, incusiv concentratia
NOU
E alt medicament, asta iti spun eu; contine 2 substante active; ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrina; nu are acelasi efect cu un ibuprofen simplu, de asta comparatia nu e justa
NOU
Claudiu » right
NOU
comparatia se poate face si cu nurofenul simplu care nu are pseudoefedrina pentru a fi la fel. Si nurofenul simplu tot e vreo 10 lei fata de cei 4-5 ai ibuprofen/rupan/advil (cele ceva mai ieftine)
Intr-adevar la anumite medicamente mai conteaza si excipientii folositi, dar daca nu e ceva grav se poate cumpara medicamentul mai ieftin daca nu ai bani de aruncat si daca ala nu are 100% efectul dorit se poate incerca si unul mai scump.
NOU
Eu de fiecare data cer la farmacie ibuprofen (de obicei cer de 400 sau de 600, 200 e mult prea putin). Tot timpul zic ca nu au si-mi dau nurofen.
NOU
Exista nurofen de 600??? Ca pe ala de 200 zice Initial dose 2 tablets taken with water, then if necessary, 1 or 2 tablets every four hours.
NOU
Nurofen nu exista mai mare de 400, dar Ibuprofen exista (cel putin acum cativa ani era, dar nu l-am mai gasit de mult in nicio cantitate).
NOU
@eu, @vlad: am eu acasa Ibuprofen de 600, teoretic se da doar cu reteta, practic a primit nevasta-mea pentru o raceala simpla pentru ca numai din ala aveau la farmacie.
NOU
Eu am luat o ciuperca de piele de la o pisica si imi trebuia fluconazol (subst de baza), care exista si asa, si flucovim plus in alte variante mai scumpe. Cer fluconazol, mi se zice ca au numai diflucan dar e acelasi lucru. Zic bine, ca fraiera, si ma trezesc ca imi cere peste 100 de lei. WTF?? Fluconazol sau flucovim sunt aprox 20 de lei iar diflucan, 52!! a doua oara a incercat sa faca aceeasi smecherie alta farmacista si i-am zis ca daca e mai mult de 25 de lei nici nu vreau sa stiu. S-a dus inapoi cu ele urgent. Foarte, foarte urat din partea lor ca nu spun pretul inainte.
NOU
Fiecare farmacie are un target pe care trebuie sa il atinga lunar si astfel primeste nush ce bonus! Apoi, cel mai bine e sa cauti la farmaciile no name, de regula nu sunt integrate 100% in mafia companiilor producatoare de medicamente!
MErge sa faci o comparatie si pe net, sa vezi la care e mai ieftin medicamentul vizat. Ce contine, ce ai putea sa iei in loc poti sa intrebi si doctorul…..
NOU
pentru copii nu mai e nimic compensat: nici Nurofen, nici Ibalgin, nici Panadol..si cam astea sunt pentru febra la copii si sun al naibiiiiiiiii de scumpe (exceptie Ibalgin care e nitel mai ieftin)
NOU
marius » pai da, ca pentru copii dai banii imediat, nu stai sa te gandesti cat costa
NOU
Incearca Paracetamol sirop – fabricat in Romania de TIS – care este mult mai ieftin decat Panadol etc. Il vei gasi mai greu in farmacii – probabil pentru ca este mai ieftin.
NOU
@Cristi merci de pont. Nu stiam de el; dar nici nu mi l-a oferit vreo farmacista pana acum 🙁
NOU
@Marius – Nici mie nu mi-a spus nicio farmacista despre el – in plus multe se uita un pic stramb cand cer asa ceva si imi recomanda cu caldura Panadol. Copilul meu (3+ ani) nu suporta Panadol, mi-a recomandat o prietena medic sa incerc Paracetamol TIS si guess what – copilul nu a facut deloc mofturi la acest sirop.
NOU
Eu am patit exact invers-vroiam sa cumpar Centrum si am primit Supradyn care e mai ieftin!
NOU
Recomand sa-ti comperi Centrum din afara… eu am comandat de pe Ebay, sortimente ce la noi nici nu se gasesc (Ultra Women’s/Men’s), si le iau la 26$ pt 250 capsule (ma tine flaconul ala o gramada..)!! Nicaieri in Ro nu gasesti suplimente asa de convenabil 😉
NOU
In caz ca nu se stie farmacistele au contract cu anumiti producatori de medicamente si iau comision pentru vanzarea lor-deci de aia recomand anumite firme de medicamente!
NOU
eh. nici cu vointa sibiu nu mi rusine.
stai arhi sa vezi tu farmacii inchise, cand vine cardu ala de sanatate. Banii se obtin in mai multe feluri, nu numa din spagi de la companiile farmaceutice.
NOU
Compari mere cu pere si esti pafarist ca in multe alte randuri.
In cazul canestenului platesti brandul (BAYER) si reclama la TV. Din fericire pentru tine nu vei avea nevoie de crema vaginala ca sa vezi pe pielea ta diferenta intre clotrimazolul romanesc si canesten.
In cazul Nurofenului tu compari un medicament OTC fara pret impus (si cu reclama la TV garla) cu ibuprofenul care are pret impus si se elibereaza doar cu prescriptie.
Iar aspirina nu ai decat sa o tai tu cu cutitul daca prezinti risc de infarct sau AVC. Cei maI multi prefera sa nu o faca.
NOU
Hai las-o mai moale, unii dintre noi stiu cum functioneaza industria farmaceutica si cum se obtin rezultatele alea miraculoase. Atunci cand e vorba de o problema acuta, substanta activa este cea care conteaza. In problemele cronice intr-adevar conteaza totul… concentratie, excipienti, momentul administrarii etc. Dar in acest post e vorba numai de probleme acute.
NOU
merluciu » Foarte interesant cum retarzii considera ca metoda suprema de a castiga o disputa e jignire. Pafarista e ma-ta ca nu te-a inghiti, in loc sa se scuipe in cur cu tine
NOU
alt exemplu observat si de mine mai demult: pentru raceala, farmaciata iti da fervex/tusin/ alta gretosenie de pun in apa. Toate acestea costa aprox 1 leu plicul si au ca ingredient activ paracetamolul, care paracetamolul se vinde tot pe un leu, da un leu folia de 10 pastile
NOU
Fervex contine si vitamina C + ceva somnifer(aviz soferilor). Coldrexul vechi continea cofeina. Si te simteai mult mai “in forma” decat dupa un simplu paracetamol. Acuma fiecare investeste in medicamente dupa buzunar si gradul de fitzoshenie, confort. Raceala trece si cu ceai de menta si caldura tot in 7 zile… dar mai dureros.
NOU
aaa, si mai era ceva. Chestiile alea dubioase la 1 leu plicul mai contin si coloranti. Sunset yellow mai exact
NOU
Migrena cronica de 7 ani. Am incercat tot ce era pe piata ieftin, Nurofen Forte e singurul care-si face treaba.
Excipienti? Placebo? whatever the hell it is, it does the job.
NOU
Bun subiectul!
Eu folosesc de trei ani medicamente pe care le voi lua toata viata.Sunt cardiaca.Pana acum cateva luni, nu am stiut si cumparam reteta compensata 90% cu 89 lei/luna.Am mers din intamplare la o farmacie(am fost vecini de bloc cu acea farmacie) iar farmacistul care e si patronul m-a intrebat , ce medicamente sa imi dea? eu am ramas oarecum mirata, i-am spus ce luasem pana atunci…el m-a intrbat: de ce nu iei aceiasi substanta activa , in fiecare medicament, varianta mai ieftina.Eu …cam stateam pe ganduri, i-am zis pai e inima…Vazandu-ma asa, mi-a spus in felul urmator: iti dau pentru 2-3 zile, varianta ieftina, daca te simti OK vii si iei reteta pentru toata luna si mi-o achiti atunci.Zis si facut.Am luat acele 3 zile medicamentele, nu au fost probleme si de atunci merg pe aca varianta.Cabd am luat reteta luna urmatoare am spus medicului de familie despre asta…iar ea mi-a spus: e foarte bine! Numai ca eu aveam contract cu cei cu medicamentele straine…
Reteta pe care o iau acum , tot compensata 90% costa: 39 lei, deci si la mine 50 lei economie lunar, si la suma compensata. Si ma simt bine, nu au fost probleme.
Deci e bine ca ai adus in discutie acest subiect!
NOU
Ideal ar fi sa ceri si o a doua parere de la un medic specialist, nu de la unul de familie (de preferat nu la un cabinet privat deoarece si aceia au contracte cu marile companii farmaceutice). Cum spuneam si mai sus, la afectiunea cronica totul conteaza.
NOU
Scuze…tastatura e de vina…am si zis ca o sa urmaresc ce iese…ma refer la greseli…
NOU
Iti dau o informatie: un doctor care prescria medicamentele pentru diabetici ale unui furnizor primea in cont, lunar, 80.000 lei (800 mil.) de la o farmacie care primea retetele acelui medic.
NOU
mm » What???
NOU
mm: cat e o reteta de diabet si cam cati pacienti avea omu? Si, cate medicamente in plus mergeau pe langa reteta?
Oricum, banii aia nu erau de la furnizor ci de la CAS
NOU
Daca intrebi la farmacie care e varianta cea mai ieftina pentru produsul respectiv, primesti raspunsul. Eu chiar am intrebat odata de ce acelasi produs are preturi diferite in functie de producatori, si mi s-a explicat ca are legatura cu investitia care se face cu cercetarea si lansarea medicamentului respectiv. Compania care descopera si lanseaza un medicament are costuri foarte mari cu cercetarea si dezvoltarea, astfel incat ii este oferit un monopol de cativa ani, in care vinde produsul mult mai scump. Dupa ce trece perioada aia, au si alte companii dreptul sa produca medicamentul respectiv (costuri infinit mai mici=>preturi mai mici). Medicamentul cu pretul mare ramane de multe ori pe stocuri in farmacii, sau compania decide sa il pastreze cu pretul mare (mizand pe faptul ca oamenii cred ca este o varianta mai buna).
Deci nu exista nici o diferenta de calitate intre medicamentele de la diferiti producatori (daca nu e mentionata pe cutie/prospect), si lucrul asta ti-l confirma orice doctor/farmacist DACA il intrebi 🙂
NOU
Costurile de productie sunt aceleasi din prima zi a monopolului pana in ultima zi in care este el produs indiferent de producator. Ceea ce platesti in perioada de monopol este R&D-ul care se ridica in medie la cam 10 mil de dolari. Problema cu medicamentele comune (gen nurofen) este ca la expirarea perioadei de monopol, se adauga un mic excipient, se manaresc rezultatele si se lanseaza acelasi medicament doar cu alt nume la un pret si mai mare ca al primului. Marile farmacii au un cartel tacit, niciuna nu sare sa produca medicamentul initial si sa-l promoveze pe piata pentru ca si ea face exact acelasi lucru. Astfel isi impart tacit piata.
NOU
Poate alifia mai scumpa contine si parfum… dc doamnele sa nu se simta speciale chiar daca au o problema?:P
NOU
O chestie un pic overtopic: Centrum a schimbat culoarea vitaminelor din portocaliu in albastru. Si pt “schimbarea la fata” utilizeaza un colorant considerat “posibil cancerigen”. Noh de ce ar face una ca asta? Inainte aratau decent alimentar in culoarea portocalei, acuma arata ca viagra si in plus sunt “posibil cancerigene”. La fel si viaderm si-a colorat vitaminele din maro (culoare ‘aproximativ’ decenta) in argintiu. Why???
NOU
Este o tactica destul de folosita de catre agentii de vanzari din farma: dau mici ” atentii ” sefilor de farmacii sau medicilor pentru a le ” impinge in fata ” produsul pe care il reprezinta.
Din pacate toata lumea accepta si nu este tocmai moral.
Totusi, am intalnit si farmacisti care spuneau ca mai bine cumperi medicamentul x pentru ca este acelasi lucru si costa mai putin.
Probabil erau suparati pe agenti.
NOU
acelasi produs, la un lant de farmacii 14 lei…in alte farmacii 13,5 lei….din intampare acelasi produs l-am gasit la 7,5 lei. sunt curios daca o sa il mai gasesc si a2a oara
NOU
cand cola o gasesti la 7 preturi in 4 magazine, nu te mira?
NOU
Esti naiv arhi, daca crezi ca medicii au ramas la stadiul in care doar iti recomanda un anume medicament, au evoluat. Acum iti dau un talon de reducere de 7% la Sensiblu alaturi de reteta. Faptul ca aceleasi medicamente sunt cu 15% mai ieftine in orice alt lant de farmacii e irelevant, important este ca ei isi iau comision din talonul ala…
NOU
Cum ar fi un motor de cautare /site in care sa bagi ‘related:ibuprofen’ si sa-ti returneze alternative si preturi?
Ar fi de vis!
NOU
uite-l
www.msf-dgf.ro/msf-dgf26/dci.asp
NOU
pai daca fiecare farmacie ar informa clientul ca produsul X este mai ieftin si contine aceeasi substanta,iti dai seama ca nu ar avea nici medicul care l-a trimis si nici farmacia de castigat,de ce ar face asta? ca sa iesi tu mai ieftin? sunt tare curios daca o sa se ajunga la asa ceva..desi ma indoiesc ca cineva sa te ajute in tara asta..
NOU
Firmele farmaceutice se impart in 2 grupuri: inovatoare si generice.
Cele inovatoare cauta sa dezvolte medicamente noi. Cele generice doar sa copieze.
Daca o firma are un medicament nou, patentul e proteja pentru o periaoda de timp. In alte cuvinte firmele generice nu pot produce respectivul medicament. In aceasta periaoda firma inovatoare trebuie sa-si recupereze partial sau total cheluielile de R&D care de mult ori sint de ordinul miliardelor.
Dupa ce produsul nu mai e protejat, firmel generice pot sa-l produca si ele au doar costuri de productie. Astfel pot vinde medicamentul mai ieftin.
NOU
Da boss, dar din ibuprofen nu faci crystal meth. Din pseudoefedrină, în schimb…
NOU
Andrei » uh, tell me more
NOU
e plin de retete pe drugs forum
NOU
farmaciile cred ca devin cele mai profitabile afaceri in Romania. In Sibiu pe o strada unde ereau acum 3 ani 2 farmacii, acum sunt 11
NOU
Medicamentele cu multa reclama au un ingredient special, numit “efectul placebo”
NOU
Draga , marketing-ul, reclama , masinile angajatilor de la Bayer sunt mai frumoase si mai scumpe decat astea ale celor de la antibiotice
NOU
Ce sa zic, luam noi medicamente, dar ce siguranta avem ca nu sunt falsificate? Am vazut un documentar in care se spune ca de fapt ingeram o tona de creta sau cum s-o fi numind ea mai stiintific…
Eu nu prea am incredere in pastile, ma axez mai mult pe tratamente naturiste
NOU
Inca o smecherie de producator de medicamente: sunt tot felu’ de picaturi pe care scrie “A se folosi in max. 30 de zile de la deschidere” (de ex. Visine). In mod normal nu consumi nici macar 1/4 din flacon in timpul ala, si dupa 30 de zile cumperi alta. O farmacista de treaba mi-a zis ca e vraja, pot consuma linistit pana se termina.
NOU
Daca nu contin conservanti, oricat de de treaba ti s-ar parea a fi farmacista, nu le mai folosi dupa 30 zile. O faci pe riscul tau, din momentul in care le-ai deschis nu mai sunt aseptice, microbii patrund si se inmultesc liber in flacon. Daca ai bafta, microbi mai putin virulenti. Daca n-ai…
NOU
Si eu o patesc cu Ibuprofen des si cand le spun ca stiu ca Nurofen are aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie o lasa balta. Insa am auzit “din interior” ca farmaciile nu sunt dispuse sa dea Ibuprofen de 600 sau 400, tocmai pentru “a te obliga” sa iei Nurofen.
Si alta poveste auzita despre o farmacie din Vaslui: pentru ca au comandat 200 de cutii de Aspenter si pentru ca nu vroiau sa faca retur la produsele nevandute, farmacistele si asistentele de farmacie recomandau fiecarui pacient ce le trecea pragul, indiferent de boala pe care o avea, sa ia si o cutie de Aspenter, asa preventiv, ca nu se stie cand are nevoie de ea. Si din 200 de cutii comandate au facut retur doar la 20.
Deci ce pretentii sa mai avem de la farmacii??
NOU
uite un alt exemplu. fastum gel a fost, pina nu demult, otc. in consecinta, farmaciile puteau sa puna ce pret voiau ele, astfel ca un tub putea ajunge si la 4o (!!) de lei, depinde de unde il cumparai. de citeva saptamina, a iesit din categoria otc, se da cu reteta simpla, iar pretul este de 10-12 lei.
cu aspenterul nu prea ai dreptate, pentru ca nimeni nu ia aspenter in loc de aspirina contra racelii. aspenterul este asa-numita aspirina cardio, cu rol de preventie primara in atacurile de cord si accidentele vasculare. bayer chiar are un produs care numeste asa, aspirin cardio, dar nu e 75 mg, ca aspenterul, ci 100 mg. 🙂
si da, pastilele se pot rupe/taia, dar nu chiar toate. unele dintre ele sint invelite intr-un fel de membrana si, daca le tai, efectul lor – care in unele cazuri e prevazut sa dureze toata ziua – se cam duce naibii. in general, daca pastila are dunga pe mijloc, se poate taia linistit.
si mai pot sa-ti dau un exemplu, de mare firma de medicamente, care avea un anume produs foarte folosit de cardiaci si cei care au suferit atacuri cerebale. medicamentul cu pricina costa, pe luna, in jur de 150 de lei si era singurul de pe piata. la un moment dat, apare un medicament generic, care costa aprox 45 de lei. cine il fabrica? exact acelasi producator, sub marca uneia dintre subsidiare!
NOU
>>Cum ar fi ca farmaciile să fie obligate să informeze clientul despre prezenţa celui mai ieftin medicament dedicat nevoilor sale?
Trecind peste faptul ca asta e cerseala de opinii –
ar fi in puternica discordanta cu principiile democratice si ale economiei aleia capitaliste pe care unii o ridica atata in slavi. De ce nu avem voie si la antireclama daca tot e pe din acestea ?
Din start, profit = furt cu acte in regula. Insa na, poporu vrea substanta activa democratica cu excipient capitalist. Have fun! cum zice americanu
NOU
Foarte adevarat.
Si inca o observatie. Ibuprofenul e de foarte mare kkt. Habar nu am de ce au bagat metamizolul la medicamente cu prescriptie medicala. Metamizol (Algocalmin, Algozon, etc) e un analgezic foarte puternic si, culmea, foarte ieftin. Cu toate astea am prieteni care se jura ca ibuprofenul e cel mai bun, insa intrebati orice priceput si de incredere si va va spune ca ibuprofenul comparat cu algocalmin e pistol cu apa. Oricum, daca ar fi posibil, astia de la Nurofen ar pune si beculete ca pe pomul de craciun, numa sa faca mai impresionant ambalajul. De ce s-a introdus prescriptia medicala pentru algocalmin. Parere personala: mafia nurofen/ibuprofen
NOU
@Arhi:
– AAS (a.k.a. aspirina) are efecte diferite fct de doza. Ai comparat una tamponata de 500 (comprimate uzuale) cu una gastro-rezistenta de 75 (in mod similar poti sa afirmi ca Smart-ul e Mertz.
– Nurofen R&G vs Ibuprofen simplu: iar e vb de mere vs pere. Pseudoefedrina aia e tot substanta activa.
– Canesten vs Clotrimazol: au aceeasi concentratie de substanta activa (tot 1%); la Canesten iti prezinta compozitia per gram de produs, la Clotrimazol iti prezinta compozitia per tub.
Daca tot vrei sa intri in zona asta, hai sa cautam raspunsuri la intrebarile:
– de ce Nurofen 200mg x 12 in Polonia e aprox 1,5 Euro cutia iar la noi e aprox 3?
– de ce Coldrex Maxgrip x 10 plicuri in Cehia e 4 Euro iar in RO aprox 9 Euro?
@ceilalti comentatori: aritmetica simpla sau ingineria de Poli nu prea se aplica la divizari de unitati terapeutice (a se citi pastile) sau la tratamente medicamentoase.
@maxi: documenteaza-te un strop despre protectia patentelor (in ceea ce priveste moleculele originale).
P.
P.S. am cam sarit peste comment-uri din lipsa de timp, dar daca aveti a va striga nelamuririle putem dialoga pe subiect.
NOU
Si uite ca e 2012 si tot nu sa schimbat nimic