Să revenim puțin la evenimentele din ultima vreme de pe piața românească.
În Australia se va da drumul la proiectul similar cu cel de la Roșia Montană, proiectul Big Red Hill. Bine, la australieni se așteaptă aprobările doar din 2008, nu ca la noi. Dar rezultatul este că vor fi 3500 de locuri de muncă, pentru că absolut tot ce înseamnă exploatare și prelucrare se va produce la locul faptei. Exact ca și la Roșia. Pentru cei ce nu înțeleg, asta înseamnă multe locuri de muncă în industrii codependente, multe salarii, multe impozite pe salarii, mulți bani către stat.
Poate nu vă prindeți exact de ce scriu asta.
Simplu.
Darnicul stat român, după uriașul succes al ultimei privatizări, vrea să privatizeze Cuprumin, care este doar compania care detine licentele de exploatare a 60% din rezervele de cupru ale tarii. Pana in acest moment si-au aratat interesul opt companii, printre cele mai mari pe plan mondial.
Știți care este șpilul?
Că nicăieri în planul de intenție pentru privatizarea Cuprumin, nu este prevăzută exploatarea minereului în România. Nicăieri. Deși până și țarile care abia au coborât din baobab impun asemenea condiții, la noi s-a declarat că nu se poate așa ceva, că nu e, că nu o fi, că nu o păți.
Și astfel nu se dau cu piciorul decât la 7000 de locuri de muncă, cu tot ce înseamnă profituri adiacente.
Între timp, la Roșia Montană, minereul s-ar exploata în România, 3600 de locuri de muncă ar fi pentru români, nemaivorbind de restul chestiilor care se știu.
Doar că nu se poate, societatea civilă cântă la fânfest despre ciupercuțele prin care se vor îmbogăți toți șomerii din zonă.
Păi nu?
NOU
Nu.
NOU
7000 locuri de munca? Nu e cam putin?
NOU
“O fi intrat decizia in SPAM la Argaseala.”
:)))))))))))))))))))
NOU
Trist, nu exista niciun interes pentru Romania, doar pentru niste grupuri de interese.
NOU
De ce l-ar interesa pe un politician locurile de munca?
NOU
Pentru ca pe somer il poti mitui cu 20 de lei pentru vot, pe cand pe unul care are bani nu.
NOU
eu-s de parere ca pe Victor Ponta ar trebui sa-l intereseze, avand in vedere ca promisese vreun milion de locuri de munca. Vrea si voturi de la moti? Atunci sa se tina de cuvant si sa inceapa de acum. Poate cu acele joburi de la Rosia Montana
NOU
“…nicăieri în planul de intenție pentru privatizarea Cuprumin, nu este prevăzută exploatarea minereului în România…”
Ei… și tu acuma!
Aia-i prevăzută pentru a doua rundă de privatizare, că n-o să le facem d-odată!
🙂
NOU
De ce la altii se poate si la noi nu? Interesele politicului ar fi deschiderea minei, doar de acolo mai vine o spaga la un aviz de mediu, aviz de constructie etc. Preferam sa tinem zacamantul blocat, somerii la birt etc.
NOU
multi da’ prosti…
NOU
Hai Arhi, da-o-n mortii ei de treaba, iar bagi cu Rosia? Nu e frumos deloc, subiectul e fasait, tratat superficial si ma enerveaza in suspiciunea mea. Nu-mi strica poza, ca si-asa e plin netul de falsitati, mai lasa-ma sa mai cred un pic ca aici e ok.
NOU
imi permiti sa am opiniile mele? multumesc
NOU
Cu placere 🙂 Iti permit de data asta, daca promiti ca te faci cuminte.
Unii blogari prefera sa baneze ce nu le convine, chiar si cei mari, ca zoso. Atitudine prin care se vor duce la fund, o chestiune de timp. Tu mai si raspunzi, nu numai ca nu banezi. Iar asta e ok. Cu placere 🙂
NOU
dude, nu oricui. ti-ai castigat un anumit statut pe arhiblog.
NOU
Asta e un lucru bun pentru arhiblog, comentatorii nostri sunt mai destepti decat ai lor 🙂 Danke!
NOU
Serios, la cat de corupt e statul asta, si la modul in care nu e capabil sa exploateze el orice fel de resursa, prefer ca acea resura sa ramana neexploatata, ca cine stie, poate copiii nostri vor fi ceva mai capabili, si vor reusi sa exploteze inspre beneficiul lor resursele naturale ale tarii. Dar zau ca nu ma incalzeste cu nimic ca ne vindem bogatiile si luam o redeventa de 4%! N-as avea nicio problema sa se inceapa lucrarile la Rosia Montana daca as sti ca-n 2 ani, firma ce exploateaza construieste 2 autostrazi care strabat tara din vest la est si din nord in sud. Vreau sa simt un beneficiu. Inteleg, 7.000 de locuri de munca, dar mi se pare mult prea putin. Acele resurse ne apartin tuturor, dar inteleg ca de pe urma lor vor beneficia vreo 7.000 de cetateni ce vor avea loc de munca si o firma straina care va exploata. Nu taticule, la cate tone de aur sunt acolo vreau sa simt si eu ceva, ca altfel prefer ca urmasii mei sa exploateze intr-un mod corect pentru ei acele zacaminte. Acelasi lucru se aplica si pentru gazele de sist. Macar daca ne asumam niste riscuri, sa simtim, sa simt peste 2 ani, ca din Oradea ajung in Bucuresti pe-o cale ferata de mare viteza in 3-4h.
NOU
Btw, cei de la vice care au niste documentare pe HBO, au un documentar despre Nigeria, care e una din tarile din topul celor care exploateaza resursele tarii, si anume petrolul. Ei bine, acolo se vede cel mai bine cum resursa se exploateaza, compania prospera, in speta Shell, iar oamenii sunt la fel de saraci ca inainte exploatarii. Cine castiga de acolo? Cu siguranta nu cei care ar fi indreptatiti s-o faca. O parte din documentar o gasiti aici youtu.be/JX_W58qBXOw
NOU
Ei hai… ne comparam cu Nigeria? aia e o tara bananiera, noi am evoluat, suntem cocotieri cu democratia peste nivelul capului.
NOU
Or fi asemanari de nume intre Big Red Sand Hillu’ ala din Australia si Rosia Montana, insa deosebirea e ca Hill-ul ala e in the middle of nowhere,in desert adica iar Rosia e intr-o zona cu vegetatie, populata, cu vestigii istorice, ape freatice, etc. Ori oraselul din Queensland cel mai apropiat, Moranbah, e mai tinar ca mine, din 1969 si e de fapt o colonie de mineri. Comparatia intre mina din Australia si Rosia e deplasata, parerea mea.
NOU
Vrei sa spui ca nu vor produce sarma si tabla de cupru in Romania? Romanii oricum foloseau tabla de cupru ca sa faca un cazan de tuica sau mai multe.
NOU
Si ce e rau la cazanul cu tuica? Oricum nu sunt romanesti nici alea, sunt importate.
NOU
mai da-i in plm pe stia de la RMGC, ca au suficienti bani sa isi faca singuri campanie. 3600 de locuri de munca nu o sa ne scoata din criza.
am mai vb de asta, dupa mine ar trebui facuta o ancheta serioasa in ce conditii s-a facut licitatia si cum statul roman nu isi permite sa-si exploateze aurul sau de ce e mai profitabil pt stat sa il exploateze RMGC.
iar la toate articolele despre Rosia Montana, ar trebui sa pui un disclaimer de genul: “Eu, Arhi, am fost sponsorizat/am participat la campanii/sunt membru/actionar/am avut publicitate pentru/nu am nicio legatura cu RMGC/Fundatia Salvati Rosia Montana (sau cum se cheama)” in functie de caz.
NOU
sictir
NOU
Sincer, mi se rupe de aia 10000 de oameni si pot sa le spun asta in fata, sunt lucruri mai importante decât sa aibă de lucru. Așa, hai sa legalizam braconajul in Delta Dunării, ca sunt sigur ca sunt vreo mie de oameni acolo câte pot trai numai din asta. Nu îmi place sa fiu luat de prost nici de RMGC si nici de ecologisti.
Si te-ai simțit jignit când ți-am spus ca ar trebui sa pui un simplu disclaimer cu orice legătura pe care o ai cu o tabăra sau alta?
NOU
esti prost
NOU
Ma rog, e o chestie de bun simt ce am cerut, dar poate te referi la prima parte. Te-as ruga sa dezvolti, dacă ai timp, afirnatia de mai sus.
NOU
@Arhi: deci care e problema, maestre?
NOU
ti-am raspuns decent la jigniri. nu e nici o problema
NOU
@Arhi: care au fost jignirile?
NOU
case closed
NOU
@Arhi: ia mai du-te atunci in pula mea, daca tot vrei jignire 🙂
NOU
dude, de la tine prefer sa imi zici de mama, decat sa imi spui ca opiniile mele sunt vandute
NOU
@Arhi: n-am vrut sa dau de inteles ca parerile tale sunt vandute, nu te acuz de asta, dar daca ai avut vreo relatie contractuala cu oricare dintre parti, e bine sa fie stiut ca sa nu fii acuzat de intentii ascunse.
NOU
prietene da-mi voie sa-mi bag bastonu palestinian in privatizarile lor si-n miile de locuri de munca. N-au decat sa crape 10.000 de familii Bogatiile tarii nu se dau, sunt niste foarte multe miliarde de euro in joc; cat sa fii de cretin sa le dai pe 3 lei doar ca sa creezi locuri de munca? Ar trebui statul sa ia atitudine si sa infiinteze companii nationale de exploatare (cu utilajele si locurile de munca aferente) si NU sa vina gigi sconcs din australia sau de oriunde alta parte sa ia resursele de cupru, aur, petrol si sa ma lase pe mine roman in curu gol cu o redeventa cat sa-mi iau un covrig.
NOU
la Rosia Montana e un parteneriat public-privat din care luam peste jumatate din profituri fara sa scoatem niciun leu de la bugetul de stat. tinand cont ca statul atunci cand opereaza orice creeaza doar niste gauri in bugetul de stat, mi se pare o formula mult mai buna! in plus, de unde sa ia statul cateva miliarde de dolari, de cat e nevoie pentru pornirea unei mine mari? sa se imprumute IAR?
NOU
+1
NOU
@filip : fonduri structurale, daca ai auzit de asa ceva
dar e imposibil fara vointa politica iar asta nu exista pentru ca din fondurile respective nu prea poti fura
NOU
70% pierdere la pariurile pe aurul din România, la Bursa din Bucureşti
174 de mici investitori au bani blocaţi în fondul de investiţii iFond Gold, care a atras, acum trei ani, peste 4 milioane de lei, pentru a-i plasa în Grabriel Resources, actorul principal al proiectului Roşia Montana. Printre celelalte plasamente ale fondului se numără acţiunile succesoarei companiei European Goldfileds, care administrează perimetrul aurifer de la Certej şi alte câteva companii de producţie a metalului preţios. După aproape 3 ani de la lansare, iFond Gold a pierdut aproape 70 % din capitalul care i s-a încredinţat.
NOU
Cand ai o expunere de 100% pe un sector, faci si tu un hedging acolo, ditamai fondul. Cei care s-au bagat si-au asumat un risc, e treaba lor. Pe de alta parte, daca primesc aia aprobare sa inceapa macelul, o sa recupereze si cei 174 de “amarati” pierderile.
NOU
Era să-ţi spun :
– Jură-te pe sufletul copiilor tăi că eşti convins că se vor produce peste 3000 de locuri de muncă.
Dar nu merită.
Arhi,
1- vor fi MAXIM-MAXIM 500 de angajaţi
2- poprul român nu va beneficia nici de 2 lei din toată tărăşenia.
3- ŞI ASTA E CHESTIA GRAVĂ – vor rămâne MILIOANE de metri cubi de otravă în Romania. Care vor ajunge în apă ( că rezervoarele ale nu vor ţine o veşnicie ), în râuri mici care se varsă în rîuri mari, care poate se varsă în Bega – adică locul de unde se ia apă ca să fie potabilizată şi trimisă la robinetul ce va fi deschis de copii tăi .
POTI AVEA TOT AURUL DIN LUME – dacă nu ai apă de băut – crapi de sete ca un păduche.
NOU
roc,
Cum ti-a dat maxim maxim 500 ?? Recalculeaza si apoi vino sa iti dai cu parerea.
NOU
@ Alexandu C.
Tu câţi operatori pui pe escavatorul ăsta ?
www.lakata.org/arch/bagger288.jpg
Câte crezi că se vor folosi ?
Dacă pentru transport folosesc benzi transportoare – au eliminat şoferii.
Dacă nu poţi fi sigur că vor folosi camioane din astea :
www.commercialmotor.com/big-lorry-blog/monster-liebherr-dump-truckher
Începem să facem două calcule ?
Escavatoare = 10 ( dar o să fie unul singur )
Camioane = 400 ( dar o să fie maxim 100 )
Am ajuns la 410 ( exagerând ).
Mai pune nişte operatori/mecanici la concasoare şi la vanele de lavaj, nişte secretare, ingineri şi gata.
Oricum calculez nu ajung la cifrele vehiculate.
NOU
o sa le dau mailul tau celor de la rosia, ca te vad foarte fin cunoscator, spre deosebire de opiniile mele sau ale celorlalti, care sunt tampenii.
NOU
roc, locurile de munca nu sunt numai in mina(pe utilaje sau nu).
Inceperea lucrarilor poate influenta si pune in miscare industrii ca:
– Textila: oamenii aia trebuie sa poarte salopete, bocanci etc.
– Petroliera: Va exista cerere mare de combustibil si alte uleiuri
– Masinile/utilajele alea se mai strica-> cerere pentru piese de schimb si altele-> fabrici care vor produce mai mult
– mai sunt exemple dar mi-e lene sa scriu
Oricate locuri de munca ar fi oamenii aia vor primi bani, iar la randul lor vor putea sa consume!!
E absurd ca o tara cu o economie aproape moarta sa refuze oportunitati de a misca lucrurile in bine doar pentru ca ne pasa asa de mult de un deal din care curge apa rosie(toxica!)
Pentru cei car se intreaba de ce nu exploateaza romania: NU E NORMAL! NU SE POATE! NU STIM! (plus cateva interese externe). Dureaza enorm de mult pana o sa avem know-how-ul si tehnica necesara pentru exploatare.
NOU
@ Alexandru C.
Și zici dumneata că 500 de salopete stimulează industria textilă ?
Sau că piesele de schimb pentru utilajele alea mastodontice se vor face în România ?
:)) :)) :))
Singura chestie pe care ai nimerit-o e cea cu combustibili ( dar nu cred să facă Petromul o rafinărie pentru a alimenta utilajele alea ).
NOU
@ arhi
Nu obișnuiesc să vorbesc despre ce nu mă pricep.
Sunt ” proposal manager “, deci am habar despre subiect.
Scuză-mă, nu mă voi mai băga în discuțiile despre acest subiect pentru că se pare că ai un interes, că prost ca să nu îți dai seama despre ce e vorba nu ești.
NOU
roc, faci parte dintre dobitocii care considera ca toate opiniile pro rosia sunt platite, iar cele conyra sunt din interes national?
NOU
@ arhi
Mi se pare un gest extrem de inteligent din partea dumitale faptul de a-ți jigni comentatorii care își exprimă punctul de vedere.
😀
NOU
imi pare rau, eu doar te-am intrebat unde te situezi. te-ai pus singur acolo unde credeai de cuviinta. spre deosebire de tine, care mi-ai zis direct ca am un interes aici. deci, succes
NOU
banuiam eu ca o sa te legi de salopete:))
Cu toate ca iti pot face un calcul pentru a arata cat ar incasa o fabrica de textile daca produc 500 de salopete pe luna(ca astia nu le poarta 10 ani pe aceleasi), te las sa gandesti singur. Gandeste ca poate fabrica aia de textile are in momentul actual 4 angajati si vin astia de la gabriel si cer haine-> daca nu or sa poata face fata o sa angajeze in plus. Simplul fapt ca 4 oameni au in continuare de lucru e de luat in seama, nu mai zic de alte angajari
Nu e vorba ca petrom deschide o noua rafinarie. Simplul fapt ca o sa incaseze mai mult, o sa plateasca mai mult(catre terti). Locurile de munca nu apar neaparat deschizand centre de productie ci pot aparea si ca urmare a cresterii vanzarilor/productiei etc.
Creste cererea de materiale(izmene, piese, whatever)->creste productia/vanzarea-> cresc veniturile(posibile noi angajari pentru a face fata cererii)-> cresc salariile-> creste nivelul de trai-> creste consumul
roc, fiecare business e interconectat cu altul. Chiar daca piesele de schimb nu or fi turnate in romania, poate fierul e din romania, poate priectantul e din romania, poate ala care asigura serviceul e din romania.
Crezi ca romanii nu sunt in stare sa faca piese pentru masinile alea? De ex. mercedes face cutii de viteze la sebes…
NOU
Arhi, sincer eu sper sa ai un interes si sa faci bani. SI SPER sa se faca si proiectul. Si altele. Pentru ca m-am saturat de nu ne vindem tara si de noi protejam 3 pietre si un parau. Funny cei mai guralivi pun pariu ca au lasat pana acum pe la gratare peturi cat sa faci un bloc de plastic din ele.
Daca as putea eu as vinde toata tara aia la kilogram. Doar asa ..sa moara toti comunistii astia de ciuda.. nu am rabdare sa caut pe net dar era o foicica printata de jegul ala de Iliescu prin anii 90 in care ii atentiona pe romani cum vine Ratiu si le vinde tara… fuck it, eu as da-o gratis vreo 10 ani si tot am iesi pe plus …
NOU
dude, eu am fost acolo, am vazut ce e, am vorbit cu oameni. nu vorbesc din citiri de almanahe, precum colegii din articol. iar daca cineva spera ca poate sa faca gargara la mine pe blog, fara ca eu sa iau pozitie, e mai dobitoc decat prevede norma.
NOU
@Alexandru C: nu ne pricepem, nu exploatam. Aurul ăla nu pleacă nicăieri. O sa fie acolo si când o sa ne pricepem.
Iar RMGC pe asta ar trebui sa marseze, ca respectivul contract e avantajos pt statul roman, nu ca arunca niște maruntis la niște amarati de mineri. Din toată campania media, eu nu am înțeles dacă e avantajos sau nu pt noi ca RMGC sa exploateze aurul si primul meu instinct e ca buhuhu, nu ne vindem tara.
NOU
Toate salopetele, izmenele etc vor fi made in china.
Ar trebui introdus ceva in protocol: 90% din materiale din Romania; minim 90% din angajati din Romania etc
NOU
Minerache: Logic ca ar trebui! Trebuiesc negociate anumite detalii, iar la ceea ce spui tu cu 90% materie, oameni, firme cu care se lucreaza sa fie din romania, se poate face.
NOU
mineritul e o industrie prin care tara noastra poate sa creasca foarte mult, ca avem resurse, avem oameni cu experienta si avem si investitori cu proiecte facute la cele mai stricte standarde. lipseste doar decizia autoritatilor, iar din cauza asta ramanem cea mai saraca tara din UE, ca decizia se tot amana! practic ne dam cu stangul in dreptul!
NOU
Nu se scapa de criza cu 5000 locuri de munca
Si pana una alta conteaza si impactu de mediu ca ne ia mama dracu mai incolo .. vezi exploatarile abuzive de “lemne” etc etc
Da cea mai buna intrebare e dc plm nu putem NOI ca stat sa exploatam ACESTE multe resurse in loc sa le dam pe 3 lei la “straini”….. Raspunsu il cam stim Coruptie/spaga/paraindarate si multi prosti care inca merg la vot
NOU
dar de ce nu puteam/n-am putut noi ca stat sa tinem eficiente PETROM, TAROM, CFR si tot ce mai vreti voi? Abia s-a dat CFR Marfa si nu am auzit pe nimeni sa zica de ce-l vindem.
NOU
Noi nu ne vindem tzara!!!!!noi suntem romani!!!! hai bre la o bere sa ne racorim nitzel
NOU
Cam mult 3500 de locuri de munca pentru o mina. Eu as spune ca mai corect e undeva la 4-500.
NOU
cu tot cu industria de prelucrare.
NOU
Victor Ponta: Desfiintam 60.000 de posturi vacante din administratie. Astfel, vom reveni la angajari dupa regula “unu la unu”
NOU
3000 de posturi in ministere, adica 4%. helooooo??
NOU
Mi-am luat ban sau a intrat comentariul prin spam? Macar linkul sa ajunga public pentru ca este vorba de compania din spatele gabriel resources youtu.be/0qErPU3wql0 si ideea ca nu trebuie permis asa ceva fara un referendum national ca nu e aurul lui ponta, base si sova. Cum se caftesc turcii cu erdogan putem si noi cu al nostru PM.
NOU
@offtopic – Ar trebui sa te uiti pe articolul de pe hotnews in care se vorbeste de un studiu realizat de Ipsos MORI pentru Microsoft:
economie.hotnews.ro/stiri-it-15064586-video-ales-documente-cloud-cosmin-dinu-anchor-grup.htm
Ipsos MORI e firma unde in 2010 a murit o angajata de epuizare .. denumirea este foarte prost aleasa ..
NOU
Imi permit si eu o parere… este multa agitatie pe tema “nu ne vindem tara” si ca este undeva un cost de oportunitate de cateva miliarde (multe multe, dar nu stie nimeni exact cate) pe care le va pierde statul roman si de care vor fi lipsiti urmasii nostri …
Statul roman nu are capacitate si know-how sa valorifice ce are deja. Cu atat mai putin sa deschida sau sa readuca la viata noi verticale in industria nationala. Problema suna serios cand vorbim de multele miliarde ce vor fi furate de straini..dar nu uitati ca din romania curg miliarde pe toate gaurile.. de la primaria bucuresti care are 1 miliard pe an buget (il simtiti ??? ..btw..1 miliard eur) pana la toate capusele si faptul ca nimic nu se face fara un minim 10% spaga. Pe vremuri cand interactionam cu statul aveam in P&L o casuta pentru cei 10-15% pentru fiecare contract…imagine guys..firmele si-au adaptat p&l-urile pentru o situatie..atat de batuta in cuie e treaba…
Si daca va lua 10 ron si daca va lua 10 miliarde eur puteti sa fiti siguri ca se vor duce naibii banii aia…nu o sa apara un singur spital in plus (cum nu a aparut nici cand se faceau sute de sali de sport… sau se concesionau zacamintele din marea neagra)
Din pacate, la fiecare runda de alegeri, guvernul primeste un mandat sa faca ce vrea cu tara asta. Mai ales cand are si parlamentul. Si asta vor face, exact ce vor…Nu se poate face referendum pentru fiecare contract (mai stie careva cati bani s-au turnat la americani prin diverse firme sa ne lase sa-i lasam sa treaca cu avioanele prin romania ca ne-au facut colegi in nato ?)
In plus traim vremuri de criza..e greu pentru popor dar si mai greu pentru guvernanti pt ca s-a micsorat placinta..e nevoie de investitii noi, detaliate in p&l-urile alea de care vorbeam ;)… Plus imho, bogatiile tarii nu ne apartin doar pentru ca ne-am nascut in tara asta decat filozofic. Practic apartin celor mandatati de noi (astia 70% ce au votat cu USL) sa faca ce vor cu ele..Si vor face. Sa speram mai bine ca va fi nevoie de transport pentru ce se extrage si poate apar niste beneficii colaterale..gen drumuri macar..
NOU
Sunt curios cati dintre astia care LE DORITI altora minerit “in case” ati pus mana sa faceti ceva cu pamantul dintr-o zona puternic industrializata.
Uite ca eu am facut. Am sapat cateva puturi la 5-10 km de ruinele fostului Combinat Chimic Fagaras. Stiti ce apa iese din pamant ? O apa de cacat, cu miros si gust de uree. O apa care nu-i buna nici s-o bagi in piscina, ca PUTE. Rosii si alte legume crescute in aval de combinat PUT. Rauri care PUT la 10 ani de cand combinatul ala nu mai produce mai nimic.
Pentru ca pamantul e infiltrat, pentru ca panza freatica e contaminata. Asta le doriti voi alora de la Rosia Montana, sa se sparga maine intr-un Passat cu aifonu’ la ureche ca poimaine sa-si planga in pumni ca au distrus zeci de mii de hectare de pamant.
Au zeci de mii de hectare de pamant fertil. Sa puna dracului mana sa faca agricultura, sa-i sprijune statul sa faca agricultura, nu sa distruga pamantul cat vezi cu ochii sa-i faca pe straini cu bani.
Ca intotdeauna solutia aleasa va fi aia din care va iesi mai multa spaga, in speta mineritul.
NOU
mamen, daca nu ai fost acolo, nu are rost sa vorbesti. cauta pe google despre paraul rosu de la rosia montana. acolo panza freatica e distrusa de pe vremea lui raposatu. si nu se face nimic pentru reabilitare. pentru ca din ciuperci nu ies bani
NOU
=))) hahahaaa…agricultura, hahaha…sa-i sprijine statul. sa ma opreasca cineva ca nu mai pot de ras. Nu fac aia in baragan agricultura, dar astia din rosie…
Tocma ieri ce ma suna mama sa-mi spuna ca trece termenul limita pentru depunerea declaratiei pentru impozitul agricol. Statul NU se bucura sa dea bani, doar sa ia.
NOU
Adica e mai ok sa acceleram ritmul de degradare al zonei si sa degradam si zonele inconjuratoare decat sa stopam mizeria asta ? Pentru ce, pentru 3500 de locuri de munca sa mai facem si alte iazuri de decantare care sa se reverse periodic in raurile din zona ?!? C’mon …
NOU
iazurile nu se varsa in nici un rau. iar rmgc varsa bani, in cont escrow, pentru reabilitarea zonei. bani care altfel nu vin de nicaieri. sincer, sunt satul sa explic tuturor ce e acolo. whatever
NOU
Nici 10.000 locuri de munca pentru o generatie, nu (hai sa zicem) 3500 pentru citiva ani, nu justifica aparitia unui lac de cianura. Eu n-as fi de acord nici daca as primi cota-parte din alea 2-300 tone de aur (10-15 grame pe cap de locuitor). Merita? Se imbogateste natiunea romana cu 15 grame de aur? Adica cam cu doi poli? Ete fîs! unii se vor face sula mare, si in final cianura aia ramine mostenire. Si nu numai ca o sa avem o problema cu cianura, dar ajunge, iar de risul lumii: uite prostii aia, si-au otravit tara de-ampulea! Nu merita…
NOU
pentru un inginer, sa o dai asa usor pe aia cu cianurile care fac si dreg, e putin jenant
NOU
exact ce spuneam mai jos. Romanii se gandesc doar la ce e rau, presupun automat ca va fi un dezastru si… vai… cianurile. Murim! Din cate stiu eu, ele s-au mai folosit in mineritul autohton, chiar de acum 50 de ani, dar atunci nu ne deranjau, nu-i asa? Ah, si parca si-n industria alimentara sunt folosite, zilnic. Dar pe noi ne deranjeaza fix la Rosia Montana. Nu starneste suspiciuni o astfel de atitudine?
NOU
Sunt un bou. Rusine!
NOU
sugi cucu. esti imbecil
NOU
Boris, Boule!!!
NOU
in Australia traiesc oameni cu mintea deschisa, axati pe progres si noile tehnologii, care nu se sperie doar cand aud cuvantul “cianura”. Si sa ne gandim ca acolo nu este UE, deci nu se aplica unele dintre cele mai severe legislatii in privinta mineritului si, totusi, se face. Cu cianura. Intr-o tara care este cu mult peste Romania la nivel de dezvoltare. Mda!
NOU
Se face, draga, ca aia au muuuult desert. Si nu afecteaza populatia. Niciodata nu am considerat ca Romania trebuie sa ia exemplu de la SUA, Rusia, Canada, Australia, China, Brazialia etc. Nici macar Franta, Anglia, Germania. Nu. Cehia, Polonia, Austria, Letonia, Lituania, Croatia, Slovenia. Spre asta trebuie sa ne uitam. Tari cu un trecut asemanator, clima si relief asemanatoare, densitate a populatiei asemanatoare etc. N-o sa vezi de exemplu la Sloveni exploatare intensiva cu cianuri cat oi trai tu. Fiindca pentru aia copacul e sfant. Si o duc foarte bine si fara atata haur in munti. Dar parca numele asta imi e cunoscut si de pe alte site-uri, apare frecvent in articolele cu tematica RMGC. Face parte din fisa postului?
NOU
@Anda: Romania a folosit cianura. Adevarat. A folosit si azbest si DDT. A fost si producatorul nr. 1 in lume la negru de fum, la Copsa Mica. A facut si chestia aia de la Zlatna, care in 6 luni de functionare a otravit mii de hectare si zeci de mii de oameni. Si lista e lunga. Ar trebui sa invatam ceva din greselile trecutului, nu crezi?