Trăim niște vremuri interesante și provocatoare pentru multe industrii și fiecare încearcă să se adapteze contextului. Atât clienții cât și companiile. Toți ne uităm la „ăla mai mare” și vrem să fim ca el dar pe scurtătură dacă se poate.

Tiberiu Pop a renunțat brusc la zahăr și s-a apucat să arunce cu noroi în eMAG și în Consiliului Concurenței până când și-a dat seama că amenzile sunt mult prea mari pentru gustul lui așa că s-a apucat de cântat. Trist este că nu are și el un prieten ceva care să îi spună că are vocea lui Băsescu pe steroizi și se face de râs. Știți momentul acela când te uiți la un clip și simți că îți e rușine că îl cunoști pe om?

evoMAG a crescut frumos de-a lungul anilor. Parteneriate cu comunitatea WeAreElectric, produse gratuite la ridicarea din showroom (înghețată, bere, în funcție de sezon), a stat de-o parte de scandaluri și și-a văzut de drum. Dar spiritul antreprenorial zice că banii pot fi obținuți ușor prin fluxuri greu de înțeles de majoritatea oamenilor și 7 lei dacă scapă din greșeală pe fiecare comandă, la un milion de comenzi sunt 7 milioane de lei venituri doar prin două paragrafe alambicate în termenii și condițiile de pe site.

Volumetria este un concept adus la scară largă de către eMAG atunci când trebuia să calculeze ce produse pot fi livrate în EasyBox și presupune ca fiecare produs să aibă menționat exact ce greutate are și ce dimensiuni cu tot cu ambalaj. evoMAG folosește volumetria pentru ceea ce pare un venit nemeritat.

 

În exemplele de mai jos avem o pereche de căști wireless Xiaomi Mi True care au conform producătorului undeva la 40 de grame. Aș fi zis 60-70 cu indulgență. Dar evoMAG spune că au 300 de grame. O sa ziceți “da mai dar ce contează că au 300 grame sau 50 grame, ca nu se simte la calculul prețului pentru curier”. Wait for it!

 

Camerele web Logitech C922 Pro (alea bune pentru videochat) sunt nestimate ca având 1 kg. Bine că e livrarea gratuită fiind f scumpă.

 

Camera de supraveghere video Xiaomi Mi Home Security 360 este estimată la 5 Kg. O cameră video similară tot de la Xiaomi este estimată tot ca având 5 Kg. Camerele au conform producătorului undeva la 239 grame. Cu tot cu ambalajul evoMAG la cât poate să ajungă coletul? 500 – 800 de grame? evoMAG tarifează pentru 5 Kg.

Aș vrea să cred că este o greșeală dar aproape orice produs aș lua de pe site la mână este supraevaluat. Mult rău.  Conform informațiilor de pe site, „pentru comenzile cu valoare totală mai mică de 449 lei taxa de transport se va calcula in coșul de cumpărături in funcție de greutatea coletului”. Cât, cum, nu știm. Ca în reclama cu reptilienii de la CatMobile: nu știm, noi doar putem întrebări. evoMAG decide care este taxa de livrare și o afișează în coșul de cumpărături fără ca utilizatorul să poată contesta în vreun fel corectitudinea modului în care a fost calculată taxa de livrare.

Tarifarea incorectă a taxei de livrare îmi aduce aminte de vendorii din marketplace-uri care scădeau 10 lei la costul produsului dar puneau 20 lei în plus la taxa de livrare. Până când au băgat mâna prea mult în borcanul cu miere și a început marketplace-ul să îi comisioneze și la taxa de transport.

 

Alt fenomen interesant este adăugarea costurilor care nu sunt deloc explicate în pagina de finalizare a achiziției. Or fi în vreun pdf pe undeva ascunse bine într-o cămară, dar legal cu siguranță nu e.

  • Căști Wireless Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic S, Bluetooth 5.0, Microfon (Negru): greutate 300 grame și plata numerar la primirea coletului. Cost transport 20.35 lei
  • Căști Wireless Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic S, Bluetooth 5.0, Microfon (Negru): greutate 300 grame și plata online. Cost transport 15.59 lei

Cum calculează ăsta prețurile?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.