Acum câțiva ani, avem în feed (btw, pentru cei ce încă plâng după google reader, feedly face o treabă foarte bună, sunt extrem de mulțumit, ba chiar mi-am cumpărat cont pro, ca să îmi aduc contribuția și să nu se închidă, ca precedentul favorit) cam 2000 de situri, dintre care, probabil, mai mult de jumătate erau bloguri. E ok, nu scriau toate în aceiași zi, aveau ritmuri diurne, săptămânale sau lunare, dar era un conținut de urmărit.

Între timp, au dispărut cam toți. Puțini sunt cei la care sunt abonat în feed și, poate, și la ei sunt mai mult din obișnuință, pentru că scriu din an în paște. Restul, s-au risipit ca apa în vând sau au devenit specialiști în toate după ce au născut, precum Miruna Siminel, provocându-mi greața.

Mulți, după eșecul avut cu blogurile, s-au reorientat spre vloguri, având cifre uluitoare de câteva sute de afișări pe clip, dacă au prins ceva viral, eventual ceva mâncat de capsule de Ariel(link afiliat), pentru că cele de Tide sunt prea scumpe. Desigur, sunt la fel de ratați și pe vlog, dar înainte măcar aveai ce citi, acum nu.

Și așa, stai și te gândești. Unde au dispărut toți bloggerii? Ce s-a întmplat cu valul acela masiv de persoane care brusc descoperiseră onlineul și scrisul? Să fie oare vreo legătură între dispariția lor și faptul că, de fapt, banii nu se câștigă așa de ușor în online?

Serios, lipsa lor e o problemă pentru mine. Pentru că pe .ro nu există situri de știri și analiză serioasă, majoritatea lor sunt biasate masiv de prezența banilor patronilor și transformă jurnalismul în gunoi de mahala. Mă uitam ieri seară, frunzărind fugitiv, pe curentul punct info, unul din ziarele care duc numele acesta dinainte de război. Invective, înjurături mascate, tot arsenalul de măscărici a celor ce vor să facă bani mascând incompetența jurnalistică în ȘOC și GROAZĂ.

Așa cu kilogramele de bloggeri. Erau ei mulți și proști, dar citeau chestii diferite, despre care vorbeau pe siturile lor. Vorbeau prost, desigur, dar prindeai esența.

Acum, fără să vreau, sunt cufundat într-o bulă de noutăți proprie, care nu știu dacă este neapărat cea mai bună sau cea mai la curent cu totul.

Viitorul sună sinistru. Bula nouă se formează sau s-a format în jurul formatelor video, iar eu niciodată nu am consumat și nu voi consuma așa ceva. Nu există om care să mă facă să pierd câteva minute din viață ca să îi urmăresc toate elucubrațiile, ăăăăă-urile, uuuu-rile și restul.

Voi ce mai citiți din spectrul larg? Nu mă interesează nwradu, că nu sunt pe it și nici bloguri de femei, gen prințesa urbană, că am eu suficientă dramă în viață, nu vreau să mai citesc și dramatice reviewuri la babayliss placă de păr, gen.