O poveste, musai s-o știi:

Ţi-am spus de copiii – din România – care au câștigat o treime din aurul NASA la un concurs internațional.
În loc să le mulțumească, statul le-a spus să meargă în California pe banii lor.
Românii din SUA au reacționat ferm și guvernanții au ieșit în conferință de presă: “vom plăti noi drumul”.

În spatele camerelor, – si in loc de bani – de la ministerul educației s-au trimis tot felul de adrese școlilor care au dat premianții: ba să explice una, ba să trimit un punct de vedere dacă o fi oportună plecarea asta după premii. Iar directorii, puși politic acolo, ghici ce vor face?

O să își bată joc, toți, de copiii ăştia…

10172658_520024864787083_6985286703395902542_n

via

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    wtf ?
    credeam ca am auzit de toate tampeniile posibile.
    se pare ca inca se mai poate.

  2. Dobitocul ala care a conceput adresa oare pe ce criterii de excelenta a ajuns in postura de secretar general adjunct in ministerul educatiei? Sper ca printr-o spaga grasa (asta ar insemna ca e doar un caz singular), ca daca a luat un concurs chiar pe bune e grav: inseamnă căcael e intreg sistemul.

  3. deja e prea mult. adica bravo lor ca s-au dus si au castigat da’ pe noi de ce nu ne-a intrebat nimeni…
    astia-s ofticati ca nu au stiut ei inainte ca sa isi poata face putina campanie de imagine cu elevii aia. ca nu-i vorba de bani 🙂 bani sunt …

  4. #6

    io zic ca spui ca nu s-au selectat copchii care trebuia, gen … beizadeau lu’ nea ministru etc

  5. #7

    Inca o dovada ca e plina tara de tampiti, care mai de care in functii. Al dracu’ limbaj de lemn…Pe de alta parte, daca n-or avea buget saracii si trebuie sa se justifice, ce sa-i faci…punem de-o adresa, obligatoriu si de-o comisie si luam o decizie cand o costa zborul de trei ori mai scump 😀

  6. #8

    Pare o mizerie la prima vedere, dar nu e. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat la ministerul sportului cu multiplele federaţii de karate, care în fapt erau nişte paravane puse pe ţepuit bugetul de stat. Guvernul hotărâse să acorde aceleaşi premii pentru o medalie obţinută la un campionat mondial indiferent de sport, aşa că nişte şmecheri locali au inventat tot felul de versiuni de karate şi au organizat campionate mondiale la Bucureşti pe care, ce să vezi? tot ei le-au câştigat. Aşa şi cu premiile pentru “olimpici”. Sunt sigur că în SUA se organizează mii de concursuri şi atunci există evident riscul ca pe lângă concursuri de importanţă reală, ministerul eduaţiei să se trezească că sute de elevi care vor dori să plece în SUA pe banii statului pentru a participa la concursuri fantomă organizate de celebre universităţi gen “StanDford”.

    • #9

      da, sau NASA

    • Evident, NASA este o asociatie facuta pe genunchi alaltaieri si care organizeaza concursuri stiintifice din burta ca sa fushareasca niste fonduri alocate cu generozitate de ministerul educatiei. Si cred ca si copiii aia care au castigat sunt de fapt niste potentiali impostori ca au participat la concurs fara sa intrebe intai mintile luminate din invatamant. Jizas….

    • @Valentin
      In timp ce-ti citeam comentariul ma gandeam ca e mare gradina si prea multi sar gardul….

    • #12

      Valentin, de ce-ar fi atat de greu de verificat de catre persoanele culte si competente de la Ministerul Educatiei daca NASA, concursul si festivitatea de decernare a premiilor exista cu adevarat? De ce-ar fi greu de aflat, tot de catre aceiasi competenti, numele celor care au castigat premiile direct de la NASA? Presupun, doar presupun, intrucat am convingerea ca nu pot atinge nivelul profesional al persoanelor din minister desemnate sa se ocupe de aceasta problema, presupun, zic, ca avem si niscaiva reprezentanti oficiali in SUA. Poate chiar mai competenti decat cei de la Educatie si care ar putea afla mai usor si foarte sigur toate datele necesare. (Comentariu cu ironie inclusa – precizare pentru olimpicii la proba de sarit garduri)

    • #13

      Ba eu cred ca responsabilii din ministerul invatamantului s-au interesat(asa cum am facut si eu) pe internet. Booooon, si ce ne zice o simpla cautare pe Google:
      1. Pe site-ul concursului settlement.arc.nasa.gov/Contest/ aflam ca organizatorul NU este NASA(are doar titul simbolic de co-sponsor, impreuna cu NSS – National Space Society), organizatoi reali sunt AL GLOBUS si RUTH GLOBUS(sot si sotie) impreuna cu Universitatea Stanford.
      2. Singurul premiu REAL(si consistent) este “NSS Bruce M. Clark, Jr. Memorial Space Settlement Award” – in valoare de 5000 $, care a fost castigat de “Astronomical Observatory and Planetarium “N. Copernik” – Bulgaria si Apeejay School – India(la egalitate, premiul se va inparti la 2
      3. TOTI paricipantii vor primii diplome, proiectele lor au fost clasate pe locuri(de exemplu pentru clasa a 10-a, de la liceul la care se face referire mai sus, pe linga acestia au mai fost clasati pe locul 1 inca 2 licee paricipante
      Deci, dupa umila mea parere de platitor de taxe si impozite, daca elevii nostrii doresc sa-i felicite pe bulgari si indieni, nu am nimica impotriva, dar sa o faca pe banii lor :))))

    • #14

      Văd că unii dintre voi chiar vă chinuiţi din greu să demonstraţi că România nu e degeaba lider regional la anlfabetism ştiinţific. Ministerul a transmis o notă în care a cerut informaţii despre concurs şi despre ce contribuţie a avut fiecare participant. Arhi zice că e o mizerie, eu zic că nu şi că e absolut obligatoriu ca ministerul înainte să arunce cu miile de dolari să vadă care a fost importanţa concursului ăsta (şi altora în viitor) şi ce rol a avut fiecare elev care cere să plece banii statului în SUA. De aici şi până la caterincă despre NASA e cale lungă.

    • #15

      Tind sa ii dau partial dreptate lui Valentin legat de importanta concursului si conditiile de participare. NASA invita pe toti participantii la concurs la conferinta din California. Daca statul roman i-ar trimite pe toti ar trebui sa plateasca excursiile a sute de elevi, mai mult decat toate loturile olimpice adunate. Pe urma am numarat pe lista castigatorilor 36 de echipe din Romania, dintre care doar 15 cu mentiuni, restul cu premii. Tineti cont ca majoritatea nu sunt castigatori individuali ci echipe care pot fi si de pana la 10 elevi sau chiar peste.
      Varmiu a fost de 2 ori in America la NASA cu concursul asta si din cate stiu de fiecare data au platit parintii excursia.

    • Amice, tu ai remarcat ca e vorba de NASA?

  7. #17

    Si de ce at trebui sa plateasca staul roman (ala unde platesc eu taxe) excursii in America?
    Cu banii aia mai bine renoveaza scolile care n-au nici macar un wc in scoala.

    Iar povestea cu nasa si olimpiadele de doi lei pe mine ma lasa rece.
    Mitul asta ca suntem buricul pamantului in olimpiade e pornit de comunisti si sustinut de continuatorii lor.
    Nu suntem nici macar in top 20 dar s-a creat mitul ca am fi cei mai buni din lume.

    • #18

      Eşti prost, stai jos.

      Suntem nu cei mai buni, dar lejer printre cei mai buni. Nu e un mit, pentru că NU TOŢI sunt cei mai buni, NU SISTEMUL e cel mai buni, ci sunt câţiva copii care sunt deştepţi şi buni, indiferent de sistem şi alte cele. Oricum aceştia ajung toţi departe de stat, fac chestii care te-ai jura că sunt făcute de americani.
      Nu e vorba că americanii ar fi proşti, sau japonezii, sau alte cele, dar e vorba de nişte elite. Sistemul japonez de ex scoate elevi de 10 ori mai buni decât ai noştrii în medie poate, dar când e vorba de elite, discutăm de altceva. Nu compara una cu alta.

      Mi se pare cu 2 tăişuri treaba asta, pe de-o parte trebuie verificat dacă nu sunt concursuri fantomă, sunt de-acord, dar ca orice idee bună e aplicată româneşte: nimeni din sistem nu vrea să-şi asume vreo răspundere, drept urmare ceea ce se putea rezolva cu o căutare pe Google şi 2-3 telefoane în SUA (nu mai e aşa scump impulsul) se rezolvă tipic românesc, cu ştampile, adrese, semnături, copii xerox la infinit, toate trimise prin poştă cu confirmare de primire că pe email nu e legal!

      Secolul 21 şi statul nu are un sistem de semnături electronice pentru nişte banale confirmări de primire pe mail, trebe tot trimis prin cel mai mare angajator din ţară poşta română.

    • #19

      Pentru ca statul trebuie sa incurajeze performanta. Nu pe excursia unor copii care nu au frecat menta in cluburi ca tine ti se fut tie banii. Banii tai se duc pe pula din cauza ca se pun si se repun in aceleasi locuri de 20 de ani borduri. Spre exemplu.

    • #20

      Nu mai stau acum sa verific, daca gresesc, imi cer scuze. Din cate am retinut suma pentru deplasare si participare e in jur de 100.000 de euro. Cu banii astia statul iti construieste un WC in fundul curtii la o scoala din creierii muntilor, cu mai putin de 25 de elevi. Informeaza-te ce sume s-au sifonat pe constructia si renovarea scolilor, din banii nostri, ai contribuabililor, in felul asta. De asemenea, du-te intr-o sala de clasa la sedinta cu parintii si incearca sa explici profesorilor si directorilor ca nu mai e nevoie ca parintii sa plateasca fondul clasei fiindca, nu-i asa, sunt de-ajuns fondurile alocate de minister.

      Motivul pentru care investesti banii astia, tu, in calitate de contribuabil – fiindca e vorba de o investitie, si inca una dintre cele cu randament foarte ridicat si grad de siguranta foarte mare – motivul, deci, e ca toti copiii astia care muncesc sa intretina mitul asta vor tine minte c-au fost sustinuti si vor intoarce investitia. Ca o vor face de la distanta, facand lobby in cadrul profesiei si in alta tara, de exemplu, ca vor ramane / se vor intoarce aici stiind si facand mai multe decat cei mai putin dotati, cert e ca vor contribui cu mult mai mult decat au primit. Inclusiv prin faptul ca vor avea castiguri mai mari si, deci, vor returna mult mai multi bani bugetului decat s-a cheltuit cu sustinerea lor.

      Eu n-am auzit pana acum ca o societate sa avanseze fara oameni inteligenti. Dar, cum spuneam mai sus, nici n-am competenta celor de la Ministerul Educatiei in domeniu.

    • #21

      Iti garantez ca n-o sa gasesti nicio statistica in lumea asta care sa-ti demonstreze mitul ca romania ar fi macar in top 20 mondial la olimpiade.

      Asta e doar un mit urban creat si continuat de bolsevici.
      Pentru ca deh, trebuia sa fie si romanul bun la ceva, si uite asa s-a creat mitul ca sutem asi in olimpici, cand de fapt suntem mediocrii.

      Ajunge 1 (unu din douazeci de milioane) sa intre la harvard, deja e stire nationala.

      Si apoi scuza ca daca unu arunca o hartie pe jos asta imi da mie dreptul sa imi fac nevoile in mijlocul drumului e aiurea.

      Si da, wc-ul chiar e o problema nationala.
      Jumatate din romani isi fac nevoile in pamant (pentru ca nu exista retea de canalizare) iar apoi se mira ca de ce apa e de proasta calitate iar dpdv legal nu e potabila.
      Iar cu 100.000 de euro s-ar face lucruri cu mult mai importante decat o excursie in america pentru niste copii oarecare.

      De ce sa nu dam 100.000 pentru toti copiii care au obtinut cel putin o diploma de participare la un concurs oarecare?

      Sa se dea cate una sa ajunga la toti 🙂

      Apoi, statul nu trebuie sa incurajeze performanta.
      Performanta trebuie incurajata de parinti.
      Statul trebuie sa incurajeze ALFABETIZAREA, peste 60% din absolventii de liceu sunt semi-analfabeti.

      Nu sunt impotriva educatiei, insa cand problema principala e ca majoritatea populatiei e semi-analfabeta si analfabeta – sa pompezi bani in cativa copii care oricum ajung sa lucreze afara (inclusiv vor plati taxe afara) e aiurea si fara rost.
      DPMDV olimpicii sa se descurce pe banii parintilor si sponsorizari nu din banii statului.
      Banii statului sa fie folositi pentru alfabetizare nu pentru concursuri fanteziste la nasa ori olimpiade aiurea … prin cine stie ce tara exotica cu copii nomenclaturisti.

    • Cosmin, ai dreptate!
      Ce obligatie are statul roman pentru niste concursuri private?
      Stii cat plateste statul pentru ONI? Cca 4500-5000 EUR
      Stii cat costa www.infoeducatie.ro pe bugetul MEN? cca. 4000 eur.
      Stii cati beneficiari sunt la concursurile astea? cca 500 directi si cateva mii indirecti
      Pentru ce sa plateasca statul roman 8-10000 eur pentru o deplasare a 8 persoane? Cui folososete? Doar LOR.
      Articolul si comentariile sunt cele mai de stanga idei de la niste oameni tineri care au pretentii de deschidere si liberalism…

    • #23

      Cosmin, tu chiar ești prost rău…

  8. da chiar asa ca doar n-or vrea sa se plimbe pe banii nostri de-acuma. figuri tata,lasa sa puna mana sa invete ca pentru ei o face. ce tot atata nasa,ma astea-s figuri.vreti numai sa furati lasa ca stim noi ‘reati ai drecu de’ntelectuali !

    • #25

      da, si noi in loc sa cerem autostrazi sau veceuri, vrem sa ii trimita pe rasfatatii astia in excursie pe banii nostri, munciti din greu. huo!

    • #26

      Nici o problema, peste vro 10 ani ii iau americanii la ei, le da casa, masa si toate cele si noi ramanem doar cu nonvalori si o generatie mediocra din toate punctele de vedere… cum draq sa promovezi domnle copii destepti si care castigau premii si in trecut…se pare ca au castigat si prin 2008 premiul cel mare…

    • ooo, tu nici visezi, bătrâne…
      câte licitaţii pe studii de fezabilitate pentru autostrăzi a publicat CNADNR zilele astea 🙂
      Ploieşti-Buzău, Bacău-Paşcani, Bacău-Focşani etc.
      să mănânce şi gura clientelei ceva.

    • da de ce sa ii ia peste 10 ani? eu cred ca deja au bagajele facute…

    • #29

      Nu-i lasa parintii la 12 ani…

  9. MAI ales veceuri. La cat kkt este in tara asta, ne trebuie mai multe !

  10. #31

    Pana ca Mi(ni)sterul Educatiei sa se ocupe de olimpici, ar trebui sa aduca cu picioarele pe pamant profesorii si sitemul de invatamant. Pile, pungute, spagute, floricele, meditatii. Asa se iau note. Pe barba parintilor.
    Al meu presteaza la greu limbi straine si matematica, astfel ca varianta de a servi patria nu o sa intre in calculele lui! Sub nicio forma! Scoala este o mizerie, un loc impanat cu ipocrizie si imbecilitate!
    Vreti un exemplu concret? Dupa scandalul cu banii adunati lunar de catre profesori, sedintele cu parintii organizate la o luna jumate, acum se organizeaza la 3 luni. Sa-i futa cainii!
    Fiecare pe barba lui!

  11. #32

    Raspunsul domnului director catre tovarasul secretar adj. Gabriel Ispas ar trebuie sa fie tot in scris si sa sune cam asa:
    “Ba, esti prost?”
    Tovarasul respectiv nu e cumva pisica de casa a Abramburicai?

    • #33

      Da, asta ar trebui sa fie raspunsul, numai ca si tovarasului director ii cam “tzatzaie” curul ca si-ar putea pierde postul….

  12. Ultima propozitie – gold. “Auzi, dar acum ca-i trimitem, cum facem sa ajungem si noi in america la decernarea premiilor?”

  13. baba se arde si tara piaptana.
    Bah, la noi mor pensionarii de foame si voi vreti sa trimiteti o mana de copii pe banii statului in SUA? Ca dupa ce termina liceu sa plece toti la colegiu acolo sa ne dea muie, nu?
    Daca sunt asa buni, sa faca credit. Performanta se plateste.

    • #36

      Eu nu cred ca, inca, exista in Romania persoane cu asemenea tip de gandire.Bai, oaomeni buni!! mai sunteti normali la cap? Cum, Doamne iarta-ma, sa judeci asa? ” ce daca sunt buni, las’ sa stea acasa, noi n-avem bani de wc-uri”. Am 18 ani, anul asta dau admiterea la facultate si, pe cuvantul meu, ca vreau sa fac facultatea in Romania, pentru ca stiu ca avem profesori foarte buni. Elevii astia care tot castiga concursuri internationale si , pe bune, fac ceva cu viata lor, sunt romani. Da, romani de-ai nostri. Dar daca romanul, e obisnuit sa vada numai Bianca Dragusanu, Kapatos si alde d-astea, normal, e de inteles.Suntem intr-o letargie de nu s-a mai vazut. Reveniti-va, oameni buni, in loc sa investim in educatie si sa-i sprijinim pe copiii astia care, la dracu, sunt cei mai buni (sa nu uitam ca limba romana este a doua limba vorbita la NASA, si daca nu ma insel si la Microsoft), noi ce facem?! Tipic romanesc: Lasa, ba, eu n-am ce pune pe masa, ce sa caute in SUA?! Halal, cel mai rusine imi este ca majoritatea aveti o varsta si sunteti “trecuti prin viata”.

    • de fapt limba romana este prima limba vorbita in lume. Pe de alta parte ai 18 ani. Pana o sa intelegi lucruri mai ai de mancat bere si baut pere

    • #38

      @elev
      “Noi avem profesori foarte buni” hahahaha,se vede ca n-ai trecut inca pe la facultate.
      PS Sunt profesor.

    • #39

      Este incredibil ca unii dintre noi sunt panicati sa nu cheltuie alti romani (eventual chiar inteligenti) bani pentru niste merite intelectuale, nu atat de multi pe cat a furat Udrea de exemplu construind in panta sali de sport in sate obscure. Geanta ei costa cat tot drumul acela la un loc. Acolo de ce nu se utia nimeni?

      In alta ordine de idei, copiii trebuie stimulati sa se ridice din media aia ordinara in care sunt (niste retardati care nu stau decat pe facebook si comenteaza agramat la selfies), si cum altfel daca nu prin comparatii si bonusuri pentru merite la invatatura?
      Uite! Costel a invatat si acum se plimba prin America un pic ca sa isi ia un premiu pe care l-a catigat pe MERIT (nu ca ar mai stii spagarul de toate zilele ce inseamna MERIT). Ce este atat de gresit in asta?

      Chiar stam sa ne plangem ca pensionarii nu au ce manca, si copiii inteligenti sunt problema asta? Nu mai bine ne intoarcem sa ne intrebam de ce fura jigodiile alea ordinare banii din taxele noastre si nu infunda toti puscariile+ dat inapoi bani statului?

      De profesori nu mai zic, CINE mai intra in invatamant la liceu de ex, cu cateva milioane pe luna ca sa suporte 30 de handicapati care oricum considera ca sa inveti este o pierdere de timp si isi bat joc de profesori? (ah da, normal ca e pierdere de timp, nu faci bani invatand ci furand, uitasem) Evident orice om normal la cap nu va intra in invatamant in aceste conditii si se duce frumusel in alta tara, pe alta profesie unde va fi apreciat nu numai monetar.

      Noi ca popor de rand ar trebui sa fim impreuna in aceste momente, si sa zicem, da! hai copii, plecati, avem incredere in voi. Nu sa se oftice toata lumea ca unii care chiar au ceva in cap il si folosesc, comparativ cu restul, asa ca ia sa mai stea in banca lor. De ce ar fi o diferenta intre un manelist prost care isi umfla muschii (sau burta) si da din cur ca activitate principala, si un copil care sta si isi ocupa mintea cu lucruri inteligente si participa la concursuri! sa nu fie! sa fim toti o masa amorfa de unde sa nu se ridice nimeni, ca iarba e mai verde la vecin, sa moara si capra lui de foame (in loc sa se ridice de pe fundul ala lenes si sa ude iarba)

    • incredibil cum lumea citeste si, desi e clar gluma, inceputa cu o gluma, se loveste de “mama, hai sa il invat minte”
      D-aia n-avem ma lucruri bune. Pentru ca sunteti prosti. Pentru ca la limba romana ati tocit ca prostii comentarii in loc sa puneti mana pe frunte sa va ganditi “ma, ce pula satanei a vrut sa zica autorul”.

      Luati de mestecati totul doar daca e piure. Daca are si ceva materie solida va doare maxilaru asa ca scuipati.
      Ati citit in povestea de mai sus NASA, deci clar nene, copiii aia sunt buni, sunt destepti, au facut cacatu bici si daca nu se duc in SUA nu pocneste.
      Plm, asa o fi. N-am citit pentru ca nu imi pasa. Dar, ma amuza astia care nu ati citit si totusi aveti pareri.

  14. #41

    ei bine … intr-adevar, la prima vedere pare nasol. vad pe aici o gramada de datatori cu parerea care (probabil ca) nu au de administrat niciun buget, nu si-au facut niciun plan pe un termen mai mare de 2-3 ani …

    my 2c:

    1. Sunt o gramada de concursuri internationale. Certificate sau nu. Recunoscute sau nu. Cu nume pompoase. “NASA International contest of mint-rubbing”. Pe cine trimitem acolo? Pe ce bani? E important concursul asta? Ce valoare adaugata aduce? samd. Si apoi, daca trimitem la orice laba de concurs oameni platiti din fondurile de invatamant, or sa sara de cur altii ca “da, l-am trimis pe varul Costel al primarului din comuna Tofoloaga ca are pile, si pe aia buni, care merita (dupa ce principii, numai noi stim) nu”. Mi se pare normal ca chestiile pe bani publici sa fie reglementate prin lege. Si modul cum se cheltuie acei bani sa fie justificat.

    2. Toata lumea saliveaza dupa mana de oameni din RO care castiga nu-stiu-ce premii la nu-stiu-ce concurs. Oameni buni … nu ei sunt viitorul Romaniei! Daca astia sunt asa pizdosi precum par, oricum se vor duce la MIT/Oxford/* “pentru ca pot”, oricum vor pleca din tara pentru ca vor primi un salariu de 6-7 cifre in euro pe an. Stiu 3 oameni care au facut parte din lotul national (nu cel extins) la informatica, au plecat in toate tarile calde trimisi pe la concursuri, iar acum lucreaza la Google/Amazon/Facebook. Va pleca indiferent ca i se va plati un drum pana in Urlatii din deal ca sa isi ia un premiu sau nu. Scoala reprezita o investitie in viitor. Iar “viitorul” este clasa medie. “Viitorul” e copilul tau, cel de nivel mediu (dada, stiu ca toti care cititi blogul credeti ca aveti copii cei mai destepti dar realitatea ne arata ca nu e chiar asa), care probabil ca nu va fi de nivel international, dar care trebuie si el incurajat sa invete. “Viitorul” e profesorul din liceul/scoala de provincie care ii poate da copilului de nivel mediu sfaturi mai bune in privinta carierei pe care poate sa o aleaga. In loc sa se duca la Spiru Haret si sa ingroase randul somerilor, sa se faca strungar/laptar/zugrav si sa fie fericit cu alegerea facuta. Cu cat “media” e mai buna, cu atat mai multe sanse are viitorul nostru. Din cauza asta are Romania rezultatele alea dementiale la testele PISA? Ca 5 elevi au luat premiul I la un concurs obscur facut pe genunchi de NASA cu chestii care poate nu au nicio legatura cu NASA sau cu obiectul de stiudiu de la scoala respectiva? Poate ca cu cele 3-5 mii de euro cheltuite ca sa trimita 5 copii sa isi ia premiul, ar putea repara repara reteaua nefolosita a unei scoli dintr-un oras mic de provincie …

    3. Daca scoala e asa basinoasa si concursul cel putin la fel de inmiresmat – de ce plm nu exista un sponsor pentru asta? De ce nu se inghesuie nimeni sa le dea cei 3-5K necesari pentru o excursie in Poplaca din Deal?

    Puterea oricarei tari e data de clasa medie. Daca nu investim in ea, s-a dus pulii de suflet tot. De-aia am plecat din tara. Pentru ca vreau ca copii mei sa beneficieze de studii medii de calitate, nu doar cele 3-4 varfuri (ocazional folosite si in scopuri electorale/pr). Si pentru ca am putut.

    • #42

      @ Miticosul: Asa o spui de parca pana acuma toti copii nostri romani care au castigat fel de fel de concursuri internationale, au fost sustinuti 100% financiar de catre Stat cand stim clar ca nu este asa, ca au fost pe cheltuiala lor si la sfarsit au primit o medalie si o ciocolata langa gen “here here, take this”. Prin urmare, draft-ul respectiv e un mare bullshit si isi arata nesimtirea crasa de care dau dovada.

      Nu zic sa trimita pe toti ici si pe dincolo in lume, da, ar trebui sa fie verificata situatia insa pe langa asta sa stie unde, ce si cum sunt inscrisi romanii nostrii si sa fie ajutati, la fel si profesorii care s-au ocupat de ei si si-au dat sufletul sa ajunga unde sunt.

      Ca si exemplu sa nu uitam de tipul care si-a construit propriul bob in garajul lui pentru jocurile olimpice, sau de lotul de gimnastica unde Bellu si Bitang s-au chinuit de multi ani pentru tot felul de fonduri si cacaturi sa aiba sportivii nostrii conditii si oportunitati si lista poate continua la nesfarsit…

      Ne mandrim cu ei dupa ce au luat medalii, ii ovationam pe Facebook dar nu ne gandim ce eforturi au depus si cat de greu este sa ai performanta si sa continui pe acel drum daca nu ai bani sau conditii.

    • #43

      Bine zis

    • #44

      S-au adus in discutie olimpiciii sportivi … alta realitate caracteristica acestui stat bolsevic.
      Pai in ce tara din lumea asta se platesc “pensii” sportivilor olimpici de la 20 de ani?
      Adica daca eu imi antrenez copilul si castiga o medalie la aruncatul sulitei, el va primi tot restul vietii o pensie de sportiv .. bravo bolsevicilor! :)))
      Unii sa munceasca si sa plateasca taxe pana ii ustura si iin fund, iar altii sa traiasca bine mersi asistati – vorba aia avem politicieni oglinda perfecta a societatii.

    • #45

      @Daniela – cu ce bani sa fie “ajutati” romanii? Sa se mareasca taxele … nu vrem. Dar sa se dea [de poamana] la toata lumea, sa ajunga, ne place sa fim darnici cu banul public/al altuia.

      Daca astia cu NASA lor chiar erau asa de buni, iar concursul asa de important, in mod cert exista cateva companii (mai ales pe profilul de IT, al liceului respectiv) care ar fi vrut sa-si “lege” numele de un eveniment asa de important. Cu care sa iasa in fata si sa zica “da bai, noi le-am dat bani sa mearga acolo” …

      Peste tot pe unde ma intalnesc cu spanioli, ii vad ca se bat cu caramida in piept ca au Barcelona si Real Madrid. Culmea, statul nu ii ajuta de loc. Din contra, l-au luat in colimator pe fostul presedinte al Barcelonei ca a facut niste magarii cu taxele.

      Iar ala cu bobul … nu ma porni … ca sa-ti faci idee cat de buna era echipa – cei de la dublu (parca) au fost descalificati pentru siguranta proprie … ori daca asta e nivelul, ce sponsor sa se implice? Crezi ca daca statul ii cumpara un Ferarri al boburilor facea o branza mai mare? Medalia primita era mai rotunda?

      Ideea e ca cei buni se descurca si singuri. Faptul ca sunt buni/destepti/frumosi reprezinta ca deja au o sansa in plus … Si in general, e greu sa te bazezi ca stat, pe veniturile generate de ei. Cand ei vor pleca, vor plati taxe statului adoptiv. Cei care raman si vor asigura pensiile/sanatatea/etc, vor fi cei medii. In ei trebuie sa investeasca statul prin scoala, nu in 2-3 exceptii care fac 2-3 mame umede de emotie. Asta am vrut sa zic.

    • #46

      @Miticosul : Stii cum e faza asta ce zici tu cu banii ? Cam asa: pentru sanatate si medicii nostrii care ne pleaca in numar mare an de an nu avem bani, pentru educatie si platirea bunilor profesori care mai sunt in sistem nu avem bani, pentru crearea unor conditii pentru sportivii nostrii nu avem bani, pentru drumuri nu avem bani, pentru pensionari nu avem bani, pentru nimic care conteaza nu avem bani, indiferent ca e vorba de premiat niste copii care invata si ne duc numele tarii noastre mai departe sau ca castiga diverse premii, concursuri & so on. Daca asa vom gandi tot timpul, ca de ce sa-i trimitem pe copiii aia acolo si pe ceilalti la olimpiade sau jocuri olimpice, eu zic ca ne meritam soarta.

      Iar la faza cu bob-ul: tocmai ca au fost descalificati pentru ca NU am fost stare ca si tara sa ne ajutam un compatriot sa-i platim o amarata de sanie sau ce dumnezeu e aia. Platim impozite peste impozite si totusi cand e vorba de ajutat, banii nu ajung acolo unde este nevoie, de multe ori.

      Si cei medii si cei excelenti spre genii trebuie ajutate, nu sunt de acord ca numai o anumita patura a societatii trebuie sa beneficieze de aceste ajutoare.

  15. #47

    @Miticosul: clasa medie are grija sa produca lapte, carne, branza, oua, imbracaminte, incaltaminte, tiparituri, drumuri, case, masini, poduri, medicamente, instrumente muzicale si chirurgicale, computere etc.

    Rolul astora care pot si incearca mai mult din punct de vedere al inteligentei e sa ajute clasa medie sa faca lucrurile astea mai bine / mai usor / mai repede / cu mai putine resurse sau sa creeze lucrurile astea. Clasa medie a inteligentei nu-i nici creatoare, nici inovatoare. Iar majoritatea celor care pot mai mult intelectual nu prea sunt amatori si nici n-ar putea sa mulga vaca intre doua experimente, sa compuna balade in timp ce corecteaza un volum pentru tipar sau sa termine o piesa la strung intre doua operatii de transplant. Ambele clase au nevoie una de alta, pur si simplu.

    • #48

      Mi-e teama ca nu sunt 100% de acord cu tine. Varfurile au nevoie de clasa medie ridicata mai mult decat iti inchipui. As crede ca mai mult decat viceversa. Parerea mea.

      In primul rand, o clasa medie ridicata – creste competitia. Un “varf”, degeaba este el “varf” daca nu are pe cine sa se “bazeze”. Daca nu are cine sa il “impinga” din spate. Daca nu are cine sa il “alimenteze”. Altfel, ramane un “varfulet” un pic mai bun decat media. Si rezultatul nu e cea ce vrei. Si 2.000.000 de oameni nu se simt neaparat inspirati de un singur om. Copilul de laptar/zidar – care oricum are viitorul asta in fata, cu ce se va simti el inspirat ca Gogu-de-la-scularie a fost la NASA, la un concurs? Tot zidaria/laptaria ii va da lui de mancare maine, cand va termina scoala … Da, e adevarat ca dupa Montreal au fost mai multi copii la gimnastica (inspirati de succesul Nadiei, e drept), dar constanta varfurilor care au aparut in gimnastica a fost tot be baza unei selectii dure facute de antrenorii nationalei care nu au lasat orice ciuruc sa intre si au creat un cerc “select”, o cultura a nivelului minim acceptat destul de ridicat. Asta a fost motivul pentru care s-au ridicat “varfurile” de dupa – chiar si fara o baza materiala solida, comparabila cu cele din alte tari. Cauta pe internet sa vezi cat de duri si exigenti au fost considerati Bitang & co la lotul national de gimnastica, cat de “greu” se intra acolo … tocmai ca sa creeze un nivel mediu ridicat, sa nu lase “varfurile” sa se complaca intr-un nivel scazut.

      Apoi, ma intreb … fara google/bing/* … stie cineva care este cel mai inalt munte submarin? Eu nu …

      Asta la nivel micro. La nivel macro – inchipuie-ti ca ai o ferma cu 100 de vaci. Ai 2 situatii:

      1. Din cele 100 de vaci, ai 1-2 care dau 5l de lapte pe zi. Restul dau cam 1l – daca au iarba, daca au soare, daca vin marmotele sa le faca masaj pe spate.

      2. Toate vacile din cireada dau in medie 2l de lapte pe zi, indiferent de situatie.

      In care din situatii esti mai castigat?

    • de fapt, rolul clasei medii este sa permita clasei astea telectuale sa traiasca, prin redirectionarea muncii clasei de jos catre cercetare.
      Ceea ce nu e rau 🙂

  16. #50

    Ba eu cred ca responsabilii din ministerul invatamantului s-au interesat(asa cum am facut si eu) pe internet. Booooon, si ce ne zice o simpla cautare pe Google:
    1. Pe site-ul concursului settlement.arc.nasa.gov/Contest/ aflam ca organizatorul NU este NASA(are doar titul simbolic de co-sponsor, impreuna cu NSS – National Space Society), organizatoi reali sunt AL GLOBUS si RUTH GLOBUS(sot si sotie) impreuna cu Universitatea Stanford.
    2. Singurul premiu REAL(si consistent) este “NSS Bruce M. Clark, Jr. Memorial Space Settlement Award” – in valoare de 5000 $, care a fost castigat de “Astronomical Observatory and Planetarium “N. Copernik” – Bulgaria si Apeejay School – India(la egalitate, premiul se va inparti la 2 🙂
    3. TOTI paricipantii vor primii diplome, proiectele lor au fost clasate pe locuri(de exemplu pentru clasa a 10-a, de la liceul la care se face referire mai sus, pe linga acestia au mai fost clasati pe locul 1 inca 2 licee paricipante 🙂
    Deci, dupa umila mea parere de platitor de taxe si impozite, daca elevii nostrii doresc sa-i felicite pe bulgari si indieni, nu am nimica impotriva, dar sa o faca pe banii lor :))))

  17. #51

    settlement.arc.nasa.gov/Contest/Results/2014/index.html

    puteti sa-i dati linkul asta lui ispas. daca el nu stie sa foloseasca google, ce sa-i facem

  18. #52

    M-am uitat si eu pe proiect, are legatura cu stiinta doar in masura in care vorbim de science-fiction. Mie mi se pare un exercitiu adolescentin de imaginatie si atat, cu o idee care nici macar nu e originala (just search for HIVEHAUS). Bravo lor ca au castigat, insa chiar nu vad niciun motiv ca MEN sa sponsorizeze treaba asta, nu e suficient sa scrie NASA.

    Proiectul:
    onedrive.live.com/view.aspx?resid=DE05604049A8C6EB!526&ithint=file%2c.pdf&app=WordPdf&authkey=!ALMDQkW8L9j3ylc

  19. #53

    Hai că dacă e tot atâta polemică m-am încordat şi-am căutat pe google NASA Space Settlement Contest. Treaba e aşa, au fost 562 de proiecte trimise din 19 ţări între care şi România. Marele premiu a fost câştigat la egalitate de o echipă din Bulgaria şi una din India. Iar în rest s-au acordat 157 de premii sau menţinui. 157 de premii pentru 562 de proiecte!!! Ai noştri au câştigat diferite premii la diferite categorii de vârstă. În ce constau premiile? 5000 de dolari pentru marii câştigători (ăia din India şi Bulgaria) plus faptul că proiectul lor va fi postat pe site-ul NASA, iar toţi concurenţii (deci nu doar cei premiaţi) împreunmă cu fraţi, prieteni, părinţi şi profesori au primit invitaţia de aparticipa la o gală în L.A. Câştigătorii pe categorii (între care şi ai noştri) vor avea posibilitatea de a ţine o alocuţiune în funcţie de timpul disponibil. A, şi încă o chestie foarte tare : Contestants are responsible for all travel arrangements and costs, visas and conference expenses. Also, minors (children under 18) must be accompanied by a responsible adult. Among other potential problems, the hotel may not allow checkin without an adult in the party.

  20. în şcoli, şi mai ales în licee, se organizează nşpe mii de concursuri dotate cu diverse premii. de cele mai multe ori premiile constau în excursii – unele în străinătate. mă rog, o cunoştiinţă profesor îmi spunea că aceste “proiecte” sunt, de cele mai multe ori, un prilej şi pentru profesori şi pentru copii de a freca menta. dar, lăsăm deoparte pe ce criterii se câştigă (are legătură mai mult cu profesorul şi de cum este văzut de superiori), ideea este că aceste concursuri nu se desfăşoară fără acordul inspectoratului respectiv. deci, o şcoală nu poate participa la un concurs aşa … pentru că a visat un profesor entuziast. nu reuşesc să pricep cum s-a ajuns acolo, adică nişte copii câştigă un concurs, nu are nici un fel de importanţă ce fel de concurs, un concurs la care s-a participat cu girul şcolii şi care a presupus muncă şi din partea profesorilor şi din partea elevilor. chiar nu se ştiau condiţiile de participare? oricare ar fi fost condiţiile de participare părinţii şi copii trebuiau înştinţaţi. cel puţin aşa mi se pare firesc, participăm aici şi putem câştiga asta sau asta, dacă vom câştiga va trebui să suportăm o parte din cheltuieli, sau nu, sau … iar cât priveşte adresa ministerului, mai ales prima fraza, cea cu selecţia naţională m-a lăsat mască. selecţia se face pentru olimpiade dar cu celelalte concursuri cum e? că doar nu sunt numai olipiadele pe lumea asta. iar fără viza inspectoratului şcoala nu poate participa, poate participa elevul în nume propriu dar asta e altă poveste.

  21. #55

    Situatia nu e alba sau neagra.
    Sigur ca suna frumos concursul castigat la NASA si asa cum spuneau si altii pe aici cu concursurile de KARATE se pot face concursuri mondiale si pentru astrobiologie. Tot de NASA organizate, spun astrobiologie ca am aflat ca un roman e responsabil cu astrobiologia la programul CURIOSITY, dar nu cred ca invatamantul romanesc isi permite participarea la concursuri de genul asta sau plimbarea pana in SUA pentru ridicarea premiilor.
    E in programa? In aia obligatorie sau optionala?
    Exista un fundament legal pentru care banii platiti de mine la impozite sa fie folositi obligatoriu la plimbarea unori elevi de liceu foarte dotati in SUA pentru un program extracuricula? Daca exista se poate aproba in cadrul unui proces transparent, eventual in competitie cu folosirea respectivilor bani pentru un laborator de informatica in Podu’ Iloaiei unde informatica se face pe 286 din 1994 toamna.

  22. #56

    De ce sa calatoreasca niste elevi prin lume pe banii publici, cand putem lua si imparti niste galeti de banii astia ?! De ce sa aspire elevii la calatorii prin implicarea in niste proiecte educationale cand poti aparea la capatos din simplul motiv ca esti prost ?!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.