Nu știu dacă v-ați prins, dar, odată cu ChatGPT, copy.ai, open.ai și ce alte inteligențe artificiale mai sunt pe acolo, sistemul românesc de învățământ, bazat pe memorarea tembelă, pe Analizați literar poezia X, tocmai s-a dus dracului.

Când am dat bacul, mi-a picat, la oral, poezia lui Nichita Stănescu, Ce bine că ești. Legătura mea cu poezia este la fel de puternică ca legătura mea cu dialectul tembo-habe. Adică lipsește cu desăvârșire, nu gust poezie, nu accept, nu citesc, mă lasă rece și, dacă ar fi după mine, aș interzice versificația. Mai ales cea tip Nichita Stănescu, care ăla era beat 25 de ore din 24, scria tot felul de aberații ininteligibile, după care trebuia eu să le descifrez în clasă și să le dau un sens.

Ca orice introvertit, urăsc cu pasiune examenele orale. Nu mai țin minte ce am făcut și cum m-am descurcat, știu că m-am apucat să spun poezia, pentru că o memorasem, după care habar nu am ce s-a mai întâmplat, am ieșit cu un 8.50 cinstit, de care am fost foarte mulțumit.

Dar iată ce scrie ChatGPT, la indicația mea de a face o analiză pe aceeași poezie.

Excelent, nu? Cu mult mai bine decât aș fi putut eu “analiza” mizeria asta. Ba, chiar, și mai mult, dacă există vreo indicație de lungime, avem și pe lungime. Am verificat, bănănăie cât vrei tu de mult, fără niciun stres.

Și acesta, dragii mei, este cel mai bun lucru ce se putea întâmpla mizeriei care este, în acest moment, învățământul românesc. Când toți elevii se vor prinde că pot face referate, analize și tot felul de mizerii cu care sunt asaltați acum de niște profesori care sunt, de multe ori, sub nivelul lor intelectual și de cunoștințe, toate lecturile, temele, lucrările, tezele vor deveni profesioniste. După care se vor opri, pentru că nu ai cum să lupți cu așa ceva.

Iar asta se va răspândi peste tot. ChatGPT scrie inclusiv cod, rezolvă explicat chestii matematice și, cel mai probabil fizice. Există Dalli, care desenează. SymphonyAI care îți compune muzică, așa cum vrei tu. Pur și simplu profesorii români vor falimenta sau vor scoate elevi cu 10 pe linie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asta poate merge in sistemele alea unde elevul e lasat sa bata campii de capul lui. La noi la romana variaza intre: “spui exact comentariu la virgula pe care ti l-am dictat in clasa” si “atingi fix ideile pe care ti le-am dat, in ordinea lor, si cu cuvintele mele”

    88
  2. #2

    Poezia e misto. E cea mai complexa forma de a transfera informatie prin limbaj. Scopul e sa folosesti cat mai putine cuvinte si sa transmiti cat mai multa informatie. E o informatie codificata, ai nevoie de un cod sa il intelegi. Si mai mult, permite mai multe coduri – fiecare dezvoltand un alt inteles. Cand asculti muzica e ceva similar – informatie codificata. E un fisier compresat imens. Gen un haiku de cateva silabe poate sa iti transmita cativa Gb de informatie.

    Ceva similar e si pentru orice exprimare a limbajului, doar ca pozia e cea mai avansata metoda de a compresa informatia.

    45
    • #3

      Poezie, gigabiți, winrar, informație comprimată inefabil. Ne-am dat dracu

      11
    • Coae’ eu citesc la Arhi de cand sebastian bargau ala se plangea ca i’a curs benzina in ulei…
      Dar azi constat cu nedisimulata uimire si placere ca am avut ocazia sa’l citesc pe cel ce’a lasat spre eternitate:
      “S-a constatat o extorsiune al unui degajament intr-o apa”
      Dai si autograf?
      Nici cand ma droghez nu emit asemenea elucubratii…

      2
    • #5

      Ce saracie fumati unii? Pe bune acum? I-auzi, plm, poezia e informatie codificata. Da ce plm transmitea autorul, secrete de stat spionilor prozieni? Idem si cu muzica, nu e nimic codificat acolo, sunt doar niste versuri scalaite scrise de niste producatori muzicali care sa dea bine la generatia cu scuipat la gura.

      4
  3. #6

    Fă-ți blog ArhiAI cu articole scrise de ăsta 😀
    O sa le ia pâinea de la gură traducătorilor de știri din presa chestia asta… La întrebări tehnice o mai da in bara, IT-istii sunt safe pentru inca 2-3 ani.
    Stai să apară inteligenta artificiala care știe să facă mobila de bucătărie sau sa schimbe o chiuveta.

    35
    • #7

      Eu zic de vreo 3 ani ca multi IT-isti din Romania o sa ramana fara paine din cauza de AI si sunt hulit.
      Am cativa cunoscuti prin IT si ii intreb ce fac – nu stiu ce componenta de tranzactii pentru carduri – la banca x. 2 ani mai tarziu fac acelasi lucru pentru banca Y. Inca 1 an – nu stiu ce sistem de plata pentru un procesator. Iar eu ma gandesc ca 5-10 din ei vor fi inlcuiti cu 1 IT-ist si 3 AI-uri. Si ei se uita urat la mine.
      O sa vedem in maxim 10 ani cine a avut dreptate.

      11
    • #8

      @Septimiu Faptul ca zici de vreo 3 ani si deocamdata nu s-a intamplat nimic, si nici nu sunt persoective prea mari sa se intample prea curand arata ca vorbeai intr-adevar prostii. Ah, ca in 10-20 de ani se pot schimba multe e adevarat dar asta nu face cu nimic mai adevarata “premonitia” ta care este de fapt mai mult o speranta a ta proprie.

      9
    • #9

      Faza e că AI-ul asta este antrenat pe informații disponibile online, daca nu mai punem informatii, nu mai are nici AI-ul ce să învețe, cum sa afle lucruri noi. Deci nu cred că rămânem fără joburi, doar te vei adapta, ca și până acum. O sa mai dispară nevoia de a angaja pe cineva pt chestii mai simple, gen Fiverr, ii ceri Ai-ului să facă un landing page, un script simplu pt un formular de contact, un mic model de contract, o tema de WordPress, o postare pe Facebook.
      Când va dori un client sa se certe cu cineva, sa ceară chestii complicate, tot la oameni se duce.
      In cel mai rău caz vei deveni “inginer introducere instrucțiuni pt chatgpt”.

      6
  4. #10

    Încă n-ai intalnit poeții potriviți ție. Nichita are niște chestii care se descoperă mai greu, din pacate un geniu inecat in prea multa bautura. Oricum poezia nu înseamnă doar așa zisa poezie scrisa sau vorbita, poezia de fapt e o stare de bază aș spune, starea unei certitudini, orice om respiră poezie mai mult sau mai puțin conștient. Eu de exemplu sunt poet, scriu poezie, dar inca n-am publicat nimic ca n-am bani, poate gasesc un patron sa ma sponsorizeze cum l-a sponsorizat Contele Esterhazy pe Haydn.

    51
  5. #16

    Nu-i chiar asa, ChatGPT inca e foarte limitat (chiar unul din creatorii lui zice asta) iar marea problema deocamdata e ca da solutii gresite la multe probleme cu o siguranta magnifica care impresioneaza. S-au analizat multe solutii de coding si majoritatea au fost gresite. A sigur e impresionant in unele domenii, cu siguranta versiunile urmatoare o sa fie mai bune dar deocamdata nu te poti baza pe ce zice ca ar fi corect. Merge sa compuna balarii din astea unde subictul e destul de vast dar cam atat deocamdata. Foarte impresionant totusi.

    22
    • #17

      Mi-a placut observația următoare, te citez “iar marea problema deocamdata e ca da solutii gresite la multe probleme cu o siguranta magnifica care impresioneaza.”
      Impresionant este ca fix asta poți să spui despre soluțiile gasite de diverse guverne (nu doar al nostru) la diverse probleme, vezi recent “soluțiile” la pandemie, sau la gestionarea crizei prețurilor la carburanți și gaz, etc
      Stau și mă gândesc serios dacă nu cumva este un AI în spate care le indică ce să facă maimuțoilor de la putere, de fapt nu glumesc, guvernanții folosesc în diverse domenii tot felul de platforme soft de simulare și pe baza informațiilor generate de acestea iau decizii, mă întreb dacă nu cumva războiul AI cu umanitatea nu a început deja doar că noi nu știm încă ?

      19
    • @unknown “da solutii gresite la multe probleme cu o siguranta magnifica care impresioneaza” nu iti dai seama, dar tocmai l-ai descris pe Faiar idolul adolescentilor romani.

      9
  6. Oricat de mult as detesta sistemul de invatamant romanesc, nu pot sa nu remarc ca, la romana, accentul a inceput sa fie basculat catre intelegerea unui text (de multe ori non literar) si gramatica. Ceea ce e bine, as zice. Trebuie sa recunoastem ca epoca dictarii ad nauseam a unor comentarii literare kilometrice s-a cam incheiat. Sigur, inca mai sint profesori care fac asta, probabil dintr-o ura autentica fata de elev, programa scolara si propria profesie, dar sint putini. Sistemul se schimba, problema e cu viteza, pentru ca exista o inertie fantastica si o rezistenta la nou care pune frana constant. Luminita e acolo, dar tunelul e lung. Iar despre AI, as zice ca un prof destept ar trebui sa stie sa explice copiilor care e diferenta dintre un algoritm si creativitatea umana. Sau ca a pune un AI sa-ti faca tema la romana e acelasi lucru cu a copia un referat de pe internet sau din caietul colegului de banca. Rezultatul final, pentru elev, e acelasi.

    23
    • #20

      Am avut norocul ca profesorul meu de romana din liceu sa inceapa “lupta cu sistemul” pe cand eram eu elev. Trist este ca 32 de ani mai tarziu lupta nu e incheiata si sunt inca idioti cu texetele tembele kilometrice de invatat pe de rost.

      5
  7. Cred ca an PTSD de la aberațiile pe care trebuia sa le inventez sau memorex, eu dealtfel fiind mai înclinat către matematica.

    17
  8. #22

    Ah, si profesorii – alta specie, fereasca sfantul monstru mancator de tortellini sa ai sau sa faci o analiza a unui text care sa difere de cea standard, invatata/ memorata de ei, parca e mai rau decat daca nu ai fi stiut nimic.

    17
  9. #23

    Floare albastra…
    Si pentru ca aveam o memorie fantastica pe vremea aia, primul 10 acordat de comisie in proba orala de literatura…
    Am invidiat mereu scenele din filmele americane in care proful intreaba elevii ce inteleg ei din text si conduce discutia, din idee in idee

    14
  10. #28

    E super bine ca apar astfel de chestii, problema e ca-s capped tot de inteligenta umana, care o sa se plieze foarte greu pe astfel de chestii…

    Cand explicam acum multi ani ca WolframAlpha ar trebui sa fie obligatoriu de predat in scoala, ca viitorul niciodata nu o sa fie despre chestii repetitive si calculatorul de buzunar ar trebui lasat la liber la examene, caci calculele facute pe foaie conteaza mult prea putin pentru rezultatele finale ale unui elev… eram haituit, ca nu inteleg eu cum sta treaba cu astea … ca ce profesor sunt eu ca ii las pe elevi sa foloseasca astfel de site-uri si nu le dau clasicele 5 pagini de culegere tema pe weekend.

    15
  11. #29

    fie-mea si colegii ei credeau ca este nume de femeie!

    10
  12. #30

    Școala luptă deja. Știi cum luptă? Cam în bancul cu iepurașul și băscuța. Le-a dat profa de educație socială proiect la a 5-a să scrie despre emoții, în echipe de doi. Fiul meu și cu un coleg, învățați din pandemie să lucreze electronic, au făcut frumos o prezentare cu Google Slides, au dat share fisierului prin Google Drive, să poată lucra în paralel, au scris ce au avut de scris, au pus și ceva imagini. Una pesta alta, foarte fain rezultatul. La notare s-au trezit copiii că au primit nouă. Se duc ei să întrebe ce n-a fost bine la proiect, de ce au luat nouă și le răspunde profa ca iepurașului: pentru că nu aveți băscuță. Cu cuvintele ei: pentru că ați făcut proiectul în Powerpoint și nu ați scris pe foaie A4, v-am depunctat.

    Aia de biologie altă eminență în pedagogie. La test la a 7-a au avut de ales între 2 subiecte. Și-au ales copiii subiectul, care cum se simțeau mai pregătiți. Aduce profa testele corectate și unii aveau nota opt, dar nimic corectat pe lucrare. Întreabă ei ce și cum și le răspunde profa: cei care au ales subiectul unde era mai puțin de scris, pornesc de la nota maximă opt. Poftim? Dacă voiați zece, trebuia să scrieți despre celălalt subiect. Păi nu ne-ați spus dinainte, noi unde să știm? Eii, trebuia să știți. Cu alte cuvinte, de ce nu aveți băscuță, măi iepurașilor?

    43
    • #31

      mie mi-a dat 4 la un laborator de informatica la care tb sa facem o prezentare pps.
      eu am ales sa prezint o ipotetica firma de cosmetice, profesorul nu a apreciat, cica tb sa prezint un calculator, plm!
      noroc ca am luat 7 in examen!

      9
    • #32

      Am avut o profă tîmpită, de fizică, în LMM. Maximum nota 7 aveam, oral sau teze, mi-a (ne-a) stricat toată media generală. N-a dat niciodată nota 8 în 4 ani de liceu, că așa era ea pizdă ”deșteaptă”. Tudor se numea…

      7
    • #33

      Mda, am avut un profesor (nu dau nume), la care nota 8 era maxim, de 9 știa el iar 10 nu există 🙂

      5
    • #34

      Slăbuț. Eu am avut una de chimie care dădea maxim 6, ca să primească plocon, sa nu ramai corigent.
      Lucrarea de control ținea 10. Și in alea 10 minute trebuia sa scrii ce turuia ea în 50.

  13. #35

    e vorba de fapt despre instrumentul suprem pentru persoanele cu blocaj la generarea de povesti de adormit copiii din capul propriu

    2
  14. Pai noi avem deja un robot la cotroceni mai trebuie doar inzestrat cu inteligenta artificiala.

    27
    • #37

      are doar deja inteligenta artificiala, dar la nivelul anilor 80.

      2
    • #38

      @daddy

      Sincer sa fiu nu cred ca e inzestrat cu nimic.
      Arata bine cu un costum pe el, aia e tot, la faza de manechin arata ok.

      2
    • #39

      Sau vorba aia: nu de inteligenta artificiala mi-e frica, ci de prostia naturala.

      11
  15. #40

    Distractiv ChatGPT
    Un fel de prieten imaginar la alt nivel :))

    15
  16. ChatGPT e cea mai buna prietena a mea. Am invatat electrotehnica cu ea impreuna, e magie pura.

    Stau cu chatul deschis non-stop de o saptamana.

    Plina de entuziasm, am incercat sa le-o arat colegilor si profilor la facultate.

    Colegii: meh.
    Profii (arogant): dada, inteligenta artificiala, dar cu aia naturala cum ramane?

    Sugeti o ceapa de ignoranti prafuiti.

    22
    • #42

      Buna papusico, esti la facultate? Frumos. Si eu, am doua facultati. Esti maritata sau…cum esti? Ai zestre ca lumea, ai bani? N-ai vrea sa ne cunoastem mai bine?
      Te-am pupat,
      A. F

      20
    • #43

      make a heroic poem about Maddame the physicist scholar

      Maddame the physicist scholar,
      A brilliant mind and noble heart,
      She devoted her life to the pursuit of truth,
      And the mysteries of the universe she did unearth.

      With a passion for knowledge and a thirst for discovery,
      She delved into the deepest corners of the cosmos,
      Uncovering secrets long hidden from human eyes,
      And paving the way for future generations to explore.

      Her work was tireless and her dedication unwavering,
      As she sought to unlock the secrets of the stars,
      And with each new breakthrough, she drew ever closer
      To unraveling the mysteries of the universe.

      Though she faced many challenges along the way,
      Maddame never faltered in her quest,
      For she knew that her work was vital
      To the advancement of science and humanity.

      And so she persevered, undaunted,
      Until at last, she reached the pinnacle of her career,
      And her name became synonymous with greatness,
      As she stood proudly among the greatest physicists of all time.

      Maddame the physicist scholar,
      A hero of science and a beacon of knowledge,
      Her legacy will live on forever,
      As a shining example of what one person can achieve.

      13
    • @Radu Cine știe, știe

      2
    • #45

      Eu vreau sa vad ce zice AI de opera lui Radu :)))

      6
    • #46

      @Radu:

      Frate ești bulangiu? Scuza-ma ca te intreb, dar nu se face asa ceva. Păi ce faci, te bagi peste mine sau ce faci? Bă n-aveți maniere deloc mă, și va dați domni toți. Ai vazut ca am intrebat-o eu, și te bagi și tu nu? cu alte cuvinte. Așteaptă la rand. Asteapta sa imi raspunda mie si dupa aia vezi daca mai e cazul sa te bagi seama tu cu ea. nu e frumos, nu se face așa ceva , asculta la mine ca te invat de bine. Scuza-ma dar asta inseamna sa ai tupeu de bulangiu. Io m-am bagat sa iți stric tie vreo combinație sau cum? Nu se face așa ceva, asculta la mine. Las-o dracu de treaba.

      13
    • #47

      make a limerick about constipation and A. Freigedank

      There once was a man named Freigedank
      Whose constipation was quite the rank
      He tried every cure
      But it just wouldn’t endure
      Now he’s stuck on the toilet like a tank!

      6
  17. #48

    Cred c-ai lipsit la analizele cu dadaismul, asta cu Nichita e parfum de tei…

    9
  18. #49

    Eu fac parte din generatia ce a terminat studiile inainte de aparitia youtube…..ce mai , pe vremea liceului aparea internetul; am inceput sa urmaresc cate un scriitor, dar dupa ce recitesc cate o carte, caut intervuri cu ei pe youtube…..sincer, ascultandu-l pe Nichita Stanescu, am un regret ca nu am avut, macar o ora, in timpul liceului, (da sa nu fie in ziua cand mergeam la bere sau fumam in baruri) o persoana de talia lui, sa ne vorbeasca de poezie, si nu numai, ci de modul in care un individ ajunge om de litere, tipul era profund si genial; am recitit mult Marin Preda, si ma gandeam daca in societetea de azi un copil de la tara ar ajunge asa scriitor de calibru, capabil sa construiasca personaje si situatii atat de corecte fata de situatia societatii romanesti.
    Dar eu am avut parte de scoli bunicele, profesori buni, nu am scris si invatat niciodata comentarii, din contra, ne stimulau opiniile proprii (spre disperarea unora), asa ca pana la urma, la noi, din anumite poezii, fiecare putea sa isi exprime orice parere, atata timp cat o argumenta.

    15
  19. Pentru elevii care au ajuns mai târziu pe pagină, la algebră există Mathway.

    15
  20. #51

    Aveam un prieten care-acu niste ani (era mult bine inainte de AI, intelligence, meta si-alte d’astea) care facea SEO si printre alte multe putea rescrie articole astfel incat sa para c-ai continut pe blog si sa fii mai bine referntzat de gogu’ deci azi maine SkyNet will be alive and kicking (si va da cu testu’ Turing de pamant)

    2
  21. Sa i dam să ne facă review uri la mașini..

    4
  22. #56

    N-as arunca invatamantul la gunoi prea… curand!

    Cadem prea usor in mirajul… asa zisei inteligente artificiale. Singurul lucru cert este partea de artificial… (sau poate ca nu?).

    Ultimul text este copiat litera cu litera. Si daca locul de unde ar copia nu furnizeaza informatia corecta?

    I’m sorry, but I don’t have information on how to calculate the regenerative cooling jacket in a liquid rocket engine as my training only goes up until 2021 and I am not currently able to browse the internet for information. In general, liquid rocket engines use a system of pipes, pumps, and heat exchangers to cool the engine’s combustion chamber and nozzle using the rocket’s own propellant. The specific design and method of calculation for a regenerative cooling jacket would depend on the specific engine and its operating conditions. It’s best to consult with a rocket engineer or refer to technical documentation for more information.

    1