Scris de Stefan

Salut,

Recunosc ca nu sunt un cititor frecvent al paginii tale (dar nici al alteia de profil din Romania, daca mai incalzeste cu ceva). Am ajuns totusi la ea dupa ce am aflat ca am fost parlit de Banca Raiffeisen pentru ca incarc cardul de la Revolut si cautand daca au mai patit-o si altii.

Am gasit articolul tau din Februarie 2019 si mi-a placut foarte mult ca ai avut curajul sa pui o lista cu o parte dintre bancile care s-au gandit ca metoda prin care saboteze Revolut sa fie tot prin intermediul fraierilor, lovindu-i cu taxe si dobanzi.

Da, dobanzile sunt mai nou instrumentul prin care bancile din Romania te lovesc si mai tare daca insisti sa folosesti in continuare Revolut. La Raiffeisen eu foloseam cardul de credit pentru a face top-up pe Revolut. Motivul este simplu: am de multi ani la ei un card de credit Gold (care oferea si unele facilitati cum ar fi reduceri la unele magazine, etc, – lucruri pe care sincer nici nu cred ca le-am folosit vreodata pana acum – card a carei taxa de 500 RON pe an era anulata daca faceai cu el “cumparaturi” de o valoare minima lunar. Drept urmare, in ultimii aprox. 2-3 ani de cand folosesc Revolut, faceam top-up de pe cardul de credit si intocmeam in continuare si baremul de cheltuieli pe cardul de credit de la Raiffeisen.

Incepand cu luna Ianuarie, Raiffeisen a inceput sa perceapa o DOBANDA pentru tranzactiile facute de pe cardul de credit catre Revolut, dobanda care este asemanatoare cu cea care se aplica daca retrageai cash din cardul de credit. Practic ei vor sa spuna acum ca intr-un fel retragi banii aceia din cardul de credit in loc sa-i folosesti ca linie de credit in circuitul inchis. Nu stiu exact ce are de pierdut banca din faptul ca faci transferul catre Revolut si nu cumperi cu el direct de la comercianti (probabil pe partea de reclama sau impozite aplicate comerciantilor, donno’, nu ma pricep), cert este ca nu le convine deloc si au aplicat la aceasta metoda suplimentara de taxare. Numai pentru luna Martie eu am fost taxat cu o dobanda de aproximativ 210 RON pentru tranzactii catre revolut de aproximativ 6000 RON, deci o DOBANDA de 3.5%. Dobanda de 210 RON intr-o singura luna!!! Doar pentru ca am facut top-up pe Revolut folosind cardul lor de credit, bani pe care niciodata in cei destul de multi ani de cand am conturi si carduri la ei nu am intarziat sa-i returnez integral si la termen, si fara a mi se percepe pana acum vreo dobanda. Una peste alta, mai sunt si asa-numit “client Premium” la ei, si teoretic as fi scutit si mai mult de taxe si comisioane. Oare pentru conturile “Standard” cum este situatia acum??

Sper ca informatia sa-ti trezeasca interesul si sa scrii un articol, o continuare a articolului de anul trecut despre taxa de pop-up, si sa informam cat mai multi oameni despre abuzurile bancilor. Eu m-am ars si pentru ca bancile fac informarile cum le fac, precum “Terms and Conditions” de la Apple – 100 de pagini cu font 4 si bara de scroll tot de 4, astfel incat doar sadicii sa stea sa citeasca tot si chiar si asa, oricum nu ai intelege mare lucru. Despre situatii de genul acesta afli tot doar dupa ce te-au parlit (cum am fost eu) sau dupa ce afli din alte surse.

Multumesc si bafta!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mi se face greata numai cand aud numele Raiffeisen bank. Sunt atat de jigodii si incompetenti incat nici nu merita sa mai povestesc despre show-urile pe care le-am avut cu ei.

    • #2

      Stii unde se duc aia care-s prea jigodii pentru Raiffeisen? La CEC!
      Dar aia prea incompetenti? La BCR!

      Eu pe astia 2 am boala din sistemul bancar.

  2. #3

    Nu tin mereu partea Raiffeisen, am avut si eu cu ei destule rafuieli, dar atat timp cat tu transferi bani din contul aferent unui card de credit in contul Revolut si nu cumperi la comercianti, mi se pare normal sa asimileze tranzactia unei retrageri. Pentru fonturi de 4 exista zoom. Tu credeai ca in relatia cu banca ai numai drepturi, nu si obligatii?

    • #4

      Iar unul din drepturi este sa inchizi contul definitiv. Asa am procedat la BCR…

    • Man, zici chiar tu: “intr-un fel retragi banii aceia din cardul de credit in loc sa-i folosesti ca linie de credit in circuitul inchis.”

      Exact asta faci. Așa că n-ai de ce să zici că te-a pârlit banca.
      Eu încarc Revolut din Raiffeisen cu un card de debit în usd și nu mi-a luat banca niciodată nimic.

      Are Raiffeisen alte bube.

  3. #6

    Eu nu inteleg o chestie. Cum face banca diferenta intre o plata in aplicatie gen eMag, Uber, etc. si top-up revolut? Pentru ca la baza sunt acelasi tip de tranzactie.
    Eu banuiesc ca vad firma catre care se face plata si daca e revolut -> Pac! comision. Ceea ce e grav pentru ca pare a fi practica discriminatorie.
    Poate ne lamureste cineva cu mai multe cunostinte in domeniu?

    • #7

      nu stiu daca explicatia mea e tocmai potrivita, dar eu sunt de parere ca diferentierea se face pe baza unui cod MCC – merchant code; cand scoti bani de la ATM, tranzactia apare cu MCC X, cand platesti la Carrefour apare cu MCC Y, cand faci top-up apare MCC Z. Pe baza acestor MCC-uri banca poate face si pie chart-uri care sa iti arate procentual cat ai cheltuit pe divertisment, pe facturi, pe cumparaturi etc.

    • #8

      Exista niste Id-uri de comerciant/tranzactii. Banca face diferenta la fel cum si revolut face diferenta si categoriseste cumpărăturile(groceries, haine, etc)

      Pentru autor: Banca nu a facut nimic ilegal sau imoral percepand dobanzi. Daca faci top-up pe revolut si scoti banii e ca si cum banca iti e un prieten care ti-a dat bani fara sa castige nimic. Cand faci plata la comerciant(fara dobanda) cu CC, banca percepe comisioane de la comerciant si castiga bani. Din top-up face 0.

      Au facut modificarea mai târziu pentru ca nu s-au prins de schema asta decat cand au favut niste analize si au vazut ca le pleaca bani si acestia nu se intorc cu alti bani.

      E simplu: Daca tu ai lunar 1 milion euro tranzactii prin card de credit si din milionul asta castigi 5% si fluctuatia e mica, stai chill si bei pălincă. Dar cand vezi ca brusc pleaca 1 mil dar se intorc in plus doar 3% incepi sa vezi care e motivul… Si afli repede, si iei masuri
      – cifre si marje din burta… Dar intelegeti logica

    • #9

      Sunteti sigur ca nu fac bani din top-up? Nu e tot o plata on-line, din care teoretic primesc comision?

    • #10

      Trebuie sa ai conventie cu revolut in sensul asta. Daca exista una, atunci e treaba lu’ revolut sa explice de ce nu se intelege cu bancile sa nu mai taxeze userul.

      Dar in situatia de fata(card de credit) mi se pare normal ca banca sa faca asta, ca e diferenta mare de la un comision la dobanda de retragere cash. La debit e alta poveste

    • #11

      “…faptul ca faci transferul catre Revolut si nu cumperi cu el direct de la comercianti…”

      Teribil de simplu si de corect cum procedeaza banca.
      Cu CC poti face 2 tipuri de trz: cumparaturi online sau offline si retrageri de cash online sau offline.
      Prima categ de trz are o dobanda anuala X% aplicabila din ultima zi a termenului de gratie + 1. A doua categ are o dobanda cam de 3x mai mare ca x% si se aplica din ziua retragerii + 1.

      Tu ai facut o retragere de cash online si se aplica dobanda aferenta.

      Deloc complicat sau inexplicabil si e aplicabil pt CC emise de orice banca din (si nu numai) RO. Nu are treaba cu Revolut puteai sa-ti transferi din contul de CC in contul curent de la aceeasi banca sau de la alta si patzeai la fel.

      Asa ca nu e pedeapsa ca foloseai revolut sau ca lucrai cu raiffeisen.
      Lucrez si eu cu ei si inafara de nivelul asteptat de prostie, birocratie si absurd care caracterizeaza uneori operatiunile bancilor din RO nu am sa le reprosez mare lucru.

  4. #12

    Tu scoti bani cash pe care nu ii ai si te plangi ca ti se ia dobanda? Esti total lipsit de self awareness si cum functioneaza lumea in jurul tau.

    • #13

      Fă-ți card ing și nu o sa ai nici o problema. Succes

    • #14

      El nu scoate bani cash. El face o plata care se inregistreaza in extrasul de cont ca plata POS. NU numerar. Acolo este problema semnalata. Comentenzi in necunostinta de cauza cu clisee penibile gen “nu stii cum functioneaza lumea”

    • #15

      Se percepe dobanda si la ing mai nou.

    • #16

      Cristian, iesi la tabla si scrie ce cacat cumperi de la Revolut. Ai nota 4, stai jos.

    • #17

      Virgile, nu e vorba de ce cacat cumperi. E vorba ca tranzactie se efectueaza si se inregistreaza in sistemul bancar exact ca o plata online. Iti bagi datele cardului in niste campuri (nume, nr cardului, cvc etc.) si ti se trag banii de pe el. Identic cu orice plata online – total diferit fata de retragere ATM. Tocmai de aceea, Raiffeisen nu o comisiona pana de curand cand s-au ofticat. Tranzactia in sine este o plata – nu o retragere de numerar. De aceea, exprimare ta initiala cu “Tu scoti bani cash” e pur si simplu total lipsita de self awareness si de cum functioneaza lumea in jurul tau.

    • #18

      @Cristian, poti sa spui ca este un transfer de numerar, in niciun caz nu este o plata la POS (chiar daca asa apare pe extrasul de cont).
      In cazul platilor la POS banca primeste anumite comisioane, o parte din bani se intorc catre ei.

  5. #19

    plin de smecheri in ro.

  6. #20

    Banca va castiga de la comerciant atunci cand tu platesti cu cardul lor…daca plata este facuta cu Revolut ei nu mai incaseaza acel comision.
    Si nu ai avut parte de dobanda ci doar ti-au fost comisionate tranzactiile catre Revolut. Tu esti suparat acum pentru ca ai incercat sa i-o tragi bancii si ea la randul ei ti-a tras-o tie.

    • #21

      Si poate i-au facut si conversia leu-euroi la cursul lor.

  7. #22

    Deci, repetati dupa mine. Revolut nu este un comerciant. Revolut nu este un comerciant. Revolut nu este un comerciant.
    Revolut este o chichita in sistemul bancar care a mers bine mersi pana la un punct. Revolut este o alta banca. Sistemul clasic normal ca incearca sa nu fie fraierit pentru fix asta face Revolut. Mascheaza un transfer in plata la comerciant. Iar sistemul clasic gaseste metode cum sa nu fie fraierit. Simplu.

    Referitor la dobanda, nu cred ca scrie atat de mic in contract sau pe site. De obicei dobanzile la cardurile de cumparaturi se invart la 25% + pe an. Enorme, daca nu platesti la timp in “facilitatile” incluse.
    Singura magarie care o poti acuza este ca nu ti-au dat mail: Fraiere, vezi ca ne-am prins ca Revolut nu e eMag prin urmare te vom taxa la fel ca la un transfer normal.
    A mers cat a mers, poate ai iesit pe plus cu schema asta toata perioada, poate nu, dar repeta dupa mine: Revolut nu este comerciant.

  8. #23

    Raiffeisen este o binecunoscuta banca de borfashi. Trebuie promovat acest articol si astfel, cat mai multi sa-si inchida conturile la aceasta banca de cacat. Aici nu e treaba cu rusii sau ciuma rosie, oamenii pot face singuri ceea ce trebuie. Daca oamenii inchid conturile, borfashii ori schimba politica de furt ori se cara. Se poate trai si fara ei.

  9. #24

    Sumarizand:
    * ai comision de administrare 500 de lei
    * comisionul nu se mai plateste daca tu faci cumparaturi cu cardul respectiv, de o anumita suma lunar
    * tu faci o “romaneasca” prin care fentezi plata comisionului anual
    * banca intelege ce faci tu si-ti mai adauga o conditie pentru folosirea cardului de credit
    * tu te faci ca nu intelegi despre ce e vorba (exact ca in “hai la mine sa vadem un film diseara. dar vai, tu pentru asta m-ai chemat?”) si te plangi pe net

    1
  10. #26

    Daca dobanda lunara este 210, anual tu platesti 2520 lei, adica undeva la un 42%. Bun, calculul dobanzii este un pic mai complex, dar retineti procentul 🙂

  11. #27

    Intrebarea mea pt autor.
    Daca transferi bani din cardul de credit reifeissen in intr un cont ing comisionul e la fel ca si atunci cand transferi din cardul de credit reifeissen in revolut ?
    Daca e acelasi comision atunci nu ai dreptate.
    Daca e comision diferit atunci ai dreptate

    • #28

      Banca nu ii ia dobândă daca face cumpărături și pune banii înapoi într-un interval de timp. Dar el s-a gândit că e mai deștept, și în loc de cumpărături, ii transfera in contul de revolut. Banca s-a prins, că revolut nu e comerciant, și îi ia dobândă pe banii aia, ca și cum ar face o retragere. Că probabil în contract scrie că la retrageri, ți se ia dobândă. Și dacă ii transfera la ING, BCR, BT, tot aceeași dobândă era

  12. #29

    Deci stai putin sa inteleg. Tu faci top-up dintr-un cont de credit si apoi sa presupunem ca iti scoti banii cash cu cardul Revolut si totul vrei sa fie fara nici un fel de cost? Nu zic ca doar romanii se gandesc cum sa fraiereasca sistemul, dar bai nene doar la cacaturi ne gandim.
    Sunt curios banca de care vorbesti are aceeasi practica si daca faci top-up din contul tau de debit? Daca da, atunci banca e de cacat, daca nu, atunci eu zic ca tu esti de cacat.
    De ce nu iti trimiti in Revolut banii tai, in loc de cei ai bancii?

    1
    • #30

      Mai corect decat atat, ce sa fie? Total de acord.

    • #31

      E in caz clasic. Vrea să cheltuiască mai mulți bani decât are. Fara dobanzi pe întreg circuitul

    • #32

      Raiffeisen nu are aceeasi politica de pe cardul de debit. Comision zero la top up.
      Si contul din care fac top up este un cont mizer, pe care nu incasez bani, il folosesc doar ca sa mut bani din contul de salariu pt cumparaturi online.
      Da… stiu… sunt poate prea atent cand vine vorba de cumparaturi online cu cardul de salariu…

  13. Am Raiffeisen din 2006. Nu spun ca sunt mai buni sau mai rai decat altii, dar sunt banci CU CAre nu as colabora nici sa ma platesti – literalmente, de ex. si nu limitat la : cec, transilvania, orice tine de telekom.

    Pana acum, de pe cardul de DEBIT, nu mi-a luat nici un comision catre Revolut – luna trecuta, pe 15, am facut ultimul transfer Raiffeisen -> Revolut, luna asta pe 15 urmeaza sa-l fac pe asta si daca e cazul, actualizez, daca nu – in continuare zero comision…

    Acum, mi-au facut o nefacuta mai mare: rambursarea unui credit NU SE POATE FACE ONLINE – nu au aceasta facilitate, punct. Ok, sa zicem ca nu este cel mai grav lucru sa mergi la banca 30 minute sa rezolvi problema.

    Dar am intrebat, special si clar, daca exista comision de rambursare anticipata. Verbal, nu exista, in scris, cica se pare ca este… Credit de nevoi personale pe 5 ani, nu ipotecar. Asa ca atentie mare, au re-inceput minciunile jegoase, din gura zic ce vrei tu sa auzi, in scris, beliti ochii, ca altfel, ca mine, beliti buzunaru’ cu 1% din valoarea creditului!

    Nu pare mult, dar este suficient. Sa vedem ce-o mai fi.

    • #34

      Corect! Nu conteaza ce zic din gura, important e ce scrie in contract!

    • #35

      si in conditiile generale de aafaceri 🙂

    • #36

      E cu dobanda fixa contractul? Ce scrie in contract in caz de rambursare anticipata?
      Pentru dobanda fixa, toate bancile au comision de 1% rambursare anticipata. Nu e ceva nou.

    • #37

      dacă în contract e ”0- comision de rambursare anticipată” (sau ceva similar) și nu te-au fraierit cu vreun act adițional la contract (cu vreo altă ocazie când au mai modificat nu știu ce) prin care au introdus comision de rambursare anticipată și mai ales dacă în contract nu se face referire la condițiile generale de afaceri de la momentul plății, iar în condițiile actuale nu e comision pt rambursare anticipată, poți să-i trimiți la plimbare.
      știu, cam mulți dacă. și trebuie să citești niște hârțoage.

      și de ce trebuia să întrebi ca să te asiguri?! eu când am făcut creditul (ipotecar, e drept) am întrebat, dar până n-am citit eu în contract ”comision 0 pt rambusare anticipată” sau o formulă asemănătoare nu m-am calmat.

    • Vezi tu, eu nu am pus multe intrebari, ci doar doua: se poate achita in avans prin online si daca exista vreun cost pentru achitare anticipata si din gura mi s-a spus clar, NU la amandoua.
      Dar ai dreptate, e cu dobanda fixa si nu am spus ca nu este vina mea, dimpotriva!
      Dar cineva a mintit si un pic de scandal – pe banii mei – tot fac, pentru ca au existat intr-o perioada aceste practici, apoi au incetat si acum au reinceput…

    • #39

      @Niros, eu înțeleg că ai avut 2 întrebări mari și late, dar cum zicea strămoșu’ Train, ”scripta manent, vorba volant”, sau ”eu zic, el zice”.
      pzm, cum să împrumuți bani și să știi că ai de plătit după aia un nr oarecare de ani fără să citești contractul?!
      ok, știu, ecuația aia de calcul a ratei e fizică cuantică inclusiv pt ăla care a inventat-o, dar în contractul ăla sunt și chestii un pic mai clare gen ”comisionul de rambursare antipată e 0 sau x%” ”sau suma totală pe care o veți achita la sfârșitul perioadei de rambursare este…” (în al meu scrie așa ceva).

      am fost jurist de bancă (îmi asum îngropatul roșiile și ouăle stricate), aveam discuții turbate cu colegi economiști sau mai știu eu ce ”noi nu înțelegem, e treabă juridică, e complicat” și-mi luam la întrebări prietenii IT-iști/contabili/whatever ”bă, voi cum gândiți aici?!” și ăia ziceau ca mine. și atunci știam că problema n-avea nicio legătură cu studiile și experiența mea de jurist.

    • #40

      Ai Raiffeisen din 2006 si se vede ca ai ramas dpdv bancar in acelasi an. Fii mai deschis si uită-te in piata si vei gasi n banci mai ok dpdv costuri si mai ok ca si flexibilitate. Revolut e o firmă care a semnat un contract cu emitentii de carduri si castiga un comision minim din tranzactii de genul schimburilor valutare. Ce poți face cu Revolut daca apare o problema cu o tranzacție? Zero! Nada!
      Si daca ai “norocul” să-ți blocheze contul Revolut poate dura si o lună deblocarea Ptr cel care a inițiat discutia: nu poți face smecheriile la care te-ai gandit mataluta. Cardul de credit e facut sa poata fi utilizat la comercianți. Poti sa si retragi de pe el cash sau prin portare, cum ai facut la Revolut, însă plătești comision, vezi ca scrie in contract, nu mai fa atata tam-tam

    • @Ady-P – ai dreptate.

      @Mihai – ai doua posibilitati: esti prost sau esti PROST – din doua una.
      Te rog nu raspunde, era o cugetare retorica.
      Multumesc!

  14. #42

    Pe scurt, daca folosesti carduri de credit pentru top-up la revolut banca isi ia parandaratul de la tine, ca nu poate de la revolut (si nu doar raiffeisen). Si poate pentru ca banii aia sunt ai bancii, nu ai tai, tu poti doar sa te folosesti de ei- in anumite conditii stabilite de banca.

  15. #43

    blog.revolut.com/we-got-a-banking-licence/

    Sănătate! Data viitoare deschide ochii și nu mai plânge că nu îți ies combinațiile.

  16. #44

    e clar ca e nevoie de niste educatie financiara la liceu macar. oamenii astia nu stiu diferenta intre card de credit si debit.

  17. #45

    Trebuie inteleasa diferenta intre:
    1) card de debit (banii tai)
    2) card de credit (banii bancii)
    Pentru 1 nu ai nici un fel de comision la top-up (sunt banii tai, faci ce vrei cu ei). Pentru 2, banca iti ofera din banii ei o anumita suma, fara dobanda, pentru plati la comercianti (Revolut nu se incadreaza aici). De la ei citire: “0% dobanda pana la 56 de zile – Plateste cu cardul la comercianti, ramburseaza integral sumele utilizate pana la scadenta lunara si beneficiezi de 0% dobanda!

  18. #46

    @autor: tu ai un card de credit “gold”, care ofera niste reduceri consistente (si foarte utile pentru oamenii de afaceri) si alte facilitati (acces in lounge-urile diverselor aeroporturi) si ne spui ca nu le-ai folosit niciodata? De ce ti-ai facut card “gold”? Aceste carduri au niste taxe anuale destul de mari tocmai pentru ca nu sunt accesibile oricui. Tu te-ai folosit de scutirea acordata de banca, pe motiv ca ai cheltuit banii. La fel de bine, puteai sa scoti banii prin Revolut si sa-i virezi inapoi pe card (fara prea multe comisioane) platind astfel creditul, beneficiind si de scutirea taxei de card “gold” (nu zic ca ai facut-o, dar stai linistit ca au facut-o altii si banca s-a prins). Mai erau unii care aveau carduri cu returnare de 5% din suma cheltuita. Ghici cine facea top-up pe Revolut si apoi transfer inapoi in cont, beneficiind si de un 5% inapoi pe card. Deci oameni buni, mai usor cu cardurile gold si platinum si apoi smiorcaieli ca banca te taxeaza aiurea.

    • #47

      pe revolut, la card metal, platesti comision lunar de 54 de lei. poti retrage maxim 400 de euro. restul e cu comision destul de mare. nu e vreo smecherie

    • #48

      Chiar banca ii invata sa faca aceasta smecherie de a face (transfer de bani din alt cont pe cel Gold si inapoi). Asta pt ca cel care ti-a vandut acest pachet a avut un comision pt “Gold”

    • #49

      @Arhi poti oricand sa transferi oricati lei vrei din revolut (fara comision) intr-un cont curent, de exemplu ING, si sa scoti de la bancomat cati bani ai transferat fara niciun comision.
      pana sa se prinda bancile, multi faceau top-up de pe carduri de credit in revolut, apoi transfer in cont bancar ro unde aveau un card atasat si scoteau cash.
      cei de la cec ofera card de credit cu pana la 24 rate fara dobanda. puteau usor sa faca top-up sa imparta plata in rate pe 2 ani si sa se bucure de cash 🙂

    • #50

      oh, habar nu aveam:)))))) interesant

    • #51

      Raiffeisen are un card de credit co-branded cu Vodafone (La fiecare 10 lei cheltuiti din cardul de credit primesti 2 puncte de fidelitate la vodafone). Anul trecut la fiecare doua zile mutam tot creditul in revolut si apoi imediat inapoi. am strans in cateva luni 400 de euro. Nici Raiffeisen si nici vodafone n-au zis nimic insa Revolut mi-a blocat contul de doua ori cerandu-mi explicatii pana sa modifice termenii contractuali prin care sa interzica explicit morisca asta. Foloseam in continuare top-up din cardul respectiv pentru ca in continuare generam puncte prin folosirea directa a cardului de credit si transfer in Revolut pentru ca Apple pay. Acum si Raiffeisen are Apple pay in plus are dobanda la top-up asa ca incet incet Revolut e pus la colt si nu prea mai vad multe motive sa-l folosesc zilnic.
      Mda mai era faza cu saving maruntis la fiecare tranzactie si schimb valutar automat la o anumita valoare. dar vor veni de acum din contul de debit…

    • @Arhi Cu Metal retragi 2400 de lei lunar fără comision.

  19. Top-up-ul la revolut se face ca o plata catre un comerciant. O plata online mai degraba.
    Nu vad de ce cardul de credit iti ia o dobanda la o plata online.
    Asa, poate lui raifasen i se scoala sa zica: toate platile online catre airfrace poarta o dobanda de 10% pe luna imediat ce ai efectuat plata; chiar daca tu ai o luna timp sa rambursezi conform perioadei de gratie…
    niste hoti…

    • #54

      Nu e similar cu o plata la comerciant. Orice comerciant plateste comision pe platile incasate cu card-ul. De aici si ofuscarea Raiffeisen ref la top-up-ul facut pe Revolut de pe cardul de credit. Ideea cardului de credit e sa te incurajeze sa cumperi pe credit cat maim mult – ei castigand din comisioanele pe care le platesc comerciantii.

    • #55

      Orice comerciant ? Din lume?
      Daca plătești cu cardul online pe un site din Honolulu sau la Air France ce comision vrea Raiffeisen?
      Poate de la procesator. Sau de la visa/MasterCard.

      Și atunci revolut nu e cu nimic diferit de orice plata online.

    • #56

      pt plățile în Honolulu sau Air France e posibil ca VISA/Mastercard să încaseze comisionul și ei să dea niște cenți lu’ Raiff, c-așa s-au înțeles când Raiff ți-a dat ție card VISA/Marstercard…..

      crezi că ai putea face plăți în Honolulu sau la Air France dacă banca n-ar fi sigură de niște chestii?!

    • #57

      Aha. Si crezi ca Visa/Mastercard nu iau comisionul ala orice plata ar fi catre oricine?

      Comisionul pus de raiffeisen e japca lor ca sa nu le faca Revolut concurenta, nu are nici o legatura cu comisioanele ce procesatorii le iau/dau transparent indiferent de comerciant. Ca are Raiffeisen deal-uri speciale cu anumiti comercianti se poate, alea sunt chestii promotionale ce apar in reclame si stii de ele, aici nu e vorba de asa ceva.

      Nu cred ca o banca din Romania poate face discriminare intre destinatari platii, adica o plata la honolulu airways sa comisioneze cu x si catre revolut cu y. poate e monese. hai ca sunt zeci sute de aplicatii fintech, ce fac astia au liste negre? :))

  20. #58

    am si eu o intrebare: top-up revolut = portare salariu ING?
    Ca mie imi zice banca donatoare: tranzactia catre ING servicii bucuresti s-a efectuat cu succes…

    • #59

      Dacă folosești același card sunt identice. Doar că una e să faci top-up de pe un card de credit, și alta e o portare de pe un card de debit.

  21. #60

    Oricum fiecare banca face cum vrea. CEC aplica comision la top-up către Revolut si de pe card de debit. Asta in condițiile in care gestionează banii mei, plătesc comisioane de administrare, banking, mobile banking, comision la încasare, plata, etc.

  22. #61

    Cei mai tari sunt BRD. Dacă ai “Smart Cont”, ca mine, nu poți să tranzacționezi în vreun fel banii ăia. Mi-au instalat și MyBrd ca să intru în aplicație și să mă uit la bani, că altceva nu pot să le fac. Trebuie să îmi deschid un alt cont, tot la BRD, dar normal, nu smart și pentru orice tranzacție să mut întâi banii din Smart Cont în Stupid Cont.

    • #62

      BRD sunt la alt nivel. Eu nu inteleg cum o persoana fizica ar putea alege banca aia. Nu are absolut niciun plus fata de oricare alta banca pe care o poate cineva folosi in Romania.

  23. #63

    Si asa aflaram cum Stefan facea smecherii pe banii bancii.

  24. #64

    ING nu ia nici un comision cand faci top-up de pe cardul de credit.

    • #65

      Încă.

    • #66

      nu numai ca nu ia comision, dar mai si poti esalona in rate fara dobanda

      deci fii antena:
      am card de credit cu 10000 de lei
      fac top-up 10000 de lei
      ma joc cu banii din revolut cum vreau, ii scot, ii schimb in euro la curs bun, etc.
      dau inapoi cate 2500 de lei in urmatoarele 4 luni

  25. #67

    Si-n tot acest timp marile lanturi de magazine anunta ca daca o mai lălăim mult cu virusu vietii, prin luna iunie s-ar putea sa….pula haleala. Stocurile de faina malai si ulei cam pe atunci se epuizeaza.
    Bonus, politia a anuntat ca s-au inmultit furturile si talhariile.
    Da’ stati flexati, guvernu impreuna cu tătuțu lor, klaus, lucreaza puternic.

    Si apropo de subiect: mue masiva ptr toate bancile.

    • #68

      unde anunta? eu am doar stiri in care anunta ca stocurile sunt ok si aprovizionarea merge foarte bine.

    • #69

      Mancare nu se va termina deoarece Franta, Germania, Italia, Spania, Olanda produc in draci ma refer la produse de baza unde totul este aproape automat( cereale, cartofi, porumb etc).Singura problema este ca nu vor mai fi atat de multe sortimente.

    • #70

      Era azi la stiri un nene, nuj ce presedinte pe la o asociatie a marilor lanturi de magazine gen. Si spunea ca daca nu se schimba mare lucru pana in iunie, faina malaiu si uleiu sebcam termina. Si nu e de mirare. Iar din import mai greu, ptr ca asa cum noi am limitat exporturile, asa vor face si altii.

    • #71

      noi am limitat exporturile de materiale sanitare, nu de mancare

    • #72

      @RobertD, foarte corect, zilele trecute am primit o poza de la cineva din olanda la munca in sere(nu a venit acasa, mi-a spus ca sunt protejati), serele erau pline ca sa vezi

  26. #73

    Și nimeni până acum nu observă… E corect să furați fotografii fără măcar să citați? Fără măcar să spuneți un cuvânt de bine despre autor? Despre cel din fotografie? Știi ce fac de peste 6 ani în online? Dacă tot ai furat o poză, puteai măcar să vizionezi mai mult din ceea ce am creat și să fi făcut un articol probono: „Tu știai ce chestii faine face Ovidiu @manChi TV ?” – spre exemplu și enumeri ce fac: recenzii pe banii mei pe YouTube la cele mai noi apariții, din domeniul alimentar, multe fiind prezentate înainte de orice alt anunț (în premieră) – peste 300 de videouri. 2. Te țin la curent cu ultimele apariții de pe rafturile magazinelor din România, săptămânal, pe facebook (iar e pe cheltuiala mea și asta; costă drum, timp, nervi, amenzi în pandemia asta de exemplu). 3. Am scris iar peste 250 de recenzii pe site-ul meu, pe cheltuiala mea, la cele mai noi produse din acele timpuri din domeniul alimentar, grocery, FMCG. Căutat, cumpărat, degustat, scris sau filmat. Despre asta este vorba! Plus că am apărut și într-un moment în care acest tip de conținut nu exista în România, în martie 2014.

    Altfel, mă bucur să mai apar pe site-uri urmărite de mulți oameni, dar dacă nu e menționată măcar sursa… Nu e în regulă!

    Sau era iar fain să fi pus clipul în care am demonstrat cum pui prin Raiffeisen dolari gratis în Revolut. Inserai link cu acel clip. Iar era ceva ok, dar să furați poză fără permisiune: nu-i corect. Chiar și dumneavoastră în termeni și condiții interziceți asta.

    Mulțumesc,
    Să auzim de bine,
    Ovidiu @manChi TV (incerc dulciuri scump vs ieftin)

    • #74

      sefu la bani, ma scuzi, nu a fost cu intentie, lasa-ti linkul, frumos.

    • #75

      Incredibil. Iubesc internetul

  27. #76

    A, și încă ceva: eu nu mi-am permis să vă jignesc. E corect așa să scrieți despre mine? Nu ne-am văzut niciodată, am auzit de blogul acesta, dar până la acest articol prea rar am fost pe aici. Eu nu-mi permit să vă jignesc. Sunteți om în toată firea, bătrân, cum vă permiteți să jigniți pe cineva pe care n-ați văzut-o niciodată, nu o cunoașteți, nu știți ce crează și care nu v-a deranjat niciodată?! Nu v-am scris nimic niciodată, nu v-am rugat să faceți nimic până mai adineauri, pentru mine.

    arhiblog.ro/poze/2020/04/retardati-pe-net.jpg – a se citi numele pus de dumneavoastră la poză, ce link i-ați creat.

    • #77

      ovidiu, esti prea suparat. asa am gasit poza, cu titlul ala, nu e pus de mine. fii mai vesel, ca viata e scurta

    • #78

      :)))) Asta a fost cel mai simpatic schimb de replici intre un om foarte suparat si un om in toata firea, batran (muhahaha), pe care l-am citit la tine in comentarii Cetin :))))

      Ovidiu, mi-a placut maxim de mult ca desi erai foarte suparat ai formulat decent si civilizat comentariile tale.

      Cetin te-am simtit mustacind. Sa stii ca noi stim ca esti tanar in suflet.

    • #79

      si mie mi-a placut ca a fost foarte civilizat. daca nu era asa, nu ii acceptam comentariul. r3sp3kt

    • #80

      Nu e vorba de supărare, ci de faptul că sunt jignit și îmi este folosită fața mea în un articol (poza este off topic. Poza este de la un clip în care am prezentat un alt card, nu are nicio legătură cu acel articol și nu sunt clipurile mele în articolul acesta inserate cu embed). Ulterior poate faceți și bani de pe urma ei. Nu știu. Blogul se monetizează, fața mea poate aduce trafic acestui articol și apoi prezentați cifrele brandurilor și le cereți bani. “Uite ce rating am”. De ce? Pentru că accesările au venit așa mai multe și datorită mie sau poate fi contrariul.

      Oricum, nu sunt de acord să apară în acest articol fotografia mea, ba mai mult să fie cu eticheta: “retardat”. Eu mă abțin, că așa pot și eu să mă apuc să vă pun etichete și să zic: “așa am găsit pe internet”. Articolul se poate modifica, deci poza o puteți crea dvs, alta fără mine și acel link la fel se poate modifica: de exemplu – arhiblog.ro/bancile-romanesti-revolut-urmatorul-nivel.jpg

      Dacă dumneavoastră cereți ceva în termeni și condiții, așa cer și eu și vă rog: nu furați fotografii. Cea de mai sus nu vă aparține și nu jigniți persoana, adică pe mine. Lucrurile se pot întoarce în timp. Poate copilul dumneavoastră sau vreun altul: nepotul, etc vor deveni retardați și nu cred că v-ar plăcea să aveți un astfel de copil. Dumnezeu vede. Eu nu sunt astfel diagnosticat.

      Și mai sus ziceați să las link. Nu dau curs pentru că simt că se face batjocură față de mine. Se râde de mine. Nu am deranjat pe nimeni, pentru tot ce am creat, eu am plătit (a se înțelege, bani, timp care a dus la oboseală în acești 6 ani). Nimeni nu mi-a dat nimic gratuit. Alți influenceri și bloggeri primesc lucruri gratuite, bani pentru reclamă, sunt ajutați. Eu nu am primit niciodată nimic și am ales cealaltă cale: să fiu independent, să plătesc pentru tot (a se înțelege: cumpăr absolut toate articolele, nu am primit niciun discount la nimic, nici la aparatura cu care filmez, pc, nimic) și să încerc să trăiesc din adsense. Nu mi-a ieșit.

      În cei care sunt plătiți cum e selly și alții dați “cu bâta”, îi criticați că nu fac conversie și iau o căruță de bani și că fac publicitate pe canale nespecializate. A se vedea asta în articolele lui zoso. Ei, eu nu am luat niciodată și nu am fost ajutat de nimeni, am canal specializat, sunt poate canalul ideal (da, încă nu sunt cifrele alea mari, dar dacă eram și eu ajutat sau aveam noroc…) pentru plasare de produse din categoria alimentelor, iar cu un astfel de exemplu ce faceți? Îl faceți retardat? Ceva nu cadrează!

      Mulțumesc pentru înțelegere.

    • #81

      ai dreptate, sunt alaturi de tine aici, e inacceptabil.voi vorbi cu redactia si sigur se va gasi o solutie pentru a scoate poza

    • #82

      @Arhi , am văzut că ați modificat, apreciez, mulțumesc!

    • #83

      nu ai pentru ce, succes in tot ce faci

  28. #84

    si crezusem ca poza aia e modificata cu scop umoristic !

  29. #85

    Eu am Revolut. Si e bestial. La toată familia le-am făcut si e super. Și-au închis conturile românești. Revolut are si IBAN Are foarte multe obținui. Si poți plăți in ori ce țară.

    • #86

      Cam cate “obtiuni” (obtinui, ma rog) , are…ca eu nu gasii niciuna.

  30. #87

    Am transferat din Cec bank (top-up), cu card debit (atasat la cont curent), in Revolut 15.000 lei. Cec-ul a luat in plus 260 lei. Fac cumparaturi online pe Myprotein in lei (e un magazin din UK), Cec ma taxeaza iar, insa nu e comision, pare sa faca conversie dubla. E normal asa?

  31. #88

    Si ce cacat faci daca transferi bani pe revolut? Nu ii mai cheltui? In loc sa plătești cu un card plătești cu două? Sa ma lumineze si pe mine cineva…. a.. plătești tîmpenii pe net ca ti.e frica de șarlatani? Na șarlatani…

    • #89

      Facut transfer pentru schimb valutar, revolut ofera un curs mai bun.

  32. #90

    Schema era simpla. Aveai un card gold care iti dadea si puncte Vodafone de exemplu. Tu transferai bani intre Revolut si Gold si uite asa iti cresteau tie punctele cu care achizitionai diverse. Sunt oameni care cumparau 6 Iphone anual asa, chiar si mai mult. Revolut s-a prins si a mai taiat din ei, dar pana s-a sesizat si banca ta a durat. Ala e un card de cumparaturi, iar top up-ul nu e chiar o cumparatura. Pe de alta parte poti incerca sa-ti trimiti link de plata, poate scapi de comision :)))