bancile reduc avansul la credite

După ce au urcat avansul la credite odată cu darea în plată, bancherii dau acum înapoi. BRD, a doua cea mai mare bancă din România, se gândeşte să coboare avansul la creditele ipotecare. În urmă cu două luni l-a ridicat de la 15% în cazul creditelor ipotecare în lei, la 35%, un salt uriaş care le-a dat mult de gândit parlamentarilor când au votat legea dării în plată. Şi BCR, cea mai mare bancă din ţară, recunoaşte că există un blocaj în creditare. Băncile mari au ajuns să vândă doar câteva zeci de împrumuturi pe lună

Dar cât de nasol. Deci cum, nu s-au mai dat credite din cauza avansului pus pentru a șantaja votul din parlament? Total imprevizibil. Și cum, piața imobiliară nu s-a prăbușit, iar dezvoltatorii au descoperit creditul imobiliar direct la dezvoltator, iar băncile au rămas cu mânuța în borcanul de gem gol? Incredibil.

Și iată cum piața se reglează singură, iar cutremurul prevăzut de portavocea bancherilor, Mugur Isărescu, nu s-a produs și nu se va produce niciodată. Iar prețurile apartamentelor se vor regla și ele, atunci când băncile vor fi obligate să scape în mod real de activele toxice, nu doar să le transfere pe hârtie către companii deținute tot de ele.

Dacă cumva pleacă și Isărescu de la BNR și vine cineva competent, nu un securist care e ținut în brațe de toate puterile, o să fie și mai bine.

Via

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am sa las mai jos un citat din celebra specialista in carnati, carnatari si carnatarie Ani Orban.
    “Problema cu avansul marit la credite este ca”
    Din pacate cu trecerea timpului a doua jumatate a citatului s-a pierdut.

    • #2

      = OFFTOPIC =
      Eu am ajuns mai tarziu pe internet. Imi poate explica cineva de unde vine “Din pacate cu trecerea timpului a doua jumatate a citatului s-a pierdut”?

    • #3

      nici noi nu stim, probabil e virba de jumatatea nefuncționala a creierului lui robertinho

    • #4

      @tinky, dar nu eşti curios care-i treaba cu Ani Orban asta? Cine o fi savanta? :))

    • #5

      @Dani Corban. Cum unde? In cârnățărie.

  2. Băncile micșorează avansul pentru ca exista o plaja imensa de clienți care vor sa își cumpere apartamente/case și nu au cum.
    Prima Casa e în plop din cauza unor parlamentari populisti, iar procentul creditelor neplătite era de doar 0.4%, deci oamenii își plătesc creditele. Și atunci de ce sa nu micșoreze avansul și sa facă bani?

    Și piața imobiliară nu s-a prăbușit fiindca s-au dat câteva mii bune de apartamente în primele 2 luni prin prima casa și nu a trecut mult timp de la creșterea avansului. Ia sa rămână asa și o sa vezi surprize surprize la finalul anului.

    • #8

      Inca se vand apartamente cu credite pe conditiile vechi. Ti-ai facut dosarul de creditare inainte de cresterea avansului, aveai aprobarea si termen de gratie de 3 luni ca sa gasesti apartamentul. Iar acum, cand primesti creditul, il primesti pe conditiile vechi.
      Probabil pe conditiile noi de creditare nu e inghesuiala, si de aici nevoia bancilor de a micsora avansul.

  3. S-ar putea sa fie cu dus-intors. In ideea ca scaderea avansului poate duce la mentinerea preturilor ridicate la locuinte prin stimularea cererii. Avind limita avansului foarte ridicata riscul era sa scada preturile locuintelor dat fiind numarul mic de oameni care se calificau pentru un credit imobiliar.
    Pe scurt: avans mic – clienti multi – preturi mari. Avans mare – citiva (zeci!) de clienti pe luna – preturi in scadere.
    Remember 2006-2008. Vedeam tineri casatoriti care nu clipeau cind ii plimbam prin apartamentele model si fatuca de la vinzari le baga din top un pret de 1180 euro/mp, desi asta ii indatora pe 30 ani pentru un apartament de 65mp. Cre’ca istoria se repeta…

  4. #10

    Misto imagine cu banditii aia de la Kruk (crook).

  5. #11

    Problema nu e la banci, pentru ca prost e cine da, nu cine cere. Problema reala e la proprietarii care tin cu dintii de orice apartament, teren, garsoniera, ca niste hoarderi. Bunicii mei au teren agricol (il au in arenda, deci e cultivat), casa la tara, pe care o viziteaza de 5-6 ori pe an, ca-s prea batrani, apartamentul in care locuiesc, garsoniera pe care nu vor s-o vanda, ca-s convinsi ca blocul e beton, teren rural intravilan nefolosit, in mijlocul satului. Nu vor sa vanda nimic, sa nu se certe “copiii”, adica sa se vanda dupa moartea lor. Noi nu vrem nimic, pentru ca scandal, reprosuri, santaj emotional. Statul si bancile stiu cat de important e pentru romani proprietatea. Iar proprietarii stiu ca tinerii tre’ sa locuiasca undeva fara parintii lor. Iar noi ne bagam picioarele, si plecam, si nici nu facem copii, ca e greu daca stai 2 ani in Asia, 2 in America, 2 ani in Europa, apoi poate te duci in Australia. Am mai zis, ma repet: nationalismul nu tine de foame.

  6. #12

    De-asta primavara suntem iar in efervescenta si preturile au crescut cu spume. Daca in iarna un 2cam in Crangasi era 44-45oooE. Acum fara 48-50ooo nici nu se uita la tine.

    Mie nu-mi convine sa scada avansul. Am aproape tot banul cash si vreau sa se duca dracu piata ca sa pot lua cat mai ieftin.

    • #13

      Din pacate faci parte dintr-o minoritate. Statul si bancile au interes ca majoritatea sa cumpere cu PC pentru a face profit si a indatora gloabele => captivitate 30 de ani in sistem

      Daca balanta s-ar rasturna in sens invers, ar fi dezastru printre tinerii nesteri care vor sa scape de parinti. Oricat ar scadea preturile, ei tot nu se vor califica la un credit imobiliar real, si nu poti sa le dictezi sa se sacrifice o generatie pana cand isi vor permite, poate copiii lor. Deecat daca ar exista o piata a chiriilor convenabila, ceea ce nu e cazul.

      Tu si alti d-astia economi nu sunteti atractivi => trebuie sa inghititi galusca si sa dati cat se cere, sau sa asteptati spargerea bulei (merita? sacrifici bani de chirie), oricum sunteti intr-o situatie mai buna decat creditacii PC. E moral, nu e moral? nu stiu. sa fie ajutati astia si cei productivi nu, dar e trendul majoritatii si nu poti sa te opui. Numai o criza se poate opune.

  7. #14

    Pai nu cred ca are multa lume bani sa achite un avans de 35%. Cine dorea sa isi cumpere o casa, avea doar avansul de 5%/15%. Unul este inghetat, la celalalt trebuie sa fac rost de dublul economiilor. Cam greu.
    Proprietarii vor o caruta de bani pt niște cocine. Toate sunt moderne, dar modernul din ani ’70.
    Personal, am cautat un apartament. Nu am gasit un apartament care sa merite banii ceruti.
    De ce nu iau cu banii jos?
    Pentru ca nu vreau sa renunt la placerile vieții: concedii unde imi doresc, sa mananc ce doresc, unde doresc, cand imi doresc etc.
    O rata imi permite sa le fac pe toate.
    Insa, am ghinion: nu gasesc un apartament care sa imi placa, in oras, si nici la credit nu mai pot apela.
    Fericiti sunt cei care umbla cu caruta si cortul. Nu au astfel de probleme…

  8. #16

    Eu stau cu parintii si nu o sa fac credit niciodata. Scopul meu in viata nu e sa am casa mea, ci sa fiu fericit. Am stat singur in chirie si nu eram fericit. A fost o experienta proasta. Asa se intampla cand iti faci sperante auzand ce fain e sa stai in chirie. Adevarul e ca ce e fain pentru cineva, nu e valabil pentru toti.

  9. aia care zic ca avansul mărit ii împiedică, se inseala. eu am vrut anul asta sa fac un schimb gen a doua casa (care știe legea noua) , s-au dus fondurile. ok m-am dus spre ipotecar, eram pregătit pentru 15% , apoi au mărit la 30% și evident nu aveam banii pentru ca făcusem altfel planurile. Am decis sa mai aștept câteva luni, sa strâng diferența de bani și sa îmi iau când am avansul necesar. deci mărirea asta nu m-a împiedicat, doar ma mai întârzie câteva luni. Timp în care mai scad și preturile.

  10. #26

    Crook.
    Kruk.
    Banks.
    Banci.

  11. #28

    pe mugur isarescu nu o sa il schimbe nimeni. e in varsta, e de foarte mult timp guvernator = e perfect pentru ce face. se stie ca practic toti batranii sunt foarte buni in ceea ce fac.