Sau cel puțin asta spune Sorin Tudor.

Mirajul castigului din blogging a devenit, intr-o oarecare masura, unitatea de masura a ratarii 2.0: o intreaga armata de vietuitori in fata tastelor viseaza la clipa in care vor trai din “banii de pe blog”.

Da, este perfect adevărat. Din toate cele 20 000 de bloguri monitorizate de zelist, nu cred că există mai mult de câteva sute care scriu pentru că au ceva de spus. Restul sunt visătorii din postul lui Sorin.

Dar de ce sunt așa? Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici?

Hai să ne gândim. Primele apariții televizate ale lui zoso, cel care practic a răspândit bloggingul în rromânia. Care era prima întrebare care se punea de către reporter?

CUM FACI BANI DIN BLOG?
Indiferență totală la cine e omul acela, ce vrea, de ce scrie, care e scopul său. Importanți erau BANII.

Am fost și eu la 2 televiziuni în viață, în postura de blogger. Despre ce s-a vorbit în ambele emisiuni? Normal, despre cum se fac bani din blog.
Articolele care apar în ziare despre bloguri. Nu au practic nici un subiect, în afară de problema banilor.

Urmarea? Toate blogmeeturile la care am participat aveau ca subiect de discuție banii din blog, copiii au în fața ochilor numai sume cu 3 zerouri apărute din neantul unui wordpress moka aruncat pe un hosting ieftin.

Da, și la mine intenția a fost să fac bani. Dar eu am avut prieteni care mi-au dat peste mânuță la momentul oportun, amintindu-mi că nimic nu se face de azi pe mâine și e important să îți placă scrisul, ca să poți fi plătit pentru asta.

Dar ei, cei mulți, cei care habar nu au de ce scriu, ei poate nu au pe cineva care să îi ghideze. Poate prietenii lor sunt în aceeași situație ca și ei, de poluatori ai internetului.
Cine își asumă ingrata responsabilitate de a le da peste degete și a le cere să își reevalueze performanțele și aptitudinile?

Nimeni probabil, pentru că automat, acela va deveni inamicul declarat al tuturor.
Si așa, din păcate, situația se va perpetua. Pentru că, în imaginația fiecărui puști, ăștia sunt bani câștigați ușor, nu în spatele cozii unei sape.

Și furia va continua.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.