Dacă îndrăznești să scrii aici sau la bricoler un articol favorabil sau măcar echidistant despre credință, ți-ai asigurat o furtună de rahat, pentru că există un singur răspuns general acceptat: huo! De asta am și ezitat puternic să scriu ceva pe subiect, dar în momentul în care baronul mi-a tăiat salariul pe două luni pentru că nu mi-am îndeplinit planul de articole, a trebuit să mă conformez.

Nu prea e compabilă credința în Dumnezeu cu inteligența superioară, așa-i? Nici nu prea e cool să crezi în Dumnezeu când știința a venit cu explicații suficiente încât să nu mai fie nevoie de El.

Adăugați la asta și agresivitatea conservatoare a creștinilor, misticismul accentuat al unor culte și abundența de superstiții care acompaniază orice religie, și credința devine deja polul care atrage toată crema complexelor de superioritate din online: Doar tâmpiții cred.

Pentru mine, întrebările filosofice sunt altele:

  • Big Bangul a fost un eveniment aleator, sau a fost rezultatul unei Voințe?
  • Evoluția este un proces recursiv autodemarat, sau există o Gestiune?
  • Există o ecuație simplă, care definește tot Universul, și dacă da, cât de mici suntem în fața Minții care a gândit-o?

Întrebările adevărate ale credinței nu sunt centrate pe „sărbătorim duminica sau shabbatul”. Nu ești mai deștept dacă ești ateu, ci efectiv ai ales să-ți răspunzi altfel la întrebările fundamentale ale existenței.  Și atâta timp cât trăiești consecvent în adevărul tău și nu încerci să judeci pe alții pentru că au altul, cred că ne putem înțelege.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

143 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pe mine m-a intrebat nefasta dacă (îi) sunt credincios. I-am zis că da, da’ pe mine mă cam dă ateismu’ afar’ din casă.

    • #2

      Mai bine decat sa te dea nevasta afara din casa. (asta daca-ti si place de ea, ca nu e obligatoriu)

  2. #3

    Majoritatea nu avem o problema cu credinta ci cu religia. Oricine e liber sa faca ce vrea cat timp nu ii deranjeaza pe ceilalti iar pe mine unul ma derenjeaza cand incearca sa imi bage cineva pe gat episoade schizofrenice ca fiind ghidul si singurul adevar.
    “Nu ești mai deștept dacă ești ateu” statistic ateii se descurca mai bine la teste IQ fata de persoanele religioase.

    • #4

      Ateismul este o religie, stiinta este o religie si foarte adesea practicantii ei sunt foarte agresivi in a o baga pe gat. Ti-ar explica Einstein cata umilinta stiintifica a indurat pana sa-i fi reusit experiementul astronomic. Si nu poti vorbi de IQ si statistica daca tu doar ai futut o medie in capul tau.

    • #5

      >>Ateismul este o religie
      Nu

      >>stiinta este o religie
      Nu

      >>Nu ești mai deștept dacă ești ateu
      Nu

    • După raționamentul tău:

      Ba da.

    • #7

      nu reusesc sa inteleg cum poti denumi religie dezinteresul meu fata de misticism

    • Probabil e ardoarea și devoțiunea cu care îți cultivi acest dezinteres? :mrgreen:

    • #9

      in ce sens ardoare si devotiune? in viata mea nu am incercat sa ii explic cuiva ca religia e o idiotenie. absolut toate articolele mele sunt ca reactie la chestii publice alre religiopatilor care au intotdeauna ceva de afirmat, convins, modificat legi etc. unul din cei mai buni prieteni ai mei, tatal Jessicai, este un religios fervent. niciodata nu am discutat despre religie, consideram asta ceva personal, ne respectam la fel de mult si fara a incerca sa demonstram absolutismul convingerilor noastre. eu nu sunt ateul vegan, ci aunt ateul care vrea sa fie lasat in.pace el si familia lui si sa nu i se vanture pyla religiei la tv, la scoala, in parlament sau la tribunal

    • #10

      >>După raționamentul tău

      La primele 2 “Nu” e definitie, nu rationament. Definita religiei e clara, iar ateismul si stiinta (wtf) nu se incadreaza.

      La a treia, e corelatie vs cauzalitate. Sau cauzalitatea e inversa: nu esti destept pentru ca esti ateu, esti ateu pentru ca esti destept. Evident, nu toti desteptii sunt atei si nu toti ateii sunt destepti.

    • …ahm, inca nu exista un consens asupra definitiei religiei. “Consumerism is the new religion”.

      Dar e greu sa inveti ceva nou cand deja le stii pe toate. Probabil de asta crezi si ca exista cauzalitate intre ateism si nivelul de inteligenta.

    • #12

      Definitia religiei: un sistem de credinta si idolatrizare la modul general
      Definitia stiintei: un sistem de descoperire si organizare a cunoasterii
      Definitia ateismul: un sistem de credinta a lipsei unei divinitati

      Definitia credintei: cunoastere fara dovada
      Definitia cunoasterii: informatie bazata pe o experienta

      La momentul asta putem rationaliza ca ateismul, fiind o credinta in lipsa divinitatii fara nici o dovada, este clar o religie. La stiinta ai spune ca bat campii, dar hai sa ne cufundam totusi mai adanc.

      Descoperirea cunoasterii se bazeaza pe credinta. Adica stiinta se bazeaza pe un sistem de credinta si idolatrizare. Doar cine nu iubeste stiinta nu poate intelege idolatrizarea celor care au participat la descoperit cunoastere sau idolatrizarea ecuatiilor. Doar cine nu iubeste stiinta nu poate crede ca credinta se poate transforma in cunoastere.

      Datul cu piciorul in minge este o cunoastere si pentru un vanzator musulman si pentru un sportiv ortodox si pentru un fizician budist.

      Daca intram in epistemologie (teoria cunoasterii) si euristica (procesul descoperirii cunoasterii), ne mananca toti sfintii. Si aia ortodocsi si aia stiintifici.

    • #13

      Multi din adeptii stiintei au facut mult mai mult rau stiintei decat au facut adeptii altor religii.

      Galileo a fost condamnat de acea parte a bisericii catolice interesata de stiinta. Biserica catolica finanta stiinta, biserica insasi reprezenta comunitatea stiintfica. Exact comunitatea stiintifica care credea in geocentrism l-au condamnat pentru viziunea lui heliocentrista.

    • #14

      Iubesc logica de genul:

      Pisica este un mamifer.
      Major Tom este un mamifer.
      Conluzia Major Tom este o pisica.

      Credinta din stiinta poarta numele de ipoteza si este doar inceputul drumului in timp ce credinta din religie nu este supusa experimentelor. Daca pornesc din acelasi punct nu inseamna ca sunt acelasi lucru.
      Ce cacat e ateismul practicat? Ateii nu se strang saptamanal sa discute despre inexistenta unei divinitati, in majoritatea timpului nici macar nu vorbesc despre asta si nici nu au poze cu Newton deasupra usii.

      “Multi din adepetii stiintei au facut mult mai mult rau stiintei decat au facut adeptii altor religii.”
      Inlocuieste stiinta cu aproape orice si fraza o sa fie adevarata in continuare.

      Si nu este statistica din capul meu. emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/The-Relation-Between-Intelligence-and-Religiosity-A-Meta-Analysis-and-Some-Proposed-Explanations.pdf

    • #15

      @gc

      Ma bucur ca iubesti logica, desi nu se vede, dar vreau sa-ti desenez rationamentul folosit de mine:

      Animalul vertebrat cu femele ce detin glande mamare care product lapte este un mamifer.
      Femeia lui Major Tom are glande mamare care produc lapte.

      Major Tom este un mamifer.

      Asa functioneaza logica prezentata de mine, dar daca tu o vezi altfel, nu stiu ce as putea face mai mult.

    • #16

      Ateismul e o religie asa cum chelia e o freza.

    • #17

      – ce marca de masina ai?
      – nu am masina!
      – deci ai masina marca ”n-am”!

      spalare pe creier!

    • Religie = credinta + dogma (+ritualuri).
      Fara dogma nu este nicio diferenta intre ortodocsi si musulmani. Difera doar numele barbosului suprem. Din punctul asta de vedere ateismul nu-i nici pe departe o religie oricat s-ar chinui unii s-o demonstreze.
      Si eu tind sa cred ca oamenii inteligenti sunt mai putin religiosi ca restul, dar am intalnit si atei mult mai jegosi si intoleranti decat cei mai tampiti habotnici. Daca ateismul vine din bun-simt si o minima cultura (mai ales stiintifica) e in regula. Daca e doar o credinta impumutata de la altii, ca si teoriile conspirationiste, nu-i nicio diferenta intre un autodeclarat ateu si un primitiv care se roaga la o piatra dupa ce-i crapa capul altui primitiv.

    • #19

      @Major Tom: nevasta=mea nu a avut lapte. Deci nu e mamifer dupa logica ta, si deci nici eu nu sint…

  3. #20

    Chit că sunt credincioși sau atei, ce e cu adevărat supărător e că toți încearcă să-i convingă pe ceilalți că doar ce cred ei e bine și adevărat iar cealaltă opțiune e o mare tâmpenie.
    În rest, dacă celălalt îi cere un pahar de apă îi intoarce spatele fără să-i pese!

    • #21

      Eu am o intrebare… Daca cineva imi zice sa nu ma vaccinez, ca Bill Gates vrea sa imi implanteze chip, ar trebui sa accept ca ala are alt adevar universal ca si a al meu si sa il las sa raspandeasca prostia in lume?

  4. #22

    Am sa iti raspund cu 2 teze despre religie:
    Prima consta in faptul ca religia a aparut ca o necesitate a individului de a explica chestii. Uite fulgera afara, deci “cineva” fulgera. Apoi au cautat oamenii explicatii la chestia asta si unii mai smart s-au autointitulat reprezentantii zeitatii pe pamant si au inceput sa faca tot felul de mizerii specifice. Ca idee la tara prin Moldova inca se fac slujbe daca e seceta ca poate da Mnezo si ploua. Cam ce faceau si samanii cand faceau dansul ploii doar ca in alta exprimare artistica.

    A doua consta in faptul ca mie mi se pare ca toata lumea cade in plasa in care incearca sa explice lucruri prin prisma unei inteligente “superioare”. Faptul ca noi avem constiinta si putem gandi e un accident biologic. Nu cred ca cineva “ghideaza” ce se intampla cu rasele de caini de exemplu dpdv al evolutiei. Sunt experimente cu niste animale care nu existau acum cateva sute de ani.

    Cel putin din perspectiva crestinusmului Carlin explica f frumos cum zeitatea centrala e ocupata cam cu aceleasi lucruri cu care se ocupa si oamenii www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE. So nu prea e “superioara”.

    Acuma, motivul pentru care lumea e satula de chestia asta (discutii despre religie oriunde) e ca avem BOR care e o gasca de securisti infecti care nu vor decat bani, iar oamenii par a se fi saturat de spalarea pe creier. BOR nu are legatura cu religia, e o conceptie deformata si abuziva a crestinismului. Ei ar zice ca sunt moderni, dar in realitate sunt la fel de capitalisti ca orice megacorporatie si se ghideaza dupa aceleasi reguli doar ca au alte uniforme.

    Nu mai gasesc acum acest research care spunea ca statele sunt mai profitabile cu cat adoptia religiei e mai mica.

    Mai sunt dincolo de asta si restul exemplelor cu declaratia lu Dani despre Colectiv, Familia traditionala, in SUA discutiile despre avort in care o gasca de baieti au decis ce nu au voie sa faca femeile cu corpul lor samd. Exemple sunt multe si lumea nu prea mai are rabdare de asa ceva.

    E un album pe Spotify care se cheama When Elites Fail, audiobook de la Noam Chomsky in care explica printre altele cum a fost fondata Constitutia SUA si in care explica faptul ca aia au decis unanim ca scopul e sa protejeze minoritatile avute de majoritatile sarace. E atat de simplu. Iar in economia acestui obiectiv religia e doar un instrument de propaganda si control.

    • #23

      Corelatia nu e cauzalitate. E posibil ca o profitabilitate mai mare sa duca la o scadere a credintei clasice. sau invers.

      Studiu despre care vorbesti reusise sa descopere o astfel de cauzalitate?

      In plus, o capacana in care am cazut si eu ani de zile, e ca nevoia de religia nu dispare, doar se transforma: in bani, brand-uri, partide sau alte ideologii.

      Ateismul in sine e o religie. Sa afirmi cu atat de multa convingere (ceea ce am facut si eu toata adolescenta mea) ca stii tu sigur, sigur, sigur ca nu exista nimic, cand stiinta nu a reusit nici macar sa se apropie de a intelege cum functioneaza creierul. Nici macar mecanismul exact de actiune al unor medicamente vechi nu e pe deplin elucidat.

      Sa mai adaugam la asta faptul ca nu vom putea nici macar vedea vreodata tot Univerul?

      Sa spui ca esti tu sigur sigur ca nu exista nimic altceva, e la fel de stupid ca a nu spala duminica ca superi divinitatea.

    • #24

      asa e, clar, faptul ca tu nu crezi ca exista doamne doamne e o religie. ca sa nu fie religie trebuie sa lasi loc de dubiu. banuiesc ca acasi lucru e valabil si daca nu crezi in fat frumos, kami, zalmoxes, zeus etc.
      singurii care afirma imbecilitatea asta sunt religiosii care au nevoie de a-i aduce pe interlocutoria acelasi nivel, gen discutii despre religii, neintelegand ca un om care nu are aceste tare psihice este, in primul rand, un om care nu poate discuta serios cu asemenea oameni. e ca si cum as vorbi cu fetita mea de 6 luni care.ma convinge ca vulpița Uta este vie si vorbeste

    • #25

      Vorbeam de ateismul in care pretinzi cu convingere ca nu exista in mod clar o “forta” superioara. Ca ii zicem Dumnezeu n-are legatura. Daca a acea forta e mult peste intelegerea noastra, ea devine automat Dumnezeu.

      Sa crezi in Big Bang e tot o religie. O teorie bazata pe foarte putine dovezi si care nu rezolva oricum nimic.

      Nu imi dau seama cat din ce spui e sarcasm, dar nu duce discutia in derizoriu :D.

      Ca sa rezolvam problema: eu sunt agnostic in sensul in care accept posibilitatea unei forte superioare, dar consider religiile lumii un bullshit, desi mi-as dori sa am timp sa studiez mai mult despre budhism si hinduism.

    • #26

      Its precise mechanism of action is unknown, although it is believed that inhibiting brain and spinal cord prostaglandin – E vorba de Metamizol (Algocalmin), patentat prima data in 1922.

      Daca mecanismul de actiune al Algocalminului, la 100 de ani de la brevetare nu e descoperit pe deplin, cam cat ne va lua sa intelegem cum functioneaza creierul?

      en.wikipedia.org/wiki/Metamizole

    • #27

      @Tanar Anonim

      “Ateismul in sine e o religie.”
      NU, nu este. E ca si cum eu ti-as zice tie ca esti gay fix pentru ca nu iti plac gheii. Stupid nu? Nu-i asa ca tu ai dreptate si eu nu?

      “Sa afirmi cu atat de multa convingere (ceea ce am facut si eu toata adolescenta mea) ca stii tu sigur, sigur, sigur ca nu exista nimic”

      NU am zis ca stiu eu sigur nimic. Eu vorbesc in numele meu si atat. In aceeasi masura in care eu zic ca nu cred ca exista la fel si toti ceilalti zic ca exista. Niciunul nu poate demonstra ca e sau nu e. Sper ca asta macar asta e clar.

      “cand stiinta nu a reusit nici macar sa se apropie de a intelege cum functioneaza creierul. Nici macar mecanismul exact de actiune al unor medicamente vechi nu e pe deplin elucidat.”
      Si religia stie cum functioneaza creierul? Ai fost duminca la lectii de anatomie sau cum?

      “Sa mai adaugam la asta faptul ca nu vom putea nici macar vedea vreodata tot Universul?” <- am adaugat eu un s aici ca tu l-ai uitat.

      In biblie nici macar nu exista conceptul de univers, planete, stele cu acceptiunea lor stiintifica samd pentru ca pe vremea cand s-a scris asta nu stiau de ele, iar mai incolo cand au inceput sa le descopere biserica ii ardea pe rug ca sunt vrajitori. De ce ai mai arunca asta aici daca tot nu face parte din "universul" tau religios?

    • #28

      @Tanar

      Ce imi place de argumentele astea reductioniste in care dai un citat savant de pe wikipedia si il convertesti in argumentul tau.

    • #29

      Ce imi spui tu e anti-crestinism, nu ateism.

      Iti recomand clipul asta: www.youtube.com/watch?v=2xeRutNPCxw&t=1559s

      L-am vazut de 3 ori.

    • #30

      ”ateismul este o religie” = ultima baricada a spalarii pe creier!
      expresia este la fel de nedemonstrabila ca orice teza religioasa!

  5. #31

    Pe mine mă deranjează la maxim religia tocmai fiindcă pretinde că le știe pe toate, până la punct și virgulă, dar când sa demonstreze ceva, un fas, și dacă e alba și dacă e neagra,chiar dacă contravine invaturilor zeului,așa a vrut zeul, dacă ar fi ceva la modul filosofic.. să mai vedem, sau nu știm, as mai înțelege dar prostiile astea nu pot sa le înghit niciodată

  6. #32

    o intrebare nefilozofica ….daca pentru a construi o casa, e nevoie de proiectant ,inginer ,meseriasi si salahori ,de ce trebuie sa credem ca universul a luat nastere fara puterea cuiva ?! Doar pentru ca asa da bine in fata unora care se cred superiori, numai pentru ca sunt atei ??

    • #33

      așa … și pe logica asta a ta ( că oamenii de știință încă au descoperit doar o mică parte din secretele corpului uman și ale universului, chiar dacă ele funcționează și sunt demonstrate) de ce ar trebui să crezi că omul a fost creat acum 5000 de ani de un vrăjitor evreu, numai pentru că ai nevoie de o explicație?

    • Un răspuns nefilozofic: într-un univers unde e nevoie de proiectant, inginer, meseriaș și salahor, simți nevoia să ai omologul la evoluție, chiar dacă evoluția din punctul tău de vedere înseamnă să crezi asta. Când stăteai în peșteră, nu aveai nevoia asta. Aveai papa, caca, pișu, fichi-fichi, nani, repeat și când nu primeai ceva din astea, trebuia să fie cineva de vină.
      Iote așa, nevoia te învață. Te înțeleg da’ nu-s de acord cu tine.

    • #35

      intrebarea este pe principiul: ”daca taceai, …”!
      cum a zis cineva mai sus: inchipuirea numita dumnezeu are ocupatii omenesti!

  7. #36

    Ai spune ca nimicul e o stare de echilibru?

    • Nu.
      Nu poti defini intunericul decat ca lipsa luminii. Iar vidul ca lipsa materiei.

    • #38

      Nimic, adica nimic-nimic.

    • #39

      ce inseamna nimic? absenta materiei? a luminii? a spatiului in sine?

    • #40

      Pai ce ne spun fizicienii? Ca TOTUL a inceput cu Big Bang-ul. Toate entitatile postulate sau confirmate empiric au inceput atunci.

      Ma rog, Hubert Reeves spune ca a te intreba de “inainte” e un non-sens, dar asta e o alta discutie.

      Intrebarea mea e simpla, nu stiu de ce vreti sa o complicati. E nimicul o stare de echilibru?

    • #41

      nu complic nimic. incerc sa stabilesc ce intelegi prin nimic. nimicul dinainte de bigbang era o acumulare continua de energie, deci nu era un echilibru. daca era echilibru, insemna ca acumularea si cheltuirea de energie se anulau reciproc.

    • #42

      Bun. Now we’re getting somewhere. Nu unde trebuie, dar macar undeva.

      Poti sa-mi spui atunci care este diferenta dintre tine care crezi in “acumularea continua de energie de dinainte” si Urania care crede in energii care ne ghideaza temperamentul? Sau intre tine si nenea ala care crede in reptilieni?

    • #43

      eu nu cred in nimic. ai dat ca punct de referinta big bang. am raspuns relativ la big bang. end of story. incearca sa muti condescendenta pe alte plaiuri

    • #44

      >>Pai ce ne spun fizicienii? Ca TOTUL a inceput cu Big Bang-ul

      Nu, nu-ti spun asta. Asta e intelegerea limitata propagata de stiinta popularizata.

    • #45

      Atentie, nu eu am dat ca referinta Big Bang-ul. Eu argumentez onest, nu substiui definitiile altora cu ale mele. Daca vreti sa aveti o conversatie onesta, bine, daca nu, iar bine.

      Nu e nimic condescendent. Nu confunda maieutica cu condescendenta.

      Incercam sa-ti arat ca “acumularile de energie de dinainte” sunt acelasi lucru cu reptilienii si anume entitati meta-fizice. E atat de simplu.

    • Yngwie, tu nu esti Socrate. Lasa maieutica pentru cei care se pricep.

      Socrate era in discutii de o smerenie cuceritoare. De aia erau si atat de savuroase dialogurile.

    • #47

      @Radu
      Gandurile tale materializate in cuvinte pe acest blog sunt proprietati emergente?

    • #48

      Că bine zici, Maddame, “să lăsăm maieutica celor care se pricep”:
      urlz.fr/cOGK

    • Filosofie clasică, Monsieur Neige.

    • #50

      Pe bune? Asta e raspunsul tau? Un atac la persoana de doi lei? lol

    • #51

      Fyi, ORICINE poate sa fie Socrate.
      Numai ca unii dintre voi nu va doriti asta.

    • #52

      Maieutica e stiinta purtarii maieului ridicat pe burta de catre blocatari, in zilele toride de vara?

  8. Povestea asta cu religie versus stiinta nu are nici cap nici coada, pentru ca pe de o parte nu sunt chestii contradictorii si nici macar complementare. Chiar si daca accepti teroia Big Bang-ului, tot te intrebi doua chestii: inainte ce era? OK, nu era nimic si materia era intr-un punct, a stata sa de cand si de ce s-a produs, iar la doi vine aia cu unde mama lui se tot extinde universul, sau cat de mare e infinitul asta. Gata, aici toti zic fix ce le trece prin cap. Asa ca in opinia mea, eu raman un simplu credincios, asta nu inseamna ca popii sunt aia de ma indruma si pe care-i cred.

    Evoluția este un proces recursiv autodemarat? Eu mereu intreb si nimeni nu-mi raspunde: daca dau din maini, cand imi cresc aripi? Adica mai exact eu cred ca nu ii creste berzei ciocul ca sa ia din sticla, ci invers – pentru ca ciocul ii permite il baga acolo. Evolutia exista, insa nu la modul in care-o prezinta Darwin, asa ca nu-mi bat capul cu chestii de genul asta.

    Acum referitor la HUA ala de la inceput: cei care vor sa se “dea” genii, rad de pupatorii de moaste, care teoretic ar fi toti credinciosii – desi stiu si ei ca nu e asa, nu toti ne inghesuim la putat, mai punem in cumpana daca or fi chiar moaste [ by the way, sfantul pocal exista la catolici in cel putin 2 exemplare! sic. ], dar toate astea nu exclud existenta lui Dumnezeu. Nici Biblia nu e carte de istorie, cu atat mai mult de astonomie, matematica sau de chimie. Discutiile ar fi fara sfarsit, asa cum nu se termina cele despre cat de plat e Pamantul, cine a fost primul – oul sau gaina, etc.

  9. #54

    Nu există indivizi mai enervanți ca ateii practicanți.

    Nu am văzut niciodată pe Facebook vreun credincios care să se lege de cineva fără motiv, sau să facă prozelitism.

    În schimb e full de atei, care mai sunt și semi-analfabeți, cu întrebările lor retorice și imbecile.

    “Isus nu a existat” – ești prost și incult.

    “Dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, de unde am apărut restul ?” – idem.

    Apoi mai sunt și cretinii cu “nu am nimic împotriva religiei în școli, dacă ar fi istoria religiilor”.

    Duma asta a răspândit-o un bou prin 2008 și de atunci fiecare maimuță o dă mai departe.

    De ce ar fi utilă istoria religiilor ? La noi nu se citește nici Abecedarul, darămite metafizici speciale.

    Istoria religiilor a plecat de la sacrul și profanul lui Eliade, la rândul lui un frustrat drogat și confuz.

    Aș putea continua până mâine.

    Ba chiar credința creștină e un panaceu universal pentru problemele celor săraci, care dacă nu ar exista, ar da pe afară violent.

    Așa că mai dă-i dracului și pe atei, nu sunt nici mai buni, nici mai educați, nici mai utili societății.

    • #55

      “mai dă-i dracului și pe atei” e bestială:))

    • #56

      lasă, că am văzut eu pe FB și live destui religioși care se luau aiurea de oameni și se băgau în seamă ca musca-n curul calulului.

      am o prietenă foarte religioasă care, deși în general am ajuns la un consens tacit să scoate religia din discuții, dă uneori niște dume de m-apuca pandaliile.
      concret: acum vreo câțiva ani mi se naște o nepoată. tac-su și mă-sa decid să facă botezul când ploada avea vreo 4 luni, nu la 6 săptămâni cât zice la cartea religioasă. am menționat vag și fugitiv aspectul, gen ”în week-endul cutare sunt la botezul lu’ T”, că a sărit ca arsă ”da’ T nu s-a născut la începutul verii?! o să aibă câteva luni la botez, de ce n-o botează la 6 săptămâni, dacă i se întâmplă ceva, e păcat, e aia, e ailaltă, spune-le să facă botezul mai devreme” mai că făcea spume la degete (ne conversam pe whatsapp, cred), eu eram ”wtf, femeie, ce pățiși?!”.
      ca să nu mai zic ce mi-am auzit când am îndrăznit să sugerez niște anticoncepționale pt amărâta căreia i-a botezat un copil, căreiea îi mai dă chestii și care are deja vreo 5-6 copii, trăiește pe la prieteni și prin scări de bloc și supraviețuiește din cerșit (când am aflat că mai făcut un copil, nu m-am trezit vorbind din senin).
      sau pe grupul de gătit de pe fb, se plânge câte una/unul că nu i-a ieșit crema/friptura, vine câte una și-o dă din avion cu ”e post, d-asta nu v-a ieșit, că gătiți de dulce în post” sau câte una care face tapaj la pozele cu găteală de dulce în post, deși adminii sancționează ferm genul ăsta de derapaje.
      și astea sunt doar câteva exemple care-mi vin în cap ultra rapid.

      toți habotnicii, că-s religioși (în general cu ăia ortodocși am avut de-a face), că-s atei, vegani, vegetarieni, anti-vaxx sau de altă culoare, sunt nițel duși cu plutișoara.

    • #57

      Dacă în lipsa credinței “ar da pe afară violent”, atunci sunt niște scursuri de oameni și as prefera sa fie expuși ca atare. Macar am tranșa repede situația.

      Și nu, ora de istoria religiilor nu are vreo utilitate, ea a fost sugerată ca alternativă la ora de îndoctrinare religioasă bor. Adică dacă tot sunt copiii încarcerați acolo (știm bine cum au fost luați cu japca la orele de religie), macar să învețe ceva inutil decât ceva dăunător.

    • #58

      sincer, mie istoria religiilor nu mi se pare o chestie chiar inutilă.
      poți afla legendele religioase ale diverselor comunități, poți constata că ele sunt similare chiar și pentru unele religii aparent antagonice, că există legende similare pentru comunități extrem de diferite și de îndepărtate geografic, care, cel puțin după cunoștințele actuale ale omenirii, nu au fost conectate până foarte târziu după nașterea numitelor legende.
      poți afla o grămadă de chestii despre ideile și credițele diverselor comunități umane și poți înțelege mai bine oamenii.
      și poți afla că dacă Dumnezeu chiar există (eu personal încă nu m-am decis dacă da sau ba), el e cam același pt toată lumea și conceptele aparent diferite provin din legile umane ale fiecărei comunități care ”și l-a inventat” pe al ei.
      plus că un pic de istorie nu strică nimănui, poate nu mai repetăm același greșeli și-n viitor. 🙂

    • #59

      @dragos, ce mesaj coerent si relevant, mai posteaza!

  10. #60

    Hai să presupunem că există un conflict Știință vs. Creștinism* . Așa cum există oameni care sunt de partea științei dar care nu știu mare lucru despre fizica cuantică, la fel există și creștini care nu știu mare lucru despre creștinism și îl “aplică” greșit ( fanatism, prozelitism etc.)
    *Religie = Creștinism în contextul nostru.

  11. #61

    Eu unul cred într-o energie superioara, stare, un flux cu care te poți conecta… Pozitiv sau negativ… Poți să-i zici Dumnezeu sau poți să-i zici energie, flux…

    Nu e vb de credință în sensul ca dacă stai cu dansa-n sus se întâmplă destinul… În mare parte depinde de tine, de cum poți privi o problema, de cum îți poți atrage o energie care oricum circula în jurul nostru…

    Dați cu hate… E treaba voastră.

    Am avut de multe ori acuzația în mare, ca am reușit ceva ca am avut noroc, ok, înțeleg. Dar norocul repetat nu prea e noroc. O stare pozitiva, un sens pe care tu îl crezi îți poate da energia necesara pentru orice…

    Toți vorbim de faptul ca ai sau nu ai energie, chiar dacă nu exista oboseala fizica…

    De unde vine energia?

    • #62

      „Norocul repetat” e doar o percepție neclară asupra numărului real de situații în care ai avut/n-ai avut „noroc”.

    • #63

      Noroc repetat înseamnă că ți-ai creeat șansele…

  12. #64

    nu mai confundati religiile cu existenta lui dumnezeu.El insusi a condamnat religia ca intreg .Religia reprezinta prostituata din cartea apocalipsei.Iar sfarsitul lumii se refera la disparitia regatelor, a conducatorilor militari, a regilor,imparatilor si a tuturor parazitilor care traiesc pe spinarea altuia .

    • #65

      deci tu crezi intr-un tip superior, care a creat lumea dupa chipul si asemanarea sa, cu scopul de a-l slavi si care o distruge periodic pentru ca nu il asculta? iar ceilalti sunt niste prosti ca nu cred asta?

    • #66

      @ Arhi…. eu nu cred ca cei care nu sunt de acord cu mine sunt prosti.Pur si simplu cred ca avem toti de castigat din dialog si nu din sarit la beregata celuilalt.Eu ii consider prosti sadea pe cei care sunt violenti verbal si fizic si in loc de argumente folosesc ciomagul.P.s…..nu vreau sa impun nimanui cu japca ceea ce cred eu .Pur si simplu am crezut ca o parere diferita nu face rau nimanui

    • #67

      well, se subînțelegea dispretul fata de ceilalti. asa, suna mult mai bine

  13. #68

    În 2020, încleștarea multimilenară science vs. religion mi se pare perimată. După ce reușim să demolăm statutul BOR în societatea de azi (nu intru în detalii, știm toți despre ce e vorba), mai departe mult mai util ar fi să discutăm în termeni de open-mindedness vs. close-mindedness decât science vs. religion.

    Ateii obișnuiți, deși înarmați cu arma imbatabilă, zic ei, a logicii, se aseamănă cu credincioșii obișnuiți mai mult decât ar dori să admită. Și unii și alții sunt close-minded, îndoctrinați cu câte o doctrină (sau mai multe) al cărei/căror adevăr absolut nu a putut fi demonstrat vreodată dincolo de orice îndoială. Chiar și credința că logica este infailibilă și orice trebuie să poată fi explicat logic este până la urmă tot o credință. O credință pe care încă o am și eu, în timp ce încerc să devin confortabil cu ideea de a o pune sub semnul întrebării. Existența unui ADEVĂR CARE POATE FI DESCOPERIT, TRĂIT, EXPERIMENTAT, DAR NU ȘI COMUNICAT ALTORA PRIN CUVINTE este o altă posibilitate pe care o iau în calcul.

    Mai toate religiile mainstream par să fi plecat de la un adevăr originar doar că de-a lungul timpului el a fost îmbrăcat (de către diverși membri din neștiință sau reavoință) într-un strat gros de bullshit prin care este aproape imposibil să mai vezi ceva. Iar adepții din zilele noastre se agață mai mult de acel strat gros de bullshit, din “tradiție”, fără să aibă cea mai vagă experiență a adevărului originar descoperit cu mii de ani în urmă de pionierii religiei respective care, însă, nu l-au putut comunica adepților așa cum l-au trăit ei. Și nu mă refer aici la religiile primitive care au pornit dintr-un punct unde un nea Gigi a decis la un moment dat că sigur e pe undeva un big fella care dă cu tunete și fulgere când se enervează și am face bine să nu-l supărăm.

    A demonstra că o anumită convingere a unor credincioși legată de existența unei inteligențe superioare e falsă nu echivalează cu a demonstra non-existența unei inteligențe superioare. Marea provocare nu e să demontăm ceea ce cred babele pupătoare de icoane ci să lăsăm la o parte în mod constant orice doctrină sau preconcepție în încercarea de a percepe și trăi tot mai profund realitatea așa cum este ea.

  14. #69

    Maddame, ce parere ai despre cosmic inflation? Din ce am citit, incepe sa se concretizeze ideea ca Big Bangul nu a fost inceputul universului.

    www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/09/21/the-big-bang-wasnt-the-beginning-after-all/#5b90f44455df

  15. #72

    Religia n-are treabă cu credința nici măcar o clipă.
    95% dintre religioși, indiferent de religie, nu și-au citit cărțile care stau la baza religiilor lor. Dacă un „credincios” ar citi doar cele 4 evanghelii ar părăsi religia în secunda 2, la fel și musulmanul (aici e și mai mișto căci profetul se autodenunță :D), iar evreii s-ar căca puțin pe ei dacă ar afla că pentateuh-ul lor e un mic copy-paste din religia sumeriană și egipteană. Cele 10 porunci primite de Moise pe munte se regăsesc identic în cartea egipteană a morților, la fel și ritualul circumciziei.
    Credința este ceea ce spune Hristos prin pilda vindecării slugii sutașului, pildă găsită-n evanghelii.
    Nici Buddha, nici Iisus nu au dorit înființarea unei religii, dar păduchii aflați în preajmă au realizat repede potențialul economic, iar Mahomed a văzut că schema merge, mai ales că triburile din peninsula arabică oricum venerau grămada de idoli la Mecca, așa că s-a auto-declarat profet.

  16. #73

    Am mai spus, îmi place sa cred ca există Dumnezeu și ca am fost creați. Știu, Evoluție. Dar, dacă cei care au fost / sunt muuult mai inteligenți decât noi nu au reușit să găsească toate piesele de puzzle ( nu mai vorbim de a le pune cap la cap) cum să nu ne gândim și la partea spirituală?

  17. #74

    Am fost întotdeauna de părere că credința este un lucru intim, la fel ca si preferințele sexuale sau salariul. Am mai spus-o aici.

    Răspunsul la întrebările tale: Does it really matter?
    Adică dacă ar veni mâine Isus și ne-ar demonstra că “Da! există Dumnezeu si eu sunt Fiul Lui”, sau dacă cineva ar demonstra definitiv ca fiind adevărată teoria Big Bang-ului, nu ar mai exista dubii și oameni sceptici?

    Eu nu-mi doresc să apuc ziua în care vreun “adevăr” de mai sus va fi demonstrat sau infirmat, sau când vreuna dintre întrebările tale va primi un răspuns concret, definitiv. Pentru că ar crea un dezechilibru în multe societăți și minți, poate chiar dezmembrarea multora dintre acestea. Pe scurt: anarhie.

    99% dintre oameni nu sunt pregătiți și nu vor răspunsul. Sau, ca să citez dintr-un film decent: “You can’t handle the truth!”

  18. #75

    Pentru mine, ultima fraza e cheia: ” atâta timp cât trăiești consecvent în adevărul tău și nu încerci să judeci pe alții pentru că au altul, cred că ne putem înțelege.”
    Consider ca a fi credincios sau ateu nu tine de inteligenta ci de sfera emotionala, care nu poate fi controlata, explicata, judecata. E o atitudine la fel de intima si profunda ca dragostea pentru copilul propriu. Asa cum nu imi permit sa spun unui parinte “plodul tau are urechi clapauge, o fi retardat?”, la fel nu pot sa il lovesc in ceea ce probabil il ajuta sa-si defineasca personalitatea.
    In ce crede si cu cine face sex nu intra in sistemul cu care cataloghez oamenii.
    Evident, ambele tabere au subgrupari echivalente:
    -cei care o simt din suflet, fara sa aiba nevoie de explicatii, pur si simplu asa le vine natural — astia sint multumiti, nu judeca pe nimeni, nu au nevoie sa converteasca pe nimeni
    -cei care au fost conditionati sa aleaga o tabara (de catre familie, comunitate, evenimente in momente delicate din viata personala) — sint cei care insira argumente incercind sa ii convinga pe toti ceilalti de validitatea si superioritatea lor
    -lenesii care merg inainte cu grupul, de dragul traiului in liniste — nu te costa nimic sa faci aia sau cealalta, la ce bun sa te certi?

    Personal, cred ca e mult mai greu sa fii ateu decat credincios. Pentru ca stii ca toata responsabilitatea cade pe umerii tai. Nu ai nici macar consolarea ca cineva (oricine, chiar si un prieten imaginar) te va sprijini. In momentele grele conteaza mult sa te simti macar ascultat in tacere.
    Cum spuneam, modul de a spera tine de natura interioara.

    • A fi credincios sau ateu este doar o optiune. La fel cum noi ne nastem in RO majoritatea ortodocsi, fara a avea alta logica decat ca parintii nostri au ales sa ne boteze intr-o biserica ortodocsa. Unii aleg sa creada ca la finalul vietii au sansa de a mai trai putin [ mai mult ], altii prefera sa nu depinda de nimic, sa fie ei bosii. Asta e tot. Rar vezi ca sunt unii de se apuca de cercetat, iar la credinciosi e mai lesnicios, ca e mai putin de studiat, la scientologi e mai naspa, ca na – nu suntem toti Einsteini [ mie mereu mi-a placut asta cu Tvaistei, Draistein ].

      Cum zicea cineva mai sus, intre credinta si religie e o mare deosebire. Asa ca o paranteza, prin clasa a 9-a i-am zis profei de fizica: ba parasuta, daca mai vii cu a 10-a teorie despre atom te sparg. Stiinta a evoluat si ea, de multe ori a infirmat teorii mai vechi, asa ca pana la urma poti pune baza pe tot ce zice stiinta de azi? Vor mai fi adevarurile de azi valabile si maine? Nu mai bine crede fiecare ce vrea?

      A analiza Biblia mot-a-mot cred ca e o greseala, la fel cu a lua cartile din clasa 1-a drept manualul dupa care te ghidezi toata viata este iarasi gresit. Cati stiu cu adevarat ce scrie in Biblie? Poate citi cineva pergamentele alea? Ma refer la cei de aici de pe blog. Luam traduceri succesive si modificate de pe net si le discutam? Ca sa dovedim ce? Ca ce scrie acolo e o bazaconie. Asa si? Mai departe? Am devenit mai buni, mai destepti doar pentru ca am contrazis o carte scrisa acum mii de ani? O sa transformi un ateu in credincios? Poate la primul hop, cand repede zice: ajuta-ma, scapa-ma, etc.

      O sa transformi un credincios intr-un ateu? Poate. Asta va rezolva ceva? Nu cred.

    • #77

      graba cu botezul copiilor la varsta de cateva saptamani este relevanta pentru (i)moralitatea religiei!

  19. #78

    Religios nu am fost niciodată, nici măcar când credeam că sunt.
    În privința credinței, după ce am reflectat mulți ani asupra chestiilor astea, timp în care am pendulat între cele 2 extreme de câteva ori, am ales să fiu agnostic.

    Uite două exemple din cele două extreme:

    Creație: dacă am fost creați de un Creator omnipotent, omniscient și omniprezent, de ce toate micile imperfecțiuni, care deseori duc la situatii monstruoase? De ce acest Creator alege uneori să-și distrugă Creația, ori o lasă la voia întâmplării, de unde și expresia “am dormit ca Dumnezeu în timpul Holocaustului”?

    Evoluționism – nu văd de ce evoluționismul exclude credința într-o entitate superioară care ne-a creat. Evoluționismul este un proces și mai degrabă îl înțeleg ca intenția Creatorului de a pune Creația pe “pilot automat” temporar și parțial, exact pentru ca el, Creatorul, în pofida capacităților lui absolute, să nu stea prins cu guvernarea nemijlocită a celor mai mici detalii de funcționare și organizare ale Creației.

    Un posibil răspuns ar fi: înțelegerea acestor lucruri ori a scopurilor este dincolo de capacitatea ființei noastre, și genul asta de răspuns pare că satisface atât pe cei care cred într-un Creator cât și pe cei care nu cred într-un Creator.

  20. #79

    Foarte frumos scris.

    Am fost putin dezamagita de cum au raspuns unii crestinilor, dar si dintre credinciosi(?) mi s-au parut unii cam prea nesi. Adica daca te hotarasti sa iei parte intr-o dezbatere, inseamna ca te-ai inarmat in prealabil si cu ceva intelegere si ca il vei lasa si pe celalalt macar sa-si termine ideea. Nu cat sa-l iei in serios, dar nici sa fie cap-coada doar atac la persoana si/ sau doua monologuri de jigniri care se impletesc doar pe alocuri. De-asta nici nu m-am bagat sa-i apar*. De ambele parti am vazut prea slaba dorinta de a discuta mai departe de “sunteti prosti/ sunteti hateri” si asta inchide din start orice sansa la discutie (articolul fiind o intrebare). Altfel e doar trolling, nicidecum dezbatere sau dialog.

    + Mi se par cras de lenese generalizarile aiurea pe orice tema, dar, asa cum nu obisnuiesc sa intervin cu patos la “toate femeile sunt panarame”, la fel nu intervin nici la “toti crestinii sunt ultrahabotnici”, pentru ca pot concepe ca oamenii care cred asta cu tarie au nimerit multe exemplare din categoria “asa nu”. Mult mai multe decat am intalnit eu. Nu vreau sa fiu din categoria “daca eu nu vad ceva sau nu ma afecteaza, inseamna ca nu exista”. Badum-tss.

    *(De exemplu, un tip *cred eu* ca voia sa spuna ceva gen ca fizica nu-i batuta-n cuie. Cred ca tu, Maddamme, stii cel mai bine ca fraza asta nu ar fi 100% falsa, mereu sunt descoperiri: se credea initial ca Saturn are toarte, pentru ca atat putea stiinta la vremea respectiva; sa ne amintim de cat de “cald”au fost primite teoria relativitatii, energia AC/DC si pericolele ei, daca exista sau nu universuri paralele sau cum a fost primita teoria lui Gallileo + sunt inca extrem de multe lucruri care in ziua de azi n-au explicatie general acceptata, dar astept una cu interes si cu larga deschidere, huehue.
    Dar, dupa cum ziceam, nu mi-a placut cum s-a exprimat nenea ala care probabil asta incerca sa zica si deci n-am considerat ca merita sa intervin – am mai facut eu din astea pe-aici si s-a dovedit ca n-aveam cu cine 😀
    In rest, din partea mea, pamantul poate parea “plat” pentru fiinte “supradimensionaTe” sau pe luna se pot gasi in viitor urme inghetate dintr-un mucegai inrudit cu ala folosit la brie, deci poate va fi adevarat sa zicem ca luna chiar e facuta partial si din branza, etc. Moama, iti imaginezi clickbait-urile?! Adica sunt de parere ca nu strica sa ramanem usor deschisi la descoperiri care acum ni se par SF, chiar fantasy, dar nici sa nu incurajam tampenii unde nu trebuie.)

    Dupa pauza pu(b)licitara am si cateva pareri oarecum legate de ce intrebi tu acolo:
    – Multe lucruri sunt atat de perfecte**, incat e frumos sa te gandesti ca le-a optimizat cineva care stie ce face, ca doar le-a inventat, nu ca “asa au stiut ele” (ex. sfera, hexagonul in natura) Un fel de Arhideveloper.
    – Cred ca universurile paralele sunt (/in) alte dimensiuni, care reprezinta cateva infinitati infinite de infinitati de posibilitati – eu mi le imaginez ca pe un fel de combinatie intre balonase si diagrame venn. Care “balonase” sunt toate in si in mintea Atotfacatorului, de-aia stie ce o sa ni se intample, pentru ca are constant o vedere ultra-360 a tuturor timpurilor asupra tuturor fapturilor, corpurilor ceresti, etc. Cred ca ideea asta se pupa destul de bine cu cea de liber arbitru. Poate ca ne nastem cu un set de carti, dar pe parcurs, putem capata altele, ori prin noroc/”interventie”, ori prin alegerile facute (sau cate putin din ambele). Chiar imi plac ideile cu universuri paralele de orice fel.
    – Nu mi se pare prea desantata ideea ca ar exista Cineva sau Ceva care are cumva grija de ce ni se intampla, indiferent ca e forta a naturii, legile fizicii, vreun extraterestru, un hacker care ne simuleaza intr-un matrix, un zeu, suntem in visul cuiva, etc. Nu cred ca vom sti niciodata tot si, cu atat mai putin, ce e dincolo de intelegerea noastra; cel putin nu cu mijloacele si nivelul pe care le avem acum sau in viitorul apropiat. In dreptul meu, sunt unul dintre acei oameni pe care nu-i satisfac intotdeauna explicatiile simple (mai ales teoremele si paradoxurile “asa sta treaba, nu exista explicatie, invata si tu pe de rost”) si, decat sa ma dedau la “o stea a clipocit! inseamna ca americanii ne ascund ozn-uri!” sau la treburi ezoteric-dubioase din care nu mai scap (sau care-ti baga 9 adevaruri si al 10-lea e cu “hai sa facem o orgie cu droguri si apoi sa ne aruncam de pe o stanca”), mai bine aprind o candela si-mi fac o cruce (desi am un minim de respect pentru toate credintele care pun pret pe bunatate, disciplina/ moderatie si corectitudine). Dar ea stu-dyaaa-za tahn-traa…
    – Ma rog, am o parere mai extinsa pe tema de ce religia si stiinta nu se contrazic neaparat (de altfel, Biblia in sine nu mi se pare sa contrazica in vreun fel stiinta – in afara minunilor, care de-aia se si cheama asa – asta a venit mai mult odata ce au inceput toti sa reinterpreteze ce s-a scris acolo si au inceput sa interzica o groaza de chestii si sa arda lumea pe rug), dar iar scriu 3 romane si iar nu-mi raspunde nimeni pe subiect.
    – Cred ca oamenii “au aparut” (ca ne-am tras din ‘piteci sau ca ne-a plantat Cineva nepamantean, vreun asteroid, etc.) intr-un punct de prin Africa (poate nu departe de teritoriile disputate de diverse popoare ca fiind mostenit numai de ei), dar pe parcurs s-au “imbinat” si cu alte rude umanoide suficient de apropiate incat sa nu iasa pui sterili (ca la catar). Asta ar putea explica diferentele de “rasa”. In unele locuri am citit ca diferentele astea sunt prea mici ca sa le numim rase, dar inca citesc, pentru ca diferentele sunt totusi vizibile si normal ca vreau o explicatie si pentru asta. Cam pe aceeasi tema, imi pare rau de Africa, pare sa fi avut cel putin una dintre cele mai vechi civilizatii care scriau si faceau chiar baie, iar acum e in mare parte saracie, foamete, boli, etc. spre deosebire de multe alte zone ale lumii. Nu zic ca-i vreo conspiratie, dar o sa ma uit de niste sf-uri afrocentrice pentru vara asta, mi se pare o idee interesanta ca intr-un viitor sa ne ia cumva pe toti din urma.
    – In afara de cruciade si alte elemente grav intolerante pe care n-are rost sa le reamintesc, ce nu-mi place la regulile bisericii de azi e ca nu se accepta extraterestrii (mai putin Papa, dar pentru mine nu reprezinta decat un pastor mai bogat, nu litera de lege). Eu mi-as dori sa existe (preferabil sa fie prietenosi 😀 ) si, avand in vedere cat de mare si de complexa e lumea asta, ar fi ridicol si chiar narcisist sa ne credem noi singurii. Ok, poate ca omuletii verzi cu ochi mari ar fi prea de tot sa existe (am zis deja de narcisism, eu zic ca sunt slabe sanse sa semene asa mult cu noi si cu ideile noastre), dar macar o bacterie, o ciuperca, ceva sigur s-a dezvoltat pe undeva (unii cred ca poate pe Jupiter sau pe sub marile inghetate ale unor sateliti de-ai lui). Pe tema tangenta, as fi preferat sa colonizam Venusul inaintea Martelui, chiar daca e mai greu cu atmosfera aia, dar asta e alta poveste…
    **Stiu ca n-are grad de comparatie.

    • O să mă leg de faza cu liberul arbitru, pentru că mi-am amintit de o idee pe care o ador la creștinism: „Atât de definitiv este liberul arbitru, încât Dumnezeu nu te poate mântui împotriva voinței tale.”

      Este foarte prost înțeleasă dogma creștină în general. La nivel fundamental și simbolistic, este fantastic de interesantă. Mi se pare păcat că fiind atât de contaminată de superstiții, se pierde esența ei și oamenii nu mai au curiozitatea de a o cunoaște.

    • #81

      In limbaj de autobaza: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista 😀

      De acord si cu restul. Cred ca ideea crestinismului (si a altor credinte cu valori asemanatoare) a pornit de la o idee foarte buna, poate chiar sanatoasa (gen sa fii bun, sa nu dai in cap, sa-l ajuti si pe ala care nu poate in loc sa-l arunci de pe o stanca, etc.). Dar, cu timpul, a devenit un fel de telefon fara fir. Nu vrei sa stii (sau poate stii mai bine ca mine) cate sute de pacate si chichitze au fost inventate intre timp, chiar si numai la ortodocsi, si cate motive sa ne dezbinam intre noi s-au creat de la Inaltare incoace. Si pe baza acestui he said she said he said se cearta multa lume cu inversunare, se omoara, etc. Si e pacat. Si la propriu, si la figurat. #haisadammanacumana

  21. #82

    Pai asta e problema, ca intrebarile pe care incerci sa le pui sunt exact cele pe care religia considera ca trebuie sa le puna si raspunsurile sunt date tot de religie in directii convenabile.

    Practic religia, credinta sau orice chestie legata de extraterestrii e foarte usor de justificat, e foarte usor de impus… mai ales daca impingi masele spre asa ceva. Sunt mii de variante prin care ai cum sa justifici aproape tot de la big-bang incoace, dar in final toate astea ce conteaza pentru Dorel care o sa traiasca maxim 120 de ani pe o Planeta care s-a format acum miliarde de ani?

    Mai toate chestiile legate de religie sunt nonsensuri psihologice, prin care se formaza ierarhii se incearca evitarea haosului si mai ales prostirea este justificata…

    E o pierdere de vreme totala sa crezi, in orice… in Evolutie, in religii, in cine stie ce entitati, in cine stie ce zei, in energii si altele, dar daca oricare din variantele astea sunt ok pentru linistea ta psihologica, atunci poti considera ca e exact situatia in care iti comanzi ceva de la Mc sa scapi de povara in care iti faci de mancare singur.

    PS:
    – Nu-s de acord deloc cu chestia asta legata de inteligenta mai mare, aceleasi intrebari existentiale, un om care intelege ca BOR face o catedrala cand crestinismul e in declin total cu sigurnata nu are nevoie sa stie daca Big Bang-ul e random sau a fost in urma unui eveniment controlat. Astea sunt exact intrebarile care-ti sunt bagate de religie pe gat de cel putin un mileniu incoace.
    – Daca crezi ca religia si credinta iti rezolva problemele, cu siguranta iti poti gasi un terapeut care sa-ti schimbe parerea asta si poate chiar sa-ti rezolve problemele.
    – Daca problemele sunt atat de grave incat e nevoie de un miracol, asta fiind situatia cea mai frecventa in care oamenii se intorc la Dumnezeu, atunci tot ce poti spera e ca big-bang-ul a fost total random, iar norocul e de partea ta in situatia asta.
    – Daca te-ai prajit pe prafuri, iarba, lcd si altele, atunci probabil Dumnezeu e cel mai apropiat lucru care seamana cu varza din creierul tau, un fel de solutie universala… aici nu stiu ce ai putea sa faci, cred ca nimic nu te mai poate aduce inapoi pe drumul cel bun… cel putin pana la ora actuala, dar cine stie, poate medicina o sa rezolve si problema asta, desi e prea putin probabil.

  22. #83

    Lipseşte o întrebare din articol, iar pe mine asta mă frământă teribil:

    “Credeți că în momentul morții o să aflăm adevărul?” [Cum a apărut viața / Omul / Universul?] Şi dacă da, “O să înțelegem ce am aflat? O să putem face corelații? Sau nu va avea importanță ptr că nu vom avea memoria a nimic dinainte?”

    • #84

      consider ca, in momentul mortii, energia constanta care motorizeaza corpul se va disipa in atmosfera, sub forma de caldura

    • #85

      Și dacă afli adevărul, indiferent care este el, cu ce te ajută-n momentul morții?

    • #86

      In US, prin anii ’60 cand bagau oameni in centrifuge sa vada cate G-uri duc, s-au lovit de o problema spinoasa, cobaii incepusera sa povesteasca “near death experiences”, gen : plutit deasupra corpului, tunelul cu luminita, vizitat rude din alte state, purtat discutii cu morti etc. Cei din conducere, fiind oameni seriosi, ce se pregateau de un razboi nuclear, au decis ca trebuie sa afle cauza, ne avand chef de noi profeti recrutati de Dumnezeu in timp ce zburau supersonic. In mod oarecum surprinzator au si aflat cauza : sangele nu mai iriga corect creierul la high-G, deci unele zone din creier erau dezactivate, si foarte important: intr-o ordine bine definita.
      Practic ce am descris e fundamentul tuturor religiilor ce promit viata de dupa moarte …

    • #87

      @John Temple, mi-ar plăcea să ştiu. Să mi se clarifice această necunoscută.

      Deşi eu cred că nu e nimic după moarte, deci probabil nici explicații, desluşiri etc. Cu atât mai puțin viață veşnică, Rai şi Iad etc.

    • #88

      @anatati: dacă nu e nimic, faptul că afli că nu e nimic, nu schimbă cu nimic situația respectivă.
      Dacă, în schimb ai rai și iad, iar tu spui că „ignorance is bliss”, iar bărbosul zice că ți-o trimis o carte, dar tu ai ignorat-o, ce faci? Ce faci dacă bărbosul e fumat și te lasă pe tine să alegi rai sau iad? Tu ce alegi? Ce-ți va determina alegerea făcută? Dacă atât raiul cu iadul…sunt identice? De ce identice? Pentru că bărbosul e fumat, de aia.

    • #89

      pariul lui pascal e o mizerie ignoranta

    • Știi sigur că e mizerie sau asta crezi?

    • #91

      @Arhi: ceea ce am zis nu s-a vrut o referire la pariul lui Pascal.
      Eram curios cum îl ajută aflarea adevărului în ceea ce privește moartea, în clipa morții, oricum nu poate schimba situația, așa că indiferent că află sau nu adevărul, fapta tot se va petrece.

    • #92

      necunoasterea acestui moment este singurul lucru care tine in viata specia umana

  23. #93

    Sa incep prin a spune ca am o cariera bazata pe matematica si cunoastere si nu prea sunt dus pe la biserica. Totusi, in mintea mea, stiinta si credinta nu sunt deloc incompatibile. Desigur, sunt incompatibile daca te bazezi pe dogma si lectura ad-literam, sau daca nu ai capacitatea de a lua lucrurile deschis, independent de ceea ce crezi deja.

    Ma gandesc ca Noul Testament a fost scris pe intelsul unei multimi fara prea multa imaginatie si antrenament stiintific, si trebuia sa fie un fel de a spune lucrurile, prin pilde, de exemplu. Ma gandesc ca la noi au ajuns informatii incomplete, si ma uit cu interes la ce stiau si aplicau asiaticii in aceleasi vremuri.

    Ma gandesc ca daca Dumnezeu ar da dreptate “dreptcredinciosilor”, ar fi prea usor sa isi tradeze existenta explicit. Nu, relatia cu Dumnezeu e individuala, nu te poti lauda cu ea daca ai descoperit-o. Si e mai simplu sa urmezi si sa multumesti decat sa ceri. E ca si cum ai aplica un principiu.

    In fine, ma deranjeaza vorbele de batjocura aruncate catre “credinciosi”. Imi luasem o pauza de la blog fix pe motiv de groupthinking. Pentru mine, lipsa de respect este doar dovada unei gandiri limitate. Nu ca majoritatea celor dusi la biserica inteleg neaparat ceva superior, ci ca ateul respectiv nu e cu nimic mai bun luand-i la misto.

  24. #95

    As zice ca sunt 2 tipuri de skill-uri care se dezbat aici. (Predominant discutia de pana acum este despre rational, concret)
    Iar spiritualitatea tine de un alt tip de skill pe care trebuie sa il antrenezi ca sa ajungi sa experimentezi acele “stari schizofrenice” cum le numea un antevorbitor.
    Personal dupa un numar oarecare de sedinte de meditatie (non-religioasa, doar urmarirea respiratiei cum se vorbea pe aici acum cateva zile) am putut sa experimentez personal ca exista si alte stari de suflet decat cele de zi cu zi (de fapt nu asta urmaream, a fost un by-product)
    Nu l-am vazut pe iiiisus sau taica-su d-zeu/allah/yahve doar m-am simtit extraordinar de bine pe moment. Acuma poate o sa sara un atoate-stiutor si sa explice ca nu am meditat eu calumea bla bla.

    Unde poate duce asta? Nu stiu. Doar sugerez ca s-ar putea sa existe ceva mai mult decat “ratiunea pura”.

  25. #96

    Sunt oameni aici dispusi sa creada ca exista atomi, spatiu, gauri negre si bosoni desi nu le-au vazut niciodata si 99% nici nu pot sa le inteleaga dincolo de defintia abstracta dar aceeasi oameni ii condamna pe altii care cred ca viata e guvernata de o forta superioara si ca sufletul merge dupa moarte in rai sau in iad desi nimeni nu stie nimeni ce se intampla dupa…
    Si unii si altii se acuza unii pe altii prosti, tampiti, religiotarzi, stiintotarzi.

    Din punct de vedere psihic logos-ul(sensul) nu poate lipsi din ratiune umana si fiecare il gaseste cum poate(e mai greu fara credinta decat cu credinta dar deh, alegeri) desi ~25% nu prea reusesc de unii singuri… si totusi cumva eu daca spun ce imi da mie sens existentei sunt habotnic (ateu/credincios )

  26. #97

    Elon Musk: Până în 2050 sperăm să avem o colonie permanentă pe Marte și zboruri comerciale low cost în spațiu.
    BOR: Dacă speli duminica, te bate Dumnezeu.

  27. #100

    Pacat ca nu voi putea fi acolo cand vor ajunge toti ateii astia convinsi, toti big-bangii astia dupa moarte la judecata de pe urma. Sa-i vad atunci cum o sa incerce ei sa explice teoriile stiintifice.

    • #101

      Da, ce nasol…noroc că tu vei fi de-a dreapta tatălui:))))

    • #102

      Macar eu voi merge cu fruntea dreapta acolo. Nu contestand toti ce spune Biserica si Sfintii Parinti. Daca voi alegeti drumul celalalt, e treaba voastra.
      Vei crede si tu Arhi atunci cand vei fi in fata Judecatorului. Chiar daca nu-ti vei mai aminti sau vei vrea sa uiti atacurile impotriva lui Dumnezeu, El nu uita si te va rasplati dupa fapte.

    • #103

      Nu cunosc amanunte din viata lui Cetin dar la noi la Constanta toti tatarii erau musulmani. Pe astia cand mor ii asteapta cadanele cu serbet si halva.

    • …sau 70 de virgine, după caz.

    • #105

      Si cam unde ar fi “acolo” ???
      căci pana s-a descoperit ca limita universului nu-i doar cerul, religioșii acolo spuneau ca se duc 😛

    • #106

      “Macar eu voi merge cu fruntea dreapta acolo.” @Iulia, asta e un pacat foarte mare. Asa cum e si credinta cu tarie ca unii oameni sunt pierduti de tot. Nu stii cum poate le sunt “calculate” si faptele bune, influenta buna/ rea asupra altora si alte cele. Deci nu fi asa sigura. Esti una dintre persoanele “asa nu” despre care scriam mai sus.

      Pilda parafrazata (daca nu ma-nsel, din viata unui sfant) :
      Un calugar smerit, milostiv, etc. etc. pe patul de moarte, cu apropiatii langa el:
      – De ce ti-e frica de moarte, Preacuvioase? Nu ai fost tu mereu bun, corect, cumpatat, credincios, modest, etc.?
      – Ba da, zise el, dar cum pot eu sa stiu sigur ca si Dumnezeu va fi de parere ca ce am facut am facut bine? Poate nu-I va fi pe plac cum am trait eu.

      Lasand la o parte discutia stiinta-religie, in credinta ortodoxa nu-ti poti permite sa spui cu siguranta cine merge in Rai si cine nu. Nu mai dezvolt pe subiect, dar cert e ca nu tu hotarasti asta pe baza gandirii tale.

    • Smerenie. Înseamnă se te pui în raport corect cu Dumnezeu.

      Din păcate, a fost preluat în vorbirea curentă cu sensul de “umilință”, care e deviat complet de la sensul inițial.

    • #108

      Am vazut ca multe cuvinte au inceput sa fie folosite aiurea (in povestea asta nu e cazul, dar stiu ca nu toti clericii sunt smeriti), asa cum si in engleza toti au inceput sa spuna ca sunt “humbled” cand primesc cate-un Oscar, ceva.

    • Uai, zi-mi un cuvant cinstit care sa inlocuiasca humble. Am cautat acum cateva zile de mi-au sarit capacele.

      In contextul “vreau un om destept, dar care sa nu fie arogant”. Am folosit pana al urma “modesty”, dar ala e prea superficial. Sunt extrem de nesatisfacuta de sinonimele lui humble.

    • #110

      In contextul zis de mine (cand primesti un premiu sau compliment), cred ca grateful/ thankful e perfect. Nu cred ca am auzit/ vazut humble folosit asa pana acum vreo 2 ani. Uite, dadui acum un goagal cu “humble synonym”, ca sa fiu sigura, si nu gasesc decat shamed, mortified, degraded, beaten, etc., deci in mare, pus la pamant la propriu sau la figurat. Nicidecum ceva gen “ma simt mic pentru ca mi-a fost recunoscuta o realizare”; dimpotriva, eu zic in momentul ala ar trebui sa te simti mare si tare, ca doar esti premiant, nu o furnicutza neinsemnata ca toti muritorii de rand care n-au primit Oscar, ca tine 🙂 Sac, baaa!

      Dupa paranteza lunga, sunt de acord cu ce zisesi, nici modesty nu e chiar ce e la noi. Cel mai des am vazut termenul asta in contextul “acopera-te, ca ti se vede modestia” youtu.be/h5A-MC8sUvk?t=289 Dar da, nici humble nu e ceea ce trebuie pentru situatia data de tine (poate doar daca angajezi persoane care sa fie arse cu tigara just for fun, caz in care si submissive ar putea fi perfect). In romana, cred ca “supus” ar fi cel mai fidel termen, dar cred ca are conotatii prea puternice, prea aproape de “sluga”. Eu as folosi probabil responsible, polite, team player, accountable/ dependable (poate chiar termenul “professional”, ca asta insumeaza multe calitati). Aia cu team player e cliseu, dar reflecta ca are un loc al lui in firma si ca ar fi util sa si-l inteleaga cat mai repede, daca e sa ne fie bine tututor.
      Cred ca alegerea mea principala e responsabil/ cu simt de raspundere, pentru ca reflecta o vedere cat de cat decenta asupra propriei munci, ceea ce de multe ori include si o intelegere si a locului avut in firma, si a ceea ce e mai bine pentru toti. Eventual o alta formulare cliseu, tip “sa-si puna in valoare calitatile profesionale in beneficiul intregii firme”, formulat mai profi, sa se inteleaga ca nu-si asuma toate meritele si/sau face doar ce vrea el, fara consecinte (alt motiv pentru care iar as alege “responsabil”). Sau “dependable”, pentru ca e cam tot aia, doar ca-mi suna putin mai inspre personal. Adica daca te dezamageste, poti juca si tu cartea semi-lacrimogena “uite, am crezut in tine, ti-am dat sansa asta, nu sterge pe jos cu ea, etc.” Si, ca sa inchid frumos in cerculetz, grateful poate fi combinat cumva in varianta asta, adica in mare sa fie capabil sa aprecieze ce i se ofera si sa presteze pe masura.

      In rest, aroganta e o “calitate” personala, greu de evaluat sau de prevenit fara macar un interviu (in unele cazuri mult mai tarziu, cand aveti un hop important de trecut impreuna si se trezeste ca o are el mai mare si stie mai bine si face cum il taie capul, fara sa se gandeasca la consecinte). Si bineinteles ca, daca pui fix “exclus arogantii” in descriere, te trezesti ca se plang unii ca-s discriminati. “Da’ce, daca’s bun?! Lasa-ma sa fiu arogant, duduie. Fac greva.” De-asta, eu una, recomand termeni care sa reflecte simtul de raspundere si spiritul de apartenenta, sa munceasca serios si sa colaboreze cand e cazul.

    • #111

      @Maddame: dacă musulmanii care ajung în rai primesc 72 virgine, atunci ce primesc musulmancele? 72 virgini? 😀 😀 😀

    • #112

      primesc dreptul de a fi futute de ortodocși

  28. #113

    Adevărat… În fata lui Judecător, Procuror, Televizor… Și tot neamul lor….

    Iulia, fix de agresivitatea asta se vorbește în majoritatea comentariilor. Încerci sa bagi ceva cu forța pe gatul interlocutorilor. Și ești f convinsa de ceva ce nici tu nu știi dacă exista.
    E ok sa crezi, nu te judeca nimeni. Dar nu mai judeca dacă eu aleg sa nu cred.
    Poți dacă vrei sa îmi spui un argument, o părere, orice, dar nu acuzativ.

    Din comentariu pari genul care arde pe rug pe cineva care nu crede. Asta nu e semn de credință. Succes.

  29. #114

    Pe vremea lu’ impuscatu’, copil fiind eu, eram destul de religios. Mai mergeam cu bunica la biserica, mai spuneam cate-o rugaciune… Pana am pus mana pe biblie si m-am apucat s-o citesc. Dupa prima lectura am descoperit ca am mult mai multe neclaritati decat inainte, asa ca am mai dat o runda de lectura – si am inceput sa-mi pun foarte multe intrebari. A venit Revolutia, am gasit cartile “sfintilor parinti” si am bagat studiu teologic cat pentru un batalion de popi – cu fiecare noua carte citita ma indepartam din ce in ce mai mult de credinta. In urmatorii ani am mai citi de inca cinci ori biblia, iar dupa exercitiul asta am devenit complet ateu.

    Dupa atatia ani, pentru mine existenta unui sef suprem a devenit ne-esentiala. Cum adica? Pai sunt trei posibile versiuni ale (in)existentei unui barbos suprem:
    – fie exista, da’ il doare in basca de oameni – cu ce l-ar incalzi sa vina o furnica in fata lui si sa-l gadile la sentiment “boss, esti mare, faca-se voia ta, dai si mie o firimitura?”
    – fie nu exista (briciul lui Occam zice ca asta ar fi solutia cea mai probabila).
    – fie exista si e fix ca-n descrierile din biblie – ei, eu cu un asemenea jegos nu vreau sa am de-a face!

    Conform astor trei conditii as fi asadar predispus la a fi mai mult gnostic decat ateu, doar ca eu am decis ca in conditiile date nu are rost nici macar sa-mi pun problema existentei vreunei fiinte supreme. In universul meu dumnezeu nu e necesar; pur si simplu nu am nici o intrebare la care raspunsul sa trebuieasca sa fie “the supreme being”. Pur si simplu i-am dat click-dreapta si Delete, da-l in ma-sa!

    Un element oarecum amuzant si poate demn de mentionat ca unul dintre prietenii mei cei mai buni e preot. Un om de o probitate morala extraordinara, care s-a facut preot “din chemare” si care nu ia nici un cent de la biserica (are un job normal in timpul saptamanii), care chiar incearca sa traiasca conform spiritului religios, ajuta oameni, da sfaturi… ma rog, face ceea ce orice preot ar trebui sa faca in conformitate cu pozitia postului. Dupa o prima discutie cu el legata de necredinta mea, a decis sa nu mai incerce vreodata sa discute cu mine despre religie, pentru a nu si-o pierde si el pe a lui 🙂

    Pe final, am o intrebare pentru cei dreptcredinciosi (e o intrebare pe bune, nu ma dau rotund):
    Imaginati-va ca la sfarsitul vietii voastre bune si placute lui dumnezeu, ajungeti binemeritat, in rai. Din nefericire, unicul vostru copil a decis sa devina ateu, sau n-a pastrat obiceiurile sfintei biserici, a muncit duminica, ma rog chestii d’astea care il trimit direct in iad. Cat de fericiti veti fi voi in rai, stiind ca fructul vietii voastre, sufera in iad? Si mai e ala rai in care suferiti pentru suferinta celui din iad? Sau poate nu va pasa pentru suferinta lui? Cat de buni si sfinti sunteti voi in rai, de va doare-n pusca de toata suferinta celor din iad?

    • Voiam sa spun mai multe, dar ma rezum la catolici: au inventat purgatoriul. Oricum ai 3 variante: in Rai, in Iad sau oale si ulcele. La asta se rezuma totul. In rest poti vorbi ani de zile ce sa faci cu copii, sa-i tii in poala toata viata, sa-i lasi sa ajunga unde merita, sa le mai dai cate un sut inainte? Oricum in maxim 100 de ani aflam raspunsul, asa ca …. cum e in viata asta asa si in cea de apoi, cumi iti asterni asa dormi [ poti sa-ti faci cavoul din timp! ].

    • #116

      majoritatea vizitatorilor bisericilor nu au citit biblia!

      cavou nu-mi fac, loc de veci nu-mi iau!
      incinerare si urna in vitrina, cu poza si epitaf! (imi plac modele din piatra sau cele metal+portelan/email)

  30. #117

    @Mike nu doar ca exista in biblie conceptulde univers si planete,ci chiar si conceptul de extraterestri,culmea ,toate in aceeasi fraza.(te las pe tine sa descoperi unde,desi trebuie sa citesti in mai multe locuri pana sa intelegi exact.).Eu nu tin cu nimeni ,mai ales cu religia,care ,ca orice idee preluata de oameni poate devia de la conceptul initial,dar in presupunand ca universul a avut un creator chiar suntem asa ingamfati sa credem ca il putem intelege?Poate o amoeba sa il inteleaga pe Newton, pe Einstein?Probabil ca pe aici sunt cel mai prost din curtea scolii dar nu pot sa nu ma intreb asta.

    • #118

      ce spui tu, crestine?!
      confunzi cu conceptele de fratricid, incest si viol!

  31. Singura chestie pe care nu am inteles-o stiintific e big-bang-ul. In rest stiinta poate explica totul de atunci incoa.

    Pe langa asta, nici nu stim daca mai sunt si alte universuri, sau au mai fost si acum suntem doar intr-unul care la un moment dat se va termina si va incepe altul, sau o alta varianta.

    Pe de alta parte, nu este exclusa posibilitatea sa fim experimentul cuiva si ce percem noi ca univers sa fie de fapt o eprubeta a altora mai “mari” care si ei la randul lor au aceleasi dileme ca noi.

    Long story short, suntem prea mici in marele mers al lucrurilor din univers.

  32. Mie chiar mi se pare normal sa iau in serios un om care isi bazează logica pe o serie de scrieri contradictorii produse acum niste mii de ani de niste oieri evrei, continuate ulterior de niste amuzanți europeni care reusesc cumva sa transforme religia in iubirea penteu biserica, muie isus.
    Si nu cred ca Madame este capabila sa imi spuna ca greșesc. In fond e femeie ai femeile tre sa taca atunci cand vorbesc cu un barbat.

    Si, veste proastă, daca nu crezi in dumneavoastră fix asa cum zice biserica din sat tor eretic si satanist (nu ma intrebari cum vine asta) ești

    Yup. Make sense

  33. #121

    Problema este ca daca o Minte a avut capacitatea sa creeze o asemenea ecuatie universala ( din ce am mai vazut si eu pe discovery s-ar parea ca multa lume e de acord ca ar putea exista una) si a mai avut si mijloacele sa o puna in aplicare si sa creeze un univers, ce sperante avem noi sa o putem intelege?O maimuta se poate plimba cu avionul,dar poate intelege ce a gandit Henry Coanda?

  34. #122

    Raportat la credinta, pe noi nu doar stiinta ci si comunismul trecut si actual, cu cea mai crunta si criminala expresie a lui, Experimentul Pitesti, ne-a marcat si marcheaza in continuare ca indivizi si societate. In societatile occidentale, in care religia a fost intr-o oarecare masura detronata de stiinta dar nu si de o ideologie diabolica precum comunismul, cei care nu cred nu se manifesta la fel de agresiv ca la noi fata de cei care cred. Consider ca agresivitatea tortionara de care cei care cred se lovesc la noi in tara se datoreaza metodelor comuniste de a ne indeparta de tot ce inseamna credinta si umanitate.

    Articolul tau ma bucura, Maddame. Multumesc!

    “The devil whispered in my ear You’re not strong enough to withstand the storm. Today I whispered in the devil’s ear I am a child of god, a woman of faith, a warrior of Christ, I AM THE STORM”

    • #123

      comunismul a preluat multe din ideile si metodele crestinismului!
      singurele diferente notabile au fost inlocuirea clericilor cu membri de partid, a proprietatii private cu cea a statului (asta a fost esentiala si cea mai nasoala) si a bibliei cu maculatura marxist leninista.
      dar si eliminarea proprietatii private are un sambure religios!

    • #124

      @daddy Numai minciuni! Cunosc acest discurs comunist ce distorsioneaza grav invataturile crestinismului! Sunt totusi de acord cu tine la un punct, comunismul a fost o secta diabolica!

    • #125

      o secta ideologica totalitara, ca si crestinismul! eu sunt adeptul libertatilor individuale, nu am nevoie de canoane si pastori!
      aaa, rolul preotilor in raport cu statul comunist a fost unic si obligatoriu: turnatoria!
      expresia ”numai minciuni” ai demonstrat-o prin metoda religiei: este adevarat pentru ca afirm!
      vrei sa-ti exemplific similitudinile genetice intre crestinism si comunism?!
      am material cacalau!

    • #126

      @daddy Prin amenintari si teroare, oamenii erau obligati sa semneze “colaborarea” cu regimul comunist dar asta nu inseamna ca cei care semnau, chiar colaborau! Doar naivii pot crede asta si cei rau intentionati. Aceste semnaturi obtinute cu japca de secu-comunisti au fost si sunt folosite ca sa compromita semnatarii”-priviti, Ion a semnat ca-si toarna colegii, prin urmare e un turnator”. Toata lumea stie in ce conditii a semnat Ion si stie ca Ion nu a turnat niciodata!
      Cu toate astea, chiar te rog sa-mi povestesti similitudinile genetice dintre crestinism si comunism.

    • #127

      Diferenta dintre semnatari si turnatori este ca turnatorii chiar turnau. preotii, cum ar fi IPS Himen sau IPF Daniel, au fost turnatorii cei mai cumpliti, cei ce turnau spovedania proștilor care aveau incredere in ei. Turnatoriile astea sunt documentate, exista, doar ca aceiasi prosti aleg sa nu le ia in seama.

    • #128

      @Arhi
      Sunt convinsa ca unii au colaborat de buna voie iar altii obligati si cei obligati au incercat cat au putut sa nu faca rau. O parte nu au colaborat deloc si au fost inchisi si mai apoi demisi din functia de preot. Caz real in familie si in satul bunicilor. Nu consider ca asta e un motiv de compromitere, de desfiintare a Bisericii ca institutie, ca in felul asta ar trebui sa desfiintam restul institutiilor, pentru ca toate au fost obligate la colaborare. Acum nu vreau ca raspunsul meu sa-ti para un raspuns in limba de sarpe, ca sa-i scot curati pe preoti, ii arunc pe altii in mocirla. Pur si simplu asa au stat lucrurile… Stiu, Biserica trebuie sa se ridice deasupra dar aici, printre noi, este totusi condusa de oameni nu de ingeri!
      Am cunoscut totusi un turnator, nu era un slujitor al Bisericii, omul nu era normal, spunea ca a construit aeroportil din Timisoara, el era ceva dulgher. Comitea si o gramada de mizerii greu de descris. Vreau sa spun cu asta ca totusi se cerea un anumite grad de alienare si dezumanizare ca sa fii un adevarat turnator.

    • #129

      ce nu intelegi tu e ca preotii, in corpore, au turnat. mi-e indiferent de ce spui tu, functionam pe niveluri diferite de intelegere a mediukui inconjurator. incepand de la justinian, trecand prin teoctist si terminand cu daniel, toti au turnat. restul sunt baliverne crezute de persoane ca tine. nu ma intereseaza ce crezi tu sau nu, dar pe situl meu nu iti pot lasa afirmatiile biasate de credintele tale in povesti sa acopere un adevar frumos, cu dulgheri si altele, cand presedintele romaniei a fost un turnator dovedit, iar patrarhul romaniei este la fel, turnator. the end.

  35. #130

    Covidul asta chiar ca e cel mai distrugator dintre virusi.
    Lipsa evenimentelor sportive, in special, dar si a altor evenimente majore, a dus la canalizarea tuturor energiilor in alte directii, care mai de care mai neasteptate.

    De exemplu, in loc de Simona la Roland Garros sau Romania la Euro 2020, s-a ajuns la despicarea in patru a firului credintei.

    Si asta pe Canalul 2, la “Weekend cu Maddame”, ca pe Canalul 1, la “Weekend cu Fluture”, se joaca deja de ceva timp cu cutitele pe masa. 🙂

  36. #131

    Ș-acum poftiți de vizionați: www.youtube.com/watch?v=4m-GqZjKtJk

    @Iulia: naivitatea ta mă face să zâmbesc.

  37. #132

    Maddame, lumea in general nu are treaba cu cei care isi pun intrebari despre Big Bang si existenta vreunei fiinte superioare. Nici cu cei care isi practica religia fara sa simta nevoia sa o impuna celorlalti. Lumea, pe blog si in alte parti, explodeaza cand diversi dobitoci defileaza cu ideea lor de religie in brate se impotrivexc unei chestii extrem de utile, chiar indispensabile in Romania, cum e educatia sexuala in scoli, sau explica cum copiii trebuie educati cu bataia si gay-ii is spurcati si ar trebui, eventual, arsi pe rug.
    Cam cu genul ala de ‘religiosi’ are lumea treaba. Ca altfel, in mediul fizic, nu ala online, sa vezi cam ce reactii obtii daca se nimereste sa zici ca esti 100% ateu si nu ai niciun fior metafizic legat de religie. Sincer, eu nu discut cu nimeni din afara familiei/prietenilor intimi despre religie, pt ca in Romania chiar si aia care nu sunt bisericosi sau religiosi in mod deosebit isi cam scuipa in san daca aud ca tu chiar nu ai nicio credinta

  38. #133

    opinia mea despre religiosi: imi sunt indiferenti, cat timp nu ma afecteaza!
    cum ma afecteaza:
    – prin prozelitism, inclusiv cel obligatoriu din scoli;
    – cultele iau o carca de bani de la bugetul statului, adica si din ai mei;
    – cultele sunt stat in stat (imunitate fata de institutiile statului, vezi anaf, cnsas, dna, instante de judecata);
    – prin invocarea ”credintei” pentru a nu presta activitati in anumite zile sau de a nu presta anumite activitati legale si necesare (ceea ce nu-i impiedica de la alcoolism sau alte dependente!);
    – prin litigiile pe care le genereaza in familii la casatorii, nasteri, decese;
    – propagarea teoriilor conspirationiste, antioccidentale, anticivilizatie;
    – atitudinea generala de sfidare a celorlalti membri ai societatii (vezi nerespectarea sau respingerea masurilor anti-covid, cazul colectiv, referendumuri deviante).

    lista nu este exhaustiva, abuzurile tipice sunt multe!

  39. Mi se pare interesant un fenomen pe care l-am observat în comentariile voastre: echivalați credința cu religia și religia, în general, cu creștinismul, ba mai mult, cu cultul ortodox.

    Credința se poate manifesta și în afara religiei.

    Există 3 religii monoteiste principale în lume, acum, și nenumărate culte. Ortodoxia e un cult, nu o religie.

    Mă gândesc că istoria religiilor și a credințelor religioase ar fi utilă mai ales în contextul ăsta.

    • #135

      ”iarba” nu este drog si pot sa ma las cand vreau!
      aha, toti au zis asa inainte de a ajunge sclavii dealerilor!
      in plus, admistrativ, daca iti declari cu orice ocazie religia (botez, cununie, referendum), intri institutional in turma pastorita si in numarul scriptic al adeptilor cu care clericii preseaza pe institutiile statului (politicieni, ordonatori de credite, justitie, invatamant) pentru a dobandi resurse si imunitati.
      deci, nu fac nicio confuzie, oricine posteaza aici stie diferentierile alea, dar clericii, daca le dai degetul declararii credintei, te inroleaza statistic drept oaie si isi cer dreptul de pastor/vataf!

    • N-ai obosit să bați apa-n piuă pe aceleași 3 idei? Ai 12 comentarii la articolul ăsta și spui același lucru în toate.

    • #137

      daddy a vazut iarba la tv si cam atat

    • #138

      hai sa fie 13 la inventar!
      deci reprosul e ca dezbat de 3 ori mai multe idei decat au cei deranjati de evidenta lor!
      adevarat, nu am de gand sa consum droguri in stare fizica sau ”opium pentru mase”, deci ma tin cat mai departe!
      am citit totusi biblia hazlie in copilarie si tratatul de istorie a religiilor a lui eliade in adolescenta. in opinia mea, credinta este o manifestare psihica umana, iar religiile sunt o forma de institutionalizare/administrare a credinciosilor.
      cand eram mic, declaram ca vreau sa ma fac popa, cred ca mi-ar fi placut sa fac ce face popa, ca din bolboroselile bisericesti nu intelegeam nimic!

    • #139

      sefu, neconsumand iarba, cum iti dai cu parerea despre cat de naspa sunt, mai ales si cu exemple?

    • #140

      la fel cum imi dau cu parerea despre aruncatul de pe bloc, desi nu l-am practicat si nici nu am de gand!
      pe principiul ca metoda cea mai avantajoasa de invatare este observarea.
      stiu ca majoritatea toxicomanilor au inceput cu chestii usoare si ca dealerii pot ofer ”promotii” incepatorilor. isi formeaza piata, ca biserica in scoli!
      oricum, si tu, si autoarea, v-ati exprimat opinii ferme despre lucruri pe care nu le-ati experimentat personal, dar eu consider ca oricine este indreptatit.

    • #141

      vezi tu, sunt lucruri diferite. aruncatul de pe bloc presupune moartea instantanee, lucru realizat de toti. marijuana nu presupune nimic. nu presupune adictie decat daca fumezi ca spartul, iar atunci problema ta de adictie nu e de la iarba, ci de la psihic. si asta ti-o spune un tip care a fumat ceva iarba la viata lui, e inconjurat de oameni de succes care au facut-o, din greu, si niciunul nu e spart, nu e drogalau, nu e dependent. si suntem destul de batrani sa putem sa analizam asta. de aia nu e bine sa vorbesti din carti despre ce nu stii. si nici macar din carti nu vorbesti, pentru ca toate studiile arata cat de multe beneficii aduce THC in viata oamenilor

  40. #142

    eu sunt adeptul credintei conform careia traim intr-o realitate simulata si ca totul in jurul nostru e un byproduct al evolutiei constiintei de sine. Nu stiu daca exista o “religie” care sa denumeasca asta dar aduce un pic asa a buddhism sau a “mitului pesterii”, dunno’

    daca plecam de la premiza ca “big bang-ul” e incarcarea software-ului si faptul ca in multe cazuri poti observa “pattern-uri” de conceptie, de la nivel atomic pana la structuri gigant ale Universului, toate par sa fie facute din acelasi material. Daca micro si macroevolutia erau procese atat de random atunci eu unul m-as fi asteptat la mai multa diversitate in materialul realitatii (la naiba, deep down, pana si mintea noastra functioneaza identic ca ne place sau nu)

    ce-a fost inainte de “big bang” ? ma gandesc ca acelasi lucru, o alta realitate. o fereastra in fereastra, o oglinda pusa in fata unei alte oglinzi care duce catre infinit.

    care o fi scopul, habar n-am. ma gandesc ca nici albinele nu stiu care e scopul pentru care realitatea lor se desfasoara intr-un stup man-made si de ce din cand in cand le mai dispare din miere.

  41. #143

    @maddame unde a disparut articolul de ieri?