Mă gândeam aseară, cum ar fi fost, acum, Europa, dacă nu ar fi existat USA. Mai ales acum, după ce am văzut ce reacții au avut așa zisele mari puteri europene, cum Germania era gata să pacifice totul, cu prețul anexării Ucrainei, cum Italia a intrat în silenzio stampa, iar Macron era ocupat cu telefoanele către Putin, Haide boss, nu mai fi așa dur, că moare oamenii ăia acolo, fii și tu mai blând… NIMIC!!

Efectiv, dacă în acest moment mai există Ucraina, Polonia, statele baltice, se datorează exclusiv americanilor și NATO. Fără prezența lor, fără capacitatea de negociere și forța de negociere, fără deterența inspirată de o armată de 3 milioane de oameni și tehnică de luptă star wars, acum toată europa de est era a rușilor. Ceea ce a fost și planul lui Putin de la început.

Toată lumea a râs de cuplul Biden și Kamala dar iată, în cel mai greu moment politic european din ultimii 80 de ani, s-au descurcat impecabil, au ținut în afara sferei de influență sovietică un continent întreg și, în continuare, bagă, la propriu, miliarde pentru a apăra un continent care nu le oferă, în schimb, nimic, în afara unui dispreț suveran.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ai dreptate, si nu doar Europa, ci toata lumea intreaga, datoreaza enorm americanilor, de la progresul tehnologic si stiintific, medicina, cercetare pana la muzica si film. America e farul calauzitor al lumii din foarte multe puncte de vedere, stiu ca suna penibil dar asta e realitatea.

    Pe de alta parte, dezastrul din Afganistan este ceea ce a transmis mesajul periculos cum ca America e slaba si nu-i mai pasa de promisiuni, imagine si parteneri. Cu o America slaba si cu puterile Europene infiltrate, corupte si facute dependente de gazul rusesc Putin n-a mai avut retineri.

    100
    • #2

      Un alt punct de vedere e ca in momentul in care s-a schimbat echipa, noua echipa a primit un dosar cu un semn mare de exclamare si o propunere: hai sa ne focusam pe chestia asta… nu ne permitem focus in 4 locuri, cel mai irelevant fiind Afganistan. Numa zic. Altfel procesul propriu zis a fost implementat prost. Dar planul de retragere a fost corect (in contextul actual) si era prevazut de 5 ani.

      33
    • #3

      alex, nimic nu transmite mai bine idea ca esti slab si incompetent decat atunci cand faci ceva doar pentru ca asa era trecut in dosar de acum 5 ani.
      Planul e clar ca nu a fost corect, cel mai clar s-a vazut atnci cand au inceput talibanii sa spanzure oameni de elicopterele americane care zburau desi cica au fost lasate neoperationale, deci hai sa nu mai scuzam incompetenta criminala care s-a intamplat acolo si de care e respoonsabil ala care a facut-o, adica Biden.

      16
    • #4

      Captain hindsight la datorie.
      Părerea mea in chestiunea părăsirii Afganistanului de către SUA este cam așa:
      – după eșecul rusesc din anii 70-80, americanii au înțeles că și babuinii nefututi de pe acolo pot tine pe loc o armată destul de ineficientă ca cea rusească, dacă le dai ceva arme și luptă la ei acasă, după regulile lor de gherilă (mamaie, nu e nici o rușine să dai la coaie cînd ești la ananghie).
      – au încercat civilizarea lor, probabil au uitat lecția rusească. Cineva a vrut să le mai dea o șansă, trecuseră 30 de ani. Rezultat zero. N-ai cu cine.
      – au înțeles în sfîrșit că nu poți civiliza cu forța babuini nefutuți, ce nu știu decât coran-coran de 5 ori pe zi și tot de atâtea ori ceai si opiu.

      Ca orice corporație ce urmărește rezultate cu orice preț, au oprit hemoragia de bani ce nu le aducea ABSOLUT nimic. Rezultatul s-a văzut imediat ce au evacuat: Talibanii au preluat puterea, populația sta capră la propriu, că asta știe de la naștere. O societate din asta patriarhală de ev mediu tirziu nu poate fi civilizată decit atunci cînd presiunea externa determină populația să facă schimbări. Cînd nu ai nici măcar curent electric, nu mai vorbim de smartphone, social media și efectele sale asupra generației tinere. Afganistan va rămîne în negura in care e cel puțin 30 de ani.

      Ne uitam la Iran acum, femeile au pornit o revoluție după 45 de ani de dictatură religioasă. Presiunea externă se pare că începe să producă efecte. Problema e că încă există babuini nefutuți și în Iran, religia e aceeași, care bat femeile pentru că așa știu ei din moși strămoși: femeia e aparatul de distracție sexuala, nu o lași să scoată capul afară din acasă, ca-si pierde garanția. Apoi mai vine peste astea și ceva bomboană pe coliva: statistica arată că în țările musulmane e deficit de femei. Se nasc mai puține femei deceit masculi și unii mai avuți își iau mai mult de una, iar aia săraci nu au bani să-și cumpere nici măcar o urîtă cu spume.
      De asta masculii sunt atît de înverșunați pe femei că vor să-și dea jos burqa/niqab/iashmak/căcat-pansat cum le zic ei la chestiile puse pe fata. Orice femeie iraniană pe stradă cu fața neacoperită (și sunt femei faine, au ceva specific frumos) e un afront la puterea babuinului frustrat și o confirmare a statutului de labagiu sărac.
      Dar precedentul e făcut.

      99
    • #5

      finch de acord cu majoritatea, doar o mica corectie aici: sunt corporatii de success care mentin departamente si produse ineficiente din motive de imagine, anticoncurenta si aparat patente (e greu sa aperi un patent cand tot ce ai e patentul, nu si afacerea din jurul lui). Din motive strategice cum ar veni. Americanii nu aveau de castigat efectiv mare lucru in Afganistan, doar ca din punct de vedere strategic puteau sa atate lumii ca sunt singura tara care a reusit sa controleze militar Afganistanul. Dar au ales sa nu.
      Acum ia analiza mea geopolitica de amator de internet fix ca ce e, dar eu sunt destul de convins ca Putin nu invada Ucraina daca americanii nu se faceau de rusine in Afganistan.

      18
    • #6

      word

    • #7

      rusia putinista se pregatea de douazeci de ani pentru refacerea imperiului, dar spunea stop pe motiv de afganistan!
      duma secolului!

      23
    • #8

      Uite si 70%.
      Special pentru tine: problema nu e ca nu esti de acord cu mine, problema e ca nu ai inteles ce am zis.

      3
    • #9

      @radu este o problema cu cronologia
      Rusia a invadat Ucraina din momentul Crimeea, si a pregatit terenul impreuna cu actualele republici, ca doar tot acolo erau.
      Pentru edificare: en.m.wikipedia.org/wiki/War_in_Donbas_(2014%E2%80%932022) intamplator sau nu cam de atunci activeaza si grupul vagner acolo (partea cunoscuta), ca sigur au fost plantati in avans
      Sau poate consideri ca anexarea Crimeei nu are treaba cu Ucraina? Partea cu republicile vine ca o continuare fireasca (in logica lor). Ca a fost sau nu momentul oportun ramane de vazut (hindsight is always 20/20). Poate ca s-au grabit , si daca se lansa si NS2 nemtii erau complet impotenti

      8
    • #10

      “ Putin nu invada Ucraina daca americanii nu se faceau de rusine in Afganistan.”

      Posibil dar cred ca mai degraba cum s-au desfasurat lucrurile in Siria a fost pe ce s-a bazat Putin

      7
  2. #11

    Da, da și da! Eu mi-am descoperit vâna filoamericană în China. Prinos de recunoștință Partidului!

    23
    • #12

      Românii roșii, foarte, dar foarte pricepuți într-ale ironiei 🙂

      20
    • #13

      nu ca te-ar incalzi, dar intru la arhi doar pentru comentariile tale si cu ocazia asta sper sa se consemneze ca mi-am facut si norma pe luna asta la numarul comentarii 🙂

      22
    • #14

      daca intri doar pentru comentariile lui, poate ar trebui sa te duci in alte parti, ca nu doar aici comenteaza

    • #15

      nu stiu pe unde altundeva mai scrie, nu citesc altceva decat zoso si arhi, nici dincolo nu ma exprim des

      10
    • #16

      @arhi: Nu, serios, doar aici comentez. Sunt un băiat loial și cuminte.

      8
    • #17

      @CJTZKA: Mersik, mersik:*

      5
    • @maithun, aici și pe saiturile iraniene 😉

      10
    • #19

      Maithun, unele din comentariile tale sunt, pfff 🙂 Respect, ce sa mai … 🙂

      5
  3. #20

    Da, aici ai dreptate: câtă mărinimie, câtă generozitate americană dezinteresată.

    Firul argumentației ,care plecand de la adevărul că rușii sunt niste orci însetate de sânge, ajunge la Biden,acest înger alb de pe umărul drept, ce ne vrea binele, mi se pare întrerupt în mai multe locuri…

    30
    • #21

      Nu cred ca a insinuat cineva ca America este doar un bun samaritean si nu are grija SI de interesul propriu, problema grava este ca “marile puteri si civilizatii” Europene sunt incapabile sa-si vada si sa actioneze in interesul propriu UE, pe o imagine de ansamblu mai mare de 1 an sau un mandat electoral. Deci da, din pacate situatia e josnica, daca supravietuirea Europei asa cum o stim depinde si acum tot de Uncle Sam. Nimeni nu e perfect si cu siguranta America e departe de a fi perfecta dar in tot peisajul asta imperfect global, fara Sam eram intr-o zona mult mai neagra decat unde suntem azi, da da, ne plangem zi de zi cat de cacao e viata ca nu iti permiti un Mert sau ultimul Iphone sau ca nu ai mers in Maldive sau ca poate iarna asta nu mai ai ambientul la 24 grade si trebuie sa renunti la HBO sau Netflix……well……groapa e mult mai adanca de atat, doar ca am uitat ca se poate si muuuuuuult mai rau.

      55
    • #22

      Incearca sa fii obiectiv si uita-te cum au evoluat cele 2 societati – cea rusa si cea americana. Cetin nu spune ca SUA e pura si reprezinta binele suprem. In schimb sub umbrela SUA si Nato occidentalii pot sa aiba o viata decenta (cu bune si cu rele) fara sa iti fie frica ca daca zici ceva ce nu trebuie faci o vizita la gulag sau ajungi sa cazi de la etaj cu tot cu familia.

      Nu imi vine sa cred ca exista romani care nu vad direct beneficiile pe care le avem fiindca facem parte din UE si Nato. Poti sa inteleg un francez sau italian care au vazut comunismul la televizor in filme dar la noi in Ro a fost jale. Singurii care au dus-o bine in Ro au fost membrii de partid/servicii si odraslele lor.

      Sa nu uitam si de idiotii utili.. tu din care categoria ai facut parte?

      64
    • #23

      am impresia ca esti putin batut in cap. see the joke? Putin? its you

    • #24

      Da, aici ai dreptate, generozitatea americana nu e dezinteresată. Felicitări, ai descoperit că covrigii au o gaură pe mijloc și-ți mulțumim că ne împărtășești și nouă uimitoarea ta experiența.
      De când e lumea, țările mari și puternice au vrut să domine. Țările mici și slabe n-au avut de ales, poate doar de cine să fie dominate. Lucru știut chiar și de către frații tăi suveraniști și auriști. Bine, voi tot molfăiți independența între gingii, dar nu că ați vrea să fim noi 100% independenți. Chiar și voi știți că e imposibil. Ideea e să fim doar oleacă independenți, temporar, până scăpăm de americani și devenim liberi la subjugat. SUA e decadentă, UE globalistă, cine a mai rămas, în afară de Rusia? Nici o problemă, ziceți. Când ești la capătul nepotrivit al sorții, ce mai contează proprietarul? Ba contează, cetățene suveran. Mult de tot, cam cât diferența dintre RFG și RDG, S. Korea și N. Korea, Japonia și Belarus.
      Ay, caramba, vezi că te cheamă nen’tu Simion la meeting și tu o arzi cu intelectualii pe internet.

      47
  4. #25

    Doua chestii:
    1. L-am subestimat pe Biden. Nu, n-am ras de el ca uita sau dormea pe el sau ce tampenii mai dadeau pe la tv, insa nu imi convenea ce s-a intamplat inainte de alegeri. Acum insa, daca stau sa ma gandesc ce ar fi fost daca iesea Trump, mama mamaica mama, mi-e si groaza sa imi imaginez.
    2. S-ar putea sa-l supraestimez pe Macrou dar posibil rolul lui aici ar putea sa nu fi fost neaparat sa castige negocierea/sa rezolve situatia. Ci poate ca la o luare de ostateci, incerci sa tii linia deschisa si sa tragi de timp cat se dezmericesc astia, cat se organizeaza, cat se pozitiozioneaza SWAT team. Sigur, ar fi un bonus daca-l convingi pe tampit sa renunte si se predea dar nu e neaparat asta obiectivul, poate doar sa-l incetinesti un pic pana vin baietii sa-i rupa muianul. Binenteles ca-l supraestimez, posibil omul sa fi incerat sa joace pentru imagine, veneau alegerile la el in tara.

    54
    • #26

      Nu numai pentru imagine, Franta are (avea) o gramada de fabrici prin Rusia care acum sunt mai degraba inchise, se pierd bani multi. Iti imaginezi cum plangea Macron pe la telefon? ” – Hai, mai Vladimire, las-o si tu mai moale, ca ne pun astia sa ne retragem din Rusia, intram in chaumage technique, nu mai producem reno, dam faliment, pai tu asta vrei !?! Tu vrei ca eu sa mor !?!?”

      In plus, daca urmaresti in paralel ce declaratii clare de sustinere dadeau Estonia, Lituania, Finlanda, Polonia, in timp de Olaf o scalda cu joc de glezne, cu solutii de pace, cu sa fim rezonabili, etc… Plangea pipota in el ca la un aurolac ca-l lasa Putin fara punga…

      24
  5. #27

    Nu mi-a fost niciodată prea simpatic Biden, Kamala și mai puțin. Dar cînd a câștigat, dacă nu eram într-o pauză foarte lungă cu sportul ăsta, mă îmbătam de bucurie. Diferența între a avea Statele Unite ca aliat cu un președinte capabil să unească blocul occidental contra Rusiei sau a Chinei, și a sta după nazurile unui impostor fără vreun respect pentru tratate sau alianțe, cu un fetish pentru autoritarism, e imensă.

    Am rezerve mari față de unele idei ale democraților, pe câteva le consider idioțenii pure, iar până la episodul Trump aveam mai curând simpatii republicane. Nu mai e cazul, cel puțin cât sunt plini de fanatici religioși și zăluzi. Dacă tot ce poate scoate mai bun sistemul politic american, partea republicană, e un megaloman rupt de realitatea politică, undeva e o problemă.

    E Biden moșneag ruginit (că Trump o fi vreun flăcău, toate fosilele ajung la vârf), dar acuzele de senilitate sunt împinse 24/7 de aceleași lipitori ce susțin pe câmpiile internetului cum că ucrainenii îs vinovați de război, și la urma urmei ce treabă au americanii cu Estul Europei? MAGA, America first, fuck the rest. Și, hodorog cum e, se descurcă bine cu mizeria iscată de ruși.

    Putin a mizat pe un Occident slab, divizat, șubrezit de toți pionii otrăviți plantați prin politica europeană și americană. Cu Trump la butoane, ar fi avut dreptate. Bineînțeles, narativa lipitorilor menționate anterior e că rușii nu mișcau în front cu Trump. În mod convenabil, omit santajul la adresa Ucrainei, faptul că idolul lor avea niște idei clare de izolare a SUA, poate chiar retragerea din NATO, trec peste buzele umede aplicate pe fundul Moscovei zilnic de unele personaje ce-l susțin pe maimuțoiul portocaliu.

    De asta Ucraina trebuie să rezolve decisiv problema până în 2024. Nimic nu este bătut în cuie, o politică externă hotărât anti rusă e costisitoare pe plan intern, economic, iar infecția de care a scăpat SUA poate recidiva, speculând asta.

    68
  6. #30

    Cum ar fi arătat Europa fără americani? Adică fără planul Marshall, cu URSS in expansiune către vest incepand cu anii 1947-1948? Adică cu Rusia de la Atlantic pana la Pacific? Cam asa…

    57
    • #31

      unde pula mea e planul marshall din februarie pana acum?

    • #32

      Alexandru are dreptate, adaugă imaginea de perspectivă, la scara ultimului secol. Fără suport american, toată Europa devenea zonă de influență sovietică cu multe decenii în urmă.

      38
    • #33

      Multumesc Peredhil!

      25
    • #34

      Nu devenea vestul zona de influenta sovietica, ci direct zona sovietica. Si daca nu atunci, acum devenea sigur, daca nu era SUA pe baricade.

      9
    • fara americani rusii erau pa..

      1
  7. #36

    Europa a facut SUA ca sa aiba cine-i aduce o cana cu apa la batranete.

    197
  8. #39

    Ne au salvat în WW1, WW2 cât s a putut din Europa, ne au salvat de comunism. Respect.
    Cine vrea sa trăiască sub ruși sa se ducă în lupa mea acolo, sa nu mai stea într-o american world.

    70
    • #40

      Corect!
      Nu doar ca in WWII americanii ne-au salvat pe noi astia din jumatatea, sa zicem, civilizata a continentului dar i-au salvat si pe ruptii aia in cwr de rusi de la a invata germana si a spala la cur vreo 10 generatii de arieni vorbitori de die starkelange..

      Acum americanii au oportunitatea istorica de a corecta greseala facuta acum 77 ani cand au lasat Rusia in legea ei.
      Iar Europa are acum datoria de a ajuta neconditionat acest demers.

      28
  9. #41

    Fara americani nu era rau ! 😀 Am fi castigat WW2 alaturi de Germania si am fi zdrobit Rusia(care nu primea ajutor american). Am fi trait in Lebensraum care putin seamana cu … UE dar nu rasare. 🙂 Acum totul ar fi fost curat, autostrazi, scoli, spitale, sali de concerte… totul elegant. Nu ar fi existat comunism ! Stiinta ar fi avut un pas urias, oameni in spatiu, multe boli eradicate, speranta de viata marita. Florin Salam nu se mai nastea si BOR nu facea peste 10000 de biserici in 30 de ani. Ai fi invatat serios germana in scoli. Ariel sirena … nu ar fi fost de ciocolata. Gata, ma opresc aici desi as fi avut o lista lunga. 😀

    56
    • #42

      Ciocanul, plânge în pumni la toate documentarele de pe Discovery în care și-o iau hitleriștii în bot. Își mai revine doar pe Animal Planet, când scâncește la scenele cu vaci de mare: “Mami!”.

      19
    • #43

      Prietene, noi eram rasa inferioara, nu prea ii placea Hitler pe slavi. Deci probabil eram facuti sapun sau ceva de genul :)).

      15
    • #44

      @Light: Erezie! Noi, slavi?!? Poate vrei să zici semizei getodacolatini cu cele mai mari ciocane de la protoindieuropeni încoace. Măsoară-ți cuvintele! :))

      13
  10. #45

    Long live USA! Sper că SUA să rămână o democrație și un vector de putere cat va exista omenirea! Altfel, dictatori gen Putin, sau piticul din Coreea de Nord sau China, Iran… vor tot exista! Important este că aceste dictaturi sa fie contrate sau anihilate total!

    17
    • #46

      Da, ar fi de dorit ca SUA sa ramana un vector al puterii. Pana acum, ne-am gasit suport in americani, dar sa nu uitam ca dezvoltarea lor s-a facut datorita protestantismului care are ca deviza iubirea de Dumnezeu si de semeni. Asa s-a dezvoltat SUA! De asta ne si ajuta! Dar ma tem ca decaderea SUA e iminenta, pentru ca a parasit tocmai temelia lor: pe Dumnezeu. Vom trai si vom vedea…

      13
  11. #47

    Si, totusi, USA e ultima tara in care as emigra….

    13
    • #48

      afganistanul, iranul, yemen-ul si arabia saudita te asteapta!

      34
    • #49

      Evident ca nu ma refeream la cloacele obscure de prin Africa si Asia.

      7
    • #50

      Am fost in vizita recent in USA si mi s-a comunicat la granita ca plang toti ca nu emigreaza @Deea acolo.. E jale mare, asteapta toti sa-i scoti din cct.

      Suntem un popor de skin of the dick la nivel international, calmeaza-ti tatele ca nu moare nimeni ca nu esti acolo…

      25
    • Meama, Venom.. Cam agresiv asa…

      9
    • Cam are dreptate Deea 🙂

      12
  12. #53

    Este distractiv sa vezi unii care injura USA de pe telefoane IPhone si Samsung….culmea unul facut de americani si altul care fara americani Coreea de Sud ar fi fost la fel ca si cea de Nord iar Samsung si alte companii nu are fi existat.

    24
    • #54

      SUA e la multe decenii în fata. Fără ei, noi, europenii eram vai de pula noastră. Istoria o spune cu subiect și predicat. Am provocat 2 războaie mondiale, apoi ne-am milogi de americani sa între în război pentru a ne scoate din mocirla. Dacă nu era SUA, Putin era tarul Europei.

      28
    • #55

      „noi, europenii”?

      4
  13. #56

    Efectiv ma simt mai putzin prost dupa ce citesc o multitudine de comentarii argumentate de ambele parti referitor la un articol serios ca acesta. Thx guys!

    13
    • #57

      doar te simti, daca consideri ca sunt argumente de ambele parti!

  14. #58

    Macar armata ce a ramas cat de cat intreaga din SUA. Societatea a luat-o razna rau de tot. Liberalii si republicanii se urasc mai rau decat moldovenii cu oltenii. Politia ori e degeaba, ori te omoara. Sanatatea este doar pentu bogati. Miliardari isi vantura parerile imbecile fara repercusiuni si sunt salvati de fiecare data cand gresesc financiar.
    Sper sa fie doar impresia pe care ti-o ofera internetul, nefiind acolo.

    16
  15. #60

    un continent care nu le oferă, în schimb, nimic, în afara unui dispreț suveran.

    Fostele imperii n-au de ce să le placă fostele colonii.

    Franței nu-i place din cauza dolarului că e rezerva pecuniară a lumii (privilège exorbitant), din cauza nesustinerii cu criza Suezului & ciopârțirea continuă a ce mai stăpânesc (și trag cu dinții) prin Africa. Elita franceza suspectează că năzdrăvăniile sociale din SUA (rasă, post-colonialism…) sunt create artificial să le afecteze lor ordinea socială + disensiunile/consecințele privind terorismul.

    Germania nu-i place pentru că le-au fost distruse planurile de a deveni hegemoni in Europa – de două ori.
    Atât de rău nemții îi urăsc pe americani, lăsând deoparte polițele afacerilor externe (ruzia, anti-nucleare, anti-invadare a Irakului…), că un cunoscut se afla într-un colectiv multi-national și mergeau să mănânce la un local. Câțiva dintre ei, nemți, au văzut steagul american arborat, s-au oprit, au arătat cu degetul și zis celorlalți „Nein, nicht hier”.

    Italia nu-i place din cauza susținerii mafiei in timpul razboiului și de folosirea „tactici de tensiune” (teroare, explozii, asasinate…) în a menține populația disciplinata & într-o stare de teroare a nesigurantei + matrapazlâcurile cu francmasonii lojei P2.

    Spaniei nu-i place din cauză că a fost susținută monarhia după moartea lui Franco, incidentele cu bombele nucleare care, cred ei, a fost o tactică de intimidare & terorismul provincial cu terorismul islamic.
    Mai adaugă pierderea imperiului.

    Fiindcă noi nu am avut imperiu și am fost mereu subordonați, noi nu avem cum să știm ce gândesc fostele imperii și corelația pre-existentei a SUA cu dispariția puterii mondiale a Europei imperiale.

    Noi? Sentimentele anti-americane mai mult sau mai puțin accentuate sunt de două feluri: prima, cea a bătrânilor care au fost învățați că America e o jigodie in perioada comunismului; a doua, cea de acum, fiindcă NATO/Vestul nu ne-au ajutat să-i omoram pe securiști și pe nomenclaturiști, în schimb fiind primiti fiindcă au bătut palma să le fie învățate in scoli/universități de afară, păstrând în continuare levierele puterii. Monarhiștii cred în teza aceasta, iar ori de câte ori auziți/citiți despre cineva că susține monarhia sau conceptul de monarhie, in substrat se afla un anti-americanism voalat („Nu l-au ajutat pe Mihai”).

    Pregatiti-va de vlăstari ai Securității, cu diplome de afară, pozând a „fii ratacitori” mesianici care s-au întors să construiască țara fiindcă au contacte „cu cine trebuie” & să ocupe locurile rubedeniile bătrâne.
    Deja, cu coaliția PNL-PSD, sunt deja trezite niste sentimente anti-americane fiindcă „s-a primit ordin să fie așa, deci corupția e sustinuta că un compromis”.

    6
  16. #61

    Pai nu trebuie decat sa iti amintesti cum era UE inainte de 2014. Hai ca nu e asa de mult in urma…

    2
  17. #62

    poate ai dreptate, sunt multe ipoteze aruncate in comentariile la acest articol, mai pun si eu una:

    daca america nu intervenea si nu sustinea o europa batrana si cam cherchelita de aburii gazului natural, poate acum putin isi incarca submarinele si flota pe undeva prin marea nordului astepatand 2 lucruri: vreme frumoasa peste atlantic si un semn de la prietenii chinezi ca sa inceapa un gang-bang de toata frumusetea cu america la mijloc.

    cam asa vad eu, america si-a sustinut o zona tampon de securitate, iar noi beneficiem de ea, deci win-win.

    5
  18. #63

    cand or baga bani americanii in ceva fara sa ceara/primeasca nimic la schimb (chiar daca nu instant) sa ma anunti si pe mine :))))))

    cine plm e casa de binefacere in Lumea asta? :)))

    6
    • #64

      „cine plm e casa de binefacere in Lumea asta? :)))”

      Rușii. Vin să-ți facă bine nechemați și chiar împotriva voinței tale…

      12
    • #65

      plin de analfabeti functionali pe aici.

      rusii cand te cotropesc iti fac un bine, nu?

      2
    • #66

      Vorbești de funie în casa spânzuratului cu analfabetismul funcțional…

      (înainte de a sări oamenii răi la suflet cu o precizare, prin „casa spânzuratului” nu mă refer la acest blog respectabil)

      4
    • #67

      e la moda ca hotul sa strige ”hotul”.
      prostul fudul, ca sa nu recunoasca, utilizeaza procedeul.
      ca sa nu fie dubii, de mvb zic.

      1
    • Peredhil si MVB sunt de acord dar se cearta. D-aia e misto internetu 😀

      1
  19. #69

    Comentariile de aici îmi amintesc de bancul cu peștișorul auriu care indeplinea 3 dorințe. Prima: sa vina tot poporul chinez în vizita în România. Vin aia fac prăpăd pleacă. A doua: sa vina tot poporul chinez în vizita în România. Același scenariu. A treia la fel. La final toată tara vraiște îl întreabă peștișorul pe cel cu dorintele: ce ti-au făcut ai tai, romanii, de le-ai adus pe cap de 3 ori toți chinezii? Și ala raspunde: Mi-au făcut și ai mei câte ceva dar pe la rusi au fost chinezii de 6 ori.

    1