Omul de la Tudor Gourmet Burgers este fff supărat pe lume, pe viață, pe concetățeni, tot. M-a atenționat cel mai mult pasajul ăsta:

Mâna de lucru e foarte proastă. Nu mai avem nici mână de lucru. Tot ce a fost calitativ a plecat în afară. Ospătarii fură foarte mult, majoritatea se droghează sau joacă la păcănele, sunt niște inapți din toate punctele de vedere. Nu poți să ții un om angajat și să-ți plătești taxele la Glovo și la stat, impozit, TVA și să ai și un profit. E imposibil. Oamenii sunt din ce în ce mai neserioși. Tot ceea ce se gândesc e hoție, să fure, de făcut nu fac nimic toată ziua, stau pe Instagram și TikTok. Locurile care-și permit să angajeze sunt lanțurile mari”, susține Tudor Aposteanu.

Acum, eu să fiu angajatul lui și să citesc rândurile astea, mă duceam și îi spărgeam fălcuțele alea de scrofiță supradimensionată, dar nu sunt, așa că doar mă mir cum de mai merge pe labele din spate. Ce este interesant maxim, de fapt, este ce prețuri practică Tudor Gourmet Burgers.

Să spicuim puțin din meniul acesta de gourmet. Nu ne luăm de alea cu trufe, jack daniels sau știu eu ce, da? Simplu.

Deci da? Un burger simplu, o chiflă împuțită, cu roșii, ceapă și salată, plus chifteaua aia, 62 de lei. Aproape 13 euro. Un burger. Treisprezece euro. Alea cele mai scumpe sunt aproape 17 euro. Șaptesprezece euro. Ok?

Dar să nu ne limităm doar la burrgărrași.
Sanviș Super chick. 11+ euro. O juma de pulpă de pui, ementaler, ceapă și roșii, plus o linguriță de maioneză. Un sanvinș, ok? 250 de grame de aripioare de pui, 11 euro. Din alea 250 de grame, 200 de grame sunt oasele. 200 de grame de produs format din piept de pui, lămâie, pătrunjel și piri-piri, 12 euro.

Să ne oprim aici? Nu, hai și la extras.
Barabule. Nu a găsit ardelenismul elegant de la cartofi și le-a zis barabule. 3.6 euro, 16 lei, 150 de grame de cartofi. Aduceți-mi aminte cât e o kilă de cartofi pe Dâmbovița, vă rog. Coleslaw, adică 200 de grame de salată de varză albă cu morcovi și maioneză, 5 euro. Sosurile artizanale, 50 de grame bucata, 1.5 euro. 50 de grame de fucking sos. Și, ca finis coronat opus, avem 8.2 euro porția de 150 de grame de cheesecake.

Nu, Tudor, nu dai faliment din cauza oamenilor care, vai, nu muncesc cât de mult ai vrea tu. Dai faliment pentru că ești un antreprenor român hapsân și hulpav, care își face calculele de bembeu nou anual, iar angajații să fie plătiți din tipsuri.

În plus, să îți bazezi afacere pe glovo, că e mai simplu, denotă doar imaturitate antreprenorială. La fel cum au făcut toți cei ce și-au abandonat siturile, pentru că era mai simplu să producă conținut pe facebook și acum regretă, pentru că trebuie să scrie fix ce dorește algoritmul. Nu ai făcut decât să intri într-un cerc vicios, de unde ai fost scuipat ca o măsea stricată.

În rest, rămâne cum am stabilit, când vinzi, în românia, burgerul cu 15 euro, în timp ce eu îl pot cumpăra, la fel de gourmet, în Roma sau Malaga, cu 8 euro, meriți să te duci să forjezi fier și să plantezi cânepa de saci.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

86 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Fix asta am scris si eu la zoso. Nu ai cum sa ai pretentii dar sa nu te adresezi corect, cui te adresezi. Ca el mai zice ceva: clasa medie din Horeca ( unde vrea sa se situeze si el ) nu mai face fata si pentru ca toti clientii prefera ori foarte ieftin ori foarte scump. Problema lui e ca el are pretentia de clasa medie cu preturile alea, pe cand, un burger la branduri mai mari in zona asta, sa zicem Vacamuu costa 89 lei. Sigur e mega scump si acolo si probabil nu e tocmai primul burger pe care l-as plati, dar aia sunt Steakhouse, cu renume, cu o calitate, nu Tudor Gourmet. Si cumva el e ofticat pe tema asta, ca oamenii prefera sa plateasca mai putin sau, daca tot platesc mai mult, mai pun 10-20 lei si dau bani ep calitate. Toti isi deschid in ziua de azi pizzerii si burgerii, care mai de care mai gourmet, toti cu pretentii si figuri, au luat un preparat simplu, gustos si l-au dus la rang de fine dining, fara a veni si cu calitatea aferenta produselor.

    Totodata, nu il obliga nimeni sa foloseasca glovo, dar el vrea si sa nu angajeze livratori, dar nici sa nu faca aia care ii ofera serviciul asta, niciun ban. Ca de obicei, antreprenorul roman, considera ca doar produsul lui merita banii la care s-a gandit el, dar orice alt produs e supraevaluat plus, deja celebra mantra: romanii nu mai vor sa munceasca, sunt hoti, etc.

    47
    • #2

      da frate, te doare mintea. cel putin la aia cu livratorii. sigur, glovo sunt niste hoti, dar oamenii aia care muncesc, la propriu, sunt pe drumuri 12 ore pe zi ca sa plimbe mancare ca a lui. sa vorbesti in halul asta, vai de pla lui de tantalau.

  2. #3

    Nu e departe de adevar legat e calitatea oamenilor din acest domeniu.

    Stiu un proprietar de magazin de cartier (gen un mega de bloc asa) care a angajat 12 vanzatoare intr-un an. Si fix asta zicea : hotie, neseriozitate, lipsa de orice responsabilitate.

    hotie : s-a angajat special ca sa vina prieteni sa plateasca bon de 200 lei cu 100 lei si sa le dea rest, prins pe camera

    27
    • #4

      Pentru ca angajeaza pe bani de tigari este simplu.Daca le dai mai multi bani oamenii isi fac alte perspective de viata.
      Totul se reduce la bani, platesti bine gasesti oameni seriosi care vor pune osul la treaba, platesti prost gasesti numai pacanitori, drogati si lenesi.Un om serios nu iti vine pe minimul pe economie in horeca unde lucrezi 10-12 ore pe zi.

      36
    • #5

      Ce salarii da prietenul tau? Ce fel de proces de recrutare urmeaza? Face vreun fel de screening sau ia pe primul om pe care-l vede pe strada? Noi vrem sa nu muncim prea mult, in dreptul nostru, dar vrem ca oricine altcineva sa rupa norii ca si cand ar fi business-ul lui. Surpriza si stupoare, nu o sa se poarte nimeni ca si cand e afacerea maica-sii. Tepe mai luam toti, dar daca toate acele 12 vanzatoare au facut doar nenorociri ( din nou, lipsa de responsabilitate, cand ii dai minim pe economie si il pui si sa dea cu matura si sa vanda si sa faca paza, e un pic cam mult de cerute ).

      25
    • #6

      Nu doar respectivul patronache, ci marea majoritate a lor au oamenii pe care și i-au păstrat, adică cei care acceptă salariile de mizerie oferite pînă acum. Cei meseriași au plecat în vest iar Mamaia e plină de începători cu 2 mîini stîngi. Și nici în viitor nu-și repară problema, ci se vor tot plînge pe la colțuri, ca babele, dar bagă grosu la buzunar.

      13
    • #7

      La mine la Mega deja a angajat vânzători 2xnepalezi….e f greu cu personalul!

      1
  3. #8

    Razvan .te intreb si pe tine : proprietarul asta de care zici,atunci cand a avut un angajat bun ce a facut sa.l pastreze ?

    23
  4. #9

    omul are dreptate. este extrem de nedrept sa faci eforturi supraomenesti, sa pui la bataie tot ce ai mai bun si la final sa realizezi ca esti prost

    pe partea cu resursa umana, sunt sanse mari totusi sa gasesti mai mult persoane interesate de cresterea randamentului la dat cu jula

    6
  5. #10

    Cum plm cumetre sa ceri atatia bani p-o chiftea vîrîtă intr-o chifla? Si douăj da lei p-un ursus la 330. Si apoi se miră ca nu merge biznisu. Io am tot respectu ptr astia cu biznisuri d-astea la vedere, gen restaurante, baruri, magazine, spalatorii etc. Esti expus, te calca toata ziua controlu, greu cu salariatii, greu cu clientii. Plm e greu, io unu nu m-as apuca de asa ceva. Da’ unii patroni sînt si hapsîni rau de tot. Da’ atat timp cat exista prosti dispusi sa plateasca banii aia p-un burgher, inseamna ca merge treaba.

    28
    • #11

      Și cînd te gîndești că la Kaufland e 12 lei caserola cu 2 burgeri gata condimentați, numai să-i pui pe plită 2-3 minute. Ce muncă grea prăjitul ăsta…

      21
    • #12

      azi la pranz am facut burgeri gourmet, doua bucati intr-o lipie de 2 lei, ceva salata aisberg, castravete murat, ceapa rosie murata in otet, sos remoulade si doua felii de chedar, plus un sfert de ora pentru preparare.

      7
  6. #13

    Oamenii de la Circus Pub au burgerii la +10 euro si abia gasesti loc.

    10
    • #14

      Dar nu se plang ca angajatii lor sunt incompetenti.

      17
    • Pentru ca angajatii nu sunt incompetenti. Zambitori, amabili, solutie rapida ca am fost mai multi decat anuntasem. Mancarea ok, nu cartofi reincalziti. Burgerii contineau ce am cerut, adus repede extra tacamuri si servetele. Fara ochi dati peste cap, fara “dar nu vedeti domnu’ ce-i aici”. Am lasat bacsis bun si mai mergem.

      6
  7. #16

    Ok, trebuie să vomit un pic, patron de doi lei, plătește salarii decente, să vrea cineva să vină și să muncească, să nu trebuiască să trăiască la limita existenței. Toți analfabeții vor să fac gourmet și special coffee, niște putori ordinare, care nu au muncit în viața lor în gastronomie, dar au auzit ei ca se fac bani buni. Îmi este așa de silă de specimenele acestea. Fii tu exemplu, și oferă salarii decente, să fie coadă la tine la angajări, patroni de toată jena. Gata, atât am avut de zis.

    25
  8. #17

    Acest nene a fost shinning star pe la Masterchef, castigator sau ceva finalist. Si din tot talentul ala de bucatar, el a zis ca face burgeri in Pipera. A facut treaba cat timp carasii aurii l-au tinut minte de la TV.
    Solutia : angajeaza-te! Fii tu mana de lucru de calitate!

    38
  9. #20

    Decat despre cifrele din articol: am doi amici care si-au deschis unul in 2023, si unul in 2024, burgerii. Nu cred ca se cunosc personal intre ei, dar ambii fac doar burgeri. Si ce burgeri frate, de aproape juma de kil, de abia il cuprinzi in ambele maini. Unul creste vacile din care face chiflele, celalalt ia carnea din sursele lui. Ambii vand cu 35lei/burgerul standard. Care e dublu la greutate, volum si gust fata maneaua aia de big tasty de la Mec sau pacaneaua aia de la Fryday. Si amandoi au cam cheltuieli similare, chirii, angajati, transport, curent,gaz si evident un profit net pe care eu il estimez la un la 10lei/burger. Deci costurile finale pentru productia si livrarea la client unui burger in locatia proprie, nu cred ca trece de 25 de lei, incarcat. Baiatul din articol il vinde cu 62 de lei si se plange ca nu-i merge treaba. CLAR, ceva face fooooarte gresit. Nici nu cred ca e vorba de hapsaneala, ci de managment dupa ureche.

    26
    • #21

      Zi unde, fa-le reclama!

      15
    • #22

      35 lei burgerul standard?!

      Chiar aș vrea să știu unde!

      3
    • N ai cum sa scoti un burger bun la 25. Carnea de calitate (sa presupunem ca taica tau are abatorul chiar sau ai pwla foarte mare si ti se livreaza best of the best ca altfel le faci la aia palton de ciment), branza de calitate, cartofii (de la decojit la prajit), containerele pe care platesti chirie sau chiria la teren (ai doua containere, plus o afumatoare facuta langa fiindca da, ai nevoie de o afumatoare), un om la casa. Aici te opresti cu 25 de lei/bucata.
      Am omis chifla (de preferinta reteta ta, nu cacat cumparat de la prima brutarie care ti livreaza la 6 dimineata), baconul, sosul reteta proprie, alte maruntisuri gen ulei si plm. Curent, apa…astea nu le mai pomenim. Le da gizas, prin gratie divina, da.
      Scenariul asta e extras din viata reala si e o burgerie facuta de om cu know how si retete aduse din state, care munceste la afacerea lui. Media pe burger e cam 45 de lei si sare de 30 doar ingredientele. De aia se reorienteaza spre sandwich de 350 de grame fiindca daca vrei sa pui un burger de calitate pe masa, pretul devine cam mare si clientii se uita. Nu uita ca majoritatea comenzilor le face corporatezul care primeste burgerul dupa 30 de minute (ha ha), rece, intr o cutie de carton.
      Meh, pentru 45 de lei minim?
      Sandwich ul are alt mod de abordare, parca un pulled meat arata altfel dupa jumatatea aia de ora, alte reguli, alta prezentare intr o ciabatta smechera.

      Daca tot am descris asta, tre` sa trec pe acolo azi, n am mai trecut de vreo 2 luni. Nu, nu e in Bucuresti dar se poate bate cu orice burgerie de acolo.

      2
    • #25

      Raider, am un comentariu in care am pus linkurile cu meniul si pagina de fb a celor doi, care nu cred ca va primi aprobare, dar cred ca poate obtine o confirmare spre veridicitate. Eu, sa nu-mi distrug aortele, mananc poate nu saptamanal, dar de doua ori pe luna de la ambii, sigur da. Nu vbesc dodii. Cam asta este pretul unui burger cinstit si corect, gatit profi. 25 lei costuri de productie cu toate indirectele incluse, 35lei in burta la client. A, nici burgeriile mentionate de mine nu sunt in Bucuresti.

    • #26

      de ce sa nu fie aprobat, sefu?

  10. Parerea mea e ca adevarul e undeva la mijloc si statul ar trebui sa subventioneze diferenta de la costul de achizitie pana la cel de vanzare. HORECA e un mare contributor la bugetul de stat si dupa atata timp de sustinut economia, cred ca industria ar merita suport

    20
    • #28
    • #29

      Tot in ideea sincronizarii stat-Horeca ar trebui o initiativa de legalizare a bacsisului, dar numai pentru functionarii statului. Cu normative, procente, ca la carte. Scutim si banii si timpul organelor, sa nu mai sacaie degeaba oamenii, e clar si cuantificat pentru clienti cat de repede sunt serviti in functie de cat lasa…

      7
    • #30

      Hai ca imi place cum trolezi….

      7
    • #31

      Le-am vazut pe toate in (prea) lunga-mi viata, da’ chiar sa-l acuzi pe domnul w de trolaj?

      4
    • #32

      Nu prea are logica. Vrem manutele rosii inapoi.

      10
    • #33

      Daaa, dacă privim lista de jos, unde sîntem noi, horecarii sînt chiar în capul listei…

      4
    • #34

      “HORECA e un mare contributor la bugetul de stat si dupa atata timp de sustinut economia, cred ca industria ar merita suport”

      Mare parte din angajati sunt la negru sau pe salariul minim cu de alde 240 de ore pe luna. Sau pacaliti gen azi doi vin in proba, maine alti doi. Nu mai vorbim de bon fiscal, evaziune si firme fantoma peste firme fantoma.
      Dar na, daca zici tu ca horeca este un mare contributor, asa o fi.

      4
    • #35

      Raspuns final, fara 50/50 sau sa intreb publicul: Niles si Marinel sunt din echipa lu’ w, altfel nu explica cum merge de fiecare data. La cealalta varianta nici nu pot sa ma gandesc.

      1
    • #36

      Nea Zapada presedinte!
      @Niles, omul era ironic…

    • #37

      Don zăpadă, eu m-am prins că era ironic, mai ales că știu cum merg treburile pe litoral, prin makedonime. Și chiar dacă eram prost grămadă luam ceva ajutor de la @Ionuț. Dar ia spune mata, pe cine vezi primul pe listă cînd te uiți de jos? Sau deja ai uitat de replica lui Iliescu…

      2
  11. #38

    Ah, o burgaraie, burgarie, burgerie, whatever, se inchide. Si asa mi se par prea multe stabilimente d’astea de fitze cu niste preturi de te doare biloiu, dar de’, e noul trend. Pe toti ii aud cu “moooaaa, ce as baga un burger”.
    Si ceva nu pot sa inteleg. La mac e 7 lei un burger, sau pe acolo, la asta e 70. Mai stiti vreun fel de mancare cu o diferenta atat de mare intre doua locatii?

    9
    • #39

      Așa apăruseră mai an cafenelele prin CT. Nimeni nu mai mînca acasă, toți fuga la croissant și cafea ”pi șentru”. Pînă și Halepița a închis-o…

      3
  12. #40

    Ce nu sti tu e ca sosul Marinara e facut dupa o reteta proprie din rosii care cresc doar pe varfuri de munte si care sunt culese doar de virgine!

    17
    • #41

      nu am inteles niciodata obsesia asta a barbatilor fata de chestiile facute de virgine.uleiu stors de virgine, strugurii storsi de virgine, rosiile culese de virgine, lana tunsa de virgine, de zici ca si le-ar trece inainte prin mijboaca

    • #42

      uite rosia nu e muntele

      10
    • #43

      @Arhi
      cred ca este o chestie ancestrala si se refera la pacat. nevirginele, daca le pot numi asa, au pacatuit si transmit pacatuirea prin atingere. pe scurt, kkturi religioase

      8
    • #44

      La uleiul de masline ma pricep, la restul nu ma bag, deci sunt 2 tipuri, un tip de ulei presat la rece de extravirgine, asta e cel mai bun, si ar mai fi unul presat la rece de virgine, bun si asta, dar nu ca primul!

      18
    • #45

      Extravirgine fiind cele cu garanție și pe elementele secundare sau periferice?

      14
    • #46

      Se știe că bărbații trecuți prin femei lasă urme, tocmai ce am aflat de la o doamnă la un podcast…și doar nu vrei să mănânci de la alții

      5
  13. #47

    Vad ca a scapat tuturor… dar pare ca burgerii nu vin insotiti de cartofi, in standard. Trebuie sa platesti extra. Cand ma duc la burgeri, ala e primul semn ca ar trebui sa caut in alta parte.

    11
    • #48

      cartofii-s barabule si costa 18 lei

    • #49

      Eh, la restaurentele care se respecta au babrabulele in meniu ca na’, poate mai vrei extra, dar se mentioneaza gen “burgerii nostri vin insotiti de cartofi, salata, ce-o mai fi”. La astia, nimic.

      Si da, si pe mine ma enerveaza cuvintele astea scoase din dictionarul de la 1910, ca sa para ei mai hipsteri.

      Cum sunt aia la stiri vara, cu lubenita. Spune-i pepene in p**a mea!

      7
  14. #50

    Am citit si eu sfantul articol de profit si am cateva obiectii pe toata tema:
    1. Articolul vietii mi se pare extrem de prost scris sau facut cu ChatGPT varianta de ulta-saraci si prosti. Zici ca parca am facut un spritz cu dubla mea personalitate si scriam ce-mi vine in cap si am scos-o de un articol. Daca o tine asa, probabil ca voi migra catre alte publicatii.
    2. Articolul este un cumul de clisee la ce inseamna horeca si mai ales problemele care sunt pe acolo. Totusi ceea ce el si-a dorit sa sublinieze, dar cine a scris articolul a omis sau nu se pricepe e o chestie simpla. Mai precis piata horeca s-a consolidat si joaca e disponibila numai pentru doua categorii de antrepenori. Cei care fie au bani si sunt dispusi sa se arunce la cheltuieli maricele sau cei care isi cunosc meseria si pot incropi intr-o locatie mica ceva care sa aiba locul plin tot timpul. La a doua categorie fix in zona de burgeri, Circus Pub este exemplul cel mai bun despre cum se inscrie in noua realitate a lucrurilor unde oamenii se pricep la ceea ce fac si o fac bine. Ceea ce el a vrut sa faca este mai degraba plecarea din restaurant in retail cu diverse produse care sa fie cumva dublate de calitatea produselor din restaurantul sau. Fix ce a facut la un moment dat KFC in Romania cu ale sale sosuri de usturoi. Numai ca el n-a inteles ca pentru asta acum iti trebuie mai multi bani asa ca s-a apucat sa spuna eternele clisee.
    Acum prin comentarii si mai ales de la segnor am observat ca discutia s-a dus in zona salariala si mai ales ca unul din motive pentru care gasesti anumite tipologii de angajati in horeca vine din prisma faptului ca dai salarii mici. Si aici mi se pare gresit intrucat problema ramane la om si cum este el. Am crezut ca daca vom da salarii de mii de euro la medici problemele din sistem vor disparea, surpriza sunt mai multe ca oricand. La fel am crezut ca daca dam salarii mari la judecatori lucrurile se vor rezolva, surpriza Mario Iorgulescu ne saluta de la sanatori, Sorin Oprescu ne pupa din taverna din Grecia. Sunt atat de multe exemple de domenii unde odata ce salariile au crescut, dar calitatea serviciilor n-a urcat incat n-ar trebui sa acceptam ca poate problema e si la oameni.
    Nu-i iau apararea geniului de antrepenor care-mi vinde burgeri la pret de Viena, dar problema resursei umane o sa devina din ce in ce mai acuta. Asta in timp de banii nu vor mai reprezenta o problema.

    20
    • #51

      S-a strigat BINGO!

      Problema este si pleaca de la educatie si etica muncii, care ce sa vezi tot de la educatie vine.
      Si aici intra toate tipurile de educatie incepand de la cei 7 ani de acasa, scoala samd.

      Si cum sistemul educational este capusat de incompetenti si cronic subfinantat iar o gramada de oameni erau topiti la televizor dupa Insula Terminatilor …viitorul suna maro.

      Chestiile astea nu se schimba fara mult timp si bani, iar pe factorul politic nu-l vad capabil sa gandeasca mai departe de maxim 1-2 mandate.

      Nu ca vreau sa fiu doomer, dar we’re kind of fkced…

      7
    • #52

      alo alo pai domnul presedinte, romania educata pula mea me batem joc?

    • #53

      @Silvanus
      Nu sunt asa de doomer cand vine vorba de calitatea resursei umane din Romania. In principiu oamenii fie se vor adapta sau vor muri de foame, dar procesul este unul de lunga durata. Ceea ce incerc sa subliniez este ca in acest moment problema banilor nu mai este una acuta cum era prin 90 sau inceput de 2000. Iar eterna scuza ca daca am fi avut bani am fi rupt norii este desfintata de realitatea din teren.
      Problema s-a mutat la oameni si ne place sau nu societatea romaneasca este dominata de oameni de proasta calitate care in continuare isi gasesc scuzele de acum 10-20 de ani pentru esecul personal.
      Daca esti jeg ca om te vei comporta fix la fel atunci cand castigi pe luna 10 eur sau 20k eur. Pur si simplu asa stau lucrurile si nu strica uneori sa le acceptam si sa le luam ca atare.

      1
    • #54

      Problema trebuie pusa altfel: oamenii slabi (profesional, uman, etc) pot fi scumpi sau ieftini, depinde de cum ti-e norocul. Insa oamenii competenti si cinstiti vor fi intotdeauna scumpi. Unii antreprenori nu vor sa inghita pastila asta amara si asteapta super oferte la oameni foarte buni pe care ii pot plati cu 3000 lei pe luna in Bucuresti. Sa astepte..ce sa zic.

  15. #55

    Nici nu băgam in seamă faptul că patronache ăsta a copiat deșănțat logoul firmei de ceasuri și s-a apucat să facă bani din carne tocata și angajați fezandați. Sau invers 🙂

    5
  16. #56

    Va plache matematica?
    Mie nu, asa ca i-am zis lui ChatGpt sa imi calculeze cat costa materia prima dintr-un burger. I-am dat preturi umflate la unele, dupa cum urmeaza
    Carne tocata-100lei/kg
    Ceapa- 5lei/kg
    Rosii-8lei/kg
    Salata iceber 8 lei/kg
    Chifla-3 lei
    Unt in cate prajesti chifla-12lei/250gr
    Sare, piper- 1 leu
    Rezultatul:
    1. Carne tocată (150 g): 15 lei
    2. Roșii (30 g): 0.24 lei
    3. Salată iceberg (20 g): 0.16 lei
    4. Ceapă (20 g): 0.10 lei
    5. Chiflă: 3 lei
    6. Unt (10 g): 0.48 lei
    7. Sare, piper și condimente: 1 leu

    Total: 19.98 lei

    Ok, aici mai vine niste sos si il pun la pretul de 5 lei- exagerat adica
    Deci ingredientele dintr-un burger The Standard costa 25 si se vinde cu 66.
    66-25=41 lei raman pt functionarea si profitul afacerii, IN CEL MAI PESIMIST SCENARIU.

    Treaba lui Tudor e simpla:
    – calculeaza cat il costa pe luna sa tina afacerea-profitul lui+angajati+costuri fixe+publicitate+pierderi
    – profitul lui si pierderile si hai sa spunem ca si publicitatea sunt costuri variabile
    – imparte suma la cati burgeri cu 30-35-40-45-50-55-60-66 trebuie sa vanda
    -ia in calcul si bauturile si sosurile pe care le vinde aditional
    – afla acel sweet spot- sa fie bine sa nu fie rau
    – ii convine=schimba pretul- NU calitatea
    – nu ii convine- inchide sau schimba pretul si calitatea, DAR cu riscul de a inchide oricum ulterior
    Cu placere Tudor Gourmet Burgers!
    Nota: calculul asta e facut de pe buda dar e mult mai bun decat cel al patronului de acolo.

    13
    • #57

      “66-25=41 lei raman pt functionarea si profitul afacerii, IN CEL MAI PESIMIST SCENARIU.”
      Pacat ca lucrurile nu functioneaza asa. Lasa restul de costuri, chirii.. facturi si mai tot.
      Hai sa zicem ca aia 40 de lei se duc doar in bugetul de salarii. Din prima, din 40, raman 20 de dat in mana la oameni, 20 direct la stat. E absurd sa calculezi asa (bine pe de alta parte burgerul ala nu costa 25 de lei cand e facut in horeca, nu costa 25 de lei nici cand il faci acasa cu chestii cumaprate din megaimage, dar asa e cand nu faci nici afaceri nici piata, te lasi pe chatGPT)

      Si aia cu burgerul decent de la roma la 8 euro e iarasi o exagerare, uite meniu aici la bodega departe de centru, marcata cu $$ de maps (deci cheap spre mediu). Nimic sub 15 euro.
      www.google.com/maps/place/The+Burger+Factory+Roma/@41.8755966,12.4685233,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipN6CnaFhXpG-miXhImsdVfXEtJrEusKvdPbrTHt!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipN6CnaFhXpG-miXhImsdVfXEtJrEusKvdPbrTHt%3Dw309-h298-k-no!7i1080!8i1040!4m19!1m9!3m8!1s0x132f602426be4587:0x2adcdfc40034e5b5!2sThe+Burger+Factory+Roma!8m2!3d41.8755966!4d12.4685233!9m1!1b1!16s%2Fg%2F1hg4xf7kn!3m8!1s0x132f602426be4587:0x2adcdfc40034e5b5!8m2!3d41.8755966!4d12.4685233!10e5!14m1!1BCgIYIQ!16s%2Fg%2F1hg4xf7kn?hl=en&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkzMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

      Nu stiu de ce ne place sa aducem argumente atacabile pentru a sustine puncte de vedere de altfel corecte.

      3
    • #58

      nu e niciun argument atacabil. ai combatut argumentul cu pretul zicand ca Nu e asa, si aia a fost, stii tu mai bine, iar la bodega ai ales primul kkt cu 15 euro si l ai pus aici, iti pot pune 10 din aceeasi zona cu 8 euro, ba chiar si cu 5. despre ce vorbim. ne inveti cum functioneaza firmele? din 40 20 dai la stat? pe ce baza dai 50%, ca eu stiam ca impozitul pe PROFIT este 16%. plus deduceri si cheltuieli. serios, cand vrei sa demonstrezi ceva, ai grija sa si ai ceva de demonstrat, ca multi dintre noi fac business pe paine.

    • #59

      “pe ce baza dai 50%, ca eu stiam ca impozitul pe PROFIT este 16%. plus deduceri si cheltuieli”, dupa cum ziceam, daca banii aia se duc la bugetul de salarii, unde taxele sunt (more or less) 50% pe CIM.

      Si ideea era sa combat un calcul absolut sinistru de stupid pe care il auzi rostogolit de oameni care nu au produs in viata lor nici macar 5 lei: “pai tu dai 10 lei pe asta si mi-o dai mie cu 20 de lei, sa iti ramana tie 10 lei” – cam atat a inteles romanul din comert.

      Legat de preturi, tocmai ca am ales prima bodega si ti-am pus preturile, n-am stat sa caut vreun caz particular. Si cum ziceam, pe google e marcata cu $$ deci ala e mediu pretul zonei. Si sigur, si in bucuresti gasesti mai ieftin, chiar chestii cunoscute, nu despre asta era vorba.

      3
    • #60

      bine

    • #61

      Da’ de unde iei tu carnea tocată la 100lei/kg, din Japonia? Că la noi la magazinele de otomani aia de vită e 37 lei și cea amestec cu porc, de la Carefour, e 28.

    • #62

      @Marinel
      Da, asa e, carnea tocata de vita e pe la 35 lei/kg. Am ales sa pun 100 pentru a evita comentariile cum ca iun burger premium de 66 de lei nu e facut cu carne tocata din aia ieftina ci cu una speciala care e de 3 ori mai scumpa, am si scris ca am unflat preturile. Totusi, nu cred ca ala pune carne de 100lei/kg in burgeri, poate din aia pe la 55 max 60 lei.

      1
    • #63

      Hai, borise, lasa-na ca nu ne curge scuipat din gura. Mergi cu argumente d-astea pe la hipsteri.
      Stii foarte bine ca, majoritatea antreprenorilor, mai ales in zona horeca, au politica asta: creste pretul gazelor cu 15%, crestem pretul si noi cu 15%.

      1
    • #64

      boris are, pe de o parte, dreptate, pentru ca calculele astea sunt doar probabilistice, conteaza intotdeauna vadul, cantitatile vandute, spaga la autoritati etc. costul final al burgerului e dat de mult mai multi factori ce, in final, se concretizeaza la am vandut 10 burgeri pe zi sau 1000 de burgeri pe zi.

  17. #65

    Nu știu dacă v-am mai zis că Bucureștiul este cloaca culinară a Europei. Servicii sub gogoșeria din Olanu, prețuri peste Florența. Ce să mănânci în București? La chinezi, la arabi, la coreeni, la thailadez, la iranian poate Ce să cauți la români, ești nebun la cap?

    19
  18. #66

    Cine i-a facut meniul ala la burgeri si-a batut joc de el. Burger nevegan cu dovlecei, cum naiba sa mananci asa ceva.
    Ieri am vazut bonurile unuia de la lidl pe o luna si omu lasa vreo 3000 si ceva de lei pe luna. El cu nevastasa si mai mananca si prin oras. Mi se pare cam prea mult!

  19. #67

    Angajatul fură de foame prosTudor să știi. Dacă îl plătești corect nu își va permite sa fure decât dacă e nesimțit, iar asta spune mai multe despre tine decât despre el, pentru că tu l-ai angajat și ai continuat să-l ții angajat.
    In rest da, dacă tu vrei profit net 100k+ euro minim pe lună, nu vei rezista!

    4
    • #68

      Ce inseamna “îl plătești corect”?
      Tu, client, ești pregătit sa plătești mai mult?
      Cum ar fi ca salariul minim în Romania sa fie 1200 Euro net?

      0
    • #69

      Sau, fii atent idee năstrușnică. Clientul plătește la fel, angajatul e plătit ceva mai bine decât nivelul de sclav cu acte, patronul schimbă bemveu’ la doi ani, nu anual, afacerea funcționează, toată lumea fericită, nu mai există scheunăturile cu angajați hoți și clienți care habar n-au ce-i șofranul. Curiozitatea a dăunat pisicii și lăcomia nelimitată patronachelui cu ambiții mai mari decât plapuma.

      8
    • #70

      Popescu știi care e problema ta? Și tu ai senzația că dacă ai avut curajul să te riști să pornești o afacere, poți să angajezi oameni și să-i plătești cu minimul pe economie iar ei să îți fie atat de recunoscători încât vor da 120%. Din pacate nu merge asa, dar tu continua sa visezi.

      1
    • #71

      minim dai, minim primesti. legea minimumului

    • #72

      Mini-mumu, hehe.

  20. #73

    Ducă-se,la prețurile alea cred și eu și pe urmă n-am înțeles de ce trebuie să lucrezi cu glovo sau alți livratori gen păi e la mintea cocoșului ca trebuie să mănânce și ăia și încă ce bine mănâncă pe spatele unora

    3
  21. #74

    Primul hotdog l-am mâncat în vara lui ’89, în Polonia. Depuseseră ai mei cerere pentru “Turul statelor socialiste” (singura excursie în care putea merge o întreagă familie de tovarăși de rând), cu ceva ani înainte și abia atunci s-a aprobat. U.R.S.S. – Polonia – R.D.G. – Cehoslovacia – Ungaria. În Polonia am intrat noaptea, după ce am stat vreo 6 ore să ieșim de la ruși. Exact lângă intrarea în vamă erau niște tufe, în care îi tot vedeam intrând pe cei din fața noastră. Inițial, am crezut că se duc să se pișe. Ne-a luminat un românaș mai umblat, coleg de suferință. “Aveți cognac?”. Sigur că aveam. “Caniac”-ul (“Napoca”, “Ovidiu”, “Triumf”, “Drobeta”, nu conta) și “sparchivnaia castium” (treninguri și adidași) erau valută forte în U.R.S.S. În rest, o duceau împărătește față de noi, dă-i în mă-sa. Zice: “Lăsați o sticlă în tufele alea. Jegul ăla care se tot plimbă pe-aici, e din vamă și le face semn din care mașină s-a dat darul. N-o să vă purice prea tare.”. Și așa a fost. După ce-am trecut, zice tata: “Bă, dacă știam, veneam cu o sticlă de cognac goală și ne pișam în ea, sta-le-ar în gâlci de mujicii dracu’!”. În Polonia, altă lume! Autostrăzi luminate ca ziua (tata a închis farurile, să economisească bateria …), orășele cu reclame colorate, care clipeau, campinguri spre care te îndrumau indicatoare cu “Lolek și Bolek” …, parcă eram în basme! Am oprit la un camping, am luat, pe economie, un bungalow cu două paturi, pentru maică-mea și soră-mea. Eu cu tata am întins cortul și am umflat saltelele. Bungalow-ul avea baie! Cu duș!! Cu apă caldă!!! S-a dus tata să vadă dacă nu găsește ceva de mâncare, să nu mai umble maică-mea la sarsanalele cu merinde. Și vine cu niște punguțe de hârtie, în care erau niște chestii … cum nu mai văzusem: niște chifle lunguiețe, despicate pe-o parte, înăuntru un crenvurști subțire, muștar și încă ceva roșu, ceapă, varză, salată …; Doamne, cum miroseau! Pâinea, chiar a pâine, ca aia pe care o scotea bunica din cuptor, nu aia neagră, acră și tare, de la brutărie. Crenvurștiul avea și carne, ca porcul din povestea lui Moș Gerilă Caragiu. Mâncam și nu ne dumiream: cum poate fi așa de bun?! La urma urmei, pâine, crenvurști, muștar și drăcia aia roșie, ceapă, varză …, mare lucru! Șase luase tata, câte unul și jumate de român, muncitori și intelectuali de la orașe și sate, pionieri și șoimi ai patriei. Fără să-și dea seama sau fără să mai țină seama de halul în care o jignea pe mama și memoria bunicii, soră-mea a decretat: “Ăsta e cel mai bun lucru pe care l-am mâncat în viața mea!”. M-am uitat cu coada ochiului la mama, care înfuleca de zor, și am aprobat-o complice, din priviri.

    41
    • #75

      Domnul Mache, mă înclin! Grozavă scriitură, mișto amintire. Burghezule 🙂

      7
    • #76

      @Gascoigne
      Mulțumesc, mă bucur că vă plac bălăriile mele. Când va zice maestrul ceva și de sucuri, poate mă va inspira să vă povestesc și cum am băut prima “Coca-Cola”, tot atunci, dar la Praga.

      4
    • #77

      poti sa ne zici. eventual ti l facem articol

  22. #78

    Nu mi-l trimite la forjat fier ca si aici e plin de incapabili

    9
  23. #80

    Am fost curios sa compar cu preturi de aici, maps.app.goo.gl/adjQ5jp3pR6c1kRE8, ceva local de burgeri. Nici bodega, nici de lux, iar cel mai ieftin burger e 10.9 euro si cel mai scump 15.9 euro. Salariul mediu in oras bate spre 3000 de euro net.

    2
  24. #81

    Cand am citit gourmet mi-am adus aminte ce spunea Carlin intr-un bit despre food advertising : “If you see gourmet in place of food be prepared to pay an extra eighty percent”

    Industria asta trebuie sa atinga subsolul sa se trezeasca.

    2
  25. #82

    Adevarul este ca in final cati fraieri sa existe in tot Bucurestiul ala? Sa fim seriosi, tot al doilea “antreprenor” isi deschide o cocioaba sa vanda cartofi congelati la suprapret… Problema nu-i ca un burger e 60-100 de lei, problema e ca e un burger random 60-100 de lei. Plina tara de astfel de locuri.

    1
  26. #83

    Nu stiu ce declara domnul de angajati si altele dar pot sa zic ca am avut Tudor Burgers in complexul unde locuiesc si timp de cativa ani buni n-a fost in stare sa aiba POS. Incasa numai cash pentru comenzi. Restul cred ca deducem singuri….

    2
  27. #84

    Sincer 2013 – am ras 🙂 parca are avea 100 de ani pe piata

    1
  28. #85

    Domnul cu gourmet-ul are preturi mari pentru ca este gurmand nu numai cu mancare, dar si in viata romantica. Voi credeti ca domnisoarele alea se tin cu Cico si merdenele?

    www.cancan.ro/donjuanul-de-la-masterchef-a-dat-lovitura-si-a-luat-iubita-de-la-survivor-si-20642658

    1
    • #86

      ma uitam la cine a scris articolul din cancan. doamne, ce jenant, sa fii absolventa de litere si sa scrii articole de sobolan…