Înainte de orice, aș vrea să vă aduc aminte că am 2 copii și cunosc situația din ambele părți ale baricadei, angajat și angajator.

Au apărut zilele acestea o serie de articole legate de angajarea femeilor cu copii sau a gravidelor și parcă nu mă lasă inima să nu fac niște precizări.

cu tot respectul, nu ma indoiesc de abilitatile tale, insa ai trei copii, iar eu am nevoie de cineva care sa puna osul la treaba

Citat de la Bogdana, cuvintele unui angajator.
Chiar nu mi se pare deplasat, ba chiar mi se pare niște cuvinte de bun simț, din partea unui om franc. Și aș vrea să înțelegeți că discuția se poartă nu doar de joburi la corporație, ci și despre joburi la firme cu 2 angajați, care rulează câteva mii de euro pe lună.

Mama e un job pe viață

O mamă înseamnă full time job, pe viață. Și nu neapărat doar pentru chestii basic, gen plec o oră, să dau de mâncare copilului. De exemplu, știați că, în românia, ca tată, nu te poți interna în spital alături de copilul tău? Legea e negru pe alb cu cuvântul mamă. Punct, fără nici un fel de discuție.

De ce eu, ca angajator privat, ar trebui să pierd bani cu tine? Pentru că da, dacă te angajez ca mamă cu copii, mai ales dacă sunt mici, pierd bani cu tine. Niciodată nu vei munci full time, tot timpul vei avea probleme, diverse urgențe, medicale sau nu, școlare sau nu. De ce ar trebui ca eu, persoană privată, să îmi asum, pe banii mei, problemele tale?

Joburi speciale pentru gravide?

Același lucru mi se pare valabil și pentru angajarea gravidelor. Ok, deci practic tu sigur peste 7-8 luni dispari din peisaj pentru 2 ani, iar eu, pe banii mei privați, trebuie să accept asta fără crâcnire.

Da, ok, ca femeie plătești asigurări sociale. Dacă faci parte din imensul aparat birocratic al româniei, nu am nimic împotrivă, sunt alții care o freacă pe bani mult mai mulți decât 1200 de lei, suma maximă acordată de stat pentru 2 ani de concediu maternal.

Dar cât timp acolo vorbim de banii mei, de banii investiți de mine, din care îmi hrănesc familia mea, mi se pare un abuz și o discriminare vizavi de mine. Dacă TU dorești să faci copii, fă copii, dar nu mă obliga pe mine, prin lege, să te ajut să faci asta, pentru că eu nu introduc nimic acolo, ca măcar să am parte de 10 secunde de plăcere.

Discriminare pe banii mei

Știu că, în mintea multora, sună sexist și discriminatoriu, mai ales că mulți dintre voi habar nu au ce înseamnă să fii antreprenor, să plătești salarii și impozite.

Imaginați-vă că vreți să vă angajați o femeie la făcut curat în casă. Iar femeia e gravidă și nu poate face lucrurile pe care aveți voi nevoie să le facă. Nu se poate urca pe scaune, nu poate sta în genunchi, nu poate ridica greutăți. Dar totuși legea vă obligă să o angajați, deși nu va face practic nimic. Și îi veți plăti salariul întreg, ca pentru o menajeră care chiar muncește, până când naște, deși repet, ea nu face nimic.

După care blocați postul de menajeră 2 ani, până se întoarce ea la muncă. Desigur, tot nu va putea munci, pentru că la ea pauza de masă va fi mai lungă, la prânz fuge să își hrănească copiii, după masa pleaca mai devreme să își ia copilul de la școală/grădiniță, de fiecare dată când copilul face gripă se învoiește câteva zile și tot așa.

Dar voi sunteți obligați prin lege să acceptați chestiile astea, pe banii voștri și, dacă îndrăzniți să cârcotiți, sunteți acuzați de discriminare.

Mai vi se pare atât de corect?
Repet, e doar un punct de vedere, eu sunt de ambele părți ale baricadei. E clar că, undeva, trebuie găsită o cale de mijloc. Dar care este aceea?

Opinii? Și aș prefera chestii argumentate, nu comentarii gen alin Toate sunt c…e și merită să stea legate de cratiță.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

202 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nu, nu as angaja. inteleg ca sa fii insarcinata sau sa ai copii nu este o vina ci absolut necesar societatii, nu culpabilizez pe nimeni din cauza asta, dar eu deja platesc o gramada de taxe si impozite pentru ca mamele si copiii din romania sa poata beneficia de conditiile normale pe care le merita pentru a creste. deci problema nu mai e a mea, ca urmare nu trebuie s-o rezolv eu.

    • #2

      ihi, pe tine te-a adus barza, nu-i asa?maaaaaaaarrrrrssssssss!!!!

    • #3

      Ba,mame cu copii trebuie angajate ca de obicei nu cauta de lucru pentru ca ar avea alternativa de stat acasa si multe cresc copii singure dar cum adica sa angajezi gravide? Pai eu fac firma bag bani adusi din strainatate de la riscat libertatea si pun dupa tejghea la chiosc una care e de-a disartatului ?

    • #4

      Si ce anume faci, ma rog, in strainate de-ti risti libertatea?Droguri sau prostitutie?

    • #5

      Pai oricand pleci din sat iti risti libertatea ca lumea are multe tentatii

  2. Vorba ta, trebuie gasita o cale de mijloc. Si o sa iti spun sincer ca eu ma bucur ca lucrez in Social Media pentru ca stiu ca voi putea sa imi fac treaba de acasa la fel de bine ca de la birou 🙂

    • #7

      Lol. Sabina Cornovac lucreaza in Social Media, ii apreciez raspunsul, insa a primit 5 dislike-uri de la femei care o urasc, si care probabil nu au norocul ei de a putea lucra de acasa. Are 1 like de la mine! :)))

    • Tu stii de la cine am 15 unlike-uri? Ca eu nu si oricum nu ma intereseaza :))

    • #9

      Nici eu habar n-am! Dar ma amuza cata lume te uraste pentru ca ai scris ca nu trebuie sa mergi la birou. Si Elena Ciric imi place – va urmaresc pe amandoua in Social Media, desi lucrez in alt domeniu. Bravo voua si succes mai departe!

    • #10

      @Sabina

      Daca jobul tau e “Social Media” ar cam trebui sa te intereseze motivul pentru care primesti constant dislikeuri. Ceva faci gresit, i-ai putea cere lui Arhi un guest post in care sa-i intrebi pe oameni ce naiba nu le place la tine. Feedbackul negativ te poate face mai bun, asta nu inseamna ca trebuie sa asculti cu sfintenie “profesionistii” care iti spun ca “nu se poate ce vrei tu”.

      goo.gl/9YWPOY

    • #11

      Toti haterii lui Haotik s-au mutat la Sabina. Ii roade invidia cand vad antreprenori si specialisti like and share de succes.

    • #12

      Ia, trag la mine acum. Șo de-aicea, mă! Uș! Ușșș!

    • #13

      e prea plinuta pt gusturile astora d-aci.d-aia ia minusuri.

    • #14

      eu zic ca dislike-urile sunt si pentru faptul ca domnita nu isi mai actualizeaza poza…sa vada tot omu daca e vorba de o certitudine, sau doar o promisiune 🙂

    • #15

      amin

    • Am treaba mai buna decat sa ma intereseze asta 🙂 Exista comentarii geniale pe acest blog cu un car de unlike-uri, asa ca e irelevant 🙂 Multumesc Andu!

    • #17

      eu am dat dislike pentru ca mi se pare cel putin naiv (ca sa nu spun altfel) sa crezi ca poti sa stai acasa cu un copil mic si sa si lucrezi in acelasi timp, fie si in “social media”

    • #18

      @corcodusul: sunt inginer, lucrez de acasa de oricate ori doresc. Deci, de ce nu se poate si in Social Media? Crezi naiva ideea de a lucra de acasa, chiar si cu copil? Eu nu.

    • #19

      @Andu – da, tu poti sa lucrezi de acasa, pentru ca tu nu ai depreseie post-natala, pentru ca tie nu-ti curge o tata pe tastatura cand ti-e lumea mai draga si pentru ca probabil mama copiilor tai are grija de plozi.

    • #20

      Depresie post-natala? Serios?! Daca esti depresiv, nu te mai futi, sau te futi in cur. Toata lumea e depresiva in 2013. Restul de 50.000 de ani, femeile nu avea depresii si FACEAU copii.

    • #21

      Desi nu o intereseaza 😀 eu tot ma bag in seama 😀
      Am auzit de domnisoara sau doamna Sabina tot pe blog la Arhi si cateva detalii pe la Zoso 🙂 si dupa m am uitat pe contul de facebook si am decis ca nu este de urmarit, pentru mine. A aparut cu un comentariu intr-un mic scandal ( ma lasa memoria exact despre ce era vorba ) dar am ramas cu imaginea despre ea “ce infumurata si plina de ea” fara a avea o baza. Posibil sa fie o persoana minunata dar prima impresie este cea mai importanta 😀
      Bafta in afaceri, Sabina ! 🙂

    • #22

      nu nu nu, sabina nu e deloc asa. DAR DELOC

    • #23

      Explicati-i va rog retardatului de coSSo ce-i aia depresie post-natala.Un imbecil care dupa ce nevasta-sa o sa aiba prima tentativa de sinucidere la 5 luni dupa ce i-a nascut progenitura, o sa aiba un zambet tamp pe fata cand o sa-i explice domnul doctor ca astfel de afectiuni chiar exista.

    • #24

      @Sabina: Pai si atunci de ce te duci acum la birou? La fel le spui si alora de la RDS? Nu stiu frate de ce nu intra lumea la noi pe FB si de ce nu da like, dar nici nu ma intereseaza.

      “Exista comentarii geniale pe acest blog cu un car de unlike-uri, asa ca e irelevant”. Asta poate fi adevarat. Insa sa nu pici in capcana cum ca daca tu ai “un car de unlike-uri” ai si comentarii geniale.

    • #25

      șiii, avem un câștigător! cele mai multe voturi negative la un articol pe arhiblog. câștigător detașat, fata draguța în top alb.

  3. #26

    Si mie mi se pare ok sa nu angajezi femei insarcinate, dar mi se pare o porcarie sa nu angajezi femei cu copii, doar pentru ca asta inseamna ca nu le poti exploata cu ore suplimentare. Iar, daca angajatorul pierde bani daca femeie respectiva nu poate lucra full-time (desi cred ca e o porcarie conceptia ca o mama cu copii mici nu poate lucra full time), de fapt cred ca e vorba de over-time, inseamna ca e un angajator prost.

    Iar afirmatia “dacă te angajez ca mamă cu copii, mai ales dacă sunt mici, pierd bani cu tine” mi se pare cel putin aiurea, adica la munca fizica poate se aplica, dar in general nu. Unii angajati poate sunt suficient de competenti incat pot sa isi faca treaba si cu program normal/redus.

    • #27

      munca fizica are mai multi angajati decat personalul tesa, wake up

    • #28

      La noi lucreaza destul de multe fete care au copii acasa. Programul e full, mai vorbim si de 1 ora minim pierduta pe drum; nu au fost probleme cu ele, unele au plecat in concediu maternal, multe s-au intors pe aceeasi pozitie, isi fac treaba si toata lumea e multumita. Nu e ok sa nu angajezi o femeie sau un barbat pe motiv ca au un copil mic acasa. Mic, adica nou-nascut.

    • #29

      da” nu vreti mah sa le eutanasiem? retarzilor!

  4. #30

    Eu ştiu o companie unde părinţii sunt trataţi cu respect. Asta înseamnă multe, dar mostly faptul că mamele (sau taţii) au create anumite condiţii care le permit un program flexibil, program de 4 ore dacă au nevoie pentru o anumită perioadă de timp sau să plece atunci când … copilul e bolnav de exemplu, concediu fără plată.
    Fără teama că nu mai au unde să se întoarcă…

    Basically, respect 😉

    • #31

      Bai si ce sa vezi, un comentariu decent, fara jigniri sau alte marlanii si…..4 voturi negative pentru ca…..?
      Exista o companie in care lucrurile merg relativ ok, decent chiar….. si 4 oameni pana la momentul asta dau voturi negative!
      E ceva ce imi scapa?

    • #32

      oamenilor nu le place nici decenţa şi fac şi alergie la cuvântul respect.

    • #33

      sa curga dislikeurile!:)))

    • #34

      pentru că nu ştiu să gestioneze binele de aia. în semn de protest mi-am dat singură dislike.

    • #35

      ps: nu pot să-mi dau singură dislike :)))))))))))))))))))))))))))

    • #36

      Te-am rezolvat 😛

    • #37

      Sunt convins ca multe dislike-uri sunt primite, mostly, pentru romgleza. Really.

    • #38

      din fericire, tatiana e translator. asta e munca ei:D

    • cum ar fi sa iti spun ca stiu un translator, full time, de il vedem nonstop pe la tv la finalul filmelor, care nu vorbeste romgleza. Ba, din contra, un translator care vorbeste in romgleza este un translator prost.
      Nu trebuie sa stii limba din care traduci, ci limba in care traduci. Deci, beizicali, traducatoru cu romgleza ori este lenes ori prost ori epateaza.

    • #40

      In companiile mari munca nefacuta de cineva poate fi preluata de colegi, in firmele mici de obicei este deficit de personal deci nu se poate sa dai doar 70% (de exemplu) randament .

      Eu am o mica firma cu 2 angajati, daca mi-ar pleca unul in concediu de maternitate ce as face? Da, exista angajari pe perioada determinata, dar pot da documentele/cheile firmei in mainile cuiva care stie ca pleaca peste 6-24 luni? Dar in cat timp ar invata ce are de facut? Cine ar putea sa o ajute in acel timp?

    • #41

      animaloo, fii liniştit, eu nu epatez, I am plain stupid 😀

    • bun, ca lenesa nu pari 😀

  5. #43

    Locuiesc într.un oraș mai mic,sunt fotograf profesionist si câștig f bine.prietenele mele au diverse activități care le permit sa își fixeze singure programul de lucru,gen manichiura,Coafor,planificare evenimente,decoratiuni,design vestimentar ,design bijuterii,papetArii…chiar si bentite si impletituri pt copii. Toate avem familii si copii. Sunt câteva activități dintr.o lista lunga care îți permit sa fi stApanul propriului program. Cred ca femeile sunt creative,descurcarete si muncitoare si pot sa facă mici afaceri care sa le asigure mult peste venitul intr.o firma privată .le trebuie doar puțin curaj.

  6. Bun, deci nimeni sa nu angajeze gravide sau mamici. = > nimeni nu mai face copii, ca doar toata lumea are nevoie de bani = > peste cativa ani, nu o sa mai aiba cine sa munceasca, populatia scade, toata lumea o freaca la rece si incepem sa ne plangem ca avem 1 angajat la 100 de pensionari.
    Io zic sa nu mai fie angajati nici studentii ca aia habar nu au de nimic, nici oamenii care poarta ochelari ca deh, poate fac greseli si nici oamenii care au un deget lipsa pentru ca aia nu o sa scrie la fel de repede ca restul cu 10 degete si 3 coaie. In felul asta o sa fie angajati doar roboteii perfecti, rasa ideala de angajat doar ca…o sa fie prea putini.

    • #45

      deci practic eu pe banii mei sa iti cresc natalitatea familiei, ca viitorul sa sune mai bine, nu?

    • Nu, ideea e de a gasi un echilibru.
      Ce vreau eu sa zic e ca e foarte usor sa gandesti, ca angajator, “lasa ca iau pe altcineva, sigur sunt atatia oameni dornici sa munceasca”. Multi o si pun in practica si tocmai d-aia sunt date niste legi care sa protejeze o anumita categorie.

      Ca statul roman ne fute pe toti in c*r, angajati, angajatori, asta e altceva…

    • #47

      @Arhi, poate inteleg eu gresit, dar tu nu-ti recuperezi banii aia? Nu e ca si cum ai face acte de caritate, ci doar platesti niste bani pe care ii recuperezi ulterior de la FNUASS…

    • #48

      Eu nu înţeleg ce echilibru trebuie găsit la o problemă rezolvată de mii de ani.
      Ne-am trezit noi în secolul 21 că suntem mai deştepţi ca toţi.
      Mulţumiţi feministelor care au cerut drepturi egale. Drepturi au vrut, drepturi au primit (pe banii/munca altora, evident)

      De când e lumea şi pământul, femeile aveau grijă de familie în timp ce bărbaţii vânau/culegeau şi alte cele. Femeile ajutau doar ocazional când trebuia, şi doar dacă erau în stare fizic.

      Şi nu a fost nici o ruşine, şi nici azi nu mi se pare o ruşine. Sunt de-acord că situaţia economică în România nu permite să se trăiască dintr-un salar. Atunci să nu amestecăm merele cu perele. Dacă faptul că politicienii fură în aşa hal încât afectează viaţa familiei tale proprii şi personale nu ne motivează să luăm nişte ostateci în parlament, atunci ne merităm soarta.

      Eu propun să nu se dea acea indeminzaţie de copil mic, în schimb propun să se injumătăţească taxele la cei care au soţii cu copii mici acasă. Să plece acasă cu salar mai mare, dar nu luat din buzunarul patronului, ci din buzunarul statului. Atunci altfel ar băga ore suplimentare şi angajatul, şi patronul (în alte vremuri se lucra de la răsărit până la apus şi nu era ruşine) ştiind că rămâne cu banii respectivi în mână.

      Ştiu că sună a tobă stricată, dar tot politic s-ar putea rezolva şi toată şandramaua asta.
      Altfel eu nu o să iau de la copilul meu, să dau şi la stat, să dau şi la copilul tău. Dacă aş putea să nu dau la stat, aş da la copilul tău, dar pentru că dacă nu dau la stat, merg la închisoare, nu am ce face.

    • #49

      @ arhi -pe acelasi rationament-Deci cand o sa faci tu accident vascular din cauza de fumat, baut si lipsa miscare, si n-o sa mai poti sa-ti faci singur laba, cred ca n-ai pretentia sa iei pensie si de la mine, ca sa-ti creasca si tie copii mari, nu?

    • #50

      pardon, eu am asigurari sociale, pe care mi le platesc. maternitatea nu e o boala

    • #51

      ti-as fi dat mai multe like-uri…

    • #52

      manu, buzunarul statului = taxele contribuabililor, banii tuturor.
      tu vrei sa economisesti banii unui patron (sau 10.000 de patroni) in detrimentul monstrului abstract, statul care in realitate suntem noi. cu patroni cu tot. uite-te putin spre tarile unde se fura en gross de la stat si apoi uite-te spre cele unde nu se fura si observa diferenta.
      deci iti furi singur caciula cu asa solutie. mai mediteaza la asta.

  7. #53

    e urata problema. intr-un fel nu-i corect fata de gravida/proaspata mama. da nici fata de angajator si angajatii care trebuie sa faca si treaba gravidei nu-i corect.

  8. #54

    Poate ca statul ar trebui sa acorde mai mult sprijin firmelor mici si mijlocii in situatia asta. Ca nu e corect nici pentru femei sa fie concediate cu diverse pretexte pt ca au ramas gravide, si nici pt firme care sunt la limita supravieturii sa li se puna o greutate suplimentara in carca.
    Cum se gasesc bani de la buget pt “venitul minim garantat”, 350 de lei pe luna, pt o gramada de oameni care poate nu au muncit o zi din viata lor, sunt convinsa ca s-ar putea oferi niste scutiri de taxe pt firmele mici si mijlocii. Se practica oricum pt diverse categorii de angajati, firmele primesc stimulente financiare daca angajeaza oameni de peste 50 de ani, daca angajeaza proaspeti absolventi etc. De ce nu s-ar oferi niste scutiri de taxe si pt situatia in care ai angajati in concediu de maternitate/paternitate sau cu program redus din cauza sarcinii?
    Pt firmele mari, probabil ca nu e mare efort financiar (sau de alta natura) treaba asta cu concediile de maternitate. Pt firme mici/medii, in schimb, poate fi fix picatura care sa umple paharul…
    Oricum, avand in vedere situatia natalitatii din Romania, cred ca e musai sa pastram in continuare legea cu cei 2 ani de concediu de maternitate.

  9. #55

    Aici se fac totusi niste supozitii. Nu garanteaza nimeni ca cea fara copii pune osul la treaba iar mama cu gasca de plozi nu e in stare sa-si organizeze timpul in asa fel incat la munca e la munca, iar casa-i casa (poate are doica/bunici, alti copii mai mari). Faptul ca “reusesti” in vremea de azi sa ai 1+ copii e un lucru demn de lauda, mai ales daca te si duce gandul sa urmezi si o cariera, sau cel putin sa lucrezi. Iar aici vorbesc de mamele mature care au si altceva in cap decat puitul cu pofta sau fara pofta sotului cu scoala profesionala.
    Insa iti dau si tie dreptate legat de obligativitatea angajatorului de-a tine locul de munca cumva “ocupat” artificial, pana cand mamica vine sa lucreze, asta daca mai vine dupa cei 2 ani. Cumva discutia legata de acest subiect trebuie transata franc intre “liga” angajatorilor si “liga” mamelor, cu alte argumente decat cele ca femeile sunt mai sensibile pentru ca vorba aia “ele nesc”, iar cei care zic altfel sunt niste insensibili- eufemistic vorbind :).
    Si nu sunt tata, si tocmai de aia e posibil ca ceea ce sustin sa para de la unu’ care numai ce a cazut in cap 🙂

  10. #56

    Pare ca nu e corect insa trebuie sa te gandesti ca tantia respectiva contribuie la creaarea clientilor pentru afacerea ta sau a copiilor tai, in viitor (asa cum si mamele de acum 20-30 de ani au creat fiinte care iti cumpara tie servicii sau produse in momentul de fata).

    Problema este ca toti consideram statul ca fiind un hot care ne ia banii si nu face nimic cu ei, cand ar trebui sa vedem statul ca fiind NOI. Cand o sa-l vedem asa, n-o sa mai furam de la stat pentru ca ar fi ca si cand am fura de la noi…. O sa treaca mult timp pana o sa ne schimbam mentalitatea, poate noi sau copii nostri n-o sa apucam acele timpuri, insa asta e singura solutie spre o societate normala.

    Si din cate stiam eu, statul plateste banii gravidelor, nu firma.

    • #57

      Legat de primul tau paragraf, cred ca te inseli amarnic. Este o iluzie ca in societate de consum din ziua de azi, sa mai crezi ca te poti baza pe o anumita plaja de clienti stabili care-ti vor cumpara “produsul” ala care cel putin teoretic va fi “atragator” ca sa fie achizitionat, peste aia 10-20 de ani invocati.
      In Romania o afacere ok, are o durata de viata de 5-10 ani, asta ca sunt eu mai romantic si mai optimist sa cred asta. Eu daca voi angaja o gravida sau o mama cu copii o voi face strict pe capacitatea ei de-a-mi arata de ce e in stare. Nu o voi angaja ca vezi doamne, a facut ea copii, si stiu eu sigur ca astia-mi vor fi clienti in viitorul SF care vine. Pe mine acum ma roade ce cheltuieli sa pastrez si din care sa tai, nu ma mai gandesc ca si patron, asa la o tigara si o cafea, intr-un puseu filosofic cat bine fac eu pentru omenire.

  11. #58

    Sunt in postura angajatorului si categoric nu angajez o femeie care este gravida sau care are un copil mic, sub 4-5 ani… Peste, depinde. De asemenea, la mine in firma, la interviul de angajare, incercam sa aflam, pe ocolite e adevarat, daca viitoarea colega are de gand sa faca un copil in intervalul urmator… adica 2-3 ani. Daca da, este un impediment major la angajare.
    Pur si simplu nu dorim sa pregatim pe cineva care ne lasa cu ochii-n soare pentru a face un copil sau a creste un copil. Atunci cand se deschide o pozitie pentru angajare, intentionam sa avem pe cineva pe termen mediu sau lung, care sa devina cat mai compatibil cu noi.
    Poate suna cinic, dar decizia de a face / creste un copil nu ma priveste si nu ma intereseaza pe mine ca si angajator, este strict decizia personala a femeii respective. La fel este si decizia mea personala de a nu angaja femei care vor copii in perioada imediat urmatoare, gravide sau mame… C’est la vie…

    • Si daca ramane insarcinata in urmatorii 2 ani?
      (pentru ca corpului nu-i pasa de conditiile de angajare, u kno)

    • #60

      Apropos de asta, am fost si eu odata la un interviu unde angajatorul voia sa afle asa, “pe ocolite”, cam cum sta treaba cu copilul (pe vremea respectiva destul de mic, vreo 4-5 ani). Asa ca am fost intrebata inclusiv la ce distanta de casa mea e gradinita copilului, daca parintii mei si ai sotului lucreaza sau sunt pensionari, la ce distanta de noi locuiesc si daca pot face pe babysitteru’ sau nu, daca copilu’ e bolnavicios si multe alte din astea “pe ocolite”. Nah, ce sa zic, a fost oarecum penibil.

    • #61

      @jollyca – daca ramane insarcinata in urmatorii 2 ani, va pleca acasa sa isi nasca si sa isi creasca copilul. Sigur, ramane angajata pe perioada sarcinii pe o alta pozitie unde poate sa faca fata, aducem pe altcineva in locul ei si peste 2 ani, cand revine, gasim o solutie legala impreuna sa ne despartim amiabil.
      Eu vorbeam ca la interviu incercam sa aflam intentia de a ramane insarcinata…

    • #62

      face avort ca sa nu piarda job ul de la make. eventual, dupa avort se duce direct la munca ca sa iasa kpii bine si sa fie targetul ok.

    • #63

      @ioana – aduci discutia intr-o extrema nedorita… 🙂
      Este de dorit ca o femeie sa faca copii, copilul este un lucru extraordinar, mi se pare normal ca orice femeie/familie sa isi doreasca un copil…. Ce spui tu este absolut absurd, nu cere nimeni nimanui sa nu faca copil, doar ca in anumite companii pot fi incompatibile situatiile de femeie gravida/proaspata mamica cu situatia de angajat. Cum e decizia femeii sa faca un copil, poate fi si decizia angajatorului pe cine angajeaza….

    • MAKE you must be fun at parties.
      Probabil ca ai angajat oameni care sa le tina celorlalti angajati un pistol la tampla, pe post de mijloc de motivare.
      Nimeni nu zice ca afacerea ta trebuie sa fie o casa de ajutor reciproc dar gandind la felul cum o scrii, nu demonstrezi decat ca esti un alt “afacerist” roman clasic: pus pe capatuiala, scos repede profitul, nu conteaza nimic pe termen lung, etc. Mult succes.

    • #65

      make, este dus la extrem exemplul meu insa cat de cat relevant pt o femeie normala, cu job si sot, in cautare de facut copil pt ca nu, asa e viata…..din astea.

    • #66

      Ma gândesc cum ar fi fost daca angajatorul mamei dvs ar fi gândit la fel! Era un Make mai puțin pe lume! Fara nicio intentie de a ofensa V-ati gândit si la aspectul asta?

    • @Make – stai un pic, sa ma lamuresc “[…] peste 2 ani, cand revine, gasim o solutie legala impreuna sa ne despartim amiabil”. De ce sa va despartiti?

    • #68

      aia nu am inteles-o nici eu. asta e marea problema, domle, noi nu avem gri. la noi e alb sau negru. nu se gasesc solutii, ci se impun directive

    • #69

      @arhi, @jollyca – “[…] peste 2 ani, cand revine, gasim o solutie legala impreuna sa ne despartim amiabil”. – ipotetic vorbind, daca firma angajeaza o alta persoana pe acea pozitie, persoana care a cumulat deja o experienta, a intrat intr-un ritm – ma gandesc ca nu va fi data la o parte acea persoana, pentru a reangaja persoana venita din matern… sigur, e o discutie teoretica, daca e o persoana foarte buna – si chiar am un caz de acest gen – poti sa negociezi un anumit cadru/program de lucru, sa stea in concediu post-natal 6 luni si asa mai departe…. vorbim ipotetic….

    • Ipotetic e foarte misto de vorbit.
      Persoana care vine din concediu de maternitate nu e RE-ANGAJATA, ci pur si simplu se intoarce la serviciu dupa un an (sau doi) de concediu legal. Firma nu are niciun motiv logic (si cred ca nici legal) ca sa-i refuze vechiul post – ba, daca nu ma insel, firma e obligata sa-i pastreze postul.

      …dar stai un pic, ca citind mai bine primul tau raspuns dau de alta chestie misto: ramane angajata “pe o alta pozitie unde poate sa faca fata” – pai stai un pic, jurista gravida e mai putin competenta? Sau contabila? Sau programatoarea?
      (incerc sa ignor mirosul de putred din scenariul – “ah, ai ramas bortoasa? bafta ta! ia treci matale pe o pozitie mai proasta asa (eventual cu salar mai mic) ca sa nu fim nevoiti sa-ti dam prea multi bani cand esti plecata”.)

    • #71

      Make, Make…
      Sa stii ca sunt clinici care te ajuta daca iti doresti un copil si nu il poti avea.

    • #72

      Auzi, Make, dar nu incercati sa vedeti daca cumva respectivul barbat pe care vreti sa-l angajati (ca sa trecem de la femei la barbati) are spirit de alpha male si vrea sa conduca el un business? Cu alte cuvinte, voi il pregatiti din greu si dupa aia el va lasa cu ochii-n soare ca-si porneste afacerea lui? Nu incercati sa aflati daca nenea ala, in eventualitatea in care primeste o oferta avantajoasa dpdv financiar, va lasa cu ochii-n soare fiindca banii sunt importanti pentru el? Nu incercati sa aflati daca intervievatului ii plac muntii, ca poate se muta in Austria in 10 ani, sau marea, ca poate se muta la Constanta?

      Ideea e simpla: oamenii pleaca, indiferent de cat de mare ar fi dorinta ta, ca angajator, sa-i tii legati de glie, cu costuri minime. Si nu, chestia cu ‘decizia personala’ nu suna cinic, suna stupid si oarescum ilegal.

    • #73

      Auzi, Make, dar nu incercati sa vedeti daca cumva respectivul barbat pe care vreti sa-l angajati (ca sa trecem de la femei la barbati) are spirit de alpha male si vrea sa conduca el un business? Cu alte cuvinte, voi il trainuiti si el va lasa cu ochii-n soare ca-si porneste afacerea lui? Nu incercati sa aflati daca nenea ala, in eventualitatea in care primeste o oferta avantajoasa dpdv financiar, va lasa cu ochii-n soare fiindca banii sunt importanti pentru el? Nu incercati sa aflati daca intervievatului ii plac muntii, ca poate se muta in Austria in 10 ani, sau marea, ca poate se muta la Constanta?

      Ideea e simpla: oamenii pleaca, indiferent de cat de mare ar fi dorinta ta, ca angajator, sa-i tii legati de glie, cu costuri minime. Si nu, chestia cu ‘decizia personala’ nu suna cinic, suna stupid si oarescum ilegal.

    • #74

      make, de jeguri ca tine ar trebui sa scapam. nush, poate se gaseste o solutie legala, o eutanasie fortat, un gulag, un auschwitz pentru specia ta.

    • #75

      @jollyca – persoana nu e reangajata, firma trebuie sa ii pastreze postul 2 ani – corect legal. Si firma ce face? Sta 2 ani sa astepte persoana ca sa vina sa-si reia atributiile? Angajeaza pe cineva pe perioada determinata, iar respectiva stiind ca e pe perioada determinata, se implica in consecinta?
      … in viata reala e un pic mai complicat, intr-o companie privata, sa tii posturi blocate unul sau doi ani sau sa angajezi (in special in pozitii cu target gen vanzari) pe perioada determinata s.a.m.d
      Referitor la cea de-a doua chestiune – cand am zis “pe o pozitie pe care poate sa faca fata” nu ma refeream la o jurista sau la o contabila. Dar mai sunt si pozitii – unde lucreaza femei -incompatibile cu starea de graviditate – gen in productie, unde se sta 8 ore in picioare la banda, eventual si intr-un mediu in care nu e cel mai curat aer…

    • #76

      @MAKE: ar fi de un real folos pentru societate sa ne spui si cum te numesti tu ca angajator. Nu de alta, dar s-ar putea ca unii sa aprecieze vederile tale verticale si corecte si sa dea buzna la angajare.

      Ai si tu vreo sotie vreo fiica ceva? Nu de alta dar mi-as dori ca atunci cand sotia ta revine din concediu dupa ce a nascut copilul vostru angajatorul ei “sa gaseasca” o cale amiabila sa o dea afara.

  12. #77

    Contracte de munca de 5-6 ore pe zi, cu salariul aferent – din punctul de vedere al mamei.

    • #78

      dar ce faci daca ai nevoie de cineva care sa fie la munca 9 ore? (8 plus pauza de masa?) schimbi programul? e corect fata de ceilalti sa faci asta? e corect fata de tine?

  13. In momentul in care la interviu vine si imi spune: stiti, desi programul firmei e de la 8 la 5, eu trebuie sa plec la 4 sa imi iau copilul de la gradinita si dimineata pot sa vin de la 9, ca la 8 trebuie sa il duc la gradinita, eu ce sa mai zic? da, te angajez? Ar fi asta corect fata de restul colegilor care muncesc de la 8 la 5 pentru acelasi salariu? Am si eu angajate cu copii, dar care isi fac treaba si programul de lucru e program si dupa copii se duce sotul sau bunica si nu am avut probleme. Am si eu copil si stiu foarte bine cum e… incerc sa nu discriminez, dar vreau si oameni care sa isi faca treaba, nu care sa ma lase cu proiectele neterminate/nepredate ca au de mers dupa copii la gradinita.

    • Poti negocia salariul tinand cont de aceste aspecte. Nu esti obligat sa dai același salariu tuturor.

  14. #81

    O gravida? Nu, din motivele mentionate deja.
    O mama, fie si proaspata? Da, pentru ca spre deosebire de un muncitor ea are o obligatie si o sa munceasca mai mult si mai bine ca sa fie sigura ca isi pastreaza jobul, pe cand un barbat poate oricand sa plece in alta parte sau pur si simplu sa se enerveze si sa plece acasa, nefiind presat de ceva.

  15. Tu intrebi de gravida, articolul zice de cineva care are deja doi copii.

    In prima problema – cu inima indoita spun ca nu, n-as angaja o femeie insarcinata, tocmai din motivul specificat de tine – in cateva luni ea dispare din peisaj pentru un an (sau doi), iar asta inseamna ca eu o angajez de fapt degeaba.

    In a doua problema – este in functie de tipul muncii. Munca de teren care presupune deplasari peste hotare sau ceva de genul – nu. La un moment dat as fi nevoit sa o pun sa aleaga intre cariera ei (trebuie NEAPARAT sa fii la Viena maine la ora 3…) si copii ei (…cand ai programare la doctor cu copilu tau de trei ani) si stiu ca n-as putea sa fac asta, deci ma scutesc pe mine de un stres.

    Job la firma de doi angajati? Ce femeie insarcinata / cu copii isi pune increderea intr-o firma cu doi angajati? 😛

  16. #86

    Meseria de mama e intr-adevar full time…si da in Romania nu ai voie ca tata sa te internezi in spital cu copilul tau. De aceea MAMA e unica, tata poate fi oricine, e irelevant!
    Buuun, da’ acum ce facem, le trimitem la cratita si la sters curul pruncilor? Atunci sa nu le mai lasam nici sa conduca masini, nici sa voteze…ca au prunci si sa-i ingrijeasca.
    Adevarul e ca daca Dumnezeu le-a dat acest mare dar si in acelasi timp o grea povara de a putea purta prunci in pantece si de a-i creste, cred cu tarie ca si societatea ar trebui sa faca un efort si sa le ajute…nu de alta dar comunistii parca au avut mai mare grija de mamele eroine (din cu totul alte considerente, binenteles) decat capitalistii.
    Tin minte ca existau crese si gradinite cu mancare de buna calitate, asistente, curatenie luna…acum NU ai crese, ai gradinite si camine, insa isi iau vacante din doua in doua luni, curatenia lasa de dorit si mancarea de asemenea.
    Spre exemplu intr-un oras mai rasarit pentru 9 lei pe zi (supliment de hrana) copilul primeste mic dejun, pranz si gustare calda (toate consistente) plus fruct si prajitura (de casa), iar intr-un oras mai slabut pentru 7 lei pe zi mic dejun, pranz si fruct (toate frugale!!!)
    Invatamantul si societatea trebuie sa ajute femeia. E simplu sa spui “de ce pe banii mei” cand de fapt nu e chiar pe banii patronului si mai ales e pentru binele intregii societati!
    Nu putem si nu cred ca e normal sa lasam totul pe umerii mamelor/femeilor. Sunt la fel de indreptatite ca si sotii/barbatii lor sa aiba o cariera intr-un anume domeniu, sa aiba posibilitatea sa aiba si familie si cariera…si poate ca in situatiile astea ar trebui sa fie mai egale decat barbatii.
    Statul ca atare degeaba se plange ca a scazut natalitatea, daca nu pune osul si nu sustine femeia/mama sa-si urmareasca atat cariera, cat si familia, natalitatea va continua sa scada!!!!!

    • #87

      De curiozitate, cate pisici ai acasa? Sincer.

    • #88

      Spune-ne tu cum sa ajute statul… chiarr te rog Deja avem concediu prenatal unde statul pierde milioane de euro total aiurea. Hai, tu femei, adu’ idei!

    • #89

      “…nu de alta dar comunistii parca au avut mai mare grija de mamele eroine (din cu totul alte considerente, binenteles) decat capitalistii”.

      Capitalistii ar trebui sa aiba aceeasi grija si din aceleasi considerente. O populatie de sclavi batrani nu produce.

    • #90

      @coSSo: SERIOS, pierde TOTAL AIUREA?

    • #91

      Ce sa-iexplici unui imbecil cum e coSSo ca statul pierde niste bani pe o parte si castiga niste vieti omenesti, viitori cetateni platitori de taxe si impozite pe cealalta parte…

  17. #92

    Ia să vedem.
    Nu angajăm proaspăt absolvenți. Nu au experiență.
    Nu angajăm oameni care au deja 2 ani de experiență. Sunt prea calificați.
    Nu angajăm mame. Nu pot fi 16 ore pe zi la muncă, paștele lor de nenorocite.
    Nu angajăm alte X, Y și Z cazuri. Din alte X, Y și Z motive.
    Numai mie mi se pare că țara asta este de o imbecilitate sinistră? Asta în condițiile în care societățile civilizate oferă facilități inclusiv fiscale celor care susțin activitatea categoriilor defavorizate de personal.
    Mneah, vreau o țară ca afară. Probabil singura șansă este să ne mutăm în ea, că pe aici, slabe șanse.

    • Eu am angajat absolventi care in urma testelor mi-au demonstrat ca stiu si pot. Dar, in momentul in care iti traduc Bill of Rights cu drepturile lui Bill tu i-ai angaja? Cam asta e calitatea absolventilor nostri.

  18. #94

    sunt uimita de opiniile contrare ale societatii. copiii trebuiesc facuti, dar mamele sunt doar mame. si acum vreau sa va spun ceva serios, fara nici un pic de sarcasm: va multumesc din suflet ca imi dati constant motive sa NU fac copii vreodata!

    • #95

      esti exemplul viu pentru articolul meu. orice opinie care nu pune sanctitatea materna pe primul plan, e o opinie contrara, deci gresita.

    • Nu zice nimeni sa nu faci copii, dar explica de ce ar fi obligati altii, straini, care nu-ti sunt nici rude nici sot, sa plateasca pentru ca tu sa nasti? Nu este corect nici sa lasi o mama de izbeliste, sa se descurce singura, dar nici sa obligi pe altul sa plateasca pentru asta.

    • #97

      nu pun sanctitatea materna pe primul loc. maica-mea dupa ce a terminat concediul maternal a reintrat cat se poate de normal in campul muncii, si singura data cand a trebuit sa stea cu mine acasa a fost acum 1 luna cand m-a luat salvarea de la mine acasa, ca nu ma puteam misca (la 27 de ani e foarte trist sa ai probleme cu spatele). confluzia e ca a avea copii mici nu e un handicap.

    • #98

      daca nu e un hadicap, de ce trebuie sa te protejez eu ca mama?

    • #99

      Arhi, cumva am impresia ca avem pareri apropiate, dar ne exprimam diferit! In familia mea (ca sa discut pe cazuri concrete) copiii nu si-au impiedicat parintii sa munceasca dupa normele stabilite de angajator. Au fost si situatii exceptionale (urgente, boala etc.), dar bunicii au fost prezenti.

  19. Nici eu nu as angaja. Asta este o problema pe care politicienii o evita cu eleganta de cate ori pot, pentru ca le place foarte mult sa se bata cu caramida in piept ca ei protejeaza familia si copiii, evident, pe banii angajatorului. Solutia de bun-simt ar fi ca angajatorul sa nu fie obligat sa acopere salariul unui angajat care nu muncste. In schimb, familia sau femeia care se hotaraste sa aiba un copil, ar trebui sa isi stranga bani in ceva fond de pensii sau alt instrument de genul acesta (decizia de a face un copil nu se ia chiar de pe o zi pe alta). Si aici intervine statul, care daca chiar vrea sa sprijine familia si copiii, ar avea destule parghii sociale, fiscale sau economice pentru a incuraja chestia asta. Tai din taxele sotului care munceste, nu percepi taxe pentru pensia aia privata pe care si-o face viitoarea mama si chiar ar putea sa vireze contributiile sociale ale viitoarei mame direct in contul privat de pensie. Solutii s-ar gasi. Numai ca trebuie sa fim responsabili cu totii in chestia asta: Stat, viitoarea mama, angajator etc.

  20. #101

    Parerea mea e ca statul e gunoiul din povestea asta pentru ca isi baga nasul intre relatia angajat – angajator. Abuzurile sexuale si alte magarii se pot legifera si ar putea sa inceapa sa formeze un protocol prin care inregistrarile audio/video sa poata fi considerate proba in instanta (de exemplu vinzi aparate aprobate tehnic). Dar vorbim de basme din ce moment justitia functioneaza in rare locuri de pe glob.

    Eu as angaja daca statul nu m-ar obliga ca odata facuta decizia, aceasta sa nu mai poata fi intoarsa. De ce sa nu ma pot razgandi ? E ilegal, e imoral sa te razgandesti, sa realizezi ca ai decis gresit ?

    Cu ce e mai ok o femeie care sa duce la medic cu copilul decat unul care o freaca pe internet. Ea macar ii bagata in priza. Daca mi se pare ca intrece masura si nu-mi mai convine ii spun “ori muncesti minim atat ori ne despartim prieteneste pentru ca nu-mi permit”.

    Femeia cu copil nu e handicapata si mi se pare absurd sa le bagi pe toate in aceasi oala. Ce, tata nu se duce dupa ei la scoala, tata nu merge cu ei la doctor, tata nu poate sa stea si el o zi cand is bolnavi. Ce societate handicapata e aia in care obligi mental familia sa-si managerieze atributile dupa paterne atribuite de “parerea comunitatii”. Tata munceste pentru bani, mama are grija de copil. Normal ca se rupe ceva in familia aia, e o idiotenie. De ce sa nu munceasca si ea si de ce sa nu se implice si el, de ce sa u se creeze balans, de ca sa legi financiar o femeie de un barbat si de ce sa handicapezi un barbat incapabil sa creasca un copil ? Daca unul din ei patesc ceva celalat e in plop.

  21. #104

    E adevarat ca e complicat, in special intr-o firma mica, sa plece angajatul 2 ani in “concediu”, dar nu inteleg de ce zici ca angajatorul trebuie sa accepte asta “pe banii lui”. Daca inteleg corect legea, nu angajatorul ci statul ii plateste acei 1200 RON / luna. Obligatia ta, ca angajator, este sa reangajezi persoana respectiva atunci cand revine – peste 1 an sau 2, functie de cat alege sa stea in concediu de maternitate. In perioada aia poti angaja pe cineva pe perioada determinata sau poti re-imparti task-urile, etc. Nu mi se pare atat de grav, mai ales ca poti sa planifici asta cumva, nu afli de concediul de maternitate cu o zi inainte 🙂

    • #105

      Statul iti da 1200 ron sa-i dai omului salar. TAXELE aferente le platesti din buzunarul tau. O firma plateste inca o data salarul tau net statului in taxe si impozite.
      Firmele rromanesti nu mor din cauza salariilor, mor din cauza TAXELOR.

    • #106

      Din ce inteleg, angajatorul nu plateste decat CAS, restul taxelor catre stat (somaj, sanatate) sunt suspendate pe perioada concediului de maternitate. Deci vorbim de o suma de cateva zeci / o suta de RON pe luna pe care ii va plati angajatorul. Daca din cauza asta “moare firma”, atunci cred ca are niste probleme mult mai mari decat o persoana care intra in concediu de maternitate :))

    • #107

      Atat pentru concediul de crestere a copilului(pana la 2 ani) cat si pentru concediul de sarcina/lauzie sau risc maternal banii sunt platiti de stat fara sa atraga nici o obligatie suplimentara pentru angajator, si cand spun asta stiu ce vorbesc. Daca tineti neaparat, in cazul concediului de sarcina/lauzie sau risc maternal poate fi o mica problema tehnica cu recuperarea banilor de la stat, dar vorbind strict de cheltuiala, pe angajator nu il incarca cu nimic.

  22. #108

    Uite, eu pe ea as cam anagaja-o www.chicvictim.ro/fara-urari-de-8-martie-va-rog/

  23. #109

    Sa se schimbe legislația. Obligatorie si la stat si la privat. Dreptul de a lipsi motivat si fara plata 8-16 ore pe luna pentru părinții cu minori pana la 10 ani.
    Gravidele angajate pe contract determinat ca doar platesc asig sociale si încasează si aia 200 euros. Dar nu poți mulțumi pe toată lumea.
    Însă pana o sa avem un ministru care sa lucreze mai Mult de 2 luni pe un minister

    • #110

      Nemtii iti platesc 2 zile pe luna de “call in sick days”. Nu conteaza ca ești barbat sau femeie, cu copii sau fara. Si nu conenteaza nimeni nimic. Ai tras o bauta zdravana si de dimineata te doare capul … suni si anunti ca esti bolnav. Lumea te crede pe cuvant. De la 3 zile in sus de absente … hartie de ka medic tata!

  24. Am angajat cateva mame care aveau acasa copilasi de 2-3 anisori, practic erau iesite din concediu maternal si nu mai aveau postul vechi. Din 4 doamne cu copil sau copiii acasa pot spune ca una singura nu si-a facut treaba. Iar pretextul era evident copilasul, ba e racit, ba a plans si nu il puteam lasa, etc. Cred eu ca pana la urma unii nu isi fac treaba indiferent de motiv, iar in cazul dat exemplu intamplarea face ca motivul sa fie un copil.

    Pana in prezent nu am avut parte de cereri de angajare din partea unor femei insarcinate. Nici nu m-am gandit la aceasta posibilitate, sincer nu cred ca as angaja o femeie insarcinata. Si aceasta pentru simplul motiv ca in general posturile oferite necesita cel putin 2-3 luni de acomodare/cunoastere, etc. Pana la urma firma investeste intr-un angajat.

  25. #112

    Nu spune nimeni dintre cei cu capul pe umeri ca mamele trebuie pedepsite pt ca au copii. Normal, cretinii înțeleg asta tocmai pt ca sunt cretini. Problema natalitatii si maternitatii este una reala care nu trebuie ignorata. Numai ca rezolvarea trebuie sa vina din partea statului prin politici coerente si echitabile. In acest moment, statul a dat problema angajatorului, sa o rezolve el pe banii lui. Si nu e corect. Angajatorii nu se ocupa de politici sociale ci de propriul profit, ca asa e in capitalism.

    • #113

      Statul plateste indemnizatia de crestere a copilului, nu angajatorul! Doamne, doamne informeaza-te despre subiect mai intai!

    • #114

      Cap de creta, eu vorbeam de toate obligatiile pe care un angajator trebuie sa le respecte fata de o angajata însărcinată, nu de alocatia copilului.

    • #115

      As vrea sa-mi explici cat poti tu de clar de ce sunt eu cap de creta! Nu am vorbit nicio secunda despre alocatia copilului, ci de indemnizatia de crestere a copilului! Alta mancare de peste! Majoritatea dintre voi nici nu stiti despre ce vorbiti! In loc sa va informati pe marginea subiectului sariti sa plangeti de mila bietului angajator! Vai, saracutzul!
      Poate imi explici tu, marele destept, cum anume a dat statul “problema angajatorului, sa o rezolve pe banii lui”. Te rog explica-mi, in detalii, ce obligatii il impovareaza atat pe angajatorul acesta care lupta si lupta!
      Faptul ca trebuie sa-i pastreze angajatei locul de munca 1 an sau 2? Maaaama, maaaama! Cum o sa-si mai revina din asemenea eforturi!
      Hai sa explic pe pasi.
      1. In momentul in care o salariata afla ca este insarcinata, trebuie sa-si anunte angajatorul. Cel mai bine ar fi sa-l anunte in scris, prin registratura (pt ca exista oameni ca MAKE de mai sus) care sa se prefaca ca de fapt ei n-au stiut nimic si apoi sa-i faca vant. Din momentul respectiv angajatorul nu o poate da afara.
      2. Femeia respectiva va lucra ca si pana atunci. Ea are dreptul la 126 zile calendaristice de concediu sarcina/ lauzie (cod 08). Aceste 126 zile pot fi impartite oricum inainte si dupa momentul nasterii, cu conditia ca dupa nastere sa faca cel putin 42 zile de concediu. Cu alte cuvinte gravida are dreptul la 126 de zile, dar daca nu este nevoie sau nu-si doreste poate sa stea doar 42 de zile in concediu postnatal.
      Indemnizatia de maternitate NU SE IMPOZITEAZA! EA SE PLATESTE INTEGRAL DE CATRE STAT. Ok?
      Singurul lucru care-l poate “deranja” pe angajatorul “cel sensibilos” este ca initial el va plati aceast concediu de sarcina/ lauzie, urmand sa faca un dosar pentru a-si recupera banii. Si banii si i-ar putea recupera in foarte mult timp, daaaar legislatia exista! SI IN PLUS, daca orice alt angajat se imbolnaveste (sa zicem de dragul exemplului- un barbat), dupa primele 5 zile de concediu medical pe care angajatorul ESTE OBLIGAT sa le plateasca din FONDUL DE SALARII, urmatoarele se platesc tot de catre stat. Si in acest caz angajatorul va trebui sa intocmeasca un dosar pentru a-si recupera banii!!!! Sau poate ar trebui sa ne amenintam toti angajatii sa nu cumva sa se imbolnaveasca vreodata, ca nu avem chef sa le platim primele 5 zile de medical si nici de acte, hartoage si intocmit dosare pentru a ne recupera banii pentru restul de zile de medical??
      3. Femeia a nascut. Dupa ce a stat cel putin 42 de zile acasa, poate opta sa se intoarca la serviciu sau sa stea langa copilul ei 1 an sau 2. In aceasta perioada de timp, ea va primi o indemnizatie de crestere a copilului (NU ALOCATIE!). Platita de stat INTEGRAL! Fara ca acest lucru sa implice angajatorul in vreun fel. Ma rog, departamentul de HR sau de salarizare va intocmi o adeverinta cu veniturile pe care le-a obtinut angajata in ultimele 12 luni . Nu cred ca e asa greu!
      Probabil ca va trebui sa imparta munca mamicii in cauza celorlalti colegi sau sa angajeze un nou om pe perioada determinata de 1 an sau 2. Extraordinar, sa plangem cu totii! Avand in vedere ca pe perioada respectiva mamica e platita de stat, deci firma nu-i plateste mamicii absolut nimic, banii pe care i-ar fi dat salariatei vechi ii poate da salariatei noi. (Ca sa nu mai vorbesc ca pe cea noua, fiind pe perioada determinata, o poate plati mai putin 😉 )
      3. Mamica se intoarce la locul de munca. Nu am avut nicio colega care sa plece in timpul programuli pentru a da mancare la copil. Dar sa zicem ca cel mic se imbolnaveste. Pentru asta exista concediu de ingrijire a copilului normal in varsta de pana la 7 ani/ handicapat pana la 18 ani. Platit cu 85%, integral de STAT. Si are dreptul la maxim 45 zile calendaristice pe an. Doar 14 sunt acordate de catre medicul de familie, restul de 30 trebuie acordate de medicul curant din spital. Si nu cred ca se complica nimeni in asemenea hal. Si in acest caz angajatorul isi recupereaza banii de la stat pe baza de dosar. La fel ca si in cazul celorlalte concedii medicale.
      Asa ca scuza-ma ca nu inteleg!
      Ca o concluzie. Trebuie sa facem o diferenta intre: 1. concediu de sarcina/lauzie sau concediu prenatal/ postnatal; 2. concediu de crestere a copilului; 3. concediu de ingrijire a copilului normal in varsta de pana la 7 ani/ handicapat pana la 18 ani si 4. alocatie
      Daca avem noroc, fiecare dintre noi, vom fi la un moment dat parinti. Nu ar fi frumos ca noi -femeile sau sotiile dumneavoastra, domnilor, sa fie tratate corect si frumos? Sa nu aveti pe cap acest stres? Daca toti angajatorii ar fi oameni si ar respecta legislatia, care este foarte clara, nu ar fi bine pentru noi toti.? Astfel, eu ca angajator am grija ca angajata mea-sotia altuia sa fie tratata corect si la randul ei sotia mea-angajata altora va fi tratata la fel. Daca toti am respecta asa ar fi! Bine pentru toti. Nu a dat nimeni faliment pt ca a platit indemnizatia de sarcina/ lauzie unei femei (bani pe care si-i recupereaza de la stat pe baza de dosar) pentru aproximativ 3 luni (in cel mai rau caz).

    • #116

      un mar, te agiti degeaba, nu ai cum sa ii scoti din ale lor 🙂

  26. #117

    Pentru anumite joburi mai solicitante, nu as angaja o femeie gravida. In rest, nu vad problema. Daca e un om serios, bine pregatit, isi va face treaba cu copil sau nu (si o buna prietena a mea e exemplu in acest sens). Daca e o tipa neserioasa, va fi asa cu sau fara copil.
    Nu inteleg argumentul cu “face copii pe banii mei”. Ultimele mele informatii sunt ca STATUL plateste indemnizatia de crestere a copilului.
    Da, va trebui sa gasesc inlocuitor pe o perioada determinata sau sa ii tina cineva locul. E interviul un stres? O las chiar pe ea sa faca selectia, pana la faza finala. E posibil sa am 2 luni (cat preda activitatea si cat ii este predata, la intoarcere) 2 salariati, dar as lua asta in calcul de la inceput si i-as oferi un salariu mai mic. Negociabil dupa ce revine si se reobisnuieste cu munca.
    Deci nu as da cu piciorul unui bun profesionist fiindca a decis sa aiba copii, cand exista solutii de maxim bun simt – mai mult, as baga niste amenzi drastice si controale pe bune pentru discriminari de genul asta (wishful thinking…).

  27. #118

    Mi se pare o “treaba” ultrapersonala asta cu maternitatea…prin urmare ca oricare problema personala trebuie tratata ca atare, te priveste pe tine si familia ta momentul in care alegi sa te inmultesti .Iti asumi ca va trebui sa iesi din viata social profesionala o perioada iar atunci cand hotarasti sa te reintorci nu ar trebui sa ii afecteze pe cei din jurul tau , recte pe angajator/colegii de munca samd. Da, as angaja o mama cu copii in conditiile evident prediscutate prin contractul de munca iar femeile gravide cred ca nu ar trebui sa caute de munca pur si simplu ele sunt constiente ca incurca un angajator prin prisma faptului ca intr-un termen scurt ea va iesi din “productie”.
    Concluzie simplificata : am treaba asta de facut, poti? da, faci esti angajat, nu faci/nu poti nu te angajez.

    • #119

      auzi retardule, cand erai mic si faceai buba, la cine te duceai repede sa pisi ochii, nu cumva la mata?reatardule, aunci cand jignesti o singura femeie insarcinata, o jignesti pe ma-ta ,boule!

    • #120

      Tavi, am citit comentariul lui edi de vreo 3 ori. Imi poti spune si mie unde a jignit femeile insarcinate?Si daca se poate, calm, fara sa faci spume la gura.

    • #121

      that ship has sailed long time ago

    • #122

      @arhi: de unde a aparut Tavi asta? s-a eliberat de curand din vreun sanatoriu ceva sau ce e cu el pe aici?

  28. #123

    Chestia asta asta la angajatorul roman cu full time e cat se poate de imbecila. La noi exista full time sau nimic. In tarile dupa care ne curg balele nu e nicio problema ca vrei sa lucrezi 50%, 60% sau 80%. Ca femeie sau chiar ca barbat daca vii si spui ca vrei sa nu lucrezi 100% – angajatorul simte ca i-ai dat un upercut.

    Exemplul cu menajera gravida e ok – dar exista o gramada de alte joburi care se pot face si ca gravida si ca mama – e adevarat , part-time.

  29. #124

    Si eu ma aflu intr-un moment ciudat al carierei. Lucrez bine, la o firma misto, dar cam frec menta, fara orizonturi de promovare sau invatare. As cauta altceva, as gasi, am si ceva oferte mai in gluma mai in serios, cu “te luam noi”,”pai vii si tu aici la noi” si altele. Problema e ca incerc in mod activ sa fac si un bebe, se poate intampla in orice luna. Si nu mi se pare moral sa ma mut asa in alta parte, si dupa ce ajung acolo dupa 1-2 luni sa le lau o veste din asta cu “in 8 luni va parasesc”, chiar daca doar pt cateva luni poate (al meu sot insista ca vrea el sa stea cat mai mult in concediul de tatic). Si uite asa nu ma misc in nici o directie, ca astept sa vad cu bebele ce se intampla.

  30. #125

    Sînt multe feluri de muncă în care nu e necesar să fii non-stop la postul de lucru. Dacă proiectul pentru care angajez e unul care permite flexibilitate în organizarea timpului, nu văd de ce nu. Se pot lucra 8 ore într-o zi şi fără să fie neapărat consecutive, cu condiţia ca proiectul să fie gata înainte de termen.

    • #126

      trebuie sa realizezi ca joburile de birou sunt minoritare. daca faci parte din cele cateva sute de mii de muncitori in constructii, fabrici si uzine, cum faci cu biroul si proiectele?

    • #127

      Tu realizezi că în comentariul de mai sus am scris fix condiţiile în care aş angaja?

  31. #128

    Soluția ar fi un contract de colaborare sau cel mult part time.
    Este practic imposibil ca o femeie cu un copil mic acasă ori gravidă fiind sa facă față cu brio la stress-ul și responsabilitățile unui job de (minim) 8 ore.

    • Sunt insarcinata si stau la birou de la 10 dimineata la 7 seara si, uneori, mai lucrez si acasa cand ajung. E adevarat ca sunt putin mai obosita decat eram inainte, dar nu am nicio problema in rest. Imi respect deadline-urile, muncesc la fel ca restul si totul e ok. Acum depinde si despre ce job discutam. Eu sunt art intr-o agentie.

    • #130

      da fuq is that supposed to mean?
      “art într-o agentie “

    • Ceva ce NU sunt 90% din femeile insarcinate din Romania, iar asta o plaseaza in categoria norocoasa (din lipsa de alt termen…)

    • #132

      art director intr’o agentie de publicitate

    • #133

      Si celelalte femei care lucreaza la o croitorie/fabrica etc ce fac? Ca nu toate sunt art nustiucum. Oare insarcinata in luna a 6-a mai poti sa calci bine la o croitorie unde sunt 50+ grade vara? Oare in luna a 6-a mai poti sa stai in toxicitate mutand cauciucurile de la pirelli de pe banda?

  32. #134

    Arhi, parca tu aveai un articol cu abuzul RDS vis-a-vis de eliminarea postului tv Discovery!
    Imi pare ca si in cazul asta e cam la fel. Cand statul f*** întreprinzătorii acestia plang “vai vai ce rau e statul!”
    Cand întreprinzătorii f*** un angajat privat nu mai e abuz, e OK!
    Rămân la părea exprimată de tine atunci “un abuz e abuz oricum ar fi”!
    Aviz amatorilor!

  33. #136

    Ca om care a avut ceva angajati la viata lui pot cuprinde problemele descrise de Arhi in 2 cuvinte: NORMAREA MUNCII
    Vorbim prea mult despre cum o femeie nu poate sa ridice canapeaua sa faca curat sub ea cand e gravida. Solutia este sa fie angajate in posturi unde prezenta fizica si constanta la servici nu echivaleaza cu a-si primi sau nu salariu, importanta fiind cantitatea si calitatea muncii prestate iar plata sa fie facuta la fel.
    Arhi, nu e vorba de banii tai, ca nu te pune nimeni sa-i platesti zilele in care nu lucreaza cum nu te pune nimeni sa platesti daca nu isi indeplineste sarcinile de servici explicate clar intr-o fisa a postului.
    E clar ca un numar de 50 de gravide dintr-o sala de 500 de tesatorese care festoneaza nasturi pot sa fie plecate si jumatete din timpul de lucru pentru ca ele sunt platite la nr de nasturi festonati nu la orele lucrate, asa ca daca nu vine sau vine rar dar la sf lunii are nasturii festonati nu vad de ce nu pot sa platesc respectiva persoana.

    • #137

      eh, în sfârşit un răspuns de antreprenor care-şi cunoaşte interesul. interes care pe termen lung este profitul pe termen lung, nu câştigul imediat.

    • #138

      Da, dar dacă ar fi stat la program și festona nasturi și după ce își făcea norma putea să îți aducă ție un profit și mai mare!:)))))) Eventual, ca să nu se simtă folosită respectiva persoană, profitul provenit din norma depășită să fie împărțit 50%-50%, deși… ar fi foarte probabil ca în câteva luni să se ajungă la stocuri imense

  34. Da, au fost niste cuvinte din partea unui om foarte sincer si l-am apreciat pentru sinceritatea sa. Ce ma depaseste pe mine este separatismul asta cu copil/fara copil.
    1. Nu are nici o legatura numarul copiilor pe care ii am acasa cu modul in care imi fac treaba la birou. Prin afirmatia pe care a facut-o mi-a anulat profesionalismul si m-a bagat automat in categoria “mamicuta”.
    2. A incercat vreo companie sa faca un experiment prin care sa le asigure femeilor de acolo un angajament pe termen lung si siguranta ca au un job la care merita sa se intoarca? Va garantez ca in felul acesta si-ar castiga a la long fidelitatea acelor femei iar ROI-ul (ala de-l cauta tot obsesiv) ar fi mult mai mare. Tot pe termen lung. Problema e ca toti gandesc pe termen scurt si foarte scurt: “Aoleu, ce ma fac? A ramas asta bortoasa, acum trebuie sa imi gasesc om. Sau aoleu, asta are copii acasa, nu-i sta ei mintea la taskuri si deadline-uri.” Long story short: daca angajatorii gandesc asa, de ce si-ar mai pune o femeie pielea la bataie pentru ei?

    Si luati-o altfel, caci eu cel putin asa gandesc: copiii nu-s o scuza pentru un job prost facut. Problema e in alta parte, asa ca hai sa cautam acolo unde trebuie.

  35. PS: Cetin, eu privesc totul si din pozitia de angajat si de angajator. Am fost in ambele posturi, deci vorbesc pe “barba” mea. Am avut femei care au ramas gravide cand erau angajatele mele, femei care au avut nevoie de luni intregi de concediu medical/ prenatal/postnatal/CIC. Nu le-am lasat niciodata balta, ba dimpotriva, si niciodata nu au abuzat de scuza “copilului”.

    Eu insami am muncit pana in ziua in care am nascut, iar la cel de-al doilea copil, la o saptamana de la cezariana eram la examen la MBA. Tot ce vreau eu e sa fiu evaluata fair and square pe baza a ceea ce stiu sa fac, nu pe baza numarului de copii pe care ii am acasa.

  36. #141

    La subiect: Gravida – NU. Nu stau sa fac training unei persoane care in 5-6 luni zboara iar cand revine peste 1-2 ani sa am ca sa pierd timpul din nou cu training.
    Mama – DA. Atata timp cat isi face treaba care trebuie sa o faca nu vad care ar fi problema.
    Azi, nevasta-mea a dus la serviciu scrisoarea medicala care atesta ca e insarcinata. Cu toate ca lucreaza acolo de 7 ani, amandoi avem mari dubii ca va mai gasi postul liber la intoarcerea din concediu. In orice caz, ca solutie de back-up pentru cand o sa se reintoarca la munca, am pregatit deja o camera pentru socrii, iar maica-mea locuieste in casa alaturata. Deci nu se pune problema sa fie nevoita sa lipseasca(prea mult) de la serviciu.
    In alta ordine de idei, din ce am inteles citind legislatia (cu toate ca unele legi se bat cap in cap), se pare ca si eu ca tata sunt obligat sa imi iau o luna concediu – luna care se scade din concediul mamei. Nu ma prind de ce – are cineva vre-o idee? Poate cineva sa imi explice?

  37. #142

    Eu sunt mama, dar si lucrez. Dar cat am cautat acest job…numai eu stiu. Desi am absolvit o facultate de alt profil m-am vazut nevoita sa ma reprofilez tocmai pentru ca in afara de crosetat mileuri si ambalat plicuri nu prea ai ce sa lucrezi acasa. Asa ca am ajuns sa ma folosesc de ceea ce, zic eu, cunosteam deja, traduceri si redactat articole. Mi-a placut intotdeauna sa scriu si intr-un fel ma bucur ca am putut valorifica asta. Insa, si vreau sa sublinez acest lucru, pe langa spalat cratite, frecat podele si hranit copil, eu lucrez de acasa mai mult decat multi altii care figureaza drept angajati full time. Uneori si noaptea, daca e cazul, spre deosebire de cei care parasesc incinta intreprinderii pontand multumiti o zi de “nelucru” la ora 5-6.
    Nu vroiam sa ma plang, ci doar sa subliniez faptul ca eu m-as angaja. Pentru multi bani, mult mai multi decat primesc acum. Pentru ca sunt si mame care muncesc pe branci cu tot cu plozii din dotare. Piata insa nu ofera prea multe locuri de munca (adaptate calificarilor individuale) pentru a le impaca si pe ele.

  38. #143

    1. Nevasta:
    – in perioada de sarcina a prestat in campul muncii pana prin luna a 7a. Fiind vorba de activitate cu program flexibil (freelance) nu pot sa zic ca sarcina ar fi impactat in vreun fel (semnificativ) calitatea muncii, dar cu siguranta a avut impact pe cantitate (cca 20% reducere)
    – in perioada de 2×2 ani in care a avut concediu de crestere nu s-ar fi putut concentra mai mult de 1h pe orice subiect care nu includea buburuzele; total neproductiv calitativ si cantitativ (asumat din start asa ca a fost ok)
    – reluarea activitatii in schimb se va putea face doar in intervalul in care urmasii sunt la gradi (adica L-V 8.00 – 16.00).

    2. Asociata business mic (<8 angajati)
    – in perioada de sarcina aproape la fel ca nevasta-mea.
    – in perioada post natala, desi a insistat sa reinceapa activitatea dupa 3 luni, nu-si poate canaliza atentia asupra muncii mai mult de 2h; in general functioneaza in 3-4 reprize a 1,5h / zi (avantajul consta in faptul ca business-ul si locuinta sunt in aceeasi cladire iar programarile si le face si in functie de cel mic).

    3. Asociata business mediu (<20 angajati)
    – in perioada de sarcina si-a modificat modul de lucru; a reusit sa fie extrem de eficienta lucrand aproximativ 20h / saptamana de acasa si inca 10-12 de la birou.
    – postnatal a reluat tot dupa 3 luni dar aproape in totalitate de acasa; in afara de brief-urile periodice in care consumam o cafea si sudam cateva tigari, nu pot sa zic ca s-a schimbat ceva.

    4. Salariate trecute de 25-26 ani (6 la numar pana acum)
    – fara restrictii de vreun fel si chiar cu suport din partea colegilor;
    – in perioada prenatala au inceput sa se dea lovite incepand cu luna a 3a (fara a exista indicatii medicale in acest sens);
    – postnatal au mers pe varianta minim 1 an, iar 4 dintre ele au mers pe 2 ani (desi am aflat ulterior ca s-au angajat "la negru" inca dinainte de a face 1 an cei mici) desi in permanenta puteau veni sa spuna ca au dificultati finanaciare si ca au nevoie de mai mult; cu siguranta am fi putut gasi solutii in acest sens.

    5. Salariate cu varsta sub 25-26 (1)
    – toate vor sa devina mame la un moment dat (dupa 30 zic ele)
    – una singura a nascut (deh, natura) si a insistat sa vina la munca dupa 6 luni din motive de venituri insuficiente; fiind single mom a acceptat sa faca totusi munca de back-office pentru proiecte pe care altfel le-ar fi facut lejer din teren (salariul a ramas acelasi dar venituri au scazut putin vs anterior datorita unui sistem de bonusare ceva mai scazut vs cei din teren). Practic a devenit un fel de big sister pentru cativa colegi (pe care-i ajuta prin munca pe care o face), fara sa-si priveze copilul de timpul petrecut impreuna. Precizez ca lucreaza de acasa – exceptie 1 zi de vineri la 2 saptamani cand vine cu tot cu cea mica la munca (program redus la 4h). Un extrem de bun exercitiu de bonding atat pentru ea cat si pentru ceilalti.

    Dupa o introducere asa lunga:
    DA, as angaja o gravida care e suficient de matura cat sa-si poata echilibra existenta intre cele doua joburi (cel platit si cel de full time mom) in conditiile in care jobul permite o oaresce flexibilitate.
    Acolo unde jobul nu permite flexibilitati de niciun fel, nivelul de venituri va fi direct corelat cu volumul si calitatea muncii prestate, iar respectiva va trebui sa fie suficient de matura cat sa priceapa asta.

  39. #144

    numai in Romania se pune problema astfel. sunt destule tari care nu se raporteaza in termeni asa extremi, si respecta dreptul parintilor (mamelor) de a acorda prioritate copiilor asupra muncii.

  40. #145

    Depinde de pozitia pentru care aplica, de calificarea si de planurile pe care le are (sau lipsa lor) dupa nastere. Daca as cauta o persoana pentru o pozitie cheie pe termen lung si as fi convins ca ea este acea persoana, as angaja-o fara sa ezit.

  41. #146

    Cateva pareri pe marginea maldarului de situatii prezentat mai sus:
    1. As angaja gravide? Depinde. De ce? De ce imi spune doamna – vrea / se poate sa lucreze de acasa? Cat vrea sa stea acasa? Etc etc etc.
    2. As angaja femei cu copii mici? Evident ca da. Daca nu corespund le dau afara – e exact acelasi proces ca la orice alt angajat. Nu conteaza motivul, sunt 1000 de cazuri in care angajatul, luat cu sperante mari, nu performeaza si e concediat – e lenes, e betiv, e drogat, e invatat prost, e prea ambitios, nu se integreaza in colectiv etc – , si foarte putine sunt aparente in cazul unui interviu. Revin – daca o mamica nu isi face treaba e exact la fel de usor de concediat ca si un orice alt angajat.
    3. As angaja femei care vor sa faca copii in viitorul apropiat? Un ‘da’ conditionat – conteaza cat vrea sa stea, cam cand vrea copii – un alt secret, cam toate femeile ‘normale’ vor candva copii, dar e o diferenta intre ‘da, acum, repede’ si ‘da, vreau candva’. De ce le-as angaja? Din mai multe motive: pe mine nu ma costa nimic sa-i tin postul cat ea sta acasa, daca revine si nu performeaza e ‘pa, la revedere’ etc.
    4. Atitudinea gen ‘asta e problema pe care statul trebuie sa o rezolve’ e un cacat cu perje. De ce? Pentru ca e clar ca nu a rezolvat-o statul. Ce facem, le lasam sa moara de foame – doar au si copii, nu? – daca statul nu a rezolvat problema sau ne asumam niste riscuri minime in plus? Doar de asta e vorba, de riscuri minime. Mai mult, daca nevasta-mea nu mai lucreaza, eu trebuie sa produc mai mult – am si copii acum. Ce inseamna asta, ca eu ca tata nu trebuie sa stau cu copiii? Nu stiu despre voi, dar eu nu dau juma’de ora cu fiica-mea sau fiu-meu pe nimic in lumea asta, si consider ca trebuie sa am un rol activ in educatia lor.
    5. Angajatorii trebuie sa invete inca ceva: loialitatea angajatului se castiga. Lucrez in avocatura, unde relatiile dintre avocati si firme sunt pe baza de contract de colaborare. Durata medie a preavizului? Doua luni. Cate femei gravide sunt date afara? Zero. De ce? De aia, ca dupa trei-sase luni de la nastere respectiva vine si munceste ca inainte si, ca bonus, sunt infinit mai loiale firmei. O femeie multumita ramane la tine pe veci – si da, primesc lunar oferte de munca remunerate mai bine, deci chestia cu ‘ii dai bani si ramane oricum’ nu tine, niciodata nu poti castiga un angajat garantandu-i cel mai mare venit de pe piata.

  42. #147

    Inteleg ca a angaja o gravida se poate dovedi complicat pt angajator pentru ca intr-o perioada mai mica de 9 luni, ea va pleca si postul ei va trebui scos din nou la concurs! Doar atat! Probabil va trebui sa scoata din nou postul la concurs. Oricum nu cred ca poate nimeni obliga un angajator sa aleaga femeia insarcinata in detrimentul alteia neinsarcinate sau in detrimentul unui barbat. Pana la urma, procesul de alegere a unui salariat este unul subiectiv! Bazat pe Cv-uri, interviuri, aptitudini, vorbaraie, vrajeala, etc!
    In situatia in care femeia lucreaza deja de ceva vreme pentru tine si te anunta ca este insarcinata mi se pare un lucru firesc, de bun simt, sa o tratezi corect! Asta insemnand sa o tratezi la fel ca si pana atunci si, in plus, sa-i pastrezi locul de munca!
    In firma in care lucrez eu, am avut in acelasi timp 4 femei care au intrat in concediu pentru cresterea copilului si un tatic. DA, un barbat care si-a luat concediu 2 ani pentru a-si creste copilul! Trei dintre femei s-au intors deja pe vechile lor joburi! Pe perioada in care ele au stat acasa, au fost angajati alti oameni pe perioada determinata! Intrucat indemnizatia de crestere a copilului NU ESTE PLATITA DE FIRMA, ci de STAT, nu inteleg ce are de pierdut firma. Eu nu le-am vazut pe niciuna din femeile astea plecand mai devreme acasa, sa dea copilului de mancare! Ar fi chiar absurd avand in vedere traficul din Bucuresti. Daca ele sunt 8 ore la serviciu ca si ceilalti angajati, nu inteleg ce pierde firma! Aaa, faptul ca unele din ele au avut “concediu medical pentru ingrijire copil normal pana la 7 ani/ handicapat pana la 18 ani”, e altceva! Pentru zilele respective primesc 85%. Oricum si o persoana fara copii are dreptul la concediu medical daca este bolnava si nimeni nu se plange! De ce ne-am plange ca o mama sta langa copilul ei cand acesta e bolnav? Este aceeasi situatie.
    Nu e deloc greu sa-ti tratezi angajatii corect! Asta e doar o scuza a unor oameni egoisti si incapabili!

  43. #148

    Eu m-am intors de curand din concediu de maternitate. Am stat 2 ani. Da, plec de la job daca am o urgenta. Dar, in acelasi timp, sunt intr-o permanenta alerta. Imi fac job-ul 150% in perioada cat sunt la birou. Nu imi iau pauze de masa. Stiu, nu este fair fata de ceilalti colegi. Pe de alta parte, sunt lucruri pe care doar eu le stiu. Inlocuirea mea ar costa prea mult… Cred eu. 🙂
    Nu este usor nici pentru mine, dar incerc sa compensez timpul in care lipsesc de la birou cu “dedicarea totala” atunci cand sunt la munca. Mai lucrez si de acasa. Este aproape imposibil cu un copil de 2 ani.
    Concluzia mea este simpla: Trebuie sa fac eforturi uriase pentru ca angajatorul meu sa treaca cu vederea faptul ca mai lipsesc din cand in cand. Give some to get some 🙂
    Deci femeile care se asteapta sa isi faca job-ul “moderat”, cu absente etc… nu se pot astepta la ceva bun din partea angajatorului. Huliti-ma daca vreti. Este experienta mea.

  44. #149

    Discutia asta ma face sa-mi iasa foc din urechi. Pentru simplul fapt ca amandoua partile au dreptate: au si mamele dreptate ca vor sa aibe copii si sa aibe si o slujba si au si angajatorii cand le e frica sa angajeze gravide sau mame cu copii mici. Nu stiu ce-ar fi de facut in situatia asta. Sunt absolut sigura ca daca e sa devin vreodata mama nu vreau sa renunt la slujba. Iar asta din simplul motiv ca increderea mea in mine s-ar face negativa daca as fi casnica. Nu-s una care-a visat la ziua nuntii si la rochie si la familia perfecta cu 2 copii. Desi vreau o familie, am visat toata viata sa am o slujba ca lumea si sa stiu ca sunt buna la ceea ce fac. Pot sa zic ca de acasa lucrez la fel de bine ca si la servici, chiar mai iau cate-o zi-doua pe luna ca sa lucrez din confortul casei mele, asa ca in teorie as putea lucra de acasa si dupa a avea un copil daca o fi sa fie. DAR, slujba mea necesita concentrare si efort mental, rareori este o rutina si cred ca randamentul meu ar fi foarte scazut daca ar trebui sa am grija de unul/una mica. Si ce e de facut? Habar n-am. Daca ar fi sa renunt la a lucra vreodata si a avea copii, cu durere in suflet spun ca as renunta la ideea de a avea/adopta copii. Bine-ar fi sa nu trebuiasca sa aleg.

    • Diana, mergi doar pe presupuneri si tragi niste concluzii eronate. Vei fi surprinsa sa vezi ce pot face corpul tau si mintea ta, cu un copil sau doi si cu un job asa cum il descrii tu. Trust me.

    • #151

      Pai spune-mi care presupuneri sunt eronate. Bine-ar fi sa fie, m-as simti si eu mai bine.

    • Diana, prima presupunere este ca “esti absolut sigura ca nu vei renunta”. este eronata pentru ca de fapt vorbesti despre o incertitudine, si nu o certitudine. Exista o probabilitate ca, da, sa nu iti schimbi parerea dupa ce vei naste, sau dimpotriva, sa iti schimbi cu 180 de grade parerea. Totul e relativ, inclusiv lucrurile despre care zici ca nu le vei face niciodata 🙂

      A doua presupunere este ca s-ar putea sa nu dai acelasi randament sau nu vei avea acelasi nivel de concentrare mentala odata ce faci copilul. S-ar putea sa fie asa, sau s-ar putea sa fie exact pe dos.

      Recunosc, aici vorbesc din experienta mea, eu care ziceam sus si tare ca nu-s in stare sa fac nici un copil, sau sa il cresc. Am trei acum. Viata iti ofera cele mai neasteptate surprize. La fel spuneam ca nu le poti face pe toate. Le poti face pe toate, atata timp cat iti setezi niste asteptari realiste, faci niste alegeri pe care ti le asumi si cu care esti impacata. Am facut doi ani un MBA, in prima zi de cursuri am aflat ca sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil, am avut si job (consultant pe managementul performantei – relaxat ce e drept ca si timp, fiindca aveam cate doua zile pe saptamana la client, in rest putand sa lucrez de acasa, insa altfel foarte consumator de resurse, fiindca trebuia sa performez, fiind vorba de clienti foarte mari si intalniri cu top management, deci responsabilitati cu duiumul), si am terminat MBA-ul fiind insarcinata in zece saptamani cu cel de-al treilea copil in momentul in care mi-am sustinut disertatia. Cu cel de-al doilea copil alaptat la cerere in tot intervalul asta. Nu spun ca-s un monument de dedicare, e un mare bullshit asta, au fost alegerile mele, le-am facut fata, in mod cert le-as face si in continuare, daca in capul meu nu s-ar fi facut un switch in ceea ce priveste lucrurile care merita cu adevarat in viata mea, si anume copiii.

      Ah, si “certitudinea” a iesit de mult din vocabularul meu 🙂

    • #153

      La faptul ca zic ca sunt absolut sigura ca nu as renunta la slujba e posibil sa ai dreptate. Insa am spus asta pentru ca stiu cum am crescut si cum am fost educata din familie. Din pacate provin dintr-o familie cu multe femei dintre care mai toate (incepand de la strabunica si incluzand matusile) si-au ales partenerii de viata gresit. Tocmai de-asta am fost invatata de mica sa pun mare pret pe cariera si pe a fi independenta. Nimeni nu mi-a insuflat ideea ca o familie cu copii este ce ar trebui sa-mi doresc. Imi amintesc cu mare mare claritate discutiile mele cu bunica mea, o femeie pe care o respect si care a facut mult mai multe in viata decat consider ca as putea face eu. Ea mi-a zis de nenumarate ori ca trebuie sa fiu o femeie cu scoala, cu slujba buna si sa evit pe cat posibil sa depind financiar de un barbat. Ei, din cauza asta, increderea mea de sine e direct corelata cu independenta si cariera. Cred sincer ca mi-ar fi foarte greu sa renunt la slujba, o fi gresit ce-am fost invatata dar nu pot sa ma intorc in timp si sa schimb asta. Asta este, asta e istoria familiei si asta m-a influentat.

      In cazul prespunerii ca nu poti face multe cu un bebe ma bazez direct pe faptul ca pur si simplu nu exista destula vreme intr-o zi. Mai ales cand sunt mici copiii au nevoie de multa atentie si eu m-as da peste cap sa le-o dau. Si nu vorbesc aici de schimbat scutece la sub 3 luni, vorbesc de 2ani-5-6ani cand trebuie sa vorbesti mult cu ei, sa le pui mintea la contributie, sa te joci cu ei si multe altele. Asta necesita timp si sunt numai 24 de ore intr-o zi.

  45. Ca mamă, spun cu mâna pe inimă că-mi place că trăiesc în România. Am dreptul de concediu de maternitate de 2 ani (că am optat numai pentru un an, a fost decizia mea), la finalul cărora angajatorul este obligat să mă țină pe post încă minim 6 luni. Dacă sunt deșteaptă, în alea 6 luni îi readuc aminte de ce m-a angajat în primul rând.

    În majoritatea țărilor vestice, concediul de maternitate este de 3 luni, după care ura și la gară.
    În Germania de exemplu, țara unde umblă câinii cu covrigi în coadă, legea o fi cum o fi, dar companiile fac una urâtă de tot: nu mai fac contracte de muncă cu durată nelimitată. Te angajează pentru un an, după care îți prelungesc contractul (sau nu) pentru încă un an. Tinerii nu au niciun fel de perspectivă financiară, nu pot contracta un credit, nu pot să-și planifice în niciun fel viitorul, și trag ca niște catâri, pentru că nu știu dacă la finalul anului vor mai avea serviciu. De copii nu poate fi vorba, pentru că o femeie care rămâne gravidă pur și simplu nu va pupa prelungirea contractului de muncă (perfect legal, de altfel…). Toată schema asta se face pe socoteala statului, care după aia va plăti îndemnizație de șomaj pentru tinerele mame.

    Nu cred că în România tendinţa de discriminare a mamelor este atât de mare – şi acum vorbesc din experienţă. Tot din experienţă pot să spun că e un mit hollywoodian că poţi fi mamă full-time şi angajat model şi super soţie şi gospodină etc. La un moment dat trebuie să alegi – ori investeşti în copiii tăi, ori în carieră. Nu e nicio discriminare aici, cred numai că avem noi aşteptări prea mari, iar ziua are numai 24 de ore.
    Aceeaşi chestie ar fi valabilă şi pentru taţi (ori eşti un tată bun şi prezent în viaţa copiilor, ori un high-flyer la job), numai că decizia lor este adeseori precedată (şi uşurată) de cea a femeii, care alege locul secund în carieră pentru a se dedica pruncilor.

    • #155

      Ce te face sa crezi ca treaba cu contractul predeterminat e o regula in germania ? Am auzit sa se intample asta doar in primul an. Plus ca dupa cum negociezi asa dormi. Mie unul mi se pare suficient un an mamei plus 2 luni tatalui. De la un an il poti inscrie la gradinita. Adevarul e ca suna terifiant …

    • Toti prietenii mei (multi si in domenii variate) au contracte limitate. Inclusiv unul care s-a facut profesor, deci e bugetar…de acolo stiu. E o moda noua si nasoala.

  46. #157

    arhi, zi-mi si mie, unde fuge la pranz sa-si hraneasca copiii? adica, unde-s copiii si cine ii supravegheaza pana la pranz si dupa?
    si apropo, uite cum stau lucrurile, desi exista legi antidiscriminare se pot gasi ALTTE motive sa refuzi a angaja o gravida, la fel cum se pot gasi motive sa refuzi pe cineva cu handicap, sau gay, sau alta rasa etc. deci ( stiu ca ai intrebat altceva) in realitate nu vom afla niciodata cum stau lucrurile si de ce Icsulescu n-a primit job-ul.
    chiar nu stiu ce sa raspund, pentru ca pur si simplu nu stiu ce as face.
    unele femei se intorc la serviciu la scurt timp dupa nastere, chiar daca au dreptul la mai mult, dar asta se intampla in general in cazurile unde exista intelegere intre ea si el, ea fiind mai bine platita sau cu sanse de promovare ori x alte motive, si in cazurile astea el ramane acasa cu copiii.

  47. #158

    Iata la ce dilema a dus emanciparea femeii. Daca sta pe-acasa, pentru a produce si creste copii, nu e bine. Daca nu sta si e carierista, iar nu e bine, ca ne umplem de tigani si pensionari.
    Ce-o fi mai buna? Dilema asta sau femeia la cratita si la procreat? Eu, unul, habar nu am.

    • #159

      ei uite, sa faca si sacrificiul asta angajatorii. asta e, viata e naspa, nu poti sa ai tot ce iti doresti.

  48. Din punct de vedere angajator, nu as angaja o femeie insarcinata, cam din aceleasi motive expuse de tine. Dar as angaja fara preget o femeie cu copil/copii, motivele le-am expus acum vreo 2 ani (la alti 2 de la reintoarcerea mea in campul muncii, dupa un ‘stat acasa’ de 2 ani): tusibebe.wordpress.com/2012/05/30/copilul-si-angajatul-model/

  49. #161

    Eu nu inteleg un lucru zis de MAKE mai devreme: de ce il intereseaza pe angajator atat de mult ce are de gand sa faca femeia in urmatorii 2-3 ani? In 2-3 ani poate sa plecei din firma, poate sa moara, poate sa cada meteoritu peste ea, poate sa nu vrea copii initial, dar sa se razgandeasca…

  50. #162

    Sunt de acord cu tine dar in ziua de azi multa lume nu mai sta 5-10 ani in acelasi job la aceeasi companie. Poate ca sta dar asta e mai mult exceptia si nu regula. De asta te puteai folosi poate acu 10-15 ani dar situatia s-a schimbat mult de atunci.

  51. #163

    In primul rand discutia asta mi se pare asemanatoare cu discutia “sa micsoram pensiile”. Problema nu-s pensiile mari, ci faptul ca statul gestioneaza banii aiurea. In loc sa oblige angajatorul sa plateasca taxe mari, nu ar fi mai simplu sa se reduca taxele asa incat angajatorul sa nu lesine cand ii vine angajata cu testul pozitiv de sarcina?
    Si nici eu nu as angaja o femeie insarcinata. Femeia aia o sa stea maxim 7 luni la tine in firma, timp in care investesti training in ea, ca la sfarsitul alora 7 luni sa trebuiasca sa-ti gasesti alt angajat pe care sa-l inveti. Pe de alta parte, si eu m-am confruntat cu intrebarea ” cum te vezi in urmatorii 5 ani” cu privire directa catre burta, sa zic daca am planuri. Pai si daca am planuri, poate nu raman gravida si-ti ramane din greseala una care nici nu a zis ca i-ar fi trecut prin cap sa faca copil. Nu poti sa prevezi asta, cum e o prostie sa le intrebi pe femeile peste 30 de ani, ca alea sub nu or avea ganduri reproductive.
    O femeie cu copii as angaja. Daca poate sa stearga alta fiinta la fund de caca, poate sa faca cam orice.

  52. #164

    In orice domeniu trebuie sa angajezi ce persoana crezi ca se potriveste cerintelor tale . Nu as avea nici un interes sa angajez o menajera care sa arate in asa fel incat pe langa salariu sa mai platesc si o pensie alimentara … Pe de alta parte daca o angajezi si ea este deja insarcinata … asta e .

  53. #165

    Eu cred ca ambele parti au dreptate. Si, daca e greu sau chiar imoral sa-i spui unui angajator privat cum sa-si selecteze personalul, ar trebui insistat pe ceea ce poate fi schimbat. Si ma refer aici la idiotenia cu tatal care nu se poate interna impreuna cu copilul sau. Experienta din familia mea: cand a aparut nepotul, nora mea a stat acasa doar in perioada concediului medical. In concediul de crestere copil a intrat fiul meu (motivele au fost expuse, oarecum, in multe din comentariile de mai sus, mama lucra intr-o firma mica, era mai greu sa i se accepte o absenta de 2 ani, tatal intr-o companie mare). La un moment dat, datorita unei viroze puternice, bebele a trebuit internat. Si a fost o adevarat poveste: mai sa-i dea afara din spital, nu, nu e voie sa stea tatal cu copilul ! Degeaba s-a argumentat: tatal este in concediu parental, mama nu poate pleca azi de la job, isi ia concediu de maine, bunicile sunt angajate, nu pot pleca oricand, nu si nu, sa vina o femeie ! Pentru ca, idiotenia este ca se poate interna cu cel mic chiar si o bunica, dar nu tatal ! Ori, la tampenia asta se poate renunta, zic eu !

  54. Am citit articolul de pe Hotnews si m-am intrebat si eu cum stau lucrurile si daca as angaja o mama revenita din CIC sau o gravida.
    Problema este mai complicata decat atat si, totusi, destul de gresit pusa. Eu m-am reintors la munca dupa CIC si am muncit la fel de mult si am facut tot ce trebuia sa fac la munca, asa cum faceau toti colegii mei. E adevarat, am intrat in concediu medical pt ca m-am internat cu copilul, dar costurile sunt acoperite de Casa de Asigurari in acest caz, si nu de angajator.
    La fel, in cei doi ani in care am lipsit nu mi-a platit angajatorul nimic, ci statul – care are un interes si anume ca am acasa un mic viitor contribuabil. Angajatorul, daca are nevoie, isi poate lua un angajat cu contract de munca pe perioada determinata atata cat mama se afla in medical sau in CIC.
    Alte probleme, zic ca se pot rezolva privind problema ca de la om la om.
    Pana la urma, m-as uita mai mult la omul care sta in fata mea atunci cand ar trebui sa-l angajez si dupa aia daca e gravida, mama, gay sau mai stiu eu ce. Ar trebui sa ma intereseze mai mult ce stie, ce poate si ce vrea. O solutie ar fi bineinteles sa mai lucreze seara sau in weekend – important e sa vrea. Da, depinde mult si de domeniu de activitate si in unele situatii chiar nu se poate. Dar nu e dracul chiar atat de negru pana la urma – si daca angajatorul nu vrea il ia pe “nu” in brate si orice propunere se va termina cu “nu”.
    Totusi, statul ar putea sa ofere si el unele facilitati, cum ar fi scutiri de impozit pt angajator pt mamele intoarse din CIC sau altele. Solutii se pot gasi pana la urma.

  55. #167

    In Elvetia statul a rezolvat-o simplu: nu conteaza cat esti de calificata, profesionista sau constiincioasa – esti femeie deci vei avea salariul brut cu vreo mie de franci mai putin decat un barbat cu aceeasi experienta in ani ca si tine.

    • #168

      Probabil in visele tale umede despre Elvetia. Si despre statul elvetian.

  56. #169

    te contrazic….sotul meu a fost internat cu baiatul meu la Grigore Alexandrescu ….si la Medlife la Pediatrie.

    • #170

      Eu nu te contrazic 🙂 Imi este teama doar ca este vorba de exceptia care confirma regula (de Grigore Alexandrescu vorbesc, Medlife din cate stiu este o unitate privata)

    • #171

      ei, ma contrazice, exista si o asociatie in romania Taticii, sau ceva de gen, care e constituita special ca sa lupte impotriva acestei legi imbecile.

  57. #172

    hai sa extrapolam un pic. voi ati angaja o persoana care are o boala incurabila? diabet de ex sau alta boala care presupune vizite regulate la medic si uneori internari in spital.

    • #173

      Da. Si nu cred ca se poate dezbate asta, intrucat toti bolnavii de diabet pe care ii cunosc (vreo 10) sunt angajati la privat, fara a fi avut vreodata probleme. Pe de alta parte simplul fapt ca intrebarile astea exista arata ca suntem departe de ziua in care persoanele cu dizabilitati vor fi integrate in societate – daca nu iei unul cu diabet cum sa iei un olog, right?

    • #174

      Nu se potriveste, nu e ca si cum bolnavul isi planuieste cu 9 luni inainte ca vrea sa fie bolnav, iar a avea un copil nu se traduce in handicap sau boala ci doar in inmultirea responsabilitatilor cu buna stiinta. Ma dispera martirizarea fenomenului de parinte.

    • #175

      Si ca sa-ti raspund la intrebare eu chiar as cauta sa angajez tineri autisti pentru posturi care cer inteligenta. Esti si scutit de impozit si te alegi si cu inteligenta peste medie.

  58. #176

    Subiectul deschis este problematic, adevarul este undeva la mijloc. Nu uitati insa si tu Arhi nu uita unde au ajuns societatile vestice dezvoltate care nu au incurajat natalitatea ingradind drepturile femeilor de a face copii. Economiile din Vestul european se bazeaza in procent din ce in ce mai mare pe imigranti, au devenit tari predilecte de imigratie. Populatia a imbatranit, nu mai are cine munci, tziganii (rrommii) nostri nu muncesc si nu vor munci niciodata, viitorul Rromaniei va sta in acceptarea de imigranti sau vor munci si bronzatii nostri (nu prea cred). Romanasi verzi care sa munceasca vor fi din ce in ce mai putini, dar pe nimien i se pare nu intereseaza viitorul, eu unul mai stau cativa ani si emigrez, nu ma astept la nimic bun in viitor in tara noastra.

  59. presupun că am mai mulţi ani decât majoritatea comentatorilor de pe aici. n-am auzit de o femeie cu burta la gură să se ducă la un interviu. n-am auzit, aşa că problema mi se pare aiurea. ştiu că angajatorul se uită strâmb la o femeie cu copii mici. de ce? habar n-am dar pot spune că un familist va fi mai conştiincios decât unul fără obligaţii. că de, când ai familie optica se schimbă. pe lângă asta, când faci 50 de ani, ai experienţă, nu mai ai grija copiilor, că de-acum sunt mari, doamne fereşte să rămâi fără slujbă (bărbat sau femeie nu are importanţă), că nici naiba nu se mai uită la tine. cică nu mai poţi să evoluezi. aşa că, date fiind condiţiile cred că mulţi dintre noi nu vom putea beneficia de pensie, că nu va fi de unde.

    • #178

      corect, liliana, mamele tinere au copii mici si nu-s bune de angajat ca deh, se imbolnavesc copiii… lipseste de la munca mama… daca ai facut copiii mari si nu mai exista pericolul asta, se iveste alta problema: varsta mamei! Pai nu temai vrea nimeni la 40 de ani, ca sa nu mai zic de 50 sau peste! Deci, cum o dai nu-i bine, asa ca mai bine n-o dai! 🙂
      P.S. ma gandeam la americani, unde multe femei intrerup serviciul pana cresc copii si pleca la colegiu, si dupa aia se reangajeaza. P-alea de ce le vor capitalistii aia la munca si la varste “inaintate”?!

  60. #179

    Scrie-le şi celor de la UE chestia asta. Ştiu 5 gagici care, după ce-au fost confirmate pe post (adică la vreo 8 luni de la angajare), au rămas gravide.
    Asta a fost acum vreo 6 ani. De-atunci, ele nu fac decât copii. Toate cinci sunt la a treia sarcină.

    • #180

      Ingrid, avand in vedere ca respectivii copii vor fi, peste 30 de ani, doctorii nostri, sau angajatii de la salubritate care o sa ne scoata gunoiul din curte, sau casierele de la supermarket sau asistentulc are o sa ne schimbe pampersul la cur, eu zic sa zicem mersi ca femeile alea au curajul sa faca 3 copii. Ca ce produc ele e mai important pt viitor decat frecatul de acte intr-un birou, asta-i realitatea, si noi, ca societate, in special acum, in Romania (cunoastem toti cam care e situatia natalitatii la noi in tara) avem datoria sa le sprijinim. Pe mine nu m-a tinut de mai mult decat de un copil, si nici macar nu ma refer strict la partea financiara, ci la disponibilitatea sufleteasca. Asa ca, din punctul meu de vedere, respect si felicitari pt femeile respective.

    • #181

      Părerea ta, Deea. Mie mi se pare cam aiurea să stai acasă ani în şir, profitând că serviciul îţi achită – în cazul de care vorbim – o căruţă de bani. Nici nu s-au întors bine la serviciu (part time, desigur), că rămân iar gravide, prenatal, postnatal… Dar o fi şi asta o carieră, încă n-a zis niciuna că se va opri la 3.

  61. #182

    nu-i nimic, intr-o suta de ani o sa fie populata europa mai mult de musulmani, negri si tigani. si un parinte va sta acasa cu copiii, celalalt va munci. altfel nu se poate. noi oricum o sa ne ducem dracu’, la ce putini copii facem si la ce pretentiosi suntem in alegerea partenerilor, si barbatii si femeile.

  62. #183

    Va scriu din postura unei mame cu o fetita de 7 luni aflata in CIC pe 2 ani. Am aflat ca sunt insarcinata cam la o saptamana dupa ce m-am angajat. Superiorii mei au fost civilizati (nu spun intelegatori pentru ca nu consider ca am gresit cu ceva pentru a avea nevoie de intelegere) m-au felicitat si fiecare ne-am vazut de treaba noastra. Am muncit cot la cot cu colegii mei pana aproape de nastere. Nici nu am apucat sa imi iau concediul prenatal, am nascut prematur. Consider ca nu am abuzat de omenia sefilor mei nici de statutul meu de femeie gravida. Toate controalele medicale mi le-am programat dupa orele de munca. Singura concesie care mi s-a facut a fost inceperea programului de munca de la ora 9, nu de la ora 8 (am avut o sarcina usoara, dar daca nu dormeam jumatatea aia de ora in plus nu dadeam randament) dar tot timpul stateam macar o ora in plus, de multe ori eu inchideam biroul. Consider ca am dat randament maxim cu toate ca eram insarcinata, NU ERAM BOLNAVA!!! Nu am cerut un tratement preferential, am facut tot ce era trecut in fisa postului (munca de birou, insa am prietene care munceau la banda de productie care au fost mutate la alte departamente unde nu se lucra cu substante toxice) Cred ca a fi om este o mare calitate atat pentru angajat cat si pentru angajator.
    Legat de cei 2 ani de concediu. Nu inteleg de ce se inflameaza lumea, adica inteleg dar, na … multi vorbesc in necunostinta de cauza. In conditiile in care in tara noastra nu exista o infrastructura care sa imi permita sa imi las copilul x ore pe zi cat sunt la munca si sa stiu ca e ingrijit corespunzator nu vad care este problema cu mamele sau taticii care stau acasa. Legat de situatia din afara granitelor in UK angatorii ofera cupoane valorice pe care mamele/tatii care nu doresc sa stea acasa le pot folosi pt. bone, gradinita etc. Aceste cupoane sunt subventionate de stat. Este adevarat ca CiC este doar de 7 luni, insa majoritatea femeilor carora li se termina concediul li se da posibilitatea sa lucreze de acasa sau li se ofera un program de lucru flexibil. Celor care nu doresc sa revina la lucru, dar vor sa isi pastreze serviciul li ofera un an de concediu fara plata.
    Eu am ales sa stau acasa pentru ca sunt constienta ca nimeni nu e mai potrivit sa fie alaturi de copil in primiii ani decat mama (a nu se intelege ca blamez mamele ce nu doresc sau nu au posibilitatea sa stea acasa). In cazul in care ar fi nevoie de mine la munca m-as reintoarce inainte de terminarea celor 2 ani, inca numai cu un program flexibil, bineintelea as fi remunerata pe masura normei.
    Maternitatea si graviditea sunt stari fiziologice normale, nu sunt boli. Nu ti se atrofiaza creierul dupa 9 luni de sarcina, nici dupa 2 ani de stat acasa. Celor care vorbesc peiorativ despre mame care stau acasa pentru a-si creste copii si despre cele ce urmeaza a deveni mame le spun ca si sotiile/iubitele/surorile lor vor fi mame/gravide la un moment dat, sunt curioasa daca isi vor mentine acelasi discurs,

  63. #184

    Va scriu din postura unei mame cu o fetita de 7 luni aflata in CIC pe 2 ani. Am aflat ca sunt insarcinata cam la o saptamana dupa ce m-am angajat. Superiorii mei au fost civilizati (nu spun intelegatori pentru ca nu consider ca am gresit cu ceva pentru a avea nevoie de intelegere) m-au felicitat si fiecare ne-am vazut de treaba noastra. Am muncit cot la cot cu colegii mei pana aproape de nastere. Nici nu am apucat sa imi iau concediul prenatal, am nascut prematur. Consider ca nu am abuzat de omenia sefilor mei nici de statutul meu de femeie gravida. Toate controalele medicale mi le-am programat dupa orele de munca. Singura concesie care mi s-a facut a fost inceperea programului de munca de la ora 9, nu de la ora 8 (am avut o sarcina usoara, dar daca nu dormeam jumatatea aia de ora in plus nu dadeam randament) dar tot timpul stateam macar o ora in plus, de multe ori eu inchideam biroul. Consider ca am dat randament maxim cu toate ca eram insarcinata, NU ERAM BOLNAVA!!! Nu am cerut un tratement preferential, am facut tot ce era trecut in fisa postului (munca de birou, insa am prietene care munceau la banda de productie care au fost mutate la alte departamente unde nu se lucra cu substante toxice) Cred ca a fi om este o mare calitate atat pentru angajat cat si pentru angajator.
    Legat de cei 2 ani de concediu. Nu inteleg de ce se inflameaza lumea, adica inteleg dar, na … multi vorbesc in necunostinta de cauza. In conditiile in care in tara noastra nu exista o infrastructura care sa imi permita sa imi las copilul x ore pe zi cat sunt la munca si sa stiu ca e ingrijit corespunzator nu vad care este problema cu mamele sau taticii care stau acasa. Legat de situatia din afara granitelor in UK angatorii ofera cupoane valorice pe care mamele/tatii care nu doresc sa stea acasa le pot folosi pt. bone, gradinita etc. Aceste cupoane sunt subventionate de stat. Este adevarat ca CiC este doar de 7 luni, insa majoritatea femeilor carora li se termina concediul li se da posibilitatea sa lucreze de acasa sau li se ofera un program de lucru flexibil. Celor care nu doresc sa revina la lucru, dar vor sa isi pastreze serviciul li ofera un an de concediu fara plata.
    Eu am ales sa stau acasa pentru ca sunt constienta ca nimeni nu e mai potrivit sa fie alaturi de copil in primiii ani decat mama (a nu se intelege ca blamez mamele ce nu doresc sau nu au posibilitatea sa stea acasa). In cazul in care ar fi nevoie de mine la munca m-as reintoarce inainte de terminarea celor 2 ani, inca numai cu un program flexibil, bineintelea as fi remunerata pe masura normei.
    Maternitatea si graviditea sunt stari fiziologice normale, nu sunt boli. Nu ti se atrofiaza creierul dupa 9 luni de sarcina, nici dupa 2 ani de stat acasa. Celor care vorbesc peiorativ despre mame care stau acasa pentru a-si creste copii si despre cele ce urmeaza a deveni mame le spun ca si sotiile/iubitele/surorile lor vor fi mame/gravide la un moment dat, sunt curioasa daca isi vor mentine acelasi discurs..

  64. #185

    Ce de specialiști aici… 🙂

    În primul rând angajatorul îi plătește din buzunarul lui proaspetei mame salariul pe vreo 4-5-6 luni (mi-a zis o tanti odată cât e exact, dar am uitat). Abia apoi posesoarea de puradel primește bani de la stat (adică de la mine, de la tine, de la ei…că nu îi tipărește Ponta/Băsescu/Rovana Plumb…chiar dacă noi nu avem copii totuși creștem copiii altora pe banii noștri). Iar banii pe care angajatorul i-a băgat în concediul post-natal ACUM și-i recuperează de la stat abia peste câțiva ani…dacă și-i mai recuperează (la fel și la concediul medical, unde în 2013 abia se returnau banii plătiți de firme angajaților în 2009!!!).

    Discriminarea “pozitivă” nu este o soluție. Nici măcar ca politică de creștere a natalității. Nu este corect ca să protejezi și să răsplătești statul acasă în timp ce pedepsești și impozitezi munca. Protecția socială înseamnă să găsești soluții pentru toți, nu să îi obligi pe alții să o ducă rău pentru ca altora să le fie bine.

    Și apoi mai vin gagicile alea șmechere și puturoase, care o țin din concediu în concediu. Cunosc personal două exemple în care mamele și-au făcut de la bun început un calcul foarte lucid: mă angajez, lucrez atât, fac primul copil, stau acasă 2 ani, când se apropie termenul să mă întorc la muncă mai fac unul, mai stau acasă 2 ani… Una din mame e o țărăncuță parvenită, să zicem că e normal să gândească așa. Cealaltă însă e teoretic mai destupată la minte, mai ales că bărbat-su e și mare doctor ginecolog la spitalul unde au ars copii ăia, dar asta nu i-a împiedicat să își declare unul dintre copiii mici handicapat psihic ca să mai primească niște bani “de la stat”.

    • #186

      cred ca asta e cel mai josnic comentariu pe care l-am citit. Ionut, crede-ma ca “alea smechere si puturoase”,”posesoare de puradel” sunt si foarte … slabe cu duhul, daca vor sa scape de lucru avand copii. Nu pot decat sa presupun ca nu stii ce inseamna ingrijirea unui copil mic, daramite sa ai in grija vreo 2 sau chiar 3.

      Vad ca multa lume nu doreste ca din banii lor sa aiba grija de copii altor. Pai, daca tot ne luam dupa principiul asta eu nu vreau ca din banii mei sa educ alti copii, ca al meu inca nu merge la scoala, nu vreau sa platesc pentru aia bolnavi ca eu sunt sanatoasa, nu vreau sa platesc pt autostrada x ca eu nu ma duc in orasul y, nu vreau sa platesc pentru pensile a n batrani ca si aia sunt smecheri si puturosi etc.

    • #187

      @Ionut – Aha, ti-a zis o tanti – super, atunci asa trebuie sa fie. In alta ordine de idei doar pentru ca oamenii se refera la ma-ta drept posesoare de puradel nu inseamna ca asta e o exprimare acceptata.
      Revenind la fondul problemei, mamele nu stau acasa, ci muncesc acasa, la un nivel despre care tu n-o sa ai habar niciodata. Nu e usor sa duci o sarcina, daca ai complicatii poate fi chiar extrem de greu, nasterea e chiar traumatizanta iar de crescut un copil e usor doar daca il tratezi ca pe un caine, il lasi sa planga intr-una si-i mai dai mancare din cand in cand.
      Tampenia asta cu ‘rasplatit statul acasa’ vs ‘pedepsit si impozitat munca’ ar tine, eventual, la ajutorul de somaj in ipostaza in care respectivul nu-si cauta de munca, dar aici repet, nu e vorba de stat acasa, frecat menta. Statul incurajeaza nasterea si chiar si tu ar trebui sa intelegi ca e esential pentru noi toti sa se nasca copii.
      Nu in ultimul rand, mamele primesc bani de la stat, dar daca ar fi destule crese si gradinite banii aia s-ar transmite tot de la stat catre respectivele crese. Cu alte cuvinte, spre durerea ta, statul tot ar trebui sa contribuie cumva, ceea ce e absolut normal pentru noi toti, mai putin pentru pustii imberbi indoctrinati ideologic cu idei de extrema dreapta.

  65. #188

    O alta dilema:
    Ce faci daca angajata ramane gravida cu tine (angajatorul)? :-))))

    • #189

      :))))))))

      Pai de-aia cred ca nici nu-s angajate femeile gravide/cu copii, ca n-ar mai avea chef sa faca inca unul si cu angajatorul :))))

  66. Aici e vorba de angajat una gravidă vizibil sau una care are deja 3 copii??
    Depinde de caz, daca e gravida vizibil, aia lucreaza 3-4 luni apoi stă acasă bine merci si-i vine 75% din salariu lunar (sau 80%, nu ști cat mai e acum).
    Oricum, e înjositor să te folosești de o sarcină ca să-ți tragi foloase timp de un an, însă nu-i ceva nou nicăieri, nici în țară, nici peste hotare.
    Dacă deja cunoști persoana respectivă, iar copilul îl va lăsa să-l crească altcineva, adică la 2-3 luni după ce-a născut, poate veni la muncă, măcar cu jumătate de normă, atunci aș angaja-o. Altfel nu prea. Trecând peste faptul că o înțeleg că vrea un loc de muncă, nici mie și nimănui altcuiva nu-i va conveni să angajeze o femeie care va munci Dumnezeu știe cu, (are grețiuri, întârzie – probleme cauzate de sarcină), ca apoi să plece în concediu post natal timp de 1 an. Când ea abia a lucrat 3 luni.

  67. #191

    Apropo de subiect, daca a citit cineva Lean In de Sheryl Sandberg acolo exista o discutie tocmai pe tema asta; is curioasa daca are cineva pareri.

  68. Poti sa nu angajezi o gravida in ideea ca tu ai nevoie de cineva pe postul ala pe mai mult timp de cateva luni, ca de aia faci angajari.
    Dar sa nu angajezi pe cineva cu copii mici?! Sa nu uitam ca toti facem parte dintr-un sistem mult mai mare cu multe rotite. Daca nu avem grija de rotitele mici la un moment dat tot sistemul se va bloca. Ca antreprenor e posibil sa ai nevoie de copiii respectivi pentru a avea cui sa-ti vinzi produsele, poate vrei o pensie mai tarziu si exemplele pot continua.
    Economia o poti ajuta si prin gesturi mici, ex: sa cumperi un produs fabricat in Romania si nu unul din afara. Dar mai ales o ajuti sustinand natalitatea. Nu exista investitie mai buna decat in copii. Ganditi-va cate lucruri poate schimba o generatie bine instruita.
    Copii sunt cea mai importanta resursa a unei tari, fara ei viitorul suna prost :).
    Sunt curios unde va fi India peste 50 de ani de acum.

    • Mai m-am gandit eu asa :)….daca esti antreprenor si iti vine la un interviu o gravida cu supercalitati de ce nu ai angaja-0 asa ca o investitie in viitor :), un angajat bun iti poate aduce beneficii nebanuite.

  69. N-am o opinie, insa am o poveste.

    O prietena a nascut in urma cu cateva luni. Locuieste in SUA. A avut ceva de genul 1 luna concediu prenatal si inca 2 dupa nastere. Si am inteles ca e ceva normal. Si nu se plange nimeni.

    • o luna inainte si 2 dupa. insa la noi se poate lua concediu postnatal un an (inainte erau 2 ani).
      si ca angajator ti-ar conveni sa trebuiasca sa faci angajari iar dupa 3-4 luni, pentru un an?

    • #196

      2 ani

    • @spanac: nu mi-am pus niciodata problema. Conduc o companie plina de tineri si tinere. Nu a nascut nimeni, nici nu cred ca o va face prea curand :-))))

  70. #198

    Nu am citit toate comentariile asa ca daca ce voi scrie s-a mai spus, imi cer scuze.
    Eu cred ca problema e un pic mai adanca. Nu stiu exact in cate alte tari concediul maternal e de 2 ani, dar am impresia ca nu in multe. In Belgia, Luxemburg si Franta (daca nu s-a schimbat ceva in ultimii ani) ai diferite variante de concediu. De exemplu: 6 luni full time (adica stai 6 luni acasa cu bebe-ul) fara sa dai pe la munca, sau 1 an part-time (adica juma’ din timp te duci la munca) sau, in Belgia de exemplu, exista o varinata in care poti sa lucrezi timp de 5 ani, 80% din timp. Apoi variaza cand faci al doilea copil si bineinteles ambii parinti pot beneficia de concediile respective, dar nu in acelasi timp. Daca esti parinte singur, primesti ajutor de la stat. Nu e un exemplu dat pt ca aici e bine si la romani e prost. Dar cred ca e un exemplu de “cale de mijloc”.
    Si asa, poate ar fi mai putin rau sa angajam si gravide, ca nu or sa stea acasa pe urma o mie de ani. Si depinde de joburi mai poate sa stea si “tatal”. Iar daca o gravida vrea sa se angajeze in constructii, ar trebui sa i se refuze postul din cauza de IQ sub limita bunului-simt.

  71. #199

    Băieți, mai uşor cu ipocrizia și cu estrogenul pe scări. Voi nu prea știți de ce ați făcut copii, nu-i așa? Nu e ca și cum v-ar fi pus careva cuțitul la gât “dacă nu faci un copil te spintec ca pe porci”. Nu v-a obligat nimeni să faceți copii, a fost 100% alegerea voastră voluntară. Ați futut și pe urmă v-a părut rău? E numai vina voastră că sunteți proști, nimănui altcuiva. Nevestele voastre au vrut singure să sufere, nu le-a obligat nimeni. Voi singuri ați vrut să alergați căpiaţi pe urmă și să nu dormiți nopțile. Distracţia şi prostia se plătesc întotdeauna, chiar dacă vă e ruşine să recunoașteți.

    Și ca să nu uit: nu vei găsi bărbat dispus să primească un șut în coaie, dar vei găsi femei dornice să mai treacă încă o dată prin chinurile nașterii. QED!

  72. O gravida nu prea ai cum sa angajezi. Adica nu cred ca isi mai cauta vreuna de munca in luna a 6-a sau a 7-a. Daca a lucrat pana a ramas insarcinata va beneficia de rahatul ala de ajutor din partea statului (vreo 8 milioane sau cat e!), daca nu oricum nu i-l mai da nimeni ca a lucrat 3-4 luni la tine. Daca n-are minim un an vechime in campul muncii chiar nu primeste nimic. Asa ca e inutil sa ne imaginam ipoteza.
    O mama cu copii da. Faptul ca ai copii acasa nu te face mai putin responsabil. Ba dimpotriva. Cred ca mai tare tii de un loc de munca daca vrei stabilitate financiara cand ai acasa niste chestii mici care cresc incontinuu si nu o fac gratis. Un om fara obligatii e mai usor de pierdut. Poate pleca oricand “la mai bine” dand vrabia de pe gard pe asta din mana. Pe cand un parinte se gandeste de doua ori inainte.
    Sunt foarte rare situatiile cand o gravida isi cauta de munca. Eu una n-am intalnit.
    Si legat de treaba cu “in pauza de pranz e acasa la copii”… te rog! Nu-i toata lumea atat de disperata. Unii au bone. Altii au bunici. Altii ii trimit la cresa. Daca ar pleca toate mamicile in pauza de masa acasa traficul ar fi dublu. Sau plin de somere!
    Iar urgentele cu copii le poti avea si daca nu ai pruncii tai. Tie sau cuiva din familie (sot, mama, frati) li se poate face rau cand si te poti vedea nevoit sa ii duci la urgenta. Daca e sa extrapolam nimeni n-ar mai tb angajat. Ca daca Doamne-fereste are vreo urgenta si nu mai face ore suplimentare?

    De la comentariul Sabinei incolo n-am mai citit. S-a mai laudat cineva ca lucreaza de acasa si ca o va putea face fara probele si dintre scutece? :))

  73. #201

    mai meri ma…. poate ai dat de oameni care nu muncesc si esti frustrat. de aci pleci cu premisa ca femeile gravide sunt mai mult decat handicapate. probabil ca nevasta-ta a tras chiulu cu multi ani inainte sa ramana gravida, si te pazesti de astfel de persoane. am lucrat pana in luna 8 inclusiv si am facut curatenie ca si inainte, am ridicat greutati, si nu am fost menajata nici un moment (am in total 5 luni de maternitate si sunt singurul angajat, iar firma va da faliment din cauza mea, pt ca nu sunt prea multi oameni dispusi sa munceasca, chiar daca nu au probleme). poate ar trebui sa dai o sansa oamenilor onesti. dar nu cred ca poti, pentru ca hotului ii e frica de hot.

  74. #202

    Destul de dificil sa raspund la o astfel de intrebare, avand in vedere ca sunt femeie dar sa si cunosc astfel de situatii din prisma firmei tatalui meu. I-a fost greu si inca ii este greu, de cand i-a plecat o persoana importanta din firma pe concediu maternal, pe langa banii aferenti care trebuie platiti “pasiv” dar si pentru ca acea persoana si-a facut treaba pana la 7 luni de sarcina la perfectie, fara intarzieri si scuze lamentabile (este si la facultate pe deasupra si i-am apreciat tenacitatea ei). Deci, se poate!
    Acuma faza cu gravidele sau femeile dupa ce nasc cum se descurca cu copii lor e relativa. Sunt unele care stau cateva luni si vor sa se intoarca inapoi la lucru cat mai rapid si altele isi iau timpul necesar dar nu se poate generaliza un anumit tip de femeie in acest sens in termeni de volubilitate, eficacitate si alte standarde de munca. Sunt multi parinti care-si lasa copii la bunici, rude, prieteni sau cu baby-sitteri si se descurca eficient la lucru fara sa se gandeasca la copilul de acasa si sa-si faca treaba cum trebuie si de aia consider ca e discriminare si oarecum stupid sa gandesti in termeni numai de pierdere-castig, pentru ca poate persoana aia cand revine (daca revine) isi face treaba la fel de bine ca inainte sau poate si mai bine (ni s-a intamplat in firma).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.