taxe letale

ANAF vrea sa demareze o campanie de publicitate care va avea printre obiective “diminuarea perceptiei negative a populatiei cu privire la nivelul coruptiei in randul personalului ANAF” si “cresterea nivelului de constientizare in randul personalului Fiscului privind riscurile la care se expun prin comiterea faptelor de coruptie”, potrivit unui anunt de licitatie publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Să ridice mâna omul care a avut vreodată vizită de la ANAF și nu a fost forțat să dea șpagă, ca să primească doar amenda minimă de 3000 de lei. Sau cel ce nu a primmit niciodată acel răspuns gen Noi oricum găsim ceva, așa că…

Percepția REALĂ a românilor despre ANAF este cea adevărată. ANAF este o intituție coruptă, inspectorii ANAF cer șpagă la vizită, inspectorii ANAF îi hăituiesc pe cei pe care îi vizitează NU pentru a descoperi adevărul, ci pentru a-și primi șpaga.

Așa că să ne mai scutească cu campaniile pe banii noștri. Când o să văd un ochios de ăsta că vine la SRL și zice Da, am găsit următoarele nereguli, vă dăm 30 de zile să le rezolvați, o să îmi schimb părerea. Din păcate, întotdeauna discuția va fi de fapt Da, am găsit următoarele nereguli care pot duce la o amendă de x zeci de mii de lei. Cum facem să vă dăm amenda minimă de 3000?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    eu ridic mana. am avut o vizita recenta de la antifrauda la una din firme, nu le-am dat nimic, nu mi-au dat nimic.
    am avut toate actele in regula, ce-i drept firma era platitoare de impozit pe venit micro, neplatitoare de TVA. au venit in inspectie pentru ca am depasit CA si am solicitat ca firma sa devina platitoare de TVA conform legii.

    • #2

      Presupun ca Arhi se referea la controalele inopinante, nu la cele de procedura.
      E normal ca daca tu ii CHEMI in vizita sa ai toate actele in regula.

      In rest… confirm tot ce a spus Arhi.
      Am primit amenda 3700 lei pentru ca au luat o mondea de 50 de bani in considerare , altfel ma incadram la <3% si rezulta avertisment.

      Daca vor sa fie obiectivi si nu sa le dea la picioare firmelor care abia se sustin , ar trebui sa faca exact cum a zis Arhi : "ai 30 de zile sa repari ce am constatat noi altfel ai amenda X".

    • #3

      nu a fost chiar asa. nu i-a chemat nimeni, e o problema destul de ciudata cu inregistrarea ca platitor de TVA. se discuta pe mujlte forumuri de profil. ei au considerat (dupa parerea mea fara justificare) ca firma reprezinta risc fiscal (scazut sau mediu) si au considerat ca trebuie sa vina.
      eu am crezut ca vin sa faca poze la sediu insa ei au venit in control. nu aveam niciun act pregatit pentru ca nu ma asteptam la control. totul insa s-a rezolvat prin email/telefon in timp real cu contabilul. din cate am inteles a contat si asta, sa vada ca ai contabil activ si ca documentele sunt deja operate in CIEL/Revisal sau ce foloseste el acolo.

    • #4

      minti cu nerusinare acoperitule , nu exista proces verbal de control fara sanctiune, iar daca pui unul aici inseamnaca esti de-al lor…

    • #5

      nah, ca m-a prins!

    • orice miscare vrei sa faci cu privire la TVA vin sa iti faca o vizita. daca vrei si sa ceri bani inapoi, esti cam mancat.

  2. #7

    Banii astia ar fi putut fi investiti in softuri care sa faca viata contribuabilului mai usoara. Vrei sa stii ce datorii ai? Faci un drum, depui cererea tip + inca doua acte. Peste cateva zile mai faci un drum sa iei hartia care atesta daca si ce datorii ai. Este un exemplu minor, dar care arata cat timp pierdem doar ca sa aflam daca avem de plata ceva tot catre statul roman.

    Cei care imi vor spune ca exista spatiul virtual privat pot sa si-l bage undeva. In SVP figuram cu datorii (deja achitate cu luni in urma), pe hartia primita de la ANAF nu.

    • În plus, dacă te înregistrezi în SVP o sa ai surpriza neplăcută ca poți fi executat pe neașteptate pentru ca se considera ca mesajele ce le primești acolo (la care nu poți pune alerta sa fii notificat pe mail/sms ca le primesti) țin loc de somația oficială.

    • #9

      1000% corect!
      Cele spuse de Cetin referitoare la controalele ce iti gasesc nod in papura sunt perfect adevarate, cand eram la o firma mica vedeam mereu asta, dar din 2002 lucrez la o firma mare, unde nu ma lovesc de problemele de contabilitate si control.
      In schimb, de peste zece ani, i8n calitate de CONTRIBUABIL ma confrunt cu mari dificultati cand vreau sa ii DAU Statului banii cuveniti!
      De fiecare data, trebuie sa imi iau liber o zi (ajung greu la servici, nu are sens pt. jumatate de zi), dar anul mtrecut am luzt tzeapa: platisem la inceputul lui martie, insa s-a schimbat treba cu CASS, am mai fost o data la sfarsitul lui martie …
      Evident, mi se pare IN PRINCIPIU aiurea abordarea: publicul percepe Primaria/ Fiscul/ Politia ca fiind ineficienta si corupta? Hai sa aruncam niste milioane ca s aii convingem ca nu suntem corupti!

  3. adaugă la mix “au fost inundații în zona X, ne-a trimis șefu să confiscăm ciorapi, pantofi, pantaloni și bluze, ca să aibă și ăia cu ce se îmbrăca”. true story, un timp și-a văzut marfa confiscată de anaf la televizor, donată de partid sinistraților.

  4. #11

    ANAF ar trebui să se reinventeze din nou. Să-și schimbe din nou sigla, să-și schimbe numele în Gestapo, să fie cinstiți.

  5. #13

    Cunosc un caz in care un fiu de preot a fost gasit cu vreo 30 000 lei evaziune cu facturi false pentru neplata TVA. A fost lasat in pace pentru ca cine e el. Nu stiu cat a dat spaga, dar ar trebui ca cei 33 000 de euro sa-i plateasca inspectorii din “bonusuri”

  6. #14

    La mine au venit odata, si nu mi-ai dat nici amenda, si nici spaga nu le-am dat.

    ps
    au zis asa: Hai sa mergem ca pe “asta” l-am ars acum 2 saptamani. Nu e gluma

  7. La un prieten la firmă a venit ANAF în control. Inspectorii i-au zis ca au fost trimiși ca să strângă bani repede și ca cel mai bine ar fi ca, pe loc, să facă o factură falsă/neconformă cu valoare de 10 lei – ca el să primească amenda minimă, și cei de la ANAF să nu se mai chinuie să caute în istoricul pe 5 ani ..

    • #18

      Te rog sa il intrebi pe respectivul prieten cum si-a schimbat perceptia despre ANAF, in urma recentei campanii si a noii sigle!

    • #19

      Lasa boss ca in romania e frumos. Aer curat, apa limpede…

  8. #20

    @A. Freigedank de Winchester

    Bai smechere, văd că esti tare in gura aici pe blog, te dai mare, ca ai valoare că esti smecher. Ia zi fraiere, te tine sa ne intalnim, sa filmam si sa-ti arat eu tie ca esti varza? Te tine sa ne intalnim si s-o dam ca intre barbati? Sa te fac de ras ca numai gura e de tine? Ce zici?

    • @un smecher

      Bă ești bulangiu? Normal că mă ține, auzi. Zi locul și ora. Și altădată vorbește mai frumos, fraiere, că nu suntem singuri aici, mai citesc și alți oameni.

    • #22

      Seniorul, acest Don King mioritic…

    • #23

      acest prost de braila cu nume de lake, smecher cu slapi care sparge seminte in fata blocului. tipicul ratatului roman care traieste din furat de portofele si vandut trening in piata la tarani

    • #24

      @un smecher

      degeaba vrei sa faci filme cu barbati, nu se mai vand aproape deloc, acum merg alea cu copii, cu animale, cu pitice negrese gravide.

    • #25

      mai durden, daca nu ai si o marla e degeaba filmul.

  9. #26

    De fapt trebuie specificat ca nu e vorba de ANAF, si ca era vorba de Garda Financiara (alta mancare de peste). Cred ca si arhi se refera tot la Garda Financiara. Nu cred ca cei de la ANAF pun botul asa rapid. De fapt nu am avut “aceasta onoare”. Nu inca.

    • #27

      traiesti in romania?

    • #28

      criogenia functioneaza. tu esti dovada!

    • #29

      Garda Financiara era pana cand sa existe ANAF. De cand exista ANAF, nu mai avem acea “garda”. Aia de vin si controleaza sunt in departamentul Anti-Frauda care face parte tot din ANAF.
      Unde ai fost in ultimii ani?

  10. #30

    ANAF trimite lunar prin posta o nota de instiintare prin care iti confirma ca ti-ai platit taxele.
    Plic cu perdea neagra, tiparitura laser, etc, etc. Costul estimat al scrisorii: ~5 lei.

    11 luni x [nr firme] x 5 lei: bani suficienti sa dezvolti softul de notificare web si sa trimiti o singura scrisoare anual.

    • Prin serviciul “Spaţiul privat virtual” [SPV] puteţi să vă informaţi asupra obligaţiilor fiscale pe care le aveţi neplătite, puteţi descărca decizii de impunere începând cu anul 2013, puteţi verifica cum declară angajatorul dvs. contribuţiile de asigurări sociale şi nu numai atât. SPV se îmbogăţeşte permanent. Serviciul este disponibil persoanelor din toată ţara, conform unor termeni şi condiţii accesibili aici:

      www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice

    • #32

      ps, eu vorbeam de instiintarile trimise firmelor, SPV e destinat persoanelor fizice.

    • #33

      @ps: are valoare zero. Acuatetea informatiilor e o gluma proasta.

      Am la momentul de fata o actiune deschisa impotriva ANAF de suspendare a unei popriri puse ca urmare a unor obligatii fiscale asa zis restante pentru care eu pot face dovada platii. Sunt deja doua luni de cand am conturile din RO poprite (cele de persoana fizica).

      Bonus: cand au trimis poprirea la banci (fac abstractie de faptul ca nu s-a respectat codul de procedura fiscala si asta nu e caz singular sau prima data cand mi se intampla), una dintre banci a dat dovada de un zel atat de mare incat mi-a pus poprire si pe toate conturile unei firme la care sunt actionar minoritar blocand practic activitatea doua zile (statul militienesc rromanica, anul de gratie 2015).

      Deruland un pic in spate (ca tot ma intreaba lumea de ce am inceput sa-mi bag pwla si sa-mi migrez afacerile in afara tarii) pot sa scriu sute de pagini cu abuzurile ale jegurilor de la ANAF, majoritatea raportate conform legii.
      Rezultatul? I-a durut in cur de lege si justitie pana am inceput sa-i troznesc pe alte parti.

      Un singur exemplu elocvent: 2010, control inopinant la business-ul nevestei. Desi au avut parte de tot sprijinul personalului au insistat sa se vada si cu doamna pe parcursul controlului.
      Ce au gasit? Un calculator (sub 2000 lei) si niste periferice incadrate gresit de contabil in scripte.
      Ce au facut? Telefoane de amenintare catre nevasta la ore indecente (dupa ora 9PM) ca daca nu plateste o parte din amenda in avans (semn de bunavointa) iese rau. Atentie, asta in timpul controlului, fara sa existe vreun proces verbal.
      Naivul de mine, in loc sa ma duc sa le rup picioarele inspectorilor, sefilor lor si tot asa, ma prezint frumos la sedinta de inchidere a controlului si le explic punct cu punct ce legi au incalcat si de fata cu ei redactez intampinarile catre autoritatile statului.
      O saptamana mai tarziu aveam poprire pe toate conturile personale pentru o “datorie” de 500 lei si controale la toate societatile in care eram actionar.
      Nu au gasit nimic, dar mi-au hartuit angajatii si asociatii aproape 2 luni.

      Cand am schimbat placa si am inceput sa dau capete-n gura am inceput sa primesc telefoane s-o las mai moale ca nu-i frumos.
      Exact in aceeasi perioada omologii lor din BG isi cereau scuze ca au intarziat o zi cu returnarea de TVA.

      ANAF? O institutie anacronica in care colcaie nulitatile care nu-si pot gasi un job in economia de piata reala.

    • #34

      daca ai firma in bulgaria, poti sa iti platesti cass ca angajat cu 2 ore pe romania?

  11. #35

    Experienta mea cu ANAF este f buna(not joking). De cand cu operatiunea Kristal sa vezi ce sare lumea sa iti dea factura in en-gros, mai ales dragonul rosu.

    Inainte te rugai de ei sa iti dea factura pe marfa cumparata…

    Cred ca Anaful s-a imbunatati prin aceste actiuni organizate, gen Kristal…unde nu e loc de spaga. Nu am mai auzit de controale asa surpriza doar pt cascaval..

    • #36

      ba de unde apareti, asta de extinsa e operatiunea de supraveghere? …cufuritilor, meritati o lopata si 5mc/piatra pe zi pentru o felie de paine, asta ar trebui sa fie rasplata pentru talharie

    • #37

      Pe cuvant nu-mi dau seama daca esti de acord sau nu cu ce am zis….exprima-te si tu mai clar kkmk 🙂

  12. #38

    Long story short. M-au întrebat de bani la ei în birou. Nu le-am dat nimic. Chiar nu aveam. Nu am primit nici amenda. Firma nou înființată cu un rulaj mic și hârtiile la punct. Nu au avut ce sa îmi facă. La Vaslui.

  13. #42

    anaf asa cum e in forma actuala trebuie sa distrus cu foc si pucioasa, sunt o sleahta de canalii care sub protectia legitimatiilor se dedau la abuzuri scandaloase iar cine nu a avut de a face personal cu ei sau cu carieristile pulii belite ar fi mai bine sa taca …povesti ca a venit, a auzit ca nu a fcaut nimic sunt doar glume proaste ,iar daca exista asa ceva sunt doar ei intre preteni. Sunt mai rau decat tablagii alcolisti de pe vremea lu dej care cautau acul in carul cu fan , sunt niste secaturi fara urma de empatie sau gandire logica, pur si simplu niste catei turbati programati sa muste. si sa infecteze cu turbare si venin.
    Nu incercati sa convinegti de contrariu cu povesti sefe si pilde ca dac esti corect nu patesti nimic, asta e aiureala, aici in tara asta corectitudinea si plata la zi a birurilor fata de stat NU e o certitudine ca nu vei fi calcat si bubuit de hahalerele cu girofar, iar daca zici ceva intri pe o lista neagra de unde nu mai iesi decat la coliva.
    Atentie: sunt pentru un anaf puternic si profesionist nu ce se petrece acum, nu clone nereusite dup irs, ca in mintea lor asa se cred,irs de romania…. oricati bani ar cheltui pe reclama tot boraturi de oameni raman.

    • #43

      @cacamaca
      dupa cum vorbesti si dupa cum scrii in comentarii este cam frustrat prietene. Te-a prins ANAFU’ cu fofarlica si acu plangi? dupa vocabular pari sa lucrezi la RTV, mai lipsea ceva cu “ai sa ramai prost” si gata.
      daca tu nu ai auzit de ceva nu inseamna ca nu exista.
      daca iti spune mai multa lume ca nu a dat spaga si nu a primit amenda de ce ii contrazici cu exemplul personal? daca citesti cu atentie o sa vezi ca e vorba de firme carora nu li se poate imputa nimic (ex.: microintreprindere care plateste impozit pe venit si nu isi poate diminua baza de impozitare indiferent ce ar face, firme neplatitoare de TVA, etc.).
      vezi poate te ajuta ceva calmante.

    • #44

      @eddy
      Intrebare retorica.
      In operatiunea Cristal, pe zona Galati, s-au efectuat 1433 de firme, si au fost amendate 1433 de firme (cifra nu este exacta, dar e pe aproape)

      ps
      ai fost si tu in control pe acolo?

    • #45

      da 1qli, am fost acolo. sunt unul dintre beneficiarii celor 33.000 de euro si vreau sa spal imaginea anaf. mai sunt de asemena platit de soros si de evreii masoni reptilieni.
      esti satiscafut acum?

    • #46

      sunt frustat pe bugetarii anafisti/paraziti si pe admiratorii acestora, va desfid si va scuip in gura,v-as da foc si m-as pisa pe voi dar am altii la rand dar dupa ce-i rezolv…

    • #47

      cacamaca, credeam ca esti doar frustrat dar pare ca ai ceva probleme pe la mansarda. sau poate la ochi. de unde ai dedus tu ca suntem admiratori?
      nicidecum, am spus doar ca am avut control si nu am luat amenda. asta nu inseamna ca sunt fan anaf sau ca ii ridic in slavi. personal nu cred ca exista inspector anaf care sa nu fie corupt.
      de asemenea cred ca instiutia e depasita total si trebuie reformata.

  14. #48

    Eu intotdeauna am fost de parere ca taxele ucid Romania, ca taxele sunt letale cum ar veni.

    Vad ca oamenii de la TVR s-au hotarat sa spuna si ei in final adevarul, cum ca taxele sunt sunt ucigase.

    “Romania functioneaza cu taxe letale”. Duh…

    • #49

      Cum se cheltuie banii din taxe este letal pentru romania…daca am avea acum 2000 km.de autostrada parca am privi altfel taxele pe benzina/motorina.

    • #50

      Cristian, e mai degraba vorba de filosofie de viata/economica. Daca o mare parte din banii pe care ii castiga un contribuabil oarecare ii cheltuie statul, de regula ii cheltuie prost: lefuri pentru parazitii din administratie, borduri schimbate la fiecare ploaie, biscuiti pentru refugiatii sirieni, kerosenul pentru avionul cu care o plimba mutu’ pe doamna Carmen.

      Daca banii pe care ii castiga un contribuabil i-ar cheltui chiar contribuabilul, in mod evident ar fi mai bine investiti in Romania, fix in ceea ce are nevoie fiecare: educatie, sanatate, drumuri. Adica daca oamenii cumpara mai multe servicii de sanatate acestea se dezvolta. Daca folosesc contracost drumuri, acestea se dezvolta.

      Pe vremuri nu statul facea poduri, ci intreprinzatori particulari care traiau apoi din apoi taxa de pod. Nu vad de ce nu s-ar construi si in zilele noastre autostrazi pe acelasi model de business (sigur, chiar cu statul ca actionar principal, de ce nu?).

      Taxele mari fac ca o parte semnificativa din munca oamenilor sa fie cheltuita de aiurea.

      Eu insumi am plecat din Romania cocosat de fiscalitatea excesiva. Intre timp mi-am revenit, nu mai am cocoasa… 😀

  15. Pe vremea cand nu se depuneau declaratiile electronic, am uitat intr-un an sa depun la termen declaratiile 205 si 392B, ambele informative (redundante, cum ar veni). Cand m-am dus sa le depun, m-am ingalbenit cat era amenda pentru 392B. Nu eram platitor de TVA, dar, nah, era amenda de ca si cum n-as fi depus decontul. Mi-au propus sa platesc o amenda modica pentru 205 si am scapat de cealalta (cum ar veni, era aceeasi fapta si mi-au dat amenda cea mai mica). Puteau sa ma amendeze linistit mai mult si totusi au fost de bun-simt.

    Acum, nu stiu, poate aia care fac terenul or fi negri in cerul gurii. Sau poate ca pur si simplu nu isi irosesc timpul cu astia mici sau cu risc scazut. Se duc la sigur unde le spune experienta ca gasesc ceva. Nu ca asta ar fi neaparat corect. Chestie de eficienta in colectat shpaga.

  16. #52

    administrez (it) o firma de transporturi + aveau si scoala de soferi.
    anaf nu au reusit sa dea nici macar o singura amenda in 10 ani. de ce ? pentru ca ar incerca sa muste dintr-un zid de beton. respectiv contabilitatea e facuta de o firma care prin contract se obliga sa plateasca ea orice amenda care se da pentru greseli contabile, firma care are si un departament juridic de nota 10.

    • #53

      Cu siguranta exista acesti inspectori de teren care se comporta ca o HIENA…identifica prada mai slaba si mai neprotejata si o ataca..in cazul tau au dat de ditamai bivolul matur 🙂

    • #54

      Sper ca glumesti, nu cred sa existe in tara asta vreo firma care se obliga sa plateasca orice amenda pentru greseli contabile, si daca ar exista probabil ca te-ar taxa vreo zece mii pe luna si nu vred ca ti-ar conveni pretul(asta daca nu aveti cumva o mie de masini la firma). Daca totusi e reala chestia cred ca as avea sa le pun vreo trei intrebari si sa-mi explice ei cum o scot la capat, as fi tare curios.

  17. #55

    Din comentariile voastre inteleg ca acel buget trebuie majorat de urgenta.

  18. #56

    Nu cred ca exista firma mica si fara relatii calcata de ANAF si sa nu fi primit amenda, cat de corect ai fi tot fac pe dracu in patru si ei amenda.

  19. #57

    Uite ce am patit eu saptamana asta:

    Dau telefon la ANAF sa vad care e faza cu declaratia 600 (pensie) pentru PFA.
    -“Domnule, toata lumea trebuie sa o depuna”
    -“Dar nu ma incadrez la nici o categorie, venitul meu pe PFA e foarte mic”
    -“Nu conteaza, trebuie sa o depuneti, ORICUM VA GASIM DACA SUNTETI IN NEREGULA CU CEVA”

    …maimutza dracului de la call-centerul ANAF (nu dau nume).

    Merg ca orice om constiincios, imi depun declaratia de pensie fara sa bifez nimic.

    Urmatoarea zi un prieten contabil, care are in grija o firma de IT, imi spune ca nu era nevoie sa o depun, daca am venituri asa mici (sub 938 RON/luna norma de venit). Ma duc la ANAF, intreb in stanga si in dreapta: “Da, nu trebuia sa o depuneti, dar daca ati depus-o, aia e, platiti”.

    …zda mamii lor…

    Sun din nou in call-center, dau peste aceeasi duduie care mi-a zis sa o depun:
    “AAA, imi amintesc de dumneavoastra, dar scopul nostru aici e sa indrumam contribuabilul, nu sa i spunem exact ce sa faca. Daca va luati dupa toata lumea …. ” . FMM.

    Dupa 2 ore de stat in ANAF CLuj, discutii cu vreo 3 ghiseiste (gheise haha) si cu sefa de tura, reusim sa gasim o portita de a anula declaratia. Cand am depus-o nu am bifat nimic, am scris doar datele personale, deci era incorecta.

    …trazneasca-va in cap…

    Nu se poate valida ceva incorect nu? Ei bine, la ANAF Cluj se poate. Declaratia mea era prelucrata bine-mersi. A trebuit o cerere cu 4 foi atasate ca sa o anuleze.

    Si nici nu-s sigur ca au anulat-o, ca tre’ sa astept raspuns in 30 de zile.

    Macar in timpul cat am asteptat la ANAF am oprit 3 oameni sa depuna aceeasi declaratie, dupa ce fusesera “sfatuiti” sa o depuna de pisicile din call-centerul lor.

    • #58

      Am vrut acum sa imi fac si eu cont pe site la anaf si cică trebuie să mă duc in termen de zece zile la o circa financiară sa imi activez contul. Cat de penibil, la ce bun iti faci contul d pe net dacă tot trebuie să te duci fizic să îl activezi. Mi se pare stupid rău

    • #59

      pai altfel cum te identifica? cum stiu ca tu esti ala?
      chiar si paypal iti cere documente (scan dupa ID-uri, facturi la utilitati, etc).

    • #60

      @eddy: Si? De cate ori te-a chemat Paypal la sediu?

    • #61

      Am cont de aproximativ 1 an jumate. E folositor, merita drumul la ANAF.

    • #62

      @ grasomega ce comparatie faci si tu: sa te duci la luxembourg versus sa te duci la sectia anaf unde esti arondat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.