Dacă închid ochii, îmi aduc aminte ca și azi de copilăria mea de la țară, de lângă plantația de cafea a lui tataie.

Cum mă treazeam dimineața și stăteam pe balansoarul de pe cerdac, sorbind un java ethiopian, împreună cu un carpați ciordit de la tata decuseară, ca să nu mă trezesc de dimineață, când pleca și el la plantația de banani a familiei.

Nu am amintiri mai frumoase decât cu scuipa tataie în palme, lua secera și începea să dea jos lujerii de kopi luwak, încet, cu grijă, parcă cerându-și iertare că îi secera din viață și din soare, cu scopul clar de a ajunge fiertură.

Miroaznele proaspete de cafea prăjită la marginea câmpului erau incredibile. Mergea bunica cu o mămăligă cât roata carului, un ou fiert moale și, în timp ce se prăjea cafeaua de prânz, bunica rupea o crenguță proaspătă de kopi, o cojea frumos, ca să iasă aroma aia bună, o înfigea în gălbenuș și îi dădea bunicului să o lingă, împrreună cu un dumicat de mămăligă. Și mâncau așa, amândoi, dintr-un ou, cam 20 de minute, cât să se prăjească bine cafeaua.

Da, băi, românul se pricepe la marketing. E ca la jumbo, aia cu Cu toții avem rude în Grecia, în posturi de conducere. Așa și aici. Cu toții avem un tataie care creștea javaneză în curtea din spate.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

20 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu zic ca e mai profund aici:romanii au nevoie de branduri care sa le aminteasca ca nu au trecut multe generatii de cand erau un popor eminamente rural,si nu au trecut secole de cand comunistii au decis sa ii faca oraseni.
    De aceea,brand-uri ca acesta(idiot ,deoarece lu’ tataie ii placea tuica,vinul de casa si cine stie ce tigari gen plugar) au sansa sa prinda,ca puzderia de mezeluri si branzeturi chimizate cu nume asa zis traditionale,asa cum in langa Predeal exista pensiunea La Copilu,mici la Cocosatu,celebra otrava Babanu,samd,ce contin litere lipsa(intentionat,sau chiar nu) reusesc sa se impuna.
    Si acum in pandemie,gandurile celor ce activeaza in zona publicitatii s-au indreptat spre cei in varsta,vulnerabili,asa incat nici nu a fost nevoie de multa imaginatie.

    • #2

      Si a mai observat cineva ca dintr-o data toti au sute de ani de la infiintare? Cea mai buna bere din 1801, cel mai bun carnat din 1989, cel mai bun iaurt de la tara din 1500 facut de mama lui Stefan…

    • #3

      @Romeo da, chiar deunazi imi sarea in ochi o covrigarie, 1939 my ass!

  2. #4

    Asta e un fel de veghe in lanul de secara. Doar ca pare mai degraba cinepa…

    • #5

      cum s-ar putea rescrie fragmentul ”la furat cirese” din ”amintiri din copilarie”?

  3. #6

    Aaahhh am râs cu voce tare :))) Had me in the first half though, not gonna lie lol

  4. #7

    Aici e vorba de Tataia lu’ Javier.

  5. #9

    Cafeaua bunicului nu era cafea. Era nechezol.

    • #10

      sau cicoare, ca in Bărăgan in anii ’70

    • #11

      Bah – nu stiu ce bunici ati voi, chiaburilor 😀 Ai mei nu cred ca au aflat ce-i cafeaua pana spre sfarsitul vietii… Ca sa nu mai zic de baut…

  6. #12

    Tren de gândire la articol: “Ok… presupun ca se alegea nechezolul pe vremea lu ceașcă ca și orezul? Nașpa…. wait… wtf? Vreau și eu ce a fumat… trolleaza?… *scroll* there you go”.
    Cetin, master of sarcastic trolls.

  7. #13

    Crengutele si lujerii proaspat secerati de Kopi Luwak. Cred ca iese de-un film horror cu asta :)))

  8. #14

    Bre, poate pe tataie nu-l chema Ilie, ci Agop…
    Eh?

    Xenofobi ba..salbatici…

    Acum lasand la o parte gluma, ani de zile am luat cafea de la un mos armean care-o prajea intr-un garaj pe langa Ion Mihalache. Nefericita e doar folosirea temenului de “tataie” in loc de “mos”..Take, Ianke sau Cadar…Pe-acolo. Altfel, merge la corazon.

  9. #15

    pentru cine pune botu la asa ceva, f bine, eu ma bucur maxim, sper sa fie cat mai multi 🙂
    cafenelele adevarate, alea de cunoscatori, n-au nevoie de asemenea mizerii
    si ghici ce? si clientela difera

  10. #16

    Vad ca Tataie e scris ca substantiv propriu, deci pare a fi unul numit sau poreclit Tataie, mester in cafea.

  11. #17

    Bă, dacă era așa îl ajutai pe bunicu să bage boabele de cafea direct în cur civeților ălora. Pentru eficientizarea procesului pe bază de inginerie românească.

  12. #18

    La fiecare om trebuie un tataie care sa faca el kopi luwak dimineata.
    Si dupa aia sa-l prajeasca si sa-l rasneasca.

  13. Auzi, da’ cu lujerii ce a avut? Ca nu de acolo se “culege” kopi luwak 😀 😀 😀

  14. #20

    Eu tot ce inteleg de aici este ca am imbatranit. Tataie al meu, nu mai este. Dar tatal meu este ”tataie” pentru fi-miu. Acum, or fi fost ai mei muncitori la uzina dar, de o cafea, tot se mai gasea. Sincer, nu vad nimic aiurea in ”cafeaua lui Tataie”