Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite.
Zice ambasadorul american în Moldova. Adică râdem, glumim, dar nu părăsim incinta, pentru că noi nu v-am Vândut la Yalta acum 70 de ani că să ștergeți voi totul cu buretele. România nu este moldova, chiar dacă fraierul ăla cu Basarabia E România o scrie pe toate gardurile, curbele și podurile.
Sincer, nu sunt exagerat de naționalist și de revanșard. Înțeleg, undeva în mine, filonul istoric, realizez că am fost actorii unui viol în această zonă și am fost trădați de toată lumea, așa cum, și noi, la rândul nostru, am trădat pe toată lumea, dar înțeleg în același timp că politica de colonizare forțată practicată de ruși a fost dusă la bun sfârșit și că acolo nu mai sunt demult majoritar români, ci ruși aduși de prin toate tomberoanele asiei și siberiei.
Da, nu mă dau în vânt după ideea de unire cu Moldova. Pe lângă faptul că realizez că astfel ne-am trezi cu 2 fronturi rusești în curte, Transnistri și Găgăuzia, coloana a 5 a prin care Rusia își asigură netulburată dominația aici, practic de-abia în acel moment am fi în război direct cu rușii, care dețin Transnistria și practic, Găgăuzia, mai e și că moldovenilor, în majoritatea lor covârșitoare, li se rupe de noi, ei doresc mai mult să ppoată accede la piața liberă a UE, la locuri de muncă sau de furat, cu pașaport legal.
Dar în același timp se încrâncenează carnea pe mine de nervi când realizez că cei ce ne-au distrus ca stat acum 70 de ani își permit să dea lecții și să ne explice cum suntem noi 2 state diferite ce trebuie să își urmeze neabătut calea democrației și stabilității. Pentru că un stat mare în zonă nu convine nimănui, e mult mai greu de controlat, nu? Facem ca în Jugoslavia, îi rupem în bucăți și, din putere regională, îi face destinație turistică.
Dacă mai aveați vreodată dubii despre ce aliați avem și cum vor reacționa ei atunci când rusia va considera că e timpul să ne transforme într-o destinație sigură pentru turiștii ei, cred că e timpul să vă treziți. Declarațiile acelui idiot nu sunt ale lui, el este ambasador și urmează linia trasată de la Washington.
Treziți-va, suntem singuri.
Sunt curios ce părere are Klaus Iohannis despre problemă și în ce fel o urmărește.
NOU
Dezbina și cucerește – ahhh… americanii, acei îngeri ai păcii…
NOU
Americanii sunt deja penibili cu lectiile lor dupa ce simulacru de alegeri au (si) de data asta. A fost frauda masiva la democrati, s-au sinucis tot felul de personaje care o incomodau pe Hillary Clinton, nu are nimeni nicio problema ca prin Clinton Foundation se primesc bani de la state care se pisa cu jet pe drepturile omului.
Da, Rusia este o problema, mult prea aproape de noi dar spre binele nostru ar trebui sa ne dam seama si cine este si ce face america.
NOU
Mihnea, cred ca ne-am dat seama de mult timp cine este si ce face America, dar stim si alternativa si nu ne convine.
NOU
Cu atenție.
NOU
Si interes!
NOU
pai iohannis te citeste? ca daca n-o vede pe feisbuc n-are de unde sa stie.
NOU
Oare pe ce criteriu își aleg ambasadorii? Sau iau lista de la sfârșit? Cat despre Johannis, cred că urmărește discursul ambasadorului cu preocupare și va răspunde peste n ani, atunci când i-l va explica vreun consilier.
NOU
Obama ii lasa urmatorului presedinte rezolvate niste zone pentru care s-a inteles cu Putin, Siria,Irak,Moldova, Ukraina Probabil granita Est-Vest va fi Moldova. Asta este cui nu-i place sa emigreze
NOU
Tot asa cred, ceva au dat la pace si s-au înțeles cu rusii pe niște zone
Cam in stilul asta mananca si germanii, huo huo dar prin spate fac business
NOU
mai bine ca a zis-o el. poate ca asa se mai taie din elanul patriotic al nostalgicilor comunisti si din ipocrizia asa-zisilor nostri frati
NOU
Nenea Liviule eu am avut un străbunic care a luptat pe la 1916 și un bunic care a luptat prin 1940 și care, dacă ar fi trăit, nu ar fi fost de acord cu tine. Unul a fost liberal, celălalt comunist însă în privința asta nu aveau nici un dubiu. Personal cred că ești efectul colateral al decretului 770.
NOU
Nici prima unire, aia a lui Mihai n-a fost pe placul unora, de aia nici n-a iesit, nici a doua n-a fost, de aia a iesit mai greu si in final au acceptat-o dar cu conditii (rege strain etc) nici a treia n-a prea fost, dar istoria e ironica si uneori tine cu underdogul, de aia le-a stat in gat si in final au muscat din ea (Diktatul, apoi Molotov).
Well, nu e prea e loc aci de naivitati. Stim ca nici o eventuala a patra unire a romanilor nu va avea loc cu binecuvantarea aliatilor sau a neprietenilor. Si stim si ca economic vorbind va fi un dezastru, ne va costa mai mult decat au furat politicienii romani in ultimii 25 de ani. Dar daca nu putem trai fara Unire (putem?) o vom face cand timpul va fi copt. Sigur, nu cu Ciolannis la butoane, ca nu e tara lui, nu cu oase de sasi e plin pamantul Moldovei.
Americanii isi fac treaba si nu sunt neaparat de condamnat pentru asta. Au dat-o cu capul de faianta cu Maidanul, cu Siria si incearca sa nu mai provoace de-ampulea Rusia. Poate ca spera chiar intr-o revenire a relatiilor la nivelul cand W bea cu Putin si faceau afaceri.
Ori acum interesele marunte ale romanilor, Unire and shit le strica planurile. E ca atunci cand mergi intr-o calatorie cu un retard iar ala vrea sa isi cumpere ceva scump (din banii lui) care pe tine nu te intereseaza si tu te bazezi in secret si pe banii retardului pentru cheltuieli neprevazute. Asa ca iti sta in gat cumparatura retardului, chiar daca nu e pe banii tai.
NOU
Coerent.Mai putin faza cu Ciolannis,unde mi se aprinde beculetul si imi amintesc de pozitia lu’ Ranjiliescu(fi-i-ar tarana aproape) in privinta Moldovei,imediat dupa ’89.Ceea ce ma face sa ma gandesc ca,vorba ceea,capra sare masa,iada sare casa iar un monta la conducerea tarii facea si mai rau intereselor romanesti pe plan extern.De la un admirator de-al lui Erdogan nu poti astepta mare lucru.
A,la faza cu oasele de sasi,nu’s ce sa zic,da Carol I(unul dintre cei doi regi demni de numele asta pe care i-am avut) nu prea era os de razas.Si s-a comportat exemplar in 1877.
Si nu pot sa remarc umorul fin al istoriei,cand Moldova-i sustinuta pe un blog tatarasc.
Dar,la rece,americanii nu ar accepta in acest moment trupe rusesti ostile pe teritoriul unui stat membru NATO(cel putin pana la proba contrarie,consider giumbuslucurile turcesti cu baza de la Incirlik o parghie de santaj,mai curand).Pentru ca scrie mare pretext de WW3 pe asta.Ca Johhny Micutu a dat cu copita diplomatica in hardau’ cu sperante,e una.Din pacate realitatea de moment nu-l contrazice.Pe de alta parte daca nu se implica Romania si aliatii in Moldova,stiu o putere dezinteresata care s-ar implica si mai tare asa,din preaplinul bunatatii sale.
NOU
@peredhil
1. De unde oi fi tras tu concluzia ca eu m-as fi gandit vreo secunda ca Victor Viorel Ponta-Naumovici ar fi fost o alternativa ‘romaneasca’ la Ciolannis? Doar asa, pentru ca tertium non datur? Sau Ilici Iliescu, cel pe jumatate tigan?
Nici stramosii ovrei ai lui Ponta si nici cei tigani ai lui Iliescu nu au prea mult ADN amestecat cu noroaiele din Moldova, singura diferenta intre ei si Ciolannis este ca ei nu mai conteaza pentru romani. Din pacate salamul sassesc aleximitic inca da. Vreo doi ani cred.
2. Independenta Romaniei a fost proclamata de Parlamentul Romaniei (de Kogalniceanu mai precis) iar lui Carol doar i-au dus hartia sa o semneze ca primaru’. Cam cum semneaza betivul procesul verbal facut de Godina. Cam atat rol a avut regalitatea pulii in independenta Romaniei. Si-a mai facut Carol I si niste selfieuri pe cal la Plevna DUPA batalie si cam aia a fost.
Cred ca mai mult bine a facut Romaniei Carol al II-lea (nu, nu trollez) ca un fel de Becali al vremurilor care a sponsorizat tot felul de artisti saraci, edituri si evenimente decat ceilalti cacati royali la un loc. Despre Mihai cel decorat de Stalin pentru Marea Tradare a Romanilor nu mai deschid discutia ca ne lungim pe blogul omului.
3. Sigur ca pentru americani ar fi mai greu sa inghita un stat NATO cu trupe rusesti pe el. Dar americanii sunt obisnuiti cu tot felul de relativitati (cum ar fi membru NATO fara armata sau tara neutra dar care ajuta pe sestache NATO ) iar romanii sunt obisnuiti si ei cu ideea ca uneori tre’ sa renunti la ceva ca sa obtii ceva mai valoros. Transnistria nu este pamant romanesc, ciuciunghezii aia din Transnistria nu sunt si nu vor fi romani, deci nu e o alegere prea dificila. Moldova nici macar n-ar fi prima granita NATO cu Rusia…
NOU
@ Corcoran
Poate fi si intentia de a-i nu-i provoca pe rusi resp. de a nu starni conflicte interetnice (solutia transnistreana care ar fi ? un genocid lent ca-n Palestina, fie a rusilor, fie a romanilor ?), dar poate fi si intentia de retragere in expectativa pana se dumiresc in ce directie o ia Erdogan, care momentan in cautare de confirmare in randul turcilor, tocmai ce-a purces la masacrarea kurzilor, un fel de tigani pentru ei (nu cred ca-l ia cineva in serios ca i s-a pus subit pata pe teroristi). Fara Turcia Marea Neagra e oricum pierduta, ar uma Siria si cred ca si alte zone de influenta. Si cand ma folosesc de dubitativul “cred”, o spun sincer, asumandu-mi nestiinta sau nepriceperea, ca nu-s ciumete de analist si n-am venit sa fac pe desteptu’ pe aici. E doar o idee si aia neclara, putand fi degraba rasturnata.
In ceea ce ne priveste pe noi n-am o alta parere decat a ta sau a autorului.
NOU
Sigur americanii n ar fi de acord cu prezenta rusiei intr un stat membru nato. Vor condamna ferm. Stiti cum pare toata smecheria asta ? Doi, trei smecheri stau in parc pe o banca, beau bere la pet si mananca semine, noi, ascunsi intr un boschete ne uitam cu jind cum scuipa cojile si ne dam cu parerea, de ce le a scuipat asa, de ce a cazut si miezu, uite: i a dat un bobarnac lu ala, acum se iau la bataie. Calm oameni buni, si cum am invatat englza ca sa muncim, nici rusa nu i vreo limba grea la nevoie, cu turca e mai nasol :))
NOU
scuze, am vrut sa scriu “alexitimic”, eu cand ma emotionez ii dau cu typo-urile, da’ imi place cum suna si “aleximitic”, suna a combinatie de osanza saseasca in membrana mitic-bucuresteana…
NOU
Nu m-am prins – care e puterea aia regionala, noi sau Moldova?!?
LOL
NOU
Bulgaria
NOU
Lasă că vine Trump și pune el lucrurile în ordine.
NOU
Așa e. Poate îți aranjează freza. 🙂
NOU
Mai bine ca madam Merkel care in Ucraina le-a zis ca “Germania sustine dorinta Ucrainei de a merge spre UE”, si dupa aia la greu s-a facut ca ploua, pentru ca stai nu avem in plan o implicare consistenta nici militara nici economic. SUA au mai facut prostia asta si in Siria, le-au dat sperante desarte revolutionarilor fara sa intervina militar dupa, si uite ce bine merge, au ajuns la 10 milioane de refugiati.
Deci chestia asta inseamna ca ii avertizeaza pe unionisti ca in prezent SUA nu au in plan sa ii sustina daca ceva.
Ceea ce nu inseamna ca Romania si Moldova nu se pot decide ce vor si sa inceapa sa faca presiuni.
NOU
Boss, dar daca tot ne dezbina sa nu fim marea putere regionala, nu ar trebui sa ia mai mult decat Moldova? Adica noi si moldovenii am fi asa de putere in zona (mai ales toamna tarzie cand se face jinul) ca rusii si americanii se intrec care sa ne dezbine?
NOU
bine, pe logica d-lui ambasador nici statele din “fosta” Confederatie nu e SUA (istorii diferite, multi spanioli care nu vb engleza etc. etc.)
NOU
Lasă-l bre că mai are un pic și devine și el minoritar în SUA.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_Hispanic_and_Latino_population
NOU
“că cei ce ne-au distrus ca stat acum 70 de ani” – Nu, nu ne-a distrus nimeni ca stat acum 70 de ani si nici nu ne-au “vandut” la Yalta. Ne-am bagat singuri in mai toate situatiile in care “ne-a tras-o” istoria. Oricat ne-ar fi placut sa credem ca speranta lui Maniu in ajutor britanic si american se putea materializa, politic ea nu mai avea niciun sens in momentul ala.
Altfel, departe de a fi o problema etnica (sunt mai multi romani in Basarabia decat ai zice), problema are si substratul ala militar, administrativ si economic, care nu e usor de trecut cu vederea.
Daca Romania ar avea un plan concret de unire cu Basarabia, unul care sa plece de la administratie si infrastructura si sa ajunga la industrie, armata si educatie, poate ca altfel ar fi si viziunea vestica legata de posibilitatea asta. Cand noi nu suntem in stare sa construim doua poduri decente spre “Moldova romaneasca”, cum crezi ca am putea gestiona un ditamai teritoriul, nou alipit tarii? Se gandeste oare vreunul dintre astia care urla “sa ne unim” ca Romania ar intra instant in recesiune in cazul unirii? Toti cred ca am vrea sa mai vedem o data harta Romaniei Mari (fara Cadrilater, ca ala oricum n-a fost al nostru si probabil ca nici Cernautiul nu va mai fi vreodata romanesc), dar parca intai am vrea sa vedem si o tara capabila sa se autoguverneze.
Pana atunci, mai toti prefera sa tina Rusia la locul ei (in Ucraina, aparent) si sa nu-i dea prea multe motive sa se extinda inutil. Indiferent de cum suna discursul, substratul ramane: bah, noi n-am vrea sa-i iritam pe rusi. Au zis-o si altii in comentarii 🙂
NOU
am inteles, iti place sa elucubrezi efluvii de inteligenta, dar si tu, si ceilalti vorbiti de tampenii. eu vorbesc de amestecul unui ambasador in treburile interne ale unui stat. da, stiu, de fapt si tu. e ok, putem sa mergem mai departe
NOU
am intrat pe activenews sau stiripesurse din greseala? parca am tastat altceva la adresa
NOU
Da, vorbesti despre amestecul unui ambasador in treburile interne ale unui stat, bazandu-te pe o istorie speculativa si pe ceva “pop culture” aruncat in ciorba (“Adică râdem, glumim, dar nu părăsim incinta, pentru că noi nu v-am Vândut la Yalta acum 70 de ani că să ștergeți voi totul cu buretele.” si “Înțeleg, undeva în mine, filonul istoric, realizez că am fost actorii unui viol în această zonă și am fost trădați de toată lumea, așa cum, și noi, la rândul nostru, am trădat pe toată lumea”).
Ii imputi lui nenea asta ca le spune moldovenilor cum ar trebui sa vada unirea? Ok! De acord si argumentele sunt la locul lor. Ii imputi ca ar avea vreo datorie istorica fata de noi sau ca poporul lui ne-a abandonat? Serios? De ce ar fi facut-o? De ce ar fi salvat americanii sau britanicii Romania in momentul ala? Da, e nasol ce face acum omul si ai putea spune ca nu e treaba lui (dar e, cat timp Romania e membra NATO, iar curentele nationaliste le incurca planurile), dar nu are vreo “datorie” fata de noi.
NOU
te rog sa imi arati punctual unde spun eu ca ar avea vreo datorie.
NOU
Ok, exprimarea care mi-a atras atentia (pe langa cele de sus) a fost cam asta: “Dar în același timp se încrâncenează carnea pe mine de nervi când realizez că cei ce ne-au distrus ca stat acum 70 de ani își permit să dea lecții și să ne explice cum suntem noi 2 state diferite ce trebuie să își urmeze neabătut calea democrației și stabilității.” – As fi preferat “se încrâncenează carnea pe mine de nervi că un alt stat își permite…”. Ar fi putut fi foarte bine Germania, ca tot nu era ok, desi romanii inca au impresia ca noi “i-am tradat pe nemti” in al doilea Razboi Mondial, de parca aveam o serie de alegeri in fata si sanse mari de victorie . In fine, discutii istorice (la propriu si la figurat).
NOU
absolut. nici macar nu voiam sa intru in ele. pur si simplu am sanctionat ingerinta nepermisa in treburile interne ale altui stat. omagineaza ti asta venind de la ambasad orul roman in state Ba baieti, daca iese Trump, avem o problema, noi credem ca nu trebuie sa iasa. maine il avem pachet in tara.
NOU
poate omul vrea sa plece acasa si asa a stiut sa faca cererea. sau cand s-a dus sa plimbe cainele a vazut fumul de la esapamentul tancurilor rusesti putin prea aproape si s-a surmenat
NOU
Ca ambasador al unei colonii se poate sa pleci acasa si pentru mai putin. Ambasadorul Romaniei in Armenia Sorin Vasile a facut un banc cu contabili evrei. A plecat acasa unde acum probabil face doar bancuri cu Ion si Maria, nu cu stapanii.
Radem, glumim, dar pe perimetru.
www.jpost.com/Breaking-News/Romanian-envoy-to-Armenia-recalled-over-joke-deemed-anti-Semitic-384193
NOU
Corcoran: Problema genocidului este extrem de sensibila in Armenia, iar comentariul ala a jignit mult mai multe orgolii si sensibilitati. Merita chemat acasa? Probabil. L-ar fi chemat cineva pe ambasadorul american inapoi pentru aceleasi declaratii? Probabil ca nu.
NOU
@krossfire nu armenii s-au plans de ambasadorul roman, nu din cauza armenilor si-a pierdut postul.
Evident ca genocidul impotriva armenilor este o tema sensibila dar armenii sunt un popor decent, cu simtul umorului si nu fac politica&comert cu ciolanele stramosilor lor, ca altii. Au o tara pe care n-au furat-o de la nimeni si nu traiesc din despagubirile de pe urma genocidului pe care l-au suferit. Un banc nepotrivit, spus in momentul nepotrivit si in locul nepotrivit ar fi ramas in orice lume normala la cap fara urmari grave sau cel mult se lasa cu scuze.
Dar nu traim intr-o lume normala la cap ci intr-una in care o vasta retea de agentii si ONG-uri monitorizeaza permanent spatiul public in cautare de naivi care nu inteleg cine e jupanul.
Iar cand nu stii cine e jupanul intreaba-te despre cine nu ti-e bine sa faci bancuri in public.
NOU
Nu zic ca n-ar fi asa, ci doar ca respectivul comentariul (al ambasadorului) chiar e complet nepotrivit si pe langa subiect si, conform stirilor de la momentul respectiv, a iritat si destul de multi armeni (era totusi la o conferinta cu public majoritar armean). Mai mult, raspunsul a fost incoerent si evaziv, in conditiile in care Turcia, la momentul respectiv, tocmai baga o runda noua de “negare”. Poate ca nu de-asta l-au rechemat, dar gafa a fost oricum una evitabila.
Deci da, poate e mai bine ca oamenii astia sa nu deschida gura, mai ales cat timp Romania nu este capabila sa-si asume afirmatii sau alegeri de genul asta (daca nu ma insel, el fusese intrebat ce e mai important – relatiile comerciale cu Turcia sau o pozitie clara in problema – si a raspuns atat de evaziv si stupid, incat a bifat din start prima optiune).
www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/SCANDAL+AMBASADORUL+ROMANIEI+IN+ARMENIA+SORIN+VASILE+MAE
NOU
@krossfire
Eu, sincer, nu pot să-mi explic de ce există sindromul ăsta de subservire faţă de nemţălăi (germanofilie, ca să fiu concret), când din cauza lor am pierdut şi Basarabia, şi Bucovina, şi Cadrilaterul (mai indirect, a fost o elucubraţie cu acel crez că, poate suntem lăsaţi în pace) şi, temporar, partea din Ardeal (Ip, Trăznea…).
Ce înseamnă xenofilia/xenocentrismul: te împuşti ca idiotul în picior, fără nicio obligaţie, dar aşa ţi se pare ţie că te mântuieşti prin autoflagelare (genul “redeem yourself”) ca să obţii simpatie. Şi din cauza acestui mental de subînţelesuri şi cerşit pe la Înlatele Porţi străine, ne-a luat dracu mult mai repede.
NOU
@ Corcoran
Off topic: ti se pare mare diferenta intre ele ?
www.youtube.com/watch?v=VKGWETo6Sho
www.youtube.com/watch?v=3qKVCH47TaY
NOU
Pigus: Sa nu uitam cat de obsedati erau principii romani medievali de aliantele cu “tarile crestine”, desi ultimele ne calcau in picioare mai des si mai rau decat turcii, la un anumit moment dat. Mai totul a depins de afinitatile potentatilor vremii… cei care au ajuns involuntar sa si scrie istoria.
NOU
Nici eu, dar ramasesem cu impresia ca acolo se indreapta discutia. Greseala mea. Altfel, ma intreb uneori daca n-ar fi ok sa mai deschida gura si ambasadorii nostri, macar sa vada lumea ca exista. Asa, te simti in multe cazuri reprezentat de baiatul din ultima banca.
NOU
a deschis ala de la londra mai demult. mai bine tacea
NOU
Ion Jinga? Baiatul ala care a dat acea minunata declaratie la CNN, despre care acum nu prea mai gasesti nimic pe motiv de “legislatie pentru protectia datelor”?
Domnul nu mai e ambasador in Marea Britanie de vreo doi ani. De ce? Pentru ca “începand cu 4 august 2015, Ion Jinga este Ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite în New York.”. Bine ca l-am trimis intr-o tara neimportanta, unde sa nu poata face greseli…
NOU
Toate discuțiile despre o posibilă reunificare cu Moldova ar trebui să plece de la realpolitik.
Și, în sensul ăsta, ar trebui să luăm exemplu de la cei mai mici și măi săraci decât noi, cum sunt albanezii. Când kosovarii albanezi, majoritari în Kosovo, s-au rupt de Serbia, au realizat că nimeni nu le va permite unirea cu Albania, așa că au acceptat situația și acum merg mai departe, ca state separate, dar unite de limbă, tradiții, sânge. Asta ar trebui să facem și noi: să-i ajutăm pe moldovenii de peste Prut să reziste în fața Rusiei ca stat independent și recunoscut internațional, respectiv să întărim legăturile cu ei și să-i ajutăm să se dezvolte, ancorați în spiritul și valorile europene. Da, o să fie greu, că și noi suntem japițe, dar este cea mai înțeleaptă cale. Trebuie însă să și facem chestii concrete în acest sens, nu doar declarații. Cineva mai sus menționa că nu suntem în stare să facem niște poduri peste Prut… E corectă observația. Apropo, să vedeți ce drumuri fac kosovarii albanezi și frații lor din Albania, la granița comună (care e numai munte!)… o frumusețe.
Concluzia: câinii (inclusiv cei americani) latră, caravana trece, încet-încet. Înainte de războiul din Kosovo, prin ’95-’96, americani șefi din Departamentul de Stat al SUA îi făceau “teroriști” pe albanezii din Kosovo care se ridicaseră împotriva dominației sârbe. Din câte am constatat la fața locului, aveau dreptate. Dar, ce să vezi, în doi-trei ani, teroriștii au devenit luptători pentru libertate, demni de sprijinul aerian al NATO…
NOU
Se fac chestii concrete) s-a facut liberalizarea regimului de vize, se acorda cetatenii, se simplifica acum procedurile vamale. Cu ajutorul Romaniei, Moldova face parte din parteneriatul estic, se investesc bani In diverse proiecte tot prin Romania, suntem pe drumul cel bun.
NOU
Si totusi cind va exista o diplomatie puternica in Romania care sa-i aminteasca ambasadorului USA sa-si vada de treburile lui si sa nu se mai bage in afacerile interne ale altor tari?
Mai bine explica cum vede el viitorul USA cind lumea are de ales intre o mincinoasa si un idiot.
NOU
Cei mai slabi diplomați din istorie acum îi avem.O adunătură de birocrați idioți, vânduți și leneși, somnorel Mihalache e un un exemplu. E ăla căruia îi stătea cravata pe după gât și îi bolboroseau balele cu gura deschisă în ședință ca pe urmă să ne explice cum suntem noi proști și n-am văzut că el se relaxa, nu dormea și fotoliul sub el.
Diplomația sub orice critică combinată cu una dintre cele mai mizerabile clase politice avute, rezultă în aservire totală ăluia care dă mai mult și acceptarea mizeriilor altora chiar și atunci când putem riposta. Deci cu diplomații nu merge, varianta asta pică.Politicienii, eh, știi și tu
NOU
„acolo nu mai sunt demult majoritar români, ci ruși aduși de prin toate tomberoanele asiei și siberiei.”
Asta nu e adevărat. Vorbitorii de rusă sunt apx. 25% din cetățenii R.Moldova. Dintre care 15% sunt ucraineni și restul ruși, găguzi, armeni, evrei, etc.etc..
E altceva că vorbitorii de rusă s-au situat în orașe, mai ales la Chișinău. Astfel în Chișinău apx. 40% din cei cu reședință în oraș – sunt vorbitori de rusă. Dar în țară vorbitorii de română sunt 75% minimum.
NOU
am zis eu “vorbitori de rusa?”