Săracu Severin, dacă ar ști el că vorbele sale mustind de miez sunt luate ad literam de către guvernul româniei și traduse în faptă…
Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat la jumătatea lunii trecute că se lucrează la modificarea Legii prevenirii evaziunii fiscale, pentru o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni, iar plângile penale în materie de evaziune fiscală să fie rezolvate cât mai repede, iar autoritățile să poată recupera prejudiciile cât mai rapid.
Șeful Fiscului spunea atunci că există foarte multe plângeri penale care „stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok”.
Practic, de fapt, orice om normal s-ar aștepta ca legislația să fie schimbată în sensul înființării unor tribunale speciale, tribunale dedicate acestui tip de infracțiune, tribunale care să se miște mai rapid, în condiții procesuale stricte și nemiloase, nu?
Ei, nu
Proiect în Guvern: Fară dosar penal dacă prejudiciul din evaziunea fiscală e mai mic de 20.000 de euro. În plus, renunță la plangerea penală dacă evazionistul plăteste integral prejudiciul, indiferent de sumă
Tradus, în limbaj cetățenesc, dacă ți-am furat din poșetă banii, nu sunt infractor, dacă ți-i dau înapoi. Dacă ți-am spart casa, indiferent de suma furată, nu mai sunt responsabil de nimic, dacă dau banii înapoi. Nu trebuie nici măcar să zic un mă scuzați, că nu am cui. Banii înapoi, toată lumea fericită.
Pentru că da, întotdeauna legea este dulce cu gulerele albe care fură. Doar ai furat de la stat, nu de la mine din curte. Să ne îndreptăm spre bani, zice domnul Dragoș Doroș.
Well, știți cum văd eu, ca tânăr antreprenor, problema? Dau țeapă cu TVA în valoare de 19.999 euro, închid firma și deschid alta. Și tot așa. Să zicem că mă prind în maxim 1 din 10 cazuri, ies în câștig, nu?
Între timp, anaful rupe piețele, amendând grav infractorii care vând pătrunjel fără acte legale.
Afaceri în românia.
NOU
Sa fi stiut astea de dinainte don’profesor… Ar fi asteptat si el sa apara legea, fura acum, dadea banii inapoi daca era prins, nu mai facea parnaie sa ii largeasca Alifie gaura cu cateva numere…
NOU
O mai dati mult placa asta cu “motanu'” cum ca ar face parnaie in aceeasi celula cu infractoriu? Probabil sta singur intr-o rezerva cu incalzire, LCD, telefon mobil, laptop, baie separata si mancare comandata pein catering. Doar nu credeti ca vreunul din “gulerele albe” fac puscarie pe bune?
NOU
De parca sa stai in cur toata ziua si sa te uiti la tv/pereti/ascultat radio/povesti ale barosanilor din celula e mare puscarie.
NOU
Ce jegoși bă… Aveam un coleg , am fost coleg cu el și la Rahova și la Găești. Pentru 100 de milioane lei vechi evaziune fiscală tot așa pe o firmă, deci retineti 100 vechi, adica vreo 2000 euro – a băgat 1 an de pârnaie
NOU
Pai daca n-a bagat si el o afacere mai profitabila.. minim 3-4 milioane euro dar mai bine cateva zeci.. altfel statea treaba. Cu cat furi mai mult cu atat e proportional mai mica pedeapsa
NOU
verdell
Mânca-ți-aș pula ta…. Să-nnebunesc dacă te minte fratele tău, dacă imi dai acu 500.000 euro cash mă duc de bunăvoie la Găești și mai bag un an pt banii ăștia :))
NOU
verdell
:)) Tot Dragoș îl chema și pe colegu ăsta al meu cu evaziunea. Povestea lui o vei găsi cumetre în memoriile mele din pârnaie, viitoarea mea carte. Cand treci printr-o experientă ca inchisoarea, asta te influențează. Uite, Dostoievski dacă n-ar fi trăit practic experiența temniței, a ocnei , a ajuns chiar in fata plutonului de execuție – nu ar fi creat, cred eu, capodopera ,,Amintiri din casa mortilor”. Deci contează o experiență d-asta.
NOU
Mmmm, ok cu hoțeala, dar din partea cu live mie privirea ta îmi spune că aștepți Cargusul cum aștepta ceva băiatul ăla din miorița de vorbea cu oaia.
NOU
Nu cred ca se refera la furt , sau alte delicte ci strict la evaziune fiscala ,
eu sunt de acord cu asa ceva . mai bine se recupereaza banii …
NOU
Pai banii oricum ar trebui recuperati. SI evaziunea fiscala fix aia e, furt. Gandeste-te inainte sa scrii.
NOU
daca o denumim altfel, nu mai e furt, se stie
NOU
Sa va dau un exemplu: un amic are e o echipa de 12 agenti comerciali pentru care cheltuielile de deplasare si TVA-ul aferent acestor cheltuieli (inclusiv pentru achizitia de masini) sunt integral deductibile. Si vine fiscul si nu recunoaste aceste deductibilitati deoarece in codul fiscal se face referire doar la agentii de vanzari. Desigur ca ar merge in instanta unde poate dovedi usor ca fisa postului pentru cele doua meserii este aceeasi….Insa nu o poate face deoarece intre timp s-a ales cu plangere penala pentru evaziune fiscala de 150,000 EUR si trebuie sa astepte finalul acestui proces. Cum s-ar zice si cu plangere penala si cu banii luati. Sau cel putin blocati pentru 2-3 ani. In cazul noii legi daca ar plati presupusul prejudiciu ar scapa macar de plangerea penala si ar putea contesta in instanta presupusul prejudiciu.
Cred ca asta ar trebui sa fie spiritul noii legi.
NOU
da, in conditiile astea, se explica
NOU
“Am bagat-o doar putin”
“I-am aranjat mai bine tinuta, ceasul ala nu dadea deloc bine”
si alte redenumiri
NOU
Daca amicul tau ar proceda asa, te asigur ca s-ar considera ca si-a recunoscut vina. “A platit prejudiciul deci a achiesat la acuzatii”. El trebuie sa se judece in conditiile date, sa astepte finalizarea dosarului penal si apoi sa rezolve problema banilor.
NOU
Nu e chiar asa. Lui Cetin ii este mai usor sa vorbeasca despre asta in necunostinta de cauza, cum le place romanilor, dar exista situatii in care calci relativ usor, ca in rahat, in care devii evazionist fara voia ta.
Dupa ANAF iti blocheaza conturile, te da in judecata, au descris colegii mai sus. Odata ce treci prin asta, sau interactionezi cu ANAF-ul, vrei sa iti pastrezi un pic de loc de manevra, ca stii ca lucrurile nu sunt albe si negre.
NOU
agreed, nu stiam chiar toate detaliile, privit din afara, pare cum gandesc eu. daca stii mai din interior, e usor diferit
NOU
Tehnic vorbind, evaziunea fiscala nu e furt. Furt e cand iei ceva ce deja i-a apartinut cuiva. Banii pe care trebuie sa ii dau fiscului nu i-au apartinut niciodata, urmeaza sa ii apartina dupa ce suntem de acord si eu fiscul asupra sumei datorate. A nu da bani fiscului este mai degraba o neacceptare a unui contract, a unor reguli cu care nu esti de acord. Daca nu sunt musulman nu pot sa incalc Sharia.
Ca sa nu mai vorbim de feluritele “optimizari fiscale”, mici tehnicalitati care fac ca banii datorati fiscului sa fie mai multi sau mai putini.
Furtul e furt iar lipsa de entuziasm fiscal e altceva.
NOU
acolo zice prejudiciu, oare daca iti fur din portofel 100 lei cu care tu trebuia sa platesti intretinerea si acum ai penalitati si te-ai imprumutat de la provident, etc, prejudiciul nu e mai mare?
Cum se calculeaza asta? Adica m-as fi gandit ca poate fi mai mare decat suma “furata” pentru ca declanseaza un lant de actiuni la randul sau.
NOU
@Adrian Severin
boss, ai incercat cu mir sfintit de la judecatoarea pesedista parlamentara Jipa? La Dan Sova a functionat.
Daca nu merge, nu exista nimic mai sfant decat urina preasfintitului Daniel. Sper ca ai numarul lui in agenda.
NOU
Daca cumva stimatul domn Severin e ateu si nu crede in puterea urinei preasfintitului ma ofer eu cu niste pisat proaspat, laic…
NOU
Poate se gandeste fix la babuta din piata.
O poti pati ca si simplu administrator de firma sa uiti o factura si sa nu platesti tva pentru ea. Zici scuze, nu se mai repeta. Platesti suma restanta + penalitati si aia a fost. Se repeta situatia si intri la suspiciuni? Paf, proces.
Pentru baietii grei 20.000 de euro sunt bani de aruncat la lautari.
NOU
Syndrome : ..*Everyone* can be super! And when everyone’s super…
[laughs maniacally]
Syndrome: …*no one* will be.
NOU
Nu e chiar asa. Are legatura cu ce tip de proces are prioritate: contencios fiscal, penal, civil. Intelegerea mea este ca ANAF abuzeaza de plangerea penala si astfel contribualbilul nu are decat sa astepte pentru a contesta rezultatul unui control pana la rezolvarea procesului penal. Adica sa dea banii si sa astepte, apoi sa ii recupereze. Cu alte cuvinte, procesele penale se sfarsesc pe banda rulanta fara condamnari, in timp ce inspectorii ANAF au o unealta foarte puternica de a convinge contribuabilul sa dea spaga.
NOU
Remember: în primul an de mandat ca prim-ministru,nevasta lui Adrian Năstase le spunea prietenelor la coafor : “Nu mă las până nu fac cel puţin 1 miliard de euro !” Adrian a depăşit cu mult această sumă numai din fabricile vândute la fier vechi plus alte mânării.Pe vremea lui Ceaşcă,o delapidare de 100.000 de lei(cam o Dacie 1300 şi jumătate) se premia cu pedeapsa capitală +confiscarea totală a averii.Astăzi ar trebui pedepse cu închisoarea pe viaţă+confiscarea totală a averii până la rudele de gradul 4.
NOU
În ziua de azi, are cont facebook cumetre și zice că ea face cât 10 bărbați, muista. După ce a prins-o la furat, că a luat șpagă cu sacoșa. Care io sugea lu Chioru la Cotroceni, există și filmări cu ei, cu panaramele astea două. Știu din Sri, i-a înregistrat sri-ul când îi sugea sula lu Chioru. Mi-a spus un fost coleg, Sorin Balenă.
NOU
,,Adrian a depăşit cu mult această sumă numai din fabricile vândute la fier vechi plus alte mânării”
Păi da, ăștia sunt țiganii care au vândut România la fier vechi- NEa Nelu și Bombonel. Și bineînteles să nu-i uităm pe jupânii Petre Roman NEULANDER și Saul Bruckner.
Tetrailes bahtalo!
NOU
Măsurile punitive au pe lângă rolul de corecție și unul de prevenție. Pe ăștia nu-i mai învață la școală că: cine fură azi un ou, mâine va fura un bou?
NOU
Nu ştiu câţi de aici aţi avut firme vreodată, sau aţi interacţionat vreodată cu ANAF-ul sau cu noii deştepţi de la antifraudă care dau plângeri penale la foc automat.
Nu vreau să iau apărarea evazioniştilor de profesie, care cu asta se ocupă, şi fac bani cu complicitatea politică. Acolo trebuie intrat cu buldozerul şi nivelat tot.
Problema este că statul în relaţia cu firma este atotputernic. Ei pot face orice, iar tu poţi întoarce doar în instanţă orice decizie. Orice îi zici, i se rupe, dacă nu-ţi convine, contestă în instanţă.
Şi nu toată lumea are bani de instanţă, chiar dacă e patron burghez.
De exemplu 90% din porcăriile cu evaziunea ştiţi cum se fac? Lucrezi cu o firmă, ăia îşi fac treaba, tu îţi faci treaba, îi plăteşti, la revedere.
După un an vine fiscul şi zice că ai făcut evaziune, ghiciţi de ce? Pentru că firma aia nu a avut nici un angajat legal. Spuneţi-mi acuma voi, cum pot eu verifica o altă firmă dacă are angajaţi legal sau nu? Pe site-ul anaf nu apar datele astea decât după un an. Îl cred pe om pe cuvânt? E de datoria mea, sunt inspector fiscal să pot cere o hârtie care statul o eliberează în 30 de zile în care-mi zice câţi angajaţi legal are? Până atunci ce fac?
Nu contează că ai plătit prin bancă, nu contează că n-ai ştiut nimic, nu contează nimic. Dacă firma respectivă n-a avut angajaţi în revisal la momentul ăla, mergi direct în evaziune fiscală, penal, cu tot mecanismul aferent, antifrauda depune actele, dacă nu-ţi convine conteşti, instanţă, te descurci pe barba ta, ei de-acolo nu mai au treabă, şi-au luat bonusul în lupta împotriva evaziunii.
Evazioniştii profesionişti nu se complică cu 20,000 eur, în general aici intră fraierii care mai muşcă câte-o fază din asta şi pot ajunge lejer la pârnaie dacă n-au avocat bun.
Ştiu cine a fost la poliţie cercetat pentru că firma de construcţii care i-a amenajat nu ştiu ce în curtea sediului firmei, n-a avut nici un angajat legal. Dar au dat factură, firma era în regulă pe mfinante, contract, garanţie, oameni în uniforme, cu siglă, preţ la nivelul pieţei, maşini, utilaje, site web cu poze, tot tot.
Norocul lui a fost că a fost muncă reală, şi a venit poliţaiu să vadă amenajarea personal să se convingă că n-a fost evaziune fiscală 🙂
NOU
Nu ai încotro decât să rupi nişte bani de la gura copiilor şi să angajezi 3-4 basarabeni solizi care să le spargă maşinile,feţele,etc. căcaţilor de parteneri de afaceri.Sorry,în Românica nu ai alternativă.Baftă maximă !
NOU
@Manu&@Mihai D: sunt absolut de acord cu voi. Mai mult, sincer, cred ca daca cineva ar trebui sa scrie un proiect de lege in sensul in care e elaborat prezentul modul in care sintetizati voi lucrurile este tocmai bun de abstract.
Fun fact: am deschis o firma in februarie 2015. Obiectul de activitate nu e relevant, ceea ce e relevant este ca firma nu poate functiona decat dupa ce ANAF-ul imi da o aprobare. Pe care o vanez de atunci, fara sa fie ceva vecin cu chirurgia pe creier. Nu se gasesc decat subterfugii pentru a mi se elibera acea aprobare. Zic ei, legal! Ma rog. Ca idee, azi am fost sa cer la ANAF un certificat de atestare fiscala. Dupa ce am stat o ora la coada, mi-a zis “veniti luni. peste doua saptamani”. Desi am intrebat politicos, de ce abia atunci, mi s-a raspuns “pentru ca saptamana viitoare avem 3 zile de concediu”.
Cu toate acestea, eu, un om care nu are spaga in modus operandi-ul zilnic, am fost supus, in repetate randuri, la insinuari din partea unor functionari ANAF (adica inspectori), cu privire la “vrem spaga”. Si aici e cheia, excelent sesizata de Mihai D: daca proiectul trece in forma asta (ma rog, probabil vor modifica 20.000EUR in 20.000LEI), tentatia de a da spaga sa scapi de dosar va fi infinit mai mica, iar parghia pe care un inspector corupt ar avea-o asupra ta, ca evazionist, ar fi cu mult mai slaba.
Fireste, apar, ca de obicei, interpretarile. Dar, per ansamblu, eu cred ca recuperarea datoriilor fara pedeapsa penala nu este o idee rea, in fond nu putem umple puscariile cu de astia care nu platesc impozitele/taxele, cand trebuie sa facem loc pentru aia care iau spaga la examene. Ceva trebuie schimbat, asta nu este un pas tocmai rau, trebuie insa rafinat un pic – asta se vede si din agitatia pe care a provocat-o dezbaterea.
NOU
din cate vad e vorba de fapt despre 50.000 prejudiciu pe care daca ii achiti pana la primul termen de judecata scapi de dosarul penal.
ai voie o singura daca in 5 ani. nu poti sa faci in fiecare luna prejudiciul asta.
NOU
STATUL abuzeaza oamenii din aceasta tara nenorocita.Observati ca nu se lucreaza decat la marirea amenzilor si la facut de dosare penale pt.orice nimic.Cum sa traiesti in asa stat unde oamenii au numai de platit dar serviciile platite sunt inexistente,vezi capitolul Sanatate.Platim atatia bani la Sanatate si suntem tratati ca niste sclavi handicapati..Cum sa dai amenzi de 10-20.000 Ron cand oamenii mor de foame in case?ANAF ul este un instrument de tortura pus pe capul romanilor pt.a fi pusi cu botul pe labe DEFINITIV..banii vostri ajung in pungile politicienilor si celor care lucreaza la STAT..si care stau cu curul pe scaun si va comanda pe voi,astia “evazionisti”..sa munciti pe gratis ca sa aiba ei pensii ,salarii si prime babane…Prostii platesc,destepti stau si va jignesc si va transforma imediat cum ridicati botul in dusmanii poporului..EVAZIONISTII!Hotii striga Hotii!Sunteti niste prosti care va lasati manipulati de jigodiile astea lucratoare care habar nu au de nimic decat sa amendeze in stanga si dreapta ,in loc sa ajute pe cei care traiesc din munca lor,fara sa apeleze la pomana statului.