Îmi aduc aminte cu plăcere că, atunci când bitcoin era în jur de 30 000 unitatea iar eu scriam să nu fiți tâmpiți și să cumpărați, pentru că e o bulă speculativă și se va sparge cu elan, era plin de specialiști în economie și risk management care îmi explicau că, de fapt, eu sunt tâmpit și nu am deloc cunoștințe economice (deși, practic, am trecut prin 2 facultăți economice) și că asta e valoarea, blockchain este tehnologia care revoluționează monedele și prețul va crește chiar și mai mult.

Degeaba explicam cui voia să asculte că o monedă nu e monedă dacă are volatilitate ridicată și nu este garantată de nimic, bitcoin nu poate fi decât un așa zis instrument de investiție, instrument supus manipulării pieței în orice moment, datorită inexistenței restricțiilor bursiere sau bancare. Ce vorbești, așa ceva nu există, și moneda normală e volatilă și nu are garanții, habar nu ai.

Bitcoin a scăzut luni cu peste 10%, sub pragul de 5.000 de dolari pe unitate, investitorii în monede virtuale continuând să îşi vândă din deţineri.
Pe parcursul tranzacţiilor de luni, bitcoin a atins un minim al zilei de 4.970 de dolari pe unitate, pe platforma pentru monede virtuale Kraken, acesta fiind cel mai redus nivel atins după 12 octombrie 2017.
Bitcoin este în scădere cu 63,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 73% faţă de un nivel record absolut.

Sincer, îmi pare rău pentru cei ce au cumpărat aiurea așa ceva și și-au pierdut banii. Din păcate, toate țepele acestea, numiți-le cum vreți voi, bitcoin, ponzi, caritas, delfin, se bazează pe un singur lucru. Lipsa de pregătire economică a claselor sociale inferioare și pe dorința lor de îmbogățire rapidă. Așa a scos bani Ponzi, așa a scos bani Caritas, așa și-au scos banii niște băieți deștepți cu Bitcoin.

Sper doar că unii amici de-ai mei nu și-au cumpărat mining rigs, așa cum voiau, cu investiții enorme.
Sper.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. E teapa? Nooo! Imposibil așa ceva! E viitorul, sunteți voi fraieri ținuți în neștiința de noua ordine mondiale, mașini, bilderberg. Nu știu de ce cred, daca nu ajungem la extincție, și peste 5000 de ani vor exista astfel de scheme. E in ADN-ul nostru, dorință de a avea o viață ușoară fara un minim de efort poate fi eliminată printr-o intervenție genetica. Maică-mea mi-a zis un singur lucru, daca e prea frumos sa fie adevărat, e teapa.

    • #2

      in 7 ani acasa atat a zis ?

    • #3

      Doamna avea dreptate. Daca bitcoin (sau alt fenomen) are fie explicatia simpla – prea frumos ca sa fie adevarat, fie o explicatie cu aer stiintific, lama lui Occam va face alegerea usoara 🙂

  2. #4

    Astept cu mare interes valul de comentarii cu “e normal”, “piata e volatila”, “acum e momentul sa cumperi”, “BTC la 25.000 pana in martie” si traditionalul HODL.

    • #5

      Eu cred ca s-a cam convins deja lumea cum e si cu aceste monede, putini se mai arunca sa dea banul (real) pe ele. Cand vor fi cu adevarat reglementate de catre majoritatea statelor, vor fi si mai putin atragatoare. S-a castigat pana acum de pe urma celor ce au “investit” vazand cum cresc speculate de niste baieti isteti, dar de acum, ca s-a fript multa lume, mai greu sa mai apara bule de genul celei “25.000 euro = 1 BTC”.

    • #6

      Dragi compatrioti, cand va referiti la bani reali, va referiti la bucatile acelea de plastic sau hartie , a caror valoare va spun niste smecheri cat este? Daca asta este ideea pe care o sustineti … sorry. De asemenea cand vorbiti de Ponzi , stiti ca asigurarea voastra de pesie este bazata pe aceasta formula, nu? Doar ziceam si eu …

    • #7

      gata, iata si specialistul cu demonstratia banilor. ma temeam ca se inchide ziua si nu apare nimeni

  3. #8

    Amicii tai ortaci… daca fura curent au o sansa.

  4. Bai al naibii, fix acuma, cand exista bancomate cu bitcoin, cand baietii care vand tigari in piata te intreaba daca platesti cu lei, euro sau bitcoin, cand puzderie de magazine online accepta plata cu bitcoin …

  5. #10

    ” There’s a sucker born every minute” P.T Barnum ,secolul nouăspe.

  6. Eu aș ține asta cu “v-am spus eu” până se stinge lumina la Bitcoin.

  7. #12

    Bitcoinul este exact ca sexul anal.

    • #13

      Suna bine pana cand chair il incerci, iar apoi regreti amarnic ca ai facut-o?

    • #14

      unii castiga, altii pierd, depinde de care parte a… baricadei te afli

  8. #15

    Cu toata pregatirea economica din lume nimeni nu ar sti cum evolueaza bitconul. Acelasi lucru l-ai fi putut scrie si cand a urcat de la 500 la 5000. Nu mai cumparati ca nu mai urca. A urcat. Faptul ca s-a orpit la 30000 nu putea fi anticipat. Daca cineva a cumparat atunci s-a riscat si a pierdut. A fost prost doar daca a investit mai mult decat putea duce. Ar fi putut foarte bine sa mai urce pana la 50000. Cum poate si acum sa urce sau sa moara. Dracu stie

    • #16

      da, e greu sa recunosti o teapa, atunci cand nu vrei. exista economisti care au facut si timeline pentru caderea bitcoinului. cand nu vrei aa vezi si esti Mie nu mi se poate intampla, cu siguranta orice opinie avizata ti se pare gresita. lol, nimeni nu putea:)))

    • #17

      Bitcoinul nu e o teapa. E un produs. Exists si se foloseste. Pretul lui e dictat doar de cerere si oferta. Iar daca cineva e asa de guru incat poate sa prezica la nivelul asta cererea si oferta, cinevaul ala era demult miliardar

    • #18

      si schemele ponzi subt produs, si amway, si tot restul. e ok, stiu ca te pricepi, se vede din prima, e pacat sa iti pierzi timpul cu mine

    • E amuzant cum e 100% țeapă tot.
      Ai cumpărat în august 2017 la 1.700$ și ai vândut în decembrie la 20.000$? A fost tot țeapă.
      Unde erau previziunile pentru creșterile astea? Că poate există unii mai lipsiți de moralitate care nu s-ar supăra să facă o speculă rapidă și să iasă banii. Speculă, nu investiție, da, dar ar fi prins bine experții din domeniul care prezic doar nasoalele să zică și ceva să umple lumea buzunarul.
      Ca să vă liniștesc, nu am BTC. 🙂

    • #20

      da, si Caritas era la fel. si atunci tot de astia ca tine erau. stai linistit, odata cu varsta le vezi pe toate si deja devine plictisitor cand incepeti sa va repetati, generatie dupa generatie. vezi ca au niste caeti disponibile la delphin constanta, e produs de viitor

    • #21

      Nu poate fi categorisită ca o țeapă fiindcă știi că implică risc mare pe care ți-l asumi dacă ești adult ( adică investești doar o sumă fără de care ai putea să-ți duci traiul lejer fără să iei din banii de concediu, sau ce chestii te mai face fericit). Să pui bani la pariuri că câștigă premier league o echipă dinafara topului 4 sau topului 6 e considerată o mare prostie de către specialiști și-ți fac și ăia un timeline dar care nu se potrivește în fiecare an, pentru că implică risc.

    • Îmi cer scuze că mă repet, dar mai zic încă o dată că nu am avut niciodată BTC.

      Am vrut doa să aflu ce făceau experții când era loc de o speculă de nu au vrut să ne spună că se pot face repede niște bani 🙂

      Că de “v-am spus eu” e sătulă lumea.

      Multe firme de trading fac bani buni din trading de crypto și noi descoperim că e țeapă, dar aparent doar o parte din “noi” e listată la bursă … și nu ăia care cred că e țeapă. Cum vă vine să credeți asta?

    • #23

      in orice schema ponzi se fac bani.
      este un joc de suma zero.
      castiga unii exact cat pierd ceilalti.
      ti se pare ca schema btc nu are toate caracteristicile unei scheme ponzi?

  9. O grămadă de colegi de prin corporație au băgat câteva mii de euro fiecare în monede și, apoi, în rigs. Au râs când le-am zis că eu nu bag bani în d-astea pentru că-s prost cu banii, nu mă pricep, și mai mult că sigur că îi pierd. Acu, că monedele lor au valoare mai mică cu 6-7000 de euro decât când le-au luat, parcă nu mai râd așa tare, “da’ e doar o fază, o să se ridice din nou, acu e platou, în fiecare an face așa”. Mhm.

    • #26

      Spune-le de la HR sa le bage un seminar, ceva, despre farsa Bitcoin, sa le ardeti din mandrie.

  10. #27

    încă o țeapă americană!

  11. #28

    De acord cu majoritatea parerilor de aici dar nimeni nu vorbeste si de povestile de success cu bitcoin.
    Sunt si multi care au facut bani frumosi din BTC.

    Un coleg si-a luat un BTC atunci cand era $500 si uitat a fost printr-un dulap. Cand s-a facut $19K, si-a amintit de el si a apucat sa-l vanda pe la $18K+.

    Ce-i drept, a durat cam 2 luni pana si-a vazut banii in contul personal si a dat de baut la jumate de birou :D.

    • Fraier.
      Dacă citea pe bloguri nu trebuia să dea de băut deloc, că nu avea ce să vândă.
      Așa … băutură, probleme la ficat, dacă faci bani mulți iei mașini scumpe, viteză, accidente etc și ajungi să mori pentru că ai luat 2 BTC acum 5 ani.
      Merită?

    • #30

      da, fiecare teapa de genul are exemple de succes. uite la ala, a facut mii de euro. uitand ca.pentru ca el sa faca mii de euro, cateva mii de fraieri acum plang. aici se incheie minunatat conversație, v-am lasat doar ca sa demonstrez ce am scris, prostii raman prosti indiferent de ce se intampla. the end.

    • #31

      Sunt curios ce mai fac aia de si-au vandut casele pe bitcoin.

    • Mah, unii din comentatori sunt sinistru de delicioși (sic!)
      Nu înțelegeți ca și caritasul are poveștile lui de succes?? Asta îl face mai puțin țeapă?
      In loc de bitcoini ar putea fi biluțe mici de sticla. Margele cubice transparente. Ar fi la fel de greu de produs, ar avea aceeași valoare intrínseca (deși sa va vad eu cum pui bitcoinul sub piciorul mesei ca să nu mai joace) iar valoarea de piață ar fi data la fel de arbitrar sau algoritmic, dacă vreți, funcție de cerere-oferta-proces de producție.
      Când aud de bitcoin îmi aduc aminte de Columb și mărgelele lui.

    • Aia care au pierdut casele vor avea sansa sa recupereze la viitorul caritas cu bitcoini. Bagi acum ce mai ai monedute si in 3 luni bmw, jacuzzi, blonde

  12. #34

    nu am cumparat si nu o sa cumpar vreo moneda decat daca am niste bani pe care mi-i permit sa-i pierd la o adica, dar nu poti sa spui ca bitcoin e o teapa.
    teapa e cand cauti iphone x pe olx, il platesti si cand deschizi cutia vezi ca e o chinezarie de 20$
    bitcoin nu e o teapa. e un risc pe care ti-l asumi, nu te asigura nimeni atunci cand cumperi ca iei acum la 2 lei si peste o saptamana 3 lei. pe rationamenul ca bitcoin e o teapa atunci si pariurile sportive sunt teapa, pacanelele , cazinourile, etc. e un risc -> ti-l asumi -> pierzi sau castigi ca asa-i e in tenis…

    • Fa diferența intre cazinouri, pariuri etc pe de o parte, unde câștigurile depind de șansă/noroc/zână maseluta și, de cealaltă parte, schemele astea unde controlul îl dețin alți oameni.
      Pe principiul asta poți merge la curve fără prezervative, doar fetele nu ar fi tâmpite sa iti vândă ceva nasol, nu? De ce ti-ar lua banii dacă te-ar nenoroci pulicativ?

    • #36

      Schema Ponzi. Investești în posibilitatea să găsești 100 de oameni mai fraieri că tine. Ca orice investiție e supusa unui risc: sa fii unul din cei o sută.
      Chestie perfect aplicabilă la monede virtuale nereglementate.

  13. asta a fost ok cand au mirosit oamenii posibilitatea de specula.
    Dar, cand ajunge la varf, fara nici un pic de baza, nu te intrebi si tu?

    nu mai stiu cine zicea. Cand auzi floraresele vorbind de bitcoin e cazul sa vinzi tot

  14. #38

    Nu ai dreptate 🙂 , rantul meu e urmatorul. Nu sunt asa prost informate clasele sociale inferioare. Multi stiu ce e Caritas, Ponzi, Bitcoin, MLM,pariuri, jocuri, cursuri de amazon, etc. dar spera sa iasa din mocirla fara munca si se risca. Cand isi iau inevitabila teapa sunt primii ce arata cu degetul spre autoritatile competente ca de ce nu fac nimic. Altii se vaita la cunoscuti ca vai…. ei “muncesc” dar soarta le e impotriva si nu au noroc in viata. Putoarea bate prostia in cele mai multe cazuri, my 2 cents.

  15. #39

    Problema mare cu bitcoinu nu-i faptul ca e o teapa ceva mai elevata si frumos impachetata ci ca multi natarai baga banii si dupa ce si-au luat 3-4 tepe cu caritas sau fni.Un cunoscut al meu a facut imprumut punand gaj apartamentul ca sa bage banii la caritas si a platit 10 ani rate la banca cu toate ca i-am spus ca e posibil sa-si ia teapa.Mi-a ras in nas si a spus ca-s invidios ca el o sa se imbogateasca si ca eu daca n-am bani de caritas sa-i las pe cei cu bani s-o faca.Dar nu s-a lecuit si si-a luat teapa si de la fni cu banii de pe o casa mostenita.

  16. #41

    La mining rigs macar iti poti scoate banii inapoi. Ramai cu placile si minatul de diferite monede indiferent ca nu valoreaza prea mult, acum depinde de factura la curent..

  17. #42

    Voua nu vi se pare ciudat sa cumparati “bani” cu bani?

    • #43

      Cand schimbi lei in euro ce faci? Tot asa ciudat ti se pare?

    • #44

      cand schimbi lei in euro cumperi bani cu bani. nu ”bani’ cu bani.

  18. Cumpărați EURO, deja a depășit bitcoin-ul iar, până la următoarele alegeri va tot crește.

  19. #46

    banutu de fapt e in tehnologia blockchain, acolo e interesul mare. asta cu bitcoinsi, ripalsi si etereimi e mai mult pentru pierdut vremea si pacalit diversi care nu au apucat caritas si feneiul.

  20. #47

    cei care sustin ”investitia” in btc, sa-si vanda tot acum (inclusiv veniturile viitoare pe 30 de ani) si sa bage toti banii in btc pentru ca acum a scazut sub 20% din maxim.
    nu e nevoie sa-mi multumiti pentru consultanta, stiu ca milionarii sunt nerecunoscatori.

  21. #48

    din ce am inteles bitcoinu s-a dus in cap pentru ca in china, piata cu cel mai mare apetit pentru bitcoini, s-a interzis prin lege tranzactionarea pt ca, cica le sumbina economia. si de acolo declinul. am fost si eu tentat sa bag bani in asta la sfatul unui prieten, care acu vreo 2 ani a bagat in rigs bani de-un apartament, iar dupa vreo 8 luni cica si-a scos 40% din investitie. acu zice ca “winter is coming” si redreseaza. i-am zis ca e om mare, sa nu mai creada in spiridusi.

  22. #49

    @Cristi: ti-a raspuns mai devreme Stefan. Tu cumparand bitcoin cu lei, euro etc. e ca si cum ai cumpara cartonase MIG-29 cu lei. Sa stii ca acele cartonase MIG-29 nu ar deveni bani… ci doar “bani”.
    @Ender: – sper sa nu fiu interpretat ca fiind ironic…- ce are asa de special, din punct de vedere matematic (ca inteleg ca aici multi cred ca e “schepsisul”), tehnologia blockchain? Parerea mea e ca multi merg dupa val… daca zice unul ca e treaba speciala atunci ceilalti preiau fara sa mai treaca si prin filtrul propriu. Acest val creste, devine tsunami si unii au parte de recorduri la surf in timp ce altii… se ineaca.
    Atentie mare la efectul de turma; este mai puternic decat credeti si va poate deforma parerea ducandu-va si la pierderi cat se poate de reale! Mi-e mila de cei care au investit in bitcoin pe baza efectului de turma…

  23. #50

    Trebuie sa recunosc ca prima data am auzit de bitcoin la Vali pe blog, era un reportaj facut de Carmen Avram cu unii de minau plus unul de avea un site de bitcoini si explica el cum isi cumpara limonada cu bitcoini, i-am uitat numele, era unul de a omorat niste oameni intr-un accident de masina si a iesit nevinovat ca era fiu de afacerist, apoi s-a inscris intr-un partid si alte mizerii. Ceva cu V ii zice numele de familie, Horia Vuscan sau ceva de genul. In fine, la momentul interviului bitcoin era vreo 400$, dqupa aia a cazut la $250. Ma gandeam sa ma bag, apoi s-a dus la 20.000. Cand a ajuns la 20.000 am zis ca am pierdut trenul. Si am zis sa ma gandesc la alta afacere. Initial m-am gandit la amazon, serios, dar nu am actionat inca dar e inca pe teava. Nu la Private Label si la cursurile baietilor, ala nu ma intereseaza, ci alt model, private label mi se pare ca nu mai merita.

    In fine, altceva vroiam sa zic, dupa multe cautari pe net, am gasit un alt model de afacere tentanta. Producator de lapte de migdale. Binenteles ca necesita o investitie la inceput, ca orice alta afacere, trebuie sa cumperi aparat de muls, sa ai niste femele productive, sa hranesti cu hrana bio, etc. Dar cred ca poti recupera rapid investitia. Am vrut sa fac un articol initial, guest post, dar am vazut ca cineva a explicat mult mai bine ca mine in acest docunentar m.facebook.com/story.php?story_fbid=736165103413430&id=21785951839&_rdr

    • Vezi ca se dau fonduri europene, eu am depus proiect. Ai dreptate, e de munca, dar cand e litrul 2200 de euro…parca merita.

  24. #52

    Bitcoin e prima (?) si cea mai cunoscuta aplicatie blockchain.
    Dar blockchainu are si alte aplicatii mai putin cunoscute
    In agricultura de exemplu.
    www.reuters.com/article/us-carrefour-blockchain-ibm/chickens-and-eggs-retailer-carrefour-adopts-blockchain-to-track-fresh-produce-idUSKCN1MI162

  25. #53

    Daaaa, este clar ca decat sa detinem fiecare o fractiune (macar) dintr-o tehnologie inovatoare care la un moment dat ar putea schimba viitorul finantelor (sa ne traiasca miile de sedii de bănci si salariile umflate ale “bancherilor” si tot ce are legatura cu comisioanele impuse si cu dobanzile care au nenorocit zeci de oameni), ar trebui ca toți distinșii domni care au postat păreri si idei palpabile vis-a-vis de bitcoin si alte asemenea, sa mai bage o fisă pentru Măreața Catedrală a Neamului, poate așa câștigă ceva “trecere” la Prea Fericiții si Prea….etc., că deh, banii nu aduc fericirea in 2018 și nici după…
    Disclosure : dețin Btc, Eth, alte cateva monede virtuale, rig-uri de minat care mi-au deschis ochi catre o alta lume, si prin studiu si informare nu am pierdut bani (in acest moment am peste 6x banii investiti acum 18 luni cu investiția inițială retrasă). Ponzi sau nu (are deja 10 ani vechime), ori este cea mai isteață iluzie…. ori într-adevăr are ceva valoare. Studiați anvergura fenomenului…sau duce-ti-vă la o rugaciune scurta pentru bunastare!!!

    • #54

      daca nu e de 8 ori, e degeaba.

    • #55

      Cu tot respectul domnule Arhi, pe langa meseria de arhitect pe care o practic, nu vad nimic rau in a studia un fenomen global, a incerca ceva nou pentru a-mi îmbunătăți calitatea vieții, a ajuta dezvoltarea tehnologiei (momentan inchiriez putere de calcul arhitecților prin blockchain), a asigura pe cat posibil evadarea copiilor mei de sub tutela bancherilor, a avea posibilitatea transferului unor sume de bani insemnate fara a plati comisioane unor terți… etc… etc…. încercați sa nu mai priviți cu atâta înverșunare progresul….

    • #56

      #amras MERSI FRUMOS, seara e completa

    • #57

      suna mai putin atragator ca reclamele alea obosite la forex.
      pe platformele forex ai posibilitatea sa faci profitul ala ”6x” mult mai repede.

  26. #58

    N-am prins faza cu bitcoinu ăsta. Presupunem că te-ai fi numărat printre norocoși, l-ai cumpărat cu 1$ și l-ai vândut cu 20 de mii. Așa, si?

  27. #59

    Bitcoin nu este o bula speculativa.. nuu…

    elementus.io/blog/bitcoin-bubble/

  28. #60

    Am cumparat bitcoini de 1000 de euro cand era 1900 euro/btc deci in jur de 0.50.
    Ideea e ca imi trebuia sa inteleg tehnologia pentru la munca (ledger, cryptografie, retea distribuita, etc)

    Am vandut cand era 14.000 si coborase de la 16.000 si toti spuneau ca e doar bear market si pana la sf anului sparge 20.000-ul.
    Profit total: in jur de 5000 de euro (ori sub forma de fiat ori bunuri: bilete de avion, electronice).
    Insa sunt unii care au scos sute de mii de euro si altii care au pierdut milioane.
    Am amici care si-au vandut masinile in Ro sa cumpere cand btc era la 16.000 si acum tot tin de bitcoini caci piata “isi revine”.

    insa asta nu are nimic de-a face cu tehnologia blockchain de care vom tot auzi in viitor.

  29. #61

    Daca nu pe minime, atunci cand?
    Ce relevanta au studiile economice in cazul de fata? Ai obtinut profit din speculatia cu BTC utilizandu-le ?!

    Un vecin, tot cu studii economicesi care lucreaza la ceva banca la un departament cu ceva risk management in nume a cumparat pe varful bulei locuinta,, o fi facut intentionat ca sa ne arate cat de economist e el ?1 O fi ruda cu Daianu care i-a dat bani lui Sima ?!

  30. #62

    Mai scrisessem o data asta, dar scriitura s-a dus la loc cu verdeata:
    Schema Ponzi: Investesti in posibilitatea sa gasesti o suta de oameni mai fraieri ca tine. Si ca orice investitie, comporta un risc: anume sa fii printre cei o suta.
    Chestia asta e perfect ablicabila si monedelor virtuale.

  31. Când a fost Bitcoin la 30000? Ce fraier am fost c-am ratat momentul ca să cumpăr atunci.

  32. #65

    nu doar ca s-au ruinat detinatorii, dar dau faliment si ”!minerii”:
    www.startupcafe.ro/afaceri/mineri-bitcoin-inceteaza-activitatea-saptamani-cotatia-criptomoneda.htm